Pentru o palma de pamant sau … hotararile Sf. Sinoade se aplica doar preferential? Din 9 mai 2011, Patriarhia Ierusalimului a intrerupt comuniunea euharistica cu Patriarhia Romana

Intalnit ieri, 9 mai 2011, Sinodul Patriarhiei Ierusalimului a decis in controversa “Asezamantului romanesc de la Ierihon” ruperea comuniunii euharistice cu Patriarhia Romana, cat si caterisirea reprezentantului BOR la Locurile Sfinte, arhimandritul Ieronim Cretu. Iata un extras din comunicatul Patriarthiei Ierusalimului:

…Pentru respectarea si ocrotirea drepturilor canonice si pastorale asupra Locurilor de Inchinare ale Patriarhiei Ierusalimului in Tara Sfanta, Sfantul si Sfintitul Sinod a purces la aceasta hotarare dureroasa pe de o parte, dar necesara pe de alta, dorind in continuare restabilirea comuniunii canonice si bisericesti prin respectarea randuielii bisericesti […] Patriarhia Ierusalimului se afla intr-o pozitie dificila din cauza acestui lucru. A vazut granitele sale canonice, consfintite de Sinoadele Ecumenice si Locale, amenintate samavolnic si nedisimulat in fapta […] acest act constituie o incalcare grosolana al principiului evanghelic, expus de catre Apostolul neamurilor Pavel, „Ravnind astfel sa binevestesc acolo unde Hristos nu fusese numit, ca sa nu zidesc pe temelie straina” (Romani 15, 20), precum si a Sfintelor Canoane: 31 al Sfintilor Apostoli, 5 al Sinodului din Antiohia si 10 al Sinodului din Cartagina, care condamna ridicarea vreunui altar, desconsiderand pe episcopul locului. Tara Sfanta fiind incredintata spre ocrotire si pastorire Patriarhiei Ierusalimului de catre Primul Sinod Ecumenic, care a hotarat prin al 7-lea canon al sau: „…Episcopul din Elia (Ierusalim) sa se cinsteasca (sa se bucure de cinste) si sa aiba urmarea (continuarea) cinstei (acesteia)…”, de catre cel de-al IV-lea Sinod Ecumenic, care a hotarat prin actul al 7-lea al sau: „Pe Iuvenalie, preacuviosul episcop al Ierusalimului a avea sub stapanire cele trei Palestine” si de catre Sinodul Quinisext, care prin al 36-lea Canon al sau, aseaza Tronul Cetatii Ierusalimului intre Patriarhiile Stravechi [...] Precizam ca in pofida intreruperii comuniunii bisericesti, evlaviosii pelerini din Romania sunt bineprimiti la Sfintele Locuri de Inchinare si in Sfintele Manastiri ale Patriarhiei.

Asadar hotararile Sfintelor Sinoade se mai si aplica in Ortodoxie. Atunci ar cam trebui sa fie rupta comuniunea si cu patriarhul Irineu al Serbiei (care a aprins lumanari intr-o sinagoga) sau sa se puna intrebarea de ce Ieronim Cretu nu a fost caterisit mai inainte, chiar de sinodul BOR, pentru faptul ca a slujit cu papistasii si a impartasit pe eretici in insula Patmos? Iata cum hotararile Sf. Sinoade se aplica doar din interes politic si financiar. Vai de noi!

Cititi si: Patr. Ierusalimului ameninta cu oprirea pomenirii Patriarhului Daniel. “PF Daniel ameninta pe Patriarhul ecumenic, Bartolomeu”

COMUNICATUL INTEGRAL

Sfantul si Sfintitul Sinod al Patriarhiei Ierusalimului intrunindu-se astazi, luni, 26 aprilie/9 mai 2011, in sedinta sa regulata, a analizat printre alte teme si solutionarea problemei bisericii ridicate anticanonic in Ierihon de catre Partiarhia Romaniei.
Sfantul si Sfintitul Sinod cercetand detaliat si in profunzime aceasta problema, intr-un singur glas si cu tristete a hotarat intreruperea pomenirii Preafericitului Patriarh al Romaniei, kir Daniel si caterisirea reprezentantului Patriarhiei Romaniei in Ierusalim, Parintele Arhimandrit Ieronim Cretu.
Motivele pentru luarea unei astfel de hotarari sunt ca in ultimii ani ai deceniului 1990, Patriarhia Romaniei a inceput si a finalizat construirea unei biserici cu hotel in Ierihon, fara aprobarea canonica a Patriarhiei Ierusalimului, in jurisdictia careia se afla Tara Sfanta.
Patriarhia Ierusalimului se afla intr-o pozitie dificila din cauza acestui lucru. A vazut granitele sale canonice, consfintite de Sinoadele Ecumenice si Locale, amenintate samavolnic si nedisimulat in fapta.
Patriarhia Ierusalimului a explicat Patriarhiei Romaniei ca daca afirmatia ei ca biserica aceasta a fost construita pentru pelerinii din Romania in Tara Sfanta e acceptata, ea va transforma jurisdictia Patriarhiei Ierusalimului in camp deschis pentru toate Bisericile Ortodoxe pentru ridicarea de biserici, cateva dintre ele deja cerand acest lucru.
Deoarece, cu toate acestea, Patriarhia Romaniei nu a aratat sensibilitatea bisericeasca necesara, Patriarhia Ierusalimului l-a pus intru neimpartasire pe cel ce si-a asumat si a dus pana la capat aceasta initiativa, Arhimandritul Ieronim Cretu, reprezentantul Patriarhiei Romaniei in Tara Sfanta, iar recent pentru a impulsiona rezolvarea problemei, Preafericirea sa Parintele nostru si Patriarhul Ierusalimului kir Theofilos a trimis catre Preafericitul Patriarh al Romaniei kir Daniel urmatoarea scrisoare, in care se expun analitic toate laturile acestei probleme si pozitia Patriarhiei Ierusalimului:

„Preafericitului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Loctiitor al Cezareeei Capadochiei, Mitropolit al Ungrovlahiei si Arhiepiscop al Bucurestilor kir Daniel, frate iubit in Domnul si coliturghisitor al Smereniei Noastre, sfanta imbratisare in Hristos Iisus.
In zilele predecesorilor Nostri, fericitul intru adormire Patriarh al Ierusalimului Diodor si fericitul intru adormire Patriarh al Romaniei Teoctist, s-a luat de catre Patriarhia Romaniei initiativa ridicarii unei sfinte biserici in Ierihon, cu locuinte de hotel in jurul ei, fara aprobarea si permisiunea canonica a Bisericii Locale a Sfintelor Locuri, adica a Patriarhiei Noastre a Ierusalimului.
Impotrivirile si protestele Patriarhiei Noastre nu au putut sa intrerupa ridicarea bisericii respective. Dimpotriva, acestea au fost ignorate si biserica s-a finalizat, iar astazi si functioneaza.
Preafericirea Voastra, deosebit de onorata si profunda, distinsa prin pregatirea si educatia teologica nu putina, stie bine ca acest act constituie o incalcare grosolana al principiului evanghelic, expus de catre Apostolul neamurilor Pavel, „Ravnind astfel sa binevestesc acolo unde Hristos nu fusese numit, ca sa nu zidesc pe temelie straina” (Romani 15, 20), precum si a Sfintelor Canoane: 31 al Sfintilor Apostoli, 5 al Sinodului din Antiohia si 10 al Sinodului din Cartagina, care condamna ridicarea vreunui altar, desconsiderand pe episcopul locului. Argumentul ca Biserica Romana doreste sa aiba propria ei biserica in Tara Sfanta, nu sta in picioare, pentru ca ea are o biserica in Ierusalim, Tara Sfanta fiind incredintata spre ocrotire si pastorire Patriarhiei Ierusalimului de catre Primul Sinod Ecumenic, care a hotarat prin al 7-lea canon al sau: „…Episcopul din Elia (Ierusalim) sa se cinsteasca (sa se bucure de cinste) si sa aiba urmarea (continuarea) cinstei (acesteia)…”, de catre cel de-al IV-lea Sinod Ecumenic, care a hotarat prin actul al 7-lea al sau: „Pe Iuvenalie, preacuviosul episcop al Ierusalimului a avea sub stapanire cele trei Palestine” si de catre Sinodul Quinisext, care prin al 36-lea Canon al sau, aseaza Tronul Cetatii Ierusalimului intre Patriarhiile Stravechi.
Daca si celelalte Biserici Ortodoxe vor urma acest exemplu al Bisericii Ortodoxe Romane, atunci vom avea in Tara Sfanta reprezentante a treisprezece Biserici Ortodoxe Autocefale, care vor fi exemplul unei polifonii si poliarhii ortodoxe arbitrare, greu de condus administrativ si in contradictie cu cele hotarate omofon de catre toate Bisericile Ortodoxe la cea de-a IV-a Conferinta Presinodala de la Geneva din anul 2009.
Patriarhia Ierusalimului a infruntat cu profunda intristare, dar si cu toleranta si cu multa moderatie aceasta situatie anticanonica implantata in sanul ei, pentru care s-a si limitat la a-l opri de la Impartasanie doar pe prim-colaboratorul ei (BOR), Preacuviosul Arhimandrit, parintele Ieronim Cretu, fara a-l caterisi sau a intrerupe pomenirea Bisericii Romane in Diptice, asa cum era indreptatita sa procedeze.
Asteptand suficient timp, chiar patru ani de la alegerea impreuna-cu-Dumnezeu a Preafericirii Voastre in respectabilul Tron al Patriarhiei Romaniei si nevazand vreo miscare esentiala a Preafericirii Voastre spre rezolvarea acestei probleme, din fapte ne miscam, ca sa ridicam noi de acum acest lucru, ca fara nicio intarziere sa se vindece si sa se cicatrizeze aceasta rana deschisa in trupul bisericesc, conform cu dumnezeiestile si sfintele canoane, si ca sa nu ajungem la indezirabila caterisire a Parintelui Arhimandrit Ieronim sau la intreruperea pomenirii Bisericii Ortodoxe surori a Romaniei.
In urma acestora, incheiem imbratisand-O (BOR) de aici, de la Preasfantul si de-Viata-Izvoratorul Mormant cu sarutare sfanta.
In Sfanta Cetate a Ierusalimului, 2011, ianuarie 27.

Al Preadoritei Voastre Preafericiri,
iubit in Hristos frate,
THEOFILOS AL III-LEA,
Patriarhul Ierusalimului”.

Ca raspuns, Patriarhul Romaniei, kir Daniil, a transmis ca reprezentant al sau in aceasta problema, in vinerea dinaintea Sambetei lui Lazar 2/15 aprilie 2011, pe Preasfintitul Episcop Ciprian Campineanul, care a adus cu el o scrisoare.
In aceasta scrisoare nu se arata nicidecum dispozitia pentru o rezolvare canonica a problemei si pentru pastrarea unitatii in Hristos, ci dimpotriva prin argumente slabe si netemeinice incearca legalizarea si stabilizarea starii create.
Pentru respectarea si ocrotirea drepturilor canonice si pastorale asupra Locurilor de Inchinare ale Patriarhiei Ierusalimului in Tara Sfanta, Sfantul si Sfintitul Sinod a purces la aceasta hotarare dureroasa pe de o parte, dar necesara pe de alta, dorind pe mai departe restabilirea comuniunii canonice si bisericesti prin respectarea randuielii bisericesti.
Precizam ca in pofida intreruperii comuniunii bisericesti, evlaviosii pelerini din Romania sunt bineprimiti la Sfintele Locuri de Inchinare si in Sfintele Manastiri ale Patriarhiei (s.tr.).

Din partea Arhi-Secretariatului.

sursa: Patriarhia Ierusalimului traducere: Pelerin ortodox

Relatiile Patriarhiei Romane cu Patriarhia Ierusalimului, pe agenda sedintei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane  din 19-20 mai 2011UPDATE: Relatiile Patriarhiei Romane cu Patriarhia Ierusalimului, pe agenda sedintei Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane din 19-20 mai 2011
BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE ne informeaza:

Referitor la comunicatul postat in ziua de 9 mai 2011 pe site-ul oficial al Patriarhiei Ierusalimului, cu titlul: „Patriarhia Ierusalimului a intrerupt comuniunea cu Patriarhia Romana”, precizam:

Desi in urma vizitei la Patriarhia Ierusalimului a Preasfintitului Parinte Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal, din ziua de 15 aprilie 2011, s-a convenit initierea unui dialog bilateral fratesc intre cele doua Patriarhii pentru identificarea unei solutii privind existenta Asezamantului romanesc de la Ierihon, Patriarhia Romana constata cu surprindere si regret ca Patriarhia Ierusalimului a luat o decizie unilaterala.

Problema atitudinii Patriarhiei Ierusalimului fata de Asezamantul romanesc de la Ierihon, camin pentru pelerinii romani care viziteaza Tara Sfanta, precum si relatiile Patriarhiei Romane cu Patriarhia Ierusalimului vor fi discutate in sedinta de lucru a Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane din zilele de 19-20 mai 2011.

26 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fratilor, hai sa ne lamurim putin... de ce a fost intrerupa comuniunea? Din motive de erezie/ratacire in Biserica Ortodoxa Romana? Sau din motive legate de bucata aia de pamant din Ierihon, pe care se afla Biserica Romaneasca?

    Cunoaste cineva cu exactitate acuzatiile aduse BOR, si mai ales daca aceste acuzatii sunt intemeiate?

    Bogdan.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Bodan
      http://apologeticum.ro/2011/04/08/patr-ierusalimului-ameninta-cu-oprirea-pomenirii-patriarhului-daniel-pf-daniel-ameninta-pe-patriarhul-ecumenic-bartolomeu/

      • Traiasca Legiunea si Capitanul!

        Asezamantul romanesc de la Ierihon a fost ultima dorinta a marelui parinte Ilarion Argatu - o manastire ortodoxa, unde sa se adune toate maicile romance din Israel. Se spune ca, inca din tinerete, parintele Argatu a visat-o pe Fecioara Maria, care i-a dat porunca sa ridice biserica pe-aceste locuri. Parintele, devenit in scurta vreme cunoscut pentru harul deosebit cu care-l inzestrase Dumnezeu, acela de a-i ajuta pe oamenii care alergau din toate colturile tarii, cautandu-si la el vindecarea sufleteasca si trupeasca, n-a uitat nici o clipa visul de odinioara. Asa se face ca, spre apusul vietii, parintele Ilarion afla de existenta in Israel a unui roman batran, mosu’ Dumitru, originar de prin partile Brailei, stabilit in Tara Sfanta inca din copilarie. Parintii lui cumparasera o bucata de pamant in Ierihon si construisera o casuta, pe care Dumitru, ajuns la batranete, nu o mai putea tine din pricina taxelor mari. Parintele Argatu intelege imediat ca acela era locul pentru biserica din vis... Plateste taxele catre statul Israel si cumpara de la mosu’ Dumitru terenul. Cum legea nu-i permitea ca persoana fizica sa construiasca o biserica, el doneaza terenul Patriarhiei Romane, care mai cumpara 900 m, astfel incat constructia poate incepe.
        Ca-n orice lucrare, si de asta data au fost incercari de a-l impiedica pe parintele Argatu sa-si duca la bun sfarsit visul. Nu putini erau aceia care il dusmaneau si se indoiau de el. Nici palestinienii, nici evreii nu vedeau cu ochi buni construirea unei biserici ortodoxe in acele locuri. Ce sa caute picior de crestin acolo? Parintele a fost amenintat ca, de va ajunge in Ierihon, n-o sa scape cu viata. Si, se pare, ca-n masina cu care se indrepta spre locul ales chiar a existat o bomba. Insa nu a explodat... Lucrarea Maicii Domnului trebuia dusa la bun sfarsit.
        In ultima parte a vietii, toate calatoriile sale au avut ca scop strangerea de fonduri pentru Ierihon. Intreaga lui agoniseala era trimisa bisericii. In 1999, parintele Argatu se imbolnaveste si, in spital fiind, afla ca in sfarsit incepe constructia manastirii. Atunci ii marturiseste fiului sau mai mic, parintele Ioan Argatu, ultima dorinta: “Eu nu mai pot merge acolo, in Israel, acum am alt drum de facut; sa mergeti voi si sa terminati ceea ce am vrut sa termin eu...”.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    încă o lovitură din interiorul ortodoxiei asigurată ca de obicei de către lideri care au doar interese meschine... Doamne, feri

    oricum la ce să mă aştept de la un partriarh Daniel care o fost nainte anunţat în funcţie de un mason frunzăverde???

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am fost si eu acolo, e un asezamant tare frumos. Si stiu ca maicile sunt oarecum prigonite de catre vecinii "binevoitori" (nu stiu daca evrei sau palestinieni, dar parca Ierihonul e in zona palestiniana).

    Oricum, intrebarea care se pune acum este daca respectivul asezamant este cu adevarat canonic sau nu? Permit canoanele unei Patriarhii sa construiasca biserici pe teritoriul altei Patriarhii? Ne poate lamuri cineva?

    Bogdan.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Era de asteptat, fratilor. E lupta intre loje!

  5. Regele Mihai anunţă ruperea de Casa de Hohenzollern

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Casa Regală a României a decis ruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern şi renunţarea la titlurile oferite de acestea, pentru a respecta decizia din 1921 a Regelui Ferdinand I de a conferi un caracter naţional şi independent Dinastiei şi Casei Regale a României.

    Potrivit unui document semnat de Regele Mihai, "Noi, Mihai I, în virtutea autorităţii noastre nedisputate ca şef al Casei Regale a României, luând în considerare decizia iubitului nostru bunic, Regele Ferdinand I, de a conferi un caracter naţional şi independent dinastiei şi Casei Noastre Regale, şi urmând datoria mea faţă de istorie şi faţă de urmaşii şi succesorii mei, ţinând cont de articolele 1(10), 15 şi Anexa 1 ale Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a României, adoptate de noi la 30 decembrie 2007, acţionând în conformitate cu voinţa mea liberă, fac cunoscut: Art. 1 Ruperea tuturor legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern".

    Aşadar, din 10 mai 2011 iau sfârşit toate legăturile dinastice dintre Casa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern.

    Totodată, se arată în document "începând cu 10 mai 2011, Casa Regală a României nu va mai purta numele de «Hohenzollern-Sigmaringen», şi nu va mai fi cunoscută de la această dată sub numele de «Casa de Hohenzollern-Sigmaringen». Casa Regală română va fi cunoscută de acum înainte numai sub numele de «Casa Regală a României».

    De asemenea, membrii familiei regale a României renunţă la titlurile conferite de capii familiei princiare de Hohenzollern, tot cu începere din 10 mai. "(...) niciun membru al familiei regale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul să poarte, sau să folosească vreun titlu conferit (ereditar sau ad personam) de orice şef al casei princiare de Hohenzollern. Capul Casei Regale a României rămâne singura autoritate pentru aprobarea sau acceptarea oricărui titlu sau distincţie", potrivit articolului doi al documentului.

    Ce înseamnă ruperea legăturilor?

    Ioan Luca Vlad, avocatul Casei Regale a României, spune pentru romanialibera.ro că decizia este una de identitate naţională, după ce "Regele Ferdinand a decis în 1921 ruperea de Casa de Hohenzollern." Chiar dacă după război relaţiile dintre cele două case au fost refăcute, separarea este un lucru normal, susţine avocatul.

    Aşadar, din 10 mai 2011, casa regală va fi cunoscută sub numele de "Casa Regală a României."

    Potrivit avocatului, decizia a fost unilaterală şi nu necesită nicio implicare din partea Casei Princiare de Hohenzollern. Renunţarea la titlurile conferite de capii familiei de Hohenzollern nu are nicio implicaţie juridică, mai spune acesta.
    Istoricul Alin Ciupală: Din punct de vedere juridic familia regală română nu mai era de jure parte a Hohenzollern

    Istoricul Alin Ciupală consideră că familia regală nu mai era legată de Casa de Hohenzollern şi actuala situaţie era complicată.

    „Da, este o noutate. De altfel, lucrurile erau mai complicate în ceea ce priveşte legăturile Casei Regale a României cu Casa Princiară de Hohenzollern. Din punct de vedere juridic familia regală română nu mai era de jure parte a Hohenzollern," a declarat istoricul Alin Ciupală în cadrul emisiunii Timpul Liber cu Maria Capelos.

    Casa de Hohenzollern

    este una dintre cele mai importante dinastii din istoria Europei, care a dat de-a lungul vremii regi şi împăraţi ai casei conducătore de Brandenburg-Prussia (1415 - 1918) şi Germania Imperială (1871 - 1918), potrivit Mediafax.

    Şi-a luat numele de la un castel din Swabia, iniţial menţionat ca Zolorin sau Zolre (actualul Hohenzollern, din sudul Tübingen, în landul Baden-Württemberg).

    Burchard I este primul care a fost înregistrat ca strămoş al dinastiei, conte de Zollern în secolul al 11. La a treia şi a patra generaţie de la acesta s-au format două linii de succesiune, Zollern-Hohenberg, dispărută până în 1486, şi conţii din Nürnberg, ai cărei moştenitori au ajuns până în zilele noastre.

    Hohenzollern-Sigmaringen este o ramură a dinastiei de Hohenzollern care au condus Prusia şi ulterior Germania până în 1918.

    În România, în anul 1866, casa de Hohenzollern este aleasă ca dinastie domnitoare de către conducerea politică în frunte cu Ion Brătianu.

    Din această dinastie au făcut parte Carol I, principe al României între 1866 - 1881 şi rege între 1881 şi 1914, Ferdinand I al României (1914 - 1927), Mihai I al României (1927 - 1930 şi 1940 -1947) şi Carol al II-lea al României (1930 - 1940).

    Comunicatul oficial al Casei Regale

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    O mare nesimţire!!! Nu e destul ca de sute de ani osardiile româneşti au susţinut Sf.munte Athos; si mai toate mănăstirile rectitorite de domnitorii nostri?!şi cu toate astea,romanasu' NUareDREPTUL la O MĂNĂSTIRE? Ca titulatura? Toate ţările ortodoxe au manastiri numai tu sclav roman ,schit !!? Nu demult p.Petroniu era mâhnit ca mânăstirea de care aparţine schitul Prodomu,NU i -a îngăduit sa folosească doua izvoare de apa?deşi aveau 5 (CINCI);chiar dacă au vrut sa le cumpere! Când eşti a doua tara cu majoritate or todoxa,in aceste cazuri trebuie sa gândeşti ca baiu' e altundeva! Prea se leagă din timp aceste priviri de sus ale puturosilor greci, ale hoţilor ruşi ale extremistilor sârbi şi a vandalilor bulgari !! AMARATU' de roman i-a primit pe toţi ca fraţi ,dar a luat-o in barbă. Aşa şi acu' invidia şi orgoliu ca ortodoxia a invadat ereticaaa UE şi factorul decisiv e smeritul roman iar rolul BOR s-a extins in Europa, doare . Lucrarea e a Sf.Duh ca vor ei ca nu vor EL lucrează, aşa ca sa mai termine gusatii şi fanariotii cu flecarelile şi plangacioseniile lor şi sa vadă ca grecoteii sunt in faliment şi au minţit furând peste 400 miliarde euro plus încă 130 mld anul trecut din ciorba comună,făcând greve cu peste 400 euro şomaj pe luna??!pe când amarastaeanu roman îndura chiar de i s-a furat tara(condusă de mult de străiniide neam )şi mai nou identitatea(rom=tigan) cu gândul ca MAICUTA nu ne v-a lăsa.Doamne fie voia Ta! AMIN.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    io cred ca oamenii aștia nici nu mai știu pt ce sunt acolo

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    adica nu au functii de conducatori ai unor state, sa-si apere cu orice pret teritoriile. se poate sa-i judec si sa iau asupra mea ... dar cred ca ei in momentul asta au uitat ce au de facut

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Problema Jerihonului ,o cunosc destul de bine, deoarece am fost de multe ori in Pelerinaj la Locurile Sfinte.In primul rind Grecilor nu le-a convenit construirea hotelului,linga biserica,din motive financiare destul de deficitare pt Greci.Romanii merg la Biserica lor ,cum merg si Rusii si Etiopienii la bisericile lor,unde au camere sau chilii de dormit.Dar Romanii [care nu au decit acel micut loc din Jerusalem,numit Caminul Romanesc,ce nici acolo nu mai au Romanii loc din cauza Evreilor Ortodoxi,care mai arunca cu cite o piatra,o sticla sau oua in capul oamenilor,sau ne huiduie pe strazi,],merg ft multi si platesc camarute ,chilii ,sau hoteluri in marea majoritate ale Patriarhiei Jerusalimului.Deci marea problema este BANUL;ce canonicitate?invoca Patriarhia Jerusalimului?pai dar Rusii nu au Biserici,Minastiri si hoteluri peste tot?pe Rusi dece nu ii scot din diptice?dece nu ii caterisesc?,dece dinpotriva tot ce apartinea Rusilor Albi au inapoiat Patriarhiei Moscovei?Romanii intretin Locurile Sfinte,cu munca lor,cu banii lor,cu vizitele lor si cu toti Monahii si Monahiile Romance,care au umplut minastirile tuturor tarilor Ortodoxe.In Grecia,preoti si calugari Romani peste tot,in Serbia,am gasit calugari Romani,in Rusia sint enorm de multi calugari si calugarite Moldoveni,in Egipt,in Khenia,in Finlanda,am gasit Romini calugari si maici.In Occident de asemeni,tot Romanii au umplut Bisericile lor in special ale Grecilor si Rusilor.Deci tot partea financiara e problema tuturor si bineinteles resursele umane monahale,care sint Romanii.Daca nu ar fi natia Romaneasca ,aceasta natie umila si smerita nu ar mai fi Ortodoxie in lumea lor.De Sf Munte nu mai vorbesc ,ce greutati intimpina,Romanii acolo,in vremurile de acum.TUTUROR le este teama de Romani,de credinta lor si de inteligenta lor si de aceea sintem loviti de toti.Dar Romanii credinciosi le cauta pe cele ceresti,[deaia nu au nimic al lor],iar Greci Rusi si alte natii lacome,cauta pe cele pamintesti,si deaia in numele credintei,ajung la cele mai mari mizerii,impotriva noastra.Romanii sint singura natie care merg in Pelerinaje in tarile lor si le baga banii in buzunare,pe cind citi Sirbi ,Bulgari,Greci,Rusi scl,scl,au invadat Romania cu peleinaje?Deci tot Romanul saracul are un rol in credinta Ortodoxa ,care supara pe bietii Greci ,Rusi,Sirbi si Bulgari,care si multi Sf. de natie Vlaha,ia-u confiscat si leau dat cetatenia lor.Dar in fata lui Dumnezeu,altfel stau lucrurile.Dumnezeu sa ocroteasca natia noastra minunata.In occident mai bine lasa o biserica sa se darime,sau sa o transforme in magazin sau moschee decit sa le-o ofere Romanilor.Italienii aveau o minasire de rit Bizantin a Sf Ioan Seceratorul,in ruina,care au luat-o Romanii si au re-deschiso,insa ce scandal sa facut si ce galagie,dar daca erau Rusi numeni nu zicea nimic.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Astea "sunt" motive pentru iesirea din comuniune, nu cazul corneanu, tratatul de la Balamad sau acordurile facute cu monofizitii.

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    probabil ca toti care ati spus ca patriarhia romana e "discriminata" vorbiti in necunostinta de cauza. Noi romanii am fost mereu mai cu mot decat altii si totusi noi in prostia noastra suntem victime; asa este suntem, dar nu ale altora ci ale propriei noastre indiferente si nestiinte. Ex: primul lucru contrar facut de noi a fost sfintirea Sfantului si Marelui Mir fara a fi biserica autocefala(doar acestea aveau dreptul sa o faca). Si daca cineva ar fi dat un "search" pe google cu privire la canoanele pomenite le-ar fi gasit in conformitate cu scrisoarea patriarhiei Ierusalimului.
    Eu considera ca daca ne-am uita intr-o oglinda am vedea adevaratul vinovat.

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ESTE FOARTE IMPORTANTA RESPECAREA CANOANELOR !

    Pentru a detensiona situatia, fara incalcarea 'Canoanelor Sinoadelor Ecumenice si ale Sinoadelor Locale' ar fi posibila (temporar pana la noi intelegeri) urmatoarea solutie:

    - Se inceteaza activitatea liturgica in Biserca de la Ierihon.
    - Hotelul ramane proprietate laica a BOR, care urmeaza sa gazduiasca pelerini.
    - In caz extrem, persoanele care vor deservi hotelul vor avea statutul de laici (pot fi si monahi sub ascultare care sa mearga la liturghia grecilor).
    - Asezamantul romanesc de la Ierihon se va supune exclusiv legilor civile.

    Pelerinii vor veni oricum cu preoti si duhovnici romani care vor savarsi un minim de asistenta religioasa in limita Canoanelor.

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Patricia,

    La Teaslonic, la Biserica Sfantului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, locul de sub altar unde a izvorât mir, este plin de bani românesti aproape exclusiv, bancnote de 1 leu majoritatea.

    Nu ca este un lucru de lauda faptul ca se arunca bani marunti mai mult ca o superstitie. Dar totusi romanii au credinta, cinstesc locurile sfinte, nu sunt zgarciti cand vine vorba de credinta.

    Un lucru este sigur. Românii sunt cam peste tot.

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    tipic tipic şi la inima nimic !! Bravo sfatuitorilor,hai sa ne întoarcem şi la calendar! Oah!

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Canoanele, în baza cărora a fost condamnat şi Ion Creangă, vorbesc şi despre chipul care trebuie să-l poarte preotul. Ion Creangă a fost caterisit, printre altele, din cauză că se tundea. În ziua de azi există în întreaga creştinătate ortodoxă preoţi tunşi şi chiar bărbieriţi,dar nimeni nu-i mai cateriseşte...
    Ce văd eu aici? O luptă pentru putere, pentru bani, nu o respectare a canoanelor.
    Aşezământul de la Ierihon datează de cel puţimn 20 de ani şi "n-a mai fost nimeni tras de barbă până azi" pe motiv de respectare a canoanelor.
    Oare canoanele sunt valabile de anul ăsta, sau au fost valabile dintotdeauna? "Respectarea canoanelor"=praf în ochi pentru creduli, deci proşti.
    Neoficial, nici înainte nu te primeau să te împărtăşeşti cu ei dacă se dovedea că eşti român. Acuma au făcut-o oficial.

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Desi din pacate este o decizie care nu ne aduce bucurie...este o decizie corecta si canonica!!!
    Nu avem cum sa contrargumentam aceasta decizie...

  17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa le fie rusine grecilor ca se poarta asa cu noi . La Sfintul Munte ni s-a refuzat sa avem titlul de manastire la Schitul Podromul . Si sa le aducem aminte grecilor citi bani au dus acolo domnitorii romani , multi ierarhi si simpli credinciosi in pelerinajele lor. La fel si in Tara Sfinta credinciosii romani nu aveau unde sa-si plece capul sa se odihneasca si sa fie primiti cu dragoste si ospitalitate romanesca plina de caldura sufleteasca. Grecii se bucura in manastirea lor de la Hozeva de mireasma duhovnicesca a SFINTULUI IOAN HOZEVITUL , SFINT ROMAN unde crediciosii romani ajunsi in pelerinaj doneaza grecilor sume imortante de bani pentru dragostea ce o poarta Sfintului. Noi nu meritam sa avem un locas facut cu multe sacrifiicii , unde sa ne rugam si sa ne odihnim in pelerinaj prin Tara Sfinta?
    Mai mult decit atit am vazut ca la Asezamnt se respecta calendarul Iulian folosit in toata Patriarhia Jerusalimului. Asta nu e tot ascultare? Sa le fie rusine si Dumnezeu sa ne ocrotesca si sa ne apere de duhul mandriei.

  18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Minastirea de pe Muntele Tabor,a fost ridicata din ruina de Sf. cuvios Irinarh Roset,plecat din Moldova,la locurile Sf.unde cu mari osteneli si greutati a construit aceasta biserica pe muntele Tabor,in vremea ocupatiei musulmane.A murit si a fost ingropat in biserica,dupa cum era normal.Dupa moartea lui Patriarhul Ierusalimului,a ocupat abuziv minastirea si a darimat zidul cu usa de la intrare si mormintul Sf,a fost scos in afara bisericii,si le-au dat nume grecesti calugarilor Romani,ca sa motiveze ca biserica e greceasca,si pe deasupra au scos si sf moaste si nici astazi nu se stie,unde sint duse.Mai frumos e faptul ca se duce o lupta tacita intre Rusi si Greci ca Sf. Irinarh Roset ,cind e revendicat de Rusi ca e Rus cind de Greci ca e Grec.Si exista document scris de mina ucenicului sau,cu numele de Nectarie Banu de la minastirea Sf Sava,unde a fost trimis dupa moartea parintelui sau.Documentul e ignorat.Dar pronia lui Dumnezeu,este ca in acea minastire se afla o calugarita Grecoaica si vreo 8 calugarite Romance.Asta e teama Grecilor,nu canoanele administrative.Daca este in interesul lor ceva ,este canonic,si ce este impotriva intereselor lor,este anticanonic.Eu nu inteleg,dece nu fac chestia asta si cu Rusii care au destule proprietati in Israel si Palestina.Una singura este explicatia;pierd bani si calugari care nu ii vor mai sluji.Sa vedeti ce bucurie au Romanii cind sint chemati sa faca curatenie in biserica Sf Mormint,si sa-i scoata pe grecotei din mizerie.E uite asa cum sint Grecii credinciosi,nu merg sa faca curatenie in bisericile lor proprii.Tot Romanii saracii!!!.Dece Patriarhul Diodoros,nu a zis nimic de constructia bisericii ?ca aprobarea de constructie a fost semnata de Arafat insa-si,special pt Romani,dece dece atunci era canonic???si acum cind Romanii au invadat Locurile sf cu pelerinajele lor,deodata a devenit anticanonic?constructia bisericii a fost aprobata de Patriarhie,dar hotelul e marea lor problema,ca e mare lux acolo,pe care Grecii nu il au.Invidia greceasca e adevaratul motiv.

  19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    In perioada interbelica,Ambasadorul Roman de atunci la Tel Aviv,si un Episcop Roman,au cerut cu mari insistente ca Patriarhia Jerusalimului sa le daruiasca si Romanilor o biserica,sau sa le daruiasca biserica ce odata era Romaneasca[Sf Arhangheli]care acum e proprietatea Patriarhiei Jerusalimului,]pt ca sint fratii lor de credinta Ortodoxi,si Grecii nu au dat Romanilor nimic.Cu mare greutate au reusit Romanii sa cumpere un teren,cind Englezii au vindut terenuri,popoarelor conlocuitoare.Si un arab crestin,care era casatorit cu o Romanca,a cumparat terenul pe numele lui,si sa construit acel camin romanesc din Jerusalimul nou,unde nici acolo romanii nu au liniste din cauza evreilor.In toata cacealmaua asta ,vinovati sint Patriarhia Jerusalimului.

  20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dar Patriarhul actual al Jerusalimului!!este numit anticanonic,patriarh;deoarece pe predecesorul sau il tine inchis intr-o chilie si la izgonit pe anumite motive de proprietate nici decum religioase.Dece nu se respecta canoanele si in cazul asta?

  21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Eu cred ca este vorba de mai mult, nu doar de o bucata de pamant.
    Parintele Petroniu de la Athos, deplangea faptul ca schitul Prodromu, nu este manastire - dupa zeci de ani de stat in Sfantul Munte.

    In Romania, sarbii, rusii ucrainienii au biserici si manastiri cu ierarhi care nu tin de Sf Sinod BOR; si nimeni nu s-a legat de nerespectarea canoanelor: unde a existat ingaduinta crestina, aceste nu au constituit o bariera de netrecut; s-au gasit pogoraminte.

    Lasand grecilor cotrol deplin asupra asezamantului romanesc, o sa se ajunga sa creasca mult preturile pe care pelerinii romani le platesc la Ierihon.

    LA LIMITA, DACA NU VA EXISTA INTELEGERE, BISERICA ORTODOXA ROMANA SA SE CONFORMEZE RESPECTARII TUTUROR CANOANELOR SI SA-SI PASTREZE ASEZAMANTUL, IN SPERANTA UNOR VREMURI MAI BUNE.

    PROBABIL CA UN TIMP NU SE VA MAI PUTEA SLUJI IN BISERICA: credinciosii vor aprinde lumanari, vor citi acatiste si paraclise, SE VOR RUGA LA DUMNEZEU SA SE POATA SLUJI IN LIMBA ROMANA SF LITURGHIE CU PREOTI ROMANI !

  1. Pingback: Patriarhia Ierusalimului A INCETAT COMUNIUNEA cu Patriarhia Romana. S-a hotarat INTRERUPEREA POMENIRII PATRIARHULUI DANIEL al Romaniei si caterisirea reprezentantului Patriarhiei Romane la Ierusalim « Saccsiv's Weblog

  2. Pingback: Patriarhia Romana regreta decizia Ierusalimului de intrerupere a comuniunii

  3. Pingback: Reconciliere între Patriarhia Română şi cea a Ierusalimului, privind Aşezământul din Ierihon | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam şi ţară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*