Mii de manifestanţi au participat sâmbătă la Berlin împotriva supravegherii generalizate

Atac-la-SUA-China-si-Rusia-acuzate-de-spionaj-ciberneticMii de manifestanţi au participat sâmbătă la Berlin la o manifestaţie pentru a denunţa atingerile la viaţa privată, în special prin supravegherea telecomunicaţiilor de către serviciile secrete, precum agenţia americană NSA, relatează AFP.
Colectivul organizaţiilor care a lansat apelul la manifestaţia sub sloganul ‘Libertate mai degrabă decât teamă’, printre care figurează Verzii, partidul de stânga radical Die Linke şi partidul Pirat, a revendicat 20.000 de manifestanţi.

Poliţia din Berlin a refuzat totuşi să comenteze această cifră sau să comunice o estimare, mulţumindu-se să declare că ‘metodele sale de contabilizare sunt diferite de cele ale organizatorilor’.

Deşi declarată împotriva tuturor atingerilor la viaţa privată, manifestaţia a luat în vizor agenţia americană de supraveghere electronică NSA, dar şi guvernul german, considerat prea îngăduitor şi timorat în reacţia sa faţă de spionajul de mare amploare, relevat de presă, datorită fostului consultant american Edward Snowden.

În coloana manifestanţilor puteau fi văzute pancarte cu mesaje clare ca ‘Încetaţi să ne spionaţi!’ sau de o ironie muşcătoare:’Merci Prism (programul de spionaj aplicat de agenţia americană NSA), datorită ţie guvernul ştie, în fine, ce vrea populaţia’.

‘Serviciile secrete ca NSA spionează neobosite conversaţiile telefonice şi traficul pe internet la scară mondială (şi) guvernul nostru, al cărui unul din rolurile fundamentale este de a ne proteja de orice daune, se mulţumeşte cu explicaţii liniştitoare’, a denunţat unul dintre oratori, Kai-Uwe Steffens, care militează împotriva înregistrărilor preventive ale datelor electronice de către autorităţi.

Joi, presa internaţională a evocat o nouă serie de documente livrate de Snowden, care demonstrau că NSA şi omologul său britanic GCHQ pot decripta aproape orice este codat pe internet, fie că este vorba de mesaje sau de tranzacţii bancare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*