Sinodul Bisericii Ortodoxe - Grecia

Enciclica Sfântului Sinod al Bisericii Greciei prin care este condamnată masoneria

Sfântul Sinod al Bisericii Greciei a dat publicității sus-menționata enciclică, prin care își reafirmă fidelitatea față de hotărâri mai vechi, prin care Biserica Greciei condamnă masoneria și arată că este incompatibilă calitatea de creștin cu aceea de mason. Îi cheamă pe toți cei rătăciți să părăsească masoneria și să se întoarcă la adevărul Bisericii noastre.

Enciclica

Prezentăm mai jos textul complet al enciclicei:

”Prin decizie sinodală, luată în cadrul Ședinței Sinodului Permanent din 19 martie a.c., vă facem cunoscut că Sfântul Sinod al Bisericii Greciei, în ședința menționată și ca urmare a propunerii Comisiei Sinodale Antieretice, îți reafirmă prin prezenta enciclică poziția împotriva masoneriei, invocând Actul sinodal din 12.10.1933 și Proclamația Sfântului Sinod al Bisericii Greciei din 4.10.1996, care condamnă masoneria și consideră incompatibilă calitatea de creștin ortodox cu aceea de mason.

Sfântul Sinod insistă categoric asupra celor stabilite prin hotărârilesale anterioare [din 12.10.1933 și din 4.10.1996]. Reafirmă că masoneria reprezintă un sistem religios inițiatic sincretist incompatibil cu Biserica, cu totul diferit, separat și străin de Biserică. Demonstrează categoric că însușirea de mason, sub orice formă a ei, este incompatibilă cu aceea de creștin ca mădular al Trupului lui Hristos. În actul mai sus menționat al Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, masoneria este în mod special înfierată ca sistem de credințe sincretiste, a cărui natură obscură este cu totul contrară adevărului creștin care arătat în plină lumină.

Sfântul Sinod reînnoiește condamnarea masoneriei înaintea poporului cu nume creștin și informează responsabil că absolut nimeni dintre ierarhii Bisericii Greciei nu este membru al vreunei loji masonice, nici nu întreține relații cu masoneria. Respingem orice eventual zvon care susține contrariul ca fiind total neîntemeiat și fals, neavând alt scop decât să provoace confuzia în rândul poporului ortodox, compromiterea Bisericii și a prestigiului Păstorilor acesteia.

Condamnând încă o dată masoneria cu multă responsabilitate, îi chemăm pe cei rătăciți să se întoarcă la cunoștința adevărului prin nemăsuratul Har și prin mila Dumnezeului și Domnului nostru Iisus Hristos.

† Arhiepiscopul Atenei, IERONIM, Președinte

† Mitropolitul Karýstiei și Skýro-ului, Serafim

† Mitropolitul de Néa Krίni și Kalamarίa, Procopie

† Mitropolitul Tesalonicului, Antim

† Mitropolitul de Paramýthia, Philiatón și Ghiroméri, Tit

† Mitropolitul Grevenelor, Serghie

† Mitropolitul Mithýmnei, Hrisostom

† Mitropolitul de Mitilini, Ereso și Plomário, Iacov

† Mitropolitul Thivei și Levadίei, Gheorghe

† Mitropolitul Paronaxiei, Calinic

† Mitropolitul de Ílion, Acharnón și Petroúpoli, Atenagora

† Mitropolitul de Zakynthos, Dionisie

† Mitropolitul de Kifisίa, Amaroúsi și Oropós, Chiril, Secretarul-Șef al Sinodului Permanent

† Mitropolitul Diavleίei, Gavriil”.

Ortodoxos Typos 2 mai 2014 nr. 2020 p.8
Traducere Mihail Ilie | Graiul Ortodox

Dă-ne Doamne și nouă, măcar un ierarh asemenea!