ora de religieCamera Deputatilor a adoptat proiectul proiectul depus de deputatul Remus Cernea care presupune eliminarea disciplinei “Religie” din programa scolara.

De anul viitor, elevii din invatamantul primar nu vor mai studia obligatoriu disciplina “Religie” la scoala. Aceasta va deveni materie optionala, pe care elevii o pot studia doar la cerere. In schimb, in locul religiei va fi introdusa o noua disciplina de studiu: “Etica si Cultura Civica”.

“Scopul disciplinei “Etica si cultura civica” este de a cultiva spiritul critic, rationalitatea si empatia in masura sa dezvolte un aparat critic de judecata morala propriu fiecarui elev, dar si acela de a prezenta drepturile omului si reperele institutionale si valorile fundamentale ale unei societati deschise si democratice”, spune deputatul Remus Cernea.

Acesta arata ca elevii care isi doresc sa studieze in continuarea religia o vor face la cerere, insa niciun copil nu va fi obligat sa asiste la orele facultative de religie, impotriva vointei sale ori a parintilor sai.

In cazul elevilor care aleg sa studieze in continuare materia “Religie”, acestia nu vor fi evaluati cu note, ci cu calificative, care nu vor fi luate insa in considerare la calcularea mediei generale.

“Manualele si materialele auxiliare utilizate la orele de religie nu pot contine afirmatii cu caracter discriminatoriu ori referiri jignitoare la adresa altor culte sau persoane fara religie”, conform proiectului depus de Remus Cernea.

Proiectul a primit aviz favorabil din partea Consiliului legislativ si din partea Comisiei Juridice, de disciplina si imunitati, conform datelor afisate pe site-ul camerei Deputatilor.

In Romania, religia este materie obligatorie pentru clasele I-XII si toti elevii trebuie sa fie prezenti la ore. Elevii care au alta credinta religioasa sunt, de asemenea, obligati sa participe la orele de religie de la scoala daca nu aduc acte doveditoare – adeverinte care sa ateste participarea la aceasta materie intr-un alt cult.

Incepand cu anul scolar 2014-2015, profesorii care predau religie in scoli sunt alesi de reprezentantii Patriarhiei si sunt supusi unui set de reguli aspre. Acestia trebuie sa predea unui singur cult, sa fie acreditati si sa indeplineasca exigente academice, morale si spirituale specifice.

In urma unui protocol semnat de Ministerul Educatiei si Patriarhia Romana, profesorii de religie vor fi angajati din acest an scolar numai dupa ce primesc avizul reprezentantilor cultului pe care il vor preda elevilor, iar cei care se vor abate de la regulile Patriarhiei isi vor pierde binecuvantarea si locul de munca.

“Protocolul reafirma cooperarea profesorilor de religie si a cadrelor didactice din invatamantul teologic preuniversitar si universitar cu propria lor Biserica a carei invatatura de credinta o predau in scoli, deoarece statul respecta autonomia cultelor si, deci, nu realizeaza singur, ci impreuna cu ele, invatamantul religios confesional.

Autor: Ion Andreea | portalinvatamant

29 comments
 1. Acest ,,om” a reusit sa inlocuiasca Ortodoxia,credinta stramoseasca a neamului nostru,cu aceasta abstracta ,,Etica si Cultura Civica”?Doresc ca Biserica Ortodoxa Romana sa i-a o pozitie oficiala in acest sens,nu numai cand este vorba de gudurat pe langa politicieni tradatori de neam si de tara ca Liviu Dragnea Cel Vrednic!Doamne Ajuta si Mantuie!

 2. Doamne ajuta!
  De cind un ateu hotaraste ce sa studieze la scoala in materie de credinta copiii unui popor eminamente crestin ortodox,inca de la inceputurile Ortodoxiei?!!

 3. Nu cumva d-lul Remus Cernea se refera la drepturile omului ,dar in special ale homosexualilor (pe care ii apara mereu si ii promoveaza ) si vrea taierea din fasa a unei discipline care lupta pentru normalitatea familiei si a sfaturilor Sfintilor Parinti ?… Si uite asa un astfel, de om cu minte luciferica, vrea distrugerea chipului lui Dumnezeu din sufletele micilor scolari, calauziti si prin manualul de religie si dascalii lor spre virtuti ,spre neprihanire .
  Si de ce sa fie religia facultativa ? De ce sa nu fie notata ca si alte discipline ? De ce Patriarhia accepta asemenea planuri masonice ,de indepartare a omului de Dumnezeu ???
  Cum grecii au pastori care tipa atunci cand le este amenintata originea evanghelica ,iar ai nostri ,sunt ,,uniti in cuget si-n simtiri” cu de-alde mamona ?

 4. Mergem cu Dumnezeu inainte, oricate faradelegi ar inventa acesti antihristi nemilosi. Dumnezeu ne-a creat. El este viata noastra, adevarul si mantuirea. Doar El conteaza.
  Mai jos, va scriu o rugaciune scurta, foarte folositoare, pe care am invatat-o de la o ucraineanca si care este bine sa o spuneti in fata icoanei Sfantului care va ocroteste, inainte de a pleca de acasa.
  “Ingerul meu, hai cu mine. Tu inainte, eu dupa tine.” Doamne ajuta.

 5. Daca parlamentarii cred ca va fi mai bine fara religie in scoli se inseala.
  Aceste norme etice nu vor putea sa ridice omul spre perfectiune …
  Acest Remus Cernea ar trebui expulzat, dar Dumnezeu l-a ingaduit pt slaba noastra credinta.
  Suntem vai de noi…acum fara religie si invataturile care s-ar fi dat e si mai rau.
  PARINTI, indrumati-va copii sa studieze in continuare Religia, chiar daca nu se adauga la media generala…nu umblati doar dupa note, cautati sa ramaneti cu ceva bun de la acest obiect !!!!

 6. “Multumim” Patriarhiei pentru lupta pe care o duce pentru apararea religie in scoli. In toate aceste zile nu am vazut nicaieri o atitudine hotarata, care, in aceasta perioada cu alegeri, ar fi foarte buna deoarece am vedea pe cine sustinem. Hotararea nu a trecut si de senat (si speram sa nu o faca), asa ca, cat inca mai este timp, sa impiedicam acest proiect care face ne atat de mult rau noua si urmasilor nostri. Ne-am bucurat ca a cazut comunismul, ca vom putea sa ne bucuram de libertatea de a crede si a avea pe Dumnezeu intre noi. Acum vedem si partea negativa a democratiei unde, in numele libertatii de alegere a copiilor nostri, li se baga pe gat atat de multe prostii. Noi suntem ceea ce suntem si datorita Bisericii care a mentinut unitatea nationala si de limba a romanilor prin sprijinirea culturii.Daca nu mai suntem ceea ce ne defineste ca popor: martiri pt credinta si neam, dragoste de pamant si tara, religie crestina, in mod deosebit ortodoxa, atunci CE SI CINE SUNTEM?

 7. Hei, inca nu areusit sa faca nimic. A trecut portita cand paznicii erau ocupati cu campania sau alte trebuiri, dar mai are de trecut multe ziduri pana nebunia lui sa devina “lege”

 8. Rusine pt dl. deputat si pt cei care au aprobat asa ceva. Sintem tara ortodoxa si nu putem preda religia noastra in scolile noastre. Dl. Deputat probabil ca nu stie ca nu mai sintem in comunism.

 9. Frate Gabriel, se pare că totul e o manipulare mediatică a tovarășului R. Cernea.
  Proiectul acesta nu se votează în Camera Deputaților, ci în Senat.
  Prin Camera Deputaților a trecut fără votare, dar cred că poate fi întors acolo…
  Mi s-a spus că, dimpotrivă, proiectul acestui zevzec nu are nicio șansă.
  Oricum, trebuie să protestăm de pe acum.

  1. Pai tocmai… daca nu am fi in campanie electorala s-ar vota mai multe legi anti-hristice, cerute obsesiv de UE.. stati sa vedeti dupa alegeri cum or sa dea drumul la Rosia Montana si gaze de sist – oricare ar fi castigatorul alegerilor

   1. Mi se pare ingrozitor ca noi o tara majoritar crestin ortodoxa nu facem mai nimic sa ne aparam drepturile si primim tot ce ni se ofera spre distrugerea noastra. Din punctul meu de vedere, religia ar trebui sa fie disciplina obligatorie si nu doar obligatorie ci materie de examen. Ne pierdem ca natie…

   2. si-noi-ce-facem?-macar-sa-ne-rugam
    dar-pt-asta-cinevavtrebuie sa ne informezecorect si sa ne indrume.
    Doamne Ajuta.-asteptam nu putem actiona separat.
    cei care vor veni nu sint pt ortodoxi *

 10. Fraţi creştini ortodocşi!
  Să nu vă mire faptul de cele relatate.
  Antihristul de Remus Cernea crede că şi-a atins scopul.
  A candidat ca parlamentar pe listele PSD-ului.
  Iată că PSD-işti a căror preşedinte se declară ortodox, adoptă o lege păgână.
  Ştiam că se va ajunge aici, deoarece pe plan mondial, nu religia este o problemă, ci ORTODOXIA, ca DREAPTĂ CREDINŢĂ.
  Nu trebuia să se ajungă aici. Religia, deşi face parte din trunchiul comun, la cererea părinţilor, elevii au dreptul să nu studieze Religia.
  Domnul Remus Cernea şi cei care-i fac mendrele, nu sunt adepţii DEMOCRAŢIEI = PUTEREA POPORULUI, căci definiţia DEMOCRAŢIEI este că Minoritatea se supune Majorităţii, ori de data aceasta constatăm că MAJORITATEA trebuie să se supună minorităţii şi aceasta nu mai este DEMOCRAŢIE = PUTEREA POPORULUI, ci DEMONCRAŢIE = PUTEREA DEMONILOR. Nu uitaţi cuvintele lui Dumnezeu rostite prin gura profetului Isaia: ,,De frica voastră nu ne vom teme, nici ne vom înspăimânta, căci CU NOI ESTE DUMNEZEU. Pe această cale fac apel tuturor preoţilor şi creştinilor ortodocşi, ca, înainte de Sfânta Liturghie a unei Duminici şi sărbători, să citească CATISMELE de rând din PSALTIRE, căci, PSALTIREA ARDE PE DRACI. DOAMNE AJUTĂ!

   1. Deşi Biserica nu trebuie să facă politică, ea trebuie să-şi înştiinţeze credincioşii să nu voteze un partid care susţine şi votează în parlament aberaţiile unui om ca Remus Cernea. Conducătorii noştri, indiferent de culoarea lor politică, de la căderea comunismului, n-au învăţat nimic, nici din Biblie, dar nici din istorie. Evreii, când s-au abătut de la legea lui Dumnezeu, deşi au fost popor ales, în anul 70 d.Hr. şi-au pierdut ţara până în anul 1948. Deşi sunt vinovaţi de moartea Domnului nostru Iisus Hristos, ei totuşi sunt tari în credinţa lor, mult mai slabă decât a noastră, căci Legea a fost numai un pedagog spre Hristos. Inadmisibil, ca parlamentarii noştri, aleşi de o majoritate creştină în general şi ortodoxă în special, să-i de-a câştig de cauză unui ,,puţin spus ateu”, ca Remus Cernea. NICI UN PĂCAT N-A PEDEPSIT DUMNEZEU CU FOC, decât păcatul care vrea să-l legifereze Remus Cernea. DOAMNE MILUIEŞTE!!!

    1. Asa este, Parinte! Daca am face front comun si ne-am trezi din amortire nu ne-ar parasi Dumnezeu! Toti ar fi spulberati ca o papadie.

    2. Ați văzut dragi frați și surori întru Domnul,pe cine a ales poporul,pe cei ce nu-l iubesc pe Dumnezeu,că dacă L-ar fi iubit ar fi judecat înainte de a vota.Sau chiar au judecat și ,,iată cine sunt: ,,Lupi ăn piei de oaie și de capră care încearcă să conducă o ,,turmă de mioare”.Nu e bun acest sistem de alegere a reprezentanților poporului deoarece ,așa cum spunea bunul părinte Sălăgian,acum poporul trebuie să se supună deciziilor iresponsabile ale unor ortodocși mai răi decât păgânii.Vă rugăm frați creștini să gândiți și apoi să faceți propuneri ,pentru un nou mod de alegere a reprezentanților adevărați ai poporului.Nunai alegând pe cei mai vrednici fii ai neamului românesc la conducerea țării, o vor duce bine,decent toți românii.Aceasta este doar o invitație la gândirea și propunerea unui mod drept de accedere în fruntea țării.Din câți fii vrednici are România nu se poate să nu descoperim cele bune pentu această țară.Nu stați în amorțire,gândiți,propuneți și dacă propunerile vor face parte tuturor românilor,atunci și poporul va fi de acord.Creștinii ortodocși nu pot fi de acord cu o conducere anticreștină.Să ne ajute Domnul să aducem cât mai curând în fruntea țării o conducere cu adevărat creștină,nu cum este acum.Au uitat ,,aleșii că au jurat pe Biblie când și-au luat mandatul? Știu ei oare ce spune titlul cărții Părintelui Arsenie Boca: ,,Tinerii,familia și copiii născuți în lanțuri”.N-au făcut,prin această votare decât să-și agonisească lanțuri grele pentru copiii lor.Ce bine ar fi dacă ar realiza ceea ce au făcut.Aleșii noștri ,,ne ajută ”să fim loiali nu lui Dumnezeu cum ar fi firesc și drept, ci lui satana.Nu vă speriați dar trebuie să trageți semnalul de alarmă căci ei dar și noi ,suntem la început de drum,unii spre pieire iar unii spre mântuire.Satana lucrează aprig,dar la cârmă este Tatăl nostru al creștinilor ortodocși și al acelora asemenea nouă.Încheiem cu formula site-ului: ,,Bucurați-vă și vă rugați căci prigoana împotriva creștinilor a început și se derulează” . Domnul Cel puternic în războaie să fie cu trist poporul român !Amin !

    3. Cum vine asta Suspect-de-Fericitule ? Biserica nu trebuie sa faca politica dar e datoria ei sa indrume ceata de credinciosi sa voteze cum vrea biserica ?

 11. Nu e normal ca intr-o tara majoritar ortodoxa sa nu lii se asigure elevilor posibilitatea de a studia religia in conditii optime. Trebuie sa investim in educatie pentru binele acestei tari. Profesorii de religie trebuie sa dispuna de posibilitati de a relationa cu elevii la fel ca si ceilalti profesori. Se pot gasi si alte solutii pentru elevii care apattin altor culte.

  Ce fel de etica si cultura civica vor invata copiiii? O ,,etica” prin care homosexualitatea sa se impuna de la varste mici, probabil … O ,,etica” prin care homosexualitatea sa fie considerata ceva normal, iar cei normali si virtuosi sa fie pusi la colt pe motiv ca nu sunt corecti politic. O ,,etica” in care pacatului nu-i mai poti spune ,,pacat” de teama sa nu jignesti minoritarul!

  Domnul Cernea s-a uitat un pic in oglinda constiintei? I se vad coarnele! Sunt atat de mari, intortocheate si hidoase, incat inspaimanta pe orice om cu scaun la cap.

  Astept o reactie corecta din partea Patriarhiei. Homosexualilor le sunt necesare niste exorcizari zdravene, un post sever si catehizare. De ei cine se ocupa? Daca nu zicem nimic, ei ne prezinta pacatul ca normalitate si-si permit din ce in ce mai multe.

 12. Bine ar fi sa se scoata religia din scoli. Poate atunci iubitii nostri ierarhi in frunte cu prealuminatul nostru patriarh ar sari din mercedesuri si ar iesi in strada printre tineri, printre cei bolnavi, printre cei saraci. Se pare ca trebuie sa fim zguduiti ca sa renuntam la simonie, la mandrie, la trufie, poate o sa-i para rau IPS-ului Teodosie ca a cerut mita, sau PS-ului Ioachim Bacauanul ca nu-si vinde A8-ul sa-l dea obiditilor, sau poate IPS Irineu al Olteniei renunta sa se mai inchine la ochiul dracului. Cand il predicam pe Hristos si prin comporatmentul nostru ne batem joc de El, aratand ca nici macar nu credem in ce am predicat, si mai avem pretentia ca bisericile sa fie neincapatoare mai bine ne-ar fi pe fundul marii cu o piatra de moara legata de gat. Cel mai bun lucru ar fi cand vine un ierarh in vizita pastorala in parohia noastra si cand se da jos intr-un bolid sa-l luam de maneca si sa-i spunem ca nu il slujeste pe Hristos. Probabil commentul meu nu va fi publicat, dar e folositor sa-l vada macar administratorii acetui site, daca nu sunt si ei niste papusari ai BOR SRL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Un mason batran: “Iar biserica a tacut si oda­ta cu ea ai tacut si tu, Preasfintite! Si stii de ce? Pentru ca ati intrat in jocul Diavo­lului!”

–  Preasfintite, demult voiam sa va in­treb…, incepu lordul pe un ton…

SUPER – MEMORANDUMUL: NOUA SUPER-RELIGIE MASONICĂ MONDIALĂ şi BISERICA în perioada 2016-2020

SUPER – MEMORANDUMUL NOUA SUPER-RELIGIE MASONICĂ MONDIALĂ ŞI BISERICA ÎN PERIOADA 2016…

Talmudul evreiesc demascat: o carte ce prolifereaza crima, rasismul si pedofilia

Evreii vor nega existenta acestor versete controversate si vor apela imediat la…

Incultura si anti-romanism: Acuzatorii Miscarii Legionare ar trebui sa stie ca aceasta a fost scoasa de sub acuzare de Tribunalul de la Nurnberg inca din 1945

  Declaratiile si Memorandumul d-lui MIHAIL ENESCU, fost Consul General al Romaniei,…