Tag Archives: carte de identitate cu cip

FOTO: Cartea de identitate cu CIP este deja în stadiul de prototip

card-buletin-carte-de-identitate-electronicaDe ani de zile conducătorii României anunță că vor să introducă în circulație cărțile electronice de identitate sau buletinele biometrice, dar până acum nu s-a prezentat ceva cu certitudine.

Echipa GovITHub, un program guvernamental prin care specialiştii IT dezvoltă proiecte pentru administraţia publică, a prezentat, pe Facebook, o primă mostră a viitoarei cărți electronice de identitate.

Membrii programului dezvăluie că noul buletin biometric va fi cât un card bancar. „Prima mostră a viitoarei cărți electronice de identitate e în testarea bursierilor #GovITHub! Spoiler alert: e de dimensiunea unui card bancar!”, se arată pe pagina de Facebook a GovITHub.

Chiar dacă se vorbea ca adresa să nu mai apară pe noul buletin electronic, după cum se poate observa în imagini, aceasta încă mai este specificată pe cartea de identitate. „Noi avem în teste de funcționalitate doar un prim prototip, nu cunoaștem detaliile proiectului final, dar vom încerca să aflăm mai multe detalii despre rezultatul final”, precizează membrii echipei. continuare »

Am fost dezinformaţi: Cărţile de identitate electronice nu sunt obligatorii, căci exista alternativa fără cip. Publicăm textul complet al Ordonanţei de urgenţă

carte de identitateIntrucât textul Ordonanţei de urgenţă nu a fost făcut public de la început, iar în toată mass-media s-a vorbit doar de apariţia unor cărţi de identitate cu cip, cu termenele limită când trebuie schimbate de fiecare cetăţean, am tras concluzia că nu există alternativă şi că sunt obligatorii. De câteva zile s-a publicat în monitorul oficial textul integral, de unde putem înţelege că vor fi cărţi de identitate fără cip, în conformitate cu standardele specificate în OG nr. 69/2002, doar că acestea vor trebui obligatoriu să le înlocuiască pe cele actuale. Adică, cetăţeanul are de ales între cele două variante, cu cip sau fără cip, dar schimbarea celor de până acum este obligatorie conform termenelor afişate aici, chiar dacă încă mai sunt valabile. Motivul pentru care s-a vrut confuzie este lesne de înţeles, nouă nerămânându-ne decăt să refuzăm pe cele cu cip şi să ne lămurim ce este cu cele fără cip. Mai jos aveţi textul integral al Ordonanţei ce reglementează noile acte de identitate:

ORDONANTA DE URGENTA nr. 82 din 4 decembrie 2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind evidenta persoanelor, actele de identitate ale cetatenilor romani, precum si actele de rezidenta ale cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European rezidenti in Romania

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 838 din 12 decembrie 2012

Având în vedere că, potrivit Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare, actul de identitate naţional are funcţia de document de călătorie pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, astfel încât se impune producerea unor acte de identitate sigure, în măsură să conducă la evitarea utilizării de documente de identitate false sau falsificate, fapt care s-a intensificat în ultimii ani, ţinându-se seama de necesitatea sporirii gradului de siguranţă al actului de identitate, relevată, inclusiv prin mass-media, şi în situaţii care priveau derularea unor tranzacţii imobiliare ilicite ori din domeniul traficului de persoane sau al migraţiei ilegale, în baza necesităţii alinierii la iniţiativele europene în materia evidenţei persoanelor şi a e-serviciilor, respectiv preocupările de interconectare a sistemelor referitoare la identitatea electronică, pentru crearea premiselor necesare introducerii şi compatibilizării soluţiilor de e-adminstraţie, în concordanţă cu obiectivele care se subscriu proiectului european la scară largă, STORK (Secure idenTity acrOss boRders linKed), care îşi propune să implementeze recunoaşterea la scară europeană a identităţii electronice, ceea ce va permite întreprinderilor, continuare »

Noua carte de identitate cu cip biometric va fi obligatorie! Iată termenele până când trebuie schimbată de fiecare cetăţean

UPDATE: Am fost dezinformaţi: Cărţile de identitate electronice nu sunt obligatorii, căci exista alternativa fără cip. Publicăm textul complet al Ordonanţei de urgenţă

carte electronica de identitate_prototip

Din 2013, românii vor putea cere eliberarea cărţii electronice de identitate, un nou document cu care ne vom putea legitima şi circula în Uniunea Europeană.

În formatul electronic al documentului, vor fi trecute şi informaţii precum datele biometrice ale titularului, care cuprind inclusiv amprentele acestuia.

Cartea electronică de identitate este de tip smart card şi va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser şi în format electronic, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, actele de identitate eliberate persoanelor născute după 1 ianuarie 1981 se preschimbă între 1 iulie 2013 şi 30 iunie 2014, actele de identitate ale persoanelor născute între 1 ianuarie 1966 şi 31 decembrie 1980 se preschimbă între 1 iulie 2014 şi 30 iunie 2015.

Pentru cei născuţi între 1 iulie 1946 şi 31 decembrie 1965 se preschimbă între 1 iulie 2015 şi 30 iunie 2016, în timp ce actele de identitate eliberate persoanelor născute până la data de 31 decembrie 1945 se preschimbă în perioada 1 iulie 2016 – 31 decembrie 2016.

România are termen până pe 3 septembrie să decidă adoptarea buletinelor de identitate cu cip. Politicienii noştri nu stiu despre ce este vorba. Ar trebui să-i informăm

Comisia Europeană vrea să introducă cipuri pe buletinele românilor, iar parlamentarii de la Bucureşti nu au nici o părere avizată faţă de acest lucru, deşi ar putea influenţa procesul legislativ al UE. Parlamentarii români s-au plâns pe 12 iunie că au fost excluşi din chestiunile europene, însă în realitate nu cunosc ce noi legi ni se pregătesc la Bruxelles. Membrii Comisiilor de Afaceri Europene din Senat şi Camera Deputaţilor nu cunosc proiectul buletinelor cu cipuri, deşi Parlamentul a fost notificat încă din data de 7 iunie.

Pe 12 iunie, premierul Victor Ponta alături de parlamentarii USL cereau creşterea importanţei Parlamentului României în afacerile europene. În realitate, Parlamentul României este implicat în toate procesele decizionale ale UE, însă aleşii românilor nu se ostenesc foarte tare în acest sens.

Cel mai recent exemplu este cel al propunerii Comisiei Europene (CE) de introducere a unor acte de identitate electronice. Propunerea CE a fost adoptată la Bruxelles pe 4 iunie şi a fost transmisă către parlamentele naţionale pe 7 iunie. La trei săptămâni de la transmiterea acestei propuneri deputaţii români din Comisiile de Afaceri Europene nu au habar că li s-a cerut părerea despre o normă a UE. continuare »

Cadou sau capcana de sfarsit de an: Guvernul amana pe termen nedefinit introducerea cartii electronice de identitate​

O fi din cauza birocratiei renumite de la noi, o fi din cauza ca nu suntem acceptati in spatiul Schenghen sau pentru ca se va trece la pasul urmator: implantul cu cip? Raman insa cardul de sanatate cu cip si semnatura electronica, ambele obligatorii. Asadar, nu lasati garda jos. In Italia, cel mai important document, fara de care nu poti face nimic  este cardul de sanatate (pentru ca e singurul document care contine codice fiscale – absolut necesar pentru orice tranzactie – si evident are si cip), nu buletinul. Se pune intrebarea: Atunci cand vor fi pregatiti sa emita aceste carti de identitate se vor mai pastra variantele fara cip? Iata stirea:
Guvernul a decis sa amane pe termen nedefinit introducerea cartii electronice de identitate, document care trebuia sa fie emis incepand cu anul 2011, invocand lipsa conditiilor tehnice si financiare si nevoia unei “proceduri simplificate” care sa evite incalcarea altor termene de eliberare a actului, informeaza Mediafax. 

Termenul prevazut initial pentru introducerea acestui document era de 1 ianuarie 2003, prelungit succesiv de Executiv pana la 1 ianuarie 2006, ulterior pana la 1 ianuarie 2009 si, in final, pana la 1 ianuarie 2011.
Extinderea termenului a fost explicata de fiecare data prin faptul ca indeplinirea acestui obiectiv este conditionata de modernizarea Sistemului National Informatic de Evidenta a Populatiei si ca platforma-pilot de constituire a sistemului informatic pentru emiterea cartii electronice de identitate va fi realizata incepand cu 1 iulie 2010.
Prin ordonanta de urgenta aprobata la finalul acestui an, Guvernul a decis insa sa abroge atat termenul de 1 ianuarie 2011 prevazut pentru introducerea cartii electronice de identitate, cat si data de 1 iulie 2010 stabilita pentru realizarea platformei-pilot de constituire a sistemului informatic de emitere, hotarand ca aceste doua termene vor fi fixate la un moment dat, prin hotarare de guvern.
In aceste conditii, Guvernul a mai decis ca asigurarea institutiilor publice cu echipamente si programe informatice specifice va fi realizata in termen de 18 luni de la data punerii in circulatie a cartii electronice de identitate in municipiile resedinta de judet, in 3 ani de la aceasta data in celelalte municipii si orase si in 4 ani de la aceasta data in comune.

Dezinformare sau test: Pana in iulie 2011, MAI vrea ca toti romanii sa aiba carti de identitate electronice

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=GccAZcs5pyE]

Antena 3 ne da informatia de mai jos, care ne ridica o serie de intrebari. Ori e o stire nedocumentata, ori e un test facut sa se vada reactia oamenilor in eventualitatea unei obligatii cu adevarat dictatoriala. Sa nu uitam totusi ca in noul proiect propus de MAI, nu se specifica nefolosirea CIP-ului nici macar in cazul Cartilor de identitate simple. Sa vedem stirea:

Pana in iulie anul viitor, toti romanii trebuie sa aiba carti de identitate electronice. Cel putin asta vrea Ministerul Administratiei si Internelor, printr-un proiect de 32 de milioane de euro. Noile carti de identitate ar spori gradul de securitate, necesar pentru intrarea Romaniei in spatiul Schengen.

Ministerul Administratiei si Internelor vrea ca, de la anul, toti romanii sa aiba carti de identitate electronice. Asa ca pana in iulie 2011, fiecare roman de rand trebuie sa fie amprentat, bagat in baza de date si dotat cu cip propriu. Proiectul, contestat de ONG-uri, costa 32 de milioane de euro.

Motivul oficial al acestui demers este conditionarea intrarii in spatiul Schengen. Uniunea Europeana si, mai ales, tarile din spatiul Schengen vor un grad de securitate mai mare in tara noastra si, prin urmare, Ministerul de Interne a venit cu solutia introducerii cartilor de identitate electronice.

Pe de alta parte, felul in care sunt folosite informatiile de pe asemenea carduri nu este controlat de nimeni.

Co­misia Europeana nu are nici o competenta cu pri­vire la specificatiile de securitate ale cartilor de identitate emise de statele membre cetatenilor proprii, se arata in Jurnalul National.

Organizatiile neguvernamentale se opun insa acestui proiect, sustinand ca sistemul nu ofera garantii pentru respectarea dreptului la viata privata.

Contractul de licitatie pentru proiect nu a fost inca atribuit, iar ordonanta care reglementeaza prevederile noilor acte electronice este inca in dezbatere publica.

 

Buletinele cu cip din Germania au fost sparte de hackeri inainte de lansarea oficiala din noiembrie

La emisiunea “Plusminus” difuzata de televiziunea germana de stat ARD, echipa de hackeri Chaos Computer Club a reusit sa extraga date confidentiale din noile carti de identitate cu cip, prevazute sa intre in circulatie in Germania de la 1 noiembrie 2010. Pentru a scana documentele, acestia au folosit chiar un scaner RFID pus la dispozitie de autoritati fiecarui posesor de nou document, dispozitiv prevazut pentru realizarea de tranzactii financiare pe internet prin intermediul calculatorului. Datele extrase din document de hackeri sunt amprentele celor doua degete si codul PIN de 6 cifre ce reprezinta semnatura electronica.

Un alt risc in folosirea documentelor cu cip este dat de faptul ca exista posibilitatea(cu ajutorul unui virus Troian) sa se memoreze tastele folosite pentru introducerea codului de 6 cifre, in cazul in care nu se foloseste scanerul RFID.

Autoritatile germane, fiind surprinse de aceasta vulnerabilitate a noilor documente, resping cele prezentate la emisiunea “Plusminus”, iar un expert in tehnologia identificarii persoanei afirma ca totusi este un progres aceasta combinatie dintre un cip si un cod PIN, fata de sistemul clasic de pana acum format din utilizator si parola.

Trebuie sa precizam ca noile documente din Germania sunt asemnatoare cu cele ce vor fi introduse in Romania de la 1 ianuarie 2011. Prin urmare, un alt motiv de a refuza aceste acte este nesiguranta datelor personale, cu care un necunoscut poate utiliza banii pe care ii aveti in contul bancar asociat semnaturii electronice si poate savarsi delicte fiind identificat cu  identitatea dvs.

Mai jos puteti vedea cum aceiasi hackeri au reusit publicarea amprentelor ministrului de interne german, Wolfgang Schauble, pentru a arata nesiguranta folosirii datelor biometrice in cadrul actelor de identitate.

sursa: thelocal.de

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=mVu5ofv92e0]