Asociatiilor Laicatului Ortodox : Declaraţie de Presă

communication_press_release

Există tendinţe în sistemele politice actuale care pot prefigura un nou totalitarism

Am reintrat într-o eră a revoluţiei permanente, pe toate planurile: economic, social, juridic, tehnologic, politic. În toate aceste procese bulversante societatea noastră pare a fi lipsită cu totul de reperele fundamentale care valorizează persoana umană, o protejează de tiranie şi îi conferă acea demnitate fără de care omul devine duşmanul omului.

Asociaţiile Laicatului Ortodox vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la aceste evoluţii îngrijorătoare pe care s-a înscris societatea noastră şi, în acelaşi timp, să atragă atenţia asupra singurei garanţii pe care omul o are în faţa tendinţelor nivelatoare, uniformizante şi dictatoriale de astăzi: concepţia ortodoxă asupra persoanei.

Persoana umană, pentru ortodoxie, este legată ontologic de numele pe care îl poartă. Persoana este un nume, are o identitate unică şi o valoare inestimabilă. Pentru statul birocrat, persoana este un număr, un obiect neînsufleţit care contează doar în măsura în care există în registrele poliţieneşti şi administrative.

Introducerea noilor acte de identitate electronice duce această concepţie impersonalistă a persoanei umane dincolo de gradul acceptabil al unei societăţi care are nevoie de stat. În noua ordine instituţională, nu societatea se serveşte de stat, ci statul se serveşte de societate şi de om. Numai aşa se explică de ce statul încalcă, fără nicio ezitare, drepturi funamentale pe care se angajase să le respecte: dreptul la obiecţie pe motive de conştiinţă, dreptul la viaţă intimă, dreptul la libertate.

Credem că prin introducerea acestui sistem electronic de codificare a identităţii persoanei statul devine proprietarul neîngrădit al datelor noastre personale, deci al identităţii noastre. Credem că acest lucru este dăunător, contravine drepturilor fundamentale şi că poate duce la abuzuri foarte mari. Respingem această tendinţă deoarece credinţa noastră mărturiseşte persoana umană şi nu un număr abstract şi codificat electronic.

În toate ţările ortodoxe în care s-a pus problema introducerii actelor de identitate electronice Biserica a luat atitudine şi a cerut statului să îşi revizuiască tendinţele sale de control şi supraveghere a persoanei umane.

Sperăm ca Sf. Sinod să ia atitudinea conformă cu tradiţia ortodoxă şi să amintească societăţii contemporane despre valoarea persoanei umane, cerând statului să renunţe la intenţiile sale de control şi etichetare electronică a cetăţenilor.

Asociaţiile Laicatului Ortodox deschid, prin conferinţa „Despre actele de identitate electronice: zorii unei noi dictaturi?“, o dezbatere naţională, dusă în spiritul discernământului, spiritului critic şi al fidelităţii faţă de credinţa ortodoxă, credinţa demnităţii omului, chipul şi asemănarea lui Dumnezeu.

19 februarie

2 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Trebuie sa raminem, prin rugaciune si credinta, atasati la Stilpul Crucii Domnului nostru Iisus Hristos pentru ca ne-a spus clar ,,Eu sunt poarta catre Cer, numai prin Mine, ve-ti ajunge la Tatal". Cu totii impreuna, in frunte cu Sfintii Parinti si preoti ai neamului, si cu ajutorul Duhului Sfint,trebuie sa luptam pentru a ne apara ceea ce Dumnezeu ne-a lasat, si anume, libertatea de a alege, ca prin singele si trupul Domnului nostru Iisus Hristos, cel ce a luat asupra Lui pacatele noastre, sa ne aflam Mintuirea. Tot mai mult, vedem ca autoritatile politice ale tuturor statelor lumii apeleaza la jonglerii ,,protectioniste" cu scopul de a-l face pe om sa creada, din ce in ce mai mult, faptul ca, singura solutie in a pasii in viitor ramine, refugiul sub aripa protectoare a autoritatii de tip statal. Cred ca diavolul mondializarii va face uz de cele mai subtile si perverse modalitati in a-i insela pe oameni, spre a le distruge personalitatea si a le creea dependenta de ,,masinaria" sistemului politico-financiar global. Sa ne opunem orcaror intentii ale autoritatilor statale de a ne supune unor identitati de tip biometric frati crestini! Sa nu lasam aceste lucruri sa ne fie Piatra de Poticnire in fata Domnului. Asa sa ne ajute Dumnezeu! Amin.

  2. Mariana Dumitrescu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa nu uitam ca toate acestea se vor intimpla daca este voia Domnului. Noi trebuie sa staruim in rugaciune, post, in zilele rinduite de Biserica, si in fapte bune. Nu trebuie sa ne fie frica: "Cu noi este Dumnezeu!"; trebuie sa-l rugam pe Bunul Dumnezeu sa fie cu noi in acele timpuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*