Veste mare: Sinodul mitropolitan al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului se pronunta categoric impotriva pasapoartelor biometrice

Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluieste-ma pe mine pacatosul/pacatoasa si pe toata lumea Ta !

ips_bartolomeu_anania_

“Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, luând act de reacţiile unor medii monahale si teologice fată de introducerea sistemului de supraveghere biometrică în România, consideră că acestea sunt îndreptăţite, ele urmând însă să fie supuse unor analize şi nuanţări, atât la nivelul Sinoadelor locale cât şi la acela al Sfântului Sinod plenar.

Oficial, semnalul a fost dat prin Hotărârea de Guvern nr. 557 din 26 aprilie 2006 privitoare la introducerea paşapoartelor electronice, în care sunt stocate datele biometrice ale persoanei, adică imaginea facială, impresiunea digitală, precum şi alte elemente de identificare.

Mai mult, deşi Hotărârea îi priveşte pe toţi cetăţenii României, ea nu a fost precedată de o dezbatere publică, aşa cum s-ar fi cuvenit într-o ţară democratică.

Pentru 1 ianuarie 2011 este programată introducerea noilor cărţi electronice de identitate cu cip. Acesta are forma şi dimensiunea unei aşchiuţe în care se stochează datele biometrice ale unei persoane; el poate fi implantat nu doar într-un act de identitate (buletin, paşaport, cârd comercial sau sanitar), ci şi în corpul uman, sub pielea palmei, a unui deget sau a cefei, iar conţinutul său poate fi citit de la distanţă şi de către oricine, cu ajutorul unui calculator sau a unui aparat de receptare anume construit. Nu există nici o lege naţională sau internaţională care să garanteze discreţia sau securitatea absolută a datelor înscrise în cip, acestea fiind, practic, la dispoziţia oricărui factor instituţional sau privat şi constituind un sistem de supraveghere a cetăţenilor pe toată durata vieţii lor, şi chiar după moarte.

Argumentul că acest sistem de supraveghere contribuie la identificarea şi urmărirea delicvenţilor constituie o ofensă la adresa întregului popor român, care nu poate fi tratat ca o bandă de infractori.

Dimpotrivă, acest sistem de supraveghere e un atentat la libertatea şi intimitatea oamenilor, drepturi consfinţite nu numai de legile civile, ci şi de normele religioase. E ca şi cum un duhovnic ar divulga secretul spovedaniei, fapt aspru pedepsit în rânduielile bisericeşti, dar cu drept de cetăţenie în sistemul transparenţei fără perdea. Biometria nu numai că nu o sancţionează, dar, dimpotrivă, o legiferează, omul fiind tratat nu ca făptură a lui Dumnezeu, înzestrată cu suflet, inteligenţă şi libertate.

În concluzie, facem un apel către Domnul Traian Băsescu, Preşedintele României şi garantul respectării Constituţiei, să facă tot ceea ce îi stă în putinţă spre a-i asigura cetăţeanului român dreptul la libertate şi viaţă particulară, în consens cu principiile convieţuirii sociale”.

În şedinţa din 19 februarie 2009, Cluj-Napoca

† BARTOLOMEU, Arhiepiscop şi Mitropolit

† ANDREI
Arhiepiscopul Alba Iuliei

† SOFRONIU Episcopul Oradiei

† IUSTINIAN
Episcopul Maramureşului şi Sătmarului

†PETRONIU Episcopul Sălajului

† IRINEU BISTRIŢEANUL
Episcop Vicar Cluj

† VASILE SOMEŞANUL Episcop Vicar Cluj

† IUSTIN SIGHETEANUL
Arhiereu Vicar Maramureş

(surse, in ordinea publicarii: Ziarul de Iasi online: Mitropolia Clujului crede ca pasapoartele biometrice aduc o ofensa romanilor

5 Comments

 1. ‘Nu există nici o lege naţională sau internaţională care să garanteze discreţia sau securitatea absolută a datelor înscrise în cip, acestea fiind, practic, la dispoziţia oricărui factor instituţional sau privat şi constituind un sistem de supraveghere a cetăţenilor pe toată durata vieţii lor, şi chiar după moarte’.

  Si daca ar scoate o astfel de lege, ne-am linisti? Constitutiile tarilor ‘garanteaza’ drepturi care sunt demult si in mod curent incalcate.

  ‘În concluzie, facem un apel către Domnul Traian Băsescu, Preşedintele României şi garantul respectării Constituţiei, să facă tot ceea ce îi stă în putinţă spre a-i asigura cetăţeanului român dreptul la libertate şi viaţă particulară, în consens cu principiile convieţuirii sociale.’

  Nu imi pare ca se exprima o pozitie categoric impotriva ci una care solicita asigurari mieroase din partea autoritatilor. In loc sa exprime o opinie clara, se face apel pentru a primi ‘asigurari’. Si daca vor scoate legi si asigurari care ne garanteaza libertatea si intimitatea, tot nu inseamna nimic caci Biserica trebuie sa recunoasca pecetea in virtutea proorocirilor de care este constienta si in care crede si nici o asigurare de la oameni nu poate fi cumva utila. Biserica trebuie sa salveze sufletele oamenilor, nu sa ceara asigurari de la cei care fac pe fata lucrarea diavolului!

  Ne intrebam impreuna cu Ovidiu Hurduzeu:
  ‘Dar Biserica (instituţia,oare de ce tace în problema paşapoartelor biometrice? Sau, atunci când vorbeşte cu jumătate de gură, de ce apelează şi ea la „experţi”? De ce atâta timiditate din partea ierarhiilor ecleziastice când în joc este însăşi dogma creştină despre persoană? Cât de departe poate să meargă Biserică ortodoxă pentru a-şi păstra imaginea „politic corectă”?” (Ovidiu Hurduzeu)

  Este nevoie de o pozitie si mai verticala, si mai marturisitoare!

  Deocamdata, ne multumim cu atat! Dar sa nu ne imbatam totusi cu apa rece!

  Doamne ajuta!

 2. In sfarsit..,o veste buna..,din partea Bisericii Ortodoxe Romane…,
  Pozitia ..,Mitropolitului Bartolomeu impreuna cu ceilalti Ierarhi din Transilvania e salutara…,
  E un act de mare curaj..,-dar si unul necesar..,pe de alta parte..,e si o atitudine vizionara…!
  O pozitie de mare greutate..,in Biserica..,dar si la nivel politic…,
  Din pacate..,doar Parintele Iustin Parvu a mai luat o asemenea atitudine transanta..,privitor la pasapoartele biometrice…,-
  Asemenea oameni sunt tot mai putini..,
  Si vor pleca curand..,dintre noi…!
  Ramanem doar cu Mila Lui Dumnezeu..!

 3. Desii directiva europeana..,lasa timp pt.dezbatere publica de 36 de luni ,-privitor implementarea , pasapoartele biometrice…,la noi sa aplicat imediat…,si inca prin Ordonanta de Urgenta…,-
  In timp ce Primarul General al Bucurestiului..,lanseaza o dezbatere publica ,privitor la ,implantul cainilor..,cetatenii Romaniei nu au avut nici macar acelas tratament de dezbatere ca, cel al patrupedelor canine..,
  Suntem tratati mai rau..,decat cainii..,-

 4. slava lui Dumnezeu ca in sfarsit iau o pozitie si dintre ierarhii nostri care pana acum n-au auzit ceea ce ii framanta pe romani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 Comments