Danion Vasile: La Aiud sa nu se facă nimic fără acordul foştilor deţinuţi politici.

Parintele Justin, Danion VasileUPDATE: Parintele Justin: Tortionarii isi vor vedea “dreptatea” lor, cand vor ajunge in fata mucenicilor si a martirilor

Salutam luarea de pozitie despre cazul Aiud, a fratelui nostru, teologul Danion Vasile si ne bucuram de dragostea ce o are pentru Parintele Justin, cel care ar trebui sa ne uneasca pe toti alaturi de sfintia sa. Asa ar fi fost frumos si intelept de la inceput, evitandu-se astfel intrigile si polemicile intre fratii de aceeasi credinta. Nadajduim ca intr-un final, Dumnezeu o sa le incalzeasca inima si celor care acum se indaratnicesc ca si ei sa se alature fostilor detinuti politic in lucrarea de proslavire a mucenicilor neamului de la Aiud. Astfel de atitudini, pline de dragoste si de intelepciune, ce vin de la cei mai in masura in a-si exprima opinia, ne si fac sa regretam ca ne-am lasat purtati de manie in sustinerea unei cauze juste. Ne cerem iertare pe aceasta cale, cu speranta ca aveti intelegerea ca atunci cand esti in “focul” evenimentelor, tensiunea e mai ridicata si nedreptatea o simti mai apasatoare. Dumnezeu sa-i ierte si pe cei ce ne-au gresit.

Mai jos va redam un extras din articolul fratelui Danion, pe care puteti sa-l cititi integral aici.

“Ar fi bine ca ierarhii Bisericii Ortodoxe Române să ia exemplu de la ierarhii ruşi, şi să pornească procesul de canonizare a noilor mucenici. Când va avea loc această canonizare, nu ştim.

Ceea ce ştim însă este că, la Aiud, unde este altarul pătimirii Ortodoxiei româneşti, părintele Justin Pârvu şi alţi foşti deţinuţi politici au avut iniţiativa construirii unei mănăstiri.

Tocmai de aceea este potrivit ca, pe moaştele noilor mucenici de la Aiud, este potrivită ridicarea unei mănăstiri. Anumiţi intelectuali, care au sprijinul ierarhului locului – Ps Andrei Andreicuţ, îşi doresc ca la Aiud să fie un centru de cercetare martirologică, lângă care să se construiască şi o mănăstire. Unde apare problema?

O dovadă clară că avem de-a face cu o problemă a fost că părintele Justin Pârvu şi foştii deţinuţi politici nu au fost chemaţi la sfinţirea locului de la Aiud. Faptul acesta a arătat că avem de-a face cu confiscarea cazului Aiud, cu încercarea de a transforma Aiudul în altceva decât este.

Pe de altă parte, cele două proiecte – unul susţinut de părintele Justin, celălalt susţinut de PS Andrei, de Dan Puric şi de alţi intelectuali, se diferenţiază foarte puternic. Unul e în lucrat în duh ortodox, celălalt nu. Imaginile celor două proiecte au fost puse de mai multă vreme pe net – şi astfel cei interesaţi au văzut care este raportul dintre ele.

Mă doare mult faptul că problema mănăstirii de la Aiud a generat atâta dezbinare, că spiritele şi orgoliile s-au încins şi nimeni nu vrea să îl mai asculte pe părintele Justin. Părintelui i-a fost invocat numele de foarte multe ori, în conferinţe sau articole pompoase – dar acum, când părintele cere să fie sprijinit, nimeni nu mai vrea să îi stea aproape.

Eu nu consider că e vorba de o luptă între Petru Vodă şi PS Andrei, sau între Petru Vodă şi Dan Puric sau Claudiu Târziu. Nici PS Andrei, nici Dan Puric şi nici Claudiu Târziu nu se pot compara cu părintele Justin – şi nici nu cred că le trece prin minte o astfel de comparaţie. Lupta este la alt nivel: se va face la Aiud o mănăstire, în care noii mucenici vor fi cinstiţi cu evlavie, sau se va face un centru martirologic pentru care mănăstirea va fi o anexă…?

Dacă totuşi se va încerca să se treacă peste cuvântul părintelui Justin Pârvu, cred că Dumnezeu va sta împotrivă. Aşa cum a stat împotrivă şi când împăratul Iulian Apostatul a încercat să reconstruiască templul lui Solomon.

Nu am făcut referire la reconstruirea templului lui Solomon pentru a se face vreo comparaţie între Iulian Apostatul şi susţinătorii centrului martirologic. Nu îmi plac intrigile şi nu cred că e vorba de o conspiraţie a unor intelectuali ortodocşi pentru deturnarea Aiudului (deşi e puţin probabil ca adevăraţii conspiratori, profesioniştii din umbră, să fie total pasivi faţă de un subiect atât de important…)

Cred însă că miza legată de cazul Aiud este foarte mare. Tocmai de aceea îi rog pe toţi cei care vor să se implice în construirea centrului martirologic de la Aiud – fie că sunt mireni sau clerici – să nu facă nimic fără acordul foştilor deţinuţi politici. Ei au suferit acolo, nu noi. Ei şi-au vărsat sângele acolo, nu noi. Şi nu avem dreptul să le confiscăm trecutul…

***

Îi rog pe toţi cei care au evlavie faţă de sfinţii închisorilor să facă rugăciune la Dumnezeu ca să îi lumineze pe toţi cei implicaţi în proiectul Aiud. Ca Dumnezeu să alunge duhul dezbinării şi al mândriei şi să îi ajute să pornească la o împreună lucrare care să dea roadele cele bune.

Până ce construcţia va fi gata, e nevoie de multă, multă rugăciune. Vreţi să ajutaţi cu ceva? Faceţi o jertfă: mergeţi la Aiud, mergeţi la Aiud în pelerinaj – nu în vizită, ca la muzeu – şi rugaţi-vă sfinţilor mucenici să îi ocrotească pe toţi cei implicaţi în acest proiect. Fie că sunt clerici sau mireni, intelectuali sau oameni simpli…

Da, propun această soluţie pentru depăşirea impasului: pelerinajul la sfintele moaşte ale noilor mărturisitori. Vom face oare această mică jertfă, sau ne vom mulţumi să facem revista presei electronice, bârfind ultima declaraţie a lui Dan Puric (care a afirmat cu vreme în urmă că se retrage din proiectul Aiud) şi criticându-i pe ceilalţi potenţiali „adversari” ai părintelui Justin?…

Cred că cei care încercăm să mărturisim dreapta credinţă ar trebui să stăm umăr lângă umăr, nu unul împotriva celuilalt. Toţi avem greşeli, toţi avem scăpări, toţi avem neputinţe. Dar, dacă lepădăm mândria şi primim mustrările fraţilor, avem şansa de a ne îndrepta…

33 Comments

 1. Draga domnule Danion Vasile ,

  Sunteti intr-un gand cu mine ,de aceea n-o sa mai spun altceva decat sa vedeti comentariul meu de azi referitor la” Comunicatul Parintelui Iustin cu privire la constructia manastirii de la Aiud ” , precum si cel vis-a- vis de articolul “Cine are autoritatea morala pentru construirea manastirii de la Aiud?”semnat IPS Bartolomeu Anania .
  Da .Un pelerinaj la Aiud ….Grozav !!! Sunt foarte bucuroasa ca mai sunt oameni cu adevarat sensibili ! Macar cu gand inlacrimat sa poposim la poarta Aiudului cel viu .Restul le face Dumnezeu ,numai sa vrem .
  Doamne ,si ce frumos ne gadila urechile domnul Puric la conferintele sale!..Iar eu imi luam notite ,constiincioasa , ca nu cumva sa pierd si sa uit vreo metafora sau alta figura de stil cu care sa ma inalt … unde ?

 2. Slava Domnului! Rugaciunile parintelui Iustin au fost auzite.Pe acest blog s-a vorbit in sfarsit despre iertare! Astept din toate partile aceeasi atitudine de smerenie si vom birui sigur, cu mila lui Dumnezeu!

 3. Prin certurile dintre noi, prin dezbinare si lovituri date aproapelui nu facem decat sa-i torturam si noi pe martirii Aiudului, indurerandu-i pe fostii detinuti politici supravietuitori ai holocaustului rosu. Ne incarcam de pacate si ne scaldam in patimi, orgolii ranite si ambitii. Slava Domnului ca exista iertarea, asa cum scrie si Leo mai sus. Crestinul greseste, este slab si patimas, dar are intotdeauna calea iertarii. Doamne ajuta! Sa se faca voia lui Dumnezeu cu Aiudul!

 4. Nadajduiesc ca mesajul curat al lui Danion Vasile va fi inteles cu inima de catre cei ce se impotrivesc sau vor sa schimbe rostul lucrarii in care Parintele s-a angajat!

 5. Slava lui Dumnezeu!

  Iarta-ne si tu (voi). E o mare bucurie daca dorinta si gandul lui Hristos si al Parintelui Justin biruiesc vrajba si dezbinarea dorite de rauvoitori. Salutam cu bucurie si cuvantul foarte intelept al lui Danion, care nadajduim sa dovedeasca de acum aceeasi atitudine echilibrata si in ceea ce priveste raportarea la ierarhi si la alte subiecte conexe, urmand ascultarea de Parintii Bisericii.

  In ce ne priveste, am sustinut si pana acum faptul cat se poate de firesc ca parintele Justin este singurul in drept sa propuna si sa construiasca ceva la Aiud, iar impotrivirea noastra a fost numai fata de duhul si mijloacele cu care se ducea lupta, care parea ca este mai mult o rafuiala cu anumite persoane decat o lupta pentru manastire, lupta care nu se poate purta decat cu armele luminii si ale Duhului.

  Lucrurile au inceput sa se limpezeasca si am inteles mai bine in ultimele zile, si cu ajutorul parintelui Savatie, dar si cu al unuia dintre parintii nostri duhovnicesti (care a stat de vorba direct cu parintele Justin), ce gen de forte s-au folosit de patimile lui Dan Puric, dar si de renumele sau, si in ce scopuri. Iar Claudiu Tarziu, demonizat cu totul nedrept, dupa noi, a cazut intr-o plasa, probabil, prin prisma subiectivitatii inerente prieteniei sale cu actorul, dar si provocat de unii dusmani personali care ii poarta sambetele de multa vreme si care l-au provocat.

  De asemenea, am inteles mai bine si situatia incomoda in care se afla IPS Andrei, care nu este un opozant al parintelui Justin, asa cum a fost prezentat, dar este un ierarh cu multe slabiciuni, supus la presiuni puternice din toate partile si care a ajuns sa aiba de ales intre… a taragana lucrurile si a alege proiectul acela obscur “evreiesc”. Pe de alta parte, noi credem, impreuna cu duhovnicii nostri, ca tot acelasi gen de forte obscure si cu ochi albastri au cautat sa manipuleze pe o directie gresita si lupta in favorea manastirii de la Aiud si a parintelui Justin, pentru a crea diversiuni si a deturna de fapt subiectul esential in scandaluri fratricide si a semana dezbinare intre noi, pentru a compromite orice lucrare duhovniceasca inchegata a liniei traditionale si a anula existenta oricarei alternative la cele doua aripi “securistice”. Acest risc exista si de acum inainte, daca oamenii cinstiti sufleteste nu vor deosebi duhurile si se vor lasa folositi de catre cei cu alte interese, alte mijloace si alte duhuri decat cele ale lui Hristos si ale Staretului Justin. Este esential sa urmam si sa ascultam cu adevarat de Batranul duhovnic, pentru ca putem sa credem ca il ajutam, facandu-i foarte mult rau prin felul in care il marturisim.

  Din punctul nostru de vedere insa, asa cum am mai spus, miza aceasta a locului de la Aiud va pali in fata nenorocirilor ce vor veni si de care si Parintele Justin este foarte constient, Sfintia sa insusi avertizand, in consens cu proorociile si cu semnele vremii, ca ne asteapta inceputul unui mare razboi 🙁 De aceea, chiar daca ramane de sustinut si marturisit ca Aiudul trebuie sa fie si sa ramana exclusiv al supravietuitorilor duhovnicesti ai manastirii, nu stim daca va mai fi vreme de facut ceva, nici pentru parintele Justin, dar nici pentru vrajmasii sai. Asta nu inseamna fatalism, ci realism duhovnicesc si conectare la duhul si la urgentele vremii. Acum avem nevoie mai mult decat orice de pocainta, de multa rugaciune, de pregatire launtrica pentru marile incercari ce vor veni curand peste noi. Prima dintre ele va fi obligatia vaccinarii universale impotriva asa-zisei gripe H1N1, vaccin care este o bomba biologica devastatoare, dar despre care nimeni nu vorbeste, desi planurile “elitelor lumii” sunt deja pe fata, iar termenele lor sunt extrem de apropiate. In aceasta toamna vom avea de dat un raspuns. Si nu numai la asta, ci toamna asta ne vor ataca simultan pe mai multe fronturi mari ! Pana la cipuri, ne asteapta alte marturisiri! Haideti sa ne trezim, fratilor!

  Domnul sa ne ajute!

  Iertati!

  http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/category/presa/

 6. Bucurie intre frati! Ma bucur si eu ca urmati sfatul parintelui Iustin si v-ati mai temperat, cu toate ca v-am inteles de la inceput reactia. S-a vazut clar suparea mare a parintelui si stiu ca-i sunteti mai apropiati, din aceasta cauza v-a si durut mai tare decat pe altii. Mergeti tot inainte si sprijiniti-l pe marele duhovnic al Romaniei, caci este omul lui Dumnezeu si prin preacuviosia sa vom primi indrumare de la Domnul pentru a merge pe Cale Mantuirii.
  Sunt alaturi de voi!

  1. Domnul sa va ierte si sa ne intareasca. E bine sa invatam din aceste incercari, sa fim mai uniti si mai activi cand intervine o problema de asemenea factura. Nu trebuie sa ne lasam asteptati, ci in functie de informatiile pe care le avem sa adoptam o atitudine unitara, avand drept stalp neclintit in credinta pe Parintele Justin, care le va chivernisi pe toate, neputand fi nici manipulat, nici dezinformat de catre nimeni. Nu va dorim sa treceti prin incercarea de a simti mahnirea Parintelui, asa cum ne-a fost dat sa-l vedem zilele acestea, in care episodul de la Aiud l-a tot urmarit, uimindu-se de viclesugul care i s-a pus la cale. Timpul speram sa nu confirme cele spuse de noi in legatura cu cei implicati, ci sa-i lumineze Domnul, sa treaca alaturi de Parintele Justin, sa primeasca astfel binecuvantarea lui Dumnezeu si ajutorul Sfintilor Marturisitori. Amin!

 7. off topic…dar stiati ca la timisoara la catedrala nu se mai zice ectenia celor chemati?am fost acolo si am venit smintit
  Pt cei care o sa imi ziceti ca nu e mare lucru va zic : ce ar fi daca v-ar scoate cineva un ochi sau v-ar taia un deget?parca omul intreg e mult mai eficient nu?…si nici nu se compara cele duhovnicesti cu cele materiale!

 8. Sa stam bine sa lam aminte! Credinta e una: Biserica UNA SFANTA SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA! Fratilor sa traim in comuniune dar ne pierdandu-ne sarea crestina. Succes domnule Danion.

 9. In sfarsit Danion ia atitudine in aceasta problema. Se pare insa ca pe blogul lui nu se poate comenta la acest articol.

  Unde sunt “mironositele” oripilate de atitudinea “dura” a lui apologeticum si care nu stiau cum sa mai “impace spiritele”, amestecand anapoda duhurile implicate in initiativa de la Aiud ?
  Cati oameni cunoscuti cu mintea intreaga mai trebuie sa-si arate sustinerea pentru parintele Justin, pentru ca inimile impietrite si mintile incetosate sa discearna ca adevarul nu este “undeva la mijloc” ci exact unde trebuie sa fie: acolo unde este Dumnezeul stramosilor nostri si linia eterna a neamului romanesc cu sfintii, martirii si eroii sai.

 10. Frate Danion, tot respectul, dar in vremurile acestea deosebit de grele, nu mai impacam si…capra, si varza ! Santem ori intro parte ori in cealalta ! Dar de ce nu dai dreptul la replica? Si pentru ca nu ni l-ai dat, ni l-a dat fratele APOLOGETICUM, caruia ii multumim ! Si inca ceva: atentie ca emblema unuia dintre blogurile care iti apartin se potriveste 100% pentru a fi aplicata unui site 100% ecumenist. Cand e vorba de viata sincera in Hristos Domnul NU INCAP COMPROMISURI !
  Domnul fie cu tine, si cu mine ! Amin.

 11. Eu as spune asa”sa nu-indaznesca cineva sa nu asculte de parintele nostru drag inca in viata PARINTELE IUSTIN care prin voia lui DUMNEZEU mai traieste pt.a da marturie,despre Sfintii de la Aiud” si pt. a se ruga pt. tot neamul nostru.Fiind si dansul unul dintre cei care miros a mir…precum Sfinti de la Aiud.

 12. Si tot fratelui in Domnul nostru Iisus Hristos, Danion, ii amintesc niste vorbe pe care le-a rostit dumnealui intro conferinta: “toleranta, toleranta, pana cand? pana viata noastra ajunge o casa de toleranta?” Sa ma ierte daca nu l-am citat exact, dar imi pot indrepta greseala, ca este filmata conferinta.
  Doamne ajuta !

 13. @razbointrucuvant

  Ma bucur ca ii intalnim pe fratii nostri ortodocsi de la razbointrucuvant postand pe blogul lui Apologeticum. Am fost ingrijorat vazandu-i, acum nu mult timp, postand pe blogul lui Claudiu Tarziu, unde criticau pe unii dintre ucenicii Parintelui Justin. E bine ca ne reintalnim in convingerea ca parintele Justin este singurul in drept sa propuna si sa construiasca ceva la Aiud.
  Spuneti ca ati inteles, cu ajutorul parintilor duhovnicesti si cu ajutorul parintelui Savatie, ce gen de forte s-au folosit de patimile lui Dan Puric. De ce nu ne spuneti si noua? Mai ales ca imi aduc aminte ati fost printre primii care ati atras atentia asupra unor devieri ale lui Dan Puric. Acesta a fost si motivul pentru care ne-am mirat ca nu ati luat atitudine in dezbaterea despre proiectul Aiud. Neutralitatea siteului dumneavoastra si interventiile pe care le-ati avut pe blogul lui Tarziu au creat chiar parerea ca sunteti de partea cealalta. Ca si unele delimitari de cativa ucenici ai Parintelui.
  Mai spuneti: “Pe de alta parte, noi credem, impreuna cu duhovnicii nostri, ca tot acelasi gen de forte obscure si cu ochi albastri au cautat sa manipuleze pe o directie gresita si lupta in favorea manastirii de la Aiud si a parintelui Justin, pentru a crea diversiuni si a deturna de fapt subiectul esential in scandaluri fratricide si a semana dezbinare intre noi, pentru a compromite orice lucrare duhovniceasca inchegata a liniei traditionale si a anula existenta oricarei alternative la cele doua aripi “securistice”.” V-am ruga sa precizati care sunt acele forte cu ochi albastri, cele doua aripi “securistice”, care incearca sa deturneze lupta impotriva manastirii de la Aiud? Asa mi s-ar parea crestineste sa procedati. Altfel ne putem sminti si incepem sa suspicionam fosti detinuti politic, monahi, ucenici ai Parintelui sau credinciosi care sustin cu buna-credinta ridicarea unei manastiri in care sa fie pomeniti sfintii de la Aiud.
  Credeti ca Claudiu Tarziu a fost demonizat pe nedrept. Am vazut ca sunteti foarte critici cu limbajul folosit de Roncea, care a atras atentia asupra intereselor necinstite din jurul proiectului Aiud, in schimb nu am vazut sa fi luat atitudine in ce priveste agresivitatea lui Claudiu Tarziu si a lui Razvan Codrescu (alias Mos Guerilla) la adresa monahilor Tudor Stanescu si Filotheu sau a maicilor Ecaterina si Fotini.
  Claudiu Tarziu ne recomanda mie, lui Roncea, lui Apologeticum si altora ca noi sa ne ducem la stilisti. Fereasca Dumnezeu si Maica Domnului! Parintii mei, bunicii si strabunicii mei, de cand ne stim, nu am fost decat crestini ortodocsi si nu mi se pare corect ca, pentru un frate de-al nostru (de care dumneavoastra ati fost mai apropiati decat cei incriminati), caruia nu-i impartasim unele afirmatii si texte ce au sugerat o apropiere de stilisti, sa ni se lipeasca etichete denigratoare. Si dumneavoastra ar fi poate bine sa precizati ca acel frate este un element singuratic, care nu a fost sprijint de Manastirea Petru-Voda in demersurile lui (Petru Voda find tinta finala a acestei diversiuni; a se vedea si dezinformarea din Cotidianul pe tema apropierii manastirii si a Parintelui Justin de stilisti).
  Ne rugam insa lui Dumnezeu ca fratele invocat (caruia nu-i dam numele, tocmai pentru ca speram sa fi fost o atitudine trecatoare) sa ramana in comunitatea de dragoste a Bisericii Ortodoxe si sa traversam nevatamati sufleteste vremurile cumplite, dar mantuitoare (si pentru asta ii multumim Domnului) care ne asteapta. Asa cum au trecut si inaintasii nostri, care s-au jertfit in inchisorile comuniste sau au iesit imbunatatiti din temnitele iadului comunist. Sa dea Dumnezeu sa ne intalnim in lupta cea buna!
  Ma iertati pentru lungimea postarii, dar tocmai pentru ca m-am folosit sufleteste de multe din postarile de pe razbointrucuvant, mi-am exprimat cateva nedumeriri asupra atitudinilor din ultimul timp ale razboinicilor, in speranta ca eliminarea unor suspiciuni nedrepte la adresa celor apropiati Parintelui Justin, cu pacatele si virtutile lor, va duce la eliminarea dezbinarii si, prin pocainta si trezvie, unirea fortelor in fata incercarilor reale care ne asteapta.

 14. Copilul acesta nazdravan ne vorbeste de ascultarea de Parintele Iustin?
  Dar cand el a rupt randurile spunand, pe nici un temei, ca permisele auto nu ar avea cipuri, si s-a invartosat pe pozitia lui, de cine facea ascultare?
  Si azi, cand il pune pe Parintele Iustin (http://www.danionvasile.ro/blog/2009/07/29/father-justin-parvu-the-aiud-prison%e2%80%93-holiness-and-sacrifice/) alaturi de mascarici (http://www.danionvasile.ro/blog/2009/07/29/dan-puric-we-should-rise-from-the-sin-of-forgetfulness-and-look-up-to-our-saints/), de cine face ascultare?
  Ce amestec are lumina cu intunericul? Dar Hristos cu Veliar? Dar dreptatea cu nedreptatea? Dar adevarul cu minciuna? Dar mila cu nemilostivirea? Ca pe toate relele le-am gasit in atitudinea mimului fata de Parintele Iustin…
  Acum cine pe cine intoxica si cine ce inghite?

 15. Dumnezeu sa va binecuvanteze!
  E frumos si drept, pentru ca numai in Hristos exista dreptate si frumusete.
  Intreaga “Parohie” Ortodoxa a Romaniei (dimpreuna cu toate neamurilor ce sunt chemate la Dreapta Credinta) are un loc sfint de inchinare, la Aiudul cel luminos!

  1. @Dan….
   In acea problema referitor la cipurile din permise, pozitia Parintelui Justin este foarte clara si nu s-a schimbat deloc: sa nu le primeasca! Acum, ca fratele nostru are alta parere, e libertatea sa, de care raspunde in fata Domnului. Noi doar ne-am bucurat ca prin acel articol, Danion a clarificat pozitia sa, pe care unii o solicitau pe anumite bloguri. Nici noi nu suntem de acord cu asocierea, acum, a parintelui Justin cu Dan Puric in ultimul sau articol, caci e rupt de realitate.
   @Vlad-Mihai
   Impartasim replica dvs, dar pe moment ne-am bucurat sincer de caldura fratilor “razboinasi”(am folosit acest termen intodeauna ca o dezmierdare:). Restul, chiar nu ne este de folos sa stim. Cred ca e timpul sa punem mana la treaba si sa nu ne mai facem publice micile conflicte, spre satisfactia vrajmasilor.

 16. De data asta e clar ca Tarziu nu e de partea parintelui Iustin, caci a scris urmatoarele: “nu-l susţin nici pe cel atribuit părintelui Iustin Pârvu de la Petru Vodă. Pentru a pleda pentru un proiect, trebuie să am căderea şi să-l cunosc – dacă se poate chiar în detaliu.” Oare trebuie sa vina Tarziu cu judecata si intepeciunea sa, ca sa decida daca parintele Iustin a facut o alegere buna? Nici macar incredere nu are in marele duhovnic? Prin urmare, in propriul sau duhovnic are incredere si mai mica. Oare mai exista un proiect al unei a 3-a parti, pe care Tarziu il sustine?

  1. Din cate stim chiar de la fratele Danion, el nu are nici o legatura cu stilistii. Doar ca arata clar greseala care s-a facut prin schimbarea calendarului, o siretenie prin care dusmanii Ortodoxiei au bagat discordie intre frati. Acest lucru este regretat si de catre marii nostri duhovnici, dar nu pana la o considera o problema de dogma. Din pacate, aceste acuzatii au aparut din partea lui Claudiu Tarziu(la comentariile de pe blogul sau), neavand nici un temei, ci doar capcana de a-l provoca pe Danion sa intre in dezbaterea despre Aiud si pentru a lovi in manastirea Petru Voda. Poate multi nu constientizeaza, dar lovind in manastire si in ucenici, loviti in Parintele Justin(aceasta declaratie ii apartine Parintelui).

 17. @ Vlad-Mihai si altii:

  Iertati-ne, dar cred ca unele lucruri trebuie sa le mai cerceteze si sa caute sa le inteleaga si fiecare in parte. La genul asta de provocari (nu in sensul rau neaparat) nu mai raspundem; cine are urechi de auzit, aude si pricepe din cat am zis. Nici parintele Justin n-a vorbit mai direct, nici Hristos nu spunea lucrurile asa cum vrem noi sa le auzim. Cine nu, sa mearga la parintele Justin sa vorbeasca personal, sa mearga si pe alti parinti de pe linia traditionala si aflati in legatura cu Sfintia sa si cu evlavie cunoscuta la sfintii inchisorilor. Sa cerceteze duhurile, sa vada cui slujeste fiecare si sa nu mai gandeasca in clisee si in scheme simpliste.

  In rest, nu ne mai trageti catre unformitate de gandire, dupa prejudecatile fiecaruia, care impart lumea in tabere. Neutralitatea fata de scandaluri si atitudini lumesti ne-o pastram mereu, e si ascultarea noastra asta. Cine nu a dorit sa inteleaga, a interpretat in sensul partizanatului: “esti cu ala sau esti cu mine”. Am spus clar ca refuzam sa intram in logica asta. Ne acuza fiecare ca suntem cu ailalti…. toti sa fie sanatosi, atunci. Noi vrem sa fim cu Hristos si nu sa placem oamenilor, cu riscul de a fi sfasiati de ei. De la comentariile noastre de la C. Tarziu ati decupat numai ceea ce ati dorit sa vedeti, dar si acolo am aparat (ceea ce se putea apara) la cei osanditi de el, asa cum ne-a dictat constiinta si ne-am delimitat si de greselile si exagerarile lui flagrante.

  Cand e vorba de subiecte care se discuta principial si crestineste, fara patimi dezlantuite si fara linsaje, fara atacuri la persoana, acolo putem interveni, daca avem informatii care sa ne intemeieze o opinie si daca socotim ca e un subiect de folos. Cand mai vedeam in comentarii o gramada de provocari si instigari anonime, nemoderate de nimeni, care de la Aiud ajungeau la toti ierarhii BOR, la calendar si la altele, atunci ne-a fost clar ca umbla si pe aici “baietii”, sa pescuiasca in ape tulburi. Ceea ce se intampla si acum, de pilda, cu cei care acum il iau pe Danion la tinta (care a depasit faza pro-stilista, din cate am inteles, nu insa si unii prieteni ai sai).

  Deocamdata mi se pare ca nu mai vedem padurea de copaci… ne-am uitat scopul. De aceea cred si ca nu mai vedem adevaratele si mult mai urgentele pericole si inca intarziem sa ne trezim. Acolo nimeni nu comenteaza. E mai simplu sa stam la o barfa decat sa facem ceva concret… ca nici pentru Aiud nu cred sa se miste cineva macar cu o metanie, cu o rugaciune. Parintele Justin e resemnat si dezamagit cam de toata lumea, nu mai pune baza pe nimeni, fiindca toti zic multe si nimeni nu-l sprijina cu adevarat. Toata vorbaria asta interminabila nu face niciun bine. Doar ajuta pe “rauvoitori” sa-si continue “opera”, din umbra, la adapostul intunericului.

  Gata. Amin!

  Doamne, ajuta!

 18. Ce inseamna “forte obscure”?Cine face parte din ele?Atita timp cit biserica ortodoxa romana este condusa de un ticalos (care in cirdasie cu Flutur face ravagii in padurile din Moldova) si un mare admirator al masonilor,sa nu ne mire ca oamenii deosebiti -gen parintele Iustin Pirvu-sunt marginalizati si ridiculizati.Iar trepadusilor de teapa Dan Puric,Claudiu si nu mai stiu cum merita sa li se aplice niste suturi “ad posteriore”si sa se duca pe pustii cu admiratorii lor cu tot!Sunt de parere ca,pentru construirea manastirii Aiud,principalul consultant trebuie sa fie parintele Iustin Pirvu!!!

 19. fratilor, da ce aveti cu stilistii?! nu stilistii sunt eretici! ar trebui sa ne fie rusine!

  daca e, noi ar trebui sa fim numiti stilisti, astia pe nou…ei doar au pastrat calendarul vechi, au refuzat sa mai faca ascultare de meletie metaxakis, au urmat poruncile lui Hristos, de a face ascultare, pana se incalca Sf. Traditie…

  si mai lasati argumentul asta pueril “ca nu e dogma”! asa e, nu e dogma, dar de la concesia asta s-a ajuns unde?…la ecumenism! la faptul strigator la cer ca noi romanii sa fim prima tara ortodoxa cu o intalnire ecumenista de nivel mondial! asta e strigator la cer!

  si eu sunt ortodox de stil nou…dar nu-i consider deloc eretici sau schismatici sau vrednici de mila pe “stilisti”…de fapt, e batjocoritor sa-i numim asa pe cei care au pastrat dreapta credinta nealterata…

  in ultimul timp incep si eu sa ma intreb de sfintenia unor parinti, calugari trecuti la Domnul…doar atat…dar nadejdea la Hristos si Maica Sa, si sa speram ca se va milostivi si de noi, adevaratii stilisti!

  a, si, desi nici eu nu sunt deloc pentru concesii de nici un fel, de acum sincer incep sa ma enerveze certurile astea…fratilor, ati face bine sa intelegeti, si apologeticum, si razboiintrucuvant, si claudiu tarziu, si fratii roncea, si danion, si dan puric, si toti ceilalti, ca nu suntem decat niste umili slujitori ai Domnului…asa ca ar fi bine sa mai incetam denigrarile si atacurile!

  incepe sa ma deranjeze si modul de marturisire al fratilor roncea…or ave intentii bune, dar limbajul ala nu e mantuitor! si ce pun ei pe site, 90% politica, atacuri la persoana si chiar si poze si clipuri indecente! nu se justifica ca un ortodox sa faca asa! si mai lasati argumentarile puerile ca fac bine, ca macar ei sunt de partea cui trebuie…important e si modul in care o faci! si duhul ala, repet, nu e crestinesc!

  nici mie nu-mi plac cei de la GDS, si “intelectualii” in general, dar nici fratii roncea nu cred ca sunt straini de “cercurile puterii”…altfel de unde ar avea atatea informatii “secrete”? sa-i mai lasam in pace pe toti, ca i-am judecat atata, ca nu mai au nevoie de judecata lui Dumnezeu la cat i-am analizat noi…

  nu zic ca nu trebuie sa marturisim, Doamne fereste! dar numai in chestiuni de credinta si numai in duh crestinesc, de pace si iubire!

 20. putin discernamant nu strica fratilor.!.Tot postati impotriva stilistilor, nici unul nu scrieti de proliferarea agresiva a sectelor neo-neoprotestante, a greco-catolicismului etc, s-au unii useri sunt politic corecti ,ca nah, din occident vine lumina si colonizatorii!!ps. Nu sunt”stilist”, dar totusi prea multe atacuri numai intr-o directie. pps. Blogul domnului Roncea e generalist, pentru cine nu stie inca si are destule informatii valoroase. Doamne ajuta

 21. Cred ca trebuie să le spunem lucrurilor pe nume, oricum au să iasă la iveala adevărul. Aici se pune problema mustrării cu leac, iar dacă bolnavul nu primeşte leacul se îmbolnăveşte şi mai rău. Până la urmă Domnul este singurul care le poate înghiţi pe toate cele dulci şi cele amare. Iar nouă ni s-a dat libertatea de a alege între una si alta, pocăinţa ne aparţine. Din mândrie vin toate răutăţile. Mai avem puţin timp de a ne expune gândul, a comenta aici, vin timpuri ca nu vom mai dispune de aşa posibilitate, ni se va refuza de dictatura obligatoriu printr-o „maniera eleganta”, daca vreţi, si libera exprimare. Mai lăsaţi-ne, iar dacă vă miroase a bârfe – treceţi peste ele, ca şi cum v-aţi închide urechile, pe unii îi ustură la auz prea multa informaţie, iar pentru alţii este ca pâinea de necesara. Pe mine mă ajută mai mult să ascult , decât să vorbesc, iar cu aprecierile să le dau pe nechibzuite mă abţin. Timpul este şi el un sfetnic, dar ce vom face daca nici de timp nu vom dispune. Deaceea ne informam cit putem. Nu ni se da o cruce mai mare decit am putea-o duce. Dar cu acest caz este clar totul. Interesul îşi poartă fesul. Puric (împreună cu adepţi lui) nu mai poate de măreţie, Domnul îi va pune pe toti la locul lor. Nu se smereşte el singur, o să fie smerit de Domnul.

  Doamne ajută .

 22. Dragilor ,

  Toti abundam de rautate!Nu facem altceva decat sa luam exemplele cele mai proaste pe care ni le ofera mass -media si prin ea ,viata cotodiana , si sa ne batjocorim clipa de clipa , unii pe altii , cu o ravna de care se bucura diavolul inmiit . Cu adevarat ne-am smintit cu totii ! Haideti sa incetam cu orice vorba urata si sa ne iertam unii pe altii ,asa cum ne invata Domnul Iisus Hristos .Sa lasam desertaciunile si sa lucram Domnului .Sa fim sfinti !Sa ne iubim unii pe altii asa cum Tatal ne iubeste .Sa ne rugam toti intr-un gand !Lucrurile simple se fac cel mai usor .Fericiti aceia care inteleg rostul incercarilor acestora si penru care pricina mantuirii este aproapele .

 23. Organizarea unor pelerinaje la Aiud mi se pare o idee foarte buna. Pelerinaje, nu vizite turistice. Adica sa mergem anume cu dorinta de a ne ruga mult, atat pe traseu, cat si la moastele Sfintilor Inchisorilor. Chiar si autocarele pentru pelerinaje ar trebui sa aiba ceva special, pentru ca omul sa faca distinctie intre o excursie obisnuita si una in care urmareste niste obiective duhovnicesti.

 24. Două tabere polemizează. Care-i deosebirea dintre intenţiile lor ?

  Una vrea să facă o mănăstire, cealaltă … tot o mănăstire !

  Aşa s-a ratat şi proiectul Catedrealei Mântuirii Neamului, cu neînţelegeri din astea minore…

 25. Nu ar fi bine sa cerem aprobarea REVOLUTIONARILOR din `89 ??
  Dar pe cei care au construit-o ?? Habsburgii si nemesii (adica slugile lor) unguri ?

 26. Lui Danion îi plac comparaţiile tari. Domnul este scriitor şi-l înţelegem. E nu mai vreau să fiu ortodox, dar voi, bunilor, aveţi o mare problemă: canoanele fără de care nu se poate discuta despre Biserică. De afară îmi păreţi nişte răsculaţi. Ce rezolvaţi cu disputa aceasta? Până acum nu aţi făcut decât deservicii: cei corupţi dintre voi devin şi mai corupţi, iar voi care sunteţi pioşi sunteţi posedaţi de duhuri de ceartă.

  Vrem mănăstire la Aiud! Foarte bine, dar de ce nu vă înţelegeţi ca nişte creştini cum pretindeţi că sunteţi?

  Domnule Apologeticum, poate atrageţi atenţia Domnului Războiîntrucuvânt că numele lui e o mare erezie. Cuvântul nu se războieşte, ci videcă. Poate nu înţelege sensul cuvântului război.

  Să ne vedem în Rai

 27. @Razboi intru Cuvânt

  Am impresia ca visez………….
  Ce aveti sa-i reprosati, concret, dlui Danion Vasile?
  Eu consider ca Domnia Sa este un Om al lui Dumnezeu care propavaduieste Adevarul, si am toata admiratia si respectul pentru Dânsul.
  Nu inteleg la ce faceti aluzie când ziceti:”nadajduim sa dovedeasca de acum aceeasi atitudine echilibrata si in ceea ce priveste raportarea la ierarhi si la alte subiecte conexe, urmând ascultarea de Parintii Bisericii”; Explicati-va, va rog, ca sa inteleaga tot omul……………….

  Vad ca îi luati apararea lui Claudiu Târziu, il compatimiti si chiar il dezvinovatiti de spusele lui. Dar vin si va intreb: Oare acest domn C.Târziu nu are judecata sa personala? Este chiar atât de tâmpit incât sa se lase provocat si manipulat de dusmanii lui Hristos? Eu nu cred. Sper ca-si va reveni si va cere iertare lui Dumnezeu.

  Cât priveste pe IPS Andrei Andreicut eu cred ca este un Tradator al lui HRISTOS si al Neamului Românesc. Ce facea IPS Andrei când se darâmau Sf.Biserici si se radeau cimitire pentru a se construi blocuri peste ele? (eram sub”epoca de aur” a banditilor comunisti). Atunci “Inalt Prea Sfintitul” darâma Biserici si acum vrea sa construiasca???!!! Cred ca ar fi mai bine sa-si sculpteze cosciugul si sa si-l puna in anticamera si trecând, in fiecare zi pe lânga el, sa-si aduca aminte de moarte si sa se roage Bunului Dumnezeu si Sfintei Fecioare Maria, ca sa-l ierte pentru toate tradarile sale.

  “Razboi intru cuvânt” nu-mi place atitudinea voastra in legatura cu constructia Sf.Mânastiri de la Aiud. Consider ca manipulati când spuneti ca:
  “nu stim daca va mai fi vreme de facut ceva, nici pentru Parintele Justin, nici pentru vrajmasii sai”. Aceasta este o”lucratura” fina din partea voastra…….
  Intr’adevar” nu stim daca va mai fi vreme de facut ceva”, iar eu va spun ca este inca vreme de facut multe si mai ales de ridicat Sf.Mânastire Aiud in memoria celor care au murit in inchisorile comuniste pentru ca Romania sa redevina si sa ramâna o Tara Ortodoxa.
  Indiferent de nenorocirile care se anunta la orizont, Sf.Mânastire de la Aiud trebuie zidita si aceasta numai sub indrumarea Sfintiei Sale IUSTIN PÂRVU, Marele Duhovnic al României Crestine. Toti dusmanii lui Hristos sa-si ia mâinile lor spurcate de pe amintirea celor care s-au jertfit pentru Dumnezeu, Neam si Tara !

  “Razboi intru Cuvânt” vorbiti de pocainta, de multa rugaciune, da, intr’adevar de acestea am avut nevoie mereu, atât in trecut cât si in prezent………….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

33 Comments
scroll to top