E o batjocură să se spună despre părintele Justin că e înşelat, că e minţit, că este condus de alţii

P. Ioan Sismanian- Petru Voda

Nu este şi o vină a ucenicilor? Mă refer la neîncrederea în cuvântul duhovnicilor, şi mai ales a marilor duhovnici.

Iertaţi-mă, lucrurile stau în felul următor, şi mă refer aici şi la Părintele Justin. Mi se pare penibil, mi se pare o batjocură să se spună despre părintele Justin că e înşelat, că e minţit, că este condus de alţii. Păi, ori el este părintele cu P mare ori e o mascotă pe care eu o joc cum vreau? Nu se poate… Ori e, ori nu e! Şi eu zic că este, pentru că harul lucrează. Eu nu am cum, chiar dacă aş vrea, chiar dacă aş încerca să-l persuadez, părintele ştie foarte frumos pentru că are harul acesta al Duhului Sfânt. Şi facem la fel cum a fost şi cu Sfântul Ioan. Aceeaşi întrebare o pun şi eu acum: Botezul lui Ioan de unde a fost? De la oameni sau de la Dumnezeu? Cuvântul Părintelui Justin de unde a fost? De la oameni sau de la Dumnezeu? Dacă a fost de la oameni, toţi vor zice că nu se poate. Iar dacă zic că e de la Dumnezeu iar eu nu ascult de el, ce fac? Zic: nu ştiu; poate e înşelat. Dar asta este o minciună! Eu ştiu sigur că părintele nu e înşelat. Ştiu sigur că părintele e părintele cu P mare şi ştiu sigur că păcatele sunt ale mele mândriei mele, ale orgoliului meu, ale părerii mele. Căci părerea este cea mai sigură cale de a-mi distruge viaţa. Părerea… Nu avem nevoie decât de certitudini, nu de păreri. Sfinţii Părinţi spun că noi mărturisim ceea ce spun ceilalţi. Nu spun nimic de la mine. Şi atunci, cum pot spune eu, vezi Doamne, a zis cutare? Nu a zis cutare. A zis Biserica! A zis Duhul! Altfel nu zic! Oamenii aceştia nu vorbesc de la ei, că nu-şi permit. Eu vorbesc de la mine, din prostia mea dar el măcar nu poate. Ba mai mult şi eu, ca duhovnic, în puterea tainei, ar trebui să fiu înfricoşat şi să zic ce spune Duhul. Condiţia este să mă lepăd eu pe mine în puterea Duhului. Pentru că Dumneazeu îmi dă puterea aceasta. Dumnezeu m-a sfinţit în puterea tainei prin actul hirotoniei şi mi-a poruncit să-mi sfinţesc viaţa întru împlinirea iubirii Lui în mine. „Poruncă nouă vă dau vouă: să vă iubiţi unul pe altul aşa cum Eu v-am iubit pe voi”(In. 13:34). Dar puterea sfinţitoare în mine mi-a dat-o ca să pot să fac aceste sfinte taine. Şi fără această putere sfinţitoare a lui Dumnezeu, eu ce aş fi? Ştiu atâtea istorioare frumoase din Pateric în care atât de frumos lucrează harul peste preot. Dar asta nu înseamnă că eu sunt infailibil pentru că lucrează harul, că şi eu pot să fac voia mea, şi eu pot să lepăd harul, şi eu pot să fiu batjocoritor de har, şi eu pot să ajung un om care blasfemiază cuvântul lui Dumnezeu. Şi vai de mine!

interviu cu parintele Ioan Sismanian, varianta completa in revista Atitudini, nr. 6

coperta-atitudini-6-corect

24 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Asa se separa graul de neghina. Cei care spun despre Parintele Justin ca e inselat si condus de catre altii isi arata asfel cinstirea pe care o aduc Parintelui Justin! Rusine, ROST! In loc sa-si puna cenusa in cap pentru sminteala produsa, Claudiu Tarziu arunca cu noroi in toata lumea! Ma iertati, asta nu este o atitudine ortodoxa!

  2. Floarea Soarelui

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @ Admin ,

    Doamne-ajuta !
    Dar as vrea sa stiu si eu mai exact la cine face referire articolul , ma refer la cine si ce acuzatii aduce mai exact bunului nostru Parinte Iustin. Articolul ,continutul este mai mult decat generic ... nu ne da aceste info
    Ar fi trebuit sa fie selectate si fragmentele din interviu din care reies aceste detalii nu putin importante.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      acest fragment din interviu este raspuns catre toti cei ce cred ca Parintele Justin ar fi manipulat. Oare in sfarsit a fost "reeducat" Parintele Justin? Si mai ales de catre ucenicii sai? Sa fim seriosi si intregi la minte.

  3. † marturisitor ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Noi numai suntem sanatosi si nici intregi la minte. Roaga-te pentru noi Parinte Iustin caci fara tine si altii ca tine am fi fost demult sclavi vanduti stapanitorului acestei lumi, satana.

  4. Iubesc Patriarhul

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Admin pune tot interviul, da toata informatia, ca asa articolul este inteles gresit.
    Cine cred ca parintele Iustin este manipulat?

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      intregul interviu il puteti citi iin revista Atitudini, nr 6. Sunt mai multi care afirma acest lucru despre Parintele Justin, doar ca sa loveasca in ucenicii sfintiei sale. Acest fragment din interviu vin e sa raspunda personal celor ce-l citesc si sa-i lamureasca daca au astfel de inselari.

  5. o sora mai mica

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ideea ca parintele Iustin este condus de ucenicii sai a fost lansata inca de la prima iesire in public a monahilor de la sf. manastire Petru Voda,(prima conferinta pe tema pasapoartelor biometrice la care a participat si monahul Filoteu).De atunci satana urla ca un turbat pe la urechile celor ce-l marturisesc si i se inchina.Urez mult curaj parintilor de la Petru Voda si indemn pe toti monahii sa constientizeze ca au ocazia sa se jertfeasca, sansa sa devina sfinti.Sa nu rateze aceasta sansa pe care le-o ofera Mantuitorul Hristos.Sa nu uite ca noi in ei ne-am pus nadejdea, noi cei atat de adanciti in noroiul pacatelor.Nu se poate ca dupa jumatate de an de cand au inceput sa se stranga semnaturi sa fie la aceasta ora stranse doar 7500000,,,E o mare rusine,,, o mare rusine pentru acest popor, pentru cei care sustin ca sunt ai lui Hristos. "Cine vrea sa-Mi urmeze sa-si ia crucea "spune Domnul Hristos,dar se pare ca in topul preferintelor noastre ramane totusi "fotoliul' asa cum bine spunea parintele Sismanian.Cei care rostesc cuvinte jignitoare la adresa parintelui Iustin sunt niste rataciti,sunt fiii celui rau, pe el il asculta si ii slujesc.Doamne Iisuse Hristoase ajuta-ne pe noi sa Te marturisim!

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frumos si mai ales necesar interviul, caci daca nu vom avea incredere in cei care ne ridica spre lupta, vom fi ca o armata fara comandant, o gloata adica, usor de imprastiat la primul atac serios. Cred ca ce spune parintele Ioan Sismanian ar trebui sa ne schimbe putin perspectiva asupra acestor proleme care vin peste noi. Ca si cei din vremea comunismului, nu trebuie sa ne gandim doar la cum vom fugi mai bine fiecare cand ne vor cere sa pactizam cu dusmanul, ci trebuie sa avem constiinta faptului ca incercand sa rezistam o facem pentru noi si pentru tot neamul nostru. De aceea trebuie sa fim uniti in duh si sa privim toti catre aceeasi lumina. Dumnezeu sa ne ajute sa dam fiecare marturia cea buna la timpul cuvenit!

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta!
    Cu cat drag , cu cata atentie va urmarim , dragii nostrii Parinti de la Petru-Voda!
    Sa va tina Bunul Dumnezeu printre noi cei care dormim adanc in ale noastre neputinte omenesti .Sa ne atinga sfintenia macar , poate , poate ne mai luminam , om pricepe .Frumos cuvant Parinte sfant!!

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    am intrat de curiozitate:) pe blogul lui Tarziu si cu suprindere am vazut o postare a domnului Bacauanu M fost"sceptik". Pe blogul domniei sale combatea cu destula osardie biometria si pe cei ce o"propovaduiau"(in sensul de acceptare), acum vad ca a schimbat"taberele", in acord cu prAndrew,Tarziu&co..sa inteleg ca nu mai e "sceptik"?..exemplu clasic de lup in blana de oaie..trist si atat de romanesc..Dumnezeu sa ne ajute.

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    vedeti ca ati inteles gresit , nu propavaduieste nimeni actele biometrice

    ca lucrarea celui rau s-a facut simtita in ultima vreme in Biserica, in duhul schismatic, de razmerita, de bagatelizare si ridiculizare a unor ispite mari ale veacului, asta a simtit-o orice crestin cu discernamant, nu era nevoie sa vina C Tarziu sa o spuna

    tais, poate mai intri uneori (de curiozitate:) ...nu de alta, dar o mai fi ceva bun de citit si pe blogul lui Tarziu

    zicea cuviosul Paisie Aghioritul ca pe Hristos unii ar vrea sa-l incercuiasca cu sarma ghimpata, ce bine totusi ca nu se poate...

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Trebuie sa avem discernamantul de a deosebi adevarul de minciuna! Si cand e vorba de minciuna si de tatal minciunii, suntem obligati sa spunem: e o minciuna a spune ca marii nostri duhovnici au spus ca acceptarea cipului nu este lepadare de Hristos! Dupa care vii si scrii despre opozitia ta fata de cip si sustii in continuare declaratia smintitoare a preotului britanic. Acest Tarziu are o instabilitate periculoasa pentru un om care se doreste formator de opinie. E si pro, si contra, in acelasi timp.

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Doina poate nu ai inteles bine, e vorba de cei ce spun "dati cezarului ce este al cezarului"..inainte se declarau impotriva biometriei, acum desi spun ca este un pas premergator apocalipsei, indeamna la acceptare ..si Doina sunt destui"propovaduitori"care spun ca biometria e asa in firea lucrurilor(pt.siguranta, impotriva terorismului, dom.medical etc) si nu este nici un pericol, chiar fete bisericesti(poate nu stii ori nu esti in tara :D)..asta cu"duhul schismatic" e o diversiune in"spiritul vremurilor"astea ticaloase.Doamne ajuta+

  12. Un om care iubește dreptatea

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Orice civilizație, orice cultură, orice religie, de oriunde și din toate timpurile, își cinstește cum se cuvine bătrânii. Chiar și aborigenii din Australia fac acest lucru.
    Numai în BOR s-a dezlănțuit o campanie de marginalizare a Bătrânilor Înțelepți.
    Și această campanie este orchestrată și regizată din Deal sub directa îndrumare a prea nefericitului.

    Un părinte profesor în finalul unui studiu al său, ne lansa o temă de meditație.
    Citez: „sunt de actualitate în România de azi, cuvintele de mai jos ale părintelui Nicolae Steinhard?
    Trei fenomene ale timpului
    „…despre trei fenomene ale timpului: invazia verticală a barbarilor (expresia e a lui Rathenau), domnia proştilor, trădarea oamenilor cumsecade.
    Primul: năvălesc nu barbarii din alte continente ci, de jos în sus, derbedeii. Barbarii aceştia preiau locurile de conducere.

    Al doilea: au sosit - pur şi simplu, în sensul cel mai categoric - proştii şi inculţii la putere şi în ciuda tuturor legilor economice şi tuturor regulilor politice fac prostii, ca nişte ignoranţi ce se află.

    Al treilea: în loc de a se împotrivi, oamenii cumsecade adoptă expectative binevoitoare, se fac că nu văd şi nu aud, pe scurt trădează. Nu-şi fac datoria. Imparţialii şi încrezătorii înregistrează şi tac. Sunt cei mai vinovaţi. (Părintele NICOLAE STEINHARDT - 1937, Paris)”
    Sursa - http://www.presaortodoxa.ro/2009/04/07/pr-mihai-valica-sa-luam-atitudine-morala-impotriva-stiintei-imorale-a-mondialismului-despotic-si-a-politicii-slugarnice/
    Apare o întrebare. Barbarii, popoarele migratoare din vechime, chiar așa își batjocoreau bătrânii, cum facem noi acum în secol XXI? Poate ne lămurește un istoric.
    Sincer să fiu, eu nu cred că ceea ce se întâmplă la noi, mai are pe undeva echivalență, nici chiar în istoria popoarelor barbare.

    Și acum pun și eu o întrebare prea nefericitului precum și tuturor slugilor sale:
    măi nene de pe ce planetă ați venit voi, că ceea ce faceți voi acum nu s-a întâmplat nici la popoarele barbare migratoare ?
    Sau barbarii zilelor noastre, cei ce au invadat pe verticală, sunt mai răi, mai barbari decât cei din vechime?

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    TAIS,

    vad ca esti putin nedumerit, da-mi voie sa ma explic:

    1 - aveam o parere mai buna despre Gabriel, nu credeam ca poate intretine o asemenea claca in care 3 persoane semneaza sub 15 nume, nici ca poate cenzura mesajele care nu-i convin, mai ales ca nu contin injuraturi. Se pare ca lupta impotriva controlului total (biometric) dar el insusi iubeste detinerea puterii si a controlului.

    2 - in ce priveste pozitia mea, a ramas neschimbata. Zic a ramas, dar nu stiu daca o cunosti, sau doar presupui. Nu sunt de acord cu actele biometrice, sunt pas premergator Apocalipsei, dar totusi nu sunt pecetea din Apocalipsa si orice interpretare in acest sens este paguboasa.

    3 - si eu ca si Pr. Andrew cred ca Apocalipsa o atragem prin faptele noastre si ca ea nu poate fi impiedicata, fiind de mult cuprinsa in Scriptura. Drept dovada, toate aceste demersuri pe langa politrucieni, pe care si eu le-am sustinut, dar care iata, nu au dat nici o roada si era cumva firesc. Sfarsitul trebuie sa vina prin acestia si noi mergem la ei cautand indreptatire?

    4 - Biometria nu-si are nici o justificare, nici vis a vis de terorism nici fata de altceva. Totusi, nu trebuie sa exageram considerand stadiul actual ca fiind pecetea din Apocalipsa. Asa s-a zis si despre permisele auto si multi le-au aruncat in foc, ca pana la urma sa se spuna ca... nu aveau cip.

    5 - Atitudinea unora de a arunca cu noroi in altii nu este crestineasca in primul rand, si chiar daca acest fapt le scapa totusi vor da socoteala in fata lui Dumnezeu. Claudiu nu a facut decat sa reactioneze, dupa luni de rabdare si rugaciune. Nu poate fi acuzat ca provocator de ceva, din contra este victima unor rautati.

    6 - Si in continuare imi mentin pozitia impotriva actelor biometrice, dar nu asa vehementa, ci ca ingrijorare a ceea ce ar putea deveni intr-un viitor nu prea indepartat. Inainte de a pronunta solutii extreme: nespoveditul, neimpartasitul, nepomenitul, etc., este bine sa ne gandim ca altii nu pot adopta aceste solutii si ca orice exagerare pricinuieste rau. Daca tu te poti lepada de carnetul auto si te poti retrage undeva in munti, unii care au nevoie de medicamente sau au alte obligatii, nu o pot face. Ar fi egoism si meschin sa nu ne gandim la ei.

    7 - In alta ordine de idei, un om de buna credinta, smerit si care vrea sa se considere crestin (spovedit si eventual si cuminecat) trebuie sa respecte si pozitia altora si sa accepte ca exista si alte idei. Imupusul propriei pareri nu denota virtuti crestinesti, ci, din contra aspiratii tiranice. Este foarte usor si la indemna oricui sa arunci in joc cuvinte grele, dar mai greu sa construiesti. Daca jignirile sunt indreptatite 🙂 atunci mai ai o cauza atenuanta, insa cand inventezi si jignesti inventand atunci n-ai nici o scuza.

    8 - Nu doresc sa prelungesc polemicile, dupa cum stii m-am retras de pe net de saptamani bune. A trebuit sa intervin pentru ca situatia a cerut-o. Am crezut ca interventia mea va mai lamuri niste lucruri, dar unii n-au facut decat sa se indarjeasca si mai tare. Dar sa nu uite ca nu iese fum fara foc.

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    9 - Nu poti lupta pentru probleme duhovnicesti prinn mijloace neduhovnicesti. Intre anarhie si duhovnicie e o mare diferenta.

    10 - Pr. Andrew si-a zis o parere. Nici lui nu-i plac cipurile, dar a sarit peste acest aspect pentru a sublinia ca ravna exagerata ne poate sinucide. Un om intelept putea trece peste aceste cuvinte, mai ales ca ele nu sunt un pasaj explicit pro-cip!

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mă întristează această dezbinare. Cred că prea multă intransigenţă strică. Oare faptul că citez pe cineva mă face partaş la crezul aceluia? Oare refuz toate cele bune ale lui Claudiu Târziu pentru un inteviu publicat în care apare părerea cuiva? Mie mi se pare ca atât Apologeticum cât si C. Târziu ar trebui să fie mai ponderaţi în afirmaţii căci eu cred ca vă aflaţi de aceeaşi parte a baricadei (cu toate exagerările care ne caracterizează pe fiecare în parte, că de aia ne-a lăsat Dumnezeu diferiţi). Prea săriţi în sus din orice fraţilor. Cu duşmanii ce mai facem dacă ne certăm între noi. Au fost afirmaţii nedorite de ambele părţi şi a fost mai ales multă intransigenţă la adresa celuilalt. Niciodată arătarea greşelii celuilalt nu mă va înobila. Pentru noi, cei care v-am stimat, încetaţi şi sprijiniţi-vă reciproc căci altfel ne obligaţi să trecem de o parte sau alta şi nu ştiu cine va avea de câştigat!
    După cum se spune, cel mai deştept cedează. Dă-ne Doamne mintea românului cea de pe urmă şi ajută-ne să nu ne mai învrăjbim între noi.

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    eu cred ca multi dintre vajnicii luptatori contra actelor biometrice vor lua aceste acte in anii urmatori .sa dea Dumnezeu sa ma insel, dar nu cred ca vor fi alternative, si multi din cei care protesteaza azi sonor isi vor linisti atunci constiintele in chip minunat:)...si invers, cred ca multi dintre cei care acum indeamna la cumpatare, sau din cei care tac , nu folosesc totusi carduri sau imprumuturi bancare, se vor lipsi de pasaport asa cum azi se lipsesc de internet sau de telefon mobil etc cunosc personal asemenea oameni

    stiu, o sa ziceti, sa nu bagam totul intr-o oala...dar poate cineva sa afirme ca actele biometrice sunt "pecetea"? atunci de ce atata inversunare? Pr Andrew n-a afirmat ca actele acestea sunt bune, ci doar ca nu-s mai rele decat alte lucruri, care fac parte din viata crestinului de azi, si care-s tot atatea lepadari

    ca tot se vorbeste de Parinti, dar sunt mediatizati doar cei care convin, staretul de la Frasinei a fost intrebat in legatura cu actele acestea si a raspuns: "nu voiesc sa ma tulbur de doua ori pentru acelasi lucru"

    asa ca sa ne dea Domnul sa marturisim pe Hristos, si tot Domnul sa ne fereasca sa marturisim duhul lui Bivolaru &co pe la oteveuri

    Doamne ajuta!

  17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sunt dezamagit de felul in care unii amesteca apele..faptul ca yoghinii lui Bivolaru sunt anti cip e irelevant, ori daca ei sunt anti apelul parintelui Justin nu trebuie luat in considerare?...cine doreste acte biometrice e liber sa/si ia(excursii in usa, medicamente(?) alte obligatii(?), cine nu, sa nu fie facut"anarhist","roncian","yoghin","tiranic" etc de catre alti"frati"si"surori"intru credinta(asta referitor la aruncarea cu noroi:))..fiecare pe drumul lui si Dumnezeu sa ne ajute.

  18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    asa este, scuze.. Calea e una singura, daca unii doresc"variante", sunt liberi sa mearga pe ele:p...sper ca totusi se vor depasi animozitatile intre ortodocsi(cei de buna credinta), ca scopul e comun pana la urma, metodele uneori difera.

  19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    asa sa ne ajute Dumnezeu

    eu n-am nevoie deocamdata de acte biometrice, n-am iesit niciodata din Romania, dar sunt uimita de inversunarea cu care se discuta intre frati

    si de usurinta cu care se iese in public alaturi de oameni care nu au nimic de-a face cu ortodoxia, ca si cum avem acelasi Crez si aceeasi Cale...sa fie chiar irelevant?

  20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Eu ca si multi altii l-am vazut pe Parintele Iustin Parvu. E un privilegiu sa stai si sa traiesti langa astfel de oameni chiar si pentru cateva clipe. Mi se pare un om "bland si smerit cu inima" nu sunt vazator cu duhul dar asta e parerea mea. Sa socotesti ca un om purtator de Duh Sfant ( unde e smerenie vine Harul) este manipulat de ucenicii sai e o prostie crasa.. Astfel de oameni sunt marturie vie a invierii lui Hristos caci nu prin altfel de practici decat ortodoxe au ajuns asa cum sunt: blanzi, smeriti, iubitori, adevarati urmasi ai Lui Hristos

  21. Doina Georgescu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    E minunat ca exista oameni ca Parintele Parvu!... asta nu inseamna ca putem sta linistiti... Putem lua atitudine- chiar si rugaciunea poate fi o varianta!... Si multe altele...Nu stiu daca e suficient sa ne expunem punctele de vedere aici..., mi se pare o forma cam lejera de lupta impotriva raului... Doamne-ajuta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*