Ne apropiem de sfarsit (extras din noua carte: Parintele Gheorghe Calciu – Cuvinte vii)

Cuvinte vii_P Gh. Calciu

VREMURILE DE SFARSIT

Calugarii si vremurile de pe urma
In multe manastiri calugarii mi-au spus ca ei raman acolo pana cand se vor pune cipurile, si atunci vor parasi manastirea. E foarte bine, dar le-am raspuns: “Daca o cetate abandonata este o cetate pierduta, ce se va intampla cu o manastire!? Aici este loc sfintit, aici sunt oasele calugarilor, ale parintilor duhovnicesti, ale parintelui Cleopa, ale parintelui Paisie… Toate moastele acestea vor fi profanate! Ramaneti in manastire! Daca va vor impusca, veti fi impuscati, daca va trimit la puscarie, veti merge la puscarie! Dar asta este misiunea voastra, nu sa fugiti in munti…” Poate nu-i rau nici plecatul acesta in munti, unde vor veni oameni sa-si caute mangaierea… Dar poate datoria lor e sa ramana in manasstirea lor, sa apere ideea monahala ortodoxa si natiunea crestina ortodoxa.

La sfarsitul veacurilor
-Care va fi sprijinul credinciosilor zilelor noastre cand, dupa cum spune Sfantul Ignatie Briancianinov, la sfarsitul veacurilor nu vor mai exista povatuitori?

– Nu cred ca vor fi mai putini decat au fost sub comunisti. Vom apela desigur la scrierile Sfintilor Parinti, intotdeauna vom face acest lucru, dar cred ca Dumnezeu va trimite oameni, va avea grija de noi. Dumnezeu va randui cumva, ca la sarbi, va fi o trezire spirituala, va fi o intoarcere la credinta, asa cum a fost dupa comunism. Dumnezeu intodeauna il va ridica pe credincios din cadere, ii va ridica pe preoti si pe ierarhi din cadere si se vor naste intodeauna noi duhovnici si noi episcopi.

Ne apropiem de sfarsit
Din ce in ce mai mult toate teoriile celelalte pierd teren. A cazut comunismul cu prabusire mare, iar acum se prabusesc ideile materialiste ale lumii. Biruinta este a lui Dumnezeu. Ne apropiem probabil de sfarsit. Dumnezeu sa ne dea o inima curata si o vedere deschisa pentru a sti clipa in care El va veni din nou pe pamant. Sa ne gaseasca pregatiti si nu ca pe oameni pe care Stapanul din parabola i-a pedepsit pentru necredinta lor si pentru neprimirea cuvintelor pe care Imparatul le trimitea prin solii sai.

(extras din noua carte aparuta sub ingrijirea Manastirii Diaconesti:
Gheorghe Calciu – Cuvinte vii
, ed. Bonifaciu 2009)

Cartea contine un adevarat album de fotografii inedite din viata parintelui Gheorghe Calciu, la o calitate foarte buna.

11 Comments

 1. va fi timpul euro-monahilor,iar cel ce va dori sa-si continue viata Monahala va trebuie sa plece,daca nu va fi dat afara,pt ca nu va putea indeplini cerintele noului monahism ecumenic!

 2. Cartea a aparut deja in librarii? Speram sa fie intr-un tiraj bun, sa ne putem bucura de ea cat mai multi credinciosi, caci albumul “Fericiti cei prigoniti”, spre exemplu, s-a epuizat foarte repede. A propos: stie cineva de unde as mai putea procura un exemplar sau doua din acest album? Sau daca vor mai scoate cei de la Diaconesti un tiraj? Multumesc.

 3. Char astazi un preot tinerel le-a spus credinciosilor ca in scrierile vechi Iadul este infatisat prea stresant: cu munci si pedepse… Deci dumnealui a venit si le-a spus oamenilor ca Iadul iseamna doar o despartire vesnica de Dumnezeu. Prin omiterea unor aspecte esentiale, li s-a creat oamenilor ideea ca nu e chiar asa de rau in Iad, deci acestia isi pot face de cap in continuare. Despre cipuri – nici pomeneala. Deci, iata cum unii povatuitori ne pot influenta din aproape in aproape intr-o directie gresita.

  1. @Antonia
   Si totusi despartirea vesnica de Dumnezeu este cel mai mare Iad posibil. Gandeste-te ca tu acum nu poti nici respira fara ajutorul lui Dumnezeu, nimic nu poti face. Iar daca lipseste Dumnezeu, negresit vei fi in mainile vrajmasului. Ce poate fi mai rau? Si asta pentru vesnicie.

 4. @Admin,

  In Noul Testament, Mantuitorul spune ,, Acolo va plangerea si si scrasnirea dintilor.” , vorbeste despre ,, gheena focului” si nu spune ca ,, Acolo veti fi despartiti de Dumnezeu.” sau ,, veti fi despartiti de Mine.”‘

  De asemenea, scrieri de referinta ale Ortodoxiei precum ,,Mantuirea pacatosilor” de Agapie Criteanul si altele asemenea, prezinta Iadul in toata hidosenia lui. Omul simplu nu-si inchipuie nimic, daca nu i se spune nimic. Daca el intelege ca nu-i chiar asa de rau in iad, apoi asa o tine. Am vazut oameni in toata firea care se lauda cu pacatul de parca ar fi virtute.

  1. Ai intru totul dreptate. Toate lucrurile cumplite din iad se datoreaza faptului ca nu te poti bucura de Dumnezeu. Acele chinuri nu le vei simti, daca Dumnezeu te-ar mangaia. Avem exemplul celor bagati in cuptorul de foc si care nu se vatamau, ci din contra simteau racoare. Sa ne rugam sa nu ne paraseasca Dumnezeu, in veci. Amin.

 5. Vara aceasta am fost in pelerinaj in Capadocia.
  A fost extraordinar de “in sus” si extraordinar de “in jos”.
  Unul din momentele grele le-am trait cand preotul insotitor a spus:”NU ne rugam, pentru a nu deranja ghidul turc !”
  Cu o zi in urma fusesem la inchisoarea in care au patimit Brancovenii.
  Preotul acesta, sa fie iertat, nu era “un tinerel”.
  Priveam cu tristete grupurile de credinciosi greci ce se rugau inainte de a incepe sa manance, in restaurant, fara sa se teama de turcii care de altfel erau respectuosi. Preotii noastri nu aveau obiceiul de a se ruga si ma gandeam ca nici nu isi dadeau seama ce profund greseau in slabiciunea si indiferenta ce o aratau, tinand cont si de faptul ca erau multi tineri, unii veniti din indepartate colturi de lume, si fiecare cuvant si gest avea insemnatate pentru acestia.
  Culmea apocaliptica a incercarilor prin care am trecut a fost atinsa cand, tineri preoti impreuna cu sotiile au sarit in slip in piscina, numindu-se unii pe altii, imparate!, dupa care si-au afisat hainei protesti tipicele fesuri turcesti..
  Este de nereprodus expresia incremenita de pe fetele maicutelor. Multe or fi crezut dansele ca au vazut si auzit intr-o viata, dar ce se intampla, depasea imagianatia…
  Este exceptional de dificil pentru un credincios ce doreste sa-si gaseasca refugiu in inima evangheliilor traind printre oameni.
  Si cui sa te spovedesti? Ce sa faci cu povara nelinistilor cand parintele iti sugereaza sa lasi de o parte maruntisurile legate de mania ce o pori in suflet sau tendinta de a-ti judeca semenii si sa-i spui ce pareri politice are cutare si cutare..
  Eu sper din toata inima ca adevaratii credinciosi, Preotii cei cu har sa se roage pentru noi toti si mai cu precadere pentru fratii dansilor intru credinta sa le dea Dumnezeu daca nu inspiratie, macar bun simt.

 6. Dragii mei,

  Nu trebuie sa judecam pe nimeni pentru ca ne judecam propriul suflet ! Adevarul care se intimpla fara ca noi sa-l vedem, acesta este : absolut tot ce facem noi altor suflete, de fapt sufletului nostru facem ! Doar ca efectul apare, de cele mai multe ori numai dupa plecarea din lumea aceasta ! Bine faci, Raiul te asteapta ! Rau faci, iadul…fereasca Dumnezeu !

  DOAMNE AJUTA !

  Mircea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 Comments