O victorie impotriva statului politienesc: Legea privind stocarea datelor informatice este neconstitutionala

US-MILITARY-SATELLITE

Cu surprindere trebuie sa semnalam o reusita a luptei impotriva statului politienesc, ascultarea si stocarea convorbirilor fiind interzisa prin lege. Ne indreptam acum atentia maxima, spre ce era mai grav – cipurile si nadajduim intr-o actiune a presedintelui Romaniei. Pentru aceasta urmati indemnul nostru de a-i scrie presedintelui.

Companiile de telefonie mobila nu mai au voie sa va asculte convorbirile si nici sa va citeasca mesajele trimise de pe telefoanele mobile pentru ca legea care permitea acest lucru pana acum este neconstitutionala. Judecatorii au admis cererea facuta de Comisariatul pentru Scietate Civila pentru ca incalca normele Constitutiei.

Legea 298 a fost una dintre cele mai controversate legi care au intrat in vigoare in acest an. Era practic legea prin care romanii erau privati de orice fel de intimitate. Comisariatul pentru Societate Civila a dat in judecata una dintre companiile de telefonie pentru ca aceasta sa isi respecte clauzele contractuale ce privesc confidentialitatea convorbirilor telefonice.

Operatorii de telefonie mobila erau obligati sa stocheze toate inregistrarile convorbirilor, sms-urile, dar si e-mail-urile trimise de pe telefoanele mobile pentru o perioada de 6 luni. Timp suficient pentru cei de la Ministerul de Interne, de la Parchet, SRI sau SIE sa le acceseze si sa stie chiar si ce am mancat cu o seara inainte.

Initiatorii legii “Big Brother” spuneau ca serviciile de informatii romanesti vor folosi informatiile ca sa dejoace un eventual atac terorist. De astazi, insa, toate inregistrarile se vor face ilegal, iar informatiile deja stocate vor fi sterse imediat.

(sursa: antena3)

In exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Comisariatul arata ca Legea 298 nu ar respecta dispozitiile mai multor articole din Constitutie care reglementeaza drepturi fundamentale ale omului: articolul 28, privind secretul corespondentei, articolul 26 privind viata intima familiala si privata, articol 25 privind libera circulatie si articolul 30 privind libertatea de exprimare. Prodan considera ca Legea 298 face din “fiecare cetatean roman un posibil infractor”. “Prin aceasta lege se aduce o atingere grava in primul rand cetateanului de rand pentru ca fiecare cetatean prin aceasta lege poate fi privit ca un infractor.(…) Se incalca demnitatea poporului roman. Este o lege abuziva care incalca niste drepturi constitutionale garantate de statul roman. (…)Este clar ca nu se doreste doar ambalajul bomboanei, ci se doreste si preluarea continutului a ceea ce exista.”, a declarat Prodan, in cadrul unei conferinte de presa. In plus, Prodan banuieste ca legea va servi intereselor unor persoane corupte care se vor folosi de informatiile si de datele preluate din convorbirile telefonice pentru “a santaja oameni politici sau sau oameni publici in sensul de le schimba optiunea sau de a-i face sa taca”. Procesul a inceput pe 5 februarie la Tribunalul Bucuresti, dar a fost suspendat dupa ce instanta a dispus sesizarea Curtii Constitutionale.

12 Comments

 1. Ministrul care a pus in aplicare aceasta lege infama sa raspunda. Ar fi multe daune morale de platit.
  Iertati-ma ca va intreb, Romania mai are un avocat al poporului ? L-as intreba, cu tot respectul, cu ce se ocupa in timpul serviciului?

 2. pentru Axa…avocatul poporului se ocupa cu legalizarea prostitutiei si a drogurilor…cat despre ministru care a dat aceasta legea asa ar fi corect sa raspunda in fata legii ptr. fapta sa dar cred ca idiotul de basescu e in spatele acestei legi ca nu merita sa-i scriu numele cu B.

 3. Salutari …O micuta victorie.Induiosatoare cuvinte …violarea intimitatii, vietii private .Pe cind vom citi despre nerespectarea dreptului la libertatea religioasa.Cind vom citi despre cum i se impune unui popor niste acte biometrice cate ii anuleaza religia?

 4. Va rog, poate cineva poate traduce filmul si sa-l vada cat mai multi oameni (si cei care nu stiu engleza). Filmul se numeste “inselatoria lui Obama”. Uite ca “vremurile” sunt … mai aproape decat puteam crede (vroiam sa credem). Va multumesc mult. Doamne miluieste-ne!
  http://www.youtube.com/watch?v=eAaQNACwaLw

  1. aici aveti versiunea in lb romana, doar ca e impartita in mai multe parti.
   [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=aF6cxJ0EEeY&feature=PlayList&p=301247A8CDA92D55&index=0&playnext=1]

 5. E o victorie, dar pentru cat timp? Sforarii au inceput deja sa colcaie si se dau de ceasul mortii sa gaseasca o alternativa dar prin care sa se faca acelasi abuz, pentru a evita, chipurile, declansarea “procedurilor de infringement” de catre UE. Ca doar au primit porunca clara de la “Inalta Poarta”.
  Nu trebuie sa lasam “garda jos” aceasta lege a facut un adevarat tango prin toate institutiile statului si muzica nu s-a terminat inca. Trebuie doar sa castige cineva alegerile si dupa aceea… alta invitatie la dans. Asta e scopul.

  1. intr-adevar pare o miscare politica, mai ales daca tinem cont ca psd-ul nu mai e la guvernare, ei fiind in mare parte sustinatorii acestor masuri dictatoriale.

 6. Sincer,nu cred ca e bine sa ne imbatam cu apa rece.Chiar daca legea va fi abolita si a fost declarata neconstitutionala, telefoanele si netul vor fi la fel de supravegheate chiar daca ilegal, asa cum am auzit de la cineva care lucra la o retea de telefonie mobila. Chiar inainte de a da aceasta lege a supravegeherii aparaturii de comunicare, am auzit ca oricum ei stocau datele cu mult timp in urma. Asa ca, nu va faceti iluzii…

 7. intr-adevar, companiile de telefonie (inclusiv RomTelecom) stocau si inainte informatii despre convorbirile telefonice pentru a putea emite factura cu “desfasurator” la solicitarea clientului dar nu cred ca se facea acest lucru pe o perioada de 6 luni (d.p.d.v. tehnic nu avea nici un sens) si “garantau” confidentialitatea. Sunt convins ca SRI-ul avea oricand acces la aceste informatii dar tinand cont de imensitatea lor si de mijloacele de procesare a informatiei la vremea respectiva pericolul nu era asa de mare ca in prezent. Scopul nedeclarat al acestei legi era acela de a crea o harta virtuala a tuturor conexiunilor sociale si profesionale ale fiecarui individ (sau societate comerciala, institutie, etc.) posesor de telefon.
  In prezent, o retea de calculatoare cat de cat performante conectate in sistem “cloud computer” (asemanatoare d.p.d.v. fizic retelei Google) poate gestiona cu usurinta si in timp real o baza de date cu toate aceste informatii. E suficient ca sistemul dictatorial sa tasteze numele unei persoane si pe monitor apar toate datele despre persoana respectiva si despre toate conexiunile sociale, profesionale, etc. ale acesteia precum si toate informatiile despre locatiile pe care le frecventeaza (exemplu: in ultimele 6 luni a dat telefoane de n ori din zona Universitate, de x ori din zona y, de z ori din zona f ….). Si telefonia este doar una dintre sursele de monitorizare a populatiei. O alta sursa importanta de informatii pentru sistem este… ati ghicit: sistemul bazat pe actele biometrice cu cip RFID. Informatiile ajung in aceeasi baza de date. Odata cu asta putem vorbi de CONTROLUL TOTAL. Cel mai mare vis al tuturor dictatorilor din toate timpurile. Cine ne crede paranoici ar face bine sa-si consulte medicul psihiatru sau sa caste ochii la ceea ce se intampla in jurul sau.

 8. cu ce se ocupa avocatul poporului ? Cu magarii ! de fapt nu este avocat ci procurorul impotriva poporului . nu va bazati pe institutia asta ! considerati ca nu exista !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 Comments