Sinodul BOR este chemat la “Marturisirea de credinta”

Memoriu adresat Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane privind imposibilitatea continuarii dialogului teologic cu romano-catolicii in contextul accentuarii prozelitismului uniat si a denigrarii permanente la care Biserica noastra este supusa pana in prezent

Sinodul BOR

Preafericite Parinte Patriarh,

Inalt Preasfintiti Parinti Mitropoliti si Arhiepiscopi,

Preasfintiti Parinti Episcopi,

Cu profunda durere si neliniste in suflet va scriem aceste randuri in numele mai multor asociatii ale laicatului ortodox din Romania, intr-o perioada in care Biserica Ortodoxa de pretutindeni se pregateste sa praznuiasca cu cinste slavita pomenire a Mucenicilor lui Hristos: Cuv. Visarion Sarai si Cuv. Sofronie de la Cioara, Oprea Miclaus, pr. Moise Macinic din Sibiel si pr. Ioan din Gales (21 octombrie), care si-au dat viata pentru a pastra cu sfintenie credinta strabuna in fata prozelitismului de tip sectar promovat de romano-catolicii secolului al XVIII-lea.

Ne adresam arhieriilor voastre in calitate de fii ai Bisericii care nu pot ramane insensibili la nelinistea intregii suflari ortodoxe cu privire la evolutia echivoca a dialogului teologic cu romano-catolicii (dupa cum reiese din pozitiile oficiale din ultimele saptamani ale unor personalitati bisericesti din Grecia, Serbia, Rusia, Sfantul Munte Athos, s.a.), dar si la denigrarile si calomniile interminabile pe care greco-catolicii le aduc Maicii noastre, Biserica Ortodoxa (cf. www.bru.ro/blaj/pozitia-bru-fata-de-intentia-bor-de-a-sustine-legiferarea-epurarii-culturale-si-religioase/ v. Anexa 3). Aceasta in contextul in care tot ei, in ultimii 20 de ani, au lasat 170 de comunitati ortodoxe fara locas de cult si sunt pe cale sa ne mai rapeasca inca 106 biserici.

Cui foloseste oare acest conflict fratricid pe care catolicismul l-a nascut in sanul poporului roman in urma cu 300 de ani si pe care il cultiva cu tenacitate si in zilele noastre? Cum se mai poate vorbi despre dragoste si dialog in conditiile in care ni se rapesc bisericile si suntem provocati permanent prin acuze ce sfideaza adevarul?

Avand in vedere acestea, cu tot respectul cuvenit, va rugam sa intrerupeti dialogul cu Biserica Romano-Catolica, dispunand, totodata, retragerea delegatiei romane de la intalnirea de dialog teologic cu romano-catolicii din Cipru, desfasurata chiar in aceste zile. Consideram ca prezenta noastra la aceasta intrunire este cu totul nepotrivita atat timp cat catolicismul nu numai ca nu desfiinteaza catastrofala uniatie – masura pe care in schimb i-o atribuie, ca intentionalitate, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane – cf. www.greco-catolica.org/a479-Patriarhul-Daniel-ameninta-din-nou-Biserica-Greco-Catolica-cu-desfiintarea.aspx –, dar, impreuna, romano-catolici si greco-catolici, fac la noi in tara front comun impotriva Bisericii Ortodoxe, pe care o denigreaza cu orice ocazie (cf. https://www.greco-catolica.org/a483-Episcopii-catolici-din-Romania-condamna-in-corpore-incitarea-la-ura-interconfesionala-si-epurarea-culturala-si-religioasa-promovata-de-BOR.aspx, v. Anexa 4). Este limpede, asadar, ca nu dialogul sincer pentru revenirea la Ortodoxia credintei ii anima, ci interese cu totul pamantesti.

Retragerea BOR de la acest dialog nu este decat urmarea respectarii hotararii conferintei panortodoxe de la Rhodos cand toate Bisericile Ortodoxe intr-un glas au hotarat retragerea din dialogul cu Catolicii pana cand toti agentii si propagandistii uniatismului de la Vatican sa fie indepartati definitiv din tarile ortodoxe, si ca toate bisericile numite unite sa fie supuse si incorpo­rate Bisericii Romei, deoarece uniatismul si dialogul sunt absolut incompatibile. De altfel, o asemenea pozitie ar fi consecventa cu hotararile luate in intalnirea de dialog cu catolicii de la Freising (1990) si urmatoarele.

Preafericite Parinte Patriarh,

Poporul ortodox roman, pastrand duhul invataturii si al credintei crestine, niciodata nu a raspuns si nu va raspunde cu viclenie, batjocura si violenta la provocarile prozelitismului ereticilor si schismaticilor, ceea ce s-a dorit si se doreste, probabil, de catre acestia, pe de o parte pentru a ne face sa pierdem Harul Duhului Sfant, pe de alta parte pentru a-si justifica atitudinea eretica si agresiv prozelitista. Singura noastra arma a fost intotdeauna rugaciunea cu smerenie si marturisirea cu curaj a adevarului, intrerupand la momentul potrivit orice dialog intru cele ale credintei, dupa cuvantul Sfantului Apostol Pavel: De omul eretic, dupa intaia si a doua mustrare, departeaza-te (Tit 3:10).

Urmand cu credinta calea pe care au pasit inaintasii nostri intru dreapta slavire a Preasfintei Treimi, singura modalitate in care noi putem sa raspundem atacurilor celor din afara Bisericii nu poate fi decat aceea de a intrerupe dialogul cu ei, pana cand Domnul va randui crearea unor conditii propice discutiilor purtate dupa Sfintele Canoane ale de Dumnezeu purtatorilor nostri Parinti, in scopul revenirii eterodocsilor la Ortodoxia credintei, prin luminarea Sfantului Duh. Numai astfel vor putea intelege aceia care se considera a fi madulare ale Bisericii lui Hristos ca viclenia, violenta si duhul de stapanire nu sunt nicidecum atitudini crestine.

Tinem sa precizam ca prin saracele noastre cuvinte adresate Sfintitilor Ierarhi ai Bisericii intelegem sa ne facem datoria fata de Biserica Ortodoxa, „mama spirituala a poporului roman”, cum o numea Eminescu. Nu am fost miscati in demersul nostru de nici o influenta cu conotatii politice sau de alta natura. Credem cu tarie ca trebuie sa pastram cu sfintenie Predania dreptei credinte transmisa prin veacuri cu pret de sange mucenicesc, pentru a o oferi cu dragoste, ca cel mai frumos dar, copiilor nostri, dar si fratilor despartiti de Maica Ortodoxie atunci cand, la vreme de Sus randuita, se vor intoarce acasa.

Va sarutam dreapta, cu tot respectul cuvenit.

La pomenirea Sfantului Prooroc Ioil, 19 octombrie 2009

Descarcati tot documentuldownload_fisier

Precizare: Orice organizatie ortodoxa care doreste sa subscrie la acest document poate sa o faca, trimitind semnatura sa pe fax 021-331 70 26, sau, scanata, la adresa de e-mail: [email protected].

Rugam sa fie mentionat textul: „Subscriem Memoriului privind imposibilitatea continurii dialogului teologic cu romano-cotolicii…, adresat Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pe 19 octombrie 2009.” dupa care sa se mentioneze numele organizatiei, functia si numele semnatarilor insotite de stampila.

9 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Astazi, 19 octombrie 2009, un grup de 18 asociatii ale laicatului ortodox roman au depus la Registratura Generala a Administratiei Patriarhale un memoriu (nr. 7139/19.10.2009) intitulat Memoriu privind imposibilitatea continuarii dialogului teologic cu romano-cotolicii in contextul accentuarii prozelitismului uniat si a denigrarii permanente la care Biserica noastra este supusa pana in prezent. Dupa cum se stie, peste doua zile Biserica Ortodoxa praznuiete pomenirea Sfinilor Mucenici: Cuv. Visarion Sarai si Cuv. Sofronie de la Cioara, Oprea Miclu, pr. Moise Macinic din Sibiel si pr. Ioan din Gale, care au marturisit cu pretul vietii Credina Ortodoxa in fata prozelitismului de tip sectar al trimisilor papei in Transilvania.
    Semnatarii memoriului solicita respectuos ierarhilor Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane incetarea dialogului teologic cu romano-catolicii si, totodata, retragerea delegaiei romane de la intilnirea de dialog din Cipru, desfasurata chiar in aceste zile. Motivatia demersului este prezentata detaliat in cele cinci pagini ale documentului (plus cele 4 anexe).
    Notă din partea celor 18 de Asociatii semnatare

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ma bucur ca mai sint si unii fii adevarati ai Maicii Noastre Sfinta Biserica Ortodoxa care nu-L tradeaza pe Hristos.Dar de ce oare pastorii nostri nu (mai) stiu ce sa faca,ce se cuvine? Sigur,biserica inseamna sobornicitate,deci si turma are un cuvint de zis cind vine ceasul sa luam Crucea.Acum,poporul dreptcredincios trebuie sa le arate Calea si sa le aminteasca Adevarul pastorilor sai? Din ce cauza li s-a intunecat mintea si li s-a invirtosat inima?
    DUMNEZEU SA-I INTOARCA LA BUNATATE SI LA RUGACIUNE,daca sint ceea ce pretind ca sint si slujesc lui Hristos si turmei Lui,pazind-o si indrumind-o la mintuire,pina la a doua Sa venire.Caci vor avea de dat un raspuns...

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Precizare: Orice organizatie ortodoxa care doreste sa subscrie la acest document poate sa o faca, trimitind semnatura sa pe fax 021-331 70 26, sau, scanata, la adresa de e-mail: [email protected].

    Rugam sa fie mentionat textul: „Subscriem Memoriului privind imposibilitatea continurii dialogului teologic cu romano-cotolicii…, adresat Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pe 19 octombrie 2009.” dupa care sa se mentioneze numele organizatiei, functia si numele semnatarilor insotite de stampila.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    as vrea sa poata semna si credinciosii, in nume propriu. ar fi bine. pacat ca marturiserea de credinta impotriva ecumenismului nu au semnat-o mai multi romani. poate ca pe acesta, daca ar sti de ea, ar semna-o. eu i-am scris patriarhului pe acesta tema de mai multe ori si chiar l-am abordat cand a venit la techirghiol. din raspunsul dat de unul dintre apropiatii sai, mi-am dat seama fie ca ei considera ecumenismul un lucru bun, fie ca ne considera ignoranti.parerea mea este ca au primit porunca de la "marii" planetei sa faca porpaganda ecumenismului. se pun bazele new age-noii religii mondiale, care il va adora pe antihrist. rockefeller este amenstecat si el in povestea cu CMB. asa ca...
    http://luptapentruortodoxie.blogspot.com/ -blogul meu, in care lupt pt o ortodoxie curata

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    INDRAZNITI!EU am biruit ..... Doamne ajuta,Dumnezeu si SF Maica Sa sa va binecuvanteze demersurile!

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Problema ecumenismului desparte Biserica Ortodoxă în două tabere. Cauza constă în felul în care defineste fiecare mișcarea ecumenică, dar și profunzimea cu care a fost studiată această problemă (să nu uităm ca în România circulă încă o groază de cărți cu mult venin în ele, lovite de un soi de fundamentalism cu un rol negativ în viața Bisericii noastre). Cert este că diavolul râde uneori și de "zelul" oamenilor care luptă împotriva principiilor divine: unitatea, iubirea, koinonia etc. Cum puteți defini dvs. omul care se bucură și luptă pentru ca doi frați ai aceluiași părinte să rămână mereu în vrăjmășie? Parcă iisus a zis: Fericiți, făcătorii de pace... . Dacă Iisus ar reveni iarăși pe pământ, în matca cărei Bisericii și-ar regăsi identitatea deplină? Un Părinte ar putea vreodată să încurajeze propria dramă de despărțire a propriilor copii? Mare maestru mai este diavolul! A reușit sub masca credinței și evlaviei să asmută o Biserică contra alteia, în numele lui Dumnezeu-Iubirea....! Mileniul al 3-lea trebuie neapărat să fie al refacerii unității în Hristos. Numai așa vom putea să spunem lumii cu putere mesajul lui Dumnezeu de pace și mântuire!

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mihaela Pop, nu cunostri fondul problemei. Ca sa intelegi cum stau lucrurile iti recomand sa citesti Papalitatea schismatica si Papalitatea eretica, doua lucrari scrise de un mare istoric si teolog francez, Vladimir Guette care, cunoscand bine SISTEMUL Catolic gaunos a trecut la Ortodoxie si apoi ne-a luminat si pe noi, cei nestiutori. Diavolul ii invrajbeste pe doi copii care se bat pe bomboane, dar nu este el autorul Schismei de la 1054, ci orgoliul nemasurat al Apusenilor care, printru-un episcop mai mare peste ceilalti, PRIMUS INTER PARES, si-au propus sa stapaneasca intreaga lume.Papalitatea nu ne-a ajutat niciodata in vremurile de restriste. Ne-a lasat singuri in fata puhoiului turcesc, ne-a cotropit Sfantul Munte Athos,ni l-a trimis pe Bucow sa puna tunurile pe manastirile din Ardeal si a facut lumii atata rau prin politica expansionista si prin modificarea dogmei.Nu suntem frati cu catolicimea pt. ca ei nu au Treime. Problema filioque nu este una de joaca. Daca ei considera cu Duhul sfant purcede si de la Fiul, sunt deja in ratacire mare. Noi trebuie sa stam tari in fata primejdiei, ca fii lui Brancoveanu in fata calaului. Doamne, nu ne lasa pe noi, cei ce nadajduim intru Tine!

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mihaela Pop,
    Ce parere ai despre infaibilitatea papei?
    Sau despre indulgentele care se cumpara si acum pentru "iertarea pacatelor"?Sau (daca privim in istorie) ce au facut cruciatii la Constantinopol?
    Sau ,hai sa analizam motivatia schismei si instaurarii papalitatii ?Piatra (stanca ) pe care s-a cladit prima biserica catolica reprezinta , in opinia mea NU ceva material ,ci simbolic este CREDINTA pe care o are fiecare dintre noi,deci nu trebuia sa se faca schisma pentru asta,ci sa ramana UNA sfanta ,apostoleasca ,soborniceasca biserica. Dar au existat MULTE interese lumesti in acel moment.
    Ce parere ai despre scurtarea slujbelor la catolici? Crezi ca scoaterea unor parti intregi din liturghie este facuta sa pastreze Sfantul Duh acolo?Sau este o masura organizatorica pentru asigurarea confortului omenesc?

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    intai trebuie sa oprim noi comuniunea cu episcopii si preotii care nu respecta Biserica,caci au cazut in erezii vizibile si din avion,caci daca nu mai am merge noi la biserici ar fi ei corecti imediat,am exemplul cu schimbarea calendarului:cand au schimbat si data Pastelui lumea nemaimergand la biserici ,au fost nevoiti sa schimbe iar adica sa pastreze data Pastelui cum era Traditia si Canoanele Bisericii,caci nu se uita episcopii in gura noastra daca nu facem intai gestul de a rupe comuniunea cu ei asa cum de fapt este si obligatoriu,caci nu santem noi obligati sa mantuim pe episcopi ci sa ne ferim noi de erezii...dar se pare ca nici noi neintelegand cum este biserica vrem ca sa i fortam pe altii sa iubeasca adevarul ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*