A aparut o noua generatie de cipuri – neclonabile, dar siguranta lor este la fel de slaba

Compania Verayo din Statele Unite, furnizor de sisteme de securitate si autentificare, a lansat noul cip rfid, despre care spune ca nu poate fi clonat. Aceasta inventie se bazeaza pe tehnologia PUF (Physical Unclonable Functions) si a fost introdusa in primul model, numit Vera M4H ce se regaseste in bilete de  mass transit, documente de indetificare, carduri de acces, acestea fiind foarte costisitoare cu tehnologie rfid de pana acum.

Tehnologia PUF de la Verayo introduce in microcip elemente aleatorii din timpul procesului de fabricatie pentru a asigura unicitatea fiecarui cip. Deoarece aceste variatii sunt imposibil de controlat, cei de la Verayo spun ca acest cip nu poate fi clonat si astfel asigura securitatea. Doar ca informatiile folosite la verificare autenticitatii cip-ului sunt stocate intr-o baza de date, cip-ul necesitand accesul la o retea. Toti stim cat de nesigura este securitatea bazelor de date si ca accesul la o retea mareste riscul de a fi atacati de virusi, hackeri etc.

In niciun caz, aceasta noua tehnologie nu este mai sigura si pana la urma se vor gasi “specialisti” care sa cloneze si aceste cipuri, daca stam sa ne gandim ca au fost clonate si fiinte vii, cu mult mai complexe decat o invetie omeneasca, precum este cipul.

Ceea ce nu vor putea clona niciodata este nadejdea noastra in purtarea de grija a lui Dumnezeu. Deci sa stam bine, sa stam cu frica in Biserica Ortodoxa si la sfatul marilor duhovnici.

Mai jos aveti filmul de prezentare a celor de la Verayo, a noului cip “neclonabil”.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=vCQXhG_gD4A]

detalii despre aceasta tehnologie aici.

10 Comments

 1. Se pare ca Elvis Presley nu va mai avea buletin cu cip.
  Daca se asociaza intr-o baza de date cheia unica de fabricatie a cipului cu CNP-ul persoanei si celelalte date personale nu vor mai putea hackerii sa-i faca buletin cu cip lui Elvis sau lui Tutankamon.
  Insa furtul de identitate va fi in continuare posibil deoarece oricand se poate face un simulator electronic care sa imite functionalitatea cipului si sa emita exact aceleasi semnale pe care le emite cipul din buletinul unei anumite persoane. E suficienta interceptarea acelor semnale o singura data fie din retea fie prin RF (prin proximitate). Acest gen de simulator nu va putea fi folosit decat in anumite imprejurari, unde nu este necesara prezentarea documentului fizic.

  Dar…
  Noi trebuie sa fim cat mai convingatori si fermi pe aspectul religios al “insemnarii” nu pe problemele tehnice. Nu trebuie sa ne dezvoltam o strategie de respingere pe baza problemelor tehnice deoarece aceste probleme le vor rezolva mai devreme sau mai tarziu si la un moment dat ne vor spune: “pe toate le-am rezolvat, acum ce mai vreti?”.
  Noi vrem un singur lucru, care trebuie sa fie foarte clar: “REFUZAM SEMNUL FIAREI!”

 2. Sa ne grabim sa ne facem buletine fara cip pana in iulie, caci dupa aceea va fi prea tarziu. Eu ,deocamdata am renuntat la cardul de salariu. Imi ridic banii de la banca.

 3. Cei care folosesc cardul bancar sau RATB etc. practic incurajeaza introducerea microcipului ca pecetea-666-Fiarei.

 4. Parintele Arsenie Papacioc spunea: `daca ma duc in Turcia si platesc cu bani turcesti, nu inseamna ca m-am turcit`

 5. @dubito ergo sum

  Dar il ajuta pe turc sa traiasca. Daca turcul e impotriva mea…Q.E.D.

 6. solutia ne-o da Sfantul Efrem Sirul: FUGA IN MUNTI

  Insa putini vor fi atunci cei ce vor voi sa asculte si sa creada în propovaduirea Proorocilor. Iar aceasta o va face Mantuitorul ca sa-Si arate negraita Sa iubire de oameni, ca niciodata nu voieste moartea pacatosului şi a necuratului, ci voieste ca toti sa se mantuiasca; ca nici în vremea aceea nu va lasa neamul omenesc fara de propovaduire, ca fara de raspuns sa fie toti la judecata. Deci, multi din Sfinti, cati se vor afla atunci, la venirea spurcatului Antihrist, vor varsa rauri de lacrimi, cu suspine, catre Dumnezeu Cel Sfant, ca sa se mantuiasca de balaur si, cu mare sarguinta, vor fugi în pustietati, in munti si in pesteri, cu frica se vor ascunde. Si isi vor presara pamant si tarana pe capetele lor, rugandu-se noaptea si ziua, cu multa smerenie. Si li se va darui lor aceasta, de la Dumnezeul Cel Sfant, si-i va povatui pe dansii Darul Duhului Sfant in locuri hotarate, si se vor mantui, fiind ascunsi in gauri si in pesteri, nevazand semnele si infricosarile lui antihrist. Caci celor ce au cunostinta, cu usurinta le va fi cunoscuta venirea lui. Iar celor ce isi au mintea de-a pururea la lucruri lumesti şi iubesc cele pământesti, nu le va fi cunoscută venirea acestuia. Caci, cel ce de-a pururea este legat cu lucruri lumesti, macar daca ar si auzi, tot nu crede, ba il si uraste pe cel ce i-ar spune despre venirea lui Antihrist. Pentru aceasta Sfintii se intaresc in credinta spre a scapa, ca toata invaluirea si grijile vietii acesteia le-au lepadat.

 7. @Aurora: “Sa ne grabim sa ne facem buletine fara cip pana in iulie, caci dupa aceea va fi prea tarziu.”

  De ce va fi prea tarziu dupa luna iulie? Parca abia din 2011 se introduc, si numai in judetul Caras Severin. In restul tarii abia din 2012. Eu asa parca auzisem, s-a mai schimbat intre timp?

 8. Inca ceva, si multe interfoane de la bloc folosesc tot cipuri RFID pentru acces… alea nu sunt periculoase?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 Comments