Sfantul mitropolit Varlaam: Proorocii despre vremurile din urma si caderea crestineasca a Moldovei

DOCUMENT DOMNESC

Descoperit de Paul de Alep intr-un sipet al lui Duma Negru despre vremurile din urma ale Moldovei, de la mitropolitul Varlaam
_____________________

– Dupa plecarea mitropolitilor fanarioti vor urma oameni nevrednici la scaunul Moldovei, care vor incerca sa vanda dreapta credinta.
– Amestecurile de credinta drept-maritoare, cu cele papistasesti si paganesti nu vor mai fi o uraciune si o urgie in fata lui Dumnezeu.
– Oamenii se vor vinde intre ei, vor fi taieri de sabie intre frati pentru putere si ranguri pamantesti.
– Moldova va fi rupta si impartita dupa bunul gust al puterii de la Rasarit, prin sfaturi marsave si ticaloase.
– La vremea din urma, o fiara rosie cu multe capete va inghitI intreaga Europa crestina, iar oamenii se vor salbatici mai rau ca fiarele.
– Oamenii se vor inrai si vor strica obiceiurile pamantului, inmultindu-se intre ei ca dobitoacelefara nici o rusine, lepadand Sfanta Taina crestina a nuntii.
– Vor defaima obiceiurile crestinesti, dedandu-se la tot felul de obiceiuri straine, iar paganii se vor amesteca cu sangele crestinesc. Mare urgie va fi atunci.
– Domnii pamantului vor fi oamenii vanduti satanei, care nu vor mai purta grija poporului drtept-credincios.
– Mosiile stramosesti vor fi calcate cu japca si luate de straini dupa bunul lor plac, lucru ne mai intalnit in curgerea timpului in Moldova.
– Biserica stramoseasca va fi rusinata de noile obiceiuri paganesti si papistasesti, aduse cu sila de vladicii lor cu apucaturi satanicesti. Oamenii afierositi lui Hristos cu slujba vesnica, vor lepada sfantul chip si fagaduinta inaintea lui Hristos, dedandu-se la viata lumeasca dinainte.
– La vremea din urma, pamanturile nu-si vor mai da roada lor, padurile vor fi taiate, iazurile vor fi secate, oamenii vor vinde mosiile fara rusine, uitand ca stramosii lor le-au pastrat cu sabia.
– Legile crestinesti ale tarii vor fi lepadate, iar hrisoavele voievodale vor fi luate in ras, iar conducatorii netrebnici vor face legamant cu fiara apocaliptica.
– Vlastarele moldovenesti, urmasii domnilor si boierilor de demult, se vor deda la obiceiuri si apucaturi ieftine.
– Barbatii vor schimba obiceiul Dumnezeiesc al demnitatii lor si se vor acoperi cu straie femeiesti, iar femeile vor umbla precum barbatii.
– Adunarile din sarbatori si toate obiceiurile pamantului vor fi schimbate in obiceiuri si apucaturi salbatice, paganesti, aducand in Moldova in locul jocului de sarbatoare, jocuri de la salbatici.
– La vremea de apoi, pe pamanturile Moldovei, va domni saracia, jalea, moarte, spaima, frica si omul nu va mai fi stapan in batatura lui.
– Vor pune Domnii pamantului biruri si legi cum n-au mai fost de la intemeierea Moldovei.Vor pune biruri si pe aerul lasat de Dumnezeu.
– Fiarele pamantului si pasarile si dobitoacele isi vor schimba firea lor si vor aparea altfel de dobitoace, iscodite dupa mintea omului, care vor fi slabe la trup si fara de folos.
– La vremea cea din urma, oamenii se vor strange unii langa altii in tot felul de nascociri, lepadand truda satului, munca va fi o rusine, rusinea va ramane un obicei, iar cei dreptI vor fi socotitI nebuni. Se vor insela unii pe altii, crezand ca asta e legea lui Dumnezeu.
– Si in cele din urma, ultima randuiala a pamantului: se vor dezgropa oasele stramosilor si parintilor nostri, vor fi daramate bisericile, vor fi lepadate randuielile crestinesti si vor iesi un soi de oameni, care tot in numele lui Dumnezeu vor face biserici fara cruce, vor nesocoti Sfanta Jertfa si in cele din urma o vor amesteca in slujire cu paganii.
– Asa arata Apocalipsa Sfintei Carti a Scripturii ca la vremea din urma, cand veti vedea uraciunea pustiirii in locu cel sfant, razboaiele pe alocuri, urgiile si uciderele intre oameni, lepadarea pruncilor din pantecele femeiesti si oameni cautand linistea de la un capat in altul al pamantului, cand graiurile se vor amesteca ca alta data in Babilon si sfarsitul va fi aproape.
– Moldova cea frumoasa si bogata, plina de daruri Dumnezeiesti, plina de locasuri sfinte, plina de oameni harnici si credinciosi, va cadea 1n mainile paganilor si necredinciosilor, iar caderea ei va fi mai grea decat caderea Constantinopolului la vremea maritului nostru domn Stefan cel Mare si Sfant.
– Binecuvantat a fost pamantul Moldovei si nerusinata a fost ocara oamenilor, care prin faptele si apucaturile lor strcate, vor intoarce pe voievozi in morminte si vor face pe stramosi sa lacrimeze sub glie, stand cu fruntea plecata in fata Maritului Stapan Hristos, pentru rusinea lasata de urmasii lor.

consemnat de Paul de Alep
__________________
Document din Moldova, dat de mitropolitu Varlaam mitropolitului Macarie cu prilejul calatoriei prin Moldova, adus de la pustnicii da la schitul lui Zosima din tinuturile Neamtului cu titlul: «Proorocii despre vremurile din urma si caderea crestineasca a Moldovei»

31 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Da....proroocirile deja se vad....le traim...

  ...............

  O replica a lui Lapusneanu-voda...valabila... si pentru...acum :

  "Tara nu ma vrea ? dar...cine a intrebat vreodata tara...ce vrea..? "

  Doamne ! iarta-ne...si...ajuta-ne....

  Sa avem inima buna ! si...Dreapta Credinta !

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Multe dintre ele se vad, se simt, se intampla..trebuie doar sa ai ochii sufletului deschisi si inima curata ca sa le intelegi..Nu ne mai ramane decat pocainta..poate asa se va mai indura Dumnezeu de noi, pacatosii.

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Doamne iarta-ne pe toti si ajuta-ne dupa mare mila si indurarea Ta, caci noi suntem toti copiii Tai. Nu ne lasa pe noi, cei chemati sa ne rugam pentru altii, pe noi cei ce se roaga pentru noi insine si pentru toti ! Asa sa ne fie rugaciunea si mai mult decat atat, pentru a aduce cu gandurile noastre, cu cugetele si faptele noastre pacea, imbelsugarea Pamantului, fratia si prietenia, sa laudam fara odihna Prea Sfant Numele Lui, Treime Sfanta. Doamne auzi-ne pe noi pacatosii.
  Asa au prorocit Sfintii, asa ne este sortit sa traim aceste vremuri apocaliptice, dar sa nu ne temem, caci cu o moarte suntem datori. Important este CUM NE GASESTE MOARTEA? "PE DRUM" sa ne gaseasca, asa cum ne invata un mare Sfant al zilelor noastre, Parintele Arsenie, pe drumul pocaintei si al dreptei credinte :ortodoxia !!!
  SLAVA TIE DUMNEZEUL MEU , SLAVA TIE !

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Ultimele se implinesc acum, astea sunt zilele noastre 🙁

 5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  "Amestecurile de credinta drept-maritoare, cu cele papistasesti si paganesti nu vor mai fi o uraciune si o urgie in fata lui Dumnezeu." - cred ca e formulat gresit :).

 6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  De folos:
  Sfîntul Maxim Grecul despre unirea cu catolicii: http://paterika.wordpress.com/2010/10/22/sfintul-maxim-grecul-despre-unirea-cu-catolicii/

 7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Admin !

  Te rog din tot sufletul ! AJUTA-MA !

  Si promit sa nu mai deschid acest subiect !

  Dar vreau ca oamenii sa stie exact adevarul ! ...ca apoi sa aprecieze...si nicidecum sa deschid vreo noua tema de discutii...!...sau vreo polemica...

  Dimineata cand am deschis site-ul SACCSIV...mi-a aparut un articol in care se vorbea despre clonarea acelui site... ; si...urmau un lung sir de comentarii aberante....despre tot felul de subiecte...ba...mai mult ...cineva cerea o intalnire unei femei...acesta ii dadea nr de telefon...altii il acuzau pe saccsiv de tot felulde lucruri...acesta raspundea...etc...
  Eram...siderata ! M-am uitat inca o data...crezand ca am gresit site-ul....
  Asta m-a determinat sa scriu un comentariu...in care sa-i cer sa stearga toate acele comentarii aberante si total extra fata de spiritul obisnuit al site-lui - si s-o ia de la capat...! (adica...in spiritul obisnuit...)

  Mi-a dat acel raspuns naucitor......dar...la "alt articol" ! ( intre timp celalalt disparuse...) in care eram catalogata "troll"...si..."dusa rau "....si interzisa de pe site...!

  Prin comentariile mele...cred ca ai reusit sa-ti faci cat de cat o imagine despre mine....Cum iti poti imagina...ca eu as putea cere cuiva sa stearga ~ sa desfiinteze...un site ????

  Nu-mi venea sa cred...! am plans ore intregi...apoi...mi-am pus pentru prima data problema daca...poate...nu am inebunit...sau...traiesc intr-o lume absurda....
  Cand m-am mai linistit...simteam nevoia sa ma verific....asa ca ...m-am dus la cativa amici...cunostinte...am discutat despre unele...despre altele....dialogul decurgea normal....Apoi...la sfarsit...i-am intrebat pe fiecare daca li se pare ceva schimbat la mine...sau , ceva in neregula....S-au uitat surprinsi la mine...si nu intelegeau de ce le pun o astfel de intrebare...

  I-am trimis si lui un comentariu asemanator....in care il rugam sa clarifice...dar nu mi l-a postat....
  Nu-mi vine sa cred !...a permis atatea comentarii blasfemitoare...cu invective...etc...iar pe mine...ma interzice...Culmea e ca...in acelasi timp - dimineata...entuziasmata de initiativa lui...i-am trimis si un mail...in care ii spuneam despre mine...ii dadeam si numerele de telefon...pentru ca...imediat...sa urmeze...ce-am spus...si sa ma interzica de pe site....

  Te rog inca o data - din suflet !!! - permite-mi acest mesaj...ca oamenii sa inteleaga...si sa nu apar ca o paria in ochii multora...sau sa creada ce a spus el....sa port acel "stigmat" in ochii lor....; sigur...am o mie de pacate...dar...ma doare sa fiu acuzata public...intr-un mod dur...pe nedrept...! fara putinta de a ma apara....! Te rog ! da-mi aceasta posibilitate...aceasta sansa....! ...si pentru linistea mea...!
  si promit sa nu mai deschid acest subiect...si nici sa-l continui...!!!

  Doamne iarta-ne..si...ajuta-ne....

  Sa avem inima buna ! si...Dreapta Credinta !

 8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Deja se vand pamanturile de pe langa Murgeni, jud.Vaslui italienilor. Pentru ca romanilor le e rusine sa mai munceasca pamanturile. Toti tinerii, vezi Doamne, trebuie sa faca facultate ca este cababil sau nu, nu conteaza.
  Dumnezeu sa ne pazeasca!!!
  Dar ne cam vindem singuri si ne cam meritam soarta.
  Nu mai este demnitate.

 9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Aparitie editoriala: www.insidevatican.blogspot.com

 10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  BOGDAN, NU E DELOC FORMULAT GRESIT !!! SFANTUL VARLAAM VORBESTE AICI DE EREZIA ECUMENISTA CARE ESTE AZI IN BISERICA NOASTRA CRESTIN ORTODOXA. LA FEL VORBESTE SI PR. ARSENIE BOCA, PROOROCIND CA INSUSI ARDEALUL VA CADEA IN ZILELE DIN URMA DIN CAUZA EREZIEI ECUMENISTE SI NUMAI PUTREGAIUL VA CADEA DIN BISERICA... DIN PACATE AZI VEDEM CUM TOT MAI MULTI IERARHI SI PREOTI SLUJESC CU CATOLICII...PACAT!

 11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Admin !

  Din nou mi-au dat lacrimile....( si...crede-ma : nu sunt o...plangacioasa...) pentru ca...m-ai inteles !!!

  Asa dupa cum te-am rugat din suflet ! sa-mi postezi explicatia adevarata - reala ! ....sa ma apar... si sa arat ca sunt nevinovata pentru ceea ce-am fost acuzata (pe nedrept ! ) tot la fel....ITI MULTUMESC DIN SUFLET !!!! pentru intelegere si pentru ca mi-ai dat aceasta sansa ! si sa ma simt mai linistita !

  Repet : nu mai redeschid si nici nu voi continua acest subiect...pentru ca nu vreau sa creez nici polemici inutile...fara folos duhonicesc....si nici nu-mi doresc ! sa produc diversiune....dezbinare...

  Doamne ! iarta-ne...si...ajuta-ne...

  Sa avem inima buna ! si...Dreapta Credinta !

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   @Mihaela
   Fii pe pace si sa ne concetram pe adevaratele probleme care ne ameninta mantuirea.

 12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Mihaela, stai calmă, păi acolo este vorba tocmai despre un articol care ATENȚIONEAZĂ despre clonarea site-ului saccsiv cu 2 „c” de către sacsiv cu un singur „c”, nu știu de ce te împacientezi... Uită-te atentă la articol și poate vei reconsidera ceea ce ai gândit.... Să avem inimă bună și Dreaptă Credință!

 13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Mare durere am pentru moldovenii mei, Moldova care era un bastion de credință a ajuns în mai puțin de zece ani (de când au început să moară bătrânii ce au prins războiul) un bastion al îndoielii asupra credinței, ba chiar o hulitoare a ei. Îmi pare rău și este foarte dureros, am lăsat o Moldovă care era vie și pe an ce trece e tot mai moartă spiritualicește.
  Așa cum atunci când faci secțiuni într-un copac și vezi inelele care reprezintă anii, o secțiune în copacul credinței moldovenilor arată ultimele inele ca un fir de păr abia vizibil. Nu mă refer aici la viața mănăstierească unde e tot timpul plin în mănăstire la Sfânta Liturghie ci mă refer la viața mirenilor de la sate și orașe. Din păcate toți judecă clerul uitând parcă faptul că aceștia tot din mijlocul lor s-au ridicat, cum frumos spune Parintele Arsenie Boca „avem preoții pe care îi merităm” pentru că nu îi mai naștem. Este un cerc vicios al necredinței datorate orbirii spirituale ce rezultă ca urmare a păcatelor nemărturisite, a împietririi inimii, este cât se poate de grav. Este cât se poate de grav mai ales că după generația ce a prins războaiele credința nu s-a mai transmis VIE, cu dragoste, ci doar dogmatic ceea ce a dus la o RUPERE a ei. De aici vin toate. În comunism era foarte greu să ai mărturii vii, vieți de sfinți, materiale documentare pentru ca omul să priceapă, să se lămurească. Astfel la a treia generație (decrețeii) credința a ajuns precum o înregimentare cu un dumnezeu rece și neînțeles. Biserica a ajuns o instituție de tradiție nu o FIINȚĂ VIE, Mireasa Lui Iisus Hristos, a ajuns „să fie folosita” pentru că „așa trebuie”, „așa e obiceiul” nu pentru că Îl iubim, Îl cinstim pe Dumnezeu și de aceea cinstim Biserica Lui cea Dreptmăritoare, totul s-a redus de la Sfântă Taină VIE la Dogmă Rece ca urmare a răcirii inimii și slabei credințe. Părintele Arsenie Boca spunea „îmi pare rău de voi că sunteți slăbiți în credință” aș parafraza îmi pare rău de voi că s-au răcit inimile voastre față de Dumnezeu.
  Sunt un decrețel și îi mulțumesc Lui Dumnezeu că m-am născut în Moldova având bunici credincioși. Asta nu m-a împiedicat să gust toate treptele păcatului până la cea mai cruntă deznădejde iar atunci când m-am trezit din moartea cea cruntă a păcatului, printr-o minune a Lui Dumnezeu aș putea spune, am văzut cu durere cum a pervertit comunismul ființa neamului, Dreapta Credință, de așa natură încât să se oprească la bunici, prea puțini din cei de 50-60 de ani au știut să o guste, să o iubească și să o ducă mai departe... dar nu e numai vina lor, e un cerc vicios, acum nu mai au timp, nu mai au dragoste decât pentru păcat și numai Dumnezeu mai poate face minuni. Este incredibil la ce nivel de păcătoșenie s-a reușit să se ajungă în numai o generație. Generația bunicilor credincioși, au transmis cu greu doar dogma iar la nepoți a ajuns ce a mai ajuns... Comunismul prin reprimarea materialelor religioase a reușit să reducă din vitalitatea credinței de așa natură încât pentru decreței viețile sfinților sunt mai apropiate de basme (oare de ce au fost atâtea basme în vechea epocă?!?) decât de un fapt istoric foarte real și foarte viu. Am trăit pe viu această pervertire până nu m-a scos din amorțeală iadul deznădejdii și invierea spovedaniei DUPĂ ÎNDREPTAR. De asemenea suma tuturor „plăcerilor” oferite de păcate nu se pot compara cu a jde-mia parte din libertatea sufletească alături de Hristos, de trăirea unei Sfintte Liturghii. Am fost în închisoarea păcatului și îmi dau seama că nici cea mai drastică închisoare a trupului nu poate fi așa chinuitoare dacă te-ai eliberat de păcat și nu îi mai slujești lui.

  Dumnezeu Să ne ajute și să ne lumineze!

 14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Computerul este una din fiarele apolcaliptice, legarea omului de aceasta masina prin numarul de om este predarea puterii umane acestei masini. Are capacitatea de a produce miraje, de a" aranja " experienta personala intr-o ordine "suprap[ersonala" cu iluzia de conectare cu semenii la un nivel
  superior comunicarii obisnuite. FALS. Produce numai nalucire, minciuna si dezbinare, ura, teama nejustificata de oameni. Impreuna cu TV-ul aceste masini sunt dracii cu capul in casa si coada pe acoperis despre care vorbeau sfintii secolelor trecute.
  Nu stiu cit de bine este sa ingrasam acest porc cu materiale religioase. Sunt multi oameni care pot beneficia de ele, este drept, dar mediul in sine este infect.

  Doamne ajuta.

 15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  32) Mari tensiuni în Biserica Greciei pe seama decreştinării Greciei prin măsurile luate de guvern privind: „Cardul Cetăţeanului”, AMKA, ora de religie, ora de istorie şi manualele didactice pentru lecţiile de neogreacă, imigraţia clandestină, denaturarea şi alienarea credinţei şi a vieţii naţionale şi sociale.

  http://graiulortodox.wordpress.com/

 16. Mircea Puşcaşu

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  off topic:
  http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2010/10/23/manipularea-magica-si-pericolul-pornografiei-virgiliu-gheorghe-conferinta-la-suceava/

  Asociaţia pentru Apărarea Familiei şi Copilului
  Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români – Suceava
  Asociaţia Familia Ortodoxă „Sfinţii Ioachim şi Ana” – Suceava

  Organizează conferinţa cu titlul:

  Manipularea magică şi pericolul pornografiei

  Conferenţiază biofizicianul Virgiliu Gheorghe,
  autorul seriei de volume ştiinţifice „Efectele televiziunii asupra minţii umane”

  Locaţia: Universitatea „Ştefan cel Mare” – Suceava
  Amfiteatrul 54 din Corpul A (prin intrarea principală)

  Data: Joi, 28 octombrie 2010, ora 18.00

  INTRAREA LIBERĂ

 17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @camian372

  Intr-adevar, folosirea excesiva a internetului poate genera grave erori de interpretare, in cazul unui forum sau chat mai ales. Poate da chiar fixisme sau naluciri, in cazul in care internetul devine o a doua natura. Plus ca oboseste grozav. Pauzele lungi si dese sunt binevenite...
  Parerea mea e ca este un mediu "autist" de comunicare daca se poate spune asa.
  Rare ori reusesti sa-i faci pe ceilalti sa inteleaga ce vrei sa spui de fapt (un caz concret este Mihaela, comentatoarea de mai sus, care a facut o drama din asta).
  N-am pretentia sa fiu luat in serios sau inteles. Am zis si eu doar asa ;))

  @madalina
  "Deja se vand pamanturile de pe langa Murgeni, jud.Vaslui italienilor. Pentru ca romanilor le e rusine sa mai munceasca pamanturile. Toti tinerii, vezi Doamne, trebuie sa faca facultate ca este cababil sau nu, nu conteaza."

  Pai se vand, ca peste tot prin tara. E un sport national. Dar sa stii ca mai sunt si oameni care tin la pamant.
  Intrebarea este de ce isi vand romanii pamanturile?
  Impozite mari? Lipsa mecanizarii? Seceta, recolte slabe datorita agriculturii de subzistenta? Preturi mici la cereale, lipsa pietelor de desfacere pentru produsele taranilor?

  E clar ca se duce un razboi impotriva taranimii.
  Tineretul de la tara migreaza in masa catre locurile de munca din occident.
  Este clar ca a avea pamant a devenit o povara. Se produce greu si putin datorita mijloacelor precare si a costurilor lucrarilor, iar daca reusesti sa produci ceva, nu ai unde sa vinzi si atunci ramai fara bani si cu impozite de platit.
  Au reusit dusmanii tarii sa faca viata imposibila la tara.
  Cunosc cazuri concrete de tarani care cresc animale si nu au la cine sa vanda carnea si laptele.
  Auzi furaciune....sa platesti impozit pe pamantul tau si pe locuinta ta. Cea mai perfida forma de inrobire si control social.
  Cu impozitul au ruinat dusmanii nostri tara nostra Romania.

 18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Asa este! Mare hotie sa platesti impozit pe pamantul creat de Bunul Dumnezeu. Sunt sute de hectare de pamant lasat in paragina. Mergi prin tara si-ti vine sa plangi. Sansa este intoarcerea la traditie. Nu va lasati descurajati si mergeti si cumparati pamant stramosesc in apropiere de domiciliul vostru, daca stati la oras. Sa muncim pamantul si sa incepem sa ne culegem propriile roade. Impreuna cu sotul ne-am cumparat, in sfarsit, ca dar de nunta, teren in apropiere de oras si il vom lucra. Suntem oameni cu facultati, mastere si nu ne este rusine sa muncim pamantul stramosesc. Este important acest lucru pentru noi. Ne iubim tara si pamantul stramosesc. Toti tinerii ar trebui sa -si cumpere o parcela, cat se poate si sa-si faca o gradinuta si cu voia Lui Dumnezeu si dupa posibilitatile materiale o casuta. Strangeti bani si faceti acest efort ca sa fim stapani in tara noastra. Noi asa am facut. Acusi vom ara si la primavara vom planta de toate. DOAMNE, AJUTA!

 19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Complimente,Iustina,asa da,romani!Dumnezeu sa va ajute,sa va miluiasca si sa va binecuvinteze! Apara Doamne Romania si pe poporul roman!

 20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Multumesc, Gabi M.
  Doamne, ajuta!

 21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  relativ la ceea ce spunea mai sus danielterpea,in Grecia(Sfantul Munte Athos!)se mai intampla si alte lucruri,deosebit de grave...Vezi aici: 1.) http://esfigmenit.blogspot.com/2010/05/blocada-impusa-abuziv-manastirii.html si 2.) http://esfigmenit.blogspot.com/2010/05/marturia-cuviosului-sava-esfigmenitul_1500.html Apara Doamne Iisuse Hristoase,miluieste,mantuieste,lumineaza si binecuvinteaza-ne pre noi pacatosii si nevrednicii!

 22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  A NU SE PUBLICA
  Parinte Apologeticum, nu stiu daca acest document e autentic, al mitropolitului Varlaam, care era un carturar, iata de ce:
  1. " Dupa plecarea mitropolitilor fanarioti vor urma oameni nevrednici la scaunul Moldovei, care vor incerca sa vanda dreapta credinta." Or, Mitropolitul Varlaam e de origine romana, nu era grec din Fanar ( fanariot), vezi aici http://ro.wikipedia.org/wiki/Varlaam_Mo%C8%9Boc, iar epoca fanariota a fost renumita prin coruptia si jefuirea tarii de catre grecii fanarioti http://ro.wikipedia.org/wiki/Epoca_fanariot%C4%83#Administra.C8.9Bia_.C8.99i_boierii
  2. “Asa arata Apocalipsa Sfintei Carti a Scripturii ca la vremea din urma, cand veti vedea uraciunea pustiirii in locu cel sfant, razboaiele pe alocuri, urgiile si uciderele intre oameni”, or, acest citat nu e din Apocalipsa, ci din Matei, cap. 24, 15: „ Deci, când veţi vedea urâciunea pustiirii ce s-a zis prin Daniel proorocul, stând în locul cel sfânt - cine citeşte să înţeleagă” si Matei 24, 6: “ Şi veţi auzi de războaie şi de zvonuri de războaie; luaţi seama să nu vă speriaţi, căci trebuie să fie toate, dar încă nu este sfârşitul.”

  Cu dragoste frateasca, Ioan C.

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   @Ioan C.
   Multumesc pentru corectura.. Din cate stiu este autentic, dar e posibil sa fie cu tot cu erori..
   Te rog, daca iti permite timpul, sa trimiti materiale pentru apologeticum.. ce consideri tu..
   o sa te contactez pe mail, daca esti de acord.

 23. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Abia acuma vad raspunsul, cer iertare, ma puteti contacta linistit.
  As vrea doar atat, sa nu spuneti numele meu la necunoscuti, nu vreau probleme cu hapsanii pe care i-am mustruluit la mine in judet, pe forum.

  Am amai adaugat inca trei versete edificatoare la Indrumarul cela:

  MIC INDRUMAR BIBLIC ORTODOX

  Doamne Iisuse, mântuieşte-mă pe mine, păcătosul!

  Cuprins
  1. DESPRE SFANTA TREIME ( DUMNEZEU IN TREI PERSOANE)
  ( pentru Martorii lui Iehova)
  2. CINE ESTE IISUS
  3. DESPRE FAPTE BUNE ( pentru protestanti, care sustin ca mantuirea e numai prin credinta)
  4. DESPRE BOTEZUL COPIILOR
  5. SFANTA TRADITIE
  6. DESPRE IMAGINI IN BISERICA
  7. DESPRE INCHINAREA LA INGERI SI SFINTI
  8. IMPOTRIVA SUPREMATIEI PAPALE
  9. DESPRE GHICIT ( deschiderea Cartii)
  10. DESPRE POCAINTA
  11. DESPRE CONTINUITATEA BISERICII DE LA APOSTOLI PANA ASTAZI
  12. NU ORICINE POATE INTERPRETA SCRIPTURA
  13. DESPRE VESNICIA CHINURILOR IADULUI ( Impotriva Martorilor)
  14. SUNTEM MANTUITI PRIN HAR, CREDINTA, FAPTE BUNE
  15. IMPOTRIVA PREDESTINARII
  16. DESPRE VORBIREA IN LIMBI
  17. DESPRE TRUPUL SI SANGELE DOMNULUI ( cum ca nu sunt doar simboluri, cum spun protestantii)
  18. CINE SUNT PREOTII
  19. DE CE TINEM DUMINICA, NU SABATUL, CA ADVENTISTII
  20. DESPRE FECIOARA MARIA
  21. DESPRE POST ( necesitatea lui)
  22. DESPRE PURCEDEREA DUHULUI SFANT NUMAI DE LA TATAL ( nu si de la Fiul, cum zic catolicii)
  23. DESPRE CALUGARIE
  24. DESPRE MILOSTENIE

  1. DESPRE SFANTA TREIME ( DUMNEZEU IN TREI PERSOANE)

  ( pentru Martorii lui Iehova)
  ” Şi după ce s-a botezat tot poporul, botezându-Se şi Iisus şi rugându-Se, s-a deschis cerul, Şi S-a coborât Duhul Sfânt peste El, în chip trupesc, ca un porumbel, şi s-a făcut glas din cer: Tu eşti Fiul Meu cel iubit, întru Tine am binevoit.”
  ( Luca 3: 21- 22);
  Domnul Iisus a zis: ” Iar Eu şi Tatăl Meu una suntem.” ( Ioan 10: 30);
  ” Căci trei sunt care mărturisesc în cer: Tatăl, Cuvântul şi Sfântul Duh, şi Aceşti trei Una sunt.” ( I Ioan 5: 7);
  ” Căci căruia dintre îngeri i-a zis Dumnezeu vreodată: “Fiul Meu eşti Tu, Eu astăzi Te-am născut”; şi iarăşi: “Eu Îi voi fi Lui Tată şi El Îmi va fi Mie Fiu”? Şi iarăşi, când aduce în lume pe Cel întâi născut, El zice: “Şi să se închine Lui toţi îngerii lui Dumnezeu”. Şi de îngeri zice: “Cel ce face pe îngerii Săi duhuri şi pe slujitorii Săi pară de foc”; Iar către Fiul: “Tronul Tău, Dumnezeule, în veacul veacului; şi toiagul dreptăţii este toiagul împărăţiei Tale.”( Evrei 1: 5- 8);
  ” Harul DOMNULUI nostru IISUS HRISTOS şi dragostea lui DUMNEZEU şi împărtăşirea SFÂNTULUI DUH să fie cu voi cu toţi!” ( II Corinteni 13: 13);
  ” Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh” ( Matei 28: 19).

  2. CINE ESTE IISUS

  ” Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu şi, crezând, să aveţi viaţă în numele Lui. ” ( Ioan 20: 31);
  ” Iisus este Domnul” ( Romani 10: 9);
  ” Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi” ( Romani 10: 9);
  ” Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu.” ( I Timotei 1: 15);
  ” mărturisim că Tatăl a trimis pe Fiul, Mântuitor al lumii.” ( I Ioan 4: 14);
  ” Iisus Hristos a venit în trup” ( I Ioan 4: 2);
  ” Hristos Iisus, Domnul meu” ( Filipeni 3: 8);
  ” Domnul meu şi Dumnezeul meu!” ( Ioan 20: 28);
  ” Dumnezeu, Mântuitorul meu” ( Luca 1: 47);
  ” Cred că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu.” ( Fapte 8: 37);
  ” Împăratul împăraţilor şi Domnul domnilor.” ( Apocalipsa 19: 16);
  ” am primit, că Hristos a murit pentru păcatele noastre după Scripturi; Şi că a fost îngropat şi că a înviat a treia zi, după Scripturi; Şi că S-a arătat lui Chefa, apoi celor doisprezece; În urmă S-a arătat deodată la peste cinci sute de fraţi, dintre care cei mai mulţi trăiesc până astăzi, iar unii au şi adormit; După aceea S-a arătat lui Iacov, apoi tuturor apostolilor” ( I Corinteni 15: 3- 7);
  ” 25. Şi Iisus i-a zis: Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. 26. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac. Crezi tu aceasta? 27. Zis-a Lui: Da, Doamne. Eu am crezut că Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, Care a venit în lume.” ( Ioan 11: 25- 27);
  Iisus ne mantuieste: ” Crede în Domnul Iisus şi te vei mântui tu şi casa ta.” ( Faptele Apostolilor 16: 31);
  “El este jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre, dar nu numai pentru păcatele noastre, ci şi pentru ale lumii întregi.” ( I Ioan 2: 2);
  ” Întru El avem răscumpărarea prin sângele Lui şi iertarea păcatelor, după bogăţia harului Lui” ( Efeseni 1: 7).

  3. DESPRE FAPTE BUNE ( pentru protestanti, care sustin ca mantuirea e numai prin credinta)

  ” Căci Fiul Omului va să vină întru slava Tatălui Său, cu îngerii săi; ŞI ATUNCI VA RĂSPLĂTI FIECĂRUIA DUPĂ FAPTELE SALE.” ( Matei 16: 27);
  ” Şi pentru ce Mă chemaţi: Doamne, Doamne, ŞI NU FACEŢI CE VĂ SPUN?” ( Luca 6: 46);
  ” Iar El a zis: Aşa este, dar fericiţi sunt şi cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu ŞI-L PĂZESC.” ( Luca 11: 28).
  ” Nici o sluga nu poate sa slujeasca la doi stapani. Fiindca sau pe unul va uri si pe celalalt il va iubi, sau de unul se va tine si pe celalalt il va dispretui. NU PUTETI SA SLUJITI LUI DUMNEZEU SI LUI MAMONA.
  Toate acestea le auzeau si fariseii, care erau iubitori de argint,si-L luau in bataie de joc.
  Si El le-a zis: VOI SUNTETI CEI CE VA FACETI PE VOI DREPTI INAINTEA OAMENILOR, DAR DUMNEZEU CUNOASTE INIMILE VOASTRE; căci ceea ce la oameni este inalt, uraciune este inaintea lui Dumnezeu.” ( Luca 16: 13-15);
  ” DE MA IUBITI, PAZITI PORUNCILE MELE.” ( Ioan 14: 15);
  ” DACA PAZITI PORUNCILE MELE, VETI RAMANE INTRU IUBIREA MEA” ( Ioan 15: 10);
  ” Ci, in orice neam, cel ce se teme de El SI FACE DREPTATE este primit de El.” ( Fapte 10: 35).
  ” DUMNEZEU, CARE VA RASPLATI FIECARUIA DUPA FAPTELE LUI:
  Viata vesnica celor ce, PRIN STARUINTA IN FAPTA BUNA, cauta” ( Romani 2: 5-7);
  ” Si intru aceasta stim ca L-am cunoscut, DACA PAZIM PORUNCILE LUI.
  Cel ce zice: L-am cunoscut, dar poruncile lui nu le pazeste, mincinos este si intru el adevarul nu se afla.” ( I Ioan 2: 3-4);
  ” Prin aceasta cunoastem pe fiii lui Dumnezeu si pe fiii diavolului:ORICINE NU FACE dreptate nu este din Dumnezeu, nici cel ce nu iubeste pe fratele său” ( I Ioan 3: 10);
  ” Căci dragostea de Dumnezeu aceasta este: SA PAZIM PORUNCILE LUI; si poruncile Lui nu sunt grele.” ( I Ioan 5: 3);
  ” nu urma raul, ci binele. CEL CE FACE BINE DIN DUMNEZEU ESTE; cel ce face rau n-a vazut pe Dumnezeu.” ( III Ioan 1: 11);
  ” Si marea a dat pe mortii cei din ea, si moartea si iadul au dat pe mortii lor, SI JUDECATI AU FOST, FIECARE DUPA FAPTELE SALE.” ( Apocalipsa 20: 13);
  ” 16. Şi, iată, venind un tânăr la El, I-a zis: Bunule Învăţător, ce bine să fac, ca să am viaţa veşnică? 17. Iar El a zis: De ce-Mi zici bun? Nimeni nu este bun decât numai Unul Dumnezeu. Iar de vrei să intri în viaţă, păzeşte poruncile. 18. El I-a zis: Care? Iar Iisus a zis: Să nu ucizi, să nu săvârşeşti adulter, să nu furi, să nu mărturiseşti strâmb; 19. Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta şi să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” ( Matei 19: 16- 19).

  ” Nu oricine Imi zice: Doamne, Doamne, va intra in Imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu Celui din ceruri. Multi Imi vor zice in ziua aceea: Doamne, Doamne, oare nu in numele Tau am proorocit si nu in numele Tau am scos demoni si nu in numele Tau minuni multe am facut? Si atunci voi marturisi lor: NICIODATA NU V-AM CUNOSCUT PE VOI. DEPARTATI-VA DE LA MINE CEI CE LUCRATI FARADELEGEA.” ( Matei 7: 21-23).

  ” cu frică şi cu cutremur lucraţi mântuirea voastră” ( Filipeni 2: 12).

  4. DESPRE BOTEZUL COPIILOR

  Noi, crestinii ortodocsi, botezam copii pentru ca:
  ”3. Răspuns-a Iisus şi i-a zis: Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva de sus, nu va putea să vadă împărăţia lui Dumnezeu.
  4. Iar Nicodim a zis către El: Cum poate omul să se nască, fiind bătrân? Oare, poate să intre a doua oară în pântecele mamei sale şi să se nască?
  5. Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în împărăţia lui Dumnezeu.” ( Ioan 3: 3- 5);
  ”Şi el, luându-i la sine, în acel ceas al nopţii, a spălat rănile lor şi s-a botezat el şi toţi ai lui îndată.” ( Fapte 16: 33);
  ” Am botezat şi casa lui Ştefana” ( I Corinteni 1: 16);
  ”Şi toţi, întru Moise, au fost botezaţi în nor şi în mare.” ( I Corinteni 10: 2).
  Dovada ca marturia nasilor la botez e valabila:
  ”Şi văzând Iisus credinţa lor, i-a zis slăbănogului: Fiule, iertate îţi sunt păcatele tale!” ( Marcu 2: 5).
  Botezul inlocuie circumcizia ( care stim ca se facea la 8 zile de la nastere):
  ”Iată eu, Pavel, vă spun vouă: Că de vă veţi tăia împrejur, Hristos nu vă va folosi la nimic.” ( Galateni 5: 2).
  Persoanele adulte nebotezate ( cum sunt in India) trebuie catehizate inainte de botez.

  Copii pot depune marturie despre credinta lor:
  ” 15. Şi văzând arhiereii şi cărturarii minunile pe care le făcuse şi pe copiii care strigau în templu şi ziceau: Osana Fiului lui David, s-au mâniat,
  16. Şi I-au zis: Auzi ce zic aceştia? Iar Iisus le-a zis: Da. Au niciodată n-aţi citit că din gura copiilor şi a celor ce sug Ţi-ai pregătit laudă?” ( Matei 21: 15- 16).

  Botezul e obligatoriu pentru mantuire:
  ” 20. (…)în zilele lui Noe, (…) în care puţine suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă.
  21. Iar această mântuire prin apă închipuia BOTEZUL, CARE VĂ MÂNTUIEŞTE astăzi şi pe voi, nu ca ştergere a necurăţiei trupului, ci ca deschiderea cugetului bun către Dumnezeu, prin învierea lui Iisus Hristos” ( I Petru 3: 20- 21).

  Deci, botezul e o sfanta taina necesara mantuirii, nu doar un simbol.

  5. SFANTA TRADITIE

  1. De unde stia Pavel numele vrajitorilor lui faraon, care l-au infruntat pe Moise ( ma refer la Iannes si Iambres, din II Timotei 3: 8), ca in Vechiul Testament nu apare numele lor? Raspunsul: din Traditie.
  2. Dar apostolul Iuda de unde stia ce a spus patriarhul Enoh, ( vezi Iuda 1: 14), ca in VT nu apare nici un citat din Enoh? Raspunsul: din Traditie.
  3. De unde stia apostolul Iuda ce i-a spus arhanghelul Mihail Satanei atunci cand a murit Moise ( vezi Iuda 1: 9), ca in VT nu scrie? Raspunsul: din Traditie.
  4. De unde il citeaza Pavel pe Domnul Iisus ( vezi Fapte 20: 35), ca in Evanghelii nu apar aceste Cuvinte? Raspunsul: din Traditie.
  5. De unde avem termenul ” Sfânta Treime”, ca nu exista in Sfanta Scriptura?
  6. De ce crestinii se inchina duminica? Ca nu e o porunca expresa in Biblie, ci Traditia ne-o spune asta.
  7. De unde stim care e forma crucii pe care a fost rastignit Domnul Iisus (ca Martorii spun ca Hristos a fost rastignit pe un stalp si sunt si alte feluri de cruci, precum crucea Apostolului Andrei) ? Din Traditie.
  VT= Vechiul Testament.
  ” Now I praise you, brethren, that you remember me in all things and keep the TRADITIONS just as I delivered them to you.” ( I Corinthians 11: 2);
  ” Therefore, brethren, stand fast and hold the TRADITIONS which you were taught, whether by word or our epistle.” ( II Thesalonians 2: 15);
  ” But we command you, brethren, in the name of our Lord Jesus Christ, that you withdraw from every brother who walks disorderly and not according to the TRADITION which he received from us.” ( II Thesalonians 3: 6).
  NOTA. Am citat din New King James Version !

  6. DESPRE IMAGINI IN BISERICA

  - ” O, galateni fara de minte, cine v-a ademenit pe voi sa nu va incredeti adevarului, pe voi, IN OCHII CARORA A FOST ZUGRAVIT IISUS HRISTOS RASTIGNIT?” ( Galateni 3: 1).
  - ” Cortul insa sa-l faci din zece covoare de in rasucit si de matase violeta, stacojie si visinie; IN TESATURA LOR SA FACI CHIPURI DE HERUVIMI ALESE CU ISCUSINTA”
  ( Iesirea 26: 1);
  - ” Sa faci o perdea de in rasucit si de matase violeta, stacojie si visinie, rasucita, IAR IN TESATURA EI SA AIBA CHIPURI DE HERUVIMI ALESE CU ISCUSINTA” ( Iesirea 26: 31).
  - Fara a ne mai gandi la heruvimii de pe chivotul legii ( vezi Iesirea cap. 25: 18).
  - ” Si a facut in Sfanta Sfintelor doi heruvimi de lemn de maslin, inalti de zece coti.
  O aripa a heruvimului era de cinci coti si cealalta aripa a heruvimului era tot de cinci coti. Zece coti erau de la un varf al aripilor lui pana la varful celeilalte aripi.
  Tot de zece coti era si celalalt heruvim; amandoi heruvimii aveau aceeasi masura si aceeasi infatisare.
  Inaltimea unui heruvim era de zece coti; la fel si celalalt heruvim.
  Si a asezat el heruvimii la mijloc, in partea de la fund a templului. Aripile heruvimilor erau insa intinse; si atingea aripa unui perete, si aripa celuilalt heruvim atingea celalalt perete. Iar celelalte aripi ale lor se atingeau in mijlocul templului, aripa de aripa.
  Si a imbracat el heruvimii cu aur.
  PE TOTI PERETII TEMPLULUI DE JUR IMPREJUR, PE DINAUNTRU SI PE DINAFARA, A FACUT CHIPURI SAPATE DE HERUVIMI, DE COPACI, DE FINICI SI DE FLORI IMPODOBITE.”
  ( III Regi 6: 23-29, dar in Biblia Cornilescu I Imparati/ Regi 6: 23- 29).
  ” Apoi să faci doi heruvimi de aur; şi să-i faci ca dintr-o bucată, ca şi cum ar răsări din cele două capete ale capacului;
  Să pui un heruvim la un capăt şi un heruvim la celălalt capăt al capacului.
  şi heruvimii să-i faci ca şi cum ar ieşi din capac. Heruvimii aceştia să fie cu aripile întinse pe deasupra capacului, acoperind cu aripile lor capacul, iar feţele să şi le aibă unul spre altul; spre capac să fie feţele heruvimilor.”
  ( Iesirea 25: 18- 20; despre capacul chivotului Legii).

  7. DESPRE INCHINAREA LA INGERI SI SFINTI

  ” Iar îngerului Bisericii din Filadelfia scrie-i: Acestea zice Cel Sfânt, Cel Adevărat, Cel ce are cheia lui David, Cel ce deschide şi nimeni nu va închide şi închide şi nimeni nu va deschide: 8. Ştiu faptele tale; iată, am lăsat înaintea ta o uşă deschisă, pe care nimeni nu poate să o închidă, fiindcă, deşi ai putere mică, tu ai păzit cuvântul Meu şi nu ai tăgăduit numele Meu. 9. Iată, îţi dau din sinagoga satanei, dintre cei care se zic pe sine că sunt iudei şi nu sunt, ci mint; iată, îi voi face să vină şi să se închine înaintea picioarelor tale şi vor cunoaşte că te-am iubit.”
  ( Apocalipsa 3: 7- 9).
  Deci: ” iată, îi voi face să vină şi să se închine înaintea picioarelor tale şi vor cunoaşte că te-am iubit.” ( Apocalipsa 3: 9).
  ” 13. Aflându-se însă Iosua aproape de Ierihon, a căutat cu ochii săi şi iată stătea înaintea lui un om; acela avea în mână o sabie goală. Şi apropiindu-se Iosua de dânsul, i-a zis: “De-ai noştri eşti sau eşti dintre duşmanii noştri?” 14. Iar acela a răspuns: “Eu sunt căpetenia oştirii Domnului şi am venit acum!” Atunci Iosua a căzut cu fala la pământ, s-a închinat şi a zis către acela: “Stăpâne, ce porunceşti slugii tale?” 15. Zis-a către Iosua căpetenia oştirii Domnului: “Scoate-ţi încălţămintea din picioare, că locul pe care stai tu acum este sfânt!” Şi a făcut Iosua aşa.”
  ( Iosua 5: 13- 15);
  Apostolul Ioan s-a inchinat la ingeri: ” Şi eu, Ioan, sunt cel ce am văzut şi am auzit acestea, iar când am auzit şi am văzut, am căzut să mă închin înaintea picioarelor îngerului care mi-a arătat acestea.” ( Apocalipsa 22: 8), dar ingerul, ca sa dea o pilda de smerenie, l-a refuzat.

  8. IMPOTRIVA SUPREMATIEI PAPALE

  ” 8. Voi însă să nu vă numiţi rabi, că unul este Învăţătorul vostru: Hristos, iar voi toţi sunteţi fraţi. 9. Şi tată al vostru să nu numiţi pe pământ, că Tatăl vostru unul este, Cel din ceruri.” ( Matei 23: 8- 9), papa= tata;
  “Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui Mântuitor şi este.”
  ( Efeseni 5: 23).

  9. DESPRE GHICIT ( deschiderea Cartii)

  ” Să nu mâncaţi cu sânge; să nu vrăjiţi, nici să ghiciţi.” ( Levitic 19: 26);
  ” Să nu se găsească la tine de aceia care trec pe fiul sau fiica lor prin foc, nici prezicător, sau ghicitor, sau vrăjitor, sau fermecător” ( Deuteronom 18, 10);
  ” Căci popoarele acestea, pe care le izgoneşti tu, ascultă de ghicitori şi de prevestitori, iar ţie nu-ţi îngăduie aceasta Domnul Dumnezeul tău.” ( Deuteronom 18, 14);
  ” Pentru că aşa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel: Să nu vă lăsaţi amăgiţi de proorocii voştri şi de ghicitorii voştri care sunt în mijlocul vostru, şi să nu ascultaţi visele voastre, pe care le veţi visa” ( Ieremia 29: 8);
  ” Iar partea celor fricoşi şi necredincioşi şi spurcaţi şi ucigaşi şi desfrânaţi şi fermecători şi închinători de idoli şi a tuturor celor mincinoşi este în iezerul care arde, cu foc şi cu pucioasă, care este moartea a doua.” ( Apocalipsa 21: 8);
  ” Afară câinii şi vrăjitorii şi desfrânaţii şi ucigaşii şi închinătorii de idoli şi toţi cei ce lucrează şi iubesc minciuna!” ( Apocalipsa 22: 15).

  10. DESPRE POCAINTA

  1. Pocainta presupune rugaciune catre Dumnezeu ca sa ne ierte: ” Dumnezeule, fii milostiv mie, pacatosului.” ( rugaciunea vamesului, din Luca 18: 13);
  2. Pocainta presupune parerea de rau pentru pacatele facute ( “faptele moarte” Evrei 6: 1)) si dorinta de schimbare: ” Si i-a zis fiul: Tata, am gresit la cer si inaintea ta si nu mai sunt vrednic sa ma numesc fiul tau.” ( Luca 15: 21);
  3. Pocainta presupune si iertarea aproapelui: ” Tot asa si Tatal Meu cel ceresc va va face voua daca nu veti ierta- fiecare fratelui sau- din inimile voastre.” ( Pilda celui ce datora zece mii de talanti, din Matei 18: 35);
  4. Pocainta presupune marturisirea pacatelor: ” Marturisiti-va deci UNUL ALTUIA pacatele si va rugati UNUL PENTRU ALTUL” ( Iacov 5: 16), vezi si I Ioan 1: 9;
  Deoarece Domnul si Mantuitorul Iisus Hristos a zis apostolilor: ” Si zicand acestea a suflat asupra lor si le-a zis: LUATI DUH SFANT! CARORA VETI IERTA PACATELE LE VOR FI IERTATE; SI CARORA LE VETI TINE, VOR FI TINUTE.” ( Ioan 20: 22-23).
  5. Adevarata pocainta inseamna si facerea de fapte bune, nu doar sa nu faci cele rele: ” Faceti dar, roade vrednice de pocainta si nu incepeti a zice in voi insiva: Avem tata pe Avraam, caci va spun ca Dumnezeu poate si din pietrele acestea sa ridice fii lui Avraam. Acum securea sta la radacina pomilor, DECI ORICE POM CARE NU FACE ROADA BUNA SE TAIE SI SE ARUNCA IN FOC.” ( Luca 3: 9).

  11. DESPRE CONTINUITATEA BISERICII DE LA APOSTOLI PANA ASTAZI

  ” Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.” ( Matei 16: 18);
  ” şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.” ( Matei 28: 20).

  12. NU ORICINE POATE INTERPRETA SCRIPTURA

  - Ca Domnul Iisus a avertizat fariseii: ” Va rataciti nestiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.” ( Matei 22: 29) vorbind despre inviere;
  - ” Si alergand, Filip l-a auzit citind pe proorocul Isaia si i-a zis: Intelegi, oare, ce citesti?
  Iar el a zis: CUM AS PUTEA SA INTELEG DACA NU MA VA CALAUZI CINEVA? Si a rugat pe Filip sa se urce si sa sada cu el.” ( Faptele Apostolilor 8: 30- 31);
  - ” Si indelunga- rabdare a Domnului nostru socotiti-o drept mantuire, precum v- a scris si iubitul nostru frate Pavel dupa intelepciunea data lui,
  Cum vorbeste despre acestea in toate epistolele sale, IN CARE SUNT LUCRURI CU ANEVOIE DE INTELES, PE CARE CEI NESTIUTORI SI NEINTARITI LE RASTALMACESC, CA SI PE CELELALTE SCRIPTURI , SPRE A LOR PIERZARE.” ( II Petru 3: 15- 16).
  - ” Aceasta stiind mai dinainte, CA NICI O PROOROCIE A SCRIPTURII NU SE TALCUIESTE DUPA SOCOTINTA FIECARUIA;
  Pentru ca niciodata proorocia nu s- a facut din voia omului, ci oamenii cei sfinti ai lui Dumnezeu au grait, purtati fiind de Duhul Sfant.” ( II Petru 1: 20- 21);
  - ” Oare toti sunt apostoli? Oare toti sunt prooroci? OARE TOTI SUNT INVATATORI? Oare toti au putere sa savarseasca minuni? ” ( I Corinteni 12: 29).

  13. DESPRE VESNICIA CHINURILOR IADULUI ( Impotriva Martorilor)

  ” 43. Şi de te sminteşte mâna ta, tai-o că mai bine îţi este să intri ciung în viaţă, decât, amândouă mâinile având, să te duci în gheena, în focul cel nestins. 44. Unde viermele lor nu moare şi focul nu se stinge. 45. Şi de te sminteşte piciorul tău, taie-l, că mai bine îţi este ţie să intri fără un picior în viaţă, decât având amândouă picioarele să fii azvârlit în gheena, în focul cel nestins, 46. Unde viermele lor nu moare şi focul nu se stinge. 47. Şi de te sminteşte ochiul tău, scoate-l, că mai bine îţi este ţie cu un singur ochi în împărăţia lui Dumnezeu, decât, având amândoi ochii, să fii aruncat în gheena focului. 48. Unde viermele lor nu moare şi focul nu se stinge.” ( Marcu 9: 43- 48).

  14. SUNTEM MANTUITI PRIN HAR, CREDINTA, FAPTE BUNE

  ” 8. Căci în HAR sunteţi mântuiţi, prin CREDINŢĂ, şi aceasta nu e de la voi: este darul lui Dumnezeu; 9. Nu din fapte, ca să nu se laude nimeni. 10. Pentru că a Lui făptură suntem, zidiţi în Hristos Iisus spre FAPTE BUNE, pe care Dumnezeu le-a gătit mai înainte, ca să umblăm întru ele.” ( Efeseni 2: 8- 10).

  15. IMPOTRIVA PREDESTINARII

  ” Ca martori înaintea voastră iau astăzi cerul şi pământul: viaţă şi moarte Zi-am pus eu astăzi înainte, şi binecuvântare şi blestem. ALEGE viaţa ca să trăieşti tu şi urmaşii tăi.” ( Deuteronom 30: 19);
  ” Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci şi cu pietre ucizi pe cei trimişi la tine; de câte ori am voit să adun pe fiii tăi, după cum adună pasărea puii săi sub aripi, dar nu aţi voit.” ( Matei 23: 37).

  16. DESPRE VORBIREA IN LIMBI

  ” darul limbilor va înceta” ( I Corinteni 13: 8);
  ” Dar în Biserică vreau să grăiesc cinci cuvinte cu mintea mea, ca să învăţ şi pe alţii, decât zeci de mii de cuvinte într-o limbă străină.” ( I Corinteni 14: 19);
  ” 1. Şi când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc. 2. Şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei. 3. Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. 4. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi. 5. Şi erau în Ierusalim locuitori iudei, bărbaţi cucernici, din toate neamurile care sunt sub cer. 6. Şi iscându-se vuietul acela, s-a adunat mulţimea şi s-a tulburat, căci FIECARE ÎI AUZEA PE EI VORBIND IN LIMBA SA. 7. Şi erau uimiţi toţi şi se minunau zicând: Iată, nu sunt aceştia care vorbesc toţi galileieni? 8. Şi cum auzim noi FIECARE LIMBA NOASTRĂ, în care ne-am născut? 9. Parţi şi mezi şi elamiţi şi cei ce locuiesc în Mesopotamia, în Iudeea şi în Capadocia, în Pont şi în Asia, 10. În Frigia şi în Pamfilia, în Egipt şi în părţile Libiei cea de lângă Cirene, şi romani în treacăt, iudei şi prozeliţi, 11. Cretani şi arabi, îi auzim pe ei vorbind în limbile noastre despre faptele minunate ale lui Dumnezeu!” ( Faptele Apostolilor 2: 1- 11).

  17. DESPRE TRUPUL SI SANGELE DOMNULUI ( cum ca nu sunt doar simboluri, cum spun protestantii)

  ” 53. Şi le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi. 54. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. 55. Trupul este adevărată mâncare şi sângele Meu, adevărată băutură. 56. Cel ce mănâncă trupul Meu şi bea sângele Meu rămâne întru Mine şi Eu întru el.” ( Ioan 6: 53- 56);
  ” 17. Şi luând paharul, mulţumind, a zis: Luaţi acesta şi împărţiţi-l între voi; 18. Că zic vouă: Nu voi mai bea de acum din rodul viţei, până ce nu va veni împărăţia lui Dumnezeu. 19. Şi luând pâinea, mulţumind, a frânt şi le-a dat lor, zicând: Acesta este Trupul Meu care se dă pentru voi; aceasta să faceţi spre pomenirea Mea. 20. Asemenea şi paharul, după ce au cinat, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă, întru Sângele Meu, care se varsă pentru voi.” ( Luca 22: 17- 20);
  ” 23. Căci eu de la Domnul am primit ceea ce v-am dat şi vouă: Că Domnul Iisus, în noaptea în care a fost vândut, a luat pâine, 24. Şi, mulţumind, a frânt şi a zis: Luaţi, mâncaţi; acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi. Aceasta să faceţi spre pomenirea Mea. 25. Asemenea şi paharul după Cină, zicând: Acest pahar este Legea cea nouă întru sângele Meu. Aceasta să faceţi ori de câte ori veţi bea, spre pomenirea Mea. 26. Căci de câte ori veţi mânca această pâine şi veţi bea acest pahar, moartea Domnului vestiţi până când va veni. 27. Astfel, oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat faţă de trupul şi sângele Domnului. 28. Să se cerceteze însă omul pe sine şi aşa să mănânce din pâine şi să bea din pahar. 29. Căci cel ce mănâncă şi bea cu nevrednicie, osândă îşi mănâncă şi bea, nesocotind trupul Domnului.” ( I Corinteni 11: 23- 29).

  18. CINE SUNT PREOTII

  ” Aşa să ne socotească pe noi fiecare om: ca slujitori ai lui Hristos şi ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu.” ( I Corinteni 4: 1), iconom= administrator;
  Domnul si Mantuitorul Iisus Hristos a zis apostolilor ( si preotilor sfintiti de apostoli): ” Si zicand acestea a suflat asupra lor si le-a zis: LUATI DUH SFANT! CARORA VETI IERTA PACATELE LE VOR FI IERTATE; SI CARORA LE VETI TINE, VOR FI TINUTE.” ( Ioan 20: 22-23);
  ” 27. Iar voi sunteţi trupul lui Hristos şi mădulare (fiecare) în parte. 28. Şi pe unii i-a pus Dumnezeu, în Biserică: întâi apostoli, al doilea prooroci, al treilea învăţători; apoi pe cei ce au darul de a face minuni; apoi darurile vindecărilor, ajutorările, cârmuirile, felurile limbilor. 29. Oare toţi sunt apostoli? Oare toţi sunt prooroci? Oare toţi învăţători? Oare toţi au putere să săvârşească minuni?” ( I Corinteni 12: 27- 29);
  ” Pentru aceasta te-am lăsat în Creta, ca să îndreptezi cele ce mai lipsesc şi să aşezi preoţi prin cetăţi, precum ţi-am rânduit” ( Tit 1: 5).

  CUM SA SE COMPORTE PREOTII

  ” 2. Păstoriţi turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câştig urât, ci din dragoste; 3. Nu ca şi cum aţi fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei.” ( I Petru 5: 2- 3).

  19. DE CE TINEM DUMINICA, NU SABATUL, CA ADVENTISTII

  Duminica a inviat Domnul Iisus
  ” 1. Iar în prima zi după sâmbătă, foarte de dimineaţă, au venit ele la mormânt, aducând miresmele pe care le pregătiseră. 2. Şi au găsit piatra răsturnată de pe mormânt. 3. Şi intrând, nu au găsit trupul Domnului Iisus. 4. Şi fiind ele încă nedumerite de aceasta, iată doi bărbaţi au stat înaintea lor, în veşminte strălucitoare. 5. Şi, înfricoşându-se ele şi plecându-şi feţele la pământ, au zis aceia către ele: De ce căutaţi pe Cel viu între cei morţi? 6. Nu este aici, ci S-a sculat. Aduceţi-vă aminte cum v-a vorbit, fiind încă în Galileea, 7. Zicând că Fiul Omului trebuie să fie dat în mâinile oamenilor păcătoşi şi să fie răstignit, iar a treia zi să învieze. 8. Şi ele şi-au adus aminte de cuvântul Lui.” ( Luca 24: 1- 8);
  ” În ziua întâi a săptămânii (Duminică) adunându-ne noi să frângem pâinea, Pavel, care avea de gând să plece a doua zi, a început să le vorbească şi a prelungit cuvântul lui până la miezul nopţii.” (Faptele Apostolilor 20: 7).

  20. DESPRE FECIOARA MARIA

  PURUREA-FECIORIA MARIEI
  ” Apoi m-a dus bărbatul acela înapoi la poarta cea din afară a templului, spre răsărit, şi aceasta era închisă.
  Şi mi-a zis Domnul: “Poarta aceasta va fi închisă, nu se va deschide şi nici un om nu va intra pe ea, căci Domnul Dumnezeul lui Israel a intrat pe ea. De aceea va fi închisă. ”
  ( Ezechiel 44, 1- 2).
  ” Pentru aceasta Domnul meu vă va da un semn: Iată, FECIOARA va lua în pântece şi va naşte fiu şi vor chema numele lui Emanuel.” ( Isaia 7: 14).
  TEXTE DIN SCRIPTURA CARE DOVEDESC CINSTEA CE O DATORAM FECIOAREI
  ” Iar în a şasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret,
  Către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria.
  Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei.”
  ( Luca 1, 26- 28);
  ” Iar când a auzit Elisabeta salutarea Mariei, pruncul a săltat în pântecele ei şi Elisabeta s-a umplut de Duh Sfânt,
  Şi cu glas mare a strigat şi a zis: Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău
  Şi de unde mie aceasta, ca să vină la mine Maica Domnului meu?
  Că iată, cum veni la urechile mele glasul salutării tale, pruncul a săltat de bucurie în pântecele meu.
  Şi fericită este aceea care a crezut că se vor împlini cele spuse ei de la Domnul.
  Şi a zis Maria: Măreşte sufletul meu pe Domnul.
  Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu,
  Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile.
  Că mi-a făcut mie mărire Cel Puternic şi sfânt este numele Lui. ”
  ( Luca 1, 41- 49).
  ” Şi s-a arătat din cer un semn mare: o femeie înveşmântată cu soarele şi luna era sub picioarele ei şi pe cap purta cunună din douăsprezece stele.
  Şi era însărcinată şi striga, chinuindu-se şi muncindu-se ca să nască.
  Şi alt semn s-a arătat în cer: iată un balaur mare, roşu, având şapte capete şi zece coarne, şi pe capetele lui, şapte cununi împărăteşti.
  Iar coada lui târa a treia parte din stelele cerului şi le-a aruncat pe pământ. Şi balaurul stătu înaintea femeii, care era să nască, pentru ca să înghită copilul, când se va naşte.
  Şi a născut un copil de parte bărbătească, care avea să păstorească toate neamurile cu toiag de fier. Şi copilul ei fu răpit la Dumnezeu şi la tronul Lui,
  Iar femeia a fugit în pustie, unde are loc gătit de Dumnezeu, ca să o hrănească pe ea, acolo, o mie două sute şi şaizeci de zile.
  Şi s-a făcut război în cer: Mihail şi îngerii lui au pornit război cu balaurul. Şi se războia şi balaurul şi îngerii lui.
  Şi n-a izbutit el, nici nu s-a mai găsit pentru ei loc în cer.
  Şi a fost aruncat balaurul cel mare, şarpele de demult, care se cheamă diavol şi satana, cel ce înşeală pe toată lumea, aruncat a fost pe pământ şi îngerii lui au fost aruncaţi cu el.
  Şi am auzit glas mare, în cer, zicând: Acum s-a făcut mântuirea şi puterea şi ărăţia Dumnezeului nostru şi stăpânirea Hristosului Său, căci aruncat a fost pârâşul fraţilor noştri, cel ce îi pâra pe ei înaintea Dumnezeului nostru, ziua şi noaptea.
  Şi ei l-au biruit prin sângele Mielului şi prin cuvântul mărturiei lor şi nu şi-au iubit sufletul lor, până la moarte.
  Pentru aceasta, bucuraţi-vă ceruri şi cei ce locuiţi în ele. Vai vouă, pământule şi mare, fiindcă diavolul a coborât la voi având mânie mare, căci ştie că timpul lui e scurt.
  Iar când a văzut balaurul că a fost aruncat pe pământ, a prigonit pe femeia care născuse pruncul.
  Şi femeii i s-au dat cele două aripi ale marelui vultur, ca să zboare în pustie, la locul ei, unde e hrănită acolo o vreme şi vremuri şi jumătate de vreme, departe de faţa şarpelui.
  Şi şarpele a aruncat din gura lui, după femeie, apă ca un râu ca s-o ia apa.
  Şi pământul i-a venit femeii într-ajutor, căci pământul şi-a deschis gura sa şi a înghiţit râul pe care-l aruncase balaurul, din gură.
  Şi balaurul s-a aprins de mânie asupra femeii şi a pornit să facă război cu ceilalţi din seminţia ei, care păzesc poruncile lui Dumnezeu şi ţin mărturia lui Iisus.”
  ( Apocalipsa 12, 1- 17).
  A FOST PROFETITA IN PRIMA CARTE A BIBLIEI
  ” Duşmănie voi pune între tine şi între femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei; aceasta îţi va zdrobi capul, iar tu îi vei înţepa călcâiul” ( Facerea 3: 15).

  21. DESPRE POST ( necesitatea lui)

  ” să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea” ( I Corinteni 7: 5);
  ” Şi hirotonindu-le preoţi în fiecare biserică, rugându-se cu POSTIRI, i-au încredinţat pe ei Domnului în Care crezuseră. ” ( Faptele Apostolilor 14: 23);
  ” 34. Iar Iisus a zis către ei: Puteţi, oare, să faceţi pe fiii nunţii să postească, cât timp Mirele este cu ei?
  35. Dar vor veni zile când Mirele se va lua de la ei; ATUNCI VOR POSTI în acele zile. ” ( Luca 5: 34- 35);
  ” El le-a zis: Acest neam de demoni cu nimic nu poate ieşi, decât numai cu rugăciune şi cu post.” ( Marcu 9: 29);
  Insusi Domnul a postit: ” Şi după ce a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi, la urmă a flămânzit.” ( Matei 4: 2);
  CUM POSTIM
  ” 16. Când postiţi, nu fiţi trişti ca făţarnicii; că ei îşi smolesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat grăiesc vouă, şi-au luat plata lor.
  17. Tu însă, când posteşti, unge capul tău şi faţa ta o spală,
  18. Ca să nu te arăţi oamenilor că posteşti, ci Tatălui tău care este în ascuns, şi Tatăl tău, Care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie.” ( Matei 6: 16- 18);
  ” 6. Nu ştiţi voi postul care Îmi place? – zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, daţi drumul celor asupriţi şi sfărâmaţi jugul lor. 7. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine. 8. Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu. 9. Atunci vei striga şi Domnul te va auzi; la strigătul tău El va zice: Iată-mă! Dacă tu îndepărtezi din mijlocul tău asuprirea, ameninţarea cu mâna şi cuvântul de cârtire, 10. Dacă dai pâinea ta celui flămând şi tu saturi sufletul amărât, lumina ta va răsări în întuneric şi bezna ta va fi ca miezul zilei.” ( Isaia 58: 6- 10).

  22. DESPRE PURCEDEREA DUHULUI SFANT NUMAI DE LA TATAL ( nu si de la Fiul, cum zic catolicii)

  ” Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine.” ( Ioan 15: 26).

  23. DESPRE CALUGARIE

  ” Că sunt fameni care s-au născut aşa din pântecele mamei lor; sunt fameni pe care oamenii i-au făcut fameni, şi sunt fameni care s-au făcut fameni pe ei înşişi, pentru împărăţia cerurilor. Cine poate înţelege să înţeleagă.” ( Matei 19: 12), famen in sens larg, fara familie;
  ” 28. Şi a început Petru a-I zice: Iată, noi am lăsat toate şi Ţi-am urmat. 29. Iisus i-a răspuns: Adevărat grăiesc vouă: Nu este nimeni care şi-a lăsat casă, sau fraţi, sau surori, sau mamă, sau tată, sau copii, sau ţarine pentru Mine şi pentru Evanghelie, 30. Şi să nu ia însutit – acum, în vremea aceasta, de prigoniri – case şi fraţi şi surori şi mame şi copii şi ţarine, iar în veacul ce va să vină: viaţă veşnică.” ( Marcu 10: 28- 30);
  ” Dar cel ce stă neclintit în inima sa şi nu este silit, ci are stăpânire peste voinţa sa şi a hotărât aceasta în inima sa, ca să-şi ţină fecioara, bine va face.” ( I Corinteni 7: 37);
  ” 32. Dar eu vreau ca voi să fiţi fără de grijă. Cel necăsătorit se îngrijeşte de cele ale Domnului, cum să placă Domnului. 33. Cel ce s-a căsătorit se îngrijeşte de cele ale lumii, cum să placă femeii.” ( I Corinteni 7: 32- 33);
  ” Iar Iisus, privind la el cu dragoste, i-a zis: Un lucru îţi mai lipseşte: Mergi, vinde tot ce ai, dă săracilor şi vei avea comoară în cer; şi apoi, luând crucea, vino şi urmează Mie.” ( Marcu 10: 21).

  24. DESPRE MILOSTENIE

  ” Iar facerea de bine şi întrajutorarea nu le daţi uitării; căci astfel de jertfe sunt bine plăcute lui Dumnezeu.” ( Evrei 13: 16);
  ” Toate vi le-am arătat, căci ostenindu-vă astfel, trebuie să ajutaţi pe cei slabi şi să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Iisus, căci El a zis: Mai fericit este a da decât a lua.” ( Faptele Apostolilor 20: 35);
  ” 33. Vindeţi averile voastre şi daţi milostenie; faceţi-vă pungi care nu se învechesc, comoară neîmpuţinată în ceruri, unde fur nu se apropie, nici molie nu o strică. 34. Căci unde este comoara voastră, acolo este inima voastră.” ( Luca 12: 33- 34).

  Like this:

 24. pelerinul român

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Multumim din suflet pentru minunatul indrumar biblic ortodox.

  O intrebare am. De ce s-au modificat Sfanta Scriptura din prezent, atat de mult fata de cea de la 1914? Au aparut o gramada de inexactitati, atat in Scriptura cat si in Psaltire.

  Multumim inca o data. Dumnezeu si Maica Domnului sa va ajute!

 25. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  http://apologeticum.ro/2010/10/22/sfantul-mitropolit-varlaam-proorocii-despre-vremurile-din-urma-si-caderea-crestineasca-a-moldovei/#comment-27074

 26. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Vechiul Testament din Biblia 1914 e tradus dupa Septuaginta ( versiunea greaca).
  Vechiul Testament din Biblia Ortodoxa din prezent e tradus dupa textul masoretic ( ebraic).

 1. Pingback: STIRILE ZILEI (22.10.2010) « Saccsiv's Weblog

 2. Pingback: Sf.Varlaam al Moldovei: Proorocii despre vremurile din urmă şi căderea creştinească a Moldovei « πατερικά

 3. Pingback: Sf. Mitropolit Varlaam: Proorocii despre vremurile din urma si caderea crestineasca a Moldovei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*