Siguranta vaccinului antigripal este practic nula. Cui foloseste acest vaccin?

In fiecare toamna, ne este dat sa auzim aceleasi avertismente parca apocaliptice, despre o gripa,  “mai veche” sau “mai noua”, menite sa ne sperie si sa ne vaccinam de indata cu totii. In mod intentionat este provocata o adevarata isterie in masa. Este  imposibil sa nu observam la acesti “agitatori” un dor de pandemie… Pana la urma ea chiar a  venit, spun ei… Daca nu au putut convinge populatia cu gripa aviara, au reusit (in parte) cu cea porcina. Ni se vorbea despre posibile victime, folosindu-se cifre cu multe zerouri dar au ramas din nou doar zerourile…, bani aruncati pe geam si spaima intre oamenii de rand. Au fost insa si oameni fericiti – producatorii de vaccinuri.

Oare ce ne aduce iarna aceasta? O iarna fara gripa nu se poate, ramane intrebarea ce fel de gripa? OMS recomanda pentru anul acesta un vaccin nou, denumit “vaccin gripal trivalent purificat, inactivat”, care este produs si de Institutul Cantacuzino si contine  2 tulpini de virus gripal tip A ( subtipurile H1N1 si H3N2) si o tulpina de virus gripal tip B. Vaccinul mai contine drept conservant Tiomersal 1/10 000, iar ca stabilizator aldehida formica max. 0,04 mg/0,5 ml.

OMS recomanda vaccinul “persoanelor cu risc”, adica :

 • persoanele in varsta de peste 65 ani;
 • persoanele (copii, tineri, adulti si varstnici) cu afectiuni medicale cronice (pulmonare si cardiovasculare),
 • persoanele (copii, tineri, adulti si varstnici) cu boli metabolice cronice (diabet zaharat, disfunctii renale, hemoglobinopatii,imunosupresii);
 • personalul medical;
 • lucratorii din serviciile comunitare esentiale: vamesi, pompieri, politisti, militari etc., precum si elevi, studenti si alte persoane ce locuiesc in dormitoare comune
 • familiile celor afectati;
 • gravidele din trim II si III de sarcina.

Desi copiii sanatosi nu sunt considerati o grupa de risc, pot fi si ei vaccinati, incepand cu luna a 7-a de viata, dozele fiind adaptate varstei, conform recomanarilor OMS.

La capitolul “actiune terapeutica”  se mai specifica: “Intrucat nivelul maxim al anticorpilor este atins la 4 saptamani dupa vaccinare, este indicat ca aceasta sa se efectueze in perioada 1 octombrie – 1 decembrie. Vaccinarea se poate practica, indiferent de sezon, in cazul in care datele epidemiologice indica posibilitatea aparitiei unei epidemii. Protectia conferita de vaccinul gripal poate sa nu fie suficienta pentru a preveni imbolnavirea daca tulpinile circulante de virus gripal sunt diferite antigenic de cele existente in formula vaccinului.

Pe piata romaneasca exista desigur si alte vaccinuri antigripale: INFLUVAC, FLUARIX, VAXIGRIP,  VAXIGRIP pediatric, etc.

In continuare voi descrie efectele vaccinului antigripal si studiile legate de acesta la modul general, deoarece sunt asemanatoare, atat modul de cultivare al virusurilor cat si substantele folosite in vaccin. Nu pot fi mult diferite efectele vaccinului antigripal nou, fie el monovalent, bivalent sau trivalent, ci dimpotriva, ele pot fi chiar agravate prin combinarea mai multor tipuri de virusuri, asa cum se intampla si in cazul altor vaccinuri combinate ( DTP, ROR etc).

Cui foloseste vaccinul antigripal?

Se pare ca la nimeni, dimpotriva…

Daca a dat gres Tamiflu (un medicament folosit in gripa, din cauza caruia au murit multi oameni), se incearca cu  vaccinul antigripal. Dar “in cazul unei pandemii adevarate, nu o sa avem nicio sansa”, ne spune Johannes van der Wouden, expert in Epidemiologia gripei (Influenza) de la Universitatea Erasmus de la Rotterdam. El se refera la faptul ca la ora actuala se foloseste acelasi  mod de preparare a vaccinului antigripal ca in trecut : virusul gripal este cultivat pe embrioni vii, de gaina. Dar un virus cu adevarat agresiv ar distruge imediat aceste organisme vii si mici. “Daca virusul ar fi chiar atat de agresiv si le-ar omora, e posibil ca oamenii angajati sa nu mai ajunga la servici a doua zi… “, spune el. (Ehgartner, Bert., Lob der Krankheit, 2004, 277).

Van der Wouden critica si modul in care OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) controleaza si supravegheaza evolutia si prevenirea gripei (Influenza) folosindu-se de 112 regulamente in 83 de tari! De indata ce apari primele cazuri de gripa sezoniera, expertii “se pun imediat pe treaba” pentru a afla cat de periculoasa este, daca sunt aceleasi tipuri de virusuri ca in anul precedent sau sunt altele. Din probele luate, se va face un nou vaccin antigripal.

“Grupele de risc”, asa cum le cunoastem deja, il reprezinta oamenii varstnici si bolnavii cu afectiuni  cronice ( in special respiratorii), dar si gravidele, personalul medical si chiar copiii din colectivitati. Studiile care exista la ora actuala arata insa cu totul altceva…

In ce dilema se afla OMS-ul ne arata o serie de studii efectuate pe aceste grupe de varsta (copii mici si varstnici) de catre renumitul grup Cochrane, care a publicat in jurnalul de specialitate The Lancet rezultatele. Tom Jefferson, coordonatorul grupului, face un rezumat, scriind ca “pentru copiii de sub 2 ani vaccinurile au efect de placebo (adica deloc), iar pentru oamenii varstnici este mai indicat sa se spele cat mai des pe maini si sa aiba un stil de viata sanatos decat sa mearga la medic ca sa se vaccineze.”( ibidem,  278)  Jefferson spune pe fata unde este problema: “Ar fi momentul ca cei care fac Lobby in cadrul OMS-ului si a Ministerului Sanatatii din SUA sa fie indepartati fiindca expertii din domeniul gripei (Influenza) recomanda populatiei produsele lor – asa cum o fac si cei care isi vand aspiratoarele pentru a scapa de marfa – de parca am fi cu totii o gloata de idioti.”(ibidem,278). Jefferson vrea sa accentueze prin aceasta declaratie dura pe care o face,  si lipsa unor studii de calitate, in special la oamenii trecuti de 65 de ani, studii pe care le-a folosit la analizele sale. Rezultatele arata doua lucruri care se contrazic: pe de o parte la cei vaccinati protectia fata de gripa este practic zero (!) iar pe de alta parte, vaccinarea ar scade riscul de deces. Dar asta ar insemna ca vaccinul de fapt ii apara pe batrani de alte boli precum diabet zaharat, AVC, etc, nu insa si de gripa, ceea ce este un nonsens! (Tom Jefferson, Carlo Di Pietrantoj “Inactivated influenza vaccines in the elderly – are you sure?”, Lancet 2007;370:1199-1200). Studiile, afirma Jefferson, sunt facute intr-un mod cu totul disproportionat: cei vaccinati sunt in majoritatea cazurilor oameni sanatosi iar grupa de control (cei nevaccinati) o reprezinta in majoritatea cazurilor batrani bolnavi de gripa care se simt prea slabiti si bolnavi pentru a se deplasa la medic. Deci nu este de mirare ca decesele sunt multe la acest grup de oameni.

O publicatie din octombrie 2007, a unui grup de oameni de stiinta apartinand Institutului National de Sanatate din SUA, arata ca eficienta vaccinului antigripal la varstnici este mult exagerata“.(SimonsenL et al. “Mortality benefits of influenza vaccination in elderly people: an ongoing controversy”, Lancet Infect Dis 2007 ; 7: 658-666). Ca si Jefferson, ajung si ei la aceleasi rezultate. Daca ar fi sa existe o eficienta a vaccinului antigripal la varstnici, ea ar trebui dovedita, dar la ora actuala nu exista niciun studiu pe care ne putem baza cu adevarat. Studiile pe care le avem arata ca doar un procent de 5% din decese la varstnici sunt provocate de gripa, dar in acelasi timp se vorbeste de o prevenire cu 50% a  mortalitatii… deci un nonsens. (Bert Ehgartner, Lob der Krankheit, 2004, 279). Statisticile din SUA din ultimii 20 de ani arata ca “vaccinul antigripal nu a influentat deloc mortalitatea la varstnici. Nu exista niciun indiciu in acest sens. “Desi oamenii batrani se lasa mult mai des vaccinati in ziua de azi si procentul celor vaccinati impotriva gripei a crescut de la 15% in 1980 la 65% in anul 2000, nu s-a observat o scadere  a cazurilor de boala. Dimpotriva, ea a crescut usor”. ( Simonsen L et al. “Impact of Influenza vaccination on seasonal mortality in the US elderly  population “, Arch Intern Med 2005; 165 (3):265-272). Dar acest lucru nu este un “fenomen american”, ci apare in toate tarile unde se foloseste vaccinul antigripal. Spre exemplu in Italia, o echipa de experti de la Universitatea din Bari arata ca, desi procentul varstnicilor  vaccinati a crescut de la 5% in anii ’70 la 65% in 2001, nu s-a constatat niciun efect pozitiv. (Rizzo C et al.”Influenza-related mortality in the Italian elderly: no decline associated with increasing vaccination  coverage”, Vaccine 2006; 24; 6468-6475).

Dupa datele oficiale din SUA, vaccinarea este indicata la toti copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 23 de luni, fiind o grupa de risc  in ceea ce priveste complicatiile si cazuri grave de boala. Sa fie oare asa? Decesele provocate de gripa sunt, din fericire, foarte rare la copii. In Germania statistica arata ca la copii mai mici de 5 ani, a fost un singur deces in 2005, iar in 2004 au fost 2 cazuri. Dar acest lucru nu se datoreaza vaccinurilor. Gasim si la aceasta grupa de varsta o totala ineficienta a vaccinului antigripal. Studiul facut pe copiii mai mici de 2 ani de catre grupul Cochrane arata ineficienta vaccinului antigripal, acesta avand doar un efect placebo. ( Jefferson et al. “Assessment of the efficacy and effectiveness of influenza vaccine in healthy children:systematic review”, Lancet 2005; 365: 773-780).  Pentru Oficialitatile din SUA acest lucru nu a constituit insa un obstacol in recomandarea vaccinului antigripal tuturor sugarilor sanatosi, in varsta de 6 luni, si asta fara a avea publicat un studiu de siguranta pentru aceasta grupa de varsta. Exista doar cateva date legate de copiii de peste 3 ani. Din acest motiv, Jefferson si colaboratorii au scris tuturor celor 30 de grupuri de studii si au cerut eventualele reactii secundare ale vaccinului la copii. Unii dintre oamenii de stiinta le-au raspuns ca intr-adevar exista astfel de studii, dar firma producatoare de vaccinuri  nu a dorit  sa faca public niciun astfel de studiu. “De aici rezulta ca exista pericolul ca unele reactii secundare rare ale vaccinului sa nu fie inca bine studiate” critica Jefferson atitudinea producatorilor de vaccinuri. ( Jefferson T et al. “Safety of influenza vaccines in children “, Lancet 2005; 366: 803-804).

La femeile gravide vaccinate antigripal nu s-a putut dovedi niciodata o protectie a copilului ( France 2006).

Reactiile adverse ale vaccinului antigripal. Nesiguranta vaccinului

 • siguranta vaccinului antigripal este practic nula; nu exista studii care sa ne afirme siguranta acestui vaccin: pentru copii exista un singur studiu oficial,  mai vechi, efectuat la 35 de copii, iar la varstnici exista 5 studii date publicitatii  care se intind doar pe o saptamana dupa vaccinare si numarul celor vaccinati luati in studiu este sub 3000. Avand in vedere ca anual sunt vaccinati milioane de oameni, acest “gol imens al unor studii de specialitate “ este pur si simplu imposibil de acceptat. (Francioni 1996);
 • efectele secundare ale vaccinului sunt numeroase si ele  se inmultesc odata cu varsta si mai ales cu repetarea lor anuala, astfel incat sunt afectati mai grav 14%  dintre oamenii de peste 65 de ani si 30%  din cei trecuti de 75 de ani; avand in vedere ca anual este nevoie de schimbarea tipurilor de virus din vaccin, apari si reactii secundare noi, inclusiv cazuri de deces. Spre exemplu in Israel, in 2006, au murit mai multi oameni varstnici dupa vaccinul antigripal, motiv pentru care s-a sistat vaccinarea. In anul 1976, fiind o epidemie de gripa in SUA, au fost vaccinati 50 de milioane de oameni antigripal si s-au constatat mii de cazuri de sindrom Guillain – Barre ( pareze si paralizii nervoase postvaccinale), motiv pentru care s-a oprit vaccinarea. ( Herald Tribune 2006).

Simptome locale si generale:

 • dureri locale ;
 • simptome asemanatoare gripei: dureri musculare si articulare , oboseala accentuata ( astenie), cefalee, febra ( Thurairajan 1997);
 • aceste simptome afecteaza un procent de 14% la copiii cu varsta cuprinsa intre 11 si 15 ani ( Neuzil 2002); simptomele se inmultesc odata cu varsta si scad totodata imunitatea fata de alte infectii respiratorii si alte boli, consultatiile copiilor la medici de familie inmultindu-se mult dupa vaccinul antigripal ( Hoberman 2003).

Reactii alergice si tulburari circulatorii

 • vaccinul poate provoca reactii alergice usoare pana la soc alergic, in special la proteinele din oul de gaina pe care se cultiva virusul vaccinal; ele apari la cei alerigici la ou dar pot sa si induca o astfel de alergie pentru prima data; (Yamane 1998);
 • sindromul “oculorespirator” este o alta forma de alergie la vaccin care consta in aparitia unei forme de conjunctivita, edem al fetei si tulburari respiratorii;

Astmul bronsic

 • desi nu este dovedit deloc efectul benefic al vaccinului antigripal la bolnavii astmatici, acestia  reprezinta grupul “cu risc” la care este recomandata vaccinarea antigripala, dupa STIKO si celelate Institutii Sanitare din lume. Sa fie oare asa? La adulti s-a observat in urma unui studiu agravarea astmului la cei vaccinati ( Cates 1999) iar la copii, studiile arata ca dupa vaccinare a crescut frecventa cazurilor de astm :  2 studii facute pe 1300 de copii vaccinati arata o crestere a frecventei cazurilor de astm iar la unul din studii chiar o dublare a bolii comparativ cu lotul de copii nevaccinati ( Bueving 2004, Christy 2004);
 • cazurile de astm bronsic alergic apari si dupa mai multi ani de la vaccinare ( Takahashi 2007).

Boli autoimune

 • s-a observat ca dupa vaccinare apare uneori o reactie autoimuna prin formare de anticorpi impotriva propriilor celule ( Stepanova 2000);
 • in Literatura Medicala gasim numeroase cazuri de boli autoimune care afecteaza vasele sanguine si rinichii ( vasculite), puse pe seama unor componente din vaccinul antigripal ( Yanai-Berar 2002, Tavadia 2003); adjuvantul MF 59 se pare ca poate induce un lupus eritematos ( Satos 2003 ), dar si numeroase complicatii nervoase sunt puse pe seama acestui vaccin antigripal.

Complicatii neurologice

 • prezenta Thiomersalului in vaccin, drept conservant ( Thiomersal contine mercur organic, neurotoxic dovedit,  in procent de 49, 6%!) este o adevarata intoxicatie pentru sistemul nervos si care, acumulandu-se an de an la cei vaccinati (in special la varstnici si copii) poate duce la boli grave, nervoase;
 • vaccinul antigripal poate provoca la oamenii cu o predispozitie genetica o reactie autoimuna impotriva tesutului nervos, ceea ce duce la demielinizarea acestuia; in consecinta are loc o lezare mai mult sau mai putin importanta a nervilor sau a neuronilor ( celule nervoase) sau a maduvei spinarii; o afectiune grava o reprezinta encefalomielita  acuta demielinizanta ( Nakamura 2003);
 • s-au descris infectii ale nervilor, cu dureri si  tulburari functionale, in special la nivelul mainilor sau a fetei ( Felix 1976, Schumm 1976, Ehrengut 1977, Furlow 1977, Hennessen 1978). Prin afectarea nervului optic apari tulburari de vedere prin paralizia muschilor oculari, vedere dubla (diplopie) sau strabism (Hennessen 1977, Kawasaki 1998);
 • sindromul Guillain –Barre este o reactie adversa grava, de temut a vaccinului antigripal. Legatura intre aceasta afectiune si vaccin a fost dovedita si recunoscuta ( Bryan 1977, Juurlink 2006, Souayah 2007). Intre anii 1991-1999, in SUA au fost relatate 382 de cazuri, majoritatea debutand in primele 2 saptamani de la vaccinare; in 2004 au fost anuntate 31 de cazuri care au debutat in primele 6 saptamani de la vaccin (Souayah 2007). Frecventa acestui sindrom este de 4 ori mai mare dupa vaccinul antigripal decat dupa DTP (Geier 2003);
 • au fost relatate si alte afectiuni nervoase precum disfunctii ale vezicii urinare, tulburari in dinamica sexuala, ameteli si tulburari de mers (Wells 1971, Ehrengut 1977, Hennessen 1977, Poser 1982, Bakshi 1996).

CONCLUZII

 1. gripa este o boala neplacuta, dar cu o evolutie buna, spre vindecare in 1-2 saptamani in majoritatea cazurilor;
 2. studiile cunoscute la ora actuala nu arata nicio eficienta a vaccinului antigripal; folosirea lui in masa demonstreaza un interes pur finaciar;
 3. nu s-a dovedit ca vaccinul scade frecventa bolii, a complicatiilor acesteia sau a mortalitatii; dimpotriva, vaccinul  are efecte secundare in timp care nu se doresc a fi cunoscute;
 4. copiii si astmaticii au de suferit in urma vaccinarii;
 5. prezenta unor substante toxice in vaccinul antigripal precum mercurul din Thiomersal sau aldehida formica, provoaca in timp boli grave, neurologice, in special la copii si varstnici;
 6. virusurile gripale din vaccin ne scad imunitatea si ne predispun spre alte boli, deseori mai grave;
 7. exista suficiente  tratamente naturiste, lasate de Dumnezeu, care pot preveni gripa prin imunizarea noastra naturala iar in caz de boala ele pot preveni complicatiile si grabi vindecarea. La nevoie exista si suficiente medicamente…

Dr. Christa Todea-Gross, 10 12. 2010, Cluj-Napoca

7 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Sa isi faca vaccinul impreuna cu familia sa si nu noi amaratii care suntem pentru el doar cobai,promotorul vaccinurilor antiaviare si porcine ptr. care a primit medalie de la un presedinte de tara,un mason care este director la un institut de boli infectioase si care este strein de Neamul Romanesc,acest mengele care a a facut atata rau prin dezinformare si genocid si nu este o greseala ptr. ca persista in acest flagel pe care il foloseste impotriva propriului popor!

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Cunosc doua cazuri de barbati in putere (45 ani) care sub hipnoza TV si-au facut vaccin si desi nu raceau de felul lor dupa vaccinare au inceput sa raceasca, racelile durand si cate o luna... aviz amatorilor...

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Stiu ca data trecuta cand s-a facut reclama la gripa porcina si la vaccinul impotriva ei, Basescu a fost intrebat de vreo 2 ori daca si-a facut vaccinul si a spus ca nu, dand explicatii inflorite. Ei, sa inteleg ca pe dansul gripa porcina il ocoleste?:))
  Sper sa nu se ajunga in Ro cum s-a ajuns in state. In state la bebelusi 0-3 ani se fac in jur de vreo 35 de vaccinuri + altele cand mai cresc. La ce le-o folosi acele vaccinuri nu stiu, dar sunt f multi cu alergii de tot felul, multi autisti, multi cu sindromul-dawn, parca ar fi tara oamenilor cu probleme metnale. Ce e aiurea in Ro ca la scoala vina asistenta si ii vaccineaza pe toti, nu ii intreaba daca ii lasa parinti ori ba, si poate daca spune copilul ca mama nu e de acord, n-o sa-l bage in seama, asa ca parintii trebuie sa se asigure ca si scoala stie pozitia lor cu privire la vaccinuri.
  Si eu mi-am facut cand eram in cls a i-iv vreo 3-4 vaccinuri la scl impotriva hepatitei,impotriva nu stiu ce boli de copilarie,rujeolei parca si inca unu in cls a8a, si atat.
  Chiar toate vaccinurile sunt rele? Stiu ca atunci cand eram mica faceam bronsita astmatiforma de 2 ori pe ani si am tot facut cativa ani buni si m-a dus tata la un medic bun si mi-a facut un vaccin si nu am mai facut de atunci. Bine vaccinul se inghitea,nu era injectabil. In orice caz nu stiu daca cand eram eu mica adica prin 90-99 erau asa rele vaccinurile, dar in prezent prea multe au rasarit ptr orice boala minora. Data viitoare ce o sa mai fie ? Gripa elefanteasca? Gripa canina? :)) Nu o sa combata/vindece un vaccin o boala nici chiar medicina in sine, mai bine decat o face rugaciunea. 🙂

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Patetic articol. Gripa e o boala neplacuta?? Ia cititi cate decese au fost anul acesta. Imi pare mie ca e mai mult decat neplacuta.

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   Acei oameni au murit fiind bolnavi de alte boli foarte grave, iar gripa i-a prins vulnerabili. Nu i-ar fi putut ajutat niciun vaccin, stiut fiind faptul ca atunci cand esti bolnav nu este permis sa fii vaccinat.

 1. Pingback: Atentie! Incepe perioada de vaccinare anti-gripa. NU VA VACCINATI! | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam si tara

 2. Pingback: Atentie la capcana! Stirile abunda legat de ineficacitatea vaccinurilor…romanesti, spre a le promova pe cele straine! NU VA VACCINATI cu niciunul! | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam si tara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*