Biserica Ortodoxa Rusa propune sustinerea familiei si limitarea avorturilor! Romania, in schimb, e inecata in sange, facand pe placul iudeo-masoneriei de la Bruxelles

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Preafericitul Chiril, a facut autoritatilor ruse o serie de propuneri si recomandari referitoare la apararea familiei si copiilor, la ajutorarea copiilor ramasi fara parinti, la sustinerea familiilor numeroase si, nu in ultimul rand, la opozitia fata de avort. Recomandarile au fost facute in ajunul dezbaterilor de catre Consiliul de Stat al Rusiei a problemei cu privire la politicile publice de sprijinire a familiilor, mamelor si copiilor din Federatia Rusa.

Potrivit ziarului “Rossiiskaia Gazeta”, seful Serviciului de presa al Patriarhiei Ruse, pr. Vladimir Vighileanski, a explicat ca “inca din primele zile ale noului an, Patriarhul Chiril doreste sa atraga atentia guvernului asupra familiei”. “Sa presupunem ca astazi acest lucru suna banal, insa familia, copilul reprezinta inceputul inceputurilor, fara de care toate celelalte probleme ale societatii sunt pur si simplu lipsite de sens. Daca sufera familia, se destrama fundamentele societatii. E similar cu ceea ce se intampla organismului fiecaruia dintre noi: daca in vasele de sange exista cheaguri, intregul organism sufera. Iar Biserica, fiind preocupata de sanatatea morala a poporului, nu poate sa nu se adreseze acestui subiect”, a mai adaugat pr. Vighileanski.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a propus, mai intai, ca Ministerul Sanatatii Publice sa adopte instructiuni potrivit carora medicul sa dea un loc prioritar pastrarii sarcinii si sa nu ia initiative pentru intreruperea ei. De asemenea, a cerut sa se introduca in practica medicala, “dupa exemplul tarilor straine dezvoltate, o perioada obligatorie de asteptare de doua saptamani, de la inregistrarea “Consimtamantului informat”, un document semnat de femeie inainte de avort”. O alta cerinta a fost sa se “excluda efectuarea avorturilor din banii contribuabililor si sa se scoata operatia de avort din sistemul de asigurari de sanatate, cu exceptia cazurilor de pericol direct pentru viata mamei”.

Problema neobligativitatii statului de a plati pentru avorturi a mai fost mentionata si in iunie 2010 de un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ruse, protoiereul Vsevolod Ceaplin, presedintele Departamentului Sinodal pentru Relatia Bisericii cu Societatea, intr-o conferinta de presa dedicata actiunii interregionale “Rusia pentru viata”. El a subliniat atunci ca “ar trebui sa se puna problema neplatii de catre contribuabili pentru avorturi”, iar “evaluarea eficientei serviciilor de sanatate materna sa se faca nu dupa numarul avorturilor efectuate, ci dupa numarul de copii salvati” prin consiliere si promovarea nasterii de copii. Potrivit prelatului rus, este nevoie ca “despre adevarul avortului sa se vorbeasca pe larg in mijloacele de informare in masa, in reclama sociala, sa vorbeasca pedagogii, psihologii, clerul, insesi femeile care si-au omorat copiii nenascuti si care se caiesc de ceea ce au facut”.

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Ruse mai propune autoritatilor crearea de centre de criza de sarcina in fiecare maternitate, cu participarea unui psiholog si a reprezentantilor religiilor traditionale, precum si crearea unei retele de adaposturi pentru mamele singure, in situatii dificile. Statul ar putea oferi spatiu si resurse pentru infiintarea unor astfel de centre, iar Biserica ar putea ajuta la pregatirea personalului, in special a voluntarilor de caritate.

Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii s-a referit la avort si intr-un context international, in octombrie 2010. El a salutat atunci decizia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei de adoptare a rezolutiei ce sustine dreptul medicilor de a refuza sa faca avorturi.

Sprijinirea copiilor fara parinti si a familiilor numeroase

Patriarhul Chiril a mai subliniat necesitatea revizuirii conditiilor de ingrijire a copiilor ramasi fara parinti. De exemplu, “acceptarea la nivel legislativ a posibilitatii nu numai seculare, dar, de asemenea, si de educare religioasa traditionala a copiilor din orfelinate, cu conditia respectarii drepturilor copilului si a standardelor de sanatate”. “Orfanii, in opinia Patriarhului Chiril, pot fi ajutati prin crearea unui consiliu de administratori in casele de copii, care sa includa reprezentanti ai organizatiilor obstesti si ai religiilor traditionale. In plus, orfanii ar trebui sa fie instruiti sa faca lucruri elementare, cum ar fi curatenia si gatitul, caci ceea ce copiii invata de obicei din exemplul parintilor, orfanilor ar putea sa li se para mai complicat decat orice stiinta.”

In domeniul sprijinirii familiilor numeroase, se recomanda echivalarea muncii mamei cu multi copii cu alte munci utile din punct de vedere social, precum si stabilirea de indemnizatii pentru familiile mari la nivelul salariului mediu din regiune si includerea acestui beneficiu in asigurarea de pensie de batranete. In randul propunerilor se mai numara si promovarea de catre stat a adoptiei de copii.

In plus, Patriarhul Chiril propune sa se asigure un mod legal de rezolvare a problemelor de familie in sanul familiei, subliniind nevoia de definire a unor concepte vagi din lege, precum “educatie inadecvata”, “nivel material scazut”, “violenta psihica”.

Demografia – problema arzatoare a Rusiei

Incepand din anii ’90, in Rusia are loc o scadere dramatica a populatiei, indicele mortalitatii continuand sa-l depaseasca pe cel al natalitatii. Din 1993 pana in 2008, populatia Rusiei s-a micsorat cu 5,8 milioane de oameni. La acest fenomen a contribuit foarte mult si amploarea avorturilor. Potrivit datelor statistice, in 2008 se inregistrau 1.234.000 de avorturi si 1.714.000 de nasteri vii. Specialistii rusi in demografie considera ca datele statistice nu sunt doar cifre pe hartie sau o notiune abstracta, ci un risc real,

palpabil pentru tara, care face imposibila dezvoltarea sferei economice si sociale.

Pentru ameliorarea situatiei, guvernul rus a decis stimularea materiala a mamelor care dau nastere la al doilea copil sau la mai multi.

Alte institutii importante precum Biserica sunt ingrijorate de situatia grava si se implica in ameliorarea ei. Problemele demografice grave ale Rusiei au fost dezbatute pe larg in cadrul unui mare forum, numit “Fundamentele spiritual-morale ale dezvoltarii demografice a Rusiei”, organizat la 18-19 octombrie 2004 si prezidat de vrednicul intru pomenire patriarh Alexei al II-lea. El a numit atunci criza demografica din aceasta tara “o problema profund morala”.

In scopul promovarii vietii de familie, in aceasta tara, se organizeaza anual, incepand din 2005, un festival de filme de scurtmetraj, numit “Familia Rusiei”. Din 2008, a fost instituita serbarea Zilei familiei, iubirii si fidelitatii, la 8 iulie, care corespunde cinstirii Sfintilor rusi Petru si Fevronia, considerati de traditia ortodoxa rusa drept ocrotitorii familiei. Potrivit hagiografiei ruse, o fata de tarani pe nume Fevronia l-a vindecat pe cneazul Petru de lepra, apoi s-au casatorit. Petru si Fevronia au trait in dragoste si buna intelegere si au murit amandoi in aceeasi zi, pe 8 iulie 1228. Ei au fost inmormantati in morminte diferite, insa, dupa o perioada de timp, au fost descoperiti ambii in acelasi mormant. Biserica Ortodoxa Rusa i-a ridicat la rang de sfinti, iar moastele lor se odihnesc la Manastirea “Sfanta Treime” din orasul Murom, regiunea Vladimir.

De asemenea, in fiecare an, de Ziua Sfintilor Prunci ucisi de Irod in Betleem (marcata la 11 ianuarie in Rusia), in multe biserici din aceasta tara se oficiaza slujbe pentru salvarea de la avort a vietilor pruncilor nenascuti.

sursa: Cultura vietii

Cititi si: Statistica avortului in Romania, 1958-2008: O realitate infricosatoare: peste 21 de milioane de morti

22 Comments

 1. De ce ar predica, cu tarie, ierarhii nostri impotriva avortului?
  Ca doara banii de la buget spala pacatele guvernului si ale parlamentului.

 2. Propun sa facem o petite contra avorturilor, in care sa somam BOR sa raspunda impotriva acestei legi, concret.

 3. Mai importanta e informarea si sfatul duhovnicesc pentru femeile care intra in sfera de risc a “avorturilor”, pentru ca multe fac acest lucru din nestiinta sau necunoastere a consecintelor pe care acest pacat il poate avea pentru suflet.
  Cu alte cuvinte: trebuie trezite constiintele.Iar raspundere pentru aceasta o avem toti (prin sfaturile pe care le dam apropiatilor sau nu).De asemenea barbatii ar trebui responsabilizati mai mult pentru ca au ajuns la o lipsa totala de responsabilitate fata de actul sexual:desfraneaza fara nici o remuscare…
  Abia dupa ce ne vom indrepta noi vom observa ca nici nu e nevoie ca sa ne impuna statul ceva.trebuie ca fiecare dintre noi sa fie putin mai responsabil…

 4. Desi nu are legatura cu subiectul in mod direct, iata care ar fi baza unei manifestatii antipapa:

  DE CE NU VENIRII PAPEI IN ROMANIA?

  1. CREDINCIOSII SE SMINTESC CREINDU-SE CONFUZIE. MULTI VOR CONSIDERA CA BISERICA ORTODOXA SI PAPISTASII AR FI O BISERICA, PE CAND
  BISERICA ESTE UNA SI ANUME CEA ORTODOXA, CEI CARE AU AFIRMAT TEORIA RAMURILOR SUNT ANATEMATIZATI DE SINODUL BISERICII RUSE DIN EXIL PRELUATA DE BISERICA RUSIEI DECI DE BISERICA ORTODOXA IN PLENITUDINEA EI.
  2. PAPA ESTE ERETIC SI ACEASTA O SPUN TOTI SFINTII SI SINOADELE ECUMENICE SI LOCALE; (SINODUL 2 ECUMENICvezi Filioque pana la Sinoadele Patriarhilor Rasaritului, Patriarhul Ieremia al 2 lea al Constantinopolului! Sfantul Marcu Eugenicul si Sinodul din Constantinopol!
  Sfatul Grigorie Palama si Sinoadele Ecumenice Isihaste-Ecumenice dupa cum spue Pr Gheorghios Metallinos, si multi Teologi contemporani! )
  3 NU SE CUVINE CA ORTODOCSII SI ERETICII PAPISTASI SA SE ADUNE IN LOCASURI DE CULT IMPREUNA, CONFORM TUTUROR CANOANELOR BISERICII
  4 PAPA VINE CA SEF AL EREZIEI CATOLICE SI E PRIMIT CA EPISCOP CANONIC AL ROMEI CU SUCCESIUNE APOSTOLICA DE CATRE PATRIARHIA ROMANA, CEEA CE ESTE BLASFEMIE, PENTRU CA PAPISTASII ODATA CE AU INTRAT IN EREZIE AU PIERDUT SI SUCCESIUNEA APOSTOLICA SI EPISCOPIA ROMEI!
  5 SUNTEM DEACORD CA PAPA SA VINA CA SIMPLU VIZITATOR SAU CA SEF DE STAT DAR SA NU FIE PRIMIT LA SFINTELE SLUJBE IN BISERICILE ORTODOXE SI NICI VREUN IERARH AL BOR SA PARTICIPE LA MESA PAISTASA !
  6PARINTELE DUMITRU STALILOAE AFIRAMA IN DOGMATICA CUM CA PAPISTASII SE INCHINA LA ALT DUMNEZEU DECAT CRESTINII ORTODOCSI, SI ANUME UN DUMNEZEU APROPIAT DE CEL AL HINDUSILOR-UN FEL FE BRAHMA VISNU SIVA, PRIN EREZIA FILIOQUE DESFIINTAND PERSOANELE SFINTEI SI DE VIATA FACATOAREI TREIMI!
  RESPECTAM PE CREDINCIOSII PAISTASI SI PE PAPA SI LE DORIM INTOARCERE GRABNICA LA BISERICA CEA UNA, ADICA CEA ORTODOXA PRIN BOTEZ, MIRUNGERE , SFANTA IMPARTASANIE SI CELOR NUMITI CLERICI DINTRE EI HIROTONIE ORTODOXA. ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!

 5. De 20 de ani se urmareste desfintarea notiunii de stat suveran si independent se urmareste desfintarea granitelor si a identitatii nationale si umane .
  CE ne asteptam la ceva bun sunt otpimist cand afirm ast lucru.Cultura si crezul sunt ultimile stindarde ce trebuie distruse si se lucreza din greu la acest lucru si ei isi fac temele in schimb noi stam si asteptam nu stiu ce………..

 6. Bun. Si ce vreti sa spuneti cu articolul asta?
  Reprezentantii bisericii ruse sunt mai buni decat reprezentantii bisericii noastre?
  Prima e KGB-ista si a doua face pe plac masonilor. Nu misca in front Patriarhul Chiril fara sa-i spuna kgb-ul ce sa faca. Se stie ca Patriarhul Chiril este casatorit civil. Asta sa fie cauza pentru care este atat de sensibi, cand propune sustinerea familiei si limitarea avortului?

  Prea multe minciuni.

  Biserica Ortodoxa e Una singura. Pana si pe Lacasul Domnului au pus mana satanistii astia, atat in Rusia cat si in Romania.

  E vremea lupilor in piei de oaie.

  1. @iustina
   ai perfecta dreptate
   lasand la o parte ratacirile ecumeniste ale p. Kyril, trebuie apreciata aceasta masura in apararea familiei. la noi, putem sa zicem ca nu am avut ierarhie in cazul reducerii concediului paternal. pe ai nostri ii preocupa liniile din calendare, spre exuberanta oitelor ce-ti dau cu Sfintii Parinti in cap, precum sectarii cu Sola Biblia.
   s-ar putea sa fie de fatada, insa se pare totusi ca in Rusia se doreste o crestere a natalitatii prin acordarea de recompense financiare familiilor cu noi nascuti

 7. Temelia familiei este pusa de Dumnezeu! El i-a dat omului sotie,iar sotului si sotiei le-a dat copii.Multumim lui Dumnezeu ca exista printre noi si casatorii fericite,numai ca sunt putine.L-am uitat pe Dumnezeu,nu mai implinim sfanta Lui porunca si Domnul ne pedepseste,printr-o nenorocire sau alta.
  Vai noua ,oameni fara judecata si necredinciosi!Noi insine ,in cea mai mare parte,suntem pricina necazurilor noastre.
  Copiii avortati,cum spunea P Arsenie Bocca,plang si cer razbunare!Din cauza avorturilor facute,mamele au multe suferinte de la copiii nascuti!
  “Mantuirea e fapta milostivirii lui Dumnezeu,prin care ne scote din pacat,daca vrem si ostenim si noi.”(Cararea Imparatiei-P Arsenie Boca)

 8. la mine in spitalul unde lucrez,au implementat un sistem de securitate format din 24 de camere de supraveghere iar accesul in spital se va face numai pe baza de amprenta digitala!
  asta in conditiile in care noi nu avem nici macar alcool sanitar sau comprese,etc…
  INTREBARE: cum putem noi,colectivul,sa ne opunem acestui sistem biometric abuziv ?
  am inteles ca numai pe un motiv religios am avea succes.
  m-am mai gandit la unul juridic:nu putem fi de acord ca datele noastre biometrice(amprente) sa fie stocate de o companie privata,de niste oameni necunoscuti.cine ne poate garanta ca pe viitor cineva din acea firma nu va folosi (sau vinde de ex) amprentele noastre.daca va fi rau intentionat, va putea planta o amprenta de-a noasta la locul unei crime,pe un punga de heroina etc! corect??
  sau sa vanda aceasta baza de date ,pt un profit frumusel,unor interlopi care au nevoie de tapi ispasitori. de ce lege m-as putea prevala in acest caz? exista vre-un jurist pe aici?
  eu cred ca se incearca un experiment pe caminul meu de batrani.directoarea(PDL) A RECUNOSCUT ca firma este a cuiva din GUVERN!

 9. eu m-am nascut in 1991 , in timpurile imediat apropiate de revoluitie si de decretul impotriva nasterilor . multa lume nu stie ca din decembrie ’89 s-au facut peste 10 milioane de avorturi oficial ,deci jumatate din populatia de azi a tarii noastre a fost omorata . eu ii multumesc li Dumnezeu pentru ca mi-a oferit sansa unica de A AVEA O VIATA

 10. Se stie ca Patriarhul Moscovei Kyril al Moscovei si al întregii Rusii este agent KGB-ist si este prieten bun cu rabinul Moscovei care este agentul Mossad-ului pe pamânturile Rusiei Ortodoxe.

  Însa faptul ca Patriarhul Kyril propune sustinerea familiei si este împotriva avortului, ca ia aminte la suferintele orfanilor, ca propune mai multe masuri de consolidare a familiei, etc., este ceva laudabil, iertându-i-se astfel, cel putin, o parte din pacate……… Bunul Dumnezeu rasplateste pe fiecare dupa nevointele sale………..

  Dar Patriarhul Daniel ce mai face, acolo, în Deal????
  Oare doarme linistit stiind ca are sânge pe mâini? Faptul ca tace si nu ia atitudine împotriva avortului, a homosexualitatii, a eutanasiei, etc., se face complice cu criminalii din vârful Guvernului, si cu cei care trag sforile în spatele cortinei…………

  Pedeapsa Mare a cazut pe capul bietului Popor Român, cu acesti ticalosi care stau cocotati în vârful Bisericii si al Guvernului.

 11. @mihai8

  Eu cred ca ar fi bine sa-ti cumperi o pusca, de asemenea colegii tai si cumparati-le si batrânilor din camin…..eu cred ca sunt multi viteji printre voi…………

  Draga Mihai, acum serios vorbind, gasiti un avocat crestin si opuneti-va leprelor care guverneaza România! Încercati tot ce este posibil………..
  Daca am fi avut în fruntea Bisericii noastre un Patriarh cinstit, viata românilor, atât cea fizica cât si cea spirituala ar fi fost diferita de cea actuala……………

  Tine-ne la curent cu actiunile voastre!

 12. admin,

  Buna seara,

  Asa este, ai dreptate, Hristos sta în vârful Bisericii.
  Îmi cer iertare, sunt foarte iute la mânie si fac greseli, îti multumesc ca m-ai corectat.

  Doamne Ajuta!

 13. buna ziua! tocmai am pierdut sarcina la 6 saptamani, ne doream nespus de mult acest copil de aceea suntem distrusi de durere!! am crescut intr-o familie unde credinta in dumnezeu e pe primul loc, si ma intrebam ce pot face eu ca mama pentru sufletul meu ,sau a copilului pierdut??? va multumesc enorm!!

  1. @diana sosa
   pentru copil nu puteti face nimic, de el avand grija Dumnezeu.. dvs. vedeti cu ce-ati gresit in fata lui Dumnezeu si pocaiti-va pentru tot… e foarte important sa aveti un duhovnic si sa va spovediti de cate ori este nevoie.

 14. va multumesc mult pentru raspuns!!! momentan locuim in spania si ne e cam greu sa gasim un duhovnic dar o sa facem tot posibilul !!!! ve multumesc inca o data!!!

 15. este trist sa vezi ca petitia impotriva avortului care poate fi gasita pe situl petitii online are doar 92 de semnatari…

 16. cum e posibil ca intr o tara ortodoxa ca romania sa fie legal chiuretajul uterin de dupa 1989?ceausescu era mai bun la suflet ca el a interzis chiuretajul.cum e posibil ca obstetricienii sa chiureteze 25 000 000 embrioni vii pe an de dupa 1989?cu copii nu e de joaca.ar trebui interzis din nou chiuretajul uterin.

 17. toti presedinti, patriarhi ar trebui sa faca ceva pentru a scadea nr. chiuretajelor uterine in lume.guvernele ar trebui sa aloce fonduri sociale pentru mame si copii.mamele sa fie sfatuite de duhovnici si de psihologi sa-si pastreze sarcinile.mamele ar trebui sa aiba liber prenatal(foarte multe avorturi spontane se produc de la efortul fizic), natal, postnatal pina la virsta de 18 ani a copiilor.este important ca de copii sa aiba grija mamele si nu persoane straine.numai o mama poate sa si inteleaga cel mai bine copilul si in plus copilul are nevoie de afectivitate.in zadar sint crescuti copii din casele de copii de catre asistenti medicali.copii din orfelinate sunt rata ti pe viata.din pacate obstetricienii privesc chiuretajul ca fiind o tehnica medicala(inlaturarea unui tesut embrionar), nu ca pe crima.copii sint cele mai mari comori pe care parintii le pot avea.ar fi pacat , ca prin nu stiu ce legi absurde, copiii sa rateze venirea pe lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 Comments