Parintele Mihai Valica: Calendarul ortodox pe 2011 intre innoire, dileme si perspective. Sa excludem varianta executarii unui ordin al iudeo-masoneriei?

UPDATE: PRIVITI MAI JOS CU CINE SE INFRATESC CEI CARE LAUDA NOUL MODEL DE CALENDAR

1. Consideratii generale

Referitor la comunicatul biroului de presa al Patriarhiei Romane din data de 4 ianuarie 2011 as dori sa fac cateva comentarii teologice:

Argumentarea ca in calendarul pe 2011 “duminica nu mai apare barata cu doua linii rosii, ci exista o continuitate intre duminica si luni, pentru a sublinia adevarul din Sfanta Evanghelie ca Domnul nostru Iisus Hristos a inviat in prima zi a saptamanii, care urmeaza dupa sambata…” mi se pare lipsita total de logica, dar si de suport teologic, intrucat conform Sf. Scripturi continuitatea  exista intre sambata si duminica  si nicidecum intre duminica si luni. (Matei 28, 1; Marcu 16, 2, 9; Luca 24, 1; Ioan 20, 1).

Preafericitul Daniel arata in multe pastorale[1] legatura indisolubila intre sambata si duminica, ca zi a implinirii si a invierii Domnului. Iata cateva exemple:

,,Legatura dintre Cruce si Inviere se constata atat in cantarile liturgice ale Bisericii Ortodoxe cat si in felul cum ea infatiseaza in iconografia ei Rastignirea si Invierea Domnului”[2];

,,Sfanta si Marea Sambata ca zi a legaturii dintre Moartea si Invierea Domnului are o profunda semnificatie pentru viata Bisericii. Ea a devenit prototipul tuturor sambetelor in care se afla pomenirea mortilor si arata ca toti cei dragi ai nostri adormiti intru Hristos sunt in asteptarea Invierii si ca in mijlocul suferintei si al durerii pricinuite de moartea lor, licareste totusi speranta biruintei vietii asupra mortii’’[3];

,,Duminica Invierii insa arata ca sambata nu este ultima zi a existentei si ca deci nu moartea este ultimul cuvant asupra adevarului omului ci viata vesnica’’[4].

Cu toate ca „nu se schimba nimic in calendarul crestin – ortodox pe anul 2011, ci doar se subliniaza adevarul ca duminica, ziua Domnului, adica ziua Invierii Lui din morti, este ziua de sarbatoare care ne daruieste lumina pentru toata saptamana, ca noi sa traim viata in lumina Invierii lui Hristos si sa ne pregatim pentru invierea noastra”, cum se precizeaza in comunicat, totusi acest lucru era mult mai bine evidentiat atunci cand duminica aparea barata cu doua linii rosii si nu separata de ziua de sambata. Iata doar cateva argumente teologice:

2. Argumente teologice

2.1. Argumente biblice

Chiar daca Iisus Hristos incheie, cum spune Apostolul Pavel, un “testament mai bun”, “un testament nou” (Evrei VIII, 6-8) si Arhiereul Noului Testament intemeiaza Legea cea Noua, in propria Sa jertfa (Evrei VIII, 2), nu anuleaza Vechiul Testamant ci il „implineste” (Matei 5,17), cu o noua zi de odihna „ca cea de sabat”, numita mai tarziu Ziua Domnului: „Ramane dar o odihna ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu. Fiindca cine intra in odihna Lui, se odihneste si el de lucrarile lui, cum S-a odihnit Dumnezeu de lucrarile Sale (Evrei 4, 9-10). Se intelege ca Dumnezeu s-a odihnit dupa ce a creat (Evrei 4, 4) si nu se odihneste intai si apoi creaza, cum ar sugera forma calendarului propus de biroul de presa, care incepe saptamana cu odihna si nu cu lucru.

Ziua Domnului” (Apocalipsa 1,10) reprezinta in acelasi timp si Ziua Invierii Domnului, a biruintei Sale asupra mortii, iar eshatologic este triumful deplin asupra raului. In acest sens Sf. Apostol Pavel o numeste: “Ziua Domnului” (I Tes. V, 2), sau simplu, “Ziua lui Hristos” (Filip. I, 6, 10; II, 16). „Masa Domnului” savarsita in “Ziua Domnului” era deja o impartasire anticipata cu Hristos Cel inviat, si era arvuna si pregatirea pentru impartasirea deplina din ziua invierii gene­rale, a Parusiei (I Cor. XI, 26).

Daca dupa biroul de presa „nu se schimba nimic in calendarul crestin – ortodox pe anul 2011”, eu cred, totusi, ca se schimba cel putin logica perceperii zilei de odihna ca fiind un inceput si nu ca o incununare a dragostei lui Dumnezeu prin Jetrfa Sa si ca o rasplata a unei munci de o saptamana, cand crestinul trebuie sa-si odihneasca trupul dar sa-si primeneasca si sufletul prin rugaciune si participare la Sf. Liturghie. In logica biroului de presa, noi nu mai imitam pe Creatorul si pe Re-creatorul Iisus Hristos, ci ne facem o alta logica contrara intelesului duhovnicesc al zilei de duminica si chiar contrara Sf. Traditii a Bisericii, intrucat accentul se pune pe legatura intre prima zi a saptamanii (duminica) si ziua de luni si restul zilelor, si nu pe continuitatea intre sambata si duminica, asa cum este corect din punct de vedere biblic, liturgic si canonic.

Deci, biblic, separand duminica de sambata, fie si printr-o mutare simpla a unor linii in calendar, se separa Vechiul Testament de cel Nou dupa ideologia lui Marcion. Astfel omul se intoarce la prima zi a creatiei si intreaga opera de mantuire poate fi vazuta ca o separatie intre crucea si patima Domnului, de Invierea Lui.

2.2. Argumente liturgice

 • Din punct de vedere liturgic constatam clar in Octoih, ca fiecare zi de duminica incepe cu vecernia de sambata seara, urmand fidel referatul biblic si intreaga opera de mantuire, si se continua, in mod firesc, cu ziua Domnului (Apocalipsa 1, 10) care devine paradigma veacului viitor, fiind ca o regina, o incununare, „una a sambetelor, Imparateasa si Doamna”, imagine stabilita liturgic ca fiind irmosul cantarii a 8 a din slujba Invierii si nicidecum pusa la cantarea 1-a, imagine a zilei intai a creatiei. Deci, Sf. Apostol Ioan fiind „in Duhul” Domnului nu o numeste prima zi a saptamanii, decat atunci cand descrie cronologic evenimentul Invierii raportat la calendarul iudaic, (Ioana 20, 1) insa in perspectiva vesniciei o numeste „Ziua Domnului”.
 • Cele opt Glasuri sunt cantate si ele succesiv, un Glas pe saptamana. In saptamana luminata insa, se canta cate un Glas pe zi, de la Glasul 1 la Glasul 8 tocmai pentru a arata continuitatea Duminicii dupa sambata, ca a opta zi si nu numai ca prima zi a saptamanii. De aceea serbarea Invierii Domnului incepe  cu Duminica si se incheie dupa 8 saptamani tot cu Duminica, cand Ortodoxia cinsteste intemeierea Bisericii lui Iisus Hristos in mod vizibil si haric pe pamant prin pogorarea Sf. Duh.
 • Deci Dumnica este alfa si omega, inceputul si sfarsitul unei saptamane liturgice din saptamana luminata, dar si inceputul si sfarsitul unei perioade speciale de cinstire a Invierii Domnului, in decurs de 8 saptamani, dupa modelul lui Iisus Hristos, care recapituleaza si insumeaza intreaga creatie prin Jertfa si Invierea Sa. Dupa acest moment saptamana liturgica incepe cu ziua de luni si culmineaza cu ziua de duminica, asa cum se vede in orice Evanghelie si asa cum a fost barata duminica prin cele doua linii rosii pana in anul 2010. Daca se merge cu logica biroului de presa, ar trebui schimbata si citirea Evangheliei dupa Rusalii, nu numai mutata linia rosie in calendarul cu pricina!
 • Prima zi liturgica a Glasului 1 incepe cu Duminica ce-i drept, dar numai pana la Pogorarea Sf. Duh, pentru a arata ca Invierea Domnului include rascumpararea chiar din ziua creatiei, dar se sfarseste tot cu Duminica pe Glasul 8, respectiv Pogorarea Sf. Duh, si nu pe Glasul 7  cum ar trebui sa  se petreaca dupa logica biroului de presa.
 • Faptul ca intemeierea Bisericii, adica Pogorarea Sf. Duh se petrece in duminica a 8-a dupa Pasti, iar saptamana liturgica incepe imediat cu luni, si nu cu duminica, iar prima duminica dupa Rusalii incepe cu Glasul 8 este mai mult decat evident ca, Sf. Parinti au statornicit prin randuelile liturgice si doxologice, ca Dumnica este a opta zi si nu mai este prima zi a saptamanii, chiar daca biblic, din punct de vedere al calendarului iudaic este mentionata ca prima zi a saptamanii.
 • Prin pogorarea Sf. Duh si intemeierea Bisericii lui Hristos duminica devine punctul culminant. Deci conform acestei randuieli doxologice, statornicita in mod practic in viata liturgica a Bisericii, prima zi a saptamanii este luni si nu mai este Duminica, fapt evidentiat in randuiala citirii Evangheliei dupa Rusalii.
 • In acest context pot concluziona ca, pentru noi crestinii Duminica este ziua Domnului ca punct culminant al rascumpararii lumii si la ea trebuie sa ne raportam. Iisus Hristos trebuie sa fie punctul de referinta al unui calendar liturgic ortodox si nu calendarul iudaic, care ramane valabil doar pentru evreii care inca il mai asteapta pe Mesia.

2.3. Argumente canonice

1.      Sambata nu este eludata, exclusa sau separata din contextul duminicii, atunci cand se stabilesc canoane cu valoare cultica, ci este mereu mentionata impreuna cu duminica:

 • Clericul care posteste (post sec) in zilele de Duminica sau de Sambata (afara de Sambata Mare) sa se cateriseasca, laicii sa se afuriseasca. 66 ap.;55 VI.
 • Randuiala pentru postul mare: Nu se cuvine a se jertfi paine in Patruzecime, decat numai sambata si duminica. 66, 69 ap.; 52 Trul.; 49, 50, 51 Laod.
 • Liturghia Darurilor mai inainte sfintite: In toate zilele postului sfintei patruzecimi (Paresimi), afara de sambata si duminica si de sfanta zi a Buneivestiri, sa se faca Sfanta Liturghie a celor mai inainte sfintite. 66, 69 ap.; 49, 50, 51, 52 Laod. 52 Trul.
 • Pomenirea sfintilor: Nu se cuvine a savarsi in Patruzecime praznicele nasterii mucenicilor, ci pomenirea sfintilor mucenici sa se faca in sambete si duminici. 66, 69 ap.; 52 Trul; 49, 50, 52 Laod.

Deci in contextul randuielilor canonice, cu valoare liturgica, sambata este indisolubil legata de duminica.

 

3. Intrebari, dileme si propuneri

 • De ce a trebuit sa treaca 2011 ani de la Hristos, ca sa aflam printr-un comunicat de presa, in sfarsit, ca Duminica este prima zi a saptamanii si ziua Invierii Domnului?
 • A fost necesara o astfel de argumentatie puerila din partea biroului de presa, ca sa justifice rocada unei linii de demarcatie neortodoxa intre sambata si duminica in calendarul pe 2011?
 • Nu erau oare probleme mult mai importante de rezolvat in viata Bisercii (ex. combaterea legilor din parlament care justifica homosexualitatea, dezincriminarea prostitutiei si a incestului, actele biometrice, otravirea populatiei cu experimentarea unor medicamente direct pe oameni, creditul bancar privid finantarea Catedralei Mantuirii Neamului, legea care se dezbate in prezent privind vrajitoria – vezi pozitia 5161 din nomenclatorul de meserii – si impozitarea ei[5], ecumensimul himer si fara granite, pentru care unii monahi si monahii isi iau lumea in cap si se duc la eretici – cazul Nichita, martirii inchisorilor  din perioada holocaustului rosu, etc) decat jucatul de-a alba neagra cu calendarul?
 • Nu credeti ca trebuia explicata aceasta problema printr-o pastorala sau o dezbatere sinodala transparenta? Sau s-a mers pe principiul iutelii si nebagarii de seama?
 • S-au corectat multe texte liturgice in cartile de cult, in special cele legate de problema monofizitilor. Exista o lista si o argumentare a corecturilor, sau s-a procedat unilateral, in maniera calendarului pe 2011?
 • De ce doar cateva eparhii au urmat aceasta directie a modificarii tacite si nu intreaga Biserica Ortodoxa? Iata doar cateva intrebari deloc retorice.
 • Argumentele unora ca BOR doreste, prin aceasta schimbare in calendar,  sa lupte  impotriva standardizarii calendarului civil (vezi directiva in vigoare ISO 8601 a Organizatiei Internationale de Standardizare –ISO) nu se justifica, intrucat din punct de vedere practic BOR tine cont tot de calendarul civil in abordarea unor tematici teologice. De exemplu anul inchinat Sf. Botez si Sf. Cununii a inceput tot dupa calendarul civil si nu la 1 septembrie 2010 dupa calendarul bisericesc. Intreaga Biserica face Te Deum pentru binecuvantarea unui an civil, care prin reinvierea unor traditii precrestine in spatiul social, devine din ce in ce mai pagan, pe cand anul bisericiesc trece apoape neobservat de multi membri ai Bisericii.
 • Personal nu cred ca prin actiunea calendarul 2011 ar fi vreo conspiratie iudeo-masonica sau oculta, ci efectiv din dorinta unora de a reforma, schimba, innoi sau diversifica dupa bunul plac orice, numai sa se schimbe ceva, si in mod paradoxal, cu pretentia de revenire la matca „Bisericilor de limba greaca”. Referinta pentru un calendar ortodox este viata practica si liturgica a Bisercii in Iisus Hristos prin Duhul Sfant, conform argumentelor de mai sus si nicidecum un calendar al grecilor, care este invocat de biroul de presa.
 • Pentru ca „vremea sa fie rascumparata” (Efeseni 5,16)  cu folos, propun ca Sf. Sinod sa-si faca timp sa inceapa mai degraba procedura  de canonizare a martirilor ucisi in temnitele comuniste, decat sa separe sambata de duminica.
 • Si daca totusi Biserica simte nevoia sa faca vreo separatie cu o bara rosie sau doua, ar fi bine sa separe lumina Bisericii lui Hristos, de intunericul dictaturii comuniste si de intunericul post decembrist si sa-l lumineze cu jertfa atator martiri, facand loc in calendar miilor de sfinti martiri si eroi ai neamului, sacrificati de epoca holocaustului rosu, cu tacerea inca vinovata a BOR.

Pr. Mihai Valica


[1] Vezi Pastorala de Sfintele Pasti, 1993, in vol. Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea. 12 scrisori pastorale de Craciun si Pasti, Iasi, 1994, p.79: Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Pastorala de Sfintele Pasti, 1991, in vol. Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea. 12 scrisori pastorale de Craciun si Pasti, Iasi, 1996, p.162.
[2] Daniel, Patriarhul B.O.R., Comori ale Ortodoxiei. Explorari teologice in spiritualitatea liturgica si filocalica, Iasi, 2007, p.187
[3] Ibidem, p.192
[4] Ibidem, p.192.Vezi si Pr. conf .dr. Petre Semen, Invatatura despre Sfant si sfintenie in cartile Vechiului Testament, Iasi, 1993, p. 210; vezi si Xavier Leon-Dufour, art. Ziua Domnului, in Vocabular de Teologie Biblica, Bucuresti, 2001, pp.791-795.
[5] https://www.semneletimpului.ro/stiri/Legea-vrajitoriei-a-trecut-tacit-prin-Senat-1954.html
https://www.ziare.com/social/stiri-sociale/vrajitoarele-ii-ameninta-cu-blesteme-pe-parlamentarii-care-voteaza-legea-vrajitoriei-1054506;
https://www.ziare.com/articole/lege+vrajitorie
https://www.ziarultimisoara.com/the-news/463-legea-vrjitoriei-a-fost-aprobat-de-senatin-mod-tacit.html

Cititi si: Parintele Mihai Valica ofera noi dovezi ce atesta eroarea calendarului facut de Patriarhie si sustinut de “teologii” ingamfati

134 Comments

 1. Unde in calendarul BOR,vor avea loc Martirii si Sfintii nostri Mucenici Marturisitori ai Ortodoxiei ? Unde pe pamantul Romaniei,vom avea loc,Crestin Ortodocsii cu masonii din Bor ? Unde vor avea loc maicutele de la manastirea x… impreuna cu generalu’ de grad 33 de loja masonica , care este sluga antihristului ? Unde voi avea loc eu,un prost nesmerit care nu accept iudeomasonii in constiinta Neamului meu cel Romanesc? Unde vom lupta impreuna pe aceleasi baricade impotriva antihristului…? ORTODOXIE sau Moarte !

 2. Ba eu cred ca si oculta si-a spus cuvantul in aceasta decizie. Si mai cred ca, daca acceptam acest pas, vor urma si altii. Ne putem astepta ca ziua de duminica sa devina zi lucratoare. Oricum exista deja multi patroni care-i obliga pe angajati sa lucreze si duminica. Am observat la catva timp dupa Revolutie o tendinta ca anumite actiuni sau cursuri de interes sa se organizeze duminica… Asa ca profanarea calendarului ortodox din 2011 nu m-a surprins prea mult…

  Ne putem astepta ca Noul Testament sa devina ,,un obstacol” in realizarea ,,unitatii credintei” pentru care se fac de zor slujbe in Biserica Ortodoxa! Si atunci, se va scoate si acesta din uz, de dragul unitatii. Si unite-asa, il vom inlocui si pe Hristos cu ,,zeul unitate”, cum spunea un sfant!

  Sa invatam sa ne aparam Ortodoxia, caci pe varful muntelui bat vanturi puternice, si te mai poti clatina, dar la poale copacii pot creste drepti daca privesc spre cer si nu spre varful muntelui.

 3. Probabil acest calendar este propus de catre pocaitii care tin simbata ca zi de sarbatoare,iar conducerea BOR l-a acceptat ca atare !

 4. @Antonia
  Dupa cum zice p Valica au fost “corectate” multe texte liturgice in cartile de cult, in special cele legate de problema monofizitilor.
  Deci e un intreg program, iar calendarul este un punc foarte important al acestui plan.

  @Nelutu
  se numesc ei mai degraba jidani? E un ordin iezuit cu siguranta si doar jidovii au sarit sa justifice corectitudinea acestei noi reguli.
  Duminica a fost prima zi pana la instituirea Bisericii de catre Domnul Iisus Hristos. El ne-a lasat apoi Duminica ca Ziua Domnului in care sa-I aducem slava si sa ne odihnim.
  Iar odihna nu poate fi decat dupa o saptamana de lucru.
  Cum se zice la romani: BOR a pus carul inaintea boilor.

 5. Iata ca pr. Mihai Valica aduce destule argumente, care sa sustina inutilitatea acestei decizii luata de biserica ortodoxa.

  La ce sa ne mai asteptam din partea BOR?

 6. A ajuns lumea sa lupte pt bunul simt si logica elementara.
  Ce bine ar fi sa gandeasca si sa fie ca si parintele Mihai Valica si cei din Dealul Mitropoliei… Adica de buna-credinta.
  Cred ca daca i-as fi spus bunicului meu (taran simplu) ca duminica e prima zi a saptamanii, nici in cotet cu gainile nu m-ar mai fi primit sa dorm.

 7. Intr-o discutie avuta cu cineva pe aceasta tema, sustinea el ca noi respectam ziua a 7-a a saptamanii- duminica. Ne gandim ca evreii(mondiali) si adventistii tin tot ziua a 7-a – sambata. Patriarhia spune ca serbam prima zi a saptamanii- duminica. Cam mare balaceala. Primul Sinod Ecumenic a zis sa serbam prima zi a saptamanii- duminica. Oare cine sa aiba dreptate? Eu cred ca cel care face ascultare si nu cel care asteapta orice prilej sa polemizeze, de multe ori in defavoarea ,, ascultatorilor” cum spune Apostolul Pavel. Parerea personala e aceea ca parintele Valica, ale carui opinii vizavi de alte probleme le-am urmarit, de data aceasta nu are o argumentare solida. Bag seama ca face o teologie a amanuntelor si nu a realitatii. Ce ziceti, Par. Staniloae, Cleopa, Ioanichie Balan, Sofian si altii, ce parere ar fi avut? Eu cred ca aceea a ascultarii. Par. Cleopa nu a acuzat niciodata Sf. Sinod de ceva. Acum sunt unii care doar seamana neghina si vrajba.
  Pe de alta parte, par. Valica face si el parte din BOR, deci este si el ,,inca vinovat” de tacera de care vorbeste. Nu l-am vazut la vre-un post tv sau undeva sa alcatuiasca un dosar de canonizare cuiva. S-a invatat sa posteze pareri personale pe net care in nici un caz nu rezolva problemele reale(despre care tot vorbeste) si atat. In rest- anonim. Oare acest articol are binecuvantare Ierarhului? Cred ca, fara sa-si dea seam(poate) face jocul raspandacilor. Eu am incredere in Par. Arsenie Papacioc cand zice- avem Sinod. Care are alta parere e liber sa faca orice altceva. Au exemplu pe par. Nichita Pascanu, care a preferat sa culeaga masline decat sa stea in ascultare de BOR. Totodata, cred ca traim o perioada a cernerii. se intampla prea multe in timp foarte scurt. Vorba Scripturii – ,, cei buni, mai buni se vor face si cei rai se vor pierde”. Domnul Hristos sa ne lumineze.

  1. @Georgel
   Parintele Valica citeaza din Sfintii Parinti si poate nu ai vazut ca si din pastoralele patriarhului Daniel. Insa trage de urechi mai mult biroul de presa, cel ce este impins la inaintare….

 8. ‘Ne putem astepta ca Noul Testament sa devina ,,un obstacol” in realizarea ,,unitatii credintei” …’

  Draga Antonia, de ce ii dai idei celui rau? Nu-i mai da, ca nu are ! Se hraneste de la oamenii Domnului imprudenti. TACERE.

  Doamne ajuta !

 9. Antonia are dreptate. Modificarea calendarului este o insulta adusa sfintei zile de duminica si se vede de la o posta ca este o miscare comandata de masoni. Alinierea la calendarul anglo-saxon are ca scop transformarea duminicii in zi lucratoare. Poate multi nu stiti, dar pe plan mondial se pune problema sa se lucreze din nou sase zile pe sapatamana si atunci, automat duminica va fi prima zi lucratoare a sapatamanii. Totul face parte dintr-un plan dracesc, asa ca Georgele, scuteste-ne de ASCULTAREA de satana.

 10. ASCULTARE SI RABDARE .RABDARE.RABDARE, ei vor fi judecati dupa faptele lor si noi dupa ale noastre, fiecare “in ceea ce va fi aflat in aceea va fi judecat “. cine va rabda pana in sfarsit acela se va mantui….
  Asa cum ii spune Mantuitorul lui Pilat ” nu ai avea nici o putere aspra Mea, daca nu ti-ar fi data de sus” asa socot si eu ca toate sunt incercari si noi nu avem dreptul sa judecam pe nimeni!Unul este dreptul Judecator! Amin
  Iertare!!!!!!!!!!!

 11. Haideti fratilor sa nu fim precum stilistii, ca doar nu ” sfantul calendar” ne mantuieste, ci dreapta-credinta in Domnul Iisus Hristos.

 12. Aşa cum patriarhia face speculaţii pentru proşti, tot aşa pr. Valica face speculaţii pt bloggeri. Teologic însă, mai multe din “argumentele” dânsului nu fac nici două parale. De ce nu spune că chiar Canonul 66 Apostolic pe care-l citează, pune duminica înaintea sâmbetei, iar Canonul 69 de care de asemenea aminteşte se referă la cu totul altceva. Verificaţi sursele oameni buni.
  Citiţi şi Epistola 93 a Sf. Vasile cel Mare care spune clar că el slujea şi se împărtăşea “duminica, miercurea, vinerea şi sâmbăta”.
  Ceea însă nu s-a spus este că până în sec. IV-V, duminica era considerată prima zi a săpătămânii şi singura zi de odihnă şi abia (sau tocmai) din sec. VI, mai întâi în Occident apoi şi în Răsărit, duminica a fost considerată ca ziua a 7-a după porunca a 4-a din Decalog.

 13. Duminica este ziua Domnului, zi pentru a merge la Sf. Biserica si a asista la Sf.Liturghie. Ziua Duminicii ne-a fost lasata noua de Dumnezeu pentru rugagiuni si pentru odihna. Deci 6( sase) zile va munci omul si a saptea zi se va odihni, adica Duminica.
  Tradatorul Daniel din Deal asculta si executa ordinele dusmanilor lui Hristos, adica a jidanilor. Astia vor sa muncim Sf.Duminica ( Ziua Domnului), si încet, încet ne vom ruga cu jidanii în sinagoga satanei, adica Sâmbata. Si astfel sâmbata vom sarbatori Sabatul, zi de “rugaciune” si de “odihna” împreuna cu cei care l-au rastignit pe Mântuitorul Hristos.
  Aici vor sa ajunga aceste satane, priviti în jurul vostru si luati aminte! Magazine deschise Duminica si în zilele de sarbatoare, oamenii sunt chemati la munca duminica, etc.etc., se face totul pentru îndepartarea oamenilor de la Adevarata Credinta Ortodoxa.

  Fratilor si surorilor întru’ Domnul, luati aminte!
  ORTODOXIE sau Moarte! asa cum bine spune fratele nostru Stefan în comentariile sale.

 14. Nu stiu care este miza acestei schimbari, dar cu siguranta sunt alte actiuni mult mai viclene si mai periculoase, printre acestea fiind eumenismul sincretist de unde vine modificarea si cenzurarea cartilor de cult, pentru acomodarea ortodoxiei la vremurile acestea de apostazie. Se spune tot mai pe fata ca cele trei mari religii, crestinismul, iudaismul si islamismul se inchina aceluiasi Dumnezeu. In fond, este o mare minciuna deoarece fiecare dintre aceste religii se raporteaza diferit la Dumnezeu, iar Iisus Hristos Dumnezeul nostru ne spune in Sfinta Evanghelie ca nimeni nu poate veni la Tatal decit prin Fiul. Ce ma surprinde mai mult este atitudinea unor mai mari ai nostri din biserica ce actioneaza cu multa rivna in promovarea acestor rataciri si smintesc sau revolta pe cei care vor sa-L urmeze pe Hristos cu sinceritate. Actiunile patriarhului ecumenic Bartolomeu (care se intretine tot mai mult cu musulmanii dar mai ales cu evreii) nu fac decit sa scandalizeze orice crestin care isi traieste constient credinta, deoarece se cunoaste care este atitudinea evreilor fata de Mintuitorul si de ce hule se fac vinovati acestia. Laudabil ar fi daca s-ar duce sa faca misiune crestina printre evrei si sa-i converteasca, urmind sfintilor apostoli care intrau in sinagogi pentru a-L propovadui pe Hristos si nu pentru altceva. Ma intreb cita credibilitate pot sa mai aiba astfel de pastori in fata turmei si ce fel de respect din partea credinciosilor cind actiunile lor ii vadesc ca incalca flagrant rinduielile statornicite de Sfintii Parinti.Cu adevarat traim vremuri cumplite deoarece este vremea cind trebuie sa deosebim mai mult decit oricind duhurile si sa actionam cu mult discernamint pentru a nu cadea in extreme. De asemenea ne confruntam cu multe situatii ce par fara iesire intrebindu-ne ce este de facut atunci cind ni se cere ascultare ce nu este conforma cu invatatura Bisericii. Sincer, marturisesc ca dupa ce am vazut cum a fost tratat parintele Daniel de la Tanacu si maicutele de mai marii Bisericii, mi-am pierdut increderea in puterea lor de a face dreptate intr-un caz relativ simplu de rezolvat. A fost mai simplu pentru ei a se informa din relatarile presei decit a-i asculta direct pe cei in cauza si a analiza cazul crestineste. Toate acestea nu fac decit sa surpe increderea poporului in Biserica, si tocmai aceasta voiesc dusmanii crestinismului. Ma intreb citi crestini dornici de a intra in minastire au dat inapoi vazind ca cei care trebuie sa-i apere nu-si fac datoria, ba ii afunda si mai tare! Referitor la acest caz tin sa il felicit pe IPS Teofan pentru faptul ca l-a vizitat in inchisoare pe parintele Daniel. Marturisesc ca nu sunt razvratit si nu de dragul de a judeca sciu aceste rinduri, ci sunt mihnit ca se duce o lupta mai intensa pt. a discredita si marginaliza pe cei rivnitori decit pentru a ne lupta cu adevaratii dusmani ai ortodoxiei care vor sa impuna un asa zis” Conciliu 2 Vatican” si in Biserica noastra. Cei care vor un asemenea “agiornamento” sa priveasca ce a ramas din asa zisa biserica Catolica, deoarece tot mai des auzim de cereri de stergere din registrul de botez asta fiind deja un fenomen de masa in occident. Dumnezeu sa ne ajute si sa ne intareasca in vremurile care vor veni ca avem nevoie de ajutorul Lui mai mult decit oricind, Amin!

 15. Sunt niste atacuri demonice, dupa parerea mea, din partea Ocultei Mondiale. Mitropolitul Greciei a avut curajul sa spuna ca actuala criza economica este facuta de bancherii evrei. Are curaj dl. Ciubotea sa spuna vreodata asa ceva? Va spun eu ca niciodata. Aoleu, cand a auzit comunitatea evreiasca din Grecia asa ceva, a sarit ca arsa: ” Vai Holocaust, nu se poate, sa fie excomunicat, parjol, nenorocire”. Dar ceea ce fac ei acum impreuna cu acesti guvernati iresponsabili nu-i Holocaust la adresa poporului roman? Dar din pacate, precum spunea Parintele Justin Parvu, prea suntem lipsiti de reactie, prea suntem fara vlaga. Pacat! Imi vin in minte cuvintele spuse de N. Paulescu in 1924 la un discurs pentru a lua apararea studentilor nationalisti : ” Daca tara aceasta va pierii, nimeni nu va fi de vina decat poporul sau”. Dumnezeu sa ne ajute!

 16. “Nu credeti ca trebuia explicata aceasta problema printr-o pastorala sau o dezbatere sinodala transparenta? Sau s-a mers pe principiul iutelii si nebagarii de seama?”

  Par. Mihai Valica, indraznesc sa nu iau acest articol drept rea-vointa sau ignoranta crasa, nu stiu ce s-a intamplat cu dvs de ati putut sa debitati asemenea idei cu totul opuse intregii literaturi patristice. Inteleg ca sunteti nelamurit si revoltat, dar e deplasat si absurd sa criticam patriarhia chiar si atunci cand din pura intamplare a luat o decizie buna. Daca mai aveti nelamuriri, admin are voie sa va dea E-mailul meu sa discutam.
  Desigur este foarte enervant ca nu se publica articole serioase pe aceasta tema, dar s-a suplinit deja cat de cat.

  acum, pentru lamurirea opiniei publice, reiau mai multe din commenturile mele de pe Razb intru Cuvant si de pe Sacciv.

 17. admin

  @Ingrid – Din comentariile tale:

  in ce priveste Duminica, prima zi a saptmanii, cerceteaza calculele pascale din scrierile lui Athanasie cel mare (inclusiv tabelele lui Hippolit), pana la Dionisie exigul, Maxim Marturisitorul, Ioan Damaschin.

  Vei vedea ca fiecare zi a saptamanii are o litera: alfa pt Duminica, beta pt Luni, gama pt marti, delta pt miercuri, epsilon pt joi, sigma pt vineri si zeta pt Sambata! Aceasta este numerotarea corecta, patristica a zilelor saptamanii. …

  atat in calendarul grecesc cat si in cel sarbesc prima zi a saptamanii este Duminica! Despre cel rusesc nu stiu, ar trebui verificat.

  Ai aici cateva pagini scanate din calendarul grecesc ortodox (stil nou) pt 2009, cumparat de mine.

  http://dl.transfer.ro/transfer_ro-02jan-bbfc14f2d236d4e.zip

  Iar de aici se pot downloada calendarele catolice si greco-catolice pt 2010: nu au nici un fel de demarcatie pt saptamani.

  http://www.pastoratie.ro/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=29&Itemid=112

  “Daca luni e prima zi a saptamanii, atunci ultima e sambata.” Luni n-a fost niciodata prima zi a saptamanii, ci DUMINICA ESTE PRIMA ZI A SAPTAMANII SI IN ACELASI TIMP ZIUA A OPTA! NICIODATA NU A FOST DUMINICA ZIUA A SAPTEA, IAR NUMEROTAREA AIURITA CU DUMINICA ULTIMA ZI ZAPACEA PE CRESTINII CARORA ADVENTISTII LE ARGUMENTAU CA SAMBATA ESTE ZIUA A SAPTEA. NU STIAU SA-I COMBATA CU MARTURISIREA ADEVARULUI: DE CE PRAZNUIM ZIUA I A SAPTAMANII, SAU ZIUA A OPTA SI NU PE A SAPTEA.

  Daca citim spre ex. comment patristice la Apocalipsa 17, 11, vom vedea ca la Sf Parinti “al optulea” sunt cei ai Invierii, cei ce praznuiesc ziua de odihna dupa sabatul iudaic, respectiv Praznicul anual al Invierii dupa iudei,

  Iar fiara, desi se lauda ca ar fi a invierii, sau “al optulea”, este dintre cei ce praznuiesc cu iudeii, in timpul al saptelea, si praznicul anual inainte de pastile iudeilor, sau odata cu iudeii, “si merge spre pieire” (Apoc 17, 11)…

  Iata de la Sf. Vasile cateva cuvinte:

  “facem rugaciuni stand in picioare in zi de Duminica dar nu cunoastem toti motivul. Facem aceasta nu numai pt a ne reaminti prin aceasta pozitie in ziua invierii de harul care ni s-a dat, de faptul ca am inviat impreuna cu Hristos si ca trebuie sa privim catre cele de sus – ci si pt ca aceasta zi pare sa fie chip al veacului viitor. De aceea, desi este INCEPUTUL ZILELOR SAPTAMANII, nu a fost numita de Moise prima, ci una. pt ca zice Scriptura s-a facut seara si s-a facut dimineata, zi una, ca si cum aceeasi zi avea sa aiba loc de mai multe ori. Aceasta zi este UNA SI IN ACELASI TIMP A OPTA si simbolizeaza pe acea cu adevarat una si a opta zi la care s-a referit Psalmistul in unele suprascrieri ale psalmilor (este vb de Ps 6 si Ps 12/11-LXX, care au coment patr extraordinare cu privire la supratitlurile “pt al optulea, pt sfarsit”); este starea care se va arata dupa acest timp, ziua cea fara de sfarsit, care nu cunoaste seara nici a doua zi, acel veac netrecator si fara de sfarsit. Prin urmare, Biserica isi invata fii sa se roage in aceasta zi stand in picioare, pt ca prin continua amintire a vietii celei fara de sfarsit, sa nu neglijeze merindele necesare in vederea mutarii.”

  Toti Sf Parinti nu au identificat niciodata ziua Duminicii cu sabatul vechitestamentar, cu ziua sambetei, pt ca Domnul Dumnezeu ne-a randuit “o alta zi de odihna” (Evr. 4, 4-10)!

 18. Superb explicat.

  Este “una” a “sambetelor”,

  pt ca “sambata” se refera la cele 7 zile a saptamanii, Sf.Ioan Damaschin era sirian, si in ebr si siriaca, saptamana si sabatul poarta acelasi nume. Traduci cum vrei.

  respectiv “una” pt ca doar prima, doar Duminica este numita de Moise “zi una”, pt a indica unicitatea si continuitatea timpului veacului viitor, (sau ziua neinserata), pe care-l simbolizeaza: “In chip propriu si natural ziua intaia a fost numita “una” pt a arata unicitatea veacului. […]Scriptura cunoaste si ziua cea neinserata cea continua, cea fara de sfarsit pe care psalmistul a numit-o “a opta” (Ps 6, Ps 12/11) pentru ca se afla in afara acestui timp saptamanal. Incat fie de zici zi, fie de zici “zi”, fie de zici “veac” vei exprima aceeasi idee. Daca ai numi “zi” starea aceea, una este si nu multe, iar daca ai numi-o “veac”, unul este, si nu multe. Asadar Scriptura, ca sa duca mintea noastra spre viata ce va sa fie, a numit “una” icoana veacului, parga zilelor, pe cea de o varsta cu lumina, Sf. Duminica, cea cinstita cu Invierea Domnului.” (Sf. Vasile cel Mare, omil. Hexaim. p 96).
  (textul citat in cealalta postare este din “Despre Duhul Sfant”)

  Aici se poate verifica Sf. Athanasie cel Mare. El numeste zilele saptamanii “zei”: zei 1 = Duminica, zei 2 =luni, etc. Ca numele planetelor erau si nume de zei. Iar latinii numeau Feria I, Feria II, feria III…sau simplu I, II, III, IV… Textul exista in siriaca si latina, aici e traducerea in engleza.
  http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf204.xxv.iii.ii.html

  Iar pt restul Sf. Parinti pana la Ioan Damaschin P.G. 19. Nu stiu traduceri pe net.

 19. Ingrid

  Da, am fost anuntata si de ce zice par. Vasile cu Octoihul sau, dar nu stiu ce editie are…..

  Eu am raspuns asa:
  “Nu stiu ce octoih are stimabilul, dar octoihul meu, downloadat de pe net incepe Sambata seara, cu vecernia, adica de la vecernia Duminicii.
  Uite, raspunde tu, si da linkul acesta, sa downloadeze toti cartile liturgice: de aici, de la man. Stavropoleos din Buc.

  http://www.stavropoleos.ro/webpage.php?id=11&page_id=41&parent_id=39“

  pe 05 Jan 2011 la 14:04 # Ingrid

  Iar legat de sambata sambetelor, e drept ca exista interpretarea aceasta patristica, in sensul ca Duminica, prima zi devine odihna cea adevarata, binecuvantata si sfintita, sambata cea adevarata, nu in sensul ca ar inceta sa fie prima, sau a opta, ci in sensul de implinire a celor scrise despre sambata: odihna, binecuvantare si sfintire.

  Dar prin “una a sambetelor” nu mi s-a parut ca se refera la acest superlativ (desi e posibil), ci precum explica Sf Vasile la hexaimeron: “sau mai adevarata este explicatia transmisa in cuvintele cele de taina ca Dumnezeu, Cel ce a facut timpul, a pus masuri si semne: durata zilelor; si masurand timpul cu saptamana, porunceste ca saptamana sa se invarta mereu in ea insasi pt a numara miscarea timpului; iar pe saptamana sa o implineasca “ziua cea una” intorcandu-se spre ea insasi de sapte ori…..”

  si restul, ca sunt mai multe talcuiri aici, pg. 95

  http://www.scribd.com/doc/32163653/PSB-17-Sfantul-Vasile-Cel-Mare-Scrieri-I-Omilii-La-Hexaemeron-Omilii-La-Psalmi-Omilii-Si-Cuvantari

 20. De pe Sacciv

  ingrid said, on ianuarie 2, 2011 at 9:03 pm
  Din ce scrii, aceasta fraza nu este corecta, ortodoxa: “Retineti ca la acele sinoade s-a format Biserica Crestina Sfanta Soborniceasca Apostolica care este pomenita in Crez atunci creeat, ca fiind una.”

  Biserica Una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca s-a format la cinzecime. La Sin II Ec 381 s-a formulat doctrina, invatatura dogmatica despre ea, si aceea preluatadin invatatura Bisericii marturisita de TOTI PARINTII ANTERIORI.

  in ce priveste Duminica, prima zi a saptmanii, cerceteaza calculele pascale din scrierile lui Athanasie cel mare (inclusiv tabelele lui Hippolit), pana la Dionisie exigul, Maxim Marturisitorul, Ioan Damaschin.

  Vei vedea ca fiecare zi a saptamanii are o litera: alfa pt Duminica, beta pt Luni, gama pt marti, delta pt miercuri, epsilon pt joi, sigma pt vineri si zeta pt Sambata!!!!!

  Aceasta este numerotarea corecta, patristica a zilelor saptamanii!!!

 21. ingrid said, on ianuarie 2, 2011 at 3:13 pm
  frate Sacciv,

  stiu ca este doar o parere smerita, si ca nu stii nici tu cum ar fi mai bine, dar iata ca-ti scriu pt ca m-a anuntat unul ca nu stiu ce interpretari au aparut la tine cu privire la repunerea Duminicii ca prima zi. iti scriu cu dragoste, pt ca si tu ai cerut sincer, fara rautate parerea “Ii rog pe parintii preoti si pe cititorii cu pregatire teologica sa-si expuna parerea. Poate gresesc, dar mie imi pare inca un pas spre rataciri si mai mari. Daca luni e prima zi a saptamanii, atunci ultima e sambata. Si mai e un pas pana acceptam ca zi de odihna sabatul.”

  De mai de mult (cel putin din 2008 stiu sigur), atat in calendarul grecesc cat si in cel sarbesc prima zi a saptamanii este Duminica!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Despre cel rusesc nu stiu, ar trebui verificat.

  Ai aici cateva pagini scanate din calendarul grecesc ortodox (stil nou) pt 2009, cumparat de mine.

  http://dl.transfer.ro/transfer_ro-02jan-bbfc14f2d236d4e.zip

  Iar de aici se pot downloada calendarele catolice si greco-catolice pt 2010: nu au nici un fel de demarcatie pt saptamani.

  http://www.pastoratie.ro/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=29&Itemid=112

  Nu sunt de acord sub nici o forma cu ce s-a intamplat in 1924, totusi nu pot decat sa ma bucur enorm pt decizia patriarhiei de anul acesta. M-as bucura mult si de o revenire la o numerotare de la Facerea Lumii, dar….slava lui Dumnezeu macar pt ce s-a facut!!!!!!!

  “Daca luni e prima zi a saptamanii, atunci ultima e sambata.” Luni n-a fost niciodata prima zi a saptamanii, ci DUMINICA ESTE PRIMA ZI A SAPTAMANII SI IN ACELASI TIMP ZIUA A OPTA!!!!!!!!!!!!!!!!!! NICIODATA NU A FOST DUMINICA ZIUA A SAPTEA, IAR NUMEROTAREA AIURITA CU DUMINICA ULTIMA ZI ZAPACEA PE CRESTINII CARORA ADVENTISTII LE ARGUMENTAU CA SAMBATA ESTE ZIUA A SAPTEA. nU STIAU SA-I COMBATA CU MARTURISIREA ADEVARULUI: DE CE PRAZNUIM ZIUA I A SAPTAMANII, SAU ZIUA A OPTA SI NU PE A SAPTEA.

  Daca citim spre ex comment patristice la Apocalipsa 17, 11, vom vedea ca la Sf Parinti “al optulea” sunt cei ai Invierii, cei ce praznuiesc ziua de odihna dupa sabatul iudaic, respectiv Praznicul anual al Invierii dupa iudei,

  Iar fiara, desi se lauda ca ar fi a invierii, sau “al optulea”, este dintre cei ce praznuiesc cu iudeii, in timpul al saptelea, si praznicul anual inainte de pastile iudeilor, sau odata cu iudeii, “si merge spre pieire” (Apoc 17, 11)

  Răspunde
  saccsiv said, on ianuarie 2, 2011 at 4:25 pm
  ingrid

  De ce te-ai “bucura mult si de o revenire la o numerotare de la Facerea Lumii“?

  Răspunde
  ingrid said, on ianuarie 2, 2011 at 6:11 pm
  Pai asa ne-au lasat Sf Parinti,si asa este firesc, pt ca acest “minus infinit” inainte de Hristos inventat de eretici este in stransa legatura cu nebuniile heliocentriste ce ajung pana la enormitatea Big bang-ului, + povestile cu extraterestri. Toate acestea sunt legate strans si de evolutionism. Stii bine despre ce vorbesc, de aceea nu intru in detaliu.

  Dar oricum ortodocsii nostri sunt in cea mai mare parte destul de convinsi de “miliardele de ani inainte de Hristos” ca sa ia in deradere atat Scriptura cat si o astfel de decizie, daca s-ar lua. Aici este nevoie de o alta lupta, trebuie redescoperita cosmologia biblica si patristica si predata credinciosilor mai intai.

  ingrid said, on ianuarie 2, 2011 at 3:57 pm
  Iata de la Sf Vasile cateva cuvinte:

  “facem rugaciuni stand in picioare in zi de Duminica dar nu cunoastem toti motivul. Facem aceasta nu numai pt a ne reaminti prin aceasta pozitie in ziua invierii de harul care ni s-a dat, de faptul ca am inviat impreuna cu Hristos si ca trebuie sa privim catre cele de sus – ci si pt ca aceasta zi pare sa fie chip al veacului viitor. De aceea, desi este INCEPUTUL ZILELOR SAPTAMANII, nu a fost numita de Moise prima, ci una. pt ca zice Scriptura s-a facut seara si s-a facut dimineata, zi una, ca si cum aceeasi zi avea sa aiba loc de mai multe ori. Aceasta zi este UNA SI IN ACELASI TIMP A OPTA si simbolizeaza pe acea cu adevarat una si a opta zi la care s-a referit Psalmistul in unele suprascrieri ale psalmilor (este vb de Ps 6 si Ps 12/11-LXX, care au coment patr extraordinare cu privire la supratitlurile “pt al optulea, pt sfarsit”); este starea care se va arata dupa acest timp, ziua cea fara de sfarsit, care nu cunoaste seara nici a doua zi, acel veac netrecator si fara de sfarsit. Prin urmare, Biserica isi invata fii sa se roage in aceasta zi stand in picioare, pt ca prin continua amintire a vietii celei fara de sfarsit, sa nu neglijeze merindele necesare in vederea mutarii.”

  Toti Sf Parinti nu au identificat niciodata ziua Duminicii cu sabatul vechitestamentar, cu ziua sambetei, pt ca Domnul Dumnezeu ne-a randuit “o alta zi de odihna” (Evr. 4, 4-10)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Asadar, in ziua sabatului, in ziua a saptea, Dumnezeu S-a odihnit in mormant de toate lucrurile Sale!!!!!!!!!!!!! Ziua a saptea este intotdeauna simbol al veacului acesta finit!!!

  Dar noi nu praznuim asta, ci praznuim ziua a opta, care simbolizeaza Invierea, sau veacul viitor, sau taierea imprejur prin care moartea noastra a fost taiata, prin care am fost eliberati din legaturile mortii!!!

  Răspunde

 22. ingrid said, on ianuarie 2, 2011 at 7:22 pm
  @Ion Adrian

  “Interpretarile sunt infinite, dar eu nu pot separa Treimea si voi asta doriti.”

  nu este asa, ai rabdare. Ereticii marcioniti credeau ca Dumnezeul Vechiului Testament este altul decat Dumnezeul Noului Testament, dar Biserica l-a combatut serios, si Sf Parinti au scris enorm ca Noul Testament este o continuare a Vechiului Testament, ca ACELASI DUMNEZEU ESTE SI CEL AL VECHIULUI SI CEL AL NOULUI;
  AU DESCOPERIT pasaje clare cu SF. TREIME SI IN SCRIERILE VECHITESTAMENTARE, in mai multe locuri decat cele clasice arhicunoscute, socotite de teologi cele mai importante.

  Noi nu dam la cos vechiul testament, chiar daca refuzam sa praznuim lunile noi, si Pastile lor, si ziua lor de odihna, si saptamana azimelor, si Yom Kippur (ziua curatirii), etc. Toate acestea au un corespondent in traditia ortodoxa liturgica, dar intelese in functie de implinirea nou-testamentara a celor proorocite prin randuiala liturgica vechitestamentara.

  Chiar si cele 10 porunci noi suntem datori sa le timem cu totul altfel!!!

  Daca inainte de intruparea Domnului porunca era: “sa nu ucizi”, acum nu trebuie doar sa nu ucidem, ci nici sa jignim cu cuvinte grele; nu numai sa nu facem adulter, ci si sa nu privim poftind; nu doar sa iubim pe aproapele nostru ca pe noi insine, ci mai mult, sa-l iubim asa cum Hristos ne-a iubit pe noi, adica si-a dat viata pt noi, pe cand noi ii eram vrajmasi! etc.

  Taierea imprejur a noastra este cea dupa duh. Saptamana azimilor este saptamana vietii noastre pe care a praznuim cu azimile curatiei si a sinceritatii inainte de ziua a 8-a: vesnicia impreuna cu Domnul. Nu intamplator atat Ps. al 6-lea cat si Ps al 12/11-lea au ca supratitlu “pt al 8-lea, pt sfarsit”, intrucat este vorba despre 2 invieri, si un psalm vb despre prima, prin Botez, cand murim si inviem cu Hristos, iar celalalt vb despre a 2-a Inviere.

  “Catolicii sunt OK caci vad ca nu marcheza in niciun fel saptamanile, ci doar pun in corespondenta zilele din luna cu zilele saptamanii, Duminica fiind una din ele deosebita prin culoarea rosie ce indica sarbatoarea.
  Este de fapt o recunoastere ca nu au solutie la aceasta problema.”

  Nu, nu este deloc deloc normal ca sa nu avem impartirea pe saptamani!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Nu este adevarat ca ar fi vreo dilema, sau vreo oscilatiie in scrierile patristice ca Duminica sa fi fost vreodata altfel socotita decat ZI UNA SAU ZIUA A OPTA.

  Pana la decretul prin care Constantin cel mare a hotarat Duminica zi de odihna, crestinii au indurat multe. “Saptamana” romana avea 8 zile, adica octava, iudeii isi tineau sabatul lor, alte popoare aveau zeita venera, sau mercur sa-i cinsteasca saptamanal si nu numai,

  iar crestinii se incapatanau cu ziua a opta intr-o saptamana de 7 zile. Si cu ajutorul lui Dumnezeu, au biruit toate piedicile.

  Este deosebit de important sa marturisim Invierea in ziua a OPTA SAPTAMANII, NU IN A SAPTEA!!!! de aceea este extrem de importanta si impartirea pe saptamani.

  Acum eu nu stiu de cand BOR adoptase vechea impartire cu Duminica la sfarsitul saptamanii care nu este corecta, si e bine de verificat in calendarele tuturor patriarhiilor ortodoxe, si ce a determinat mutatia asta la noi in calendar. Eu stiu doar atat, ca grecii si sarbii, cel putin in 2008-2009 aveau Duminica la inceputul saptamanii in calendar.

  “Eu vad ca Sinodul a gasit-o, dand la cos Vechiul Testament ca nu pot sa cred ca ne face Adventisti de ziua a saptea, pastrand si cerand respectarea celor zece porunci.”

  Nu este asa frate, ci tocmai pt ca Duminica pe care noi o cinstim NU este ziua a saptea, ci Ziua Invierii, cand Domnul a facut cer nou si pamant nou, tocmai de aceea se cuvine sa o punem la locul ei, la inceputul saptamanii. Pentru ca odihna noastra nu este odihna vechitestamentara, ci viata vesnica, sau Invierea cea de-a doua pe care o asteptam cu dor!!! Este noua odihna pe care a randuit-o Domnul, cand din nou oamenii se vor odihni in rai, precum era la inceput, inainte ca Adam sa pacatuiasca.

  “Daca era sa fie dat la cos, trebuiau s-o faca mai intai Iisus explicit si apoi Apostolii tot explicit si nu indirect si interpretabil vorbind ei de una si intelegand noi ce vrea fiecare, ca sa creeze fluvii de rationamente de soiul celor despre sexul ingerilor.”

  Scriptura si Sf Parinti vorbesc foarte limpede si explicit, in mod unanim despre Duminica = zi una, ziua a opta, ziua Invierii.

  Iar despre sexul ingerilor rationamentele de care vorbesti sunt strict strict eretice, combatute aspru de toti Sf Parinti, dar resuscitate de protestantii moderni.

  Răspunde

 23. ingrid said, on ianuarie 2, 2011 at 10:07 pm
  Pt exemplificare, in continuare la commentul meu:
  “ingrid said, on ianuarie 2, 2011 at 9:03 pm”

  intrucat nu este nevoie sa ma credeti simplu pe cuvant ca Sf Parinti notau Duminica “alfa”, si restul, precum am zis, iata spre verificare

  incercati sa cercetati spre exemplu aici, pascalia lui Hippolit

  http://www.nabkal.de/osterstreit/anhang/zyklhippol.html#absatz1

  E in greaca, apoi tradus in germ. Exista si in engleza pe net, am dat de el, dar nu mai stiu unde.

  Observati ca din tabelul in greaca, traduc in latina astfel: alfa cu 1, beta cu 2, gama cu 3, delta cu 4, epsilon cu 5, sigma cu 6, zeta cu 7,

  Trebuie stiut ca ciclul pascal al lui Hippolit incepea in anul 222 si era pe 7 cicluri de 16 ani, care totalizau 112 ani.

  Coloanele indica ziua saptamanii in care cadea Pastile Legii, dupa ciclul sau.

  Vedeti, prima coloana este: 7, 4, 1, 7, 4, 1, 7, 4, 3, 7, 4, 3, 7, 4, 3, 7, dupa care urmatoarea coloana incepe cu 6.

  Acestea sunt redate cu sambata (13 aprilie 222), miercuri, (2 aprilie 223), duminica (21 martie 224), sambata (9 aprilie), miercuri (29 martie), duminica (18 martie), etc.

  Este limpede ca Hippolit nota ziua Duminicii cu litera “alfa”

  Desigur, pascalia lui pe 16 ani cu repetarea primei secvente de Pastile Legii, secventa pe 8 ani, era gresita.

  Sf Anatolie al Laodiceii, in 258 a pus in functie in tot rasaritul ortodox pascalia cu ciclul pe 19 ani, care se pastreaza pana astazi.

  Dar notarea Duminicii cu litera alfa, sau cu 1 in alfapet latin, cercetati va rog toate scrierile pascale, aveti aici de ex textul latin la tratatul despre pascalie al Sf Dionisie Exigul:

  http://www.henk-reints.nl/cal/audette/denys.html

  Răspunde

 24. ingrid said, on ianuarie 2, 2011 at 10:11 pm
  Scuze, am lasat fraza neterminata:

  Dar notarea Duminicii cu litera alfa, sau cu 1 in alfabet latin, este universal valabila in toate pascaliile patristice, cercetati va rog toate scrierile pascale, aveti aici de ex textul latin la tratatul despre pascalie al Sf Dionisie Exigul:

  http://www.henk-reints.nl/cal/audette/denys.html

  Răspunde

 25. ingrid said, on ianuarie 4, 2011 at 9:36 am
  “Sfântul Irineu scrie: “Noi toţi păzim Duminica ca fiind ziua de odihnă, bucurându-ne de lucrurile lui Dumnezeu” Si deci la Irineu, Duminica este si zi de odihna in care te bucuri de lucrurile lui Dumnezeu . Nu ne duce asta la Ziua De odihna a Domnului si la porunca a patra?

  Frate drag, iata cum stau lucrurile.

  Domnul l-a facut pe om in ziua a sasea, si l-a asezat la odihna in rai, urmand ziua a saptea, l-a pus sa “lucreze gradina raiului, si sa o pazeasca”. Dar vezi ce spune Sf. Ioan Gura de Aur: sa o pazeasca de cine? ca doar nu erau hoti, sa fie nevoie de paza. Avea de pazit doar porunca data, si sa poarte de grija la sine insusi, sa creasca duhovniceste, sa-si povatuiasaca femeia, care nu fusese de fata sa auda porunca, si sa se bucure de darurile Domnului.

  Daca n-ar fi pacatuit, ar fi ramas la odihna in rai.

  Dar roada neascultarii a fost pierderea odihnei: la Adam osteneala (Fc. 3, 17) apoi la Cain zbucium permanent (Fc. 4, 12), etc.

  Dupa un timp mai indelungat a venit legea prin Moise, si fagaduintele.
  Domnul stia ca fara intruparea si jertfa Domnului omul nu se va putea mantui, nu va putea intra din nou in odihna raiului, anume in binecuvantarea Domnului si in starea de sfintenie. Cu totii, drepti si nedrepti ajungeau in acelasi loc dupa moarte. Toti mureau cu nadejdea la Ziua Domnului (In. 8, 56, Evr. 11, 13), dar se pogorau cu totii in iad.

  S-au dat porunci: sa nu ucizi, sa nu furi, sa pazesti ziua a saptea, pentru ca prin toate acestea omul trebuia sa-si aduca aminte de odihna raiului, de viata cea fericita de acolo.

  Dar desi la inceput, inainte ca omul sa pacatuiasca, odihna era ca un sfarsit, ca o incununare a creatiei, acum dupa pacat, odihna adevarata in binecuvantare si sfintenie nu a mai fost posibila decat ca INVIERE, ca UN NOU INCEPUT, devreme ce omul prin pacat a murit.

  Asadar Moise a dat lege, pana la venirea Mantuitorului, sa fie amintire a odihnei omului si a odihnei Domnului din rai (Ies. 20, 10-11).

  Dar cu toata stradania lor, nimeni nu s-a mantuit prin lege, nici un om nu a reusit sa se faca fara de pacat ca sa intre in odihna Domnului: adica in binecuvantare si sfintenie.

  Toti cati erau sub lege, erau inchisi sub blestem (Gal. 3, 10) si “din faptele Legii nici un om nu se va indrepta inaintea Lui,” (Rom. 3, 20),

  dar dreptatea lui Dumnezeu vine prin credinta in Iisus Hristos, pentru toti si peste toti cei care cred, caci nu este deosebire, fiindca toti au pacatuit si sunt lipsiti de slava lui Dumnezeu, indreptandu-se in dar, cu harul Lui, prin rascumpararea cea in Hristos Iisus, pe Care Dumnezeu L-a randuit jertfa de ispasire, prin credinta in sangele Lui” (Rom. 3, 22-25).

  Gustand acum din Invierea Domnului, incepand de la botez (Rom. 6, 3-11), ce sens mai are sa ne aducem aminte de odihna Domnului si a omului de la sfarsitul creatiei Sale, cand noi acum nu mai tanjim dupa vechea odihna din rai, ci sa ramanem vesnic in odihna Domnului cea noua de la inceputul noii creatii (2, Cor. 5, 14-15; Col. 2, 20; Col. 3, 3-4; 2 Tim 2, 11)

  “Sa fiu iertat, dar cred ca solutia pentru o problema atat de speciala trebuie sa fie tot una la fel de speciala , adica asa cum exista Treimea Divina de ce nu am avea aici pe pamant Treimea aniversara:”

  Ei, frate: nu ti-a zis Sf. Ap Pavel ca noi acum am murit fata de Lege ca sa traim lui Dumnezeu? (Gal. 2, 19) Intelege si tu ca oricat s-ar stradui cineva sa nu pacatuiasca, odihna, binecuvantarea si sfintirea omului nu mai este posibila ca un sfarsit, ca o incununare a ostenelilor. Ar fi fost asa posibila, daca omul n-ar fi cazut in neascultare!!!!!!!!!!!!!!! Dar acum ne-am rastignit impreuna cu Hristos, ca Hristos sa traiasca in noi. Iar odihna nu mai este urmare a ostenelilor noastre, ci este in dar, in har, prin El biruim pacatul, prin El biruim moartea, El este INVIEREA NOASTRA, El ne va invia in ziua cea de apoi. El a zidit pentru noi cer nou si pamant nou!!!!!!!!!!!!!!!! A zidit pamantul firii omenesti din nou, facand plamada noua, Trupul si Sangele Sau cu Care impartasindu-ne, crestem ca mladita altoita in butuc. Daca dreptatea ar fi venit prin Lege, atunci Hristos ar fi murit in zadar (Rom.2, 21)

  ziua de inceput a Facerii, de aparitie a cosmosului, caci asta este in termenii stiintei de azi separarea luminii(nu a celei solare ) ci a celei Taborice de Intuneric care nu e noaptea astronomica ci nefiinta(nonlumina), ziua de odihna si de bucurie in fata Lucrarii terminate si ziua Invierii a nasterii omului nou intru Hristos, desigur ca toate conform unei realitati teologale independente de arbitrariul unei sarbatori evreiesti in care Hristos a fost in mormant.”

  Ratacesti, frate pt ca nu cunosti Scriturile, dar nu-i nimic. Iata cum trebuie sa privim lucrurile: La sfarsitul ostenelilor noastre nu poate fi vorba sa meritam nici un fel de odihna, ci marturisim ca suntem “slugi nevrednice care am implinit cele pe care eram datori sa le implinim”, ci primim odihna in dar, prin Inviere, prin credinta in invierea lui Hristos, si prin credinta ca in El biruim pacatul permanent, ne rastignim pacatului si inviem impreuna cu El!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Asadar sub nici o forma nu mai este cazul sa tinem sambata ca o odihna in care noi am mai nadajdui, intrucat nu nadajduim sa ne mantuim prin implinirea Legii. Nu nadajduim sa ne mantuim singuri fara Hristos, nu nadajduim sa ajungem din nou in binecuvantarea raiului simplu prin implinirea Legii, ca nimeni afara de Hristos nu se arata complet fara de pacat, asadar inafara blestemului Legii. Iar paganii aveau si ei legea firiipe care o incalcau, astfel incat nimeni sa nu poata sa aiba cuvant e aparare!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ci acum tinem noua zi de odihna, marturisind neincetat prin asta, ca nu ca rasplata a ostenelilor, ci in har, prin credinta in Inviere nadajduim sa intram din nou in odihna Domnului, sa devenim sfinti si binecuvantati.

  Ziua de odihna nu este pt noi doar simpla amintire, ci si pregustare a veacului celui fara de sfarsit.

  Desigur, cinstim si sambata cu un statut special: sambata, ultima zi a saptamanii este “ziua mortilor”, rezervata pt colive, pomene si rugaciuni pt cei adormiti. Noi toti asteaptam momentul cand toti vom invia: “unii spre viata vesnica, ia altii spre osanda vesnica”. Dar pana atunci, suntem datori sa ne rugam unii pentru altii mereu, pt adormiti si neadormiti, iar la sfarsitul saptamanii, care indica tainic si sfarsitul saptamanii vietii noastre, sa intensificam rugaciunile atat pt vii cat si mai ales pt cei adormiti,

  sa evitam sa venim cu colivele chiar Duminica, atunci cand simbolic, invierea si veacul viitor inchipuite de ea o fac absurda (a se vedea disputa colivasilor, cu Andrei de Paros, Nicodim Aghioratul, etc.)

  Răspunde

 26. ingrid said, on ianuarie 4, 2011 at 10:34 pm
  frate drag, nu este nici un orgoliu, ci ti-am explicat cumva prea complicat pt tine, invatatura Bisericii despre ziua odihnei. Te deranjeaza ca am zis ca “ratacesti necunoscand scripturile”, si te simti jignit, dar nu intelegi admiratia pe care o am, ca putini crestini sunt interesati, cerceteaza si cunosc macar atat cat cunosti tu.

  Am inteles tot ce ai zis. Nu am zis nici o clipa ca ti-ai dori sa serbezi sambata.
  Cat despre tripla aniversare, pe de o parte “Treime aniversara” este prea mult, ca teologic, doar Sf. Treime o numim Treime, si a aplica in acest mod cu totul tras de par asemenea expresie sfanta la ce vrei tu, personal imi suna deplasat.

  In alta ordine de idei, ziua I a creatiei, a facerii luminii a fost intr-adevar cinstita de Domnul cu invierea, si cu adevarat se poate sarbatori si este sarbatorita impreuna.

  Dar Duminica nu se poate identifica teologic cu sfarsitul saptamanii, pt ca trebuie s-o intelegem ca inceput al lucrurilor si nu ca sfarsit! Nu stiu ce n-ai inteles din ce ti-am explicat mai sus, dar n-am rabdare s-o iau de la capat cu explicatiile.

  Răspunde

 27. ingrid said, on ianuarie 5, 2011 at 10:00 am
  Pai sambata, ca si Duminica este scutita canonic de posturi prea aspre, fiind socotita tot o zi de bucurie, sambata e ptr agape, pomene…

  Totusi Duminica are semnificatia ei, speciala si separata de a sambetei…
  provenind oarecum din cea a sambetei, in sensul ca daca omul n-ar fi pacatuit, odihna ar fi ramas la sfarsitul saptamanii, dar acum, ea este odihna, ea este Invierea, ea este, am putea spune “plinirea sambetei”, dar diferita de Sambata, prin necesitatea ei de a fi prima, asemanatoare totusi cu vechea sambata prin faptul ca este odihna, binecuvantare, sfintenie, timpul primit cum zice Sf. Ap. Pavel.

  Răspunde

 28. ingrid said, on ianuarie 6, 2011 at 5:36 pm
  Frate, nu inteleg ce vrei cu textul de mai sus. Sunt de acord cu ce zice aici par. Boca si omul nu contrazice ce s-a scris pana acum.

  Invierea Domnului si a noastra este noua odihna! Invierea odihneste si pe Domnul si pe noi: “drept aceea s-a lasat alta sarbatoare de odihna poporului lui Dumnezeu. Pt ca cine a intrat in odihna lui Dumnezeu s-a odihnit si el de lucrurile lui, precum Dumnezeu de ale Sale. Sa ne silim deci ca sa intram in acea odihna, ca nimeni sa nu cada in aceeasi pilda a neascultarii” (Evr. 4, 9-11)

  Desigur, par. Arsenie Boca vorbea pt omul simplu, neduhovnicesc, care nu intelege prea multa teologie, si-l ameninta mai ales cu daune materiale daca nu pazeste ziua odihnei.

  Dar pagubele duhovnicesti sunt mult mai mari, iar Sf. Ap Pavel indeamna pe crestini sa sfatuiasca cu blandete ca omul sa tina ziua din credinta si din dragoste, intelegand rostul ei duhovnicesc, si mai putin de frica de pagube materiale (Rom. 14, 5-9).

  Si precum am spus, Duminica, neincetand sa fie prima zi a saptamanii, este plinirea celor spuse despre sambata, adica odihna, binecuvantare, sfintire, asa ca nu stiu ce ar fi de reprosat in acceptiunea ta par. Arsenie.

  Răspunde

 29. ingrid said, on ianuarie 7, 2011 at 9:24 pm
  “Din ce spui acum, nu prea vad de ce m-ai contrzis tot timpul?”

  “Si precum am spus, Duminica, neincetand sa fie prima zi a saptamanii,”: DE ASTA TE-AM CONTRAZIS!!!!!!!

  “as numi-o Ziua Domnului fara numerotare explicita prima sau ultima” da asa fac catolicii si greco-catolicii, dar pt noi ortodocsii este important ca este prima!!!!!!!!

  Iar daca pana acum n-ai reusit sa intelegi ce am scris, inseamna ca fie trebuie sa incerci sa fii mai atent, fie sa-ti vezi de cele care-ti sunt pe nivel.

  Sau daca tu preferi cum zic catolicii, n-ai decat sa fii si ateu daca poftesti.

  Răspunde

 30. Draga Aurora. Oare crezi ca mai exista harul preotiei in BOR? Ca, daca faci ascultarea de satana atunci cand asculti de ierarhia canonica a Bisericii, inseamna ca cei preotiti de dansii nu mai au preotie valabila. Nu? Ca doar Hristos da preotia, nu satana. Mai e o varianta. Satana sa fie oare raspandacii de zvonuri? Oare unde e Biserica ? ,, Unde e episcopul”? – cum spun Sf. Parinti, sau pe blog. Probabil faci parte dintr-o biserica virtuala, cu o preotie virtuala, har virtual si mantuire pe masura, adica tot virtuala.

 31. Can. 66 ap. Postul de duminică şi
  sâmbătă
  Dacă vreun cleric s-ar afla postind în zi de duminică sau sâmbătă (afară numai de una) să se caterisească; iar de ar fi laic, să se afurisească
  Can. 69 ap. Posturile de căpetenie Dacă vreun episcop sau presbiter sau diacon sau ipodiacon sau citeţ
  sau vreun cântăreţ nu posteşte sfânta patruzecime a Paştilor (marele post), sau miercurea sau vinerea, să se caterisească; afară numai dacăar fi împiedicat de slăbiciunea trupească; iar dacă ar fi laic, să se afurisească.
  Daca urmariti in articolul par. Valica, vedeti ca nu are legatura continutul acestor Canoane cu ideile textului expus.

 32. Georgele draga vezi ca bati campi si {legi lucrurile }ca masoni , baga de seama ca biserica este a Duhului Sfant, si daca incepi sa scoti fum nu mai ai nici o treaba cu preotia .

 33. Stiu ca multi inteleg limba engleza, asa ca ceva citate


  “But every Lord’s day . . . gather yourselves together and break bread, and give thanksgiving after having confessed your transgressions, that your sacrifice may be pure. But let no one that is at variance with his fellow come together with you, until they be reconciled, that your sacrifice may not be profaned” (Didache 14 [A.D. 70]).

  “We keep the eighth day [Sunday] with joyfulness, the day also on which Jesus rose again from the dead” (Letter of Barnabas 15:6–8 [A.D. 74]).

  “[T]hose who were brought up in the ancient order of things [i.e. Jews] have come to the possession of a new hope, no longer observing the Sabbath, but living in the observance of the Lord’s day, on which also our life has sprung up again by him and by his death” (Letter to the Magnesians 8 [A.D. 110]).

  “[W]e too would observe the fleshly circumcision, and the Sabbaths, and in short all the feasts, if we did not know for what reason they were enjoined [on] you—namely, on account of your transgressions and the hardness of your heart. . . . [H]ow is it, Trypho, that we would not observe those rites which do not harm us—I speak of fleshly circumcision and Sabbaths and feasts? . . . God enjoined you to keep the Sabbath, and imposed on you other precepts for a sign, as I have already said, on account of your unrighteousness and that of your fathers . . .” (Iustin Martyr, Dialogue with Trypho the Jew 18, 21 [A.D. 155]).

  “But Sunday is the day on which we all hold our common assembly, because it is the first day on which God, having wrought a change in the darkness and matter, made the world; and Jesus Christ our Savior on the same day rose from the dead” (Iustin Martyr, First Apology 67 [A.D. 155]).

  “[L]et him who contends that the Sabbath is still to be observed as a balm of salvation, and circumcision on the eighth day . . . teach us that, for the time past, righteous men kept the Sabbath or practiced circumcision, and were thus rendered ‘friends of God.’ For if circumcision purges a man, since God made Adam uncircumcised, why did he not circumcise him, even after his sinning, if circumcision purges? . . . Therefore, since God originated Adam uncircumcised and unobservant of the Sabbath, consequently his offspring also, Abel, offering him sacrifices, uncircumcised and unobservant of the Sabbath, was by him [God] commended [Gen. 4:1–7, Heb. 11:4]. . . . Noah also, uncircumcised—yes, and unobservant of the Sabbath—God freed from the deluge. For Enoch too, most righteous man, uncircumcised and unobservant of the Sabbath, he translated from this world, who did not first taste death in order that, being a candidate for eternal life, he might show us that we also may, without the burden of the law of Moses, please God” (Tertullian, An Answer to the Jews 2 [A.D. 203]).

  “The apostles further appointed: On the first day of the week let there be service, and the reading of the holy scriptures, and the oblation [sacrifice of the Mass], because on the first day of the week [i.e., Sunday] our Lord rose from the place of the dead, and on the first day of the week he arose upon the world, and on the first day of the week he ascended up to heaven, and on the first day of the week he will appear at last with the angels of heaven” (Didascalia 2 [A.D. 225]).

  “Hence it is not possible that the [day of] rest after the Sabbath should have come into existence from the seventh [day] of our God. On the contrary, it is our Savior who, after the pattern of his own rest, caused us to be made in the likeness of his death, and hence also of his resurrection” (Commentary on John 2:28 [A.D. 229]).

  “The Sabbath was the end of the first creation, the Lord’s day was the beginning of the second, in which he renewed and restored the old in the same way as he prescribed that they should formerly observe the Sabbath as a memorial of the end of the first things, so we honor the Lord’s day as being the memorial of the new creation” (Athanasius, On Sabbath and Circumcision 3 [A.D. 345]).

  “Fall not away either into the sect of the Samaritans or into Judaism, for Jesus Christ has henceforth ransomed you. Stand aloof from all observance of Sabbaths and from calling any indifferent meats common or unclean” (Cyril of Jerusalem, Catechetical Lectures 4:37 [A.D. 350]).

  “Christians should not Judaize and should not be idle on the Sabbath, but should work on that day; they should, however, particularly reverence the Lord’s day and, if possible, not work on it, because they were Christians” (Council of Laodicea, Canon 29 [A.D. 360]).

  “It has come to my ears that certain men of perverse spirit have sown among you some things that are wrong and opposed to the holy faith, so as to forbid any work being done on the Sabbath day. What else can I call these [men] but preachers of Antichrist, who when he comes will cause the Sabbath day as well as the Lord’s day to be kept free from all work. For because he [the Antichrist] pretends to die and rise again, he wishes the Lord’s day to be held in reverence; and because he compels the people to Judaize that he may bring back the outward rite of the law, and subject the perfidy of the Jews to himself, he wishes the Sabbath to be observed. For this which is said by the prophet, ‘You shall bring in no burden through your gates on the Sabbath day’ [Jer. 17:24] could be held to as long as it was lawful for the law to be observed according to the letter. But after that the grace of almighty God, our Lord Jesus Christ, has appeared, the commandments of the law which were spoken figuratively cannot be kept according to the letter. For if anyone says that this about the Sabbath is to be kept, he must needs say that carnal sacrifices are to be offered. He must say too that the commandment about the circumcision of the body is still to be retained. But let him hear the apostle Paul saying in opposition to him: ‘If you be circumcised, Christ will profit you nothing’ [Gal. 5:2]” ( Gregory the Great, Letters 13:1 [A.D. 597]).

 34. pentru ca este clar cel care scoate fum , si nu este o lumina{un sfesnic, un lampadar, [Un Sfant]} nu mai poate lega si dezlega aici pe pamant si acolo in ceruri si atunci cel care scoate fum “leaga ca mason” ca doar ce sa faca si el , sa fie dat de rusine?

 35. Epistle of Barnabas 15:8-9 (c. 130 A.D.)
  “Finally, He says to them: ‘I cannot bear your new moons and sabbaths.’ You see what He means: it is not the present sabbaths that are acceptable to Me, but the one that I have made; on that Sabbath, after I have set everything at rest, I will create the beginning of an eighth day, which is the beginning of another world. This is why we spend the eighth day in celebration, the day on which Jesus both arose from the dead and, after appearing again, ascended into heaven.”

 36. @
  admin
  Ma intrebi daca tin sau nu post? Sau daca fac mai multe matanii?

  Praznuiesc Invierea ca un nou inceput, nu ca un sfarsit! Praznuiesc Invierea ca Inviere, nu ca moarte!

  1. @ingrid
   ba nu Ingrid, moartea dupa cum stii e inainte de Inviere, iar punctul culminant e Invierea. Iar pentru ca Duminica este incununarea tuturor zilelor noastre, mai este numita si ziua a 8-a, viata cea vesnica, de care sa dea Domnul cu totii sa ne invrednicim alaturi de Sfanta Treime.
   Tocmai din acest motiv nu trebuie taiata legatura cu restul zilelor ce o preced… zile pregatitoare, precum este si viata noastra, pregatitoare pentru vesnicie.
   Dar scopul pe care-l urmaresc jidovii si jidovitii este de a pune sabatul ca punct culminant.

 37. Deci este revoltator, ma bucur foarte mult ca unii nu dorm asa de bine cum vor alti sa doarma, Este o intreaga ameteala in veacul de acum , daca nu ai iscusinta duhovniciasca te prapadeste veacul acesta te face una cu pamantul. Parintele Cleopa a spus clar Dogmele credintei ortodoxe sunt drepte si clare. Din partea lor este hotarat lucru ca vor sa se intorca la ziua de Sambata, in opinia lor invatatura Sfintilor Parinti nu prea conteaza vin cu argumentul ca in Scriptura nu este nicaieri scris clar ca ziua de Duminica sa fie sarbatoare asa cum este scris despre ziua de Sambata in decalog si ca se zice clar ca ziua de Sambata sa fie cinstita , ei mai spun ca nicaieri in Scriptura nu este specificat atat de clar sa fie sarbatorita ziua de Duminica asa cum este specificat clar , ca ziua de Sambata trebuie sarbatorita.
  Sf. Ioan Gurã de Aur scria:

  “Preotii au primit o putere pe care Dumnezeu nu a dat-o nici îngerilor nici arhanghelilor. Li s-a spus: ‘tot ce veti tine legat pe pãmânt, va fi legat si în cer, tot ce veti dezlega, dezlegat va fi’. Domnitorii au, într-adevãr, puterea sã lege, însã ei pot lega doar trupurile. Preotii însã pot tine legate si sufletele în cer si pe pãmânt…”[ii]

 38. Pai daca in sfarsit ai inteles, las-o ca zi a opta: De asta i se spune a opta, ca este incununare, de asta este in acelsi timp prima zi a saptamanii, pt ca este un nou inceput, este inviere si nu moarte.

 39. “tocmai din acest motiv nu trebuie taiata legatura cu restul zilelor ce o preced… zile pregatitoare”

  Mai, rataciti nestiind scripturile…

  Ce sunt zilele pregatitoare?
  Oare nu veacul acesta?
  Oare nu stim ca toti vom muri inainte de invierea a doua, inainte de viata Vesnica?

  Oare daca ai murit, nu ai taiat toate legaturile cu veacul pregatitor?

  Aici e timpul pocaintei, dupa care moartea trebuie sa o gustam, tocmai pentru ca taind cu totul legaturile cu veacul acesta pregatitor, sa fim pururea vii impreuna cu Hristos.

  Sau tu crezi ca nu vei muri inainte de inviere?

  1. @ingrid
   si de ce nu au lasat-o ca ziua a opta? de ce preferati sa fie prima zi?
   in ultimul comentariu deja incepi sa intelegi.. deci intai moarte si apoi Inviere.. dar la voi e intai Inviere si apoi moarte..

 40. Deci ce mai la deal, ce mai la vale , Chemarea noastra este clara sa devenim Sfinti, sa devenim preoti, sa devenim imparati, daca nu devii Sfant , nu ai decat sa sarbatoresti ce vrei, dar un ortodox adevarat il doare inima de nu va ajunge Sfant de nu va ajunge Preot de nu va ajunge Imparat, cum e oare sa traiesti fara inima??? asa este si ortodoxul fara sfintenie, nu mai are inima.

 41. Oare chiar trebuiau insirate anumite elucubratii?

  Nu este suficient de limpede textul parintelui Mihai Valica? Sau unii nu sunt iubitori de limpezime, si tulbura apele la infinit, in ape murdare pierzandusi urmele…

  Iertati !
  Doamne ajuta !

  1. @Ioan
   unii au mintea mai ascutita si au mai multa incredere in propriile judecati

   Duminica a fost ziua intai pana la Invierea Domnului, Care a transformat-o in zi de odihna, in Ziua Domnului… dar si in ziua a opta, eshatonul [eshaton = ultim, final]

 42. “si de ce nu au lasat-o ca ziua a opta? de ce preferati sa fie prima zi?
  in ultimul comentariu deja incepi sa intelegi.. deci intai moarte si apoi Inviere.. dar la voi e intai Inviere si apoi moarte..”

  era in mod cu totul si cu totul gresit a saptea in calendar, incat nu te puteai intelege cu nimeni, si majoritatea crestinilor nu stiu ca este a opta si in acelasi timp PRIMA, pentru ca este INVIERE, si asezand-o prima, asa cum au facut TOTI Sf. Parinti, ne marturisim credinta noastra in INVIERE, cati dintre noi cred in Inviere.

  Dar indiferent ce au facut comunistii, marturia noastra ramana aceeasi, ca DUMINICA ESTE PRIMA SI A OPTA ZI! nU POATE SA FIE A OPTA ZI, FARA SA FIE SI PRIMA, FARA SA FIE INVIERE. CA A OPTA ZI ESTE INAFARA SAPTAMANII, INAFARA VEACULUI ACESTUIA, ESTE ZIUA CEA NEINSERATA! ESTE UNA PENTRU CA ESTE O SINGURA ZI NESFARSITA.

 43. “Duminica a fost ziua intai pana la Invierea Domnului, Care a transformat-o in zi de odihna, in Ziua Domnului… dar si in ziua a opta, eshatonul [eshaton = ultim, final]”

  Nici un Sf. Parinte nu o numeste ziua a saptea, ci extrem extrem de des ZIUA INTAI, respectiv ZIUA A OPTA.

  DUMINICA NU A INCETAT NICIODATA SA FIE ZIUA INTAI, DESI A DVENIT NOUA ZI DE ODHNA.

 44. “pai care-i invierea ta aici pe pamant? Duminica-prima zi sau duminica-a 8-a zi?”

  Doamne frate, oare ai citit macar odata in viata ta Scriptura, sau n-ai reusit pana acum?

  Pana si despre invierea noastra de aici de pe pamant imi ceri lamuriri?

  Esista mai multe morti si mai multe invieri.

  Prima noastra moarte si Inviere este atunci cand noi ne botezam.

  Apoi, ori de cate ori ne pocaim de pacatele noaste si ne spovedim, murim pacatului, murim lumii acesteia, murim, ca inviind, Hristos sa traiasca in noi.

  Dar precum stim, toata moartea si Invierea pe care o pregustam noi pe pamant este doar un chip, ceva ca prin oglinda, fata de Invierea a doua cea mare si desavarsita, cand ne vom impartasi de Domnul “mai desavarsit” “mai adevarat”, precum zice preotul in rugaciunile sale de taina din timpul Sf. Liturghii.

  Si desigur, invierea noastra de pe pamant i invierea noastra cea de-a doua este PRIMA SI A OPTA ZI A SAPTAMANII. DACA N-AR FI A OPTA, NU AR AVEA CUM SA FIE PRRIMA, PT CA N-AR AVEA CUM SA DEPASEASCA SAPTAMANA CARE SIMBOLIZEAZA VEACUL ACESTA TRECATOR. IAR DACA N-AR FI PRIMA, DE ASEMENEA NU AR EXISTA NICI O POSIBILITATE SA FIE A OPTA. Incearca doar sa fii logic cand pui intrebari.

  Sa vedem ceva versete scripturistice.

  Invierea lui Hristos, ca moarte si inviere a noastra (din p d v. obiectiv, de care ne facem partasi la botez:

  2 Cor 5, 14: “fiindca socotim ca, daca Unul singur a murit pentru toti, deci TOTI au murit”

  Col. 3, 3 “caci voi ati murit, si viata voastra este ascunsa cu Hristos in Dumnezeu

  Moartea si Invierea de la Botez si ca pocainta:

  Rom. 6, 2: Noi care am murit pacatului, cum vom mai trai in pacat? Au nu stiti ca toti cati in Hristos Iisus ne-am botezat, intru moartea lui ne-am botezat? Deci ne-am ingropat cu El in moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a inviat din morti, prin slava Tatalui, asa sa umblam si noi intr innoirea vietii; caci daca am crescut impreuna cu El prin asemanarea mortii Lui, atunci vom fi partasi si ai invierii Lui. Cunoscand aceasta ca omul nostru cel vechi a fost rastignit impreuna cu El, ca sa se nimiceasca trupul pacatului, pentru a nu mai fi robi pacatului. Caci cel care a murit este liberat de pacat. Iar daca am murit impreuna cu Hristos, credem ca vom si vietui impreuna cu El, stiind ca Hristos, inviat din morti, nu mai moare. Moartea nu mai are stapanire asupra Lui.

  Gal. 2, 20 M-am rastignit impreuna cu Hristos si eu nu mai traiesc, ci Hristos traieste in mine.

  Moartea in ce priveste Legea:

  Rom. 7, 4 “Tot asa fratii mei, prin trupul lui Hristos, si voi ati murit in ce priveste Legea, ca sa fiti ai altuia, adica ai Celui ce a inviat din morti”

  Gal. 2, 19: “caci eu prin Lege, am murit fata de Lege, ca sa traiesc pentru Dumnezeu”

  Col. 2, 20 Daca ati murit impreuna cu Hristos fata de invataturile incepatoare ale lumii, de ce, ca si cum ati trai inca in lume, va supuneti la porunci ca acestea

  A doua Inviere:

  1 Tes. 4, 14: pentru ca daca credem ca Iisus a murit si a inviat, tot asa credem ca Dumnezeu, pe cei adormiti intru Iisus ii va aduce impreuna cu El.

  1 cor 6, 14: “Iar Dumnezeu, Care a inviat pe Domnul, ne va invia si pe noi prin puterea Sa”

  1 Cor. 15, 12 “Iar daca se propovaduieste ca Hristos a inviat din morti, cum zic unii dintre voi ca nu este invierea mortilor? Daca nu este inviere a mortilor, nici Hristos n-a inviat. Si daca Hristos nu a inviat, zadarnica este atunci propovaduirea noastra, zadarnica si credinta voastra

  1. @ingrid
   da sora ingrid.. iti cer lamuriri ca sa stiu si eu cum sarbatoresti Sfintele Pasti, ca la asta ma refeream cand am zis invierea aici pe pamant..
   “Daca nu este inviere a mortilor, nici Hristos n-a inviat” aceasta arata succesiunea sambetei cu duminica, iar nu invers.

 45. “@ingrid
  si raportat la calendarul civil, a cata zi este duminica?”

  ce treaba ai tu cu calendarul civil? La Romani in calendarul civil, aveau cate 8 zile, o zi din opt era zi de odihna. Dar nici unui crestin nu i-a pasat de asta, ci a marturisit permanent ca praznuieste Duminica, PRIMA ZI, si in acelasi timp a OPTA zi dintr-o saptamana de 7 zile.

 46. @ Ingrid
  Draga, mai bolborosesti mult? Stai mai mult inbiserica si ai sa vezi de ce e duminica legata de sambata. Saptamana bisericeasca incepe cu vecernia de sambata seara si invierea este intr-adevar o incununare. Nu poti sa inviezi mai inainte de a te rastigni si de a muri. Nu exista moarte fara inviere, orice moarte e spre inviere, de aceea nici nu se separ. te contrazici, draga. Dar, ma rog, e dreptul tau sa ai acelasi calendar ca evreii si ce calendar vrei pe perete. Poporul asta pana acum a fost obisnuit intr-un fel si au stiut sa serbeze mai duhovniceste Invierea decat noi,acum. Deodata, BOR toate legile dogmatice si duhovnicesti le-a implinit si numai aceasta mai ramasese. Ca bine le spune Parintele Valica.

 47. @ admin
  era octava frate in Imperiul Roman

  The Roman week was an eight day week which started with the Nundinae (Market Day). Until the acceptance of the seven-day week sometime after 19 BC, each of the week’s eight days were referred to–in writing and in speech–as the Nundinae, the day before the Nundinae, two days before the Nundinae, and so forth.

  http://www.therthdimension.org/AncientRome/Calendar/calendar.html

  1. @ingrid
   lasa mai romanii si revino in Ortodoxie… trebuie sa fie clar: munca si apoi odihna! Noi trebuie sa ne odihnim Duminica si sa dam slava Domnului dupa o saptamana de lucru si pentru ca a dat Domnul sa mai traim o saptamana. Poti, simbolic, sa consideri Duminica prima zi, insa nu pune linie intre sambata si duminica… ca JIDANIIIIII. Gata!

 48. “da sora ingrid.. iti cer lamuriri ca sa stiu si eu cum sarbatoresti Sfintele Pasti, ca la asta ma refeream cand am zis invierea aici pe pamant..
  “Daca nu este inviere a mortilor, nici Hristos n-a inviat” aceasta arata succesiunea sambetei cu duminica, iar nu invers.”

  Ai nevoie de texte scripturistice ca Duminica este prima zi a saptamanii? Da un search pe net, macar atat.

  Ai nevoie de texte patristice care atesta ca intotdeauna Invierea este PRIMA zi a saptamanii si a OPTA zi a saptamanii?

  Ai deja prea multe.

  Normal ca moartea precede invierea. Dar asa nu inseamna ca mai avem vreo legatura cu veacul cel pieritor, ci am murit ca sa fim vii in Hristos!

  1. @ingrid
   atata timp cat esti pe pamant ai legatura cu veacul cel pieritor… Botezul nu te salveaza, decat daca nu mai faci pacate!
   Duminica a fost prima zi a saptamanii pe vremea Mantuitorului! De la Inviere Kaput! A devenit a opta! deci… dupa sambata! Ce-i asa de greu?

   De ce Duminica era prima zi in Vechiul testament? Oare pt ca prefigura Invierea? Sau pentru acelasi motiv pentru care astazi lunea este prima zi a saptamanii???

 49. “lasa mai romanii si revino in Ortodoxie… trebuie sa fie clar: munca si apoi odihna! Noi trebuie sa ne odihnim Duminica si sa dam slava Domnului dupa o saptamana de lucru si pentru ca a dat Domnul sa mai traim o saptamana. Poti, simbolic, sa consideri Duminica prima zi, insa nu pune linie intre sambata si duminica… ca JIDANIIIIII. Gata!”

  revino tu la Ortodoxie dintre comunisti si jidani, si praznuieste Duminica asa cum se cuvine si cum ii place Domnului.

  Si linia intre sambata si Duminica este marturia ca bobul de grau trebuie intai sa moara inainte ca sa rodeasca, si fara moarte nu exista Inviere!!!
  Iar daca tu nu vrei sa invii n-ai decat sa-ti lasi odihna la Sf. Saptamanii si sa-ti stergi linia mortii celei dinainte de inviere de la tine din calendar!

  1. @ingrid
   si cand de gand tu sa mori, daca tu incepi cu invierea? Sambata este ziua mortilor! si tocmai din acest motiv sambata precede duminica… unde iti este logica? ai lasat-o in imperiul roman?

 50. “atata timp cat esti pe pamant ai legatura cu veacul cel pieritor… Botezul nu te salveaza, decat daca nu mai faci pacate!”

  Vai frate, vai vai vai!!!!! Esti pierdut rau!!!! daca n-am muri si daca n-am invia prin botez, cam greu ne-am mai mantui….
  Nici despre sufletele celor avortati…. intrucat n-au fost botezati, nu este prea clar….. nadajduim in milostivirea lui Dumnezeu, dar Biserica ne spune ca inafara de botez, nu este mantuire, salvare….

  Vai si amar daca te apuci sa spui ce spui…

  Pt urmatoarele pacate de dupa botez ni s-a dat botezul lacrimilor…..Dar fara taina Botezului…cam greu cu mantuirea.

  “Duminica a fost prima zi a saptamanii pe vremea Mantuitorului! De la Inviere Kaput! A devenit a opta! deci… dupa sambata! Ce-i asa de greu?”

  Astea sunt MINCIUNI!!! La nici un Sf. Parinte nu a fost Duminica ziua a saptea, sau sabat, ci niciodata nu au lasat Sf. Parinti doar ca este a “opta zi”, ci mereu au accentuat ca este prima!!!!!!!!!!!!!!! Si toate pascaliile, incepand din Sec II si pana la Matei Vlastare (si pana astazi in majoritatea Patriarhiilor Ortodoxe) Duminica a fost inainte de toate numita PRIMA ZI, nu a OPTA.

  “De ce Duminica era prima zi in Vechiul testament? Oare pt ca prefigura Invierea? Sau pentru acelasi motiv pentru care astazi lunea este prima zi a saptamanii???”

  Si in vechiul Testament tot prin 1 si 8 era prefigurata Invierea, desigur. Ca Taierea imprejur in a opta zi simboliza taierea legaturilor mortii prin inviere! De asemenea, sarbatoarea corturilor simboliza sarbatoarea invierii corturilor noastre. De aceea praznuiau in prima zi si in a opta zi: anume prima inviere si a doua inviere.
  iar a saptea zi simboliza sfarsitul veacului acestuia trecator, motiv pentru care, pentru curatirea de diverse necuratii erau mereu nevoie de 7 zile, iar a opta zi erai curat. (Lev. 14, 9; 15, 13) Citeste Chiril al Alexandriei, Glafire si Inchinare in Duh si Adevar, si te vei lamuri.

  1. @ingrid
   te rog nu mai specula precum sectarii.. normal ca fara Botez chiar nu exsta nicio sansa de mantuire, dar conteaza si restul ce faci… Daca mori imediat dupa Botez, clar ca te mantuiesti…
   Ceea ce vroiam sa vezi este ca asa cum la Botez intai este moartea si apoi nasterea din nou, asa este si la Inviere.. adica Ziua Domnului, ce este precedata de ziua mortilor, adica sambata
   tu chiar nu vezi tendinta de a crea un calendar laic ce are ca final sambata, in care sa-si odihneasca hoiturile toti jidovii si jidovitii?

 51. “si cand de gand tu sa mori, daca tu incepi cu invierea? Sambata este ziua mortilor! si tocmai din acest motiv sambata precede duminica… unde iti este logica? ai lasat-o in imperiul roman?”

  Of Doamne, pana cand nepriceputi…

  nu doar sambata precede Duminica, ci desigur, fiecare saptamana precede alta saptamana, insa granita dintre saptamani este granita dintre veacul acesta si veacul celalalt. Anume granita este moartea care are loc la sfarsitul saptamanii acesteia, pentru ca Duminica sa inviem din nou la un nou inceput de saptamana, la unnou inceput de veac

  1. @ingrid
   ma sora… aici pe pamant invii doar la Botez, clar! asa ca ziua intai si pururi doar aceeasi zi va fi doar in vesnicie.. o duminica continua..
   de pe pamant nu poti privi duminica decat ca pe a 8-a zi… ca nadejde in Inviere…

 52. @ingrid

  Serios,esti tare haioasa:)))Am citit cu atentie ce ai scris…amesteci romanii,cu ortodoxia si altele…cel mai logic:SAPTAMANA INCEPE DUMINICA SI SE TERMINA SAMBATA!!!Ce este sambata!??Sabatul…acum te-ai prins?!?Ce este atat de complicat in aceasta treaba?!aveti impresia ca au renuntat la plan?!stai linisti fratilor…suntem de abia la inceput…

 53. “ma sora… aici pe pamant invii doar la Botez, clar!”

  of of of…

  Sf. Ap Pavel murea in fiecare zi iar tu mori doar la botez…..

  Frate: toate acestea: saptamana de sapte zile, Duminica: prima zi a saptamanii sunt icoane cu invataturi dogmatice foarte profunde.

  Desigur, asta nu inseamna ca am pierdut harul, daca pana acum pe icoanele calendaristice bisericesti de la noi figura in mod gresit Duminica drept a saptea zi.

  Este important faptul ca Duminica este pentru noi PRIMA zi a saptamanii pentru motivele dogmatice de mai sus, pentru ca traditia Bisericii in mod cu totul si cu totul unitar a marturisit asa, si slava Domnului ca s-a facut acest pas. Mai asteptam si alti pasi binecuvantati, cu rugaciunile celor de la apologeticum si nu numai!

  1. @ingrid
   eu ziceam de inviere, nu de moarte…
   care ar fi dupa tine urmatorii pasi? sau care sunt cei pe care ti i-ai dori?

 54. @garduldefier

  “Serios,esti tare haioasa:)))Am citit cu atentie ce ai scris…amesteci romanii,cu ortodoxia si altele…cel mai logic”

  Citeste te rog cu mai multa atentie, si inainte sa citesti, fa macar cateva rugaciuni ca Domnul sa-ti lumineze mintea sa poti sa intelegi

 55. @admin
  “eu ziceam de inviere, nu de moarte…
  care ar fi dupa tine urmatorii pasi? sau care sunt cei pe care ti i-ai dori?”

  Pai deocamdata cronologia moderna este gresita, sunt multe date din cronologia lui Ptolemeu pe care o urmeaza cercetatorii moderni care nu concorda cu realitatea, pe langa faptul ca gandesc sucit, cu minus infinit. Ar fi un pas pentru care ar putea sa se roage…

 56. “eu ziceam de inviere, nu de moarte…”

  frate, citeste mai sus, ca exista talcuirea Sf. Vasile cel Mare cu privire la Duminica si perioada Cinzecimii.
  Scrie ca Duminica si in Cinzecime, Biserica a randuit sa stai in picioare in Biserica, iar in rest se poate ingenunchea.

  De ce? ce inseamna asta? Ce inseamna ingenuncherea, caderea la pamant, si ce inseamna ridicarea? Si ce inseamna ca stai tot timpul in picioare? Vezi ca-ti spune Sf Vasile:

  caderea la pamant este caderea in pacat, este moartea trupeasca, sufleteasca, iar ridicarea este invierea.

  Duminica reprezinta veacul cel fara de sfarsit, de aceea statul permanent in picioare reprezinta permanenta inviere, fara putinta de cadere.

  Asadar ce zici tu aici “eu ziceam de inviere, nu de moarte…” este absurd.

  Eu de cate ori cad in genunchi, de cate ori imi pare rau pentru pacatele mele mor pentu ca sa ma invie Hristos. Iar permanenta inviere o pregustam din veacul acesta, prin iertarea pacatelor, dar nu asa cum o vom gusta in mod desavarsit in veacul viitor.

 57. Ca sa darimi o casa nu trebuie altceva sa faci decat sa iei din cind in cind cite o piatra de la temelia ei.

  Asa a fost si cu schimbarea calendarului. Vor sa distruga traditia bisericii ORTODOXE. Venim pe net si ne dam cu parerea, ne certam, ne contrazicem si spunem fiecare dupa pregatirea noastra teologica dar ei isi duc lucrarea acasta diavoleasca mai departe.

  Sa nu uitam ca lucrarea vrajmasului este mare si subtila si prin aceste “MICI” modificari nu fac altceva decit sa darime ORTODOXIA.

 58. @ingrid Nu am auzit de vreo Sfanta Ingrid in Ortodoxie, decat la romano-catolici dar poate ca veti vrea sa ma convingeti ca exista la fel cum incercati si sa mutati Ziua Domnului la inceputul saptamanii?Nici comunistii nu au schimbat Duminica in prima zi a saptamanii dar incercati voi.Tovarasa,pardon,doamna Ingrid,dumneavoastra pareti Ortodoxa, nu dupa nume,nu.Dupa anumite pareri expuse pe mai multe site-uri,cum singura spuneti.Doar pareti.Nu va urmaresc ptr. ca nu am timp de asa ceva insa din toata polologhia pe care o insirati peste tot si cu argumentele pe care le avea si dr.mengele la auschwitz,incercati sa fiti dvs. impreuna cu cei de prin “deal” schimbatorii Ortodoxiei si nu oricum ci cu texte,paratexte si alte adunaturi de cuvinte.Atentie mare,nu va judec ptr. ca nu am voie,doar imi expun parerea personala si va spun ca sunt un Crestin Ortodox in devenire ptr. ca eu inca nu imi pot iubi dusmanii ! Nu ma erijez in fals cunoscator de dogme culese pe genunchi din pseudoevanghelii protestante ci doar imi expun parerea mea despre voi,”atotcunoscatorii”.
  Reluand,dvs. stiati ca Pr.Valica este unul dintre putinii parinti care a luat pozitie impotriva cipurilor pe blog,asa cum o face,dar o face si nu in anonimat cum deturneaza adevarul dl.Georgel anonimul,este semnatar al textelor sale iar dvs si dom’Georgel care este mult prea ipocrit sa inteleaga ceva corect,un lucru nu stiti ,de fapt il stiti dar “va dati dupa cires”:purtatorul de cuvinte al BOR, in mod oficial a spus (sintetizez)ca nu este nici o problema daca suntem purtatori de cipuri in acte,si adaug eu,iar apoi si sub pielicica! Eee,cum vi se par venerabililor care il combateti pe Pr. Valica,pe Sfintii Parinti si in mod general voi doi,dvs. si dom’Georgel,combateti Ortodoxia? Ptr voi doi nu are nici o importanta daca Duminica este lasata de insusi Fiul Domnului prin Noul Testament,ca zi de odihna si reculegere si rugaciune pentru noi Crestin Ortodocsii,ca praznic al Mantuirii sufletelor noastre amarate de fariseismul unora ca voi doi, prin Inviere,prin legatura tainica dintre Sambata ,cand celebram pe cei adormiti si Duminica,Ziua Domnului ! Incercati va rog pe voi doi,sa le spuneti acest lucru credinciosilor Ortodocsi dar in interiorul unei Sfinte Biserici in Duminica pe care voi doi si “altii”de prin BOR ,o considerati prima zi a saptamanii,si convingeti-i acolo “la cald”,pe credinciosii veniti sa se impartaseasca prin auz si vaz cu Sfanta Evanghelie la Sfanta Liturghie care se slujeste de peste 2000 de ani in Ziua Domnului,Duminica,la Crestin Ortodocsi .La voi,ecumenistii si farsorii probabil nu este alta legatura intre calendarul Ortodox pastrat ,repet, de peste 2000 de ani,si insasi Sfanta Credinta decat prin liniile demarcate cu rosu nu-i asa?Mi-aduc aminte ca a mai fost unul care tragea linii cu un creion rosu pe hartile Romaniei mutilate de el,si-l chema stalin,ati auzit de el?Dar de Sfintii Martiri ai temnitelor bolsevice la care Pr.Valica facea referiri importante,ptr. a fi canonizati ,ati auzit sa fi schimbat Duminica in alta zi asa cum o faceti voi ? Dar de Parintele Arsenie Boca nu supranumit ci doar spus adevarat ca este Sfantul Ardealului, ati auzit ?Toti acesti Sfinti sunt deja Sfintiti de faptele lor,de mucenicia lor, de Insusi Bunul Dumnezeu,pentru ca prin suferintele lor ne-au dat exemplul de rabdare in aceasta lume desarta pastrand nealterata de vreo josnicie asa cum faceti voi,Sfant Ortodoxia noastra!Dom’ Georgel,daca esti asa de dur cu Pr.Valica si spui ca de ce mai face parte din BOR(vrei sa faca parte din Biserica Sarba?),imi poti da exemple ale altui parinte din BOR care sa fi avut o atitudine in acest sens,exceptand fireste pe cativa din Sfintii nostri parinti contemporani cu noi,putini dar marturisitori? De ce esti atat de inversunat impotriva Pr.Valica ptr. ca nu a venit la trinitas ca sa spuna public ceea ce de fapt a facut in mod public pe net semnand textele Sfintiei sale ? Pai are loc de voi ecumenistii si fariseii care inselati si amagiti oamenii simpli prin comentariile voastre absurde ? De cine sa facem ascultare dom’Georgel si dna.ingridel, de aceia care vand Ortodoxia la consilii mondiale, prin rugaciunile lor alaturi de catolici si in curand de musulmanii care au decapitat pe rudele mele ,Sfintii Brancoveni?Voi doi puteti sa va celebrati sabatul,vodoo sau kurban bayramul cand vreti,dar faceti-o in liniste fara a ne tulbura pe noi cu smintelile voastre ! Apropos,stiti ce patesc cei care smintesc credinciosii de la dreapta credinta? Nu va e teama,puteti pune capul linistit pe perna stiind ce plata veti lua? Mai aveti timp sa dezavuati inselaciunile pe care le-ati facut si sa va pocaiti revenind la matricea existentei noastre,la Ortodoxie !Pentru Sfintii nostri Martiri,pentru Sfintii Parintii nostri Marturisitori,pentru mine si probabil si pentru altii care simt mai patimas credinta,nu a existat si nu va fi decat ORTODOXIE sau Moarte !

 59. Duminica este ziua Sfanta a saptamanii,traditia noasta populara asa a transmis-o,batranii satelor incetau munca sambata dupa asfintit si se pregateau sa intampine Duminica.
  Macar de am pastra aceasta traditie.fara atatea speculatii rationale chiar si teologice!Cati dintre noi pot intelege rational scriierile Sfintilor Parinti?Cati dintre noi nu mergem la serviciu Duminica?Cati nu se smintesc mai tare de aceste polemici?Credinta trebuie pastrata in inima!Sfanta Scriptura e imens de adanca,multi se ratacesc in Ea!
  Problemele GARVE si de actualitate sunt altele:cardurile de sanatate bat la usa!Si toate celelalte:invatamantul,ecumenismul,avorturile,SARACIA,s a m d!
  In toate avem nevoie de sprijinul Bisericii!
  Sa ne RUGAM in genunchi si cu lacrimi amare sa se milostiveasca Bunul DUMNEZEU de noi,sa ne ierte pacatele si sa ne ajute sa le trecem pe toate!Preotii cu har sa ii lumineze Dumnezeu si sa se roage si pentru noi!
  Iertati-ma!

 60. @georgel
  Uiti ca si parintele Valica are un doctorat in teologie. Cum poti crede ca si-ar permite sa iese in public cu declaratii nefondate sau slab justificate teologic si canonic? Si eu sunt preot, si sunt de aceeasi parere ca si parintele Valica, desi nu mi-am facut timp sa raspund Patriarhiei asa cum a facut-o el.
  Ceea ce trebuie sa retii este ca pr. Valica nu este singur. Pererea lui nu este doar o parere personala, ci glasul Bisericii Ortodoxe.

  Ascultarea este buna, dar niciodata nu trebuie sa uitam de cine facem ascultare. Ascultarea de dracul te duce in iad, iar ascultarea de Hristos in imparatia cerurilor.
  Toti crestinii, clerici si mireni, suntem datori sa asdcultam de Hristos si de Biserica, trupul Sau tainic. Nici un episcop nu-i mai presus de Biserica, si nimi unul nu este infailibil. In Biserica Ortodoxa credinta nu este proprietatea ierarhilor. Ei sunt datori sa apere dreapta credinta, nicidecum sa o schimbe dupa placul mai marilor lumii acesteia.

  Parintele Ioanichie a marturisit mereu adevarul ortodoxiei si pentru aceasta a fost amenintat si persecutat de actualul patriarh.

  Frate, ar trebui sa stii ca in ortodoxie nu suntem in catolicism. In ortodoxie fiecare crestin este chemat sa marturiseasca si sa apere dreapta credinta. Cand sinodalii tradeaza dreapta credinta, avem datoria sfanta de a nu tacea.

  Stii tu de cata vreme se cenzureaza cartile de cult cu stirea si complicitatea sinodalilor. Crezi tu ca sinodati sunt indreptatiti sa faca asta, iar noi toti ceilalti sa tacem?

  @Un pacatos
  Ce propui, sa lasam ca pe zi ce trece sa sinodalii sa vina cu noi si noi inovatii?

  @teolog ortodox “neutru”
  Nu esti deloc neutru. Pr. Valica nu speculeaza. Sunt de aceeasi parere cu dansul. Si cred ca nu suntem singurii preoti care gandim asa. Daca esti teolog, nu uita ca in Biserica Ortodoxa, toti marturisim avem obligatia de a cunoaste si marturisi dreapta credinta. Nu numai ierarhii cunosc dreapta credinta, ci si toti credinciosii. Parintele Valica a explicat foarte bine cum stau lucrurile, mult mai clar decat incerci tu sa o faci. Schimbarea este motivata politic, nu teologic.

  @ingrid
  Pr. Valica nu se opune”itregii literaturi patristice”, ci dimpotriva a argumentat cat se poate de clar cum stau lucrurile cu aceasta schimbare. Parintele Valica are un doctorat in teologie si cred ca este responsabil de ceea ce spune. Dv. cine sunteti ca sa-i dati lamuriri si explicatii?
  Ai umplut pagina cu comentariile tale. Cine esti?

  Pr. Vasile

 61. @admin
  “pai mori sambata, ca sa invii duminica… nu invia duminica pentru ca mori luni…”

  iar ratacesti necunoscand scripturile cu moartea ta de luni.

  Oare n-ai citit ca pe de o parte Sf Ev Ioan marele teologisitor spune: “pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata”, dar pe de alta parte, in epistola spune: “ce era de la inceput, ce am auzit, ce am vazut cu ochii nostri, ce am privit si mainile noastre au pipait despre Cuvantul vietii aceea va vestim. Si Viata S-a aratat si am vazut-O, si marturisim si va vestim VIATA DE VECI, care era la Tatal si S-a aratat noua.”

  mai departe iti explica D. Staniloae intr-o nota la Glafire, “Prin numarul sapte Scriptura indica totalitatea timpului, dupa care urmeaza vesnicia. Hristos va apare cand se va termina timpul gol de vesnicie. Caci atunci se va citi, sau se va intelege legea, ca implinita in Hristos. Timpul ce mai continua dupa intruparea si Invierea lui Hristos, e timpul in care a aparut vesnicia.

  Iar Sf. Ioan Iacob Hozevitul iti spune si mai limpede ca El, Hristos, El, Viata vesnica este Duminica pe care noi o reprezentam in saptamana.

  Asadar in mod real este cam imposibil de reprezentat iconografic “Viata de veci” dar noi marturisim printr-un limbaj simbolic ceea ce am auzit, ce am vazut cu ochii nostri, ce am privit si mainile noastre au pipait despre Cuvantul vietii.

  De aceea noi Il marturisim ca Dumnezeu prin 1 si 8, ca El este inceputul si sfarsitul, el este tinta spre care mergem, El este Viata de veci care incepe dupa veacul acesta, nu in veacul acesta, dar care in acelasi timp a inceput deja, de cand ni S-a aratat noua Viata vesnica, pe care o pregustam acum.

  Iar ca Om, ca Dumnezeu intrupat, Il marturisim prin excelenta ca 1 din 7, adica Il marturisim ca pe Primul inviat din morti, Primul intre multi frati, intotdeauna intaiul in veacul acesta, in lumea aceasta creata, El este permanent primul intre cei creati, dar si tinta de dupa veacul acesta trecator.

  De aceea la Cinzecime, toate zilele Cinzecimii sunt o singura Inviere, o singura zi neinserata, indiferent de ziua saptamanii, iar alta data, Invierea, Viata vesnica, Hristos este reprezentat ca Unul si primul intre frati.

  Acesta este limbajul teologic calendaristic prin care noi reprezentam Viata vesnica. Este limitarea veacului nostru marginit care face imposibila exprimarea adevarurilor Dumnezeiesti mai limpede si mai clar, dar asta nu este ceva nou, ci stim ca acum nu vedem fata catre fata, ci ca prin oglinda, dar atunci vom vedea desavarsit.

 62. Imnul Sf. Petru si Pavel
  Intre Apostoli mai intai ati fost pe scaun sezatori,
  In viata ati fost in lume ne-ntrecuti invatatori.
  Predicatori ai Lui Iisus,voi Evanghelia ati vestit.
  In orice tara,cu credinta,fara de frica ati grait.
  ……………………………………………………………………
  Azi,Sfintilor,toti va rugam,la Dumnezeu sa mijlociti,
  S-avem iertare de pacate,de orice rau sa fim feriti,
  Pe Evanghelie,cu totii,azi in Biserica juram
  Credinta noastra ortodoxa,cat vom trai,sa n-o schimbam…

  Cei ce sunteti inte apostoli mai intai pe scaun sezatori si lumii invatatori,Stapanului tuturor rugati-va pace lumii sa daruiasca si sufletelor noastre mare mila.

  [Vietile Sfintilor]

 63. @Stefan

  Domnul sa te ierte pentru toate jignirile tale!

  De ce ma judeci inainte sa citesti, inainte sa aprofundezi?

  “Nu am auzit de vreo Sfanta Ingrid in Ortodoxie, decat la romano-catolici”

  Faptul ca Sf Stefan este sfant nu te recomanda pe tine drept sfant, au si catolicii si sectarii destui Stefani care se duc in iad. Ai sanse sa te mantuiesti, ca om botezat nu mai mari decat am eu!

  “Reluand,dvs. stiati ca Pr.Valica este unul dintre putinii parinti care a luat pozitie impotriva cipurilor pe blog,asa cum o face,dar o face si nu in anonimat”

  Nici eu nu sunt o anonima. Stiu ce a facut!!! Tocmai de aceea ma uimeste asemenea articol fara cap, tocmai de aceea l-am rugat pe par. Valica sa ia legatura, sa discute si cu mine, sa vada ce studii am si cat de bine fundamentate sunt toate afirmatiile. Dar par. Valica nu are onestitatea sa raspunda provocarii. Treaba dumnealui, e pacat ca s-a apucat sa sminteasca oamenii atat de rau si se face de ras… Mi-e drag par. Valica, si ma doare ca a putut scoate asemenea articol rusinos.

  1. @ingrid
   Ia masoarati cuvintele la adresa Parintelui Valica. Ce teolog renumit esti tu, de nu stim de tine? Cumva, vreo ruda de-a lui Badilita sau chiar el insusi?

 64. Frate Apologeticum, pe adventist.ro , pe prima pagina, mai in josul ei, suntem laudati pt. calendar. O fi de bine, o fi de rau?

 65. @ Ingrid,

  Fratele Stefan nu te-a jignit, el a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume. Cinste lui!

  “Draga” Ingrid trebuie sa întelegi ca Parintele Valica “nu sminteste oamenii si nici nu se face de râs”, asa cum afirmi mai sus. Din contra, articolul Parintelui Valica este argumentat din punct de vedere teologic, iar faptul ca “personagii” ca tine si ca Georgel bateti câmpii, nu este vina nimanui….
  Chiar nu realizezi ca schimbarea calendarului nu este decât opera jidovilor? Ca vor sa ne “rugam” cu ei în sinagoga satanei, Sâmbata? Adica sa avem, ca zi de odihna, Sabatul lor? ( vezi comentariul meu de mai sus).
  Ce este asa de greu de înteles?

  Crezi ca Parintele Valica are timp sa se “întretina” cu tine? Nu cred ca este cazul sa-i manânci timpul, asa cum ai facut cu timpul nostru…… cruta-ne, te rog, cu comentariile tale….
  Fetito, întoarce-te la rugaciuni si la post…. fa-ti timp pentru acestea…….cât mai mult….. ti-o spun din experienta personala……..

 66. Ingrid,
  Insasi insistenta ta este ciudata. Cred ca esti sectanta.Gandesti extrem de imbarligat,asa incat sa nu intelegi decat tu;cam asta se practica pe la sectanti.
  Iar georgel este vrEun slujbas supus al patriarhului.
  Eu il apreciez pe parintele Valica pentru curajul de a-si expune parerea, contrazicand BOR.PE FATA, CU NUME SI PRENUME.

 67. Pr. Vasile,
  Apropo de doctorat – si Arie avea doctorat si a gresit. Credeti ca Sf. Sinod nu mai are har? Inseamna ca acel episcop care v-a investit nu v-a transmis nimic dacat bunavointa si faceti parte din acea ,,preotie universala” pe care o sustin sectantii. Sau poate si-a pierdut harul dupa ce v-a preotit. Cam indemnati la neascultare si nu prea e ortodox. Asa faceti si cu enoriasii? Stim noi al cui e duhul neascultarii. Daca intr-adevar sunteti preot, cred ca ar trebui sa va spovediti la un episcop.
  Dinu
  Care vin crezi ca e mai bun: cel in pahar de cristal sau cel in vas de lut? Dupa ce criterii judeci sfintenia cuiva(preot sau nu)? Ce spunea par. Cleopa? ,, Dac vezi un preot in sant, sa nu-l judeci ci sa-i pupi mana ca are har”. Fereasca Dumnezeu de preot beat, dar treba cu fumul si cu lumina e cam greu de analizat. Daca citesti o carte despre un detinut rus in lagarele comuniste(,,Acuzatul ZEK….”) spune el frumos acolo ca si in calaii lor a vazut luminite ale harului. Spun Sf. Parinti ca preotului i se ia harul doar la erezie, da care sa ne fereasca Dumnezei. Eu nu cred ca sinodalii nostri sunt deocamdata in aceasta situatie. Daca asistam acum la o cadere, este a lumii intregi, nu doar a preotilor sau Sf. Sinod. Problema e ca ne uitam la pacatele altora si nu le vedem pe ale noastre.
  Admin
  Crezi ca evreii sunt prosti sa tina ziua a 6- a? Au alte ,,calitati”, dar prosti nu sunt. Sa intelegem ca tinem ziua de odihna Duminica pt. ca e a 7- a din saptamana? Ne dau sectantii cu Biblia in cap. Faptul ca s-a luat aceasta hotarare de Sf. Sinod, nu inseamna ca indrepatateste adventistii sa tina ziua a 7-a(sambata), ci doar arata clar ca Duminica nu e ziua a saptea, ci ziua 1 a saptamanii(Mat. 20,1) si se diferentiaza clar de sabatul Vechiului Testament.
  Apropo de par. Valica – cred ca acest articol ( dupa cel impotriva Catedralei Mantuirii) a fost greseala vietii sale. De doctoranzi e plina acum lumea, de oamenii lui Dumnezeu cam duce lipsa.
  Raman la parerea mea, o sustin pe Ingrid si cred ca facand ascultare de hotararile Sf. Sinod nu ascultam de satana,
  cum spunea cineva mai sus.
  Apropo: ce spune Par. Iustin despre aceasta hotarare?

  1. Parintele Justin a zis ca de cand este el pe acest pamant nu a vazut vreodata un calendar precum cel din acest an si ca nu-bine ce s-a facut, caci creaza tulburare printre oameni si constituie un inceput pentru alte modificari mai insemnate…

 68. ma da mai lasati-ma in pace cu calendarele voastre, cu argumentele si contra-argumentele…n-am mai scris de mult, am hotarat ca nu ma ajuta daca scriu si judec pe bloguri, dar de data asta, e prea de tot!

  pe mine, ca “taliban” anti-ecumenist, au inceput sa ma enerveze discutiile astea in zadar…si ingrid asta, si adminul, si georgel, si restu…SCUTITI-NE cu argumentele teologice pe tema asta, ca e neinteresant!

  la inceput m-am ofticat si eu, ca nu-mi plac schimbarile, am citit scrierea parintelui Mihai, si mi-a placut, am citit o postare, 2, 3, de la “ingrid”…da mi-a ajuns…imi vine sa va dau cap in cap pe toti! E PREA DE TOT! asa cu cearta asta, o sa ajungem toti in locuinta mortilor!

  deci pe mine unu nu ma intereseaza unde e pusa linia! poa sa o puna si intre marti si miercuri, EU UNUL, CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU N-O SA LUCREZ SAMBATA, CHIAR DACA IESE PATRIARHUL PE POST SI DECLARA PUBLIC SAMBATA ZI DE ODIHNA! si cred ca la fel vor face toti ortodocsii de buna credinta!!!

  va reamintesc spusele SFANTULUI SERAFIM SAROVSKI, praznuit acum cateva zile: una e sa fii teolog, sa fii doxa de teorie, si alta e sa TRAIESTI CUVANTUL DOMNULUI CU ADEVARAT!

  lasati pierderea de timp cu teme neinteresante…avem alte probleme mai grave, de genul cipurilor, actelor bio, cardurilor de sanatate, saptamana de spurcaciune ecumenista care se apropie cu pasi repezi!

  cei care sunt de buna credinta, repet, nu vor sarbatori sambata ca zi de odihna…restul, din pacate sunt multi, inghit orice si fac “ascultare”…sunt multi care merg la biserica si daca-i intrebi, ar fi foarte bucurosi de unirea cu papisto-protestantii…asta e problema!

  luati si cititi si asta:

  http://mucenicul.wordpress.com/2011/01/11/o-persoana-din-interiorul-evreilor-illuminati-releva-planurile-acestora-pentru-secolul-21-partea-ii/

  si bagati-va mintile in cap, mai terminati cu cearta…sfintii parinti se temeau si sa vorbeasca din Scripturi, asa de smeriti erau, desi inviau si mortii si voi, comentati pe aici de parca ati fi vreun Sfantul Ioan, sau Vasile, sau Grigorie…

  luati exemplu de la Sfinti ca Pimen, Pamvo, Sisoe…deci mai multa traire si mai putina logoree! Doamne ajuta! NOikoumene! NOikoumene! NOikoumene!

 69. Fratilor treaba cu aceasta schimbare calendaristica nu miroase a bine deloc e la fel de suspecta ca si atitudinea patriarhiei in cazul actelor biometrice.
  De fapt cred cu tarie ca este mina jidanimii spurcate care vrea bagatelizarea ortodoxiei,prin schimbarea traditiei dupa modelul catolicilor,adica:introducerea orgii,reducerea slujbei,necitirea in timpul slujbei a unor pasaje din Scriptura,un fel de politica a pasilor marunti.Se pastreaza forma dar se schimba continultul.
  Acelasi lucru l-aufacut si cu traditiile noastre stramosesti inlocuindu-le cu o infuzie de obiceiuri si sarbatori occidentale mizerabile,vezi manele,halowen,valentines day,parada pederastilor,care nu au nimic in comun cu caracterul curat ortodox al romanilor.Dupa cum bine stim o traditie veche de mii de ani confirma un adevar,care nu trebuie schimbat.
  Lupta de cucerire a unei tari nu se mai da cu armele,ci prin distrugerea economiei,prin schimbarea traditiilor,si printr-o permanenta datorie. Totodata sa dat apa la moara si sectantilor,care nu sunt altceva decit niste ciuperci otravitoare crescute pe gunoiul moral al talmudului.
  Vorba parintelui Proclu”sunt vicleni vicleni vicleni”.

 70. las-o ca manace Mos Ioane…te credeam mai altfel, prietene vechi…te stiu de mult de pe blogul asta si de pe altele…

  stai linistit…mi-am exprimat clar parerea, anume de ce m-am inflamat…daca nu ai inteles, e de rau…

  sunt alte probleme mai grave…asta distrage atentia…mai citeste-mi o data mesajul daca nu ai inteles…

  Doamne ajuta!

 71. si eu as putea spune la fel de tine mosule…cateodata se intelege din ale tale comentarii ca si matale ai avea nevoie de doctor…la halu cum ameninti cu blestem pe altii…

  sau nu esti tu mos Ioan ala din trecut care facea spume la gura la comentariile sectarilor de pe blog?! sezi ghinisor…mai usor, nu te inflama asa…

  eu sunt mic copil pe langa tine…vrei sa caut comentarii mai vechi de ale tale?

  sanatate, Doamne ajuta si…NOikoumene!

 72. admin
  “Ia masoarati cuvintele la adresa Parintelui Valica. Ce teolog renumit esti tu, de nu stim de tine? Cumva, vreo ruda de-a lui Badilita sau chiar el insusi?”

  Daca par Valica s-a simtit jignit cu ceva imi cer iertare, dar n-am spus nimic cu rautate la adresa d-lui, ci ca una care-l pretuiesc sincer pentru ce a facut pana acum!!! In acelasi timp, inteleg ca nu poti fi pregatit in toate directiile, si par Valica din aceasta cauza greseste, nu din rea-vointa. Tocmai de aceea l-am invitat insistent la discutie, ca una ce s-a intamplat sa ma documentez deosebit de serios pe subiect. Cu totii avem de invatat unii de la altii, ca am si eu destule studii de teologie. Nu sunt ruda cu Badilita.

  In rest are dreptate d.l “?”: indiferent cine unde ar pune linia in calendar, Duminica nu se va lucra! Iar vedea draci, masoni, evrei, etc in orice miscare a patriarhiei, chiar si in cele bune este o ingustime mult mai cumplita decat a oricarui grup ce s-a despartit de Biserica.

  Iar despre cunostintele de teologie, citatele patristice si tot ce am irosit aici, pe drept aruncat margaritare inaintea porcilor. Domnul sa va ierte pt toate.

  1. @ingrid
   nu ai venit cu niciun citat care sa desparta sambata de duminica..
   si poate nu ai vazut, dar sectarii adeventisti de ziua a 7-a sunt tare bucurosi de modificarea patriarhiei

 73. sunt inca prea multe citate!!! Dar precum am spus, nu vad rostul sa mai stric orzul pe gaste. M-am oferit sa discut cu parintele Valica, intrucat gandesc ca poate n-ar fi chiar orzul pe gaste, n-am rabdare asa mereu ca la clasa I-a sa explic si s-o tot iau de la capat, deja mi-am pierdut prea multa vreme.

  In ce priveste adventistii sau orice secta, se bucura pt ca le dati voi apa la moara cu atatea incontrari prostesti. Altfel nici n-ar fi sesizat.

  Si mie oricum nu-mi pasa ce zice nici o secta, pe mine ma intereseaza doar Adevarul ortodox marturisit de toti Sf Parinti si de Sf Scriptura.

 74. Oameni buni,
  ma adresez celor care au urechi de auzit, adica celor cu scaun la cap, nu lui Ingrid sau Georgel, caci ar fi in zadar.
  Vreau sa va spun o mica intamplare legata de adventisti, pe care am trait-o eu duminica seara. Aflati ca m-a sunat o doamna din Campina care a ajutat-o mult pe mama mea de-a lungul timpului, ocupandu-se de ea – cand eu nu eram aproape, caci locuiesc in Buc. – pt. problemele ei de sanatate. A fost o adevarata prietena, foarte saritoare si cu multa dragoste. Faptul ca este adventista n-a fost un impediment s-o iubesc si s-o stimez pe aceasta doamna cu inima buna. E adevarat ca in ultima vreme, poate din neglijenta, poate si pt. faptul ca nu suntem pe aceeasi lungime de unda din punct de vedere duhovnicesc, n-am mai sunt-o. Cred ca merita mai multa recunostinta, dar stiti, toti avem unele lipsuri, eu mi le recunosc. Deci m-a sunat dansa sa ma intrebe de sanatate si despre cum ii merge mamei si discutia a decurs frumos, amical, noi evitand dintotdeauna sa abordam subiecte legate de credinta tocmai pt. a nu ajunge la contradictii. Numai ca de data asta, spre finalul conversatiei, d-na si-a dat in petic si m-a intrebat ce parere am de noul calendar. Eu, desi stiam ca ea este incantata de el, am raspuns ca nu sunt de acord cu asa ceva pt. ca este nefiresc. Va dati seama ca discutia noastra era sa degenereze in cearta si nu am dorit acest lucru niciuna din noi, dar pt. prima data am avut curajul sa-i spun in fata ca adventismul este o credinta gresita si sa incerce sa se apropie de ortodoxie. Mie imi pare rau ca am jignit-o in religie, dar tocmai pt. ca tin la dansa am considerat ca trebuie sa-i spun adevarul. Stiti cum se spune : “Prieten mi-e Platon, dar mai prieten mi-e adevarul”. Iertati-ma ca m-am lungit cu povestea, dar am vrut sa va arat cat se bucura sectarii de aceasta pocire a calendarului. Mie toate acestea imi lasa un gust amar, singurul care jubileaza este diavolul. Maica Domnului sa ne apere de noutati si schimbari !

 75. Dragi mei oare nu asa ne invata Sfantul Apostol Ioan sa ne iubim ca frati, sa ne iubim sa ne iubim ?, sa-l iubim pe fratele nostru chiar si pe dusmanul nostru?, oare nu asa ne invata Apostolul? .Oare nu asa ne invata Sfantul Apostol Andrei sa tacem sa tacem si sa ne traim viata de credinta chiar daca suntem primi sau pioneri?. Oare nu ne invata asa toti Sfintii Apostoli Sa ne incredem in Domnul nostru Iisus Hristos sa fim sertfe vii pentru frati nostri si chiar cu dragoste sa-l primim pe dusman?. Oare nu asa ne invata Sfintii Parinti sa iubim cu adevarat Sfintele Scripturi???? Oare noi nu tot la fel ii vom biruii pe vrasmasi lui Hristos cu dragostea Domnului nostru?Oare noi nu tot asa ii vom birui pe Sionisti pe masoni si etc CU DRAGOSTEA LUI HRISTOS?
  Domnul george eu nu pot sa-ti zic decat Dumnezeu sa te binecuvinteze . Ce alte cuvinte sa-ti zic? ca nustiu .
  Iar doamna Ingrid va judeca si ea singura? ca Omul nu este facut nici sa moara nici sa invie. Omul este facut pentru Dumnezeu si este creat de Dumnezeu si este creat dupa Chipul Lui Dumnezeu, si nici decum pentru moarte sau inviere, Daca moartea a venit in viata Omului si nu in viata lui Dumnezeu, Din iubirea nemarginita a Lui Dumnezeu pentru Om a venit si Invierea ca si rascumparare, iar daca tu o sa ma intrebi ce a facut prima data Dumnezeu , A lucrat ?sau , S-a odihnit?, sau a jubilat ?,sau cum vrei tu sa zici?

 76. Draga mea Ingrit sfatul meu de frate e sa bagi si tu de seama ca Dumnezeu oricum le stie pe toate, nu sari in fata ,ca nu este folositoare , ai argumente foarte bune si de laudat, dar totusi Lui Dumnezeu ii place smerenia , smerenia ,smerenia , smerenia, smerenia, smerenia , atat de mult as zice acest cuvant sincer, pana cand as muri,si crede-ma as muri mai fericit decat multi oameni de stiinta si decat multi teologi si cum vrei tu sa le zici deschizatori de drumuri si………..etc. Doamne Dumnezeul meu in noapte am stat sa vad stelele si luna si intradevar mau fermecat, dar nu mai mult decat sa astept LUMINA, pentru ca tu Doamne Dumnezeul meu esti LUMINA mea.Sfatul meu este asa pentru toti cei care ataca ortodoxia, dreapta credinta si dreapta invatatura, ca o ataca din interior ?ca o ataca fara sa vrea? ca o ataca din exterior ?ca o ataca pentru ca ei asa vor? oricum o veti ataca?, nu o sa va folositi cu nimic, decat cu raul pe care il faceti , cu nimic mai mult. Toti cei care vor ataca dreapta credinta intr-un fel sau altul vor avea de pagubit pentru ca nu o sa ramana cu nimic decat cu raul pe care ei il fac.
  Cand spun asta spun un mare adevar, Fiecare e liber sa faca ce o vrea sa nu tina zilele pe care oricum nu le tinea , deci Ortodoxi vor tine invatatura dreapta, pentru ca asta este viata mea si daca vrei si a ta.Doamne ajuta

 77. Timpul de acum este si un timp pretios, pentru ca Dumnezeu nu forteaza pe nimeni sa tina ziua de Duminica daca nu vrea, O tine Doar cine vrea, doar cei ce iubesc cu adevarat aceasta invatatura dreapta.
  Dragi mei sa nu aiba cineva impresia ca Dumnezeu forteaza pe cineva sa tina Duminica, Dumnezeu nu forteaza pe nimeni nu la fortat nici pe Adam din rai , cu atat mai mult nu il va forta pe omul cazut din rai. Daca asa a hotarat Dumnezeu sa sarbatorim ziua de Duminica in ascuns asa o vom sarbatori, pentru ca cei ce sunt acum la conducere sunt ” dude” scuzati expresia, dar ce sa le mai zici?

 78. @ admin
  Propun sa o lasam pe aceasta dubioasa Ingrid sa comenteze linistita la fratii ei razboinici si sa ne dea noua pace aici, care preferam sa ne incredem in inteligenta matura a P Valica si nu a unor infierbantati la minte si pusti ca cei de la ric.
  Parca ar fi sectara , frate, atata dorinta luciferica de a combate si de a ne converti pe noi la opinia ei si a fratiorilor ei. Sa se teama de raspunsul P Valica, care nu cred ca isi pune mintea cu ei!
  Doamne ajuta!

 79. @ingrid,iti raspund si iti repet,incerc sa devin un bun Crestin Ortodox si nu un fatarnic asa cum poate ma crezi ,dar e ultima oara.Esti aici si tu si georgel ca sa deviati subiectul temei prin analogii si comparatii atat de sucite si ametite caci nici voi nu mai stiti de unde ati pornit ca de ajuns stiti voi unde vreti “sa ajungeti”. Atacati fara discernamant, ca smerenie la voi nu exista, pe un Parinte marturisitor al Ortodoxiei noastre si nu al ecumenismului vostru.Trist si …atat ca pe urma spui ca te judec.Nu vrei sa raspunzi de ce alti pastori din BOR nu au luat atitudine si tu stii mai bine impreuna cu ei de ce.Ne tutuim ptr. ca am remarcat ca o faci deja in comentariul tau.Sfantul Stefan al carui nume il port cu mandrie crestineasca ptr. ca nu ma cheama salam ori bulan sau ingrid ,este Intaiul Mucenic pentru Hristos Domnul in religia mea Crestin Ortodoxa iar daca la tine exista vreun catolic avand acest nume care merge in iad ca si mine,chiar nu ma intereseaza insa daca nu stii iti spun eu ca Sfintii au fost oameni ca si mine, dar care au facut fapte deosebite si s-au sfintit prin ele ori prin suferintele indurate de ei si chiar mucenicia lor a ramas pilduitoare pentru un prost ca si mine care crede si nu cerceteaza asa cum rastalmaciti voi sensul dogmelor Ortodoxiei.Eu unul stiu ca merg in iad ptr. nesmerenia mea dar incerc sa ma despatimesc de poftele acestei lumi desarte iar tu si altii ca tine incerci sa hulesti Ortodoxia mea si a celor care din bun simt iti raspundem si nu din consideratie ca valoarea ta este doar cea a unui ratacit ori sectar.Te simti jignita de aprecierile mele ca ti-am spus ca si altii de altfel de pe aici,chiar si un alt marturisitor,Parintele Vasile,sa nu mai smintesti credinciosii prin aberatiile tale ptr. ca vei plati stii tu unde ? Pai eu si altii din familia mea Ortodoxa cum crezi ca ne simtim cand tu si georgel acceptati o hotarare a unor …oameni sa zicem si nu pastori,si mutati Ziua Domnului in calendarul nostru Ortodox unde vreti,chiar facand sfortari sa ne convingeti de aceasta porcarie sectara si mai mult,atacati miseleste pe un Parinte al nostru,stiind ca nu va va raspunde deoarece nu are cui,si voi vreti sa nu ne expunem parerile? Stii ce e ciudat ? Eu nu intru pe forumuri catolice ori musulmane si nici masonice unde voi doi si altii de …sorgintea voastra va puteti regasi,de ce voi veniti aici sa va expuneti otrava din suflete acuzand pe toti de-a valma oricum si oricand ? Aici este un petic din Ortodoxie iar comentariile noastre le facem spre invatare si nu spre apostazie cum vreti voi sa smintiti pe Ortodocsii de pe acest site! Iti repet,daca sunteti asa de curajosi si il atacati din neant pe Parintele nostru Valica,de ce nu mergeti intr-o Sfanta Biserica Ortodoxa,intr-o Sfanta Duminica si impartasiti ideile voastre mirenilor veniti acolo ? Ce credeti ca veti primi ? Ar trebui sa imi fie rusine ca intretin o atmosfera joasa prin comentariile mele malitioase vizavi de aberatiile voastre,insa ma revolta chiar atunci cand voi,cativa…sa spunem angajati intr-o slujba a lui…cuiva,patati un parinte marturisitor si insasi relatiile dintre noi,cativa traitori ai Ortodoxiei,nu mutilate asa cum o vreti voi sectarii ci doar asa cum am primit-o si cum o vom lasa ! Am mai spus-o si altora,uitati-va in oglinda cand va treziti si incercati sa spuneti daca nu va sperie ce vedeti acolo ! Voi apostatii nu veti avea nicicand valorile noastre spirituale cum sunt pe veci acesti Sfinti marturisitori si Martiri pentru Mantuitorul Domn Iisus Hristos ! Altfel,daca Domnul va vrea,marturisirea mea de om simplu si marginit este cea a stramosilor mei si a marturisitorilor contemporani si dintotdeauna ai Neamului Romanesc si va fi fara echivoc : ORTODOXIE sau Moarte !

 80. Daca pr. Valica ar fi argumentat cu idei sectare sau iudaice, ar fi primit el laudele pentru schimbarea din calendar, insa vedem ca sectarii adventisti lauda bravura patriarhului Daniel….deci?
  Viata practica si liturgica a Bisericii Ortodoxe de pana anul trecut (2010) este cea mai vie dovada a adevarului legat de calendar.

  Sf. Traditie bate orice “argument” teologic adus de unii modernisti si reformatori. Uitati-va la Sf Munte Athos unde preotii schimba saptamana liturgica duminica seara dupa citirea ceasului al noualea.
  Deci saptamana litrugica incepe cu lumea nu cu duminica, chiar daca in unele calendare grecesti, incepand din 1980 au pus duminica prima zi din saptamana…Va reamintesc ca Grecia intra in EU in anul 1980…

 81. Sarut mana Pr. Mihai Valica. Va multumesc pentru argumentele care le-ati adus si ca in cazul meu ati mai facut lumina in acest caz.

  Ca este sau ca nu este o manevra masonica aceasta modificare se va vedea cu timpul, dar aceasta modificare poate fi o slabiciune prin care sa nu ne trezim ca o sa ajungem sa sarbatorim sambata ca zi de odihna precum iudeii sau chiar un pas spre asa ceva.

  Cert este ca precum s-a intamplat la schimbarea calendarului prin indreptarea lui si trecerea la stilul nou, asa se intampla si acum cu modificarea unei linii de separatie: va duce la cearta intre crestini. Dovada? uitati-va mai sus.

  Deci uitati-va cine are de castigat din toata aceasta schimbare. De aceea datoria fiecarui crestin este sa aprofundeze cat mai bine ortodoxia pentru ca smintelile incep sa curga garla. (Si unii oameni inca nu cred ca traimi anii apocaliptici si viseaza la viata nesfarsita pe acest pamanat).

  @ingrid
  Dumnezeu sa te calauzeasca sa mergi pe calea Sa cea dreapta, daca esti ortodoxa, ca esti prea tare la cerbice, iar Duhul Sfant pune un val in fata ochilor unor astfel de oameni si-i tine in orbire precum pe cei ce L-au ucis pe Unul-Nascut Fiul Sau.

  Iertati-ma.

 82. Cred ca totusi ar trebui lasate de-o parte comentariile unei anumite persoane foarte insistente, care mai mult ca sigur este un el si nu o ea, ca sunt destui cititori inca nu suficient de bine ancorati in sfanta noastra Ortodoxie, cea singura, si pe aceia ii poate sminti. Probabil acest lucru il urmareste, ca altfel nu s-ar zbate pe asa spatiu mare, in atat de multe comentarii.

  Iertati !
  Doamne ajuta !

 83. @ingrid

  -“sunt inca prea multe citate!!! Dar precum am spus, nu vad rostul sa mai stric orzul pe gaste”

  -“Iar despre cunostintele de teologie, citatele patristice si tot ce am irosit aici, pe drept aruncat margaritare inaintea porcilor”

  -“-am oferit sa discut cu parintele Valica, intrucat gandesc ca poate n-ar fi chiar orzul pe gaste, n-am rabdare asa mereu ca la clasa I-a sa explic si s-o tot iau de la capat, deja mi-am pierdut prea multa vreme”

  -“in acelasi timp, inteleg ca nu poti fi pregatit in toate directiile, si par Valica din aceasta cauza greseste, nu din rea-vointa. Tocmai de aceea l-am invitat insistent la discutie, ca una ce s-a intamplat sa ma documentez deosebit de serios pe subiect”_________

  Tu te auzi ce zici?Vorbeste TRUFIA TRUFIA TRUFIA din tine si dracul de la care ai invatat-o ;el a “inventat-o” si cand a fost aruncat din cer ca un gunoi a aterizat prin mintile unora ca tine ca sa-o propage in continuare !
  Vino-ti in fire pana nu innebunesti ireversibil.

 84. Oare nu este o minune ca o Sf Mucenita praznuita in urma cu o zi in calendarul nostru ortodox-Sf Mucenita Tatiana-sa ajute la urcarea la cer a unui suflet pe care l-a si protejat de-a lungul vietii,avand acelasi nume de botez,si vietuind in loc sfant???

 85. Epistola Sfantului Apostol Pavel catre evrei

  1.Asadar, atata vreme cat ne-a fost lasata fagaduinta de a intra intru odihna Sa, sa ne temem ca nu cumva cineva dintre voi sa para ca n’a mai prins-o din urma 1.
  Evr 4:5

  2. Pentru ca si noua ca si lor ni s’a binevestit, dar lor cuvantul propovaduirii nu le-a fost de nici un folos, deoarece, in cei ce l-au auzit, el nu s’a unit cu credinta.

  3. Pe cand noi, cei ce am crezut, noi suntem cei ce intram intru odihna, dupa cum s’a zis: Juratu-M’am intru mania Mea: Intru odihna Mea nu vor intra!, cu toate ca lucrurile erau incheiate inca de la intemeierea lumii,
  Ps 94:11, Evr 3:11, Evr 4:5

  4. fiindca astfel a zis undeva despre ziua a saptea: Si in ziua a saptea S’a odihnit Dumnezeu de toate lucrurile Sale.
  Fc 2:2, Ies 20:11, Ies 31:17, Lv 23:3, Evr 4:10

  5. Dar aici, in acest loc, inca o data: Intru odihna Mea nu vor intra!
  Ps 94:11, Evr 3:11, Evr 4:1, Evr 4:3

  6. Prin urmare, pentru ca unora le ramane sa intre intru odihna, iar primii carora li s’a binevestit nu au intrat din pricina nesupunerii lor,

  7. Dumnezeu randuieste din nou o zi, astazi, dupa atata vreme rostind El prin David, asa cum s’a spus mai’nainte: Astazi, daca veti auzi glasul Sau, nu va invartosati inimile.
  Ps 94:7-8, Evr 3:7-8, Evr 3:15

  8. Ca daca odihna le-ar fi adus-o Iosua, atunci Dumnezeu n’ar mai fi vorbit dupa aceea de o alta zi de odihna.
  Dt 12:9, Dt 31:7, Ios 22:4

  9. Asadar, poporului lui Dumnezeu i s’a lasat o alta sarbatoare de odihna.

  10. Fiindca cel ce a intrat intru odihna lui Dumnezeu s’a odihnit si el de lucrurile lui, asa precum Dumnezeu de ale Sale.
  Fc 2:2, Evr 4:4, Ap 14:13

  11. Prin urmare, sa ne straduim a intra intru acea odihna, pentru ca nimeni sa nu cada dupa aceeasi pilda a neascultarii.
  Evr 3:11

 86. Mai precizez şi eu un argument liturgic: Ziua de Luni este socotită prima zi a săptămânii de către Biserica Ortodoxă, fiind pomeniţi Sfinţii Îngeri care sunt socotiţi prima creaţie, interpretare adusă cuvintelor ” a făcut cerul şi pământul” cerul fiind socotit spaţiul spiritului, al îngerilor.

 87. Stefan

  Nu mai polemiza frate cu Ingrid nu inteleg de ce comentezi prostia,cauta-ti de suflet si lucreaza la despatimire fiindca ne aflam acum in perioada aia de timp tolerata de Dumnezeu pentru pocainta noastra a celor care cunoastem glasul lui.
  Situatia de acum este exact ca cea dinaintede potop cind Dumnezeu le transmite oamenilor din acea vreme prin gura lui Noe,ca mai au la dispozitie 120 de ani sa se pocaiascaiar de nu se vor pocai va veni potopul.
  Noe dupa porunca Domnului a inceput sa construiasca arca intre crestele muntilor iar poporul ridea de el,si il intreba de ce nu construieste arca linga tarmul marii,iar el le zicea doar atit pocaiti-va ca se apropie sfirsitul.
  Iar ei fiind neascultatori mincau si beau se insurau si se maritau,pina a intrat Noe in arca ,iar dupa aia potopul.
  Insasi Hristos ne avertizeaza ca sfirsitul va fi la fel ca in timpul lui Noe.
  Asa ca lucreaza sever la induhovnicire si despatimire,fiindca Hristos in starea in care ne va gasi in aceea ne va si judeca.

  Dumnezeu sa te iubeasca!

 88. !

  Mmmmm…citind cu atentie si cu rabdare toate comentariile…m-am intristat….si …decizia pe care am luat-o – in urma rugaciunii repetate : ” Doamne ! lumineza-ma…si ajuta-ma sa fac voia Ta ! ” – de a nu mai comenta….virtual ( dar si in real – cu masura…! ~ judecata ~ concentrare ~ atentie…) a fost …cea mai inteleapta decizie…pe care am luat-o in ultimul timp….!

  Provocarile parca s-au intensificat…de multe ori sunt atat de subtile…incat foarte usor ajungi…aproape fara sa-ti dai seama…sa judeci…sa denigrezi ~ jignesti…sa-ti ranesti aproapele….sa ti se inoculeze si sa ti se dezvolte germenele mandriei…si…la fel de insesizabil…sa te departezi tot mai mult…de…profilul …trairea…unui adevarat crestin ortodox….!

  Iertare !

  Doamne ! iarta-ne…si…ajuta-ne….

  Sa avem inima buna si…Dreapta Credinta !

 89. !
  ….si…la fel de insesizabil…sa te departezi tot mai mult…de…profilul …trairea…unui adevarat crestin ortodox….!…..si de…MANTUIRE…!

  Doamne ! iarta-ne…si…ajuta-ne…

  Sa avem inima buna ! si…Dreapta Credinta !

 90. Exacta asta am si spus la inceputul comentariului,ca e ultima oara cand mai raspund.Oricum,multumesc lui @mos Ioan si sorei Mihaelaa si tie iti multumesc frate Ady!Doamne ajuta !

 91. Slavit este Dumnezeu intru Sfintii Sai! Ca o dovada vie a lucrarii Lui prin acestia,in zilele noasre,in calendarul nostru,cel combatut de stilisti si interpretat si dezbatut polemic aici,Sfintii sunt alaturi de noi,mai ales in clipa mortii,ajuta la ridicarea sufletului la cer .In ziua praznuirii sale,Sf Mucenita Tatiana,a vegheat clipa mortii unui om care i-a purtat numele,vietuind intr-un loc Sfant!
  Bunul Dumnezeu sa-i aseze sufletul in Imparatia Sa!
  Mare este Dumnezeu si minunate sunt lucrurile Sale!

 92. Puternic este Dumnezeu sa ne arate cat de grozavi suntem noi, daca acceptam sa minimalizam ziua Invierii lui Hristos. Tare imi este frica sa nu se adevereasca vreo prorocire pentru Romania in 2011, uite-asa ca sa ne trimita noua semn ca am luat-o pe aratura.

  Dumnezeu a desavarsit legea veche, dandu-ne o lege noua. A uitat sa-si ceara voie de la evrei sa daruiasca o alta zi de odihna si un alt tip de odihna: odihna duhovniceasca, pacea divina pe care o pretuiesc cei care au acces la ea, cei care vor sa faca ascultare de Dumnenezeu, nu cei care vor sa-si faca voia lor.

  E rusinos sa mai tindem spre sfintenie? E rusinos sa ne aducem aminte ce mare Mangaietor ne-a trimis Dumnezeu intr-o zi de duminica? Dau marturie despre Acesta miile de moaste de pe intreg pamantul. Chiar trebuie sa ne intoarcem precum porcul in mocirla sa, numai pentru a fi pe placul lumii pentru a putea sluji zeului unitate?

  In sase zile Dumnezeu a creat pamantul si cele materiale. S-a odihnit Dumnezeu in ziua a saptea. Dar daca acelasi Dumnezeu nu l-ar fi trimis pe Fiul Sau sa ia chip de prunc, si daca Mantuitorul nu s-ar fi jertfit pentru noi, n-ar fi inviat si n-ar fi pogorat Duhul Sfant, n-am avea nicio sansa pentru mantuire. Asadar sa luam aminte si sa nu ne aratam nevrednici de odihna intru Duhul Sfant la care suntem chemati.

  Cei care nu vor si nu pot sa cinsteasca dumnica asa cum se cuvine sa nu spuna ca strugurii sunt acri numai pentru ca nu pot ajunge la ei. Sambata ne amintim de morti, de faptul ca Iisus se afla in mormant.

  Cine vrea o religie unica fara Iisus? Cine se mai poate odihni sambata ca si dupa o treaba incheiata? Cei care nu-L accepta pe Iisus.

  ,,Gustati si vedeti ca bun este Domnul!”, spune psalmistul si sa pretuim duminica asa cum se cuvine.

  Dumnezeu sa ne primeasca intru odihna Sa.

 93. Fratilo ce este de facut? , pentru ca acum, se mai tin fraiile ortodoxiei, mai gasesti cate un batran aici si unul la 1000 de km si te mai lumineaza putin , cat o sa mai fie patriarhul Daniel nu o sa fie bine dar dupa ce se duce si El , altul mai tanar va veni si ala va uni Biserica Ortodoxa cu cea catolica, asa este zvonul, eu zic asa Sa tragem de batrani nostri cat mai sunt, ca ne prapadim de tot, si Multumesc Parintelui Mihai Valica, ca a scris acest articol.

 94. Cateva precizari si sublinieri la cap.2.2. din articolul despre calendar. Sa ne rugam pentru luminarea si mantuirea celor ce ne indruma duhovniceste spre mantuire si conduc destinul Bisericii lui Hristos.
  Pr. Mihai Valica

  • Cele opt Glasuri sunt cantate si ele succesiv, un Glas pe saptamana. In saptamana luminata insa, se canta cate un Glas pe zi, de la Glasul 1 la Glasul 8 tocmai pentru a arata continuitatea Duminicii dupa sambata, ca a opta zi si nu numai ca prima zi a saptamanii. De aceea serbarea Invierii Domnului incepe cu Duminica si se incheie dupa 8 saptamani tot cu Duminica, cand Ortodoxia cinsteste intemeierea Bisericii lui Iisus Hristos in mod vizibil si haric pe pamant prin pogorarea Sf. Duh.
  • Deci Dumnica este alfa si omega, inceputul si sfarsitul unei saptamane liturgice din saptamana luminata, dar si inceputul si sfarsitul unei perioade speciale de cinstire a Invierii Domnului, in decurs de 8 saptamani, dupa modelul lui Iisus Hristos, care recapituleaza si insumeaza intreaga creatie prin Jertfa si Invierea Sa. Dupa acest moment saptamana liturgica incepe cu ziua de luni si culmineaza cu ziua de duminica, asa cum se vede in orice Evanghelie si asa cum a fost barata duminica prin cele doua linii rosii pana in anul 2010. Daca se merge cu logica biroul de presa ar trebui schimbata si citirea Evangheliei dupa Rusalii, nu numai mutata linia rosie in calendarul cu pricina!
  • Prima zi liturgica incepe cu Duminica Invierii, Glasul 1, ce-i drept, dar numai pana la Pogorarea Sf. Duh, pentru a arata ca invierea Domnului include rascumpararea chiar din ziua creatiei, dar se sfarseste tot cu Duminica pe Glasul 8, respectiv Pogorarea Sf. Duh.
  • Faptul ca intemeierea Bisericii, adica Pogorarea Sf. Duh se petrece in duminica a 8 a dupa Pasti, iar saptamana liturgica incepe imediat cu luni, si nu cu duminica, iar prima duminica dupa Rusalii incepe cu Gasul 8 (vedem bivalenta lui 1 si 8, reprezentata de ziua Duminicii) este mai mult decat evident ca, Sf. Parinti au statornicit prin randuelile liturgice si doxologice, ca Dumnica este a opta zi, raportata la evenimentul invierii Domnului si este si prima zi a saptamanii, raportata la evenimentul creatiei din nimic a lumii, insa premizele mantuirii ne sunt date de invierea Domnului, fara sa excluda si ziua creatiei, motiv pentru care multi Sfinti Parinti o socotesc si ca prima zi a saptamanii. Din aceasta perspectiva s-a si creat, de Sf. Parinti timpul liturgic hristic, regasit in forma doxologica in slujbele si randuielile bisericiesti. Deci prin Invierea Domnului si prin pogorarea Sf. Duh raportarea la calendarul iudaic, se face doar din ratiuni istorice si ca reper cronologic. Insa timpul liturgic hristic reprezentat concret in randuiala slujelor actuale, in care prima zi din saptamana liturgica, dupa Rusalii este lunea si nu duminica, insumeaza simultan si ziua sambetei (a saptea); ziua Invierii (a opta), care reprezinta totodata si ziua intaia a saptamanii. „Pardoxul” calendarului liturgic exprima in mod cultic taina veacului viitor si nu reprezinta nicidecum o contradictie, o scapare sau o lipsa teologica. Din punct de vedere logic pare a fi o antinomie, insa din punctde vedere teologic este o simfonie. In clipa in care ne raportam doar la calendarul iudaic, renuntam la o intreaga traditie liturgica si aducem in Biserica Ortodoxa logica istorica si nu ramanem la logica litugica a Sf. Parinti. Sf. Irineu de Lyon, elev al Sf. Iustin Martirul (+155), scrie: “Noi toţi pazim Duminica ca fiind ziua de odihna, bucurandu-ne de lucrurile lui Dumnezeu” (Apologia I, cap. 67, trad. cit., p. 71).
  • Prin Jertfa si Invierea Domnului culminand haric prin pogorarea Sf. Duh se intemeiaza Biserica lui Hristos in lume, iar duminica devine punctul culminant si Zi de odihna. Deci, conform acestor realitati istorice si randuieli doxologice, statornicita in mod practic in viata liturgica a Bisericii, prima zi a saptamanii este luni si nu mai este Duminica (transformata hristic in prima si a opta), intrucat Duminica include simfonic si ziua de odihna vechitestamentara. De aceea Dumnica incepe, din punct de vedere liturgic, sambata cu vecernia mica. Acest lucru este evidentiat concret si in randuiala citirii Evangheliei dupa Rusalii, cand saptamana liturgica incepe cu luni.
  • In acest context pot concluziona ca, pentru noi crestinii Dumnica este ziua Domnului ca punct culminant al rascumpararii lumii si la ea trebuie sa ne raportam. Iisus Hristos trebuie sa fie punctul de referinta al unui calendar liturgic ortodox si nu calendarul iudaic, care ramane valabil doar pentru evreii care inca il mai asteapta pe Mesia.
  • Mergand dupa (i)logica recenta a biroului de presa, care se raporteaza doar la calendaul iudaic, nu si la timpul liturgic al Sf. Parinti, s-ar poate deduce logic, ca de acum serbam Sabatul ca fiind ziua de odihna si ultima a saptamanii, deoarece noul calendar incepe saptamana liturgica cu duminica, recunoscuta de iudei doar ca prima zi a saptamanii?
  • Hotararea sinodala privind inceperea saptamanii cu duminica trebuie considerata geniala, intrucat BOR-ul mileniului trei a descoperit ceva, ce nu pricepusera nici Sfintii Parinti, care au dorit sa uneasca liturgic ziua de odihna a sabatului, data de Dumnezeu Tatal, cu ziua Fiului-Duminica, a carui apoteoza prin Inviere se produce in noaptea de sambata spre duminica.

 95. Doamne, ajuta!

  Referitor la admin. si Ingrid de pe site-ul razboi intru cuvant:

  Daca aceasta este concluzia la care ati ajuns, inseamna ca nu ati inteles absolut nimic din ce am scris. Tot ceea ce ati argumentat Dv. este corect din punct de vedere al perioadei Octoihului, adica saptamana liturgica incepe cu vecernia mica de sambata, continua cu utrenia de duminica, cu Sf. Liturgie-duminica, etc.

  Deci, calendaristic-strict cronologic pe zile, incepe saptamana in toata perioada Octoihului cu Duminica, insa liturgic incepe cu sambata, avand in vedere legatura lor de continuitate si nu de separare sau excludere precum si o aducere aminte de zilele creatiei, care incepeau cu seara si se termina cu dimineata ziua intai, a doua… cum foarte bine ati scris si Dv.

  Repet: “prin Jertfa si Invierea Domnului culminand haric prin pogorarea Sf. Duh se intemeiaza Biserica lui Hristos in lume, iar duminica devine punctul culminant si Zi de odihna. Deci, conform acestor realitati istorice si randuieli doxologice, statornicita in mod practic in viata liturgica a Bisericii, prima zi a saptamanii este luni si nu mai este Duminica (transformata hristic in prima si a opta), intrucat Duminica include simfonic si ziua de odihna vechitestamentara. De aceea Duminica incepe, din punct de vedere liturgic, sambata cu vecernia mica. Acest lucru este evidentiat concret si in randuiala citirii Evangheliei dupa Rusalii, cand saptamana liturgica incepe cu luni”.

  Sper ca faceti distinctia intre “randuiala citirii Evangheliei dupa Rusalii” si perioada Octoihului. Dv. reduceti tot anul liturgic doar la Octoih. Or, tocmai pentru a reda liturgic somfonia intre Vechiul si Noul Tesatament, apare dupa Pogorarea Sf. Duh o noua randuiala a citirii Evangheliilor, incepand saptamana liturgica cu luni, cu toate ca si dupa acest moment in Octoih saptamana incepe cu duminica si precedata de vecernie, ca de obicei.

  In acest context perohoretic-intrepatrundere-liturgic intre Octoih si randuiala citirii Evangheliei am definit eu antinomia, care se rezolva in simfonie liturgica si nu in contradictie. „Paradoxul” calendarului liturgic exprima in mod cultic taina veacului viitor si nu reprezinta nicidecum o scapare sau o lipsa teologica sau o subminare rascolnica.

  Deci nu confundati Octoihul cu calendarul. Mai bine ati scana un calendar, pentru ca sa vedeti cand si cine a pus linie intre sambata si duminica si veti vedea ca nu este vorba de nici o conspiratie rascolnica…

  Acum sper ca ati inteles, ca nu are rost sa mai scanati nici o carte veche, intrucat veti gasi ca incepe cu duminica. Studiati-l bine si pe Sf. Simeon al Tesalonicului, parintele randuielior liturgice bisericesti si veti intelege, daca doriti acest lucru, cu foarte mare usurinta despre ce este vorba!

  Iertare si rugati-va si pentru mine!

  Cu tot respectul si binecuvantare,
  pr. Mihai Valica

 96. Bine zice p. Valica:

  “Deci nu confundati Octoihul cu calendarul. Mai bine ati scana un calendar, pentru ca sa vedeti cand si cine a pus linie intre sambata si duminica si veti vedea ca nu este vorba de nici o conspiratie rascolnica…”ci poate una masonica, as adauga eu…

 97. Un argument forte practic in favoarea argumentatiei pr. Valica este faptul ca sf. Lumina la Ierusalim vine sambata, care de fapt este din punct de vedere liturgic inceputul zilei de duminica.

  Adica calendaristic civil este sambata, insa in realitate din punct de vedere a zilei liturgice, este duminica. Deci Sf. Lumina dupa calendarul liturgic apare duminica.

  Hristos intra haric cu lumina necreata din ziua I a a creatiei in Ziua Odihnei Sale si a noastra, adica duminica.

  E posibil ca Patriarhia sa dea vreun decret ca lumina sa vina Duminica? sau poate pune o noua linie de demarcatie intre Lumina lui Hristos de sambata si la miezul noptii spre Dumnica cand noi serbam slujba Invierii? Cam asa ar fi logic dupa noile modificari..!

  Si acum inca un argumnet: Duminica de azi este trecuta in calendar duminica a29, este corect, insa saptamana liturgica este trecuta a 31a, iar corect.
  Stiti de ce este diferanta? Pr. Valica tocmai a explicat prin articolul sau de ce se intampla asa.

  Daca cei de pe Razboi intru cuvant nu stiu sa raspunda, sa stea atunci cuminti si sa se ocupe cu sociologia sau cu alte lucruri mai accesibile lor…
  Cred ca lor nu le poti cere sa stie, deoarece sunt laici, insa biroului de presa si Patriarhului , cred ca e obligatoriu sa stie litugica…

  Sa ne rugam sa afle cat de curand…nu e tarziu inca Preafericite Parinte Daniel.

  Iertare

  1. @Mihaly
   Intr-adevar, viata liturgica este plina de exemple care arata stransa legatura a sambetei cu Duminica, a vietii noastre pamantesti cu vesnicia.
   As mai da un exemplu: postul Sf. Pasti incepe lunea, la fel si Saptamana Mare, Canonul Sf. Andrei Criteanul.. toate acestea pregatind si culminand cu Invierea Domnului – noua noastra odihna, in care cei ce nu cred in Hristos Dumnezeu nu sunt primiti.
   Este de admirat ravna celor de la RIC, insa daca au facut-o doar sa contrazica (compromita) pe p. Mihai Valica, atunci Dumnezeu nu va fi de partea lor si vor culege doar rîcă. Trebuie sa ne dam seama ca Patriarhia nu vrea astfel de corectitudine, in duhul Sf. Parinti, ci o corectitudine politica, de aliniere la curentul nihilist pus la cale de masoni. Cum a amintit si p prof Valica, de ce se modifica cartile de cult, eliminand sfanta invatatura despre ereticii monofiziti? Pai asta e dragoste pentru Adevar? Mai au vreo valoare Sf. Parinti pentru sinodalii nostri? Ati putut vedea si la Iasi cum se cenzureaza, pe fata? Nicio rusine macar, daramite frica de Dumnezeu.

   Trebuia sa ramana ca si pana acum: 2 linii, care aratau clar ca Duminica este o zi speciala, prima si a opta, desprinsa de celelalte zile, o zi ce prefigureaza viata vesnica de dincolo, inceputul zilei a opta! Asa numai cu o linie, putem zice ca reprezinta doar ziua intai, conform calendarului iudaic si ca final de saptamana sa fie sambata, intoarcerea la sabat, bucuria jidovilor si a sectantilor.
   Implicatiile in viata sociala sunt foarte grave, omul de rand negasind niciun inteles in aceasta modificare sau mai grav sa se considere sambata ziua de odihna.

 98. Multumesc celor care pe acest forum m-au facut ignorant si s-au mirat de nestiinta mea in ale Teologiei.

  Celor care gandesc doar in aritmetica calendaristica biblica iudaica, civila si mondialista si nu in teologia liturgica a Sf. Parinti, vreau sa va aduc inca un argument practic aratat tocmai pe site-ul Basilica: (http://www.basilica.ro/ro/stiri/randuiala_duminicilor_in_biserica_ortodoxa_4702.html) legat de subiectul calendarul 2011: citez; „Deşi Calendarul Bisericii noastre menţionează că această duminică este a XXIX-a după Pogorârea Duhului Sfânt, cronologic ne aflăm în săptămâna a XXXI-a după Rusalii. Cu toate că, la prima vedere, aceasta pare o greşeală de numerotare, trebuie specificat faptul că în stabilirea duminicilor Biserica are o rânduială strictă, informează TRINITAS TV.”

  Sper ca vedeti ca mentioneaza separat duminica si saptamana: ele sunt notiuni liturgice distincte, din punct de vedere liturgic.

  Intrebare: daca duminica este numai prima zi a saptamanii de ce nu corespunde numerotarea duminicii cu numerotarea saptamanii liturgice? Adica duminica a 29, care este prima din saptamana, sa fie tot in saptamana a 29 a?

  Cu multumiri si iertare,
  Pr. Mihai Valica

 99. III.1.B. Sensul ciclului săptămânal – Makarie Simonopetritul Triodul explicat, „Deisis”, Sibiu, 2000, pp. 266-267.

  …începând de la Paşte… Vecernia precede Utrenia, pe când în timpul Triodului ziua liturgică începe dimineaţa . O răsturnare comparabilă putem constata şi în ciclul liturgic săptămânal: de la Duminica Vameşului şi Fariseului la Paşti, duminica e ultima zi a săptămânii (astfel expresia „a treia duminică din Postul Mare” înseamnă duminica ce încheie Săptămâna a III-a); în timp ce de la Paşti la Cincizecime, duminica e prima zi a săptămânii evidenţiind astfel echivalenţa zilei a opta cu ziua întâi asupra căreia insistă sinaxarul Duminicii Tomii (ziua a opta a săptămânii în care „toate zilele sunt duminici”), pe urmele unor Părinţi ca Iustin Martirul şi Filosoful:
  „Căci prima zi, fiind prima dintre toate zilele, atunci când se numără din nou după toate zilele săptămânii, se cheamă a opta, fără ca pentru aceasta să înceteze a fi prima.”
  În afara ciclului liturgic mobil, săptămâna reuneşte aceste două dimensiuni: potrivit sistemului lecturilor din Noul Testament (din Apostolul şi Evangheliarul liturgic) duminica încheie săptămâna ; în timp ce în Octoih ea constituie primul oficiu al tuturor glasurilor…

  Penticostarul e, aşadar, un ciclu liturgic orientat spre veşnicie, fiindcă e articulat de numărul 8, (ogdoadă, octavă), numărul Învierii . El e alcătuit din 8 săptămâni, în timpul cărora toate oficiile se cântă succesiv pe unul din cele 8 glasuri pentru a completa ciclul Octoihului în Duminica Tuturor Sfinţilor. Acest ciclu al glasurilor muzicale consemnat în Octoih va continua în afara ciclului mobil şi va circumscrie totalitatea anului liturgic făcând-o să depindă astfel de Paşte.
  Pentru motivele invocate mai sus cu privire la ciclul săptămânal, în timpul Penticostarului duminicile se numără începând din ziua paştelui privită drept cea dintâi dintre ele, astfel că Duminica Cincizecimii e celebrată după 7 săptămâni (7 × 7 zile), dar e duminica a opta după Paşte. Ea este, aşadar, în acelaşi timp ziua a 50-a şi duminica a 8-a, numărul 50 fiind pentru ciclul liturgic anual ceea ce este numărul 8 pentru ciclul săptămânal.
  „Căci numărul 7 înmulţit cu el însuşi naşte numărul 50 fără unu, zi pe care o împrumutăm lunii viitoare, zi care va fi în acelaşi timp a opta şi a întâia, sau mai degrabă una veşnică. Căci aici sabatul prezent al sufletelor noastre îşi găseşte împlinirea, pentru ca o «parte să fie dată lui 7 şi alta lui 8» [Ecc 11, 2]” .

 100. Doamne Ajuta!
  ar putea cineva sa imi dea un mail al printelui Valica?
  as dori sa ma ajute intr-o problema de studiu teologic.
  Va multumesc.
  Petru

 101. Astazi m-am spovedit si i-am zis parintelui ca nu inteleg de ce s-a modifica noul calendar.
  El tot o tinea ca duminica este ziua intai, pentru ca este si ziua a opta. I-am zis: parinte, asta a fost dupa calendarul iudaic. Dupa aceea i-am zis ca accentul s-a mutat de pe sambata pe duminica , in ce priveste ziua de odihna. atunci el mi-a zis: ca si duminica este zi de munca!!!!!!!!! ca trebuie sa facem in ea fapte bune, ca sambata trebuie sa ne odihnim cu trupul, ca si Hristos s-a odihnit sambata cu trupul in mormant!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ati mai auzit asa ceva de la un preot ortodox, ca sambata sa ne odihnim cu trupul? adica sa nu facem nici curatenie , nici mancare, adica nimic, exact ca evreii de azi care tin sabatul???
  MAICA DOMNULUI, AUZI-NE SI NU NE LASA!
  Vedeti la ce rastalmaciri ingrozitoare s-a ajuns in ziua de azi? (preotul acesta la care m-am spovedit este tanar)
  In plus, de cate ori iiziceam despre porunca a patra, in care se spune clar ca sase zile sa lucrezi si a saptea sa te odihnesti, nu imi raspundea nimic, schimband mereu subiectul.
  I-am zis: dar ce facem, ca eu, ca orice om, ma uit in cartea de rugaciuni si vad acolo trecute cele zece porunci, faptelE milei sufletesti, si alte lucruri simple pentru orice mirean. Atunci mi-a zis ca el nu stie de vreo astfel de carte si ca poruncile Vechiului Testament nu mai sunt valabile!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  A zis ca in Vechiul Testament s-au dat foarte multe porunci, si nu mai trebuie sa tinem cont de ele. Atunci i-am zis: dar nici macar de cele zece porunci? Si tot imi raspundea ca si cum nu ar fi auzit de ele.

  OAMENI BUNI, CE SE MAI INVATA ACUM LA TEOLOGIE?
  JOS CU PREOTII SECTARI SI ANALFABETI!!!!

  1. @Andreea
   deja este deosebit de grav.. dar sa nu ne fie exemple astfel de preotasi… avem modele destule catre care sa ne orientam.
   am auzit ca si in Muntele Athos, la anumite manastiri se munceste duminica.

 102. Despre efectele calendarului schimbat.

  Stimati barbati, ati vazut cum arata grecoaicele?
  Sunt scunde si grase. Dar nu e asa. Sunt scunde si au soldurile foarte late, de doua ori mai late ca romancele. Saracele de ele!
  Vin barbati din Grecia si spun ca nu se pot insura cu o grecoaica, din cauza ca arata in asa hal.
  Nici grecii nu sunt mai prejos. Sunt si ei scundaci si indesati.
  Romanii nostrI sunt mai inalti si mai zvelti, iar romancele noastre sunt inalte, subtiri si frumoase, recunoscute chiar de greci ca ar fi cele mai frumaoase femei din Europa.

  Dar stiti de ce?
  Din cauza ca romanii au o credinta sanatoasa, adica marea majoritate (in afara celor care inteleg gresit Sf. Scriptura), cred asa cum trebuie, adica ,ca luni e prima zi a saptamanii.

  Grecii, daca ar crede cum trebuie, ar trebui sa fie si ei frumosi la trup, dar nu sunt. De ce?
  Fiindca spun Sfintii Parinti ca “firea dracilor este scurta si rotunda”. Asa au ajuns si grecii, dupa secole de calendar inteles gresit.

  Daca vreti ca si neamul nostru romanesc sa arate diform in viitor, atunci credeti asa ca ereticii de la Biroul de Presa al Patrarhiei, ca zic ca saptamana trebuie sa inceapa cu o zi de odihna…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

134 Comments
scroll to top