A fost Miscarea antisemita? Diferentele dintre legionarism si national-socialism sau fascism

O mare minciuna. Dam exemple de evrei legionari sau simpatizanti:

– Ana-Maria Marin, sotia lui Vasile Marin, mort in Spania;

– Catalin Ropala (1911 -2002), instructor legionar, autorul cartii batalionul de la Sarata”. Frate cu Ana-Maria Marin. Cunoscut si ca sportiv de performanta, si-a facut din indatoririle fata de neam si tara o religie pe care a slujit-o fara rezerve. Este chinuit in temnitele comuniste pentru lupta sa alaturi de Miscarea Legionara. Refractar oricarui compromis, dar si oricarei scaderi a stachetei ideologic-morale, pentru el Legiunea reprezinta ultima si suprema tentativa de reconstructie a unei lumi romanesti. Spirit lucid, impulsionat de o curiozitate intelectuala neistovita, a avut darul sa impartaseasca si altora din afara idealurile nobile prin atasamentul neconditionat, (cf. rev. Permanente, mai 2002).

– Vasile Noveanu, medic, sef al judetului Arad, ministru al Statului National Legionar; alti trei frati ai sai: Nicodim, Mihai si Arthur;

Compozitorul Paul Constantinescu, care, sub influenta educatiei legionare, scrie Oratoriile in stil bizantin de Craciun si de Pasti.

– Felix Aderca, simpatizant. Despre el scrie Mihail Sebastian in Jurnal: „Aderca, pe care l-am intalnit aseara la cercul sefard, unde am vorbit amandoi despre Baltazar, imi spunea ca deplora moartea lui Codreanu, care a fost un mare om, o aparitie geniala, o forta etica fara seaman si a carui moarte de sfant este o pierdere ireparabila“. (Fior Strejnicu, „Crestinismul Miscarii Legionare”, 2001, p.67, 195).

– Nicolae Steinhardt, simpatizant (1912-1989). S-a convertit la Ortodoxie in inchisoare datorita legionarilor. Povestea lui este o „dubla indragostire: de Neamul Romanesc si de Biserica Ortodoxa”. Propus pentru canonizare de episcopul Iustinian Chira al Maramuresului. Securitatea analiza in 1984 lucrarea sa Jurnalul fericirii astfel: „Lucrarea reprezinta rememorarea efectiva a detentiunii de aproape 5 ani pe care autorul a suferit-o intre 1960-1964… De la inceput trebuie spus ca autorul nu face nici un secret, ci dimpotriva declara limpede lipsa oricarei aderente si simpatii fata de comunism. In mod cu totul surprinzator, mai ales tinand seama de originea etnica a autorului [evreu], cei mai umani si cumsecade oameni intalniti in inchisori sunt legionarii, colegii de celula care l-au ajutat in grele ocazii…”).

Diferentele dintre legionarism si national-socialism sau fascism

Alexandru Cantacuzino, consilier al lui Corneliu Zelea Codreanu): „Sunt unii ispititi sa incerce comparatii pripite intre miscarea revolutionara a tineretului roman si ideologia hitlerista sau mussoliniana. Va fac atenti ca mistica noastra a rasarit din tarana romaneasca, simultan si chiar anterior miscarii fasciste sau national-socialista germana. Multe deosebiri ne despart de aceste miscari straine.

Primordiala caracteristica a spiritualitatii noastre, e faptul ca ea se inradacineaza adanc in invatamintele si in mistica crestina. Pregatirea sufleteasca crestina poate singura sa creeze, credem noi, acele legaturi, acea solidaritate spirituala, o trainica impartasire intre noi, acel reciproc ajutor moral si social, sentimentele de fraternitate nationala, care constituie temelia necesara oricarei insanatosiri intelectuale, morale, economice, administrative si politice romanesti.

Sa fie insa deslusit, prin crestinism noi intelegem credinta noastra ortodoxa revelata. N-am putea, cum fac national-socialistii germani, sa consideram pe Dumnezeu ca un product al imprejurarilor locale, ceva fabricat de om, de geniul rasei sau de sangele aric. Nu credem intr-o Dumnezeire particularista, croita de noi pe masura speciei romanesti. N-am putea, cum fac unii profesori universitari de ai nostri, zisi crestini, sa concepem pe Dumnezeu ca un fenomen comun si natural de inchipuire a omului sau ca o atractiva idealizare a energiei cosmice [cum facea Blaga in tinerete, pentru care Dumnezeu e Marele Anonim, o esenta impersonala, de-a dreptul panteista!].

Dar, ce ne mai deosebeste inca de tineretul celorlalte tari si insasi de tineretul italian sau german, este morala noastra a ispasirii, este cumplita noastra certitudine ca, pe acest pamant, ceea ce nu este cladit cinstit si drept, cladit pe adevar, pe probitate si pe onoare, este neaparat sortit sa se naruie…

Noi, tineretul roman, exaltam mai cu seama credinta noastra crestina si nationala, virtutile de dreptate, de omenie si de noblete ale sufletului romanesc, ranile noastre, restrangerile si renuntarile noastre, ascetismul, stralucirea jertfelor facute natiei noastre, maretia anonima a obidei zilnice ce a indurat-o veacuri de-a randul acest neam necajit de soarta, marturia izbavitoare a atator vieti inchinate catre zorile ce vor veni, ruga mormintelor noastre, care, toate impreuna, ne dau in adevar dreptul la o existenta mai buna…

“Lupul este lup tocmai fiindca mananca oaia”, da, dar numai in lumea animala (Nae Ionescu). Daca ne suim in lumea crestina, lupul e lup, numai daca iubeste oaia”.

extras din cartea: Martiri si marturisitori romani din secolul XX, de Fabian Seiche

Cititi si:

10 Comments

 1. Nu stiu daca ati aflat..

  Parintele JUSTIN PARVU este subiectul unui protest oficial adresat Patriarhiei Romane de catre Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea ANTISEMITISMULUI. MOMENTUL ADEVARULUI: facem zid in jurul parintelui sau stam ca umerasele?

  http://saccsiv.wordpress.com/2011/02/20/parintele-iustin-parvu-este-subiectul-unui-protest-oficial-adresat-patriarhiei-romane-de-catre-centrul-pentru-monitorizarea-si-combaterea-antisemitismului-momentul-adevarului-facem-zid-in-jurul-pari/

 2. Am vazut cu amaraciune intr-o secventa la “stiri” pe antena 3 cum erau acuzate public maicutele de la Petru Voda pentru ca au cantat un cantec legionar Parintelui Iustin. Ma intreb de ce nu avem si noi forta sa impunem adevarul pe canalele de stiri atata timp cat altora cu bani li se permite sa-si impuna mizeriile impotriva crestinilor romani in tara lor crestina Romania? Daca astia care emit acuzatii aberante impotriva crestinilor sunt semitii de azi atunci care mai e diferenta dintre -“antisemitism” in conditiile date- si “legitima aparare” a romanului in propria lui tara? As fi antisemit daca m-as duce in Israel si as trage evreii de perciuni dar eu stau intre granitrele tarii mele si evreii ma calca pe bataturi. Tot eu sunt “antisemit”??? Noi nu le vrem evreilor raul dar nici nu vrem sa le acceptam orice mizerie in propria noastra tara. Pe aceia dintre ei care sunt cinstiti ii cinstim, insa cei nemenrnici dintre ei nu sunt bineveniti pe pamant romanesc.

 3. Ce poti sa mai spui decat ca toate aceste acuze sunt niste dejectii sioniste. Sa vedem ce putere au asupra patriarhiei.. vom vedea originea adevarata a unora din conducerea BOR..
  Traiasca Legiunea si Capitanul! In veci! Amin!

 4. Acolo unde este nevoie de barbatii Neamului Romanesc sa fim ,sa fim langa acest OM care a supravietuit terorii staliniste care dupa ce a trecut prin acel infern bolsevic ,se incearca acum “a fi luat la rost” si de cine? Intotdeauna sa spunem PREZENT ! Aici e Romania iar noi astia care avem o parte din familia noastra,familia Ortodoxa a Neamului Romanesc,aici in pamantul tarii pentru care au murit Eroii nostri si pentru Credinta noastra ,Ortodoxia marturisita si dincolo de mormanturile create de aceste slugi ale antihristului,Ortodoxia marturisita si traita de fiecare Crestin care se pretinde a fi Ortodox,trebuie sa spunem doar atat :ORTODOXIE sau Moarte ! Unde va fi nevoie acolo vom fi ,sa ne aparam Sfintii ,si pe cei plecati la Domnul si pe cei vii ! Doar sa fie nevoie de noi si acolo suntem !

 5. “Tot ce e romanesc nu piere si nici nu va pieri”.

  Toti cei care lupta pentru tara si neamul romanesc , fie ca sunt legionari, calugari, oameni de cultura sau simpli cetateni merita sprijiniti.

  Sa fim toti intr-un gand!

  Bunul Parinte Iustin Parvu ne-a tot povatuit. E timpul sa-l aparam, chiar cu pretul vietii. Aparand idealurile nationale, ne aparam pe noi si tara. Traiasca Romania Mare!

 6. In sfarsit observ, acum cu acest scandal provocat de trepadusii sionisti de la Washington, ca romanii lasa FRICA romaneasca ancestrala de-oparte, si prinde curaj din ce in ce mai mult.
  Asta trebuie fratilor !!! SA NE REVENIM !!! SA NE TREZIM !!!
  Si sa aparam cu tot ce avem noi demnitatea poporului, valorile lui si credinta ortodoxa. FRATILOR PENTRU VALORILE ASTEA SUNTEM POMENITI LA FIECARE SFANTA LITURGHIE, dar nu ne mai dam seama de asta pt. ca nu mai avem asemenea valori. De aceea ele trebuie trezite in constiinta colectiva , trebuie afirmate, si mai ales traite ca sa aibe vre-un efect.
  DOAMNE AJUTA POPORULUI ROMAN DREPTCREDINCIOS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 Comments
scroll to top