Istoria Bisericii Ortodoxe Ruse in strainatate (ROCOR) scrisa de Sfantul Ioan Maximovici, Mitropolit de Shanghai si San Francisco

Text tradus din Orthodox Word, Martie-Aprilie 1971 (vol. VII #2)

Nota redactiei ATITUDINI: Prin acest articol dorim sa se inteleaga limpede din ce Biserica a facut parte Sf. Ioan Maximovici si care este invatatura si atitudinea ROCOR-ului de-a lungul timpului. Intr-adevar Sf. Ioan Maximovici a facut parte din ROCOR, dar ROCOR-ul Sfantului Ioan nu e nici pe departe ROCOR-ul de azi, adica bisericile stiliste, vechi calendaristice, care nu au comuniune cu celelalte biserici ortodoxe, bisericile oficiale, de unde acestia s-au rupt. Aceste biserici stiliste sunt necanonice, fiindca s-au rupt de la Biserica Mama, nu recunosc tainele savarsite in bisericile ortodoxe oficiale si nu sunt recunoscute de nicio biserica ortodoxa oficiala. ROCOR-ul Sfantului Ioan Maximovici niciodata nu a rupt comuniunea spirituala cu Biserica Mama si cu niciuna din bisericile oficiale, chiar nou-calendaristice, fiind cu totul lipsit de o atitudine extremista, alegand sa mearga pe calea discernamantului, prin care a ramas departe de orice compromis politic sau ratacire dogmatica, dar departe insa si de orice atitudine schismatica. Astazi, cand pricinile dezbinarii s-au inlaturat, ROCOR-ul s-a unit cu Biserica Mama a Rusiei, dupa cum Sf. Ioan si-a dorit si dupa cum a si proorocit:

Biserica Ortodoxa Rusa din Afara Granitelor nu este despartita duhovniceste de Maica sa patimitoare, ci inalta rugaciuni pentru ea, ii pastreaza bogatiile duhovnicesti si materiale si, la vremea potrivita, se va uni din nou cu ea, atunci cand pricinile dezbinarii se vor fi risipit.

Amintim insa si Anatemele sfantului Sinod al ROCOR-ului, care s-a intrunit la Vancouver, in Canada, in anul 1983: „Anatema celor care ataca Biserica lui Hristos invatand ca Biserica Sa este impartita in asa-zise «ramificatii» ce se deosebesc in doctrina si in felul de viata sau ca Biserica nu exista vizibil, ci va fi formata in viitor, cand toate «ramificatiile» – sectele, denominatiunile si chiar religiile – vor fi unite intr-un singur trup, si care nu deosebesc Preotia si Tainele Bisericii de cele ale ereticilor, ci spun ca botezul si euharistia ereticilor sunt eficace pentru mantuire; prin urmare, celor ce cu buna-stiinta sunt in comuniune cu acesti eretici inaintementionati sau celor ce sustin, raspandesc sau pazesc erezia lor ecumenista sub pretextul dragostei fratesti sau al presupusei uniri a crestinilor despartiti, sa fie Anatema”).

Istoria ROCOR-ului Biserica Ortodoxa Rusa din afara Rusiei (ROCOR) este acea parte a Bisericii Ruse care se afla in afara granitelor statului rus, reglementata in prezent de catre un Inalt Ierarh si de catre un Sinod al Episcopilor alesi de Soborul Episcopilor din diaspora rusa.

Biserica Rusa a avut o parte inafara Rusiei timp de aproximativ doua secole. Propovaduirea crestinismului catre triburile pagane din Asia a insemnat fondarea „misiunilor” care au devenit in decursul timpului eparhii, in China si Japonia. Raspandirea Ortodoxiei la populatia pagana a Insulelor Aleutine si Alaska si stabilirea Misiunii, si mai apoi eparhiile pentru America de Nord, au fost tot o continuare a propovaduirii din Asia. In Europa de Vest, incepand cu secolul 18, bisericile au fost construite pentru inceput la ambasadele ruse, si apoi in acele locuri care au fost vizitate de rusi in calatoriile lor in strainatate. Toate aceste biserici au fost considerate ca fiind in Eparhia Mitropoliei Petrogradului; cel mai recent au fost direct sub ascultarea de Episcopul Kronstadt-ului. Niciunul dintre Patriarhii de Est a carui autoritate a fost respectata de poporul rus si niciunul dintre ceilalti ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe nu a protestat vreodata impotriva unei astfel de raspandiri a Bisericii Ruse. Daca, in conformitate cu canoanele Bisericii, o durata de treizeci de ani este suficienta pentru ca o biserica sau un loc sa apartina eparhiei care a fost in posesia ei in cursul acelor ani, atunci cu atat mai mult trebuie recunoscut si de necontestat dreptul Bisericii Ruse la locurile care au fost ingrijite de ei timp de multe decenii. Se poate spune destul de sigur ca aceasta problema nu s-ar fi pus daca Imperiul Rus, si impreuna cu el Biserica Rusa, ar fi ramas in puterea si slava sa de dinainte, si daca nu li s-ar fi intamplat nicio nenorocire.

Prigoana Bisericii Ruse

Dupa prabusirea monarhiei, la inceput Biserica a continuat atat in interior cat si in afara Rusiei, bucurandu-se de drepturile sale anterioare. Dar nu a durat mult. Curand a inceput persecutia. Regimul comunist venit la putere si-a stabilit ca obiectiv dezradacinarea religiei, care, conform invataturilor marxiste, ar fi prejudecata si superstitie. Lovitura cea mare a fost indreptata impotriva Bisericii Ortodoxe, de care apartinea majoritatea covarsitoare a rusilor, cea care i-a inspirat de-a lungul secolelor, inca de la Botezul Rusiei. Bisericile au inceput sa fie inchise, clericii persecutati si ucisi, acest lucru transformandu-se intr-o lupta sistematica impotriva Bisericii, cu scopul de a o extermina. Prevazand posibilitatea ca autoritatea superioara a Bisericii Ruse sa fie lipsita de libertate si ca ar deveni imposibil pentru partile separate ale Bisericii sa aiba contact cu aceasta, Patriarhul Tihon a dat hotararea ca in regiunile separate de administratia Bisericii sa fie stabilite administratii temporare, sub pastorirea ierarhului mai mare al acelei regiuni. Existau deja administratii in locuri care nu puteau avea contact cu Moscova in timpul razboiului civil din Rusia (partea de sud a Rusiei si Siberia). Iar cand a urmat marele exod al rusilor din patria lor, dupa infrangerea trupelor care luptasera impotriva regimului comunist, ierarhia superioara a Bisericii din Rusia de Sud, in frunte cu Mitropolitul Antonie, atunci cunoscut in toata lumea ortodoxa, s-au aflat in afara Rusiei.

Sositi la Constantinopol, ierarhii au apelat imediat la loctiitorul Scaunului Ecumenic, Mitropolitul Dorotei de Prusia de binecuvantata pomenire, cu cererea sa poata avea in continuare grija de turma lor din Rusia. Aceasta permisiune le-a fost acordata printr-un act din 29 decembrie 1920. La inceputul anului viitor, 1921, la invitatia Patriarhului sarb Dimitrie, Mitropolitul Antonie s-a mutat in Serbia. De asemenea s-a mutat acolo si administratia superioara a Bisericii Ruse din strainatate. In jurul lui s-au unit toti ierarhii din Biserica Rusa si toate partile Bisericii Ruse din afara granitelor statului rus. Bisericile aflate in jurisdictia Mitropoliei din Petrograd au fost incredintate Arhiepiscopului Evloghie, la inceput de catre administratia temporara superioara a Bisericii, iar apoi de catre Patriarhul Tihon. Misiunile bisericesti din Extremul Orient (China si Japonia) si episcopii rusi emigrati in Manciuria s-au supus administratiei Bisericii Ruse din strainatate atunci ivita. La dorinta Patriarhului Tihon, unul din episcopii ajunsi la Constantinopol din partea de sud a Rusiei, Mitropolitul Platon, a fost desemnat pentru America, de catre aceeasi administratie. Acestei administratii s-au supus de asemenea si Misiunea bisericeasca din Ierusalim si un protopop din Argentina.

Administratia superioara a Bisericii cu obarsia in zonele din sudul Rusiei apoi eliberate de autoritatea sovietica, in acord cu Ucazul dat mai tarziu de Patriarhul Tihon, la 7 noiembrie 1920, a fost recunoscuta de loctiitorul Scaunului Ecumenic, Mitropolitul Dorotei, si primita frateste de catre Patriarhul Dimitrie al Serbiei; devenind de fapt cea mai inalta autoritate a Bisericii Ruse pentru toate bisericile din afara granitelor Rusiei. Administratia superioara a Bisericii, in care la inceput inafara de episcopi au fost inclusi de asemenea reprezentanti ai clerului si laicatului, a recunoscut ca inalt ierarh pe Patriarhul Tihon al Moscovei, privind separarea de el ca fiind doar temporara, considerandu-l pe Patriarh drept carmuitor in fata unui viitor Sobor rus intregit dupa eliberarea Rusiei de regimul ateist. Patriarhul Tihon al Moscovei a recunoscut misiunile efectuate de catre Administratia Superioara a Bisericii din strainatate. El chiar a dat ordine, de pilda, privind investirea Mitropolitului Platon ca mare ierarh al Americii de Nord si efectuarea unei investigatii de catre episcopul Antonie, fostul preot al Bisericii de la Copenhaga care a fost hirotonit episcop in Belgrad. In luna noiembrie a anului 1921 in Sremsky-Karlovtsy din Iugoslavia a avut loc primul Sobor in strainatate, in care pe langa 24 de episcopi au luat parte si reprezentanti ai clerului si laicatului. Fiind astfel vocea tuturor rusilor care au reusit sa paraseasca autoritatile sovietice, Soborul s-a considerat obligat sa-si exprime opinia cu privire la situatia din Rusia, unde restul populatiei era zdrobita sub presiunea autoritatilor atee. Soborul a facut apel la Conferinta de la Geneva impotriva regimului bolsevic si pentru eliberarea poporul rus.

Regimul bolsevic, vazand in aceasta o amenintare, a decis sa exercite presiuni asupra rusilor din strainatate prin intermediul autoritatilor Bisericii. Sub presiunea puternica a guvernului sovietic, Patriarhul Tihon a semnat un Ucaz cu privire la suprimarea administratiei superioare a Bisericii, dand Mitropolitului Evloghie responsabilitatea pentru organizarea uneia noi. Dupa aceasta, Patriarhul Tihon a fost imediat arestat.

Infiintarea Sinodului rus din strainatate

Carmuindu-se dupa decretul precedent al Patriarhului din 7 noiembrie 1920, ierarhii din strainatate s-au adunat intr-un sobor pe 31 august 1922 si au hotarat ca in locul administratiei superioare a Bisericii ar trebui sa fie ales un Sinod al Episcopilor. In fruntea acestuia a fost ales cel mai mare ierarh in rang, care a ocupat cea mai veche eparhie a Rusiei si care a fost, pe langa Patriarh, singurul membru permanent al Sinodului Rus – Mitropolitul Antonie (Khrapovitsky) al Kievului.

Toate bisericile rusesti s-au supus Sinodului episcopilor, la fel cum mai devreme o facusera fata de inalta Administratie a Bisericilor, iar Sinodul episcopilor a devenit recunoscut ca fiind autoritatea Bisericii Ruse din strainatate. Sinodul si Soborul Episcopilor au continuat sa se considere pe sine si pe bisericile din jurisdictia lor ca parte inseparabila a Bisericii Ruse. In conformitate cu obiceiul rusesc, in toate bisericile Rusesti din strainatate la slujbe se pomenea numele Patriarhului Tihon iar dupa el numele capului Bisericii din strainatate, Mitropolitul Antonie.

Presedintele Sinodului Episcopilor din strainatate, Mitropolitul Antonie, care dupa arestarea Patriarhului Tihon era cel mai mare ierarh rus inca in libertate, s-a ridicat in apararea celor persecutati din Biserica Rusa. In epistolele sale catre Inaltii Patriarhi si catre cei non-ortodocsi aflati in pozitii de autoritate, el a explicat situatia reala a Bisericii Ruse, o situatie care le fusese adesea transmisa intr-o forma distorsionata. Apelul sau catre Arhiepiscopul de Canterbury a avut drept consecinta interventia guvernului englez in favoarea Patriarhului Tihon, acesta fiind eliberat din inchisoare atunci cand se stabilise deja un proces impotriva lui, cu o acuzatie avand ca obiectiv obtinerea pedepsei cu moartea.

Compromiterea Mitropolitului Serghie

Dupa moartea Patriarhului Tihon, Biserica Rusa din strainatate a recunoscut loctiitorul Scaunului Patriarhal, Mitropolitul Petru de Krutitsk. Insa acesta a fost imediat arestat si exilat de catre regimul sovietic pentru fermitatea si reticenta sa de a face concesii regimului ateu. Biserica din Rusia si din strainatate a continuat sa-l considere inalt ierarh, numele sau pomenindu-se la toate slujbele, in toate bisericile. Apoi, Mitropolitul Serghie a devenit inlocuitorul sau. In acest timp au aparut anumite neintelegeri dintre ierarhii rusi din strainatate astfel ca s-a facut un apel catre Mitropolitul Serghie. Acest lucru a permis Mitropolitului sa-si exprime punctul sau de vedere cu privire la situatia partii din strainatate a Bisericii Ruse. Adresandu-se intr-o scrisoare generala catre episcopii din strainatate pe 12 septembrie 1926, el a scris:

„Dragii mei ierarhi, imi cereti sa fiu judecator intr-o chestiune despre care nu stiam nimic… Oare se poate ca Patriarhul Moscovei sa fie pastor al vietii bisericesti a tuturor emigrantilor ortodocsi? Binele Bisericii cere ca printr-un acord comun sa stabiliti pentru voi insiva un organ al administratiei Bisericii suficient de autoritar ca sa rezolve toate neintelegerile si diferentele si care are puterea sa faca sa inceteze orice neintelegere si orice neascultare fara a apela la suportul nostru”.

In aceasta scrisoare plina de dragoste pentru episcopii sai din strainatate, el spune: „Nu ne vom vedea din nou in viata aceasta, dar eu nadajduiesc in mila lui Dumnezeu ca ne vom vedea in viata viitoare”. Aceasta a fost ultima scrisoare a Mitropolitului Serghie in care el insusi a scris ceea ce credea in sinea sa a fi adevarat. Inchisoarea, amenintarile, nu doar cu privire la el insusi ci pentru intreaga Biserica Rusa, si promisiunile false ale regimului sovietic l-au doborat: in termen de cateva luni dupa scrisoarea lui, atat de plina de iubire, pentru ierarhii din strainatate, asa cum a fost si testamentul sau inainte de pierderea libertatii lui interioare, Mitropolitul Serghie a emis o declaratie in care a recunoscut regimul sovietic ca un regim cu adevarat legal rus care privea binele oamenilor, un regim „ale caror bucurii sunt bucuriile noastre si ale caror necazuri sunt si necazurile noastre(Declaratie pe 16/29 iulie 1927).

Doua documente contradictorii

In acelasi timp, in conformitate cu promisiunea pe care a dat-o regimului sovietic, Mitropolitul Serghie a cerut clerului din strainatate semnaturi de loialitate fata de regimul sovietic. Documentul era in totala contradictie cu punctul de vedere exprimat cu noua luni inainte, anume ca Patriarhia Moscovei nu putea pastori viata bisericeasca a emigrantilor. Daca pentru cei din Rusia, care au fost supusi la nespuse suferinte, ar putea exista conditii care ar diminua capitularile lor morale fata de regimul crud – canoanele Bisericii la momentul persecutiilor [vechi] au atenuat hotararile cu privire la cei care au renuntat la Hristos dupa suferinte cumplite, totusi pentru cei aflati in libertate si siguranta nu au existat circumstante atenuante sau justificare chiar deloc cu privire la o astfel de semnatura. E greu de imaginat ca Mitropolitul Serghie ar fi crezut ca cineva din strainatate ar subsemna la Ucazul lui, ci in mod clar a facut aceasta pentru a satisface cererea regimului sovietic ca astfel sa scape de responsabilitate.

Cu toate acestea Mitropolitul Evloghie impreuna cu vicarii lui si Episcopul Beniamin de Sevastopol au subscris intr-adevar la Ucaz. Intre timp, in Rusia au existat din randul episcopilor inchisi si marturisitori curajosi, ca de altfel si dintre cei ramasi in libertate, care au declarat Mitropolitului Serghie ca nu accepta acordul cu regimul ateu care persecuta Biserica. Multi dintre ei chiar au rupt comuniunea in rugaciune cu Mitropolitul Serghie, ca unul care a „cazut” si a colaborat cu ateii. O parte a clerului si a mirenilor din Rusia i-au urmat pe marturisitori. Regimul sovietic ateu persecuta crud pe astfel de ierarhi fermi si pe urmasii lor. Regimul sovietic, dupa ce nu si-a tinut promisiunea catre Mitropolitul Serghie pe care il determinase sa faca acordul cu el, i-a lipsit de libertate, i-a alungat si executat chiar pe multi dintre cei care nu au recunoscut declaratia Mitropolitului Serghie.

Nu se supun decretului Mitropolitului Serghie

Printre cei care nu au recunoscut declaratia Mitropolitului Serghie „de loialitate fata de regimul sovietic” au fost loctiitorul Scaunului Patriarhal, Mitropolitul Petru (al carui suplinitor era Mitropolitul Serghie), mitropolitii Agathangel de Yaroslavl si Chiril de Kazan (indicat de catre Patriarhul Tihon ca posibil loctiitor al Scaunului Patriarhal in caz ca Petru ar fi in imposibilitatea de a-si exercita mandatul), Mitropolitul Iosif de Petrograd si multi alti ierarhi bine cunoscuti. Intr-adevar Mitropolitul Serghie insusi a gandit exact ca ei nu cu mult timp inainte de semnarea lui a declaratiei pentru motivele deja mentionate. Declaratia Mitropolitului Serghie nu a adus niciun beneficiu Bisericii. Persecutiile nu numai ca nu au incetat dar ele chiar au crescut. La celelalte acuzatii pe care regimul sovietic le-a facut impotriva clericilor si laicilor s-a mai adaugat inca una – de a nu recunoaste acea declaratie. In acelasi timp, nenumarate biserici au fost inchise in toata Rusia.

In cativa ani aproape toate bisericile au fost distruse sau puse la alte diverse intrebuintari. Provincii intregi au ramas fara macar o singura biserica.

Lagarele de concentrare si locurile de munca fortata au detinut mii de clerici, din care o parte semnificativa niciodata nu si-a recapatat libertatea, fiind executati acolo sau murind din cauza muncii excesive sau a privatiunilor. Chiar si copiii de preoti si credinciosii laici au fost persecutati.

Biserica Rusa din afara Rusiei a fost duhovniceste alaturi de credinciosii persecutati. Cu exceptia mai multor ierarhii deja mentionate, toate celelalte, in frunte cu Mitropolitul Antonie, au refuzat categoric sa dea semnaturi de loialitate pentru regimul sovietic si au venit chiar cu o denuntare deschisa.

Mai mult, Mitropolitul Antonie, care l-a iubit foarte mult pe Mitropolitul Serghie si sufleteste a suferit mult pentru iubitul sau discipol si prieten, i-a scris personal o scrisoare de avertisment, care, probabil, niciodata nu a ajuns la el, sau in orice caz nu mai era acum in masura sa influenteze comportamentul sau.

Raman in comuniune cu Biserica Rusa, dar parte libera a ei

Ca si episcopii si credinciosii din Rusia care nu au recunoscut declaratia Mitropolitului Serghie, Biserica Rusa din strainatate nu a incetat sa apartina Bisericii Ruse. Ei toti, la fel ca inainte, au ramas in comuniune duhovniceasca cu loctiitorul scaunului Patriarhal, Mitropolitul Petru, care zacea intr-un loc pustiu din nordul indepartat. Numele lui a fost pomenit in toate bisericile Rusesti din strainatate. In toate aceste biserici au fost, de asemenea, rugaciuni pentru fratii in suferinta ai patriei, pentru eliberarea lor de la regimul ateu, si pentru odihna celor care au fost martirizati de catre regim. Intre timp, Mitropolitul Evloghie, care isi daduse semnatura de loialitate fata de regimul sovietic ceruta de Mitropolitul Serghie, a fost chemat la o slujba de rugaciune in Anglia pentru suferinta Bisericii Ruse, si a luat parte la ea. Acest gest a fost interpretat ca un act impotriva regimului sovietic, si Mitropolitul Serghie i-a interzis sa mai slujeasca. Nedorind sa se prezinte la acest decret, dar in acelasi timp, nici sa se recunoasca vinovatia sa inaintea Sinodului Rus de peste hotare, Mitropolitul Evloghie a cerut Patriarhului de Constantinopol sa-l primeasca temporar pe el si pe turma sa in jurisdictia Patriarhiei Ecumenice, lucru care s-a si facut.

Fara a aduce atingere plecarii de la Biserica din strainatate – si, se poate spune, de la Biserica Rusa cu totul – de Mitropolitii Evloghie si Platon cu adeptii, Biserica Ortodoxa Rusa din afara Rusiei (ROCOR) ramane partea libera a Bisericii Ruse. Ea s-a bucurat de atentia Patriarhilor si a altor ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe surori. Patriarhul Varnava din Serbia a aratat catre ea o atentie speciala si s-a straduit sa intoarca la Biserica Rusa din strainatate pe acei episcopi care s-au separat de ea. El a fost, de asemenea, un intermediar intre ea si Mitropolitului Serghie, pe care el l-a respectat si l-a iubit ca rector al zilelor sale in cadrul Academiei. Cu toate acestea curand a trebuit sa se convinga ca Mitropolitul Serghie era in mainile dusmanilor Bisericii si ca actiunile sale erau daunatoare pentru ea, lucru cu privire la care el i-a scris direct.

Patriarhul Varnava lupta pentru unitatea ROCOR-ului

Patriarhul Varnava s-a adresat direct diasporei ruse, cu o predica pe 9 / 22 iulie, 1930, in timpul unui serviciu in Biserica Rusa Sfanta Treime, atunci cand a spus:

„Trebuie sa stii ca fanaticii atei care persecuta Biserica nu o tortureaza numai, dar se straduiesc sa o imparta, sa o dezbine, si prin toate mijloacele intind mainile lor criminale catre voi cei ce sunteti in afara patriei voastre. Voi, fiii loiali ai Rusiei ar trebui sa va amintiti ca sunteti singurul sprijin al marelui popor rus …. Disensiunile semanate de catre dusmanii patriei voastre ar trebui cu orice pret sa se incheie. In mijlocul vostru exista un mare ierarh, Mitropolitul Antonie, care este o podoaba a Bisericii Ortodoxe. El este o minte inalta, asemanata cu cei dintai ierarhi ai Bisericii lui Hristos la inceputul crestinismului. Adevarul Bisericii este in el, iar cei care s-au separat ar trebui sa revina la el. Voi toti, nu numai cei care locuiesc in Iugoslavia noastra, dar si cei care sunt in America, in Asia, in toate tarile din lume, ar trebui sa fiti, sub conducerea acestui mare pastor, Mitropolitul Antonie, un tot unitar invincibil, care nu va ceda la atacurile si provocarile dusmanilor Bisericii. Eu, ca Patriarh al Serbiei, iar acum fratele tau de sange, fierbinte ma rog lui Dumnezeu ca El sa uneasca poporul rus din strainatate intr-un tot, astfel ca Rusia sa fie la fel cum a fost atunci cand tarul ortodox a fost in fruntea ei. In Numele Domnului Iisus Hristos si pentru toti sfintii Lui, va binecuvantez cu binecuvantarea mea patriarhala”.

Patriarhul Varnava a luat parte activa la demersurile Bisericii Ruse din afara Rusiei, convocand sub presedintia lui conferinte de reprezentanti ai Bisericii diferitelor provincii in strainatate, cu scopul de a pune capat diferentelor si schismei si pentru restabilirea in Biserica din strainatate a acelora care o parasisera. Cu participarea lui si sub presedintia lui acolo a fost elaborat in 1935 un «Decret cu privire la Biserica Rusa din strainatate » care a fost semnat de el si de ierarhii rusi, si a devenit fundamentul pentru administrarea Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei.

Episcopi si patriarhi aflati in comuniune cu ROCOR

Aceeasi relatie de dragoste totala pentru Biserica Rusa din afara Rusiei a fost sustinuta si de Patriarhul Grigorie al Antiohiei care mereu i-a oferit sprijinul sau. Prea Fericitul Patriarh al Alexandriei a fost intotdeauna in comuniune cu Biserica Rusa din afara Rusiei, si si-a aratat sprijinul fratesc, intotdeauna adresandu-se mai-marelui ei ca unui pastor legitim. Prea Fericitul Patriarh al Ierusalimului, de asemenea, nu doar ca a permis activitatile Bisericii Ruse din strainatate in granitele Patriarhiei sale, dar chiar a si chemat-o sa participe la activitatile Patriarhiei. Astfel, avand nevoie, din cauza anumitor dificultati care au aparut, pentru a consacra episcopi noi, el a invitat sa slujeasca impreuna cu el pe Arhiepiscopul Anastasie, care era atunci in Ierusalim si care avea sa devina Mitropolit al Bisericii Ruse de peste hotare. Prea Fericitul Patriarh Timotei a fost unul dintre episcopii sfintiti in comun de catre Patriarhul Damian si Mitropolitul Anastasie. Arhiepiscopul de pe Muntele Sinai a fost intotdeauna in comuniune cu Biserica Rusa din strainatate. (va urma)

text aparut in numarul 13 al revistei ATITUDINI

Ierarhii ROCOR-ului[1]

In 1935 s-a sarbatorit a 50-a aniversare jubileu a hirotoniei intaistatatorului Bisericii Ruse dinafara Rusiei[2], Mitropolitul Antonie. Sarbatorirea acestui jubileu a asumat caracterul unui mare triumf al Bisericii Ortodoxe. Parte activa s-a luat nu doar de catre Biserica Sarba, in granitele careia a avut loc, dar de asemenea la Belgrad au venit reprezentanti ai diferitor alte Biserici. De la Biserica Antiohiei a venit Mitropolitul Elias al Libanului. Alti reprezentanti au venit din toate colturile lumii.

In anul urmator, 1936, Mitropolitul Antonie s-a odihnit intru Domnul. I-a urmat Mitropolitul Anastasie, care fusese inca dinainte dorit si care a fost ales imediat de catre Sinodul Episcopilor Rusi din Strainatate. La inceput aceasta schimbare nu a adus nicio modificare in situatia ROCOR. Ea a continuat sa existe si sa actioneze ca si inainte, fiind ocarmuita prin decretul care fusese acceptat sub patriarhul Varnava, si pretutindenea se bucura de toate drepturile sale anterioare. In 1937 loctiitorul, Mitropolitul Petru de Krutitsk, a murit in exil, si aparent nu cu mult inainte de aceasta, sau curand dupa aceea, mitropolitul Chiril al Kazanului, care trebuia sa devina loctiitor dupa IPS Petru, de asemenea a murit in exil. Sinodul patriarhal al Moscovei, compus din episcopii invitati de mitropolitul Serghie, l-au confirmat pe cel din urma ca loctiitor al scaunului patriarhal.

In acest timp Biserica Rusa din interiorul Rusiei era intr-o totala stare de dezolare. Erau doar douazeci de episcopi in libertate, iar majoritatea bisericilor erau inchise, distruse, sau preschimbate pentru alte scopuri. Provincii intregi si vaste teritorii nu aveau nici macar o singura biserica. Sfintele moaste si icoanele facatoare de minuni erau duse la muzee. Majoritatea clerului care ramasese era in exil, la munca fortata, sau traia ascunzandu-si dregatoria, cu greu castigandu-si existenta prin orice fel de munca, numai in taina slujind in casele mirenilor credinciosi.

Persecutia si vitregiile Bisericii Ruse

In acelasi timp mitropolitul Serghie, legat de promisiunea data regimului sovietic, a continuat sa afirme ca nu exista persecutie impotriva Bisericii in Rusia. ROCOR, care nu-i mai era supusa lui si sinodului lui, a ramas in relatia cu el de dinainte, simtindu-se duhovniceste una cu Biserica-Mama, cea in suferinta, si la fel ca si inainte rugandu-se pentru ea si pentru fratii aflati in suferinta.

In 1939 a inceput al doilea razboi mondial in care Rusia a fost atrasa si ea, guvernata de regimul sovietic. Oamenii se asteptasera ca razboiul sa le aduca eliberarea din regimul sovietic, iar la inceputul razboiului divizii intregi s-au predat, nevrand sa-si apere opresorul. Totusi, cand au inteles ca se facea razboi impotriva Rusiei, pe care nemtii voiau sa si-o supuna pentru ei, oamenii s-au ridicat in apararea pamantului lor. Regimul sovietic a profitat de simtamantul popular. Vazand cum credinta ce statea ascunsa in popor a inceput la vreme de razboi sa izbucneasca incontrolabil inafara, si ca nu exista posibilitate sa o tina ascunsa, pentru ca era si atunci, ca si inainte, principala tarie launtrica a milioane de rusi, regimul sovietic a decis sa faca unele concesii pentru momentul respectiv, si, aratand grija pentru Biserica, sa-si alieze oamenii in razboiul dificil in care cu usurinta ar fi putut fi infrant fara ajutorul lor. Unele biserici inchise s-au redeschis, iar o parte din moastele care fusesera duse la muzee au fost returnate. A fost vorba doar de o mica parte din sfintele obiecte bisericesti pe care le luase regimul, dar in aceasta oamenii au vazut o schimbare in relatia regimului sovietic cu Biserica.

Regimul sovietic a permis alegerea unui patriarh si o libertate exterioara pentru Biserica, dar in esenta aceasta nu a usurat situatia ei cu nimic. Patriarhul si sinodul sau erau sub stricta supraveghere a regimului si nu puteau face nimic fara stirea reprezentantului regimului, presedintele consiliului de afaceri al Bisericii Ortodoxe, si trebuiau sa-i urmeze intocmai instructiunile. In aceasta nu este niciun fel de asemanare cu situatia sfantului Sinod de pe vremea tarului. Tarul Rusiei si guvernul sau erau ortodocsi si luptau pentru binele Bisericii, si chiar si atunci cand erau situatii cand reprezentantii regimului, ober-procurorii, nu intelegeau corect interesul Bisericii si actiunile lor erau vatamatoare pentru altii, totusi acestea erau episoade separate, vatamatoare in sine, dar nereprezentand vreo distrugere sistematica a Bisericii.

Acum insa guvernul sovietic este comunist, ateu in temelia si ideea sa, si si-a propus telul de a extermina orice religie (ca fiind superstitie) si sa implementeze ateismul. Pot fi concesii temporare, pot fi diferite abordari tactice, dar telul fundamental ramane neschimbat acesta. Folosind autoritatea Bisericii si folosindu-se de Biserica pentru obtinerea propriilor scopuri politice, guvernul sovietic pregateste dinainte o lovitura Bisericii pe care o va da cand va gasi aceasta posibil si convenabil. Vedem dovezi si exemple de asemenea flexibilitate a politicii ruse in fiecare sfera. Cand a fost nevoie guvernul sovietic a profitat din plin de patriotismul poporului rus si s-a aratat ca un autentic guvern rus, dar razboiul nici nu se terminase cand sloganurile patriotice ruse au fost aruncate, guvernul punand pe primul loc scopul si politica internationala a comunismului, desi nu renuntase total la scopurile istorice rusesti care-i fusesera folositoare la momentul acela. Iarasi, permitand o crestere a influentei armatei si ofiterilor ei in timpul razboiului, guvernul sovietic s-a separat mai tarziu de generalii care devenisera populari si a trimis in exil multi soldati de exceptie, declarand ca intreg succesul razboiului ar trebui creditat partidului comunist. Totusi din nou, intrand in relatii prietenesti cu diferite guverne, liderii sovietici s-au intors abrupt si au inceput sa improaste cu noroi pe cei pe care ii imbratisase. In timp ce pe durata razboiului chemase oamenii sa sustina intregimea si slava pamantului tarii, dupa razboi guvernul sovietic a ucis pe multi dintre patriotii rusi.
La fel si in relatia fata de Biserica, guvernul comunist, in contradictie cu vederile sale fundamentale, sprijina Biserica avand in minte sa distruga tot ce ii este acum ingaduit Bisericii, ca si pe ea insasi, cand ea va inceta sa fie de vreun folos guvernului.

Biserica si jocul politic

De ce in prezent (1960), da guvernul sovietic aparenta de a favoriza Biserica? Intai pentru ca nu se simte suficient de puternic ca sa se angajeze intr-o batalie cu credinciosii din Rusia si sa intre in conflict cu ei, in special in vederea posibilitatii complicatiilor internationale. In al doilea rand, pentru ca la aceasta vreme are nevoie de o acoperire pentru scopurile sale si foloseste clerul ca sa creeze o buna opinie despre sine printre popoarele libere. In al treilea rand, pentru ca prin clerul controlat de el guvernul vrea sa-si exercite influenta asupra diasporei ruse si sa tina emigratia rusa in mainile sale. Stiind ca rusii sunt uniti in primul rand in jurul Bisericii, guvernul sovietic, neavand puterea acum sa distruga Biserica, vrea pentru moment sa aiba influenta prin ea asupra celor care nu-i sunt supusi: tinand in mainile sale clerul, prin chiar acest fapt socoteste sa inceapa sa actioneze si asupra turmei. Din aceasta vine cererea, prin cel din fruntea Bisericii care-i este supus, la o semnatura de loialitate fata de regimul sovietic din partea intregului cler. Este o asemenea cerere una legala, si oare poate fi implinita?

Rusii care locuiesc inafara Rusiei nu sunt supusi regimului sovietic. Ramanand credinciosi tarii, nu recunoastem ca legal un guvern care sta impotriva unui mileniu de cugetare a poporului nostru, si am venit in strainatate ca sa nu ne supunem lui. De ce, atunci, ar trebui ca ierarhii si clerul sa-i promita loialitate? Oare arhiepiscopul Constantinopolului, patriarhul ecumenic, ii cere loialitate guvernului turc din partea turmei sale de greci si de alte natii care sunt in America sau in alte parti ale lumii? Oare patriarhul Antiohiei, a carui patriarhie cuprinde Siria si Libanul, ii cere loialitate unuia sau altuia dintre guvernele popoarelor supuse lui? A cerut sfantul sinod al Rusiei loialitate guvernului rus, sau chiar insusi preacuviosului Imparat, din partea credinciosilor ortodocsi care erau cetateni americani sau supusi altor guverne?

In vremea razboiului ruso-japonez, luminatorul Japoniei, arhiepiscopul rus Nicolae, (acum proslavit de ROCOR), care a ramas in Japonia, a binecuvantat soldatii japonezi ortodocsi care mergeau sa lupte pentru propriul lor pamant. Desi el insusi nu a slujit, neputand sa se roage pentru biruinta impotriva Rusiei natale, totusi a ingaduit clerului japonez, care era sub pastorirea sa, sa o faca. Dupa sfarsitul razboiului, pentru implinirea datoriei sale pastoresti a fost decorat de catre sfantul sinod al Rusiei si de catre tar insusi. Daca preacuviosul tar si sfantul sinod s-au purtat astfel, are cineva dreptul si exista vreo dreptate morala, in a cere de la oamenii care lupta impotriva unui regim ateu, supunere fata de acest regim prin pastorii lor?

Cand patriarhul Serbiei, Arsenie al III-lea, si dupa el Arsenie al IV-lea, impreuna cu turma lor au parasit tara care era sub domnie turca, si s-au asezat in alta tara, arhipastorii si pastorii reasezatilor sarbi nu s-au mai supus patriarhilor Serbiei care era inrobita de turci, ca sa fie liberi.

Nu s-a intamplat ceva asemanator si in Grecia? De ce s-a inaltat o biserica a Greciei si de ce exista ca biserica autocefala, de vreme ce teritoriul ei inca din vechime era parte din patriarhia ecumenica a Constantinopolului? Cand in 1819-20 a fost o rebeliune a grecilor impotriva turcilor, guvernul turc a cerut patriarhului excomunicarea grecilor rebeli, iar patriarhul a infaptuit aceasta. Desi grecii stiau prea bine ca acela numai pe dinafara isi implinea cele cerute lui, ramanand in inima si in suflet alaturi de ei, totusi, declarand interdictiile patriarhului invalide, au inceput sa se guverneze singuri bisericeste, independent de el, si cand s-a format un guvern al Greciei, s-a stabilit si o Biserica independenta a Greciei. Vreme de 30 de ani arhiepiscopul Constantinopolului si sinodul Greciei nu au avut comuniune una cu cealalta, pana ce s-a stabilit o relatie intre Biserica Patriarhiei si cea a Greciei ca intre doua biserici independente. Pana de curand grecilor traind in alte tari li s-a purtat de grija de Biserica Greciei, si numai dupa primul razboi mondial, cand Turcia era pe jumatate distrusa si slabise, grecii din diaspora au redevenit turma duhovniceasca a patriarhiei ecumenice. Biserica Greciei, totusi, pana acum ramane autocefala si, dupa cele doua razboaie mondiale si cel din Balcani, i s-au adaugat noi teritorii, anexate Greciei, care din vechime apartineau patriarhiei Constantinopolului, in timp ce mitropolitul de Athena a primit titlul de Preafericit. Evident, numai Constantinopolul va redeveni capitala regatului grec, daca aceasta se va intampla, prin mila Domnului, si cele doua biserici grecesti se vor uni din nou, la fel ca si cele doua parti ale Bisericii Serbiei care s-au unit atunci cand toate teritoriile Serbiei au fost eliberate si unite intr-un singur guvern.

Daca incercarile de a pastra libertatea spirituala si de a se pazi cineva de orice influenta a regimurilor care, chiar daca necrestine, cred in Dumnezeu in felul lor si care, desi limitau libertatea crestinilor, permiteau o persecutie deschisa numai in anumite vremuri, daca aceasta ar fi cauza unei separari exteriore ale partilor Bisericii de la Biserica Mama, atunci este cu atat mai drept, permis, si esential a pazi credinciosii de orice presiune a regimului care in mod deschis si-a pus drept scop sa lupte impotriva religiei ca superstitie, silindu-se sistematic sa o anihileze.

Portile iadului nu vor izbandi impotriva Bisericii. Biserica a trait cumplite prigoniri si le-a rabdat, fiind incununata cu un cor de noi martiri. Dar Biserica niciodata nu si-a dorit persecutii, ci s-a rugat pentru izbavire din ele si din ispite. S-a rugat pentru esecul persecutorilor, si este binecunoscut ca Iulian Apostatul a murit in timp ce Sfantul Vasile cel Mare se ruga pentru apararea Bisericii de el.

Relatia ROCOR si Biserica Rusa

Cine are nevoie de anihilarea ROCOR? Exilatii rusi, diaspora rusa? Dar chiar ROCOR este aceea care le da tarie duhovniceasca, aceea care ii uneste si ii apara de disparitie odata cu pierderea credintei ortodoxe si, impreuna cu ea, a intregii culturi a Rusiei, care a fost formata de Ortodoxie. Numai vrajmasii Rusiei si ai poporului rus pot dori aceasta.

Are nevoie Biserica Rusa din interiorul Rusiei, ar beneficia ea de anihilarea ROCOR si anexarii ei la patriarhie? ROCOR nu este duhovniceste despartita de Maica sa aflata in suferinta. Ea ii daruieste rugaciuni, ii pastreaza zestrea spirituala si materiala, si la vremea potrivita se va uni cu ea, cand motivele pentru neunirea ei vor fi disparut. Si nu este nicio indoiala ca in Rusia si multi ierarhi, clerici si mireni sunt impreuna cu noi si ar fi fericiti sa actioneze ca si noi daca ar avea aceasta putere.

Incetarea existentei separate a ROCOR este necesara si ar fi profitabila numai regimului sovietic. Prin cler acesta doreste sa aiba control asupra emigratiei si sa o influenteze. Acei emigranti care n-ar dori sa fie sub ocarmuirea pastorilor dependenti de sovietici, fiind lasati fara biserica, ar fi imprastiati si n-ar mai fi periculosi pentru regimul sovietic. Clerul in Rusia, in special ierarhia, sunt ostateci emigrarii. Daca, atunci cand nu era nicio baza pentru a-l face pe patriarhul Tihon responsabil pentru activitatile ierarhiei din diaspora, a fost totusi acuzat de aceasta, asadar daca acea ierarhie ar fi supusa patriarhului, acum ar purta intreaga responsabilitate pentru aceasta. Atunci, cand emigrantii rusi ar da declaratii impotriva regimului sovietic, acesta n-ar ezita sa-l atarne pe patriarh de portile Kremlinului, la fel cum turcii l-au atarnat pe patriarhul Grigorie ale V-lea de portile patriarhiei.

Fara a avea contact vizibil cu Biserica ei din tara, ROCOR este in comuniune duhovniceasca cu toti cei care sufera si sunt prigoniti, care zac in inchisori si in exil.

Credem si stim ca credinta ortodoxa in Rusia este puternica.

Domnul Dumnezeu, Care Si-a pastrat sapte mii de barbati care nu si-au plecat genunchiul lui Baal in zilele lui Ilie, si astazi are o multime de slujitori care in taina slujesc si se roaga Lui pretutindenea pe taramul rusesc. Chiar printre ierarhii care pe dinafara sunt supusi regimului sovietic, multi pe dinauntru sunt chinuiti de aceasta, si cand se va ivi posibilitatea, vor actiona dupa pilda celor de la Sinodul de la Calcedon care au declarat cu lacrimi ca-si dadusera semnaturile sinodului talharesc sub coercitie, si urmand pilda prea-Sfantului Patriarh Pavel care, chinuit de constiinta fiind, a luat schima in recunoastere a slabiciunii sale sub iconoclasti. Despre aceasta este marturia multora care au parasit tara in vremea celui de-al doilea razboi mondial. Sovieticii stiu aceasta si ii tin pe toti sub deschisa si in acelasi timp si ascunsa supraveghere, in special cei carora li se permite temporar sa iasa.

Dar in acelasi timp sunt manifestari ale unor cazuri opuse. Recent un profesor de la Academia de Teologie, preotul Osipov, care cu cateva zile inainte ocupase o pozitie proeminenta in cler, a atacat pe Dumnezeu si credinta Ortodoxa, in scris, cu hule infricosatoare. S-a dovedit ca in acord cu el erau si alti cativa membri ai clerului, care printr-un decret al sinodului patriarhal de la Moscova, in 30 decembrie 1959, au fost scosi din functia lor si lipsiti de orice comuniune bisericeasca. Au iesit de la noi, dar nu erau de-ai nostri, afirma decretul din cuvintele Sfintei Scripturi [I In. 2:19]. Fara indoiala, pe langa acestia care au fost deja descoperiti, mai sunt si alti dusmani ascunsi ai Bisericii care pana la vremea stabilita se prefac in fii credinciosi cu scopul de a aduce mai apoi rusine asupra ei. Sub regimul celor fara Dumnezeu este o moarte duhovniceasca, in timpul careia este imposibil sa distingi copaci fara frunze (Pastorul din Hermas). Acolo cuvintele proorocului Miheia sunt complet implinite: nu aveti incredere unii in altii, nu va puneti nadejdea in prieten, vrajmasii omului sunt casnicii sai [Mih. 7: 5-6].

Emigrantii rusi, dispersati prin lume, aflandu-se adesea in situatii dificile, asteapta ziua insorita in care tara lor va fi eliberata de puterea celor fara de Dumnezeu care sfasie in bucati sufletul si trupul fratilor lor, si cand vor putea sa fie din nou uniti cu fratii lor. ROCOR poarta impreuna cu ei crucea grea a exilului. Fara a modifica Ortodoxia in niciun aspect, pastrand traditiile si obiceiurile Bisericii Ruse si posesiile ei materiale care se afla in strainatate, ea se ingrijeste de turma ei dupa puterea ei, tine Ortodoxia si ridica noi generatii intru ea, si aduce Ortodoxia popoarelor in mijlocul careia se afla. In bisericile din diaspora rugaciunile sunt permanent inaltate pentru suferintele tarii, pentru cei torturati si ucisi si pentru care nu li se pot face rugaciuni acolo in mod deschis, pentru mantuirea tarii si izbavirea ei din crudul regim, pentru restabilirea dreptei credinte si a cuviosiei. Toate aceste rugaciuni sunt posibile numai prin independenta de cei aflati in mainile acelui crud regim si care i se supun.

ROCOR, condusa de un sobor de episcopi, majoritatea fiind hirotesiti in diaspora si prin juramantul lor episcopal au promis sa se supuna autoritatii ei eclesiastice, are mai mult de douazeci de episcope in diferite tari. Are manastiri pentru barbati si pentru femei, din care unele au existat inca din vremea tarului (in Palestina), altele avandu-si inceputul in Rusia (Manastirea Lesna in Franta, Manastirile Maicii Domnului Vladimir in California si Canada), si cele ramase au fost fondate in zilele necazurilor noastre, in sanul ROCOR (precum este Manastirea Sfanta Treime din Jordanville, Manastirea Sfantului Iov de Poceaev in Munchen, Manastirea Novo-Diveevo in  Spring Valley, NY., Sihastria Noul Kursk in Mahopac, NY, si altele).

ROCOR are propriul ei seminar (care sta in randul institutiilor de educatie superioara in conformitate cu legile locale), propriile sale institutii de educatie si scoli, in care copiii care cresc in strainatate invata doctrina ortodoxa si primesc cultura rusa.

Parohiile si comunitatile bisericesti ale ROCOR sunt imprastiate prin toata lumea, se gasesc in marile orase care au importanta istorica, si in locuri deserte unde sunt doar o mana de rusi. Sunt ingrijite de preoti care adesea sunt nevoiti sa mearga in lungi calatorii ca sa cerceteze enoriasii care traiesc la mari distante unii de altii. Altii trebuie sa-si castige existenta facand alte tipuri de munca, pentru ca turma lor saraca nu-i poate intretine.

Arhipastorii si pastorii ROCOR impartasesc impreuna cu turma lor toate poverile duhovnicesti si materiale care sunt legate inevitabil de faptul de a trai in exil, si-si implinesc datoriile de slujire a Ortodoxiei, in particular a Bisericii Ruse, si poruncile constiintei lor cu privire la pamantul lor, Rusia, si la fratii lor.

Dar lipsurile nu cantaresc atat de mult asupra lor cat intelegerea gresita si relatia cu ei a fratilor lor, reprezentantii celorlalte Biserici Ortodoxe. In timp ce ROCOR merge pe aceeasi cale pe care au binecuvantat-o marii ierarhi ai intregii Biserici Ortodoxe, relatia din partea succesorilor lor s-a schimbat semnificativ. Sunt puse restrictii asupra ROCOR si sunt aduse cereri ierarhilor si clerului ei, cereri care nu pot fi implinite din motive de constiinta si grija pastoreasca.

Cand Rusia era in zilele ei de prosperitate, isi dadea intregul sprijin fratilor ei ortodocsi care erau in situatii mai rele, mai ales celor care fusesera subjugate de conducatori neortodocsi. Nu numai guvernul era acela care isi directiona toate eforturile catre acest scop, dar intreg poporul lua parte la aceasta de asemenea. Rugaciunile pentru ei erau oferite si in biserici si in case. Toate rugaciunile de seara, asa cum au fost tiparite in cartile de rugaciuni complete, sfarseau cu cererea: „doboara imparatia hulitoare a agarenilor si supune-o imparatilor dreptcredinciosi, adu in dreapta credinta si inalta cornul ortodocsilor crestini”. Aceasta era tiparita si in cartile de slujbe bisericesti si in cartile de rugaciune pentru oameni, oricine o poate verifica. Multimea poporului rus citea aceasta rugaciune zilnic in toate colturile Rusiei pana la cele mai recente vremuri. Oare nu avem nevoie acum sa ne rugam si mai cu deadinsul pentru doborarea unui regim care nu numai ca este hulitor, dar luptator impotriva lui Dumnezeu, care a luat armele nu numai impotriva Ortodoxiei, dar impotriva oricarui fel de credinta in Dumnezeu? Si daca rugaciunile pentru aceasta sunt adesea facute in bisericile altor confesiuni crestine, nu ar trebui sa fie obligatia principala a crestinilor ortodocsi sa se roage pentru aceasta, si mai ales fiii inrobitei Rusii care sunt inafara granitelor ei?

Cel ce este in robie si cel ce este in libertate vor da la vremea cuvenita raspuns Marelui Arhiereu, Atotdreptul Judecator. Fie ca sa spuna El atunci: peste unele lucruri ai fost credincios … intra intru bucuria Domnului tau (Mt. 25: 23).


[1] Traducere din The Orthodox Word, martie-aprilie 1971 (vol. VII #2).

[2] Pe care o vom prescurta ROCOR pentru textul de fata (Russian Church Outside of Russia – Biserica Rusa dinafara Rusiei)

articol aparut in Revista ATITUDINI, nr. 14

10 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    DIN viata PREOTULUI COMUNEI DAESTI, JUDETUL VALCEA- IOAN DRUTU

    Harul cântecului atrage, printre alte calificative, şi următorul: 'a fi dăruit cu glas'. Rareori, foarte arareori, i-am auzit pe semenii noştri remarcând despre altcineva că ar avea un glas ieşit din comun, cât priveşte vorbirea de rând - şi nu când cântă. Şi, totuşi, a grăi cu limpezimile cerului seninşi însorit, cu desprinderea de pe buze a sonului slovei, ca un salt firesc - şi mic şi pe nesimţitelea - , cum aparţine păsărilor când îşi iau zborul, a nu-ţi lipsi nici un sunet când vorbeşti, a nu le înghesui unul în celălalt, a nu-l grăbi pe acesta în paguba altuia, a nu impune accentuări la tot pasul, a-ţi fi rostirea egală ei înseşi, expusă în afara cavităţii vocale şi nu înghiţită, nu muşcând coada, nu rostogolită, nu hărtănită, nu izmenită, nu trasă cu tunul, nici cu mitraliera, nici cu praştia, dar nici cu carul, a n-o avea muşcătoare, nici înţepătoare, nici linguşitoare, nici aruncată în duşmănie, nici scuipată, nici hodorogită, nici şuierată, a-ţi fi şirul vorbelor ca o punte între tine şi infinit, iată cum mi se pare că arată, mai bine spus, sună, 'glasul cu dar'. Şi el este odihnitor, şi e încurajator, şi respiră dragoste de viaţă şi de oameni, şi te ademeneşte, şi te încântă, şi te înmoaie, şi te cucereşte.
    O astfel de voce mi-a fost dat să aud în Dăeşti, în Vâlcea, când am fost întâmpinaţi de părintele Ioan Druţu, la poarta grădinii sale îmbrăţişată de meri, şi mai având şi magnolii, lilieci, smochini şi cine ştie câte alte bogăţii şi minunăţii ascunse în mirifica ei verzime deasă, dar şi aerisită şi desfăşurându-se în soare, după tipicul cerul de pomicultură şi de ştiinţa îngrijirii întru iubire a sorei noastre blânde, tăcute şi darnice, vegetaţia.
    Nu era întâia oară în viaţă când auzeam un glas scurs din rai. Prima ascultare a limbii române pronunţată de un tânăr ţăran, de parcă atunci ar fi rupt-o din pomul cunoaşterii, s-a desfăşurat în puşcrie. Bietul mai avea o harismă - purtarea, care m-a făcut să exclam: politeţea s-a născut la sat.
    În poarta din Dăeşti, am recunoscut contactul cu originile, căci astă impresie ţi-o dă să vină spre tine pe pârtiile razelor o atare răsturnare a înţelesurilor omeneşti. Insist atât de mult asupra calităţilor ei, pentru că tare voiesc să o puteţi recunoaşte şi dumneavoastră când o veţi auzi, că-i din altă lume, mai bună. (Desigur, şi părintele Ioan Druţu fiind unul dintre ai noştri, adică tot fost puşcăriaş, nu vreau să credeţi că acest glas ca din altă lume aparţine doar suferinţei, nu... Deşi, oare poţi şti...?)
    Născut la 15 octombrie 1905, în comuna Stoina, Gorj, fiu al Ioanei şi al lui Petre Druţu, a fost al doilea din cinci copii. Tatăl i-a murit în 1913. Credinţa mamei şi dragostea ei de soţ o îndemnau să se aţină mai mult prin cimitir, unde-l lua cu sine şi pe Ioan, să îngenunche alături de dumneai şi, pe când dânsa tămâia, dimpreună să-şi povestească pământului şi sufletului retras în el necazurile şi să jelească. De atunci să fi dobândit glasul lui puterea şi pătrunderea, de când străbătea glodul, să-l audă părintele dus?
    Între 1919 şi 1927 urmă cursurile Seminarului "Sfântul Nicolae", din Râmnicu-Vâlcea. Acolo deprinse dragostea pentru literele noastre, de la un profesor care era şi avocat şi se preocupa şi de menţinerea elevilor în contact cu realitatea, oricât de dură. Cei buni la învăţătură îl însoţeau şi la procese; ba conduşi au fost şi în salina de la Ocnele Mari, să afle de-a dreptul cazna ocnaşilor ce-i aştepta pe încălcătorii de lege îi de morală. Educaţie neobişnuită, dar se vede că nu lipsită de roade. Mai exista un dedicat literaturii printre dascălii săi: preotul Petre Partenie, autor al unui volum de nuvele premiat de Academia Română. Iar în tainele actoriei l-a introdus Constantin Popian, care l-a adoptat în echipa teatrală. Pildă pentru preoţie - profesorii Ghenadie Niculescu (avea să ajungă Episcop de Buzău) şi Grigore Rădoescu, cel cu caracter echilibrat, corect şi cu dragoste de corală. Ultimul numit şi l-a uat ajutor pe ucenicul despre care vorbim, când a fondat revista Veniţi la mine, iar tânărul contribuia cu traduceri şi monografii în paginile ei. Mai târziu, pr. Ioan Druţu a pus singur bazele unei reviste influenţate de acesta: Iisus vă cheamă, una dintre numeroasele publicaţii parohiale din România (cea culturală, de odinioară...), a cărei afundare în nimica atât de puternic jigneşte românul contemporan şi atât de întunecos viitor dezvăluie.
    Chiar merita elevul Ioan Druţu să fie cu grijă format, că se ţinea de carte ca pruncul de ţâţa cu lapte. Iar roadele îl încurajau să n-o lepede. Dacă Râmnicul fu vizitat de membrii societăţii franceze F.I.D.A., el fu delegat de Seminar să-i întâmpine cu o cuvântare în limba lui Racine. Dacă sosi abatele Zavaral, din Cehia, preşedinte şi arhiepiscop, tot Ioan Druţu i se adresă, în numele şcolii sale, şi tot în graiul acelor urmaşi ai francilor.
    La capătul studiilor seminariale, bursierul pe tot parcursul şcolarizării obţinu o nouă bursă: la Internatul Teologic, din Bucureşti, odată înscris la Facultatea de Teologie. Mai mult, dobândi şi un post de impiegat stagiar la Ministerul de Finanţe, al cărui şef era Vintilă Brătianu, mare personalitate financiară şi umană, care i-a dat o lecţie pentru întreaga viaţă: sosea la servici cu zece minute înaintea tuturor funcţionarilor!
    Aici l-a atras cel mai mult profesorul Ioan Mihălcescu, viitor mitropolit; sub îndrumarea lui va scrie teza de licenţă privitoare la "Cultul Sfinţilor".
    Curând după încheierea studiilor, la 23 ani, se căsători cu Ecaterina, de 19 ani, fiica preotului Ioan Boştinescu, din Vitomireşti, şi fu hirotonit preot îm 1929, în Dăeşti, unde-l regăsesc şi la 91 ani, după ceva întreruperi pentru cari vina nu parohul a purtat-o.
    Este evident că preotul Ioan Druţu nu avea să bată pasul pe loc timp îndelungat. La trei ani după aceste evenimente, fu ales membru supleant în consistoriul de la Curtea de Argeş. Episcopul locului, Nichita Duma, acela despre care Teodor Păcescu a scris în "Fotografii Ortodoxe": "Paşte la Argeş oi domoale" deci fire blajină şi lipsită de surprize, îl hirotonise. A fi membru în tribunalul bisericesc constituie o răspundere ce solicita meditaţie îndelungată şi profundă. Demnitatea îi cerea să facă dreptate cu o verticalitate fără hibă. A adoptat o deviză pe care o ţine şi urmează şi astăzi: "Bunătatea fără dreptate este slăbiciune, iar dreptatea fără bunătate este teroare". Convenţia cu Episcopul a fost să i se îngăduiască a se reîntoarce la parohie de marile sărbători, pentru a sluji câteva zile.
    Acelaşi ierarh l-a numit consilier al Episcopiei, însă odihnind întru Domnul, Episcopul Grigore Leu, care i-a urmat în scaun, îl chemă să-şi ocupe postul. Acesta avea o biografie impresionantă: preot militar în primul război mondial, a fost numit director al Seminarului in Ismail, apoi vicar la Mitropolia ieşeană. De aici trecuse Episcop la Argeş, care scaun, în 1940, urma să-l părăsească pentru cel al Huşilor.
    Să vedem ce situaţie avea părintele Druţu între 1935 şi 1939, cât a fost consilier. Cei ca el erau aleşi de Adunarea Eparhială, alcătuită din reprezentanţii tuturor partidelor politice. Preoţii propuneau candidaturile, iar Adunarea valida sau respingea. După alegeri se aştepta definitivarea prin decret regal. Nimeni n-avea puterea de a demite un consilier, ori a-l revoca.
    Au fost cazuri când părintele druţu, pentru a nu încălca liniştea conştiinţei a rămas inflexibil chiar şi în faţa autorităţilor bisericeşti sau de stat. Integritatea morală i-a fost reazim în toate deciziile administrative delicate. principala sa opoziţie a fost aceea la transferările nejustificate. De altfel, legarea sa până la adânci bătrâneţi de parohia unde a fost trimis întâi, dovedeşte că prin dragoste înţelegea el că preotul e dator să-şi slujească enoriaşii şi nu în vederea vrunui interes personal.
    Protopop de Dăeşti între 1939 şi 1942, după transferarea Episcopului Grigore Leu la Huşi, fu ales Episcop de Argeş Iosif Gafton. Părintele reveni iarăşi în administraţie şi se strădui să sprijine numirea în funcţiile cheie ale vieţii bisericeşti persoane integre, cu o moralitate neîndoielnică. Cine să-şi închipuie că această aplecarea i-ar fi făcut uşoară? Dimpotrivă.
    Anii trecură. Ţara fu ocupată de trupele ruseşti.
    " - În 1944, după ce au intrat ruşii în Ţară" - trece Sfinţia Sa la istorii mai puţin agreabile - , "am fost arestaţi trei inşi din Curtea de Argeş; ajutorul de primar al oraşului, decanul baroului şi eu. Am fost duşi în lagăr la Piteşti. În acel lagăr era libertate. Era cazaţi în barăcile unui regiment de obuziere. Eram păziţi; asta nu înseamnă că nu ne duceau în oraş, la baie. Trei luni de zile ne-au ţinut acolo, până când a venit ministrul de Interne, naţional-ţărănist, că fusese un bloc al Partidelor democratice, din care făceau parte şi ei. Ministrul de Interne era argeşan; se numea Penescu. Pe argeşeni, ne-a scos pe toţi din lagărul de la Piteşti; ne-a trimis acasă. Eram amestecătură. Atunci am cunoscut majoritatea legionarilor din judeţ, că eram toţi acolo, cum a fost şi în puşcării mai târziu: toate culorile politice."
    Timpurile nu veneau nici cu pâine nici cu sare, nici cu miere unse, ademenitoare.
    Una dintre primele griji ale invadatoriloe a fost să robească germanii cetăţeni români - vinovaţi doar pentru originea lor etnică, în lagărele Siberiei. Temându-se pentru viaţa unei călugăriţe de această origine, Zenaida Kramer, de la Văleni, stareţa ei îl încunoştinţă pe părintele Druţu asupra situaţiei celei care putea deveni de la o zi la alta victimă. Iar preotul o ascunse de autorităţi. Nu e destul ca omul să-şi găsească apărători, trebuie ca el să-şi afle în sine puterea de a rezista în faţa urgiei; nu astfel se petrecură lucrurile cu ea: înnebuni de spaimă, deşi înţelepciunea şi purtarea evanghelică a protectorului ei o mântuiseră de năprazna ce o pândise.
    Tot pe atunci, stareţul Ilarion Dumitrache fu reclamat a fi ascuns în mănăstire saşi din Sibiu, căutaţi de ostaşii sovietici, pentru raţiuni similare şi cu acelaşi scop: de a fi deportaţi în Nordul Depărtat. Nu era de ajuns: stareţul mai fu reclamat că tăinuia în sălaşul monahal şi un depozit de armament.
    Spre norocul mănăstirii, ancheta a fost executată, alături de comandantul legiunii de jandarmi, şi de părintele Druţu. El izbuti să-l salveze pe stareţ de rigoarea legii. Cu acest ieşi la iveală că dacă cel care semna delaţiunea era apostatul Ilarion Mişorca, el îşi depusese scârbavnicul nume în coada unui concept scris de un nemernic ce-şi zicea legionar la vremea când fusese adăpostit în mănăstire, imediat după ianuarie 1941. De bună seamă îşi închipuia că săvârşind această trădare a protectorilor săi, avea să-şi câştige libertatea şi iertarea păcatelor mai vechi. Dar la liniştea viitoare a sufletului său pângărit se gândise oare şi la Judecata din ultima lui clipă?
    Erau destui preoţi arestaţi pe acele timpuri. Părintele Ioan Fruţu a publicat articolul "ISPĂŞIREA", în "Păstorul ortodox", dezvoltând ideea că preotului îi stă bine la altar, în loc să zacă în temniţă. Numai că atunci nu sesiza întreaga gamă de nenorociri ale realităţii cotidiene şi că acestea se năpustesc asupra bieţilor oameni făr vreo vină a lor.*
    Astfel, la 1 iulie 1948, vremile au tăbărât şi asupra Sfinţiei Sale, cu chip coşmardesc de spaimă, într-o staţie cuminte şi banală de autobuz, din Curtea de Argeş. Arestat, fără s-o fi bănuit cât de cât mai dinainte, îşi părăsi nevoit soţia acolo, el fiind cărat cu anasâna la Piteşti (din nou!!). Fu acuzat a fi avut ştire despre organizaţia de luptători din munţi, a avocatului Dumitru Apostol, grupare ce acţiona pe Valea Topologului, şi a fi întreţinut legături cu ea. Încarcerat, îşi făcu socoteala că de organizaţie ştia, ca orice bun român din părţile locului. O mai ştia în calitatea sa de duhovnic, căci i se spovediseră membri ai ei; numai că mărturisirea sub patrafir era adevărată taină, pe care, ca ucenic al lui Hristos, n-o putea trăda... În privinţa sfaturilor date celor care se spovediseră, el avea datoria să-i împiedice a săvârşi ceva rău, nu de a-şi apăra Ţara! Căzură toate felurile de bătăi ale lumii asupra Sfinţiei Sale, în anchetă. Se mai găseau cu el şi părintele Popescu, de la Câineni, ca şi părintele Hodoroagă, de la Sălătruc. Iar preotul Ioan Druţă îi încurajă să se ţină creştineşte, să nu cedeze şi să nu-şi piardă nădejdea în Dumnezeu, într-a cărui mână le sta firul vieţii şi mântuirea. Foamea nu era întreruptă decât de durerea cărnii, de pe urma zdrobirilor, iar durerea cărnii era prelungită doar cu înfometarea.
    În sfârşit, avu loc la Craiova şi o batjocură de proces. Aici, părintele refuză să lase să-i fie tunsă barba, întrucât "codul penal nu desfigurează pe nimeni înainte de a fi recunoscut vinovat!", cum a spus-o în obrazul celor care-l terorizau. Ca urmare a acestui simulacru de justiţie, cei doi preoţi numiţi primiră câte şase ani de închisoare corecţională, iar părintele Druţu - trei, pentru nedenunţare şi ajutorare a 'duşmanilor' regimului comunist. Unul dintre cei urmăriţi, izbutind să scape, a rămas ascuns sub patul din dormitor, până în 1989. Numele aceluia este: învăţătorul Dumitraşcu, din Bârseşti.
    Şi aşa a ajuns părintele Druţu la Aiud, pentru o nouă şcolire ce a durat din 1949 şi îână în 1953. Nu am glumit cu aluzia la învăţare, căci iubitorul de carte, litere şi teatru avu prilejul să se nutrească din înalta gândire a Academicianului şi Ministru al Propagandei, Ion Petrovici, ca şi scriitorul Alexandru Constant - din opera 'orală', adică şoptită de la gură la ureche, a căruia, îşi aminteşte un distih:
    În zborul meu de Prometeu
    Tu, mamă, porţi păcatul meu.
    A spune că regimul Aiudului era îngrozitor e un pleonasm inutil. Soarta i se lumină oarecum dacă izbuti să fie scos în fabrică, tinichigiu, astfel crescându-i raţia de pâine.
    Curios lucru i se păru ă găsi împărţindu-le mizeria legionarilor şi nişte comunişti ce nu se învredniciseră a fi pe placul tovarăţilor de la putere. Printre aceştia, unul dintre întemeietorii P.C.R.-ului, ilegalist-ilegalist, dar neconformist! Se pare că nu avusese niciodată visul de a sluji bolşevismului sovietic. Deşi autodidact, îşi făurise o cultură ieşită din comun. Îndelungata suferinţă impusă de proprii săi colegi de crez - după bunul obicei al comuniştilor (trebuie să fi băgat de seamă cititorul că, numai la cel mai înalt nivel al P.C.R.-ului, crimele au succedat crimelor, ca să nu pomenim de comuniştii de rând şi nesemnificativi: Foriş a murit torturat; Pătrăşcanu a fost executat, după torturare; Ana Pauker, Vasile Luca, Chişinevschi, au fost torturaţi şi condamnaţi la îndelungă închisoare grea; Ceauşescu a fost împuşcat, dimpreună cu nevastă-sa) - l-a condus la a extrage o învăţătură esenţială din puşcărie: ideologiile n-au nici o valoare; cel care dă mâncare oamenilor acela trebuie să conducă popoarele. Această reflecţie sănătoasă, izvorâtă din adevărata suferinţă fără seamăn impusă de temniţele comuniste ar fi putut sluji drept motto călăuzitorilor neocomuniştilor care au deturnat revoluţia din 1989 din România, preocupaţi doar de înavuţirea personală şi de jefuirea bogăţiilor naţiei).
    În anul 1953 (unde sunt acei frumoşi trei ani la care fusese condamnat?...) fu transferat pe un iad de căldură în oraşul Stalin (ce pată în istoria Braşovului că a purtat acest nume de criminal...). De aici, pe ruta Jilavei şi a Ghencii. Ajunse la Bicaz, unde lucră până în decembrie 1953. 'Politicii' erau cantonaţi cu deţinuţii de drept comun. Comandantul lagărului fu bănuit a fi pactizat cu internaţii, cărora le făcea viaţa de trăit. În vederea schimbării şi pedepsirii lui se iniţie o anchetă. deoarece părintele Druţu refuză să-l deconspire, fu penalizat cu ameninţarea unui nou transfer.: la Canal. Dumnezeu, când avem nevoie disperată de ajutorul Său, nu ne uită. Preotul trecu pe la vizita medicală. Din mila Providenţei, doctoriţa era o fostă elevă a părintelui Druţu. L-a recunoscut. I-a pus diagnosticul: aritmie, boală ce-l făcea inapt să muncească la Canalul Dunăre-Marea Neagră, unde şubrezenia lui oricum i-ar fi adus pieirea. Drept care luă calea coloniilor de muncă de la Chiajna şi Fundulea, cu o trecere scurtă pe la penitenciarul din Galaţi. În toţi aceşti şase ani a fost permanent anchetat şi bătut.
    În sfârşit, când se încheiară, mânat la Lugoj, compăru în faţa unei comisii de la Centru. I se puse amuzanta întrebare: " - De ce nu te-ai eliberat la capătul condamnării, adică după efectuarea a trei ani?" Cum nu ştiu ce să răspundă, îi semnară actele de punere în libertate, să-şi vădească mărinimia.
    Ajuns acasă, află că exista o dispoziţie ca preoţii foşti deţinuţi politici să nu aibă dreptul de a funcţionaîn parohiile unde slujiseră până la arestare, astfel că ajunse la altarul din Grădinari. Soţia, în urma dispariţiei lui, ca şi a traumelor personale datorate persecutării tuturor rudelor celor arestaţi, se îmbolnăvise de inimă. Dumneaei nu avusese voie nici a profesa ca învăţătoare. Într-o bună zi, află că se dăduse dispoziţie să fie transferată la Arad. izbuti cu greu să nu plece de lângă fiica sa şi de lângă bruma de gospodărie ce le rămăsese. În trei încăperi vieţuiau şi dormeau cinci persoane, prezvitera cu fata ei în aceeaşi cameră.
    Părintelui, după un an de calvar al mutărilor din loc în loc, îi reveni dreptul la odihnă, fiind iarăşi îndreptat la Dăeşti. Numai că pacea nu-i fu de lungă durată.
    În una mie nouă sute cincizeci şi nouă a fost încă o dată arestat. Se afla acasă, cu nepoţica în braţe. Securistul luă copilul de la pieptul său şi-l coborî pe podea. Bunicul fu condus la Securitatea binecunoscută de la Piteşti. Acuzat că nu şi-a schimbat atitudinea, că n-a încercat să se 'reabiliteze', că nu era informator... Uluit de acuzaţiile ce nu intrau în nici un text de lege al Codului Penal, preotul se justifică expunându-şi activitatea, cu realizările sale binecunoscute. Atunci i se impută a fi afirmat că 'sistemul comunist este un regim totalitar'. " - Aceasta este drept că am spus-o: e convingerea mea!"
    În temeiul acestei convingeri şi a faptului că-l citise pe Ludo şi că-l interpretase, se pare, 'duşmănos', că l-ar fi lăudat pe regele Carol II (" - Cum să-l fi lăudat?! M-a condamnat la închisoare!..."_ şi... că a vorbit, că a vorbit, că a vorbit... (" - Cu cine ai vorbit?" " - Cu cei care v-au informat!"), luă alţi doi ani de închisoare corecţională, cum o califică singur: "Puşcărie fermă (la Piteşti), cu bătăi de la 1 la 3 noaptea, aproape zilnic".
    În celulă se afla un tânăr:
    - Sărut mâna, părinte. Sunt feciorul lui..., din Brădet (îl cunoştea pe taică-su) şi m-au băgat aici să vă trag de limbă, aşa că tăceţi.
    Misiunea lui specială fu redusă la nulitate prin curajul de a-l avertiza pe părintele Ioan Druţu asupra ei şi prin hotărârea de a înceta (întrerupe) colaborarea ce-i fusese impusă prin silnicie.
    Ancheta continua. Apăru maiorul Aurel Ţambrea, pe care preotul îl cunoştea. Înainte de a părăsi camera de anchetă, îl întrebă dacă soţia lui mai trăia. Cât scârţâi uşa aceea - omul lui Dumnezeu - îi şopti că da. Fu adus la Ministerul de Interne, pentru adâncirea anchetei, apoi retrimis la Piteşti, de unde, la capătul pedepsei, se liberă, în 1962.
    Prin Râmnic, reveni la Dăeşti, iarăş paroh. Doar că hărţuiala nu încetă o clipă. Soţia, tot mai bolnavă, în cele din urmă se stinse. Activitatea părintelui era permanent supravegheată. Dar, nu aşa cum învăţaseră securiştii să se poarte cu 'duşmanul de clasă': ei fură treptat îmblânziţi de comportarea fără prihană a vestitorului dragostei de semeni. Şi, astfel, pe mulţi ajunse să-i cunune şi să le boteze copiii sau chiar şi pe ei înşişi - şi era deasă nevoie.
    Veni şi timpul despărţirii de acest mucenic al dragostei de oameni. Mă bucur să revăd pomii fără egali ce-i împrejmuie grădina dimprejurul casei. Părintele cântă încetişor, cu glasul acela curat ca lacrima, pomenit la începutul acestui text:
    Mamă, mamă, n-am avut noroc,
    Parte n-am avut de ursitori.
    Am trecut prin viaţă ca prin foc.
    Mi-au ars aripile de-atâtea ori.** …
    -un interviu dat unui ziar valcean-

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Referitor la Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Graniţelor (ROCOR)
    Posted by traditiaortodoxa pe aprilie 7, 2010

    Deoarece cititorii noştri ne-au semnalat apariţia unor articole potrivnice tradiţionalismului pe unul dintre saiturile cripto-ecumeniste care practica sistematic manipularea şi diversiunea, punem la dispoziţia celor interesaţi un articol referitor la iconomia practicată de Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Graniţelor cu privire la nou-calendarism.

    De asemenea, cine are o minimă idee despre istoria ROCOR ştie ca Antonie de Geneva reprezenta partida ecumenistă dar şi că Biserica Rusă din Afara Graniţelor a întrerupt comuniunea cu Bisericile oficiale, intrând în comuniune deplină cu vechi-calendariştii greci, pentru care a şi hirotonit, după trecerea la Domnul a pururea-pomenitului Hrisostom de Florina. Că lucrurile stau astfel, se poate constata şi din faptul că chinotita neo-atonită considera Biserica Rusă din Afara Graniţelor “schismatică, în afara Bisericii şi fără har”, tocmai fiindcă ROCOR nu avea comuniune cu Constantinopolul, Moscova şi Bisericile oficiale.

    Ar mai fi de adăugat că sinodul ROCOR a anatemizat în anul 1983 erezia ecumenismului şi pe toţi cei ce stau cu bună ştiinţă în comuniune cu ierarhii eretici ecumenişti.

    Referitor la o altă persoană invocată, preotul Dimitri Dudko, decedat în 2004, se ştie că acesta s-a lepădat de mărturisirea lui iniţială, repudiind public în iunie 1980 atitudinea pe care o avusese. Ba mai mult, în 1991 a ajuns să susţină public că a sosit vremea reabilitării lui Stalin şi că se roagă nu doar pentru odihna sufletului acestuia dar simte şi un imbold puternic să strige: „sfinte Iosife [Stalin] roagă-te Domnului pentru noi!”. A fost de asemenea un apropiat al lui G. Ziuganov, liderul unui partid comunist post 1989, publicând articole de aceiaşi orientare în ziarul acestuia. Sfântul Mitropolit Filaret al ROCOR atenţiona asupra faptului că bietul părinte Dudko nu avea nici o şansă, fiindcă făcea parte dintr-un organism serghianist anatemizat, fapt pentru care a şi suferit această mare cădere. Cu ajutorul lui Dumnezeu vom publica unele dintre scrisorile Sfântului Mitropolit Filaret, care tratează direct problema unora ca Antonie de Geneva şi Dimitri Dudko, ca şi a nou-calendarismului şi a ereziei ecumenismului.

    Evident că partea trădătoare a ROCOR care s-a unit cu Patriarhia apostată a Moscovei are tot interesul să promoveze pe saitul oficial materialele ecumenistului Antonie de Geneva sau ale altor infiltraţi ai KGB din rândul clerului ei şi să nu dezgroape sfintele moaşte ale Mitropolitului Filaret, care au fost îngropate imediat după descoperirea lor de către Lavru, cel ce a închinat Biserica Rusă din Afara Graniţelor Patriarhiei apostate a Moscovei.

    + Despre iconomia practicată de Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Graniţelor (ROCOR) cu privire la nou-calendarism: http://traditiaortodoxa.files.wordpress.com/2010/04/the-position-of-the-russian-church-abroad-about-economia-of-rocor.pdf

    + Despre poziţia ecleziologică tradiţionalistă (nu conservatoare!) a Părintelui Serafim Rose se poate citi aici: http://traditiaortodoxa.wordpress.com/2007/10/28/parintele-serafim-rose-calea-imparateasca-adevarata-ortodoxie-intr-un-veac-al-apostaziei/

    + Fotografii cu Vladicii Averchie si Ioan Maximovici dimpreună cu vechi-calendariştii greci: http://traditiaortodoxa.wordpress.com/2009/10/10/biserica-ortodoxa-rusa-din-afara-granitelor-si-biserica-ortodoxa-vechi-calendarista-greaca/

    + Condamnarea ROCOR de către neo-atoniţi: http://traditiaortodoxa.wordpress.com/2009/11/30/neo-athonitii-condamna-biserica-ortodoxa-rusa-din-afara-granitelor/

    + Anatema ROCOR împotriva ecumenismului (şi a celor care stau cu bună ştiinţă în comuniune cu ecumeniştii): http://traditiaortodoxa.wordpress.com/2010/02/08/anatema-impotriva-ereziei-ecumenismului-pronuntata-in-duminica-biruintei-ortodoxiei/

    + Iată și adevărata poziție a ROCOR, Predania Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Graniţelor: http://traditiaortodoxa.wordpress.com/2009/08/17/testamentul-duhovnicesc-al-arhiepiscopului-antonie-al-los-angelesului/

    + Despre Sfântul Mitropolit Filaret al ROCOR: http://traditiaortodoxa.wordpress.com/2007/07/03/sfantul-mitropolit-filaret-al-bisericii-ortodoxe-ruse-din-diaspora/

    + Sfântul Mitropolit Filaret vorbind despre Anatema împotriva bolşevismului/serghianismului: http://metphilaret.homestead.com/files/philaret2compressed.wav

    Lui Dumnezeu slavă!

    ~ † ~

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Acest musulman s-a nascut in 1926 intr-o insula a arhipeleagului Dodecanez.Toata copilaria si-a petrecut-o jucandu-se cu copiii crestinilor,desi el era musulman.In ajunul sarbatorilor crestine mergea sa colinde impreuna cu copiii satului,cantand din fluier.Casa unde stateau era un staul.Acolo,intr-o noapte din ajunul Craciunului,dupa ce s-au intors de la colindat,s-a intins sa se odihneasca.Deodata a simtit ca se deschide usa si i S-a aratat Hristos.Purta un iton alb si cipul Sau era luminos.Mantuitorul a zambit si i-a spus:
    -Pentru tine am venit.Esti copilul Meu.
    Apoi S-a facut nevazut.Acelasi lucru s-a intamplat si in urmatoarele doua nopti.
    Copilul avea pe atunci cam treisprezece ani.Nu stia ce sa faca,daca sa spuna aceasta cuiva sau nu.Dupa ce s-a gandit ,s-a hotarat sa-i spuna batranului Nicolae,primarul satuului,un arbat venerabil.A mers la casa lui,i-a povestit cele petrecute si indata a cerut sa-l boteze.Atunci primarul l-a intreat:
    -Copilul meu te-ai gandit bine?
    -Da,m-am gandit bine.Vreau sa ma botezati.
    Atunci primarul i-a explicat ca aceasta ar fi greu de realizat,fiindca este minor si s-ar putea ca parintii lui sa se impotriveasca.La sfarsit i-a spus:
    -Copilul meu,daca Hristos te-a luminat si iti doresti atat de mult botezul,ai rabdare sa ajungi la varsta maturitatii.Atunci sa ceri botezul si te vei desfata de el.
    Lucra mai ales pe barci de pescuit,care pe vremea aceea erau cu vasle si cu panze.Adeseori mergeau pe tarmurile invecinate,mai ales in golful aflat la est de insula Koos.Odata,asa cum veneau din golf si se indreptau spre insula cu barca plina de pesti-erau trei in barca -,s-a iscat o furtuna infricosatoare.Barca s-a umplut de apa,iar el se straduia sa scoata apa cu o tinichea.Asa cum scotea apa,a gasit in tinichea o iconita mica a Sfantului Nicolae.Indata o voce inlauntrul sau a strigat:
    -Nu ma arunca!
    Atunci a luat iconita,a ridicat-o sus si a spus:
    -Sfinte Nicolae,izbaveste-ne si cand va veni ceasul sa ma botez,voi lua numele tau.
    Peste putin timp au ajuns pe tarmul insulei Kos.
    Mai tarziu a plecat in Asia Mica.Aici a lucrat o vreme intr-o tesatorie.Dupa un timp au plecat cu alti locuitori in Smirna si Tesme,unde a ramas sa lucreze.In prima seara au dormit intr-o magazie care fusese biserica.Cunoscutii sai nu s-au putut odihni si au iesit sa doarma pe camp .Ei erau musulmani.Si astfel el a ramas acolo singur in intuneric.
    Dupa ce a dormit putin,a deschis ochii si a vazut o lumina iesind din Sfantul Altar.A privit afara:era intuneric.Biserica insa stralucea.In noaptea urmatoare s-a petrecut acelasi lucru.In a treia noapte,impreuna cu lumina a auzit si o voce spunandu-i:
    -Sa nu-ti uiti fagaduinta!Esti copilul Meu !
    Dupa aceasta,s-a tot gandit cum ar putea sa devina crestin in Turcia.Cand s-a trezit,a vazut ca vocea iesise dintr-o icoana a Mantuitorului sculptata in marmura.Aceasta era singura care mai ramasese si era zidita in peretele de deasupra Altarului.In aceeasi zi a venit un ordin ca toti refugiatii sa se intoarca in patria lor.Era in 1945.Astfel,s-a intors in Kos,cugetand in sine ca de acum putea sa se boteze.Pana atunci nu spusese nimic celor din familia sa.
    Pe atunci arhipeleagul Dodecanez,care fusese sub ocupatie italiana,se afla sub ocupatia englezilor.Astfel un timp a lucrat in Politia engleza pana la eliberare,care a avut loc in 1947.Mai tarziu,in 1949-1950,ziua cand musulmanii sarbatoresc Bairamul,mama lui i-a spus:
    -Scola-te ca sa mergi si tu jos,caci in ultima vreme te-ai facut ca un crestin.
    -Nu sunt crestin,dar voi deveni cand ma voi boteza,voi fi miruit si voi primi Sfanta Impartasanie.
    In aceea noapte a vazut in vis ca se deschide acoperisul casei si,in camera sa ,coboara trei Ingeri care ii spun ca vor sa-l ia impreuna cu ei.Atunci el i-a intrebat daca poaye sa zboare cu ei,dar deodata a vazut ca a inceput sa zboare printre Ingeri,pana la malul marii.Cand au ajuns acolo,mai intai Ingerul ce mergea inainte,apoi cel din dreapta si in sfarsit ,cel din stanga,l-au cufundat in matre,fiecare cate o data.Dimineata,cand s-a trezit,si-a dat seama ca venise timpul sa se boteze. A coborat la malul marii,a gasit un marinar cunoscut de-al sau,si la dus cu corabia la Kalimnos,la mitropolie.Apoi a mers la Manastirea Sf Ioan Teologul din Patmos,unde l-au cautat pe Staretul Amfilohie Makris.Impreuna cu el a venit si NicolaidisNicolae,care i-a fost nas de botez.Botezul s-a randuit la Sfanta Pestera a Apocalipsei.A fost botezat de parintele Ieremia sub crapatura intreita a stancii,ce se afla in Sf Pestera primind numele de Nicolae.Cand s-a intors la Man.Sf Ioan,si s-a inchinat la Moastele Cuviosului Hristodul,acestea raspandeau buna-mireasma,lucru ce nu se petrecuse in ziua precedenta.Dupa ce a luat binecuvantarea parintilor Amfilohie,Meletie si Ieremia,s-au intors in Kalimnos.Acolo Nicolae a stat in casa parintelui Chiril.La trei zile dupa botez au navalit diavolii cu ispite,dar Nicolae se ruga Mantuitorului si il izbavea."

    (Asceti in lume-Ierom.Eftimie Athonitul)

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    In articol se gasesc si niste informatii inexacte. Nu vreau sa aprob sau sa condamn pozitia si actiunile ROCOR-ului, dar adevarul este ca:

    - ROCOR a fost in comuniune cu BOR doar foarte putin timp.

    - ROCOR a fost in comuniune cu BOSV (nu foarte mult timp), la canonizarea Sf. Ioan Maximovici fiind invitat intaistatorul stilistilor din Romania, si nu cineva din BOR.

    - ROCOR a fost in comuniuni si cu stilistii greci, le-a recunoscut hirotoniile si chiar i-a ajutat.

    - Anumiti ierarhi rusi din ROCOR (inclusiv Teofan de Poltava) era impotriva comuniunii ROCOR cu Bisericile Ortodoxe care schimbasera calendarul.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    “Cel ce voieste sa ramina în adevarata traditie a Ortodoxiei va trebui sa fie ferm hotarit si rivnitor, fara a înclina spre fanatism, fara sa creada ca ar putea sa-i învete pe episcopii nostri ce sa faca. Mai presus de toate, trebuie sa ne nevoim sa pastram adevarata mireasma a Ortodoxiei, fiind macar putin “afara din lumea aceasta”, detasati de toate grijile si politica acestei lumi sau chiar de cea bisericeasca, hranindu-ne din mancarea nelumeasca pe care Biserica ne-o da cu prisosinta.

    Bine scrie Batrinul Macarie într-o scrisoare: “Fanatismul limiteaza modul de gindire al omului, dar adevarata credinta da libertate. Aceasta libertate se descopera prin fermitatea omului în toate momentele de fericire sau de tristete”. Acea libertate este un semn al Ortodoxiei; iata si motivul pentru care iosefitii s-au despartit de Serghie în 1927: nu pentru o eclesiologie gresita sau pentru vreo încalcare a canoanelor, ci pentru ca el a lipsit Biserica de cel mai pretios dar al ei: libertatea ei interioara.

    Dar, pentru a simti aceasta, trebuie sa avem mireasma Ortodoxiei. Sa nu o pierdem!”

    (Din: “Ne vorbeste Parintele Serafim Rose. Scrisori”, Editura Bunavestire/Biserica Ortodoxa, 2003)

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cuv. Seraphim Rose):

    Sa nu te crezi atat de intelept incat sa „stii mai bine”!
    “(…) Pana acum, am citat exemple contemporane ale „intelepciunii exterioare” in Ortodoxie, dar se gasesc ilustrari folositoare ale acesteia si in trecut. Una dintre acestea se afla in sfaturile duhovnicesti ale avvei Dorotei, un Parinte al pustiei din Gaza veacului al 6-lea.

    „Cunosc un om”, scrie Dorotei, „care a ajuns intr-o stare ticaloasa. Dintru inceput, daca vreunul din fratii sai ii graia ceva, obisnuia a-i raspunde: „Cine-i el? Doar nu-i [Sfantul] Zosima ori vreunul dintr-ai sai”. Apoi incepea a-i injosi, graind: „Dar cine-i Macarie [cel Mare], totusi? Niciunul nu este bun spre ceva, poata fara de Vasilie [cel Mare] sau Grigorie [Teologul]“. Iar apoi, la putina vreme, a inceput sa-i defaime si pe acestia, glasuind: „Cine-i Vasilie? Cine-i Grigorie? Nimeni nu e vrednic, fara numai [Apostolii] Petru si Pavel”. Si spusu-i-am: „Cu adevarat, frate, curand ii vei dispretui si pe acestia“. Si, credeti-ma, in putina vreme a inceput a grai: „Cine-i Pavel? Cine-i Petru? Nu-i nimeni, fara numai Treimea cea Sfanta!” Iar astfel, intru sfarsit, ridicatu-s-a impotriva lui Dumnezeu – si acolo s-a oprit!“.

    Acest calugar a sfarsit astfel deoarece incepuse cu iubire de sine in launtrul inimii sale si nu a vrut cu adevarat sa se schimbe; voia sa urmeze un anumit lucru exterior. Vedem aceeasi atitudine in zilele noastre, ce da glas unora ca acestea: „Toata lumea il stie pe Sfantul Simeon Noul Teolog. O, da! Il vom urma. Sfantul Grigorie Palama. Da! Da, e cel mai bun! Da! Si toti Parintii isihasti… Isihasm! si Rugaciunea lui Iisus”, si alte subiecte inalte - toate acestea sunt doar la suprafata.

    A FI LEGAT CU TRECUTUL
    Astfel de consideratii ar trebui sa ne faca sa-i pretuim si mai mult pe Parintii veacurilor recente (insa fara a-i transforma si pe ei intr-o moda!), care ne-au transmis Ortodoxia si ne invata cum sa ne apropiem cu cumpatare de Parintii vremurilor mai timpurii. Trebuie sa privim la noi insine: daca vedem ca avem ravna pentru Ortodoxie si inca nu suntem „legati” de linia care duce inapoi la Ignatie Briancianinov si Teofan Zavoratul, suntem in primejdie sa nu fim legati deloc de Parinti. Ar trebui sa existe o linie neintrerupta.

    Mai putem inca gasi preoti „obisnuiti” de parohie, unii dintre ei din Lumea Veche, care nu s-ar gandi nicicand sa faca schisme si factiuni, sau sa excomunice (afuriseasca) pe cineva din pricina strictetii, care sunt indelung-rabdatori, care adesea nu spun nimic si sunt, prin urmare, criticati sau trecuti cu vederea. Aceste critici sunt superficiale: trebuie sa cautam mai profund ca sa gasim ceva anume in acesti pastori si in Biserica, ceva ce nu este prea vadit din afara – chiar aceasta „legatura” cu trecutul.

    Nu veti gasi multi oameni care sa va talcuiasca in amanunt aceasta. Trebuie, oriunde ati fi, sa incercati sa primiti acele lucruri care nu pot fi transmise intotdeauna prin vorbe. Aceste lucruri sunt insesi caracteristicile ce provin dintr-o inima calda si iubitoare: indelunga-rabdare, ingaduinta, ravna (dar nu una care sa devina critica fata de ceilalti).

    De indata ce incepi sa afirmi ca „Acesti oameni nu fac lucrurile asa cum trebuie”, trebuie sa te opresti si sa-ti dai un avertisment launtric. Chiar daca e adevarat – asa cum se intampla adesea, intr-o anumita masura – aceasta atitudine critica este un lucru extrem de negativ care nu te va duce nicaieri. In cele din urma, te-ar putea aseza in afara intregii Biserici. Asadar, trebuie sa iti aduci aminte sa nu judeci sau sa te crezi atat de intelept incat sa „stii mai bine”. Din contra, incearca sa inveti, poate fara cuvinte, de la unii dintre oamenii pe care ii critici.

    Ravna si entuziasmul nostru trebuiesc temperate de intelepciunea care ne vine prin Ignatie Briancianinov si Teofan Zavoratul, poate chiar si prin cel mai simplu preot de parohie, pe cai pe care trebuie sa fim indeajuns de subtili si rafinati pentru a le discerne, chiar daca nu ni se spune despre ele.

    DEPASIREA IMPIETRIRII INIMII
    Ceea ce spune Kireievski este foarte important: trebuie sa ne dezvoltam in launtrul nostru o filosofie ortodoxa de viata. Totul se gaseste la Sfintii Parinti, dar trebuie sa avem motivatia potrivita pentru a ne indrepta catre ei. Poti deschide Sfintii Parinti si avea aceeasi problema pe care o ai cu Scripturile: ai nevoie de cineva care sa ti le talcuiasca, deoarece ai gasit ceva neclar, sau nu detii intregul context, sau nu stii cum sa intelegi ce-a spus un Parinte, contrar a ceea ce a spus altul, si crezi ca ar putea exista o contradictie, si tot asa.

    Poate exista un intreg taram al confuziei la Sfintii Parinti, prin urmare nu trebuie sa ii abordam cu obisnuita noastra cugetare rationalista. Trebuie sa incercam sa ne inaltam cugetele la un nivel superior, si calea spre a savarsi aceasta este sa ne inmuiem inima si sa o facem mai flexibila. Exista multe exemple in lumea protestanta, in care oamenii au inimi foarte blande si sunt, din dragoste pentru Hristos, buni cu ceilalti oameni. Ca ortodocsi, nu trebuie sa credem ca putem fi duri, reci si corecti, ramanand pe mai departe crestini. Nu acestea sunt temeliile crestinismului.

    Un filosof pre-crestin din China, pe nume Lao Tzu, invata ca lucrurile cele mai slabe biruiesc asupra celor mai puternice. Exista un astfel de exemplu chiar aici, la manastirea noastra: stejarii, care sunt foarte puternici si de neclintit, se prabusesc intotdeauna, rupandu-si crengile, in vreme ce pinii, care sunt mai flexibili, se prabusesc mult mai rar inainte de a putrezi.

    Putem observa acelasi lucru in viata oamenilor. Cel ce crede in ceva atat de patimas incat iti va „taia capul” daca nu esti de acord cu el, isi arata slabiciunea. Este atat de nesigur de sine, incat are nevoie sa te converteasca pe tine, pentru a se asigura pe el insusi ca crede. Formele contemporane de „super-ravna” (zelotism) din Biserica, ce sunt propagate de oameni care vor cu disperare sa se afle de partea cea dreapta, sunt de fapt incarcate cu slabiciune si nesiguranta.

    Nevoia de a fi „drept” se gaseste, si ea, la suprafata crestinismului. Este importanta, dar nu de o importanta primordiala. Intaietatea o are inima, care trebuie sa fie blanda si calda. Daca nu avem aceasta inima calda, trebuie sa il rugam pe Dumnezeu sa ne-o daruiasca, nevoindu-ne sa savarsim acele lucruri prin care o putem dobandi. Mai mult, trebuie sa constientizam ca nu o avem – ca suntem reci. Astfel, sa nu incredem ratiunii si concluziilor mintii noastre logice, privind un lucru fata de care trebuie sa fim oarecum „slobozi”. Daca facem astfel, intrand in viata sacramentala a Bisericii si primind harul lui Dumnezeu, Dumnezeu Insusi va incepe sa ne lumineze.

    SIMPLITATEA
    Desi toate primejdiile mentionate pot parea inspaimantatoare, in realitate nu sunt asa. Chestiunea este una extrem de simpla. Deoarece suntem atat de complicati, cu mintile noastre moderne si reci, socotim ca trebuie sa gasim raspunsul undeva si sa il aratam cu degetul. Complexitatea intra in scena atunci cand ne consideram a fi inteligenti.

    Singurul lucru care ne poate izbavi este simplitatea. O putem dobandi, daca ne rugam lui Dumnezeu in launtrul inimii sa ne faca simpli; daca nu ne consideram a fi atat de intelepti… (…) Daca se afla in apropiere vreun preot cu inima simpla, multumeste-i lui Dumnezeu. Socoteste ca deoarece esti atat de complicat, „intelectual” si capricios, ai avea multe de invatat de la el. Cu cat sporesti in Ortodoxie, citind, mergand la Biserica, din contactul cu alti ortodocsi, cu atat vei putea sa-ti „gasesti calea” in intregul taram al Ortodoxiei. Vei incepe sa vezi intelepciunea din spatele lucrurilor si a oamenilor pe care inainte i-ai respins. Vei incepe sa vezi ca, chiar daca oamenii ce poarta legatura cu trecutul nu sunt „intelepti” in mod constient, totusi Dumnezeu calauzeste Biserica. Stim ca El este cu Biserica Sa pana la capat; nu exista nici un motiv sa „intrecem masura”, sa cadem in apostazie si erezie.

    Daca urmam calea simplitatii – neincrezandu-ne intelepciunii noastre, facand tot ce putem, dar constientizand ca mintea noastra, fara de incalzirea inimii, este o unealta foarte slaba – atunci se va petrece acel lucru despre care vorbea Kireievski: va incepe sa se formeze in noi o filosofie ortodoxa de viata.

    Ne confruntam cu aceleasi piedici cu care s-a confruntat si Kireievski, doar ca intr-o masura mai mare. Vietuind in mijlocul culturii apusene, trebuie sa incercam sa asimilam o filosofie si o teologie provenita de acum aproape 2000 de ani, ce a ajuns cu totul indepartata si straina de lumea aceasta. Filosofia noastra ortodoxa nu trebuie sa devina o parte a unui fel de cult sau secte, ci mai degraba parte a vietii noastre cotidiene. Facand pasi mici si fara a crede ca putem ajunge undeva dintr-o saritura, putem pasi drept in Imparatia Cerurilor – si nu exista nici o pricina, pentru nimeni, sa piarda drumul”.

    (integral la: PARINTELE SERAPHIM ROSE – Viata si practica ortodoxa - “Inaltarea cugetului, incalzirea inimii”)

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    MULTUMESC ENROM DE MULT MI-A FOST FOARTE DE FOLOS. DUMNEZEU SA ITI DEA SANATATE !

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    mai sunt de scris cu cine a fost in comuniune..ca mai sunt care au fost..va rog nu cenzurati

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Scrisoarea din temniţa bolşevică a Sfântului Patriarh Mucenic Tihon adresată tuturor Creştinilor

    Prin mila Domnului nostru Iisus Hristos, Patriarhul Tihon, ucenicul şi pătimitoriul Lui, merg la moarte mucenicească pentru Hristos şi credinţa Pravoslavnică, cu mare bucurie duhovnicească, nădăjduind la mila lui Dumnezeu, că Domnul nostru Iisus Hristos mă va număra în Ceata Mucenicilor, învrednicindu-mă de Cununa cerească şi nu numai pre mine, ci şi pre toţi cei ce mă vor urma şi nu vor intra în cârdăşie cu Serghie şi cu puterea sovietică, şi nu vor primi pecetea lui antihrist, ci vor merge la munci şi la moarte pentru Hristos şi credinţa Pravoslavnică. Fiindcă toţi cei ce vor răbda până la sfârşit, se vor învrednici de Cununile cele muceniceşti şi vor moşteni Împărăţia Ceriurilor. Toţi cei ce vor rămâne până la sfârşitul vieţii lor credincioşi Domnului Hristos şi Pravoslaviei.

    Fiii mei! Vă Blagoslovesc pre voi în Numele Domnului nostru Iisus Hristos! Blagoslovenia lui Dumnezeu şi a mea să fie cu voi în veci. Amin. Iară pre Serghie şi pre toţi episcopii şi preoţii cei ce au vândut pre Hristos şi credinţa Pravoslavnică, pre lupii cei în piei de oaie, îi Blestem! Îi Blestem pre pierzătorii Sufletelor creştineşti, cari nu au vrut să meargă împreună cu mine la mucenicie, ci s-au lepădat de Dumnezeu şi de credinţa Pravoslavnică şi-au iscălit să colaboreze cu puterea sovietică, ca să piardă Suflete creştineşti şi Pravoslavia. Iată pentru cari lucru au primit ei “slobozenia”. Iară eu pre toţi aceştia îi predau Anathemei! Fiii mei, voi mai mult pre mine nu mă veţi mai vedea şi glasul meu nu-l veţi mai auzi, fiindcă eu nu mă învoiesc să iscălesc ca să lucrez cu spurcata putere sovietică şi de aceea pre mine nu mă vor mai slobozi din temniţă, ci mă vor munci, ca să mă omoare. Iară pre episcopii şi preoţii cei ce-au iscălit, pre aceia i-au liberat şi Serghie, cari au luat cu de-a sila Prestolul Patriarhiei, s-au făcut prieten al satanei. El a iscălit să lucreze cu satana! Să dea la munci şi la moarte pre toată ierarhia bisericească şi pre tot clerul bisericesc cari nu se învoieşte să lucreze dimpreună cu ei şi cu puterea sovietică. Serghie, acest lup în piele de oaie, a predat de acum la moarte mai mult de o sută de Episcopi şi mii de duhovnici, luptători pentru Pravoslavie şi ei de-acum nu mai sânt, căci au fost împuşcaţi. Dar iată că şi eu, îmi aştept pedeapsa cu moartea, cari din clipă în clipă trebuie să vie.

    Fiilor! Pravoslavie în Rusia nu mai este şi nici nu va mai fi, căci nu va mai rămâne în libertate nici un episcop sau preot, slujitor al lui Dumnezeu! Ci vor rămânea numai acei episcopi şi preoţi cari vor fi agenţi GPU, căci ei vor sluji o vreme în biserici, ca să piardă Sufletele cele creştineşti. Şi-atunci când ei cu totul vor aduce norodul în rătăcire şi minciună, atunci ei vor convinge norodul ca să lucreze şi în Sfintele Duminici, şi în Sfintele Sărbători, şi să nu mai ţină nici Sfintele Posturi, ci cu totul să se predea şi să se supună pre sine puterii sovietice: “Căci toată stăpânirea dela Dumnezeu este”. Iar atunci când stăpânirea va dărâma bisericile şi le va preface pre unele în cluburi şi teatre, atunci norodul să stea cuminte şi să rabde cu “smerenie”. Căci unde merge păstorul, acolo merge şi turma. Nu pot să vi le descriu în amănunt pre toate cele ce vor fi în acele vremi, fiindcă acuma cu totul sunt umflat de foame şi mâna mea nu mai scrie bine, nu mai am nici putere şi vederea tare mi-a slăbit. Şi de aceea, de nu am scris ceva până la capăt, după conţinut îndreptaţi.

    Copiaţi această scrisoare şi o transmiteţi tuturor Creştinilor, dar şi prin viu grai să spuneţi la toţi credincioşii aceste ultime ale mele cuvinte. Vă Blagoslovesc înainte de moarte: rugaţi-vă singuri prin casele voastre, fără preoţi, fiindcă ei sânt lupi în piele de oaie. Singuri îngropaţi morţii, singuri botezaţi copiii. Iar căsătoriile, să le blagoslovească tata şi mama cu Sfintele Icoane. Rugaţi-vă fiecare după cum ştie şi după cum poate, ţineţi toate Posturile, cinstiţi Sfintele Sărbători, păziţi credinţa Pravoslavnică pană la sfârşit.

    Fiilor! În vremea stăpânirii sovietice credinţă Pravoslavnică nu va mai fi. Şi atâta vreme nu va mai fi credinţă Pravoslavnică, cât va fi şi stăpânirea sovietică. Dar dacă noi ne vom ruga neîncetat şi vom posti, apoi atunci va mai fi pentru o scurtă vreme, o oarecare libertate religioasă. Şi-atunci, toţi revoluţionarii bisericeşti, popii şi vlădicii, slujitorii sovietelor, ucigătorii şi pierzătorii Sufletelor creştineşti din nou îşi vor lua locurile în biserici, de cari ei odinioară s-au lepădat. Dar voi, robii cei aleşi a lui Dumnezeu, să nu vă împărtăşiţi cu ei, şi să nu mergeţi la ei ca să vă rugaţi, căci ei toţi se află subt Anathemă şi blestem.* Şi pentru ca ei iarăşi să aibă dreptul dela Dumnezeu să săvârşească Sfintele Slujbe în Biserică, ei trebuie să se roage şi să postească în zatvor vreme de trei ani de zile, având voie să mănânce numai o bucată de pâine şi să bea un pahar cu apă, odată în zi, după apusul Soarelui. Iar după acest Canon, să se spovedească deschis înaintea norodului pentru păcatele lor şi numai după aceea vor putea să primească iarăşi dela Dumnezeu darurile şi drepturile depline ale unui preot creştin, în toate eparhiile. Căci drepturile şi darurile preoţeşti şi arhiereşti vor supraveţui numai în Japonia, şi aceasta, dacă japonezii vor rămâne tari în credinţă până la sfârşit şi nu-L vor vinde pre Hristos. Iară prin alte ţări, Pravoslavia abia dacă va mai supraveţui câte puţin, pe alocuri. Iar aşa, numiţii înnoitori ai credinţei, cei ce singuri pre sine se “sfinţesc” şi se numesc creştini, preoţi şi arhierei, aceştea toţi se află în slujba satanei, în slujba minciunii şi a înşelării Sufletelor creştineşti, căci atunci în biserici, “urâciunea pustiirii va sta în locul cel Sfânt”. Urâciune a pustiirii, cari îşi trage rădăcina sa încă din vremea despărţirii Bisericii Răsăritului de Biserica Apusului, cea din Roma. Dar Domnul Dumnezeul nostru Iisus Hristos, nu va mai răbda această fără-de-Lege şi va veni să Judece noroadele.

    Fiilor! Încă odată vă mai spun, din tot sufletul, aflându-mă în boală, pre patul de moarte, ca un bolnav, cari înainte de moarte primeşte uşurare de boala sa, iar apoi se ia dela dânsul şi boala, şi moartea: va mai fi o oarecare libertate religioasă şi pre urmă gătiţi-vă pentru Dreapta şi Înfricoşata Judecată, Judecata cea mai de pre urmă, definitivă şi fără de nici o întoarcere. Fiecare om să aştepte Judecata lui Dumnezeu. Amin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*