Parastasul de 40 de zile al Mitropolitului Bartolomeu Anania

Parastasul va avea loc sambata, 5 martie, la Catedrala Mitropolitana din Cluj. Slujba parastasului va fi oficiata la ora 11.00, dupa savarsirea Sfintei Liturghii. Slujba de pomenire se va incheia cu ectenia celor adormiti, rostita in cripta arhiereasca de sub altarul catedralei.La parastasul de 40 de zile al Mitropolitului Bartolomeu Anania vor participa Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Arhiepiscopul Andrei Andreicut al Alba-Iuliei si cei doi Episcopi Vicari ai Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului si Clujului, Vasile Somesanul si Irineu Bistriteanul

16 Comments

 1. POTRIVIT PRAVILEI BISERICESTI IN SAMBATA DIN SAPTAMANA LASATULUI SEC DE BRANZA NU SE FAC PARASTASE.

  RUSINE ….

 2. 1474. -Nu se fac parastase: de la Craciun pana la Botezul Domnului, de la mosii de iarna pana la sambata Sf. Teodor, de luni pana vineri in timpul postului mare; de la Florii pana la duminica Tomii; la praznicile imparatesti si sarbatorile mari, precum si in toate duminicile de peste an, decat cu mare exceptie, fiindca toate aceste timpuri au slujbe si insemnatate deosebita (Icod. 49, Trebuie p. 1107).

 3. SUNT PREOT, IN POST SE POT FACE PARASTASE. SE POATE CAUTA PE NET, IN PRAVILA BISERICEASCA LA “PARASTASE”

 4. @JOHN
  Parinte in Occident preotii romani_cu binecuvantarea presfintitilor lor Iosif,Serafim,Siluan,etc_ aproape exclusiv DUMINICA fac parastase sistematic, pe motiv ca bietii ortodocsi nu ar putea veni la slujba sambata ;baliverne desigur caci daca poporul este ignoant si nesimtit duhovniceste mai ales DIN CAUZA preotilor care NU il lumineaza este asa.Si macar daca acesta ar fi raul cel mai mic;dar INCALCAREA CANOANELOR9deasa impartasanie FARA pregatirea cuviincioasa promovata acolo ,impartasirea femeilor chiar in perioada lor de necuratie lunara,etc) si lipsa de evlavie sunt dublate si de altele mai grave.
  Asa ca laboratorul occidental al “ortodoxiei experiment de export” odata pus pe roate si rodat va fi implementat si inaunatrul tarilor ortodoxe.
  Interesante vor fi propunerile pt succesiunea IPS Bartolomeu,Dumnezeu sa-l odihneasca cu sfintii !!!!

 5. Intr-adevar,au dreptate ceilalti comentatori ca nu se fac parastase in aceasta saptamana,intrucat este saptamana dinainte de Postul Mare(saptamana alba sau a branzei).Avand in vedere ca in cazul unui arhiereu decedat parastasul a cazut pe 5 martie(in acest an-zi oprita pentru parastase)fiind o personalitate deosebit de importanta reprezentandu-l pe intaistatatorul Transilvaniei,pentru o astfel de procesiune atat Mitropolia cat si Patriarhia a dat dezlegare numai pentru IPS Bartolomeu.Restul parastaselor care cad in aceasta perioada se pot amana sau decala cu o saptamana sau 2 saptamani.

 6. dle. PAIU CRISTIAN ESTI ANGAJATUL PATRIARHIEI???

  SPUI NUMAI BALIVERNE!!! ASA CA LASA-NE!!!

 7. @el
  Nu generaliza ! In occident sunt foarte multi romani indaratnici, care vin cu tot felul de justificari si traditii si se apuca ei sa-i invete pe preoti niste “randuieli” pe care le-au vazut ei prin tara.
  Dar si in tara, in Ardeal, in Banat, de ex., se fac parastase duminica de duminica, indiferent de ceea ce spune randuiala Bisericii. Precis si acolo motivul este ca crestinii nu pot veni sambata la biserica. Dar sa stii ca in occident chiar nu pot veni, decat foarte putini. Preotii trebuie sa faca cum vor ei, ca daca nu, nu-i bine nici asa, nici asa. Unii fac, altii nu.
  Asa ca nu te pripi cu judecatile, ca nu e chiar asa cum sugerezi, cu tot respectul. Nu te supara, alta data te-am laudat pt. claritatea ideilor, insa acum nu e chiar asa cum spui.
  Cat despre celelalte comentarii legate de preotii respectivi, nu tin, pt. ca am vazut foarte multi crestini ortodocsi care au plecat smintiti de preotii din tara si staruie in aceste sminteli.
  Dumnezeu sa ne lumineze pe toti, oriunde am trai !

 8. Daca acum o luna de zile, aveam inima trista pentru trecerea la vesnicie a parintelui Bartolomeu Ananania, astazi (in ziua Judecatii si a parastasului), dupa ce am gasit intamplator un clip pe youtube cu predica pr Bartolomeu la moartea papei Ioan Paul, m-am mahnit foarte tare. Sunt plin de amaraciune, imi vine sa plang de neputinta.

  L-a numit pe papa, “sfant parinte”.
  – egal in slujire cu episcopii ortodocsi
  – frate intru Hristos
  – papismul are succesiune apostolica
  – etc.

  Sunt zdrobit. Pur si simplu.
  L-a elogiat pana la cer si inapoi.
  http://www.youtube.com/watch?v=Ji0R6yIzCi4

  Vai de capul nostru, cu ciuma asta care se cheama ecumenism.

  Dumnezeu sa aiba mila de sufletul (amagit) al celui ce a fost Bartolomeu Anania

  1. @Psalmul 50
   Nadajduim ca s-a pocait de aceasta fapta, macar la Taina Spovedaniei, cu toate ca trebuia public, cum a fost si caderea.
   Acum ca a trecut la Domnul, nu putem decat sa ne rugam noi si Biserica ca sa fie iertat si sa se fi mantuit.
   E trist, dar… sa nu fie si din cauza noastra, care nu am zis nimic la momentul respectiv.

 9. Pr Alexandru

  regret sa va contrazic parinte dar , fara sa va dau detalii, imi permit sa semnalez cu mahnire si CERTITUDINE cele spuse , NU vorbesc in necunostinta de cauza,si nici nu generalizez arbitrar.Neregulile amintite mai sus SUNT REALE si FT RASPANDITE la preotii romani din occident !!!(din pacate)
  Cat despre ce se petrece prin Banat si pe la tara cum ziceti, eu nu stiu,eu spun ceea ce STIU.
  In occident (ca si oriunde altundeva) crestinii POT veni sambata la slujbe DACA VOR,daca nu vin este din cauza ca preotii NU II INVATA randuielile cuvenite ,daca preotii si-ar face datoria corect crestinii neglijenti ar fi singuri vinovati de nesimtirea lor duhovniceasca,dar asa se va cere sufletul lor si din mana preotilor lor.
  Pogoramintele arbitare si predicile dulcege si FARA DISCERNAMANT depsre “iubirea Lui Dumneze” sunt moneda curenta la acesta “ortodoxie de export”mutilata si cosmetizata dupa duhul vremurilor acestea nerusinate.
  Va doresc sa fiti dv preotul care face parte dintre exceptiile la cele pomenite de mine spre folosul credinciosilor dv.

 10. Nu e o problema ca ma contrazici, problema e ca ai dreptate decat partial. Iti spun ca romanii din diaspora chiar NU POT sa vina sambata la biserica, multi dintre ei, nu ca nu vor. Da, este si paradoxul ca cei care vor, nu pot sa vina, iar cei care pot, nu vor, nu-i intereseaza.
  Si atunci daca nu pot veni sambata, vin duminica si cer parastase, ce faci ? Mai ales daca vin din tara din zone unde se fac parastase NUMAI duminica ? Sau ce te faci daca si unii preoti vin din astfel de zone ?
  Durerea, zic eu, este ca la noi nu e nimic clar, concis, in legatura cu multe probleme bisericesti. Cand e pogoramant, cand e acrivie, fiecare interpreteaza situatia in functie de imprejurari.
  Da, se poate ca preotii nu-si fac datoria asa cum ar trebui (dar cum ar trebui ?) si din mana lor se vor cere sufletele incredintate. Dar indaratnicia multor suflete cum poate fi ea indreptata ?
  Cred ca ar trebui discutat concret, situatii intalnite, nu la modul general. Poate la general ai dreptate. Dar ar trebui sa vezi si sa auzi ce cer unii credinciosi, si daca nu le faci pe plac, poate nu esti destul de ortodox. Ca “in cutare loc din Romania asa se face, dar aici de ce nu se face ?” Sau invers. Te doare capul ce auzi !
  Omul e tare sucit, o stie numai pe-a lui. Si mai ales unde vin toti, din toata tara, cu tot felul de “traditii si obiceiuri”, de te intrebi ce Ortodoxie o fi in zona de unde vin ei ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 Comments