Marturisire in Romania zilelor noastre: cinci maici de la man. Stavropoleos au stat in fata unui excavator pentru a-i opri pe muncitori de a lucra in timpul slujbei de Duminica

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=N6S8QBw7A7s]

In ziua de 3 aprilie 2011, zi de duminica, in centrul istoric al Bucurestiului, mai precis in preajma Manastirii Stavropoleos avea sa se intample un act de curaj si de marturisire a credintei. Cinci maici de la manastirea Stavropoleos au ales sa stea in fata excavatorului cu care o echipa de muncitori lucra la sistemul de alimentare cu apa, deranjand astfel linistea din zona si implicit sfanta liturghie ce avea loc in biserica din apropiere. Astfel muncitorii au fost nevoiti sa opreasca lucrul pana la terminarea slujbei. Pentru unii poate parea un gest banal, firesc insa pentru altii constituie un “gest mai putin ortodox”. Dimpotriva aceasta masura este intru totul ortodoxa si slava Domnului ca a avut loc, fiind pilda si pentru altii. Dar probabil pentru unii, ortodox este confundat cu politic corect si uite asa se fac compromisuri de tot felul, mai ales in cazul ereziei ecumeniste.

11 Comments

 1. Admirabil gestul maicilor !Sa luam cu totii pilda de la ele si sa nu mai facem nici un pic de treaba prin gospodarie duminica si nici sa mai cumparam ceva de la piata sau din supermarket caci mare pacat este. Sa nu mai facem nici un fel de cumparaturi duminica pentru ca nu facem decat sa le dam apa la moara jidovilor care au inventat comertul de duminica pentru a-i abate pe crestini de la Sfanta Liturghie !

 2. Bine au facut maicutele,Dumnezeu sa le pazeasca,sa le ocroteasca.Sa ne fie de model.Dumnezeu sa ne lumineze mintea tuturor.Altfel,devenim pagini,sa-si bata joc de noi toti strainii…

 3. Admirabila si atitudinea muncitorilor care au oprit munca. Arata cat de putin este nevoie pentru a muta muntii. Dar ne poate cineva spune ce e cu politaii aia pe acolo? Nu m-ar mira sa vad maine maicutele arestate pentru tulburarea linistii publice …

 4. Laudabil si puternic mesaj se desprinde..
  Duminica sa fie a Domnului!sunt 6 zile suficiente pentru activitati destinate muncilor ,oricare ar fi acelea..

 5. Minunat gest, cu astfel de atitudine se imbarbateaza o natie ortodoxa doar cu numele (in cea mai mare parte). O astfel de marturisire ni se cere fiecaruia, dupa puterile proprii.
  Bine spune sora Aurora, ar trebui sa bata vantul si sa atarne lacatele pe usile tuturor supermarketurilor si pietelor in sfanta zi de Duminica. Si toata gloata care ocupa parcarile si misuna printre rafturile de la hypermarket ar trebui sa umple bisericile pana la refuz.
  O mare intarire primim in acest post prin gestul maicutelor. Pe langa noianul de mizerabile ispite inversunate pana la refuz in perioadele de post, un astfel de dus duhovnicesc este o mare incurajare si un binefacator exemplu.
  Fiecare avem nevoie sa dam buna marturie in orice lucru pe care-l facem, oricat de neinsemnat ni se pare. Iata un exemplu cat se poate de concret, chiar daca unora nu li se va parea de un curaj eroic.
  Nici nu ni se cere tuturor sa fim eroi ca personajele imaginare “holiudiene”, ci dupa masura concreta cu care bunul Dumnezeu ne-a daruit cu minunatul Sau Har.
  Doamne-ajuta si ne miluieste pe noi, pacatosii!

 6. Nu mi se pare atat de eroic acest gest.
  Oamenii saracii isi faceasu datoria, erau la lucru. Sunt sigur sa nici ei nu erau bucurosi de situatie, dar nu aveau de ales. (sa-si dea demisia pentru ca sunt pusi sa lucreze duminica? Ar fi un gest de mare egoism si de proasta intelegere a invataturii lui Hristos: au familie, copii de intretinut).
  Cei care ii critica pe muncitori se aseamana oarecum fariseilor care ii intrebau pe apostoli de ce smulg spice Sambata.

  Doamne ajuta!

 7. Tipatescu, gestul maicilor nu pe acei muncitori ii acuza. Gestul lor nu acuza pe nimeni ci arata inspre Sfanta Biserica unde toti trebuie sa fim Duminica.

  Nici muncitorilor nu le convenea sa munceasca, nici patronii probabil nu i-ar pune sa munceasca pentru ca oricum trebuie sa ii plateasca dublu duminica.

  Problema e ca toti suntem prinsi in acest vartej si uitam ce este important. Uneori nu e nevoie de fapte marete ca sa ne trezim, pentru unii oameni un singur gest este de ajuns ca sa trezeasca constiinta adormita din sufletul lor.

  Un exemplu mai clar legat de aceasta intamplare il da Pr. Tanase: unui preot care discuta cu un doctor ginecolog care facea avorturi ii era rusine sa ii spuna ca face crime, nu stia cum sa abordeze ca sa ii arate ca se afla in greseala. Nu doar ca nu stia, dar ii era si rusine, asa cum multor preoti cu viata lipsita de traire si care tin mai mult la slava lumeasca si cinstirea oamenilor decat la Adevar. Ei bine, in cele din urma acest doctor s-a lasat de avort si dupa o vreme preotul l-a intrebat: “ce v-a convins sa va lasati de avorturi? Pai mi-a spus un coleg ca e pacat: cum poti sa faci avort, nu stiai ca e pacat? Eu nu stiam, de unde sa stiu”. Cu siguranta probabil nu am explicat eu prea corect intamplarea, poate ca intamplarea a avut loc in “epoca de aur”, sau dupa revolutie, nu avem cum sa stim. Cert este ca uneori o vorba, un gest sau o atitudine poate sa schimbe mult. Departe de fariseism gestul maicilor.

  Ele nu au facut decat sa se puna fie la dispozitia buldozerului fie la cea a politailor si sa le aduca aminte ca in biserica se face slujba si ca noi pretindem ca suntem crestini, deci trebuie sa mergem la slujba, sau daca nu mergem, macar sa nu muncim, tot e un pas si acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 Comments