"Predator" – programul care urmareste absolut orice si se autoperfectioneaza din mers

Zdenek Kalal este un student despre care in curand nu vom mai auzi prea multe. De fapt, sunt convins ca nu vom mai auzi nimic, pentru ca va fi rapit, inchis intr-un subsol si pus sa munceasca pentru vreo agentie din trei litere. De ce?
Predator – programul care urmareste absolut orice. Fara mila

Pentru ca, de unul singur, a realizat ceea ce agentiile de securitate si dezvoltatorii de software din intreaga lume cauta asiduu – un algoritm de analiza video care recunoaste, invata si urmareste fara mila orice model. De la un urs panda in habitatul natural la fizionomia lui Osama bin Laden. Numele acestei solutii? Predator. De ce nu i-o fi spus “Pufulet” sau “Motanel”, nu stiu.
Videoclipul de mai jos este pe scurt… infricosator si trebuie sa marturisesc sincer ca o parte din mine tot spera ca la emiterea mandatului international pe numele lui Zdenek Kalal, studentul sa iasa in presa si sa spuna ca de fapt solutia nu exista si s-a jucat el cu niste efecte speciale din Adobe Premier. Din pacate insa, lista de conferinte la care participa expunandu-si solutia nu lasa niciun fel de umbra de indoiala ca “e pe bune”.
Cum functioneaza software-ul pe scurt: i se defineste un model pe care sa il urmareasca si cu cat modelul este mai mult timp “in tinta”, cu atat urmarirea este mai precisa si mai… nemiloasa. Asa cum se observa la exemplul cu cele trei degete, in prima faza, atunci cand roteste mana, programul initial pierde tinta, dar in cateva secunde identifica ce s-a intamplat cu aceasta, face achizitia si ulterior nu o mai pierde, in ciuda faptului ca modelul se misca, indeparteaza / apropie sau roteste.
De asemenea, mi se pare deosebit de interesant faptul ca Predator poate urmari fete la care, desi achizitia s-a facut frontal, ulterior prezinta camerei de luat vedere profilul, asta ca sa nu mai vorbesc despre cum i-a identificat poza autorului, dupa ce acesta isi definise propria figura.
Parerea mea? Este veriga lipsa pentru o monitorizare continua, iar software-ul cuplat cu un sistem de camere de luat vederi cum este cel din Marea Britanie va face ca Big Brother sa fie mai aproape ca oricand de realitate. Ce ar mai lipsi? Un lider care sa explice populatiei despre cum se poarta razboiul cu Asia pe durata celor doua minute de ura, in timp ce “teleecranele” observa, identifica, catalogheaza si stocheaza tot ce misca. Literalmente.
Aveti vreun dubiu ca sistemul va fi folosit abuziv in numele “sigurantei populatiei” si “prevenirii terorismului”? Eu nu.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=1GhNXHCQGsM&feature=player_embedded]

10 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Tehnologii de recunoastere video exista de zeci de ani, doar ca puterea de calcul nu a permis folosirea lor in timp real, asta pana in zilele noastre. Am mai vazut pe cineva care facuse ceva oarecum similar cu cel putin 4-5 ani in urma, facuse o aplicatie care ii urmarea gesturile facute cu mana.

    Sa nu uitam si de noua consola de jocuri scoasa de Microsoft (cu 2-3 ani in urma) care urmareste miscarea corpului jucatorului.

    Americanii de exemplu au tehnologii video de recunoastere cu camera video a numarului unei masini de peste 3 ani, si sunt folosite in momentul de fata la cautarea masinilor furate.

    Bogdan.

  2. Dorneanu Valentin

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dar se poate face de către orice student la o facultate din domeniu... nu mi se pare chiar așa de speriat.

  3. Dorneanu Valentin

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am făcut și eu ceva asemănător la lucrarea de licență. Sunt algoritmi cunoscuți deja care trebuie aplicați pe anumite limbaje de programare ce interacționează mai exact și mai eficient cu o cameră web. ”Firmele de 3 litere” au deja posibilități de manipulare infinit mai complexe decât aceasta a unei camere de filmat.

  4. Dorneanu Valentin

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Interesant e că procesul e automatizat...
    Sunt curios cum l-a gândit și dacă e 100% automatizat și mai ales dacă e creație proprie.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Recunoastrerea automata a nemerelor de inmatriculare, in Florida, inca din 2006:

    http://www.youtube.com/watch?v=WA5Gy32aqdo

    Ce-i drept, nu e o tehnologie chiar asa de avansata fata de programul lui Zdenek Kalal.

  6. Dorneanu Valentin

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    noutatea algoritmului poate fi cheia succesului acelui student

  7. Dorneanu Valentin

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ”succes” care poate fi și ceva rău - chiar f. acut (datorită preciziei și inteligenței) dacă nu se urmăresc interese ortodoxe

  8. Dorneanu Valentin

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Există și softuri gratuite care face așa ceva

    http://www.keylemon.com/

    http://www.youtube.com/watch?v=hUc_2OR7zQ8&feature=related

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nenorocirea a venit, auzisem ca nu prea merg aceste programe de urmarire a persoanei, dar iata un articol care trebuie sa dea nelinistea cea buna oricui. Cei care sunt in functii de conducere au tot felul de colaborari cu organe de securitate, iar acestea ii vad pe oameni ca potentiali periculosi, in ciuda prezumtiilor de nevinovatie fluturate oficial. Daca inainte de asa zisa revolutie se vorbea de nerespectarea drepturilor omului, datorita microfoanelor instalate, ceea ce se intampla acum este incomparabil mai rau si vedem cum cei care sunt alesi de popor, la un moment dat fac o intoarcere impotriva celor care i-au ales,
    acceptand sa fie luate tot felul de masuri nedemocratice. Cu o asa mentalitate a celor care conduc la ce ne putem astepta. Aceste programe care faciliteaza urmarirea ilegala a persoanei ajung sa fie folosite de... cei care i-am ales.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ma distreaza unele comentarii,gen"oul lui Columb"! In alta ordine de idei,pentru linistea omenirii,asemenea inventatori trebuie eliminati fizic,nu este nevoie de ei!De ce nu-si bat capul sa creeze ceva pentru eradicarea bolilor,ceva care sa prelungeasca viata,nu tot felul de timpenii contra oamenilor .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*