Parintele Dionisie Ignat de la Colciu – 7 ani de la trecerea la cele vesnice

Astazi, 11 mai, se implinesc 7 ani de la trecerea la Domnul a Parintelui Dionisie Ignat de la Chilia Colciu din Sfantul Munte Athos. La Chilia Sfantul Gheorghe din Colciu s-a oficiat o slujba de parastas pentru Parintele Dionisie.

 Parintele Dionisie Ignat a trecut la cele vesnice in 11 mai 2004, dupa 77 de ani de nevointa in Sfantul Munte Athos si 58 de ani ca duhovnic si mangaietor de suflete.
Vesnica lui pomenire si Dumnezeu sa-l odihneasca intru Imparatia Sa!

 Din apoftegmele parintelui Dionisie Ignat

Despre mandrie: Mandria e cea mai primejdioasa patima. Toate patimile, toate pacatele se iarta foarte lesne, si te imbratiseaza Dumnezeu si te duce in Imparatia Cerului. Insa la Imparatia Cerului sub nici un motiv nu poti inainta cu inaltarea mintii, cu mandria. Ispititorul, satana cel mare, e foarte destept, si stie lucrul asta. De aceea seamana in omenire inaltarea mintii si tulburarea, adica mandria, ca sa nu poata inainta omul la Imparatia Cerurilor. Caci Sfintele Scripturi asa spun, ca, din bunatatea Lui, Dumnezeu vrea ca acolo unde a fost imparatia satanei cea atata de infricosata si mare, care a cazut din cauza mandriei, acolo sa completeze locurile acelea cu sufletele bunilor crestini si ale calugarilor care s-au aflat la Dumnezeu. Dar acolo nu poti ajunge daca ai inaltarea mintii, sub nici un motiv! Doar cu smerita cugetare poti ajunge acolo! De aceea, ispititorul instaleaza in sufletul copilului, de mic, inaltarea mintii, mandria, lucru care zicem ca nu-i nimic, si de fapt acela-i cel mai daunator, cel mai primejdios pentru mantuirea sufletelor noastre.

Despre televizor: Televizorul e un izvor nesecat al rautatilor, al tuturor rautatilor.

Despre mantuire: Lucru simplu: cum ne vom asterne, asa ne vom odihni! Odata ce suntem fiii Bisericii Ortodoxe si suntem crestini ortodocsi, romani crestini ortodocsi, mult-putin, stim ce trebuie sa facem ca sa ne mantuim si de ce trebuie sa fugim ca sa nu ne pierdem mintile. Stim. Mult-putin, stim. Sa ne osarduim sa multumim pe Parintele ceresc si sa nu-L amaram mai mult.

Despre Sfintele Sinoade: Acum nu-s multumiti dusmanii Ortodoxiei, acum baga altele ca sa distruga Ortodoxia. De exemplu, cat Ortodoxia va fi la inaltime, n-o sa poata stapani antihrist cum vrea el. De aceea, apostolii lui antihrist se osarduiesc ca sa distruga Ortodoxia. Gasesc fel de fel de pricini: ca sa facem unitate, sa nu respectam cele sapte Sfinte Soboare Daca le respectam cu sfintenie, sfinti ne facem. Dar noi incepem sa spunem: “Asa a fost atunci” si altele… Fel de fel de acestea ne produc dusmanii Ortodoxiei ca sa ne darame.

Despre Sfanta Traditie:
Preotul este dator vesnic sa spuna cele ce ne scrie Evanghelia, cele ce ne scriu Sfintii Parinti indumnezeiti. Pe acelea se bazeaza Biserica. Biserica Ortodoxa a avut de luptat de la inceputul inceputurilor cu felurite feluri de eretici. De aceea s-a adunat de pretutindeni toata Ortodoxia si a facut sfat, sapte Soboare Ecumenice. Noi acum la temelia Ortodoxiei avem invatatura celor sapte sfinte soboare ecumenice. De aceea merge Biserica, de aceea a mers bine pana acuma. Eh mai merge schiopatand, dar merge.

Despre veacul al VIII-lea: Noi suntem in al VIII-lea veac. In al VIII-lea veac zice ca or sa fie mari greutati si mari schimbari in lume, spre rautatea si spre daramarea vietii sufletesti si duhovnicesti. Eh! Fiindca Bunul Dumnezeu a oranduit ca sa fim crestini ortodocsi, multi-putini, sa nu ne departam de povetele Bisericii Ortodoxe, de sfaturile Sfintilor Parinti cei indumnezeiti si sa speram ca o sa capatam mantuirea.

Despre oamenii nemultumitori: Acum, daca omenirea si-ar pune toata speranta in bunatatea lui Dumnezeu, nu-i cu putinta sa nu te auda Dumnezeu, nu-i cu putinta ca sa nu te vada Dumnezeu. Dumnezeu este in tot locul si vede si gandul tau. Vedeti ca noi cu ocazia asta ne departam de Dumnezeu. Lumea daca ar trai mai simplu, asa, sa aiba doar cele trebuincioase Dar nu! ca propaganda asta a venit, a intrat in omenire, ca: “De ce eu sa am casa asta asa mica? E mica, am de toate si am trei-patru copii, da’ am de toate. Da’ de ce sa n-am mare, ca a celui de colo?”. De acum il trimite pe barbatu-sau: “Du-te si adu bani sa facem si noi casa mai mare, sa facem moda, moda, moda” Asta-i o propaganda mistica a satanei, ca sa nu fie omul niciodata in pace, sa nu se multumeasca cu atata. Da’ nu vezi cum spun batranii: “Intinde-ti picioarele cat ii plapuma, ca daca le intinzi mai mult racesti”? Asa, de exemplu: “Iata, acela are mai multi bani, a facut casa mare, e pentru el, treaba lui, bine ca poate Dar eu sunt multumit ca am una mica, chiar daca mai prost mananc, mai prost ma imbrac, dar sunt stapan in casa mea”.

Despre rabdare: Rabdarea niciodata nu rusineaza, rabdarea totdeauna are harul ei, caci te bucura. Da’ oamenii sunt neputinciosi: “Cat o sa mai rabd?”. Pana la sfarsit, caci spune: “cel ce va rabda pana la sfarsit, acela se va mantui”.

Cititi si:

8 comments

  1. sfappetrupavelandrei

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am şi eu o întrebare. Aş vrea să ajung în vara asta la păr. Iustin şi din ce ştiu nu mai e la călugări ci la maici. Problema mea e următoarea: din dăţile în care am mai fost la păr. Iustin la călugări ştiu că se cam stă toată ziua şi noaptea. Au loc maicile pentru cazare pentru toţi care stau după păr. Iustin? Sau cum se face? Trebuie să sun la maici pentru a avea cazare? Sau dacă nu este cazare e deschisă biserica ca şi la călugări? M-ar ajuta nişte sfaturi de la cineva care a mai fost la păr. Iustin la maici. Şi eventual dacă trebuie să anunţ din timp că vin acolo m-ar ajuta şi un nr. de telefon. Mulţumesc anticipat!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @sfappetrupavelandrei
      Parintele primeste zilnic pe oricine, doar dupa amiaza. Pentru barbati se ofera cazare la manastirea de calugari. Bisericile sunt deschise mereu.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa nu uitam si altele spuse de Par. Dionisie Ignat:
    http://www.mediafire.com/?iwjwm34x43j
    http://www.youtube.com/watch?v=ablSlqI8HNk

  3. Asociatia Synaxis 2010

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Foarte frumos articol!

    Permiteți să preluăm pe blogul nostru?

    Asociația Synaxis 2010
    www.sinaxa.wordpress.com

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frumos aricol! Mulțumesc.

  5. Graiul Ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    40. Buletinul oficial al Sfântului Munte Athos referitor la Cardul Cetățianului
    http://graiulortodox.wordpress.com/2011/05/12/40-buletinul-oficial-al-sfantului-munte-athos-referitor-la-cardul-cetatianului/

  1. Pingback: STIRILE ZILEI (12.05.2011) « Saccsiv's Weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*