Prohodul in traducere inedita a Patriarhie Romane. Ce parere aveti?

Daca pana anul trecut Prohodul lansat de Patriarhie era incomplet, fara 13 strofe ce faceau referire la iudei, anul acesta Patriarhia a editat un alt Prohod, zic ei in conformitate cu cel grecesc, fiind complet  in ce priveste numarul strofelor, doar ca este corectat politic pentru a nu crede lumea ca poporul evreu este vinovat de moartea lui Iisus. Mai jos puteti observa cum are loc cenzura textelor sfinte:

Cumva incearca Patriarhia Romana sa-i exonereze pe jidovi de uciderea Mantuitorului, asa cum a facut papa?

39 Comments

 1. N-aș fi crezut că s-a ajuns și aici cu cenzura. În cine să mai avem încredere?

 2. păi amu înţeleg că de aia li frică la mulţi preoţi să citească prohodul… le dă preafericitul cu cârja patriarhală în cap sau li se scade nota şi astfel sunt trimişi la ţară… grea preoţia, mai ales în aceste vremi…

 3. Da acum prohodul cenzurat se canta cam peste tot,cu execptia probabil a manastirilor si a parohiilor de tara-la orase nu prea cred.Am impartit si eu inainte de denie cateva exemplare cu varianta intreaga publicata pe blogul vostru…unii mi-au multumit…insa crestinilor se pare ca le e totuna cenzurat-necenzurat nu prea le pasa si nici nu prea baga de seama.Hristos a inviat!

 4. Eu am cumparat anul acesta Prohodul, de la noi de la biserica (Constanta), si este complet, necenzurat, original, nemodificat.

  Editat de Arhiepiscopia Tomisului, in 2009, cu Binecuvantarea IPS Teodosie al Tomisului.

 5. @ fanu

  Te cred. Cu câtiva ani în urma eu si câtiva credinciosi cântam PROHODUL NECENZURAT, iar Preotii si restul cântau Prohodul cenzurat. Îti dai seama ce scandal a iesit……….De atunci, am plecat, bineînteles, la o Biserica unde se cânta PROHODUL NECENZURAT.
  Preotilor care le este frica sa-si gaseasca alta “meserie”!!!

 6. Cred ca l-au batut pe “Preanefericitul” din Deal, pâna i-a iesit apa din cap…….

  Vai de capul lui în ce hal a ajuns,………asculta si executa ordinele ticaloase ale masonilor care l-au pus în Scaunul Patriarhiei.
  Si “Sfântul Sinod” ce face? Chiar nu se gaseste nimeni sa distruga tot ce modifica încornoratul?

 7. Ce popor a primit arvuna? Ce popor a ucis pe prooroci? (Astfel, dar, mărturisiţi voi înşivă că sunteţi fii ai celor ce au ucis pe prooroci. Matei cap23) Ce popor a primit mana in pustiu? Ce om a fost marinar, e chel si e presedintele Romaniei? Daca din acestea nu sunteti in stare sa intelegeti ca e vorba de poporul evreiesc si de Traian Basescu, atunci da: textul este cenzurat. Daca e invers….de ce dorit cu atata ardoare sa le pomeniti numele evreilor? Eu am intrebat si tot am sa intreb: cand cantati Lumina lina, cu ziceti: ,,slava poporului Israel ” sau ,,slava poporului binecredincios”?

  1. @niccolae
   Se canta ambele variante.. caci noul popor Israel este poporul ortodox, binecredincios.
   Cu timpul daca se fac astfel de inlocuiri, se va pierde adevarul istoric.

 8. @Mos Ioane

  Preotii n-au citit in Apocalipsa ca fricosii nu se mantuiesc? Sau ei nici nu o citesc ca nu-i lasa Daniel din deal. Cum sa nu cenzureze Daniel prohodul cand el il rastigneste pe Hristos in fiecare zi. Pai nu sunt ei urmasii celor care-l batjocoreau pe Mantuitor? Daca ar venii Mantuitorul a doua oara preotii l-ar rastignii din nou sau nu ca acum suntem moderni si l-am interna la nebuni. Doamne iarta-ma.

 9. Bun..aici am vrut sa ajung. Deci si in Prohod e vorba de poporul Israil, dar si poporul Israil cel nou-poporul ortodox. De aceea se poate canta pomenindu-se ,,Israil”, dar se poate canta si forma actuala, pomenindu-se ,,o neam pacatos ce-ai primit arvuna”. Si noi ortodocsii am primit arvuna mantuirii si, totusi, il rastignim pe Hristos. De aceea eu am primit cu bucurie reintroducerea acestor versuri, pentru ca s-a facut un pas spre indreptare. Pana la urma, intelegerea este aceeasi, doar exprimarea este putin mai blanda. Daca era vandut evreilor, Daniel ar fi oprit reintroducerea acestor versuri. Cat despre adevarul istoric, acesta va fi amenintat in momentul in care se va intereni asupra textului biblic. Atunci vor striga si pietrele

  1. @Niccolae
   tu vrei sa se intervina doar acolo unde nu sunt laudati evreii? Gandeste-te ca inainte de rastignire s-au blestemaat singuri: “Sangele lui este asupra noastră si asupra copiilor nostri”. De aceea copii lor trebuie sa stie lumea ca sunt vinovati de rastignirea Mantuitorului.
   legat de schimbare cuvantului catoliceasca, a trebuit facuta pentru ca papistasii au furat termenul de catolic…
   vezi ca prea tii cu jidovii!

 10. Si pentru ca tot am ajuns la subiectul acesta, va mai intreb un lucru: este adevarat ca forma ,,catoliceasca si apostoleasca biserica” este forma corecta? Am inteles ca la Muntele Athos, calugarii asa spun Crezul. Eu am gasit aceasta formulare intr-o carte veche si, din cate am auzit, acesta ar fi forma corecta. Daca ar fi asa, care a fost motivul pentru care s-a schimbat in ,,soborniceasca”? Motivul a fost unul bun: sa nu se faca vreo confuzie cu Biserica Catolica. Deci, iata o alta cenzura…

 11. Rusine ticalosilor din Deal ! Rusine ! Rusine ! Voi sfasiati camasa Mantuitorului, slugoilor blestemati !

 12. Prin pacate, si noi suntem/putem fi asemenea evreilor din vechime. Si in zilele noastre Iisus este scuipat, palmuit si crucificat. Si in zilele noastre Iisus plange pentru noi.

  De la noi, cei care am stiut voia Stapanului, Iisus are pretentii pe masura. Iar daca acum exista si evrei ortodocsi, trebuie sa uram pacatul mandriei si al iubirii de arginti in primul rand. Acestea sunt pacate care par finute si carora nici cei din vechime nu le dadeau importanta.

  Alte pacate erau pedepsite aspru, pe cand acestea au trecut neobservate. Si iata unde s-a ajuns din aceasta pricina. Asadar, sa ne rugam lui Dumnezeu sa putem uri in primul rand pacatul mandriei si cel al iubirii de arginti, pacate care au dus la crucificarea Mantuitorului.

 13. Am si eu o intrebare. Eu nu stiu daca inaintea lui Dumnezeu pierdem ceva daca cantam prohodul modificat. Stiu doar ca vor da seama cei care l-au modificat, pe aceia Dumnezeu ii va intreba de au facut bine sau nu. Insa de unde stim noi ca atitudinea luata impotriva acestei cenzuri este pe placul lui Dumnezeu?

  Daca de pilda ar scrie ceva impotriva romanilor intr-o carte de cult necrestina, cred ca romanii ar lua atitudine la nivel inalt spre modificarea acelui text. Nu comentam aici despre pacatul uciderii Fiului lui Dumnezeu savarsit de poporul ales. Dincolo de aceasta realitate, este totusi o situatie foarte delicata in care Biserica a fost pusa. Poporul lui Israel ramane la fel de responsabil in fata crimei fie ca citim textul cenzurat sau necenzurat.

  Nu vi se pare un pericol aceasta tendinta de a lua vehement atitudine peste atitudinea luata de BOR? Pana la urma, trebuie sa ai cuvant cu putere multa ca sa indraznesti asa ceva.

 14. 1. Daca preotii au ajuns sa aiba teama atunci cand citesc Prohodul necenzurat nu este bine.

  2. Cenzura Prohodului ridica suspiciuni.

  3. Modificare oranduirii lasate de Sfinti starneste neliniste.

  4. Oare vor incepe sa schimbe si Vietile Sfintilor?

 15. Am in fata ,,Micul Ceaslov” in care Psalmul 50 este modificat deranjant:

  ,,Tie unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, ca sa Te indreptezi intru cuvintele Tale si sa biruiesti cand vei judeca Tu.” Adica Dumnezeu sa se indrepteze?

 16. dati cu piatra in evrei….
  (nu zic ca nu merita)
  dar veti lua plata judecatii, in loc de cea a dragostei a pacii a indelungii rabdari….
  sau daca ar voi Dumnezeu nu ar trimite legiuni de ingeri sa faca dreptatea pe care o clamati…
  oare voi la Biserica nu spuneti Tatal nostru? …si ne iarta noua greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostri…
  oare nu vedeti ca cea mai frecventa rugaciune in ortodoxie este doamne miluieste…adica cerem mila si nu dreptate….

  cautati intai imparatia cerurilor si apoi toate se vor adauga voua

 17. si imi pare rau ca art. dvs e tendentios …
  ma gandeam ca salutati o noua editare a prohodului in care sunt aduse completari variantei ramase din epoca comunista. poate ca nu este formulat in limba romana pe placul tuturor dar este o initiativa dupa parerea mea de laudat captul ca exista acum o editie zice-se completa. nu ma pricep sa spun daca e sau un completa dar oricum are mai multe strofe decat pana acum 🙂

 18. Hristos a inviat! Fratilor! Sa fim cu luare aminte si sa avem discernamant. Nu tot ce se scrie si vine in sprijinul convingerilor si dorintelor noastre, slujesteAdevarului.
  Daruieste Doamne, intelepciune oamenilor!

 19. ,,Domnule misionar, ne-ati prezentat religia dumneavoastra si v-am ascultat cu multa afectiune si am inteles fiecare cuvant. Acum va rugam sa ne ascultati la randul dumneavoastra, chiar daca suntem niste pagani fara cultura. Da, domnule misionar, religia crestina este cu adevarat cea mai inalta, cea mai universala. Daca exista si pe alte planete creaturi rationale asemanatoare noua, nu ar putea avea o religie mai buna decat religia crestina. Ea este cea care nu vine de la oameni, ci prin revelatie dumnezeiasca. Religia crestina nu are nimic omenesc, nici creat; este curata ca o lacrima sau ca un cristal, curata ca gandul lui Dumnezeu. Hristos este Logosul intrupat. Invatatura Sa a aratat lumii noi cai de existenta pentru om, ea i-a revelat vointa lui Dumnezeu. Or, aceasta vointa este ca crestinii sa traiasca asa cum a trait Hristos. Invatatura lui Hristos este un ecou al vietii Sale.

  Dar priviti, domnule misionar, priviti fara partinire: traieste lumea asa cum a invatat Hristos? Hristos a predicat iubire de Dumnezeu si de aproapele, pacea, bunatatea, smerenia, iertarea tuturor. A poruncit sa raspunzi cu bine la rau, sa nu strangi bogatii, nu numai sa nu ucizi, dar nici macar sa nu te manii, sa pazesti sfintenia casatoriei, sa-L iubesti pe Dumnezeu mai mult decat pe tata, pe mama, pe fiu, pe fiica si chiar mai mult decat pe tine insuti. Asa era Hristos, dar voi nu sunteti asa,voi crestinii. Traiti intre voi ca fiarele salbatice. Ar trebui sa va fie rusine sa vorbiti de Hristos cand gura voastra mirose a sange. Printre voi nu vad pe nimeni care sa traiasca mai urat decat crestinii. Cine fura, cine se destrabaleaza, cine jefuieste, minte, cine se razboieste si cine ucide mai mult decat crestinii? Crestinii sunt primii care Il reneaga pe Dumnezeul lor. Veniti sa ni-L propovaduiti pe Hristos si ne aduceti oroarea si suferinta. Nu voi pomeni de inchizitie, nu voi aduce aminte la ce i-au supus crestinii pe salbatici. Nu voi aminti decat evenimente recente(…) Pana acum nu cunosteam decat usa cu inchizatoare, pentru ca nu aveam hoti si cu atat mai putin criminali. Iar acum, dupa ce buriatii nostri au gustat din civilizatia voastra, viata adevarata, nu mai stim cum sa o scoatem la capat. Sa ne fereasca Abbida si Moinari de asemenea crestini!(…)

  Preotii vostri spun ca au primit de la Dumnezeu Insusi puterea de a ierta pacatele si de a curata sufletele, de a alunga demonii, de a tamadui orice boala a oamenilor. Iar voi, crestinii, nu numai ca nu ne aratati aceasta putere de a suprima, de a purifica si de a tamadui tot ce este rau, necurat, diform, dar ii corupeti si pe pagani cu exemplul vostru. Nu, domnule misionar, crestinii sa inceapa sa creada in Dumnezeul lor, si sa ne arate ei insisi cum Il iubesc. Atunci poate va vom intampina, pe voi, noii misionari, ca pe ingerii lui Dumnezeu si vom primi crestinismul.” – cuvantul unui budist in dialog cu Arhimandritului Spiridon, duhovnicul inchisorilor siberiene. (,,Hristos in temnitele Siberiei”, Amintirile parintelui Spiridon)

  Adevarat, nu e nimeni indreptatit sa intervina in canoanele Sf. Parinti, dar judecand dupa cuvintele Mantuitorului ,,Cine din voi este fără de păcat, să arunce cel dintâi cu piatra”(Ioan 8. 7), nu stiu cati mai ramanem in masura, alaturi de cei care au compus Prohodul, sa-l rostim ,,fara prihana” in biserici. Inteleg din indreptare o intregire a neamului osandit. Cu subanteles, prin indaratnicie, ne includem si noi crestinii in aceleasi randuri cu ale pacatosilor semiti. Nimic neadevarat!

 20. Vorbind cu ostenitorul editie 2011 al Prohodului , mi-a scris urmatoarele:
  (PS Cine crede ca Ortodoxia e impartita in doua tabere oportunisti si traditionalisti se inseala amarnic, sau ca adevarul mai e doar pe forumuri din nou se inseala)

  Hristos a inviat!

  In legatura cu articolul despre prohod, comparatia trebuia facuta cu editiile 2009 si 2010, pentru a vedea imbunatatirile, nu cu editia din 1911 sau de cand o fi aceea pe care o numeste, prosteste, ,,original”. Nu e nici un original. Toate traducerile romanesti sunt aproximative, pentru ca sunt reformulate spre a se incadra in metrica strofelor.
  In editia 2011 au fost reintroduse in forma completa, verificata cu textul grecesc, strofele 7 (Cei hraniti cu mana lovesc cu calcaiul pe Binefacatorul), 9 (O, ce nebunie! Pe Hristos omoara cei ce-au ucis pe profeti!) si 24 (Pier răstignitorii, Împărate-a toate, Dumnezeiescule Fiu) din starea a treia. Am reintrodus cuvantul popor, evitat pana acum in strofa 58 din starea intai.
  Apoi, este imposibil sa mai folosesti astazi cuvantul jidov! Este peiorativ, depreciativ.
  Ei considera ca e cenzurata strofa 61 din starea a doua:
  Cel făr’ de-nceput,

  Veşnice Părinte, Fiu şi Duh Sfânt,

  Întăreşte-i, ca un bun, pe drept-credincioşi

  Şi le dă izbând’-asupra celor răi.

  In cel vechi, ultimele doua versuri erau altfel:
  Întăreşte stăpânirea mpăratilor
  Împotriva duşmanilor, ca un bun.
  Pai, ce intelege omul? Ca ne rugam ca Dumnezeu sa lea biruinta imparatilor lumii acesteia (care imparati? imparatul Japoniei? Traian Basescu? Obama? Medvedev?) asupra dusmanilor lor (in randul carora ei ii numara pe crestinii ortodocsi!). Oare mai canta cineva la troparul Crucii ,,biruinta imparatilor asupra barbarilor daruieste”? Ce rost ar mai avea? In ce sens textul vechi era antisemit? Nu inteleg.
  Strofa veche 25 (din starea III):
  Toţi pier, împreună,
  În groapa pierzării,
  Bărbaţii sângiuirilor.
  A fost diortosita:
  Toţi pier, împreună,

  În groapa pierzării,

  Cei vărsători de sânge.

  Care-i cenzura? Era mai buna varianta din 2009: barbatii cei nemilosi? Nu cred. Era o parafraza nereusita. Aici este un citat scripturistic ,,barbatii varsatori de sange”. Varianta veche avea o silaba in plus si nu se putea canta. Daca am eliminat cuvantul barbati, inseamna oare ca e vorba de romani? Ei nu erau barbati? Oare nu e articolul demonstrativ ,,cei” la masculin?

  Au ramas in tot prohodul, doar 7 strofe in care nu apare direct denumirea de jidov, iudeu sau Israel, dar contextul arata clar despre ce popor este vorba. In nici un caz nu se poate intelege ca plasam vina asupra romanilor. Aceste strofe au fost preluate asa din editiile 2009 si 2010 si acolo unde aratau corect si sunau cuviincios, le-am lasat ca inainte. In orice caz nu au fost modificate in ultima editie, diortosita de mine. Intrucat mi s-au parut clare asa, le-am lasat ca in editiile anterioare.

  Dumnezeu este martor ca nu s-a facut nici cea mai mica presiune asupra diortosirii din 2011. Daca este vreo greseala, sunt singurul in masura sa raspund pentru ea.

  Daca veti considera de cuviinta, puteti sa trimiteti si altora, care sunt nedumeriti, acest text.

  Protos. Chiril Lovin, M-rea Antim

  Departamentul Carte de cult, EIBMO

 21. “Au ramas in tot prohodul, doar 7 strofe in care nu apare direct denumirea de jidov, iudeu sau Israel, dar contextul arata clar despre ce popor este vorba. In nici un caz nu se poate intelege ca plasam vina asupra romanilor.”

  Pai numai aici este problema cea grava, parinte. Termenii iudeu si Israel nu sunt catusi de putin demodati, iar termenul jidov are varianta literara clasica “evreu”. Autorul articolului a sarit in mod cu totul justificat pentru ca si in Sf. Scriptura este pericolul ca termenii “evreu, iudeu, Israel” sa fie inlocuiti cu “farisei” ca na, si asa “se intelege” ca n-o fi vorba de romani! Am fi nespusi de bucurosi sa apara la loc aceste cuvinte esentiale pentru istoria crestinilor, nu sa ne rusinam de ele ca simpaticii nostri farisei. Multumim mult parinte!

  Cat despre acest moto dispretuitor la adresa celor care mai discuta una-alta pe cate un forum: “PS Cine crede ca Ortodoxia e impartita in doua tabere oportunisti si traditionalisti se inseala amarnic, sau ca adevarul mai e doar pe forumuri din nou se inseala” nu da senzatia decat ca dvs sunteti convins de asemenea impartire in ortodoxie, si este pacat, este trist ca ati ajuns la asemenea concluzii….

 22. Am scris acel moto apropo de unele guri rele care par sa vada ca tot ce vine de pe deal e oportunist, sau vandut sitemului etc ei crezand odata cu unele articole de pe net, ca au gasit deja adevarul ortodoxiei, despre Prohod despre ce vrei…

  Deci e o problema, se vorbea de ex. de originalul care e cenzurat, pai originalul e cel grecesc nu anume editii romanesti. Daca vreti editii vechi romanesti LUATI PRIMA EDITIE adica cele in chirilica de la 1700… sau 1800 si…. si apoi cel grecesc si vorbiti!

 23. Cat despre asta:

  “Ei considera ca e cenzurata strofa 61 din starea a doua:
  Cel făr’ de-nceput,
  Veşnice Părinte, Fiu şi Duh Sfânt,
  Întăreşte-i, ca un bun, pe drept-credincioşi
  Şi le dă izbând’-asupra celor răi.

  In cel vechi, ultimele doua versuri erau altfel:
  Întăreşte stăpânirea mpăratilor
  Împotriva duşmanilor, ca un bun.
  Pai, ce intelege omul? Ca ne rugam ca Dumnezeu sa lea biruinta imparatilor lumii acesteia (care imparati? imparatul Japoniei? Traian Basescu? Obama? Medvedev?) asupra dusmanilor lor (in randul carora ei ii numara pe crestinii ortodocsi!). Oare mai canta cineva la troparul Crucii ,,biruinta imparatilor asupra barbarilor daruieste”? Ce rost ar mai avea? In ce sens textul vechi era antisemit? Nu inteleg.”

  Pe langa ironia si rusinosul dispret se adauga si lipsa de elementare cunostinte teologice! Urat si trist ca Preoti care ar trebui sa fie macar la un nivel teologic elementar ne strica Traditia! Bine ca marturisiti faptul ca de unul singur si nesilit de nimeni faceti asa ….

  Oare Mantuitorul nu ne-a facut imparati pe noi crestinii? Oare nu domnim noi? Nu domniti si Sf. Voastra peste tot pamantul firii dvs, nu ca ati avea vreo vrednicie, ci pentru ca in Hristos suntem imparati si domni? Sau dvs daca nu va cinsteste lumea ca imparat, macar ca pe Barac Obama vi se pare ca s-a demodat Ortodoxia? Inca o data vai si amar!

 24. pt ingrid,

  (presupun ca sunteti ortodoxa)

  putina smerenie nu ar lipsi si putin respect pentru un monah si pe deasupra si preot, care slava Domnului are cultura teologica si nu numai, cu mult peste majoritatea telologilor de pe la noi.

  consider foarte frumos ca parintele Chiril a binevoit a va raspunde si a va sta la dispozitie pentru lamuriri, fapt ce constituie o dovada a bunei sale credinte….

  cat despre problema cu imparatii si poporul binecredincios mai bine va documentati mai temeinic, si mai cu smerenie, dovediti ca nu intelegeti probleme elementare de raportare teologica la realitate.

  ps. sau poate in loc de biruinta imparatilor ar trebui sa scrie si imparateselor nu? ca doar crestini – imparati sunt si femeile 🙂

 25. @un om

  (presupun ca sunteti si ortodox, si om)

  “ar trebui sa scrie si imparateselor nu? ca doar crestini – imparati sunt si femeile”
  Normal ca in mentalitatea dvs feminista si neortodoxa ati fi in stare sa pretindeti asemenea absurditati vrednice de … probabil mila …. E drept ca in alte limbi asa se modernizeaza cuvintele laice, Sf Scriptura si cartile de slujba heteroconfesionale……

  Multumesc Par. Chiril ca binevit sa raspunda, dar doare cumplit ca trateaza oamenii mai rau ca pe caini, carora le zvarli o bucata de paine si le mai dai si un sut. Pe Sfintia Sa nu-l doare? Se asteapta ca bietul caine nici macar sa nu-i arate coltii?

  A citit Sfintia Sa ce a deranjat? Ce fel de cenzura a deranjat? Stie evident! Cele 13 strofe s-au cenzurat demult, din motive clare trambitate peste tot! Acum arunca strofele lipsa ca o coaja de paine la caini, si mai da si cu sutul ironic pentru ca niste catei nu s-au multumit cu coaja si au mai cerut painea Cuvantului! Se preface cu fariseism ca nu-si da seama ca lipsa cuvintelor “Israel” “Iuda” “evreu” deranjeaza; Se preface ca n-are habar ca deranjeaza cenzurarea adevarului istoric: anume ca ei, evreii, doar ei sunt singurul popor din lume blestemat cu blestem greu, pentru ca au zis “sangele Lui asupra noastra si asupra copiilor nostri”, iar asta ne sta si noua pilda spre aducere aminte, nu ca sa-i uram, ci ca sa ne amintim mereu ca din cauza blestemului uciderii Celui Uns nu au ei Templu, pana se implineste numarul neamurilor.

  Se stie clar ce a deranjat, si Sfintia Sa imi adauga ironic “vedeti fratilor ca in strofa 58 am facut pomana cu unii din astia ca voi si am reintrodus cuvantul “popor”, ca sa nu ziceti ca sunt chiar om rau, dar in strofa 62 ma durea capul daca lasam termenul cu defectiuni “popor”, de parca a fost intrebat de acest termen, nu de cenzura iudaizanta!

  Se mai ia si de 2 diortosiri nedeplin justificate pt care asteapta batai din palme ca pentru Maria Sa Barac Obama, diortosiri despre care nici n-a fost intrebat, nici nu i s-a reprosat, ca n-au treaba cu aspecte iudaizante pe drept criticate, si asteapta rabdator ca oamenilor sa li se faca scarba si lehamite si sa nu mai afiseze problema “Prohod” pe bloguri.

  Se leaga de imprecizia termenului “original” folosit de autorul articolului, de parca ar avea Sfintia Sa in buzunar o editie “originala” greceasca sau chirilica cenzurata de cuvintele Israel, Iuda, evrei, “popor blestemat”, care sunt adevaruri istorice! Chiar asa?

  “consider foarte frumos ca parintele Chiril a binevoit a va raspunde si a va sta la dispozitie pentru lamuriri, fapt ce constituie o dovada a bunei sale credinte….”

  Dovada de buna credinta ar fi fost lasarea adevarului istoric si teologic in Prohod, continutul, nu forma, comunicatul de mai sus e dovada rupturii pe care Sf. Sa o simte si o marturiseste, si cel mult atat se cuvine sa i se raspunda, cu tristetea aceea ca omul nu e om.
  Acum vine si-mi da zahar
  Si ar vrea sa-mi fie bun,
  Si-as putea sa-l musc odata
  De picior, sa ma razbun,
  Dar il las asa, sa vada
  Raul, ca un biet catel
  Are inima mai buna
  Decat a avut-o el.

 26. si acum raman acestea trei,
  nadejdea, credinta si dragostea,
  iar cea mai mare dintre ele este dragostea.

  nu stiu daca in atata inversunare si patima este loc de o discutie crestineasca sau cel putin decenta…. sau de dragoste.

  sper ca macar atunci cand mergeti la duhovnic sa maturisiti aceasta judecare patimasa a tuturor fara niciun discernamant doar pe baza unor interpretari tendentioase si pline de patima mandriei si cu o aroganta atotstiutoare, fapte ce depasesc orice limita pentru un bun crestin, ceea ce sunt sigur ca doriti sa fiti.

  sa va ajute Bunul Dumnezeu sa depasiti aceste ganduri patimase si sa ajungeti la o dreapta judecata a lucurilor.

  Hristos a inviat !

 27. @un om

  intr-adevar suntem cam mandri insa eu ii inteleg pe fratii mei ca vor ca ierarhii sa nu mai incerce sa modifice cartile de cult exact acolo unde se vorbeste despre Adevar.

 28. Hristos a inviat! Nu am cunostinte teologice dobandite prin studiu sau prin frcventarea bisericii. Nu sunt un crestin habotnic. Sunt doar un om simplu, ortodox prin natura cresterii in familie, care fara a citi Sfanta Scriptura si alte texte bisericesti, CREDE! Cred in Dumnezeu si in Fiul Sau! Cred pur si simplu! Incerc sa fac cat mai mult bine si cat mai putin rau! Incerc sa nu cad in ispita si sa ii ajut pe cei de langa mine! Nu stiu cat de bine reusesc sa fac acest lucru, dar Dumnezeu imi este martor ca incerc sa o fac. Si acum, daca va spun ca biserica nu mai insemna pentru mine casa Domnului pe pamant, inseamna ca sunt pagan? Biserica si-a pierdut rostul sau demult, dar mai ales acum cand a devenit o institutie bazata pe profit. A devenit un “SRL” sau poate “S.A.”. Biserica ortodoxa din Romania si-a deschis afaceri, de ex. spalatorii, tipografii, magazine cu obiecte de cult, librarii, care poarta nume devenite adevarate branduri! Bisericile vand lumanari inscriptionate cu numele bisericii care le vinde si te OBLIGA sa folosesti numai acele lumanari! Mitropolia Bucovinei a infiintat o BANCA!!!! mascata sub numele de casa de ajutor pentru mireni, care imprumuta bani cu dobanda de 6%!!!!! Preotii se bat in biserici pentru suprematie, pentru parohii! Impun taxe pentru orice serviciu si nu fac nimic “pro bono”! Preotii ridica biserici impunatoare, din banii enoriasilor, doar pentru a avea parohie; isi fac straie cusute cu fir de aur si de argint; au case parohiale si masini luxoase! Biserica nu mai are nimic in comun ca smerenia, cu modestia, si nu isi ajuta cu nimic enoriasii! Biserica nu face decat sa INCASEZE!!! Sa acumuleze bunuri, bani, cat mai mult! Preotia a de venit o meserie, iar straiele o uniforma. Nimic comun cu “harul” si cu “cele sfinte”. Biserica Ortodoxa Romana si-a pierdut, din pacate, identitatea si rostul, si nu m-ar mira sa aud ca se vor tine slujbe dupa Tora sau Talmud…Desteapta-te Romane! Dumnezeu sa ne ajute!

 29. @Florence Real

  “Biserica nu mai are nimic in comun ca smerenia, cu modestia, si nu isi ajuta cu nimic enoriasii! Biserica nu face decat sa INCASEZE!!! Sa acumuleze bunuri, bani, cat mai mult!”

  De ce esti nedreaptă? Vezi tu numai articolul preluat de admin de la Apologeticum despre copiii din parohia Glodeni, este un exemplu minor care te contrazice flagrant.

  Daca te-ai apropia mai mult de viaţa Bisericii ai vedea ca Dumnezeu cu buna stiinta a lasat si neghina in graul Său, ca inca n-a venit timpul sa o zmulgă. Bucura-te de grau si nu baga in seama neghina.

  Domnul te cheama si pe tine să te bucuri de învierea Lui, te cheama la ospatul Său imbelsugat, te cheama sa-ti dea domnia prin mana unor preoti cu slabiciuni. Nu dispretui chemarea lui Hristos. Oare nu cei care s-au lepadat de El, sau L-au prigonit, sau au ucis creştini s-au facut martiri pentru numele Lui?

  Biserica este a lui Hristos, nici un vrăjmaş al ei trupesc sau fără de trup nu poate avea vreun spor! CREDE ASTA!!!
  De ce nu citesti Sf. Scriptura si pe Sf. Parinti? Citeste, ca Însusi Mantuitorul Care stia ce ne este necesar a avut grijă sa ni se păstreze aceste comori pentru ca sa nu piara credinta noastra! Iar tu esti tare aproape sa te pierzi de turma.

  Depinde si de tine sa vrei sa-l gasesti pe Hristos, sa vrei sa inviezi si sa fii viu! Zadarnic numeri firele de neghina de care va avea grija Domnul!

  Mironositele se grabesc dis de dimineata la mormant, e Duminica Mironositelor Maine, mergi la Biserica si bucura-te de înviere împreuna cu ele! Desteapta-te si tu romane, nu lepada ca sectarii preotii pe care i-a lasat Domnul pentru oastea lui!

  Hristos a înviat!

  Ingrid

 30. Faza tare este ca eufemismele folosite in loc de “jidovi”, “Israel” etc. sunt “ticalosi”, “farisei”, “neam pacatos”. Cred ca Patriarhia ar putea fi usor acuzata de antisemitism, date fiind aceste asocieri, in ciuda incercarii sale de a prezenta lucrurile intr-o lumina noua, “corect politica”. 🙂
  Ceea ce este ingrijorator este felul in care aceste lucruri se fac fara consultarea poporului credincios, cum e normal sa fie. Discutiile despre ele sunt post-factum, cand nimic nu mai e de facut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

39 Comments