1 iunie – Sarbatoarea celor trei Sfinti Iustini. La multi ani bunului nostru Parinte, Arhimandritul Justin Parvu, staretul Manastirii Petru Voda

Ziua de 1 iunie a fost randuita de bunul Dumnezeu sarbatoare a trei mari Sfinti Marturisitori ai Ortodoxiei: Sfantul Iustin Martirul si Filosoful, Sfantul Mucenic Iustin si Sfantul Iustin Popovici. Acesti sfinti sunt ocrotitorii de nume ai marelui duhovnic Justin Parvu de la Manastirea Petru Voda, ocazie cu care ii uram si noi “Intru multi ani, Parinte!” spre calauzirea noastra pe calea mantuirii. Va prezentam in cateva cuvinte pe cei trei mari sfinti:

Sfantul Iustin Martirul si Filosoful

Sfantul Iustin Martirul si Filosoful s-a nascut catre anul 114 in Sichem, un vechi oras al Samariei, din parinti greci pagani. A trait pe vremea imparatilor Antonin cel Pios (138-161) si Marcus Aurelius (161-180), si s-a numit “filosof” fiindca din copilarie s-a osarduit cu studiul filosofiei pagane, iar mai apoi cu cel al filosofiei Adevarului, invatatura lui Hristos.
In jurul varstei de 30 de ani Iustin a primit sfantul botez (intre anii 133 si 137) si apoi a deschis o scoala de filosofie crestina. Deci mergand la Roma in anul 155, a dat mai sus zisului imparat Antonin o apologie in scris impotriva ratacirii idolilor, si dezvinovatitoare pentru credinta in Hristos, cu care pe una, adica credinta crestinilor, o adeverea si o intarea, iar pe cealalta, adica inselaciunea idoleasca, o supunea cu dovediri din Scripturi.
Mai tarziu, in anul 161, putin dupa urcarea pe tron a imparatului Marcus Aurelius, el a scris o a doua Apologie, adresata de aceasta data Senatului Roman.
Deci, fiind zavistuit de Crescent filozoful, a fost omorat cu viclesug, chinuit fiind mai inainte cu multe chinuri.
Acesta pentru viata lui curata si fara prihana, ajungand la fapta buna cea desavarsita, si ajungand plin de toata intelepciunea, si dumnezeiasca si omeneasca, a lasat pentru toti credinciosii scrieri pline de toata intelepciunea si folosul care dau mare cunostinta celor ce le citesc.

Sfantul Iustin Mucenicul

Acet sfant s-a nevoit la Roma, stand inaintea lui Rustic eparhul, si dupa multe chinuri i s-a taiat capul. Insa se spune ca mai inainte de taiere, a zis Sfantului Iustin eparhul: “Voi credeti, ca daca veti fi omorati va veti sui la ceruri, si veti lua vreun bine?” Iar el zise: “Nu ni se pare, ci suntem adeveriti, cum ca indata ne vor primi bune rasplatiri si desfatata primire”. Si asa li s-au taiat capetele.

Sfantul Iustin Popovici

Parintele Iustin Popovici s-a nascut in orasul Vranie, din sudul Serbiei, de sarbatoarea Buneivestiri,in anul 1894, din parinti binecredinciosi, pe nume Spiridon si Anastasia.

La botez a primit numele de Blagoie, care aminteste de ziua praznicului in care s-a nascut. Familia sa avea adanci radacini preotesti. Bunicul , popa Alexa, fusese al saptelea preot la rand din familia Popovici. Tatal lui Blagoie, Spiridon Popovici, a intrerupt aceasta traditie pentru o generatie, dar nu a fost mai putin credincios si evlavios si a mentinut in familia sa toata mostenir ea crestina pe care o dabandise de la stramosii sai. In aceste conditii a crescut si Blagoie.
Iar mai apoi legatura sa tainica cu Sfantul Ioan Gura de aur reiese si dintr-o insemnare de mai tarziu gasita pe moltfelniculsau dupa mutarea la Domnul: “In ajunul zilei Sfantului Prooroc Ieremia, 1/14 mai 1955, la miezul noptii, la Leskovat l-am vazut in vis pe Sfantul Ioan Gura de Aur, intr-o minunata imbracaminte arhiereasca aurita, cu o Evanghelie de aur starlucita in maini. El vine spre mine, eu ma grabesc in intampinarea lui , cad inaintea picioarelor lui, ii sarut poala si picioarele, el imi pune Evanghelia pe cap si citeste. Cand termina de citit, eu il intreb cu bucurie ce a citit. El imi raspunde : “Din Evhologhion-ul meu”. A urmat o dulceata a inimii, o bucurie de nedescris in suflet…”
Voia ca toate gandurile sale sa fie indreptate spre Dumnezeu si considera pagubitor orice gand, orice miscare care nu era spre slava lui Hristos, orice clipa in care ochii sai nu varsau lacrimi.
“Cel mai frumos si mai de pret lucru pe care el ne-a invatat a fost sa-L iubim pe Hristos.”
Din cugetarile Sfantului: ” E usor sa fii romano-catolic si e si mai usor sa fii protestant, dar greu – prea greu sa fii ortodox. Caci a fi ortodox inseamna a fi in nevointa neincetata (de a te ridica) de la om la Dumnezeu-om, a fi in neincetata zidire de sine prin nevointe dumnezeiesc -omenesti “.
O insemnare obisnuita din jurnalul sau de taina ne arata ca, de pilda, la inceputul anului nou 1923 face doua mii de metanii, rugandu-se cu lacrimi Sfantului Vasile cel Mare cu urmatoarele cuvinte : “Sfinte Parinte Vasile cel Mare, invie mortul din mine in Noul An”.
In timpul Postului cel Mare rugaciunile si metaniile sale se inmulteau, ajungad ca in ajun de Vinerea Mare sa faca cate 3200 de metanii si 1800 de rugaciuni. Rugaciunea ii era indispensabila, dupa cum el insusi nota: “Fara rugaciune nu ma incumet sa dau ochii cu nimeni, cu nimic, cu nici o fata, cu nici o creatura”.

18 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dumnezeu sa-i dea sanatate si ani multi Parintelui Justin!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Il rog pe Bunul Dumnezeu sa-i dea Par. Justin toate cele de folos si multi ani binecuvantati ! Sarut mana Parinte Justin.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    O intalnire cu Parintele Iustin iti schimba viata ! Sunt martor nevrednic al acestor minuni! Sa ne rugam pentru sfintia sa asa cum sfatuia par Ioan Sismanian intr-o conferinta, trei metanii pana la pamant pentru sanatatea sfintiei sale in fiecare zi.
    O , daca toti parintii ar imita macar mila sa fata de cei aflati in suferinta sau rabdarea sa iubitoare fata de cei pacatosi, marturisirea sa jertfitoare pentru adevarul de credinta ortodox...
    Parintele a dat sudoare si sange si a luat Duh Sfant inapoi. Sfintia sa nu citeste aceste randuri, de aceea pot sa scriu: onoare si fericire si dar pentru cei care stau langa sfintia sa si au parte de exemplul sau jertfitor. Daca ar putea, de nu am fi asa indaratnici, parintele ne-ar aduna cu amandoua mainile ca pe niste spice si ne-ar sfinti cu dragostea sa de la Dumnezeu.

    Secerisul este mult si lucratorii sunt putini; rugati, dar, pe Domnul secerisului sa scoata lucratori la secerisul Sau , asemenea parintelui Iustin !
    La multi, multi ani , Parinte mult iubit de cei necajiti!

    Un mare dar de la Dumnezeu , din prea multa Lui dragoste de oameni, sa lase un asa parinte printre noi, un parinte din Pateric.

  4. Andrei Iulian

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    La multi ani Parinte Iustin! Iarta-ne ca nu te ascultam mereu, si ma da-ne din nou sfaturi de calauzire!
    Hristos a Inviat!

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Împreuna sa-I cântam Sfântului Arhimandrit Justin Pârvu :

    La Multi Ani cu Sanatate
    Sa va dea Domnul tot ce doriti,
    Zile senine si fericite
    La Multi Ani, sa traiti !

    Sarut dreapta Sfintia Voastra!

    HRISTOS A ÎNVIAT !

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cine a avut bucuria sa-l vada pe Parintele Iustin a inteles cum suflet cu suflet intra in comuniune ,cum un suflet il simte pe celalalt prin lucrarea harului pe care il da Rugaciunea inimii. Aceasta este starea pe care o transmite Parintele Iustin, starea de Rai ,caci prietenii ne sunt Iisus si Sfintii Sai .
    La multi ani cu sanatate ,Bunule Parinte Iustin !

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    La multi ani, Parinte! Multi ani alaturi de noi...

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    La multi ani Parinte !

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Apologeticum uitate frate ce au putut sa faca astia din Bacau eu zic ca asa putem face cu toti daca facem campania cum trebuie facuta cu elevi din scoli http://aparamortodoxia-aparamortodoxia.blogspot.com/2011/05/bacaul-zguduie-romania-din-temelii.html asta da stirea zilei.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    La mulți ani din toată inima, sănătate și putere cu împlinirea tuturor dorințelor, Părintelui nostru Iustin!

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    La multi ani, parinte Iustin, Bunul Dumnezeu sa va binecuvanteze anii cu Sanatate, Bucurie, Iubire, pentru ajutorarea tarii acesteia cu atatia oameni necajiti dar cu speranta in Bunul Dumnezeu si in S f Maica Sa, pe care Ii rugam sa va ajute sa fiti multi timp alaturi de cei ce va iubesc!

  12. OLIMPIA MAGDA

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Hristos a inviat!
    La multi ani, Parinte Iustin!
    Ii multumesc mereu bunului Dumnezeu ca a randuit sa apari in viata mea, pe care ai calauzit-o si indreptat-o neincetat, cum ai facut cu toti cei care s-au bucurat de minunatul dar de a te fi cunoscut si cu cei pentru care s-au rugat altii. Dumnezeu sa te binecuvanteze cu multi ani de viata, plini de sanatate, bucurie, putere, pace si sa te ocroteasca mereu sub Acoperamantul aripilor Sale!

  13. Iustina Bacosca

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    La multi ani!
    Pace si bucurie!

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Intru multi ani Parintelui Iustin! Sa va lumineze Dumnezeu ca sa ne intariti si sa ne calauziti inspre ceea ce este placut inaintea lui Dumnezeu.

  15. STOP RFID 666

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    La multi ani Parinte! Daca nu ati vazut un sfant in viata uitati-va la Parintele Iustin Parvu.

  16. adina babescu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sanatate multa parintelui Iustin si multe binecuvantari.Sarumana parinte drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*