16 august – Dumitru Bordeianu de 9 ani in viata vesnica

Dumitru Bordeianu s-a nascut in 15 august, in anul 1921, in Draguseni, fostul judet Baia, in prezent Suceava, fiu de taran cu sapte copii, intr-o familie evlavioasa astfel ca, de mic simte duhul Ortodoxiei mangaindu-l si ocrotindu-i pasii spre o viata bineplacuta lui Dumnezeu. Urmeaza scoala in satul natal, liceul la Falticeni si Storojinet, unde foarte repede se incadreaza in Fratia de Cruce, gasindu-si astfel „drumul in viata”, cum ii placea sa spuna (1939). Dupa caderea Bucovinei de Nord revine la Falticeni, insa in martie 1941 este eliminat din scoala pentru apartenenta la Miscarea Legionara. Culmea destinului, directorul liceului care-l eliminase, va muri inghetat in lagarul de la Salcia unde se afla detinut. In octombrie 1941 este reprimit la liceul din Storojinet in urma numirii profesorului si filosofului Ion Petrovici ministru al invatamantului.

O data cu declansarea razboiului, este mobilizat si lupta pe front pana la Cotul Donului, fiind decorat cu medalia „Barbatie si Credinta”. Cu sine, cu dusmanii neamului si ai lui Dumnezeu avea sa dea marile batalii mai tarziu.

Scurta autobiografie

„Satul in care m-am nascut e situat pe malul stang al raului Moldova, pe un platou de peste 200 m fata de albia raului. Fundul gradinei noastre este chiar pe muchia platoului si de acolo aveam un orizont larg, de aproximativ 50 km, cuprinzand punctele cardinale S-N-V. Acest orizont a influentat destinul meu, ca sa privesc numai spre cer. Satul este asezat in cea mai istorica vatra a Moldovei, intre Cetatea Sucevei, Cetatea Baia, Cetatea Neamtului, Razboieni (Valea Oaselor – Valea Alba).

Din acest moment (intrarea in Fratia de Cruce/ Storojinet) destinul meu isi gaseste fagasul pentru toata viata, ca soldat al Miscarii Legionare. De 60 de ani nu m-am abatut si nici n-am renuntat la vis. Dupa cedarea Bucovinei de Nord, in 1940, imi continui liceul la Falticeni.

In Octombrie 1941 ma reintorc la liceul din Storojinet, unde sunt primit cu toata intelegerea de directorul acestui liceu, profesorul de Limba Romana, Ilie Rotar. Iau parte doua luni la crancenele lupte de aici, la un ger de peste -40 grade Celsius, si dintr-un batalion scapam din lupte, 73 de soldati, doi ofiteri si un subofiter. Sunt decorat (acum, veteran de razboi, cu pensie de veteran decorat). Ne retragem in Crimeea si de aici inspre Apus.

Dupa 25 de ani de prigoana, anchete, perchezitii, amenintari, insulte, reusesc datorita unor rude ale sotiei plecate in Australia sa ajung si eu in aceasta tara, in 20 Februarie 1989. Ajuns in Australia, iau legatura cu camarazii de aici, iar prin ei cu Comandantul Legiunii, Horia Sima. Ma incadrez in Miscarea Legionara din Exterior, continuandu-mi destinul. Am linistea, ragazul si conditiile sa-mi scriu Marturisirile. Caierul mi-i pe sfarsite. Astept acum, sa fiu judecat pentru ce-am facut, bine sau rau. Circumstantele si ordinul ma obliga sa stau unde ma gasesc. Tanjesc si sufar de dorul tarii mele pentru care am luptat”. (in Permanente, aug-sept 2002)

Cititi continuarea pe RapaRobilor.ro

4 Comments

  1. sarmanii sfinti martiri, prin ce incercari au trecut !
    ei trebuie sa ne fie modele vii noua si generatiilor care vin dupa noi.
    Din pacate, inca nu sunt cunoscute suferintele lor, iar cei mai multi ignora adevarata istorie a neamului si implicit sfintii martiri , cei care ne-au legitimat sa ne numim noi astazi romani, altfel ne numeam probabil rusi

  2. Veşnica lui pomenire, un adevărat martir al neamului. Vă recomand să citiţi cartea scrisă de Dumitru Bordeianu, Marturisiri din mlaştina disperării, pentru a înţelege mai bine prin ce au trecut aceşti eroi ai ţării.

  3. Am fost mai mult decat impresionata de cele ce mi-au fost dat sa citesc in cartea Sf.Martir Mucenic Dumitru Bordeianu.Doamne de cata cruzime si depravare pot fi unii in stare si de cata rabdare si credinta pot fi altii.Dumnezeu sa-L odihneasca in pace .Un adevarat martir din marea multime de martiri romani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments
scroll to top