Alerta umanitara: In Somalia, 29.000 de copii au murit de foame, in ultimele 90 de zile

Seceta și foametea din Somalia au ucis peste 29.000 de copii cu varste sub 5 ani, in ultimele 90 de zile, conform estimarilor facute de experți americani. In jur de 640.000 de copii somalezi sunt subnutriți, ceea ce inseamna ca rata mortalitații infantile va crește.

Numarul estimativ de 29.000 de copii decedați se bazeaza pe analize realizate de U.S. Centers for Disease Control and Prevention, conform AP.

ONU a anunțat anterior ca numarul victimelor foametei și secetei din Somalia, cele mai grave din ultimele 6 decenii, se ridica a cateva zeci de mii. La jumatatea acestei saptamani, ONU a declarat 3 noi regiuni somaleze ca fiind afectate de foamete.

O purtatoare de cuvant din partea Crucii Roșii a declarat ca peste 20% dintre copiii cu varste sub 5 ani se afla intr-o stare foarte grava din cauza subnutriției severe, informeaza Reuters.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) aproape și-a dublat bugetul pentru sprijinirea populației infometate din Somalia. Jakob Kellenberger, președintele CICR, a declarat ca organizația pe care o conduce are acces in regiunea sudica a Somaliei, o zona controlata de militanți islamiști.

Conform estimarilor facute de Națiunile Unite, 3,2 milioane de persoane din populația de 7,5 milioane a Somaliei au nevoie de ajutor imediat pentru salvarea vieții. Eforturile umanitare intampina insa dificultați majore din cauza militanților asociați rețelei Al Qaeda, care controleaza mai multe regiuni ale țarii. Gruparea terorista Al-Shabab a declarat ca nu exista foamete in Somalia și ca nu le va permite celor de la Programul Alimentar Internațional sa intervina in regiune.

Kellenberger a declarat ca organizația pe care o conduce nu poate sa distribuie alimente in numele altor agenții și organizații umanitare, respectiv ca nu poate sa ajute ONU sa aiba acces in Somalia.

Secretarul de Stat american Hillary Cliton le-a cerut, ieri, militanților islamiști care controleaza mai multe regiuni ale Somaliei sa le permita agențiilor umanitare sa intervina pentru sprijinirea populației.

„In mod special, este tragic faptul ca, in luna sfanta a Ramadanului, Al-Shabab impiedica asistența pentru populațiile cele mai vulnerabile din Somalia, in special copii, inclusiv bebeluși…”, a declarat Clinton.

| Semnele timpului

2 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pai da, copii Somalezi mor de foame si "ONU ia masuri".
    Serios? Costurile unei rachete lansate spre Libia pentru "libertatea poporului Libanez" reprezinta 1/2 din bugetul Somaliei pe un an!
    Cat de trist, Domnul sa-i aibe in paza pe cei vi, si sa-i cheme la El pe cei ce au fost ucisi de indiferenta.

  1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (10.08.2011) « Saccsiv's Weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*