PILDE – Film rusesc ce cuprinde 3 scurt metraje, inspirate din literatura patristica ortodoxa

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=KH0ZrwTI0Zk]

Cateva cuvinte despre film

Filmul a fost realizat anul acesta, în 2011. Regizorul filmului este Vitalii Liubetkii. În rolurile principale joaca: Alexandr Tkacenok, Mihail Eisman, Elena Sidorova, Nichita Palicevskii, Andrei Volcek.

Despre film: “Si ucenicii, apropiindu-se de El, I-au zis: De ce le vorbesti lor în pilde? Iar El, raspunzând, le-a zis: Pentru ca voua vi s-a dat sa cunoasteti tainele Împaratiei Cerurilor…” (Matei 13, 10). 

Filmul “Pritci” este realizat în cel mai ortodox mod, fiind produs de cel mai modern cinematograf ortodox din zilele noastre. În fiecare dintre cele trei episoade spectatorului i se pune în fata câte o pilda folositoare de suflet. Pildele sunt povestite cu o sinceritate asemanatoare celei pe care o au parintii cînd le citesc copiilor seara cîte o poveste.

Prima pilda “O ascultare iesita din comun” va propune sa reflectati asupra pacatului mândriei si asupra valorii mult superioare a smereniei crestine.

“Mîine îti dau binecuvântare sa mergi la cimitir, si atunci cînd vei vedea ca oamenii intra cu mortul în cimitir – batjocoreste mortul cu cele mai urîte cuvinte”, îi spunea staretul fratelui care intrase decurând în manastire. Dupa un astfel de început intrigant urmeaza o continuare nu mai putin interesanta.  

A doua pilda e despre oamenii care Îl întreaba de fiecare data pe Dumnezeu: “Doamne de ce nu ne auzi?”. Aceasta pilda uluitoare a fost scrisa la începutlul secolului al XX-lea de Sfîntul Vasile Kineseskii.

În a treia pilda se vorbeste despre o femeie care credea ca respecta întru totul Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos, citind toata ziua rugaciuni si frecventînd slujbele bisericii fara a savîrsi vreo fapta buna. Suntem atât de ocupati cu noi însine încât nu ne mai vedem unii pe altii, nu mai avem timp unii pentru altii  si astfel ne despartim de Hristos.

Filmul îti deschide o perspectiva noua de a întelege Patericul, o perspectiva care începe din viata de zi cu zi a fiecarui crestin.

7 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu doarme mos Danila...

    http://deveghepatriei.wordpress.com/2011/09/20/razvan-codrescu-atac-furibund-la-adresa-blogurilor-ortodoxe-se-vede-treaba-ca-daniel-ciobotea-mason-si-ecumenist-nu-sta-cu-mainile-in-san-toata-lumea-stie-cine-a-fost-sinistrul-securist-ciobotea/

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Academia Română va face modificările solicitate pentru cuvintele "ţigan" şi "jidan" în noul DEX
    http://www.gandul.info/news/academia-romana-va-face-modificarile-solicitate-pentru-cuvintele-tigan-si-jidan-in-noul-dex-8776545

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cat de frumoasa ideea relizarii unor astfel de filmulete... Adevarate lectii de viata; adevarate semnale de alarma pentru cine vrea sa fie atent la ceea ce se petrece in interiorul sau astfel incat sa urmeze Calea , Adevarul si Viata. Dumnezeu sa-i lumineze in continuare pe acesti regizori caci tot lucrul bun si mantuitor de Dumnezeu este inspirat. Doamne ajuta!

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta!
    Puteti va rog, sa imi spuneti de unde as putea sa descarc "PILDE"?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta!
    A aparut de mai bine de o luna partea a doua, dar se pare ca nimeni nu s-a apucat de tradus, sau cel putin nu a postat versiunea si cu traducerea in ro/eng pe net http://www.youtube.com/watch?v=5tUjU5DhNcQ&feature=related
    Ati putea va rog sa faceti un articol pe tema asta (sa traduca cineva care poate filmul)? Bogdaproste!

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pilde 2 cu subtitrare http://www.youtube.com/watch?v=GDeCcUk-xeQ&feature=player_embedded

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*