Ce inseamna sa fii in UE: Bozgorii de la Consiliul National Secuiesc cer autonomia Har-Cov prin Tratatul de la Lisabona

Consiliul National Secuiesc a decis sa se foloseasca de prevederile Tratatului de la Lisabona pentru a obtine automia teritoriului, pe modelul catalan. Demersul are scopul de a strange un milion de semnaturi si de a se adresa Uniunii Europene, care va fi pusa in fata faptului implinit pentru ca se face apel la una dintre clauzele fondatoare ale Uniunii: posibilitatea de a participa activ si in mod direct la procesul decizional european. Petitia de un milion de voturi nu ar trebui sa fie foarte greu de strans pentru ca, printre semnatari, se pot afla si cetateni europeni, inclusiv cetatenii din Ungaria.

Primul pas al demersului a fost trimiterea catre Guvernul Romaniei a unei petitii prin care se semnaleaza activarea clauzei din Tratat.

Conform hotararii adoptate, obiectivul initiativei cetatenesti ce urmeaza sa fie demarata de Consiliul National Secuiesc este recunoasterea, printr-un act juridic al Uniunii, a dreptului la autodeterminare a comunitatilor autohtone care pastreaza particularitati nationale si traditii specifice, precum si asigurarea unui statut special regiunilor locuite de acestea.

Consiliul National Secuiesc (in maghiara Székely Nemzeti Tanács) doreste autonomie pe model catalan, in care sa poata sa isi impuna in mod independent legile si limba, iar implicarea statului sa fie minima.

Tratatul de la Lisabona, cunoscut in faza de proiect sub numele de “Tratatul de Reforma”, este un tratat destinat sa inlocuiasca tratatul constitutional european. Textul tratatului s-a finalizat in urma unui summit neoficial la Lisabona la 19 octombrie 2007, iar la 13 decembrie 2007 tratatul a fost semnat de catre reprezentantii celor 27 de state membre ale UE, inclusiv Romania.

Vezi aici petitia prin care Consiliul National Secuiesc cere autonomia Harcov catre Guvernul Romaniei

Citeste si:

László Tokes: Cerem dreptul la autonomie in schimbul teritoriului

Consiliul National Secuiesc ameninta cu blocari “pasnice” de drumuri si nesupunere civica

Cititi va rog si:

Noua stema a IJP Covasna include elemente ale steagului Ungariei si „Tinutului Secuiesc” …

SIC – noua moneda a maghiarilor din Romania?

| Saccsiv

4 Comments

  1. ASTA SI VOR!
    RAZBOI CA SA SE VICTIMIZEZE LA HAGA, SI SA CEARA AJUTOR INTERNATIONAL, PA SI PUSI ARDEAL, CU SAU FARA RAZBOI.
    ACESTI MANCATORI DE TARA SI TRADATORI DIN TATA IN FIU, TREBUIESC “LINISTITI” IN TACERE FARA PREA MULT TARABOI.
    SI ASA REVENIM LA ALE NOASTRE….

  2. sant moldovean si ma intreb cum au ajuns bozgorii in inima tarii . trebuie sa facem ceva , sa nu stam cu mainile in san .

  3. Moldovene, poti sa te intrebi mult si bine, pana de istorie habar n-ai. Autonomia se va infaptui, cu sau fara acordul tuciuriilor mioritici, care inca au in proportie de 60% budele in curte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments