FOTO: Sapaturile de cautare a moastelor Sfantului Valeriu Gafencu s-au incheiat. S-au gasit osemintele a 4 patru fosti detinuti politic si se va continua anul viitor

Astazi, 7 septembrie 2011, s-au incheiat sapaturile de scoatere la lumina a osemintelor marturisitorului Valeriu Gafencu. Pe perioada celor 3 zile de lucru a fost sapata o groapa de 6 m X 2 m, de o adancime de 1,80 m in care au fost gasite 11 morminte. Din cele 11, arheologii de la Institutul de investigare a crimelor comunismului in Romania au tras concluzia ca 4 apartin fostilor detinuti politic deoarece trupurile detinutilor au fost aruncate in gropi fara a fi puse in sicrie, unul dintre ele chiar cu fata in jos. Restul de trupuri erau in sicrie de PFL si apartineau bolnavilor din Spitalul de boli psihice din cadrul penitenciarului Targu Ocna. Osemintele celor patru detinuti politic au fost scose din pamant si puse in saci, care vor fi pastrati in biserica din cadrul cimitirului pana anul viitor cand vor fi prelevate si celelalte parti ale osemintelor descoperite anul acesta. Trebuie precizat ca pe aria sapaturilor a fost gasit doar un trup intreg dintre cele ale detinutilor, celelate fiind descoperite partial, restul corpului ramand sub pamant deoarece depasea aria sapaturilor. Tocmai din acest motiv, anul viitor se vor continua sapaturile spre a recupera si celealte parti ale corpurilor si a fi ingropate cum se cuvine, dupa randuiala ortodoxa. La sfarsit, inainte de a fi scoase din pamant osemintele, a fost oficiat un parastas de catre preotul paroh al bisericii cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena aflata in Parohia Poieni, pe strada Crizantemelor.

In legatura cu moastele Sfantului Marturisitor Valeriu Gafencu, a fost cautata cruciulita care se spune ca i-ar fi fost pusa in gura de catre colegii sai, dar nu fost gasita la niciunul din cele doua cranii dezgropate de sub pamant. O alta metoda de a afla daca vreuna din moastele gasite apartine sfantului Valeriu este testul ADN, prin compararea cu cel al surorii sale.

Domnul sa randuiasca gasirea moastelor Sf. Gafencu, dar putem fi siguri ca si cele gasite apartin unor martiri, care au murit de mainile calailor comunisti.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=fqb5fOV6vb4]

4 Comments

  1. Nu suntem încă vrednici….Este prea curat pentru această lume…Iartă-ne Sfinte Mucenice Valeriu !

  2. OOOOHHHH,DOAMNE SFINTE!AJUTA-MISA AJUNG-SA FIU IN VIATA CA SA MA POT INCHINA SI SARUTA ACEST TEZAUR,BIJUTERIE DE NESPUS,FARA PRET A NOASTRA A ROMANULOR-SF.MARELE MUCENIC VALERIU-SFINTUL INCHISORILOR!!!!AMIN!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments
scroll to top