La multi ani tuturor ortodocsilor! Un nou an pe calea mantuirii si cat mai aproape de Biserica lui Hristos

1 septembrie – inceputul anului bisericesc

Spre deosebire de anul civil care incepe la 1 ianuarie, anul bisericesc incepe la 1 septembrie. Potrivit traditiei mostenita din Legea Veche, in aceasta zi s-a inceput creatia lumii si tot in aceasta zi Si-ar fi inceput Mantuitorul activitatea Sa publica. Si evreii incep anul bisericesc in luna septembrie. Evreii incep calendarul cu luna Tisri, adica cu septembrie. In prima zi din luna septembrie, evreii aveau zi de odihna si aduceau Domnului ardere de tot. Mai existau si alte motive pentru care evreii serbau in mod deosebit luna septembrie. In aceasta luna, apele potopului au scazut si corabia lui Noe s-a oprit pe Muntele Ararat; Moise a coborat de pe Sinai cu tablele Legii; s-a inceput construirea cortului Domnului.

Decalajul de trei luni intre inceputul anului bisericesc si anul nou are o explicatie simbolica si administrativa. Semnificatia simbolica este legata de creatia lumii. Toamna este anotimpul socotelilor lumesti si duhovnicesti, pentru a putea pune “un inceput bun” pentru perioada urmatoare. La fiecare inceput de an bisericesc, crestinii fac ca o recapitulare a raiului. Asa cum acum se strang roadele pamantului, tot asa acum incepe un nou “ciclu al mantuirii”. Explicatia administrativa arata ca in Biserica din vechime, dupa incheierea verii avea loc intrunirea sinodului local, in cadrul caruia se facea un bilant si, firesc, se stabileau perspectivele pentru anul urmator. Sarbatoarea Indictionului, a inceputului anului bisericesc, este un fel de revelion duhovnicesc. Anul liturgic marcheaza etape duhovnicesti ale cresterii noastre in Dumnezeu. Deci scopul lui este formarea noastra, cresterea lui Iisus Hristos in noi.

de Narcisa BALABAN

5 Comments

  1. La multi ani si Domnul sa ne ocroteasca de raul, si totodata sa ne calauzeasca (Domnul Iisus Hristos fiind Capul Bisericii Ortodoxe) si sa ne dea putere si intarire in credinta si sa-i tina indelungati in zile pe ierarhii nostri sa le dea intelepciune spre a ne conduce spre calea cea dreapta.Doamne ajuta

  2. vreau sa intreb si eu ceva: in imaginea poastata in articol se vad cele 12 zodii. reprezinta cumva impartirea anului in 12 luni? paraca asa mi s-a spus. am vazut pictat si in biserica din satul meu si STIU SIGUR ca nu are NICI o legatura cu horoscopul. puteti sa imi explicati? iertare.

    1. Biserica respinge şi condamnă astrologia zodiacală, nu şi semenele zodiacale. E o mare deosebire… Semnele respective au fost preluate de Biserica pt reprezentarea lunilor anului şi sunt prezente inclusiv în unele fresce, în jurul Pantocratorului – Stăpânul timpului. există o mare diferenta între astrologie (pseudoştiinţă care pretinde că poate prezice destinul şi caracterul omului după poziţia şi mişcarea aştrilor – Marele dicţionar de neologisme, Florin Marcu, Editura Saeculum, 2000) și astronomie (știinţă care se ocupă cu studiul aştrilor, al sistemelor de aştri, al galaxiilor şi al universului – conform Dicţionarul explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998). Dacă te referi la semnele zodiacale nu înseamnă că te referi automat și la horoscop; personal deosebesc zodiacul de horoscop: horoscopul este specific astrologiei, iar zodiacul este specific astronomiei. Sfantul Ioan Damaschin, în „Dogmatica” sa, vorbește despre astre, zodii, etc (vezi Cartea a doua, capitolul VII). Iată câteva spicuiri:

      „-Soarele face o lună în fiecare zodie şi timp de douăsprezece luni străbate cele douăsprezece zodii: numele celor dousprezece zodii si lunile lor sunt acestea: Berbecul primeşte soarele în luna lui martie 21, Taurul în luna lui aprilie 23, Gemenii în luna lui mai 24, Racul în luna lui iunie 24, Leul în luna lui iulie 25, Fecioara în luna lui august 25, Cumpăna în luna lui septembrie 25, Scorpia în luna lui octombrie 25, Săgetătorul în luna lui noiembrie 25, Cornul Caprei în luna lui decembrie 25, Vărsătorul de apă în luna lui ianuarie 25, Peştii în luna lui februarie 24. – Elinii spun că prin răsăritul, apusul şi prin conjuncţia acestor stele, a soarelui şi a lunii, se conduc destinele noastre. Cu aceasta se ocupă astrologia. Dar noi susţinem că ele sunt semne de ploaie, de secetă, de frig, de căldură, de umezeală, de uscăciune, de vânturi și de alte asemenea, dar nici într-un caz semne ale faptelor noastre, căci noi am fost făcuţi liberi de creator şi suntem stâpânii faptelor noastre”.

      Aceste lucruri demonstrează că fiecare lună “beneficiază” de asocierea cu semn zodiacal (semn stabilit de o grupare de stele), strict astronomic, fără asociere astrologică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 Comments