Parintele Arsenie Papacioc: Sunt bucuros ca am fost legionar inainte

Ati fost in Miscarea Legionara?

Am fost si nu imi pare rau. Insa nu am suprapus Miscarea Legionara peste invatatura crestina. Ar fi o greseala de moarte. Vrei sa fii un legionar bun? Trebuie sa fii un bun ostas crestin, asemenea mucenicilor ostasi din vechime. E ca in armata. Faci intai armata la regulile armatei si cand esti liber, te intorci de unde esti. S-au facut greseli si in Miscarea Legionara pentru ca se incuraja uciderea, dar eu nu cunosc ce a fost in spatele acestor crime si nici comploturile din interior, despre care se vorbea. Erau legionari adevarati de mare valoare. Eu sunt prezent ca monah si bucuros ca am fost legionar inainte. Cand m-am dus eu – un copil de 18 ani – la Casa Verde din Bucurestii Noi, m-am prezentat Capitanului. Codreanu era o personalitate remarcabila si te cucerea pe loc, un adevarat erou. Dupa ce am terminat, mi-a zis: „Treci la facutul temeliei!” Alaturi de mine era un camarad foarte voinic, pe nume Zapada, rece si militaros care m-a certat ca n-am stat drepti in fata Capitanului cand am pus mana pe lopata. Eu, care eram militaros din fire, pentru ca nu poti sa rezisti cu jumatati de masura in viata – mi-am zis in sinea mea ca n-am venit aici sa fac armata si i-am spus: „Am sa-ti dovedesc, camarade, ca stiu sa stau si drepti, dar deocamdata sunt un copil si nu stiu cum trebuie sa ma comport”. In sfarsit… Sunt fericit ca mi-a ajutat Dumnezeu de m-am facut calugar. Nimic nu-i mai important decat a darui viata lui Hristos. Calugaria este peste Miscarea Legionara. Toate acestea sunt experiente de viata, istorie personala. Ii multumesc lui Dumnezeu prin toate cate am trecut.

Ati fost in tabara de munca de la Carmen Silva, unde era si Capitanul?

Am fost, cum sa nu? Eram la targa cu generalul Cantacuzino. Eram la Carmen Silva cand a venit Capitanul si a zis: „Sa nu mai ramana piatra peste piatra aicea!” Si am plecat cantand cu el, la Ghiol. Se cheltuise mult ca sa se scoata pietrele de la Ghiol, dar fara rezultat. Si am scos toate pietrele in… jumatate de ceas. Si v-am spus ce mult s-a cheltuit ca sa se scoata toata piatra. Deci problema vietii nu e a zice, ci a misca. Vrei sa ajungi? Misca! Nu sta pe loc! Nu a zice, ci a misca inseamna a ajunge. Si trebuie sa mergi, nejudecand lucrurile. Nu stii cu cine lupti, ca peste tot e nevoie de o arma, de o pozitie, de o strategie. E o mare greseala sa nu stii cu cine lupti. Inseamna ca nici nu te cunosti. Neamul romanesc e cel mai adaptabil invataturii crestine. Are el o smerenie, undeva…Opinca asta care nu suporta natiile, ungurii. Opinca asta romaneasca… Atat de frumoasa e poezia asta romaneasca! Nu poti sa concepi un Horea …in cizme unguresti.

Cititi interviul integral pe atitudini.com

10 Comments

 1. “S-au facut greseli si in Miscarea Legionara pentru ca se incuraja uciderea, dar eu nu cunosc ce a fost in spatele acestor crime si nici comploturile din interior, despre care se vorbea.”
  Multi vorbesc despre legionari, dar putini ca Pr. Arsenie.

 2. Cum ar fi istoria Neamului Roamnesc fara Sfantii Neagoe Basarab,Stefan Cel Mare,Brancovenii ? Dar fara acesti Sfinti Parinti care au fost Legionari ,care au tinut la respectarea CRESTINISMULUI si primordial,s-au numit nu udmr ci Legiunea Arhanghelului Mihail si care Sfinti Parinti au plecat in Rai sa se roage Bunului Dumnezeu pentru noi pacatosii putregaiti de somnul ratiunii si al delasarii neamului si tarii in mana jefuitorilor,oare ce pilde vii mai aveam noi ? Si daca acei mucenici de prin beciurile si puscariile satanistilor bolsevici au fost aproape mai toti Legionari,noi nu avem voie sa ne pomenim neamurile ? Cine isi uita istoria neamului sau mai rau,ii este frica sa spuna clar si raspicat ca acesti Legionari martiri sunt neamurile noastre la un loc cu bunicii nostri,voievozii nostri,Dacii si toti aceia care au stat la fundamentul unui stat liber,nu merita sa mai existe ca natie !!! horthy,acel impiegat de miscare cu trese de amiral de balta,acel calau sadic ce a dat ordin sa fie masacrata populatia Romana din Ardeal,este tinut la loc de cinste la o tara vecina cu noi iar noi nu avem voie sa ne pomenim nu Eroii ci chiar Martirii Neamului Romanesc ? Pai putem sa mai traim dragii mei frati Romani pe acest pamant ? Sau ne facem ca nu stim ca talharii noii ordini satanice vor sa ne anihileze in totalitate ? Romanii mei dragi,nu va mai lasati facuti de o natie maghrebiana in totalitate(au mai ramas cativa albi) paduchiosi, ca demnitatea noastra a reprezentat-o Avramutu’ nostru din Apusenii Motilor atunci cand i-a refuzat dialogul chiar imparatului ! Sa nu uitati si sa stati drepti ca nu suntem melci si nici milogi si macar atat putem face,sa ne mandrim cu inaintasii nostri,neamurile noastre ca macar asa putem sa le ostoim durerile si chinurile suferite ,prin recunostinta ! La fel si intotdeauna pentru mine si altii nu va fi decat ORTODOXIE sau Moarte !

 3. @Stefan
  Bravo Stefan, mari cuvinte spui. Ar trebui citite de tovarasii spalati pe creier, pt care Miscarea Legionara e un trib de druizi pagani fara legatura cu crestinismul (v. la Platon-Racu-Fedorovici). Niciodata nu vor putea ajunge acestia la a 10-a parte din crestinismul legionar. Par. Iustin spune undeva intr-un interviu: “N-as vrea ca la Judecata sa-mi fie potrivnici Sfintii legionari”.
  No comment.

 4. Istoria se repeta atunci cand ADEVARUL din trecutul acestui popor este calcat in picioare si batjocorit
  ce se intampla si se va intampla sunt ca o Pedeapsa de la DUMNEZEU ADEVARAT pentru batjocura adusa la Jertfa Martirilor si SFINTILOR din temnitele comuniste caci s-au Jertfit pentru noi cei care suntem inca liberi pe acest pamint
  acestia sunt Martirii si SFINTII Legionari din Legiunea Sfantului Arhanghel MIHAIL
  http://www.youtube.com/watch?v=Q0NoB5yDIJs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 Comments
scroll to top