Controlul total pe baza de cip se extinde: China va introduce sistemul biometric pentru straini

Cetatenii straini care vor dori sa viziteze China vor trebui sa se supuna unui sistem de verificare – monitorizare biometrica, initiativa aflandu-se in stadiul de propunere legislativa. Proiectul de lege care acopera procedurile de intrare si de iesire din China, va permite Ministerului Securitatii Publice si Ministerului Afacerilor Externe sa puna in aplicare un sistem de colectare a datelor de identificare cum sunt amprentele digitale ale vizitatorilor straini. Proiectul prevede, de asemenea, ca strainii sa fie amprentati de serviciile de securitate publica atunci cand acestia aplica pentru un certificat de rezidenta.

Regulamentele aflate in vigoare stipuleaza ca strainii care stau mai mult de un an trebuie sa solicite un certificat rezidential, in timp ce proiectul propus obliga strainii sa se supuna noilor reguli in termen de o luna de la intrarea in China, “in cazul in care tipul de viza necesita acest lucru”.

Potrivit proiectului de lege, in cazul in care un strain este supus suspiciunii de intrare, sedere si incadrare ilegala in munca sau este suspectat ca pune in pericol securitatea nationala sau ordinea sociala, poate fi retinut pentru o durata de pana la 60 de zile pentru ancheta.

[slideshow]

Liu Guofu, profesor specializat in dreptul imigrarii la Institutul pentru Tehnologii din Beijing, apreciaza ca strainii care stau mai mult de un an in China sunt, de obicei, angajati si studentii straini. Liu a mai aratat ca deja, unele tari ale Uniunii Europene au impus asemenea reglementari privind amprentarea strainilor.

Yang Huanning, viceministru responsabil cu securitatea publica, a declarat ca amprentele digitale si alte informatii biometrice fac parte din “masurile eficiente” privind identificarea si poate accelera procedurile vamale de intrare si iesire din tara. Prin aplicarea normelor separat pentru straini si pentru cetatenii chinezi, proiectul isi propune sa “faciliteze schimburile, dar, in acelasi timp, sa asigure faptul ca cei care nu trebuie sa intre in tara, nu o pot face “, considera Yang.

Potrivit cotidianului China Daily, dezvoltarea rapida a adus atat oportunitati economice cat si “noile situatii si probleme”, fapt care impune un nivel special de gestionare sociala. China a inregistrat 260 de milioane de sosiri si plecari din ianuarie pana in septembrie 2011. Aceasta inseamna o crestere masiva de la 12,1 milioane in anul 1980. Numarul de sosiri si plecari a fost in crestere cu 10%, incepand cu anii 1990, potrivit datelor furnizate de ministerele Securitatii Publice si Afacerilor Externe.

| China Daily, tradus de RadioChinaInternational

6 Comments

 1. ESTE F. CLAR ,DUPA RAZBOAIELE DIN ARABIA ,URMEAZA CIPUIREA OMENIRII CU PASII FOARTE RAPIZI ,IMPINGEREA LUI SATANA ,PRIN OM .DUMNEZEU SA NE LUMINEZE MINTILE SA NE APROPIEM CATI MAI MULTI CRESTINI , DE CASA DOMNULUI , PT. A BIRUII DUSMANII VAZUTI SI NEVATUTI ,DAR SI SARACIA CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU .AMIN !

 2. Ciparea cipurilor a inceput. Cel putin in Nord America si UK din ce in ce mai multi au cipuri, si nu e vb doar de puscariasi, ci de civil. In unele companii din SUA trebuie sa ai cip ca sa poti lucra acolo si a avea acces in cladire.
  ce parere aveti despre aceste videouri f. graitoare:
  RFID Chip finally arrived in society -national geographic
  http://www.youtube.com/watch?v=wgmraKtx7XI&feature=related
  Karotz ENG
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DQyfAWCRj7s
  Last call for freedom
  http://www.archive.org/details/last.call.for.freedom.2K9

  Primul video a fost pe national georaphic, insa l-au scos de pe siteul lor; banuiesc ca s-au facut presiuni ori s-au inflitrat anumite persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments