Mihai Eminescu: Cine ne-au dus Jidanii/ Nu mai vaza zi cu anii

V-ati intrebat vreodata cati jidani sunt in Romania? In conducerea tarii, in institutiile de stat, in banci, in  invatamant, in PRESA??? Blestemul lui Mihai Eminescu sa-i ajunga si sa ne scape tarisoara de parazitii care au vlaguit acest popor.

De la Nistru pân-la Tisa
De la Nistru pân’ la Tisa
Tot Românul plânsu-mi-s-a
Ca nu mai poate strabate
De-atâta strainatate.

Din Hotin si pân’ la Mare
Vin Muscalii de-a calare,
De la Mare la Hotin
Mereu calea ne-o atin;

Din Boian la Vatra Dornii
Au umplut omida cornii
Si strainul te tot paste,
De nu te mai poti cunoaste.
Sus la munte, jos la vale
Si-au facut dusmanii cale;

Din Satmar pâna ‘n Sacele
Numai vaduri ca acele.
Vai de biet Român saracul,
Indarat tot da ca racul,
Nici îi merge, nici se ‘ndeamna,
Nici îi este toamna toamna,
Nici e vara vara lui
Si-i strain în tara lui.

Dela Turnu ‘n Dorohoiu
Curg dusmanii în puhoiu
Si s-aseaza pe la noi;
Si cum vin cu drum de fier,
Toate cântecele pier,
Sboara paserile toate
De neagra strainatate.

Numai umbra spinului
La usa crestinului.
Isi desbraca tara sânul,
Codrul – frate cu Românul –
De secure se tot pleaca
Si isvoarele îi seaca
Sarac în tara saraca!

Cine-au îndragit strainii
Mânca-i-ar inima cânii,
Mânca-i-ar casa pustia
Si neamul nemernicia.

Stefane, Maria Ta,
Tu la Putna nu mai sta,
Las’ Arhimandritului
Toata grija schitului,
Lasa grija Sfintilor
In sama parintilor,
Clopotele sa le traga
Ziua ‘ntreaga, noaptea ‘ntreaga,
Doar s-a ‘ndura Dumnezeu
Ca sa-ti mântui neamul tau!

Tu te ‘nalta din mormânt
Sa te-aud din corn sunând
Si Moldova adunând.
De-i suna din corn odata,
Ai s-aduni Moldova toata,
De-i suna de doua ori
Iti vin codri ‘n ajutor,
De-i suna a treia oara
Toti dusmanii or sa piara
Din hotara în hotara,
Indragi-i-ar ciorile
Si spânzuratorile!

Cine ne-au dus Jidanii
Nu mai vaza zi cu anii
Ci sa-i scoata ochii corbii
Sa ramâe ‘n drum cu orbii
Cine ne-au adus pe Greci
N’ar mai putrezi în veci
Cine ne-au adus Muscalii
Prapadi-l-ar focul jalei
Sa-l arza sa-l dogoreasca
Neamul sa i-l prapadeasca

Cine tine cu strainii
Mânca-i-ar inima cânii
Mânca-i-ar casa pustia
Si neamul nemernicia.

Doina, de Mihai Eminescu

19 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Să ne aducem aminte!
    http://atitudini.com/parintele-justin-despre-revolutia-din-15-oct-2011-sub-nicio-forma-sa-nu-se-iasa-in-strada-pentru-ca-este-o-capcana/

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @prahovean
      In 15 octombrie era cu tottul altceva.. Era clar o revolta pusa la cale de adeptii NOM. Insa acum este vorba de lumea nemultumita, care a ajuns la limita rabdarii..
      Cel care poate pune capat violentelor este doar Basescu, dandu-si demisia.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Prahovean:

    Site-ul www.atitudini.com văd că nu merge. Coincidenţă ?

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://deveghepatriei.wordpress.com/2011/12/23/radu-theodoru-romania-ca-o-prada-capitol-1-vocatia-imperialista-a-iudaismului-paranoia-republicii-universale/ http://deveghepatriei.wordpress.com/2012/01/15/14-01-2012-protest-anti-masonic-la-universitate/ http://deveghepatriei.wordpress.com/2011/12/23/radu-theodoru-romania-ca-o-prada-capitol-1-vocatia-imperialista-a-iudaismului-paranoia-republicii-universale/ Esti sigur,frate ca acum e revolta celor nemultumiti? Uite aici comentariul unui frate: Intrebare pentru baieti destepti. De ce credeti ca oameni pasnici sunt bagati si dusi in dube la sectie si amendati dar huliganii sunt lasati sa zburde in liniste si sa faca dezastru in Bucuresti? CE ZICI???Doamne ajuta!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @GabiM
      arestati au fost si provocatorii.. jandarmeria a batut si retinut persoane total nevinovate pentru a propaga frica.. dar iata ca s-a intors impotriva lor.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Numai Dumnezeu ne poate scăpa de urgia care vine. De abia aici este justificată cuminţenia. Deci să avem cuminţenia cea bună şi să nu cădem în laţurile unei politici nefaste."
    Am citat din link-ul de mai sus cu Parintele Iustin pentru a interpune prin antiteza , acestui mesaj de moderatie si pace pe care intotdeauna bunul nostru parinte il transmite -deci repet, prin antiteza - cu mesajele cu titluri manioase si incitatoare la razvratire al caror duh nu este crestin. Daca lui Eminescu , i-am putea justifica diatribele prin firea sa poetica de geniu razvratit , noua nu ne este ingaduit sa manipulam acele momente de exaltare artistica xenofoba - mai ales noua, crestinilor ,care facem apologia iubirii lui Hristos. Sa nu uitam fratilor, ca acelasi popor care L-a dat pe Fiul Lui Dumnezeu mortii pe Cruce , ne-a dat si pe Apostolul neamurilor, si pe Sfantul Andrei Apostolul romanilor si pe parintele de vrednica amintire Nicolae Steinhardt .Cum m-as simti eu daca as fi " jidan" si m-as confrunta cu acest apelativ general ? Oare vorbim despre evlavie crestina dintr-un formalism fariseic ? Cred ca trebuie sa focalizam tot timpul asupra noastra insine ca sa nu ne aflam din neatentie in partea opusa celei in care dorim a fi.
    In ceea ce-l priveste pe Eminescu, el ramane geniul acestui popor crestin pentru care " si-a pus sufletul sau" asa cum a poruncit Hristos si sa ne rugam lui Dumnezeu sa-i ierte omenestile greseli si sa-i daruiasca mantuirea. Amin!

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ACEASTA VA FI PRIMA POEZIE CARE O VA INVATA COPILUL MEU.ESTE SUPERBA

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cu toate ca ii impartasesc frustrarea lui Eminescu blestemul nu se potriveste credintei ortodoxe. Chiar ieri auzeam pe cineva ca vor sa-l canonizeze pe Eminescu... Cum vine asta? Sfintii n-au blestemat pe nimeni.

    @Ionut

    trist ce spui. Eminescu a scris poezii mai frumoase

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    mai bine aceasta decat somnoroase pasarele.

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Asta-i mămăligeală ce se debitează.

    Sunt întru totul de acord cu marele nostru Eminescu, român şi creştin ortodox adevărat, cu verticalitate şi cu şira spinării, care suferea şi simţea durere adâncă în sufletul său din pricina decăderii neamului ! Acelaşi Eminescu care se înfierbânta imediat atunci când era atacată neamul şi credinţa ! Nu ca noi astăzi, stăm ca secăturile uitându-ne, urmărind cu ochii noştri reci cele ce se întâmplă.
    Ceea ce spunea el era izvorât din adâncul sufletului şi al cugetului său, lucru ce reflectă o puternică dragoste de ţară - ceea ce noi nu prea mai avem în ziua de astăzi...

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mamaligeala? N-am auzit pana acum de cuvantul asta in limba romana dar hai sa trecem peste asta acum. Ia asculta ce zice Sfantul Apostol Pavel printre multe altele pe care n-ar strica sa le citesti cand si cand:

    "De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, IAR DRAGOSTE NU AM, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.
    Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, IAR DRAGOSTE NU AM, nimic nu sunt.
    Şi de aş împărţi toată avuţia mea SI DE AS DA TRUPUL MEU CA SA FIE ARS, IAR DRAGOSTE NU AM, nimic nu-mi foloseşte.
    DRAGOSTEA INDELUNG RABDA; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
    DRAGOSTEA NU SE POARTA CU NECUVIINTA, nu caută ale sale, NU SE APRINDE DE MANIE, NU GANDESTE RAUL.
    Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
    TOATE LE SUFERA, toate le crede, toate le nădăjduieşte, TOATE LE RABDA.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @cineva

    Sunt întru totul de acord. Dragostea faţă de neam face omul să sară ca ars atunci când acesta este atacat. Tocmai dragostea faţă de ţară face omul să simtă profund orice lovitură în identitatea naţională. Nu putem sta reci şi cu privirea îngheţată în timp ce toate acestea se întâmplă.

    Dacă am face o analogie, ţara se aseamănă cu familia. Ce facem când cineva ne atacă familia ? Stăm cu capul plecat şi o lăsăm batjocorită şi ucisă, poate chiar sub pretextul unei false smerenii ? Nici vorbă, sărim în apărarea ei, luptăm, ne jertfim, nu stăm ca lemnul.

    Dar aici depinde foarte mult şi despre ce fel de dragoste vorbeşti. Dragoste faţă de vrăjmaşii neamului şi a credinţei ? Faţă de jidani şi cotropitorii păgâni ? Faţă de aceştia nu poate exista dragoste. Prin dragoste îl rabd pe prigonitorul meu, dar pe prigonitorul aproapelui meu, al familiei mele, al naţiunii mele şi mai ales pe prigonitorul lui Hristos - pe acela nu îl pot răbda.

    Psalmul 138:
    21. Oare, nu pe cei ce Te urăsc pe Tine, Doamne, am urât şi asupra vrăjmaşilor Tăi m-am mâhnit?
    22. Cu ură desăvârşită i-am urât pe ei şi mi s-au făcut duşmani.

    Să avem mare grijă să nu părăsim cumva coordonatele trasate de Sfântul Apostol Pavel şi să trecem la dragostea făţarnică!

    Eminescu a fost, este şi va rămâne un creştin adevărat, un om cu verticalitate şi un autentic trăitor al românismului.

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @colaps

    Nu stiu daca va este cunoscut ca David in Psalmi atunci cand vorbeste despre cei ce-l urasc pe Dumnezeu si vrajmasii Lui se refera exculsiv la diavoli. De aceea zice ca i-a urat cu ura desavarsita si li s-a facut dusman. Pentru ca altfel David era unul din cei mai blanzi profeti ai Vechiului Testament alaturi de Moise. Sunt multe interpretari ale Sfintilor Parinti care ne lumineaza in aceasta privinta.
    Cat priveste dragostea de tara si familie, aveti dreptate, trebuiesc protejate dar blestemele si uciderea nu ne vor aduce ajutorul lui Dumnezeu, ci rabdarea, rugaciunea si credinta. Nu zice nimeni sa nu ne pese dar acum o sa ne-apucam sa injunghiem pe jidani, arabi, tigani si pe altii care nu sunt romani doar pentru ca ne fac viata grea? Problema se pune altfel: cum au ajuns toti acestia sa subjuge pe romani? Cine i-a adus in tara si de ce? Daca mergeti pe firul asta o sa ajungeti la cauza raului. Pentru ca romanul l-a lasat pe Dumnezeu ca sa 'intre in randul lumii'.. ca sa se faca 'occidental'. Si-a lasat 'saracia si neamul' pentru bogatie sclipitoare si trecatoare. Dar iata si reversul medaliei, ca occidentul e Babilon. Si in Babilon nu domnesc crestinii. Va spun asta ca cineva care cunoaste din proprie experienta. Nu se poate sluji la doi domni: ori ai pe Dumnezeu ori pe vrajmasii Lui.

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @cineva - mantuirea personala e conditionata si de Nume
    Perfect de acord cu sensul crestin al Psalmilor lui David
    Poate ca Proorocul, la vremea aceea , aflat sub Legea veche , a avut si o alta viziune asupra vrasmasilor decat numaidecat diavolul, dar era indreptatit de aceasta Lege , care avea cu preponderenta, in afara Poruncii iubirii de Dumnezeu , o componenta morala si justitiara. De aceea , in toate postarile mele, am incercat sa atrag atentia ca prin intruparea Lui Hristos am intrat sub Legea iubirii, inclusiv a vrasmasilor ; atentie, ca PORUNCA nu este optionala ! Bineinteles ca stacheta este prea inalta pentru noi, dar , cunoscandu-ne limitele pacatoase, macar sa ramanem pe cale , si sa nu uram. Altfel inseamna ca am ramas sub Legea veche si nu putem amesteca ortodoxia cu revendicarile dreptatii lumesti. Eu nu cunosc nici o rugaciune crestin- ortodoxa a Bisericii , impropriata in rugaciunile personale , de factura justitiara . Atunci, cum , eu, crestin ortodox sa ma scol de la rugaciune si sa ma duc sa ma razvratesc ? Apostolul ne spune " rugati-va neincetat ". Nu am auzit pe media despre " revendicari " crestine. A incercat cineva sa se roage in timpul protestelor de strada ? Sa luam exemplul dreptului Iov si ca tinta mantuirea personala, pentru ca la Judecata vom ramane singuri in fata Judecatorului ! Asa sa ne ajute Dumnezeu !

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Intru totul de acord cu tine Liviu. In zilele noastre a tine corect invataturile Scripturii a ajuns un anacronism. Traim timpurile exceptiilor si al clauzelor: ‘acum nu mai e asa, acum nu se mai potriveste, nu se referea la asta, nu vrea sa spuna asta’ etc. Fiecare ia si aplica din Scripturi numai ceea ce ii convine potrivit propriei sale viziuni despre lume si viata. Si aceasta este tragic pentru ca ne atrage pieirea ca neam.

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ...in primul rand cuvantul scris de Eminescu nu e "dus" ci "adus"...iar despre "blestem", nici macar nu e vorba....e doar o figura de stil folosita poetic !!!

  15. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Corect ! in sfarsit cineva care Vede ! numai ca ...
    Asa-i ...!

    asa-i un crestin ortodox /
    bland cu Toti ,/
    si frate cu Toti ,/
    pentru HRISTOS,/
    in speranta , ca Odata/
    si intr-o Zi ,/
    vor fi si ei In ADEVAR /
    si vor Grai ,/
    Tot pentru HRISTOS /
    si Sfanta Cruce /
    pentru Maica Domnului /
    si a sa Gradina Sfanta , /
    ce ne-a fost BINECUVANTATA /
    Si Daruita /
    de Sfinti Romani ,/
    Aratata /
    cu mult Ravna in HAR /
    si MARE Pret Pazita /
    SI de Acoperamintul Sfant /
    al Maicii Domnului , Ocrotita . /

    Toti intru IISUS HRISTOS /
    vom Grai ,/
    si Vom izbandi;/
    pentru Biserica Adevarata /
    unde 'Soarele ' se arata /
    unde nu apune /
    Ci Doar rasare /
    ESTE LUMINA in HRISTOS
    Ce Apare /
    pentru Biserica Cea vie /
    ce in veci va dainui /
    Iar portile iadului nu o vor birui .

    Astfel , Cei bland si frate cu Toti /
    Cu toti , cu toti /
    Vom fi pentru IISUS HRISTOS /
    SI Adevaratul Crestin Ortodox !

    amin!

    Crestin Ortodox !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*