Patriarhia Romana: Sa fim solidari alaturi de cei in suferinta. Cum? Vor iesi ierarhii si preotii alaturi de protestatari?

Biroul de Presă al Patriarhiei Române, ne informează:

Întrucât situaţia actuală de profundă nemulţumire în care se află poporul român este deosebit de grea, ca urmare a crizei morale şi economice din societate, în cadrul viitoarelor şedinţe ale Adunării Naţionale Bisericeşti şi Sfântului Sinod ale Bisericii Ortodoxe Române din 15-16 februarie 2012 va fi dezbătută cu prioritate problema cum poate contribui Biserica, prin cuvânt şi faptă, la schimbarea stării actuale de criză a societăţii româneşti.

Deşi autonomă faţă de Stat (Constituţia României, art. 29, alin 5) şi neutră din punct de vedere politic, totuşi Biserica nu poate fi indiferentă faţă de suferinţa poporului pe care îl păstoreşte pe calea mântuirii. Prin urmare, ea trebuie să-şi exercite, în acelaşi timp, vocaţia de factor al păcii sociale (Legea cultelor, art. 7, alin. 1) şi de apărătoare a demnităţii umane atunci când aceasta este umilită din cauza nedreptăţilor sociale, a sărăciei şi neajutorării.

Ca atare, considerăm că în aceste momente dificile, trebuie să sporim rugăciunea, dialogul şi cooperarea pentru a găsi împreună modalităţi practice de rezolvare a problemelor existente şi de restabilire a încrederii în instituţiile cu responsabilitate maximă pentru viaţa societăţii româneşti, îndeosebi în contextul internaţional prezent care este confuz şi instabil. În pofida dificultăţilor existente, creştinii trebuie să cultive solidaritatea cu cei ce suferă şi speranţa că putem depăşi criza actuală.

UPDATE: Intrucât apelul pastoral al Patriarhiei Române la rugăciune, dialog şi cooperarea a fost interpretat de unele canale media ca fiind o atitudine politică partizană, reamintim că Biserica doreşte să fie permanent un factor al păcii sociale, iar nu unul de învrăjbire deoarece numai împreună se pot găsi soluţii concrete pentru ieşirea din criza actuală.

| Basilica

In Grecia, ierarhii sunt alaturi de oameni, printre oameni:

Cetatenii greci catre mitropolitul Serafim de Pireu: “Inaltpreasfintite, trezeste-i, esti un erou!”. Noi, romanii, avem cui striga?

19 Comments

 1. BOR a trecut de partea poporului! Patriarhia vrea schimbarea

  Patriarhul Daniel s-a exprimat înaintea președintelui Traian Băsescu cu privire la protestele din întreaga țară. Într-un mesaj oficial postat pe site-ul Patriarhiei, BOR anunță că situația actuală de profundă nemulțumire în care se află poporul român va fi dezbătută în Sfântul Sinod, pe 15 februarie. Biserica nu poate fi indiferentă față de suferința poporului, se arată în comunicat. Cuvântul cheie, prin care se delimitează Biserica de statul condus de Traian Băsescu, este ”schimbare”. Înalții prelați vor discuta despre cum poate contribui Biserica la schimbarea societății românești. În mesaj se mai vorbește de umilințe și nedreptăți, ca și de restabilirea încrederii în instituțiile statului. Implicit, se poate considera că BOR reproșează lipsa de încredere în instituții și umilințele la care puterea politică îi supune pe români, recunoscând că România se află în criză.

  Iată integral comunicatul Patriarhiei:
  ”SĂ FIM SOLIDARI CU CEI CE SUFERĂ!
  Întrucât situaţia actuală de profundă nemulţumire în care se află poporul român este deosebit de grea, ca urmare a crizei morale şi economice din societate, în cadrul viitoarelor şedinţe ale Adunării Naţionale Bisericeşti şi Sfântului Sinod ale Bisericii Ortodoxe Române din 15-16 februarie 2012 va fi dezbătută cu prioritate problema cum poate contribui Biserica, prin cuvânt şi faptă, la schimbarea stării actuale de criză a societăţii româneşti. Deşi autonomă faţă de Stat (Constituţia României, art. 29, alin 5) şi neutră din punct de vedere politic, totuşi Biserica nu poate fi indiferentă faţă de suferinţa poporului pe care îl păstoreşte pe calea mântuirii. Prin urmare, ea trebuie să-şi exercite, în acelaşi timp, vocaţia de factor al păcii sociale (Legea cultelor, art. 7, alin. 1) şi de apărătoare a demnităţii umane atunci când aceasta este umilită din cauza nedreptăţilor sociale, a sărăciei şi neajutorării. Ca atare, considerăm că în aceste momente dificile, trebuie să sporim rugăciunea, dialogul şi cooperarea pentru a găsi împreună modalităţi practice de rezolvare a problemelor existente şi de restabilire a încrederii în instituţiile cu responsabilitate maximă pentru viaţa societăţii româneşti, îndeosebi în contextul internaţional prezent care este confuz şi instabil. În pofida dificultăţilor existente, creştinii trebuie să cultive solidaritatea cu cei ce suferă şi speranţa că putem depăşi criza actuală”. Citește și: Scrisoare de protestatar: 23 de cerinţe de bun simţ SUA îl avertizează pe Băsescu la fel ca pe Mubarak Paleologu apreciază reacțiile Puterii ca ”tâmpite și deplasate”

  URL-ul scurt: http://www.dcnews.ro/?p=149660

 2. Aveţi grijă cu promisiunile Patriarhiei Române. Aşa a procedat şi când a fost vorba despre atenţionarea Părintelui Iustin din 14 ianuarie 2009. Patriarhia a TĂRĂGĂNAT LUCRURILE până la sfârşitul lui FEBRUARIE şi apoi a dat un RĂSPUNS CONFUZ şi NEDEMN privitor la actele cu cipuri. Dacă ar fi atât de binevoitori şi de îngrijoraţi de SOARTA ROMÂNIEI, ar trebui ca MÂINE SĂ SE ADUNE, nu în februarie.

 3. sa fie patriarhia romana solitara cu cei ce sufera ? NICIODATA ! astia-s pe bani si pe interese !
  sa fie oare preotii solitari cu cei ce sufera ? RAREORI SI FOARTE PUTINI ! de regula preotii cer bani prin Biserici, fac preotia pentru bani, ba mai fac si misto de cei bolnavi prin biserica, ba mai si mint, ba mai opresc si banii muncii bolnavilor ! nu sunt solitari decat cu ei insisi, cu femeile lor si cu interesele lor ! eu aici nu vb din burta, ci exact de la locul faptelor, pot da nume si nenorociri incasate de preoti din cauza ipocriziei, cate vreti.. ! dar, va veni si JUDECATA lor ! habar nu au care le este misiunea sau nu vor sa aiba habar ! fac bani pe Sf Evanghelie, fac bani pe Sf Botez etc. s-a rastignit Hristos Dumnezeu ca sa traiasca preotii bine, cu burta plina si cu masini de lux ! lasa ca vedem noi… ! “Asa sa le ajute Dumnezeu !”

 4. Adunarea National Bisericeasca este plina de oameni cu functii in actuala putere ! Cand au avut loc ” alegerile” candidatii au fost impusi de baniel : un candidat de semnat de el pe un singur loc ! Cine sunt membrii ? Iata cateva nume : Viorel Roman , Neculai Ontanu , Cristi Radulescu ! Ce oameni morali care vor putea schimba imoralii din conducerea tarii ! Membrii marcanti ai sinodului care s-au facut remarcati ca oameni morali , modele si pilde vrednice de urmat , oameni care au suferit in temnitele comuniste si in zilele noastre au condamnat coruptia si trebuie urmati : Daniel Ciobotea alias Aldea , Teodosie Petrescu alias Mache , Casian Craciun alias Casiada, Calinic Argatu alias Zamfir , Nifon Mihaita care declara in presa comunista din 1988 ca in Romania nu s-au demolat biserici , ci doar s-au mutat ! Probabil ca pentru el Sfanta Vineri nu era biserica ! Din pacate lista poate continua ! Cand se vor intalni lichelele astea comuniste , atunci ar trebui sa venim si sa protestam , sa le cerem demisia si sa-i trimitem la manastirea de metanie! Vom avea curajul ?

 5. pai acum suntem in ianuarie, si acum e lumea in strada, cum adica se vor intalni abia in februarie??? ce-i asta, fratilor, ce-i asta???
  Maine ar trebui sa se intruneasca si poimaine sa fie chiar Patriarhul in Biroul Presedintelui sa discute.

 6. Daniel Ciobotea din Deal este “frate” cu Traian Basescu, ei se întâlnesc în aceeasi loja…..nu în loja de la Opera ci în loja masonica……. ce grad or avea???

 7. Textul ăsta e o mizerie, un scandal!!! Cui se adresează? Noi (!!!), adică cei care-o ducem bine sau cine?, să fim solidari cu cei ce suferă…Noi şi ceilalţi…Care noi? Magisteriul? Norodul? Şi unii şi alţii? Care NOI? Auzi domnule, “Biserica nu poate fi indiferentă la suferinţele poporulu”i…Ce soi de ecleziologie răzbate din dosul acestei exprimări?
  Un text stereotip, indiferent, înţesat cu referinţe juridice inutile, înjghebat în pripă, poate pe bordul unui automobil de lux între două sfinţiri tot de lux, de către un teolog repetent…Stoica? Ion Iliescu? Emil Bobu? Tu text rece, neutru, o aflare în treabă.

  PS: Domnule Stoica, în stradă e Biserica, după perdele tot Biserica e, chiar şi jandarmii sunt ai ei: cel puţin botezaţi, mirunşi… Doar sus, unde elitele din ambele tabere se confundă, că-i cler sau că-i bancher, sunt CIRCUMCIŞII. In fond, dumneata ai delimitat bine, fără să vrei: noi şi ceilalţi…

 8. Daca spunea Ierarhia Bisericii e solidara cu poporul din strada, adica cu toti membrii Ei, dar sa spuna ca Biserica e solidara cu oamenii, care oameni? Acestia nu fac parte din Biserica?
  Care noi?

 9. ´Biserica nu poate fi indiferentă faţă de suferinţa poporului´…..da,dupä modelul vaticacanului,care a-ndobitocit westul salbatic.Solutia este Fam.Rotschild,are o potentä de ajutor pentru a scoate omenirea din crizä,de ca.500 triliarde de dolari.Cred cä Rominiei i-ar ajunge unul din cei 500 pentru reconstruirea fostei industrii si dupä,s-ar intoarce toti rominii fugäriti din tarä. Fapte pot face cei din Adunarea Naţionalä şi Sfântului Sinod ale Bisericii Ortodoxe Române,sä-i binecuvinteze cu cite o cirjä,ptr. milostenie pe capii fam.Rotschild,in frunte cu P.F./c-am auzit de laPr.Adrian cä-i Tare Fäcätoare de minuni.Si poate aranja chiar Grifonul dintre ei,altfel …tablä sunätoare

 10. Fugiti de solutia Mugur Isarescu-guvernul de tennocrati condus direct de la Bruxelles
  Stiti ce sa intamplat in Grecia si italia?
  Oamenii au iesit in strada nemultumiti de guvern si prim ministru si au scandat caderea guvernului.
  Rezultat: UE a impus un tehnocrat, un robot al UE(neaparat membru al Bilderberg)care conduce respectiva tara ascultand in mod direct de Bruxelles. Cam asta ne paste si pe noi! Ghiciti cine este noul prim ministru: Mugur Isarescu Guvernatorul Bancii Nationale, Tehnocrat, membru in grupul Bilderberg, sau un alt tehnocrat. Ideea e ca vom pierde statul National definitiv si irevocabil. Nu acceptati aceasta solutia a UE!!!

 11. Seamana cu discursurile alea cand respectivul trebuie sa raspunda…..si raspunde, insa fara sa spuna nimic. Discursuri de lemn de genul,poate doar la Nastase mai gaseai, sau la alti politicieni corupti care voiau sa ascunda adevarul, desi vorbeau despre acesta.
  E limpede ca e praf in ochi, se observa o atitudine de servilism fata de institutiile statului, mesajul e aruncat doar pentru ca se astepta o reactie, se vorbeste de solidaritate pentru imagine, pentru ca asta cerea contextul, in continuare se indeamna la pace si in final se da ca si o tinta, restabilirea increderii in institutii. Adica nu mai protestati si aveti incredere in continuare in statul mason anticrestin si antiromanesc.Practic e un mesaj de solidaritate fata de suferinta poporului …din PDL 🙂
  Si de cand a inceput Patriarhia, sau chiar un sinod, sa se identifice cu Biserica? Biserica e reprezentata si condusa doar de Hristos in chip deplin, care cuprinde intr-insul madulare formate din credinciosi. Patriarhia ar fi putut sa spuna:mesajul patriarhului, mesajul ierarhilor, sau al sinodului din cadrul Bisericii s.a, dar nu Biserica. In felul acesta este sustinuta confuzia din randul credinciosilor care tind sa asocieze Biserica cu clerul, si vad intr-o slabiciune sau intr-un pacat mai mare savarsit de unui cleric o slabiciune avuta de Biserica, smintindu-se si mai rau.

 12. Preafericite, de ce sunt oprimati preotii care nu au facut loby pentru PDL. Vi se pare crestineste, nu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 Comments
scroll to top