A aparut nr. 21 al revistei ATITUDINI, numar inchinat Sfantului Iustin Popovici

O problemă reală care ameninţă Biserica de câţiva ani încoace este ecumenismul. Sf. Justin Popovici a fost printre primii care a atras atenţia asupra acestui pericol, numindu-l panerezia timpurilor noastre. Cum vedeţi învăţătura Sfântului Justin Popovici într-o perioadă în care ecumenismul este din ce în ce mai activ?

Pentru mine Sf. Justin Popovici este cea mai frumoasă aplicare a dogmei în veacul nostru. Este omul care l-a readus pe Dumnezeu între oameni, într-o civilizaţie întemeiată pe sine, pe un umanism luciferic. Un mare teolog şi dogmatist de valoare, care a incomodat şi incomodează prin modul în care spune tranşant Adevărul. Bineînţeles că în facultăţile de Teologie nu îl veţi găsi studiat. El apare ca un mare duşman al Bisericii şi al Europei, pentru că a combătut papismul şi toate rătăcirile umaniste ale statelor europene, dar în special erezia catolică ce i-a îndepărtat pe oameni de Dumnezeu. El este pe drept un adevărat apostol al naţiunilor europene. A delimitat credinţa Răsăritului de cea a Apusului; Răsăritul care își trăieşte viaţa în pocăinţă şi asceză, prin suferinţe şi necazuri, iar Apusul absorbit de curentul ecumenist şi umanist. Revoluţia franceză constituie apogeul umanismului şi nihilismului – Franța, Germania, Italia, Portugalia sunt părinţii umanismului şi nici până astăzi nu pot suporta Răsăritul ortodox.

Cititi integral pe site-ul ATITUDINI.

7 Comments

  1. da, nu mai e acesibil site-ul nici cu www inainte de “atitudini”, nici fara… nu-mi miroase a bine…revista inca nu a ajuns pe nicaieri si voiam sa o comand direct online, dar nu pot

  2. off topic,ieri n-am avut ragazul sa-i transmitem un mesaj Parintelui Iustin de ziua sfintiei sale.Ii dorim in continuare sanatate si bucurii duhovnicesti si sa ne invredniceasca Dumnezeu cel bun si sfant sa ii putem ura “multi ani Parinte” in lacasul sfintiei sale,la manastiea Petru voda.Parinte Iustin sa stiti ca noi va consideram un om important,un om daruit de Dumnezeu pentru luminarea si calauzirea neamului nostru romanesc. La multi si binecuvantati ani!
    Mirela si Natalia

  3. A sintetizat foarte bine redactia,cand a scris ca,,a combătut papismul şi toate rătăcirile umaniste ale statelor europene, dar în special erezia catolică ce i-a îndepărtat pe oameni de Dumnezeu.”Cei care vor sa marturiseaca la fel ca Sf. Justin Popovici,trebuie sa faca la fel(sa nu participe la rugaciuni comune cu catolicii sau cu alti eretici,sa nu fie de acord cu documentele semnate de ierarhii tradeaza ortodoxia,sa nu utilizeze calendarul catolic,)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 Comments