Rosia Montana – Metoda de extractie prin cianurare va duce la disparitia a mii de tone de alte metale si substante foarte rare. De ce este promovata de mass-media campania pro-RMGC?

Aurul si argintul nu sunt singurele elemente care se gasesc in aceste depozite. Eficienta estimata a extractiei prin cianura integranta folosind tehnica CIL este de 80% pentru aur si 61% pentru argint, dar nici un alt element nu se mai poate recupera prin aceasta tehnica. In opinia noastra, in mare parte bazata pe analizele prezentate de RMGC, 161 tone de Te, 49 tone de Ge, 172 tone de Se, 116 tone de Ta, 777 tone de Ti, 1220 tone de Sb, 29763 tone de Zn si pana la 129 milioane tone de feldspat potasic (conform UE, un element important din punct de vedere economic), au fost ignorate ca potentiale rezerve si nu vor putea fi recuperate prin intermediul tehnologiei propuse de RMGC. Opozantii proiectului, sustinuti de observatiile din teren, au aratat ca iazul de decantare de la Corna prezinta riscuri importante de mediu datorate: alunecarilor de teren (pot fi observate pe versantul estic), prezenta mai multor fracturilor, mai multe decat RMGC a prezentat, permeabilitatea ridicata a versantului stang al Vaii Corna, cu gresii si nu cu formatiuni argiloase, dupa cum se mentioneaza in proiect. Alte critici:

  • Pierderea de materie prima valoroasa si importanta pentru UE
  • Selectia gresita a tehnologiei de prelucrare, cu costuri imense post-exploatare (neglijate in proiect) si cu un abuz inutil de cianura
  • Lipsa de informatii cu privire la recuperarea metalelor prin alte tehnologii (studiu de eficienta)
  • Perioada foarte scurta de functionare a proiectului
  • Lipsa de experienta anterioara in minerit a societatii
  • Studiu incomplet geologic pentru amplasarea iazului de decantare
  • Lipsa unor proiecte similar in curs de derulare
  • Masa imensa de cianura depozitata in iaz

Datorita continutului ridicat de minerale sulfuroase (1,82% S conform raportului RMGC), minereul de la Rosia Montana se va comporta ca un minereu de aur „refractar”, rezistent la recuperarea prin consolidare standard (integral cianura) si la tehnicile de adsorbtie a carbonului. Un echilibru intre minerit si cerintele de mediu trebuie sa fie asigurat.

Stefan Marincea
fost Director General al Institutului Geologic al Romaniei

De ce are nevoie RMGC

Avem de a face cu o campanie de propaganda nemaiintalnita, din anii 90, in Romania. Campania de propaganda este cauzata si de criza economica din presa romana, investitorul RMGC fiind printre primii 3 cumparatori de publicitate in presa. Investitorul a sponsorizat excursii pentru formatorii de opinie pentru vizitarea unor mine din Noua Zeelanda. Noi consideram ca aceasta este o metoda de cumparare a constiintei. Niciunul dintre acesti jurnalisti care a plecat in aceste excursii nu a vorbit critic despre proiectul de la Rosia Montana. Sunt folositi asa-zisi experti independenti care publica in presa, dar niciunul dintre acestia nu spun ca sunt contractati de companie. Exista o lipsa de dezbateri in presa romana despre acest subiect, aproape singurele dezbateri sunt sponsorizare de RMGC, moderatorul si agenda dezbaterii sunt desemnate de RMGC. Compania a investit in evenimente culturale si sportive, dar la aceste evenimente ONG-urile care militeaza impotriva proiectului nu sunt lasate sa afiseze bannere. Informatiile critice la adresa proiectului sunt cenzurate de pe site-urile de dezbateri. Am o intrebare pentru reprezentantii RMGC: daca proiectul este atat de bun de ce aveti nevoie de o propaganda atat de costisitoare?

2 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Luptam in continuare in strada pentru demnitatea neamului romanesc!!! Ortodoxie sau moarte!! Doamne, ajuta-ne!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*