Actiune bolșevică în Ucraina: preoții români caterisiţi și acuzați de spionaj pentru că au slujit în limba maternă

Statul ucrainean i-a acuzat pe preoţii români de spionaj pentru simplul fapt că folosesc limba maternă în timpul slujbelor, iar locuinţele şi bisericile în care slujesc au fost incendiate.
Dincolo de mult-meditizata Serbie, nici situaţia preoţilor şi credincioşilor români din Basarabia şi Bucovina nu este mai bună.
După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Mitropolia Bucovinei, aflată în componenţa Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a fost desfiinţată de autorităţile sovietice, iar în locul ei a rămas o simplă eparhie în cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, depinzând de Patriarhia Moscovei.

Întâi ucrainiană, apoi română
Trei judeţe din sudul Basarabiei istorice – Cahul, Ismail şi Bolgrad – au intrat printr-o nedreptate a istoriei în componenţa Ucrainei. În aceste judeţe, Mitropolia Basarabiei a reuşit cu mare greutate să înfiinţeze trei parohii, la Anadol, Frecăţei şi Hagi-Curda. Preoţii şi credincioşii români din aceste parohii au fost supuşi unor presiuni de neimaginat din partea statului ucrainean, care i-a acuzat de spionaj în favoarea României pentru simplul fapt că folosesc limba română în timpul slujbelor.
În cele trei judeţe există 24 de localităţi în care se vorbeşte şi se studiază în şcoli în limba română şi care au biserici româneşti. În Maramureşul istoric de dincolo de Tisa, ortodoxia moare. În Bucovina de Nord, ţinut cu peste 140 de parohii ortodoxe româneşti, subordonate canonic, în marea lor majoritate, mitropoliei ucrainene de la Cernăuţi, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Ruse, preoţii români sunt umiliţi şi terorizaţi.
Ei sunt obligaţi să oficieze ceremoniile ortodoxe române în limba ucraineană, în mediul urban. La sate s-a acordat “concesia” celebrării în două limbi, întâi ucraineană şi apoi română.
“Schismaticul roşu”
Mitropolitul Onufrie al Cernăuţiului, ucrainean de origine, refuză cu obstinaţie cererile clericilor şi asociaţiilor româneşti din Bucovina de Nord de constituire a unui Vicariat Ortodox Român, motivând, în bătaie de joc, că această dorinţă spirituală ar duce la schisma Bisericii Ucrainene. Ba mai mult, ar veni în întâmpinarea intereselor revizioniste ale României. ”Schismaticul roşu” de la Cernăuţi, după cum l-au poreclit românii, a interzis preoţilor şi enoriaşilor să mai primească veşminte, publicaţii, cărţi religioase şi de cult, materiale pentru biserici sau orice alt sprijin din România, ameninţându-i cu sancţiuni canonice şi administrative.
S-a ajuns până la caterisirea clericilor care apără spiritualitatea ortodoxă românească. Părintele Mihai Ivasiuc, preşedintele Societăţii Creştin-Ortodoxe “Mitropolitul Silvestru Morariu”, a fost caterisit de Mitropolitul Onufrie pentru că a îndrăznit să afirme că ortodoxia din Bucovina de Nord trebuie să-şi reia legăturile fireşti cu patria mamă şi a săvârşit slujbele în limba neamului.
În regiunea Odessa, “detaşamente de patrioţi ucrainieni” educate la şcoala panslavistă au dezlănţuit teroarea asupra preoţilor şi enoriaşilor români, recunoscuţi prin voinţă europeană ca aparţinând Mitropoliei Basarabiei. Locuinţa epitropului Vasile Iordachescu şi biserica părintelui Anatol Cristea din Camisovca, raionul Ismail, au fost incendiate, lăcaşul de cult chiar de două ori, în noiembrie 2003 şi martie 2004. Aşa putem înţelege că Malainita nu este o inovaţie pur sârbească!

| Buciumul

14 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Autorul nu e foarte bine documentat.
    In parohiile amintite nu se slujeste in ucraineana, ci in slavona, vechea limba de cult.
    Doar rascolnicii slujesc in ucraineana, nicidecum cei care sub sub ascultarea Moscovei.

    si ca sa fim on topic, intradevar romanii nu au tocmai un statut priveligiat.(in special din partea vecinilor rusi in majoritate, imigrati din marea rusie ptr a realiza o eficienta colonizare a populatiei bastinase)
    Dar multora le convine aparteneta de Rusia pentru ca le ofera multe avantaje.
    In aceeasi masura sunt scoli romanesti care se inchid, deoarece localnicii prefera sa-si dea copii la scolile cu predare in limba ucraineana.
    Ma indoiesc ca informatia e adevarata, in ceea ce priveste acterisirea clericilor ptr simplu motiv ca apara ortodoxia romaneasca.Iar cel mai concludent exemplu e ca la Banceni, la 25 km de Cernauti este o lavra romaneasca cu slujire predominanta in lb romana, iar staretul de acolo este foarte indragit de episcopul locului, care il sustine indeaproape.
    Preasfintitul Onufrie, care vorbeste binisor si romaneste a aratat intodeauna dragoste fata de aceatsa lavra romaneasca , precum si fata de multimea de credinciosi romani, atat din tara cat si din romania care participa regulat la sfintele slujbe.

    Asadar, un pic de informare nu strica....Extremismul poate fi extrem de periculos

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Off topic.
    Apologeticum, cum stii Saccsiv a reluat ca urmare a unui articol al lui Mugur Vasiliu ideia unei miscari ortodoxe inchegate in sensul indemnului Parintelui Justin,
    Acolo mi-am notat si eu micile mele idei pe care doresc sa vi le impartasesc si voua, poate vor ajuta cu ceva.
    Strategic e clar vrem o Romanie Ortodoxa cu crestini de nadejde, care sa nu fie in gheara antihristului.
    Tactic trebuie sa ne gandim, e clar ca nu vrem un partid, ci schimbarea sistemului politic si iesirea din toate organizatiile anticrestine.
    Mi se pare o mare greseala tactica sa te intalnesti la intamplare asa cum se propune. De ce? simplu- sistemul are oamenii lui pregatiti bine sa ia conducerea oricarui astfel de grup mai semnificativ, sau macar sa-l directioneze semnificativ prin infiltrati. Pai noi ne adunam de pe net???
    Mi se poate zice ca ca nu sunt bine intentionat si tai elanul cuiva. Nicidecum.
    CE PROPUN?
    1. O actiune concreta, transmisa pe toate blogurile participante, si chiar de la om la om, prin care, STRICT de pe pozitii ortodoxe SA BOICOTAM ALEGERILE POLITICE. In etape- mai intai cele locale, apoi pe cele generale. Sa cerem pentru aceasta binecuvantarea Duhovnicilor. Actiunea sa fie CAT MAI LA VEDERE SI ARGUMENTATA STRICT ORTODOX, FARA TENTA POLITICA SAU ECONOMICA. Sa se stabileasca un acord minimalist intre bloggeri pentru ca mesajul sa aibe succes. Sa se denunte de la inceput pozitia ecumenista eretica a unor conducatori BOR. Sa se faca apel mai ales la cei 1 milion de romani crestini anticip, acestia suntem nucleul de baza, fiecare a dovedit curajul ca se poate impotrivi fiarei. Sa incercam apoi un mesaj mai inchegat:
    2. Un proiect colectiv, program de idei, pe domenii, in care fiecare care stie ca poate contribui sa ajute-economistii sa gandeasca o economie crestina, medicii sa reinvie vasiliadele, cei cu fler organizatoric sa inchege minicomunitati. ACEST PROIECT TREBUIE SA FIE UNITAR LA NIVEL NATIONAL SI NEAPARAT GIRAT DE PARINTELE JUSTIN, AMFILOCHIE, IOAN, FILOTEU...
    PS. Nadajduiesc ca un absenteism major, puternic, la alegeri sa fie un semnal de coagulare si imbarbatare pentru noi. Doamne ajuta.
    PS2. Noua Dreapta si alte grupulete asemenea nu au sanse in alegeri si nu se fac auzite. Daca nu vor tine seama de BOICOT e semn clar ca sunt parte a FNOM.
    Ce parere aveti? Saccsiv, Apologeticum, Eufrosin, Bataiosu, Razboi intru Cuvant si ceilalti-

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @cosma
      Multumim pentru idei.. se exclude din start bataiosu... cat despre ric, nu ne putem baza.. dar mai sunt multi pe care nu i-ai enumerat...
      sa vedem ce putem face atunci in preajma alegerilor... este clar ca trebuie sa fim anti-politica..

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Adaug şi eu că titlul conţine informaţie falsă. În satul bunicilor mei, care se află tot în regiunea Odessa, cam la 100 km de Hagi Curda, se slujeşte foarte liber în româneşte, doar că parohia ţine de patr. Moscovei. Situaţia e similară şi în alte sate româneşti din zonă. Deci problema nu este în limba de slujire - păcat că se speculează la aşa nivel în mediile ortodoxe.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Eu am fost de mai multe la Banceni si Boian, dar nu am simtit ca ar fi ceva probleme. Pr. Longhin Jar
    este o marturie vie romaneasca. Acolo traiesc intr-o armonie perfecta romanii si ucrainienii. Sunt
    locuri sfinte cu intensa traire duhovniceasca, dovada cele doua sfinte maici Heruvima si Serafima la
    care merg foarte multi romani. Acolo nu simti diferenta de nationalitate caci iubirea celor de acolo te copleseste

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ucrainienii care fac asa ceva nu se mai numesc crestini ortodocsi,vai de capul lor !Doamne fereste! Patriarhia Romana ar trebui sa protesteze si sa-i ajute pe romanii de acolo in mod normal.

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Daca Lore, Andrei si Ionut au dreptate, inseamna ca cineva are interesul sa bage zazanie intre ortodocsi! Sper din toata inima ca intre toti ortodocsii sa fie pace, iubire de aproapele si toate incercarile slujitorilor satanei sa nu reuseasca. Doamne ajuta!

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    off topic:La mine,asta seara s-a anuntat pe RAI 1 ca sosesc "Vaccinarile obligatorii pentru toti"! Cred ca ne-am aranjat...Rugati-va si pentru noi,pentru mine,pacatoasa Gabriela!Doamne ajuta!

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pe ucrainieni ii deranjeaza apartenenta la Patriarhia Romana. Atata timp cat esti cu ei iti permit sa slujesti si in romana. Eu cred ca un sambure de adevar e pe acolo.

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa-mi fie cu iertare, dar actiunile celor care ataca slujirea in limba romana este anti-canonica! Spun asta pentru ca nu ascultam de erezia catolica, ce spune ca doar intr-o singura limba se poate sluji lui Dumnezeu. In plus, atata timp cat slujba e Ortodoxa, de ce sa ii supere pe ei ca slujesc in limba romana?!

    Pamantul respectiv a fost de la bun inceput romanesc si acum e in gherutele lor. E dreptul romanilor de acolo sa slujeasca in limba romana pentru ca ei sunt cei care locuiesc de la bun inceput pe acel pamant!

    Ma doare groaznic de tare sa stiu ca astfel de frati exista in Biserica Ortodoxa... Denota o ura clara impotriva fratelui si mai ales a fratelui Ortodox... Dumnezeu sa ii ierte si sa ii lumineze, ca nu stiu ce fac!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Inainte de a judeca, ar fi important sa stiti cum sta cu adevarat treaba acolo.
      Eu merg acolo de cativa ani, de cateva ori pe an, chiar in regiunile acelea.
      Pot sa infirm vestea. Preotul acela nu a fost caterisit ptr ca slujea in limba romana.Asta e doar argumentul pe care il foloseste el ptr a posta in victima.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Incercare de a dezbina crestini ortodocsi romani si cei ucrainieni nu stiu de unde vine.
    Nu mai zic ca sunt minciuni sfruntate care zic ca romana e "pur latina" (nu e adevarat romana mai veche avea multe cuvinte comune cu limbile slave - vreo 20-30%,pentru ca traca e foarte apropiata cu limbile slavice sudice iar limba daca era foarte apropiata de traca,dar incepusera de luasera cuvinte multe din latina).
    Apoi s-au luat multe cuvinte din franceza care e complet aiurea,cuvintele astea tre schimbate cu cuvintele din limba romana veche la loc ,noi nu avem vreo treaba cu francezi.
    Sau daca vrei sa fii modernist,bagi cuvintele respective din latina da romanizate.
    Pentru ca sonoritatea limbii franceze e diferita de limba romana,care e sonoritatea de dacica si se apropie foarte tare cu limbile slave sudice si cu limba italiana.
    Si de aci nu stiu cum rezulta ca romanii ar trebui sa se invrajbeasca cu bulgari si sarbii.
    Nu mai zic ca in Imperiul Roman era interzis rasismul,ca nu era nimeni desconsiderat dupa culoare pielii si cu atat mai putin a parului si a ochilor sau alte caracteristice fizice.
    Deci daca romanii chiar sunt latini,ceea ce nu prea e adevarat,asta ar fi un motiv in plus sa traiasca in armonie cu neamurile invecinate si sa fie toleranti si harnici si sa faca investitii in infrastructura,multe investitii.
    Da adevaru e ca si bulgarii si sarbii au genetic destul de la colonisti adusi de Imperiul Roman,ba chiar mai mult ca romanii pentru ca multi din colonisti adusi de Imperiul Roman au fost dusi peste Dunare cand Imperiul Roman s-a retras din Dacia.
    Pai sa mai vada unii ca prima constitutie cunoscuta din Europa s-a dat in Serbia in 1219,de Sfantul Sava de acolo!
    Ca doar Sfantul Constantin cel Mare a fost sarb de unde e Serbia de azi.Atunci la populatia de acolo ii zicea altfel ca nume,da limba tot pe acolo era si populatia aceeasi.Constitutia asta era bazata pe dreptul luat din Imperiul Roman!
    http://en.wikipedia.org/wiki/St._Sava%27s_Nomocanon
    Deci numai cineva idiot poate sa debiteze asemenea nerozii ca slavii sudici (sau slavii) ar avea ceva cu Imperiul Roman!
    Ca doar la ei Imparatul se numea tzar de la Cezar.

    Majoritar insa si romanii si bulgari si sarbii si croati si muntenegreni si albanezi si cei din Macedonia sunt genetic din populatia de aci,balcano-carpatica.Neam de munteni.Adica traco-daci.Si sunt destul de apropiati si de ucrainieni (logic romani din Moldova se includ la romani).
    Trebuie sa fii destul de inselat de draci sa nu vezi identitatea la majoritatea oamenilor la culoarea parului,a ochilor,modul de comportare,costume populare,traditii populare etc intre romani,bulgari si sarbo-croati.
    E adevarat sarbo-croati sunt mai degraba spre Europa de vest fiind tare civilizati si tare muncitori si corecti bulgari intre serbo-croati si romani ,iar romani....ca ucrainieni,necivilizati coruptie multa etc.

  11. pr.Gheorghe romanul

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mai usor cu criticile exagerate la adresa IPS ONUFRIE de la Cernauti.Personal il cunosc si am slujit cu Inalt Preasfintia Sa de multe ori. Daca vreti sa vedeti atitudinea sa fata de romani va invit in fiecare an de Izvorul Tamaduirii la hramul din Parohia romaneasca Crasna (unde este si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului) Raionul Storojinet.Totdeauna aici vine parintele staret Melchisedec de la Putna cu diferiti parinti calugari si nu numai.Soborul este impresionant (in jur de 50 de preoti) iar marea majoritate sunt preoti vorbitori de limba romana. Sfanta Liturghie (cam 90 %) se savarseste in limba romana, iar Inalt Prea Sfintia sa se incadreaza cu slujirea tot in limba romana. La final transmite urari si binecuvantari tot in limba romana. Nu l-am vazut niciodata sa faca deosebire intre preotii romani si cei ucraineni. Totdeauna a dat intaietate preotilor romani.Sincer sa fiu as vrea sa vad si prin Romania episcopi care sa colaboreze atat de bine cu preotii si sa fie iubiti precum este iubit vladica Onufrie. De asermeni mergeti la Mitropolie si veti vedea informatii scrise si in limba romana.Este drept ca vorbeste limba romama mai greu, dar de la an la an se vad progrese evidente.Daca ar avea ceva cu romanii, nu iar lasa sa slujeasca in limba romana, n-ar suji dumnealui si nu si-ar fi dat silinta sa invete romana. Episcopii nostri care au sub pastorire comunitati de ucraineni (Suceava, Maramures) pot sluji in slavona? Vorbesc cat de cat ukraineana? Mergand in aceasta zona a Cernautilor veti invata multe din evlavia poporului,din slujirea exemplara a preotilor, iar daca ii veti intalni si pe vladicii Onufrie, Meletie si Longhin veti fi cu siguranta odihniti sufleteste. Nu va lasati pacaliti de tot felul de falsi ziaristi care peste toate se dau si credinciosi.Sa triumfe SFANTA NOASTRA ORTODOXIE>

  1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (13.03.2012) « Saccsiv's Weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*