Exploatările gazelor din şist, adevărate bombe chimice, mai periculoase decât cianurile de la Roşia Montană!

Fuga deputatului Mihail Boldea a reuşit, cel puţin pentru o perioadă, să acopere mediatic “scoaterea la mezat” a gazelor de şist din România şi protestele de la Bârlad. Exploatarea acestor gaze prin fracturare a fost interzisă în mai multe ţări civilizate ale lumii. Specialiştii atrag atenţia că după un asemenea tip de exploatare urmează cutremure, deşertificare şi contaminarea chimică a zonelor respective pentru perioade îndelungate. Mai grav este că ni se ascunde faptul că explorările şi exploatările din zona Vasluiului reprezintă doar începutul. Urmează Bacău, Covasna, Năvodari, Costineşti, Timişoara şi Craiova. Doctorul în geologie, Gabriel Milan Sava, unul dintre cei care a nu acceptat să fie redus la tăcere prin “mici atenţii” de tip Roşia Montană, dezvăluie adevăratele pericole ce pândesc România în cazul demarării acestor exploatări .

– Cine cu cine se luptă la Bârlad?

– În primul rând se pleacă de la o lipsă totală de transparenţă faţă de membrii unor comunităţi. Înţelegem cu toţii că există anumite secrete în ceea ce priveşte tehnologia, dar de acolo şi până la a nu spune nimic comunităţii ce urmează a fi afectată, despre factorii de risc, e cale lungă. Nu s-ar fi ajuns poate la ceea ce se întâmplă acum la Bârlad, dacă acea companie ( n.r- Chevron) ar fi iniţiat un minim dialog, dacă ar fi dat dovadă de transparenţă. Au oare aceşti domni ceva de ascuns?

Iată că din Bulgaria, din Franţa şi din Anglia au fost daţi afară !…

– Şi din Irlanda! Nu este numai problema opririi acestui tip de exploatare ci mai ales faptul că oamenii de acolo şi autorităţile au înţeles mult mai repede decât în România că mediul trebuie protejat . Ca geolog, sunt de acord cu găsirea de resurse utile pentru comunitate, însă, în acelaşi timp, am fost educat să nu fiu părtaş la crearea unor dezechilibre între om şi natură. Pentru că un alt Pamânt nu avem! În Geologie există următoarea butadă:- “Sterilul unei generaţii reprezintă utilul generaţiilor viitoare !”..

– Să nu se interpreteze că ar fi vorba despre sterilul rezultat din exploatări…

– Nu, nu, în traducere liberă ar însemna că ceea ce nu putem exploata acum cu metode convenţionale, se poate exploata în viitor, prin progres ştiinţific, în consens cu mediul.

– Ce înseamnă această fracturare despre care se tot vorbeşte?

– Este injectarea unui fluid ,sub o presiune uriaşă, de peste 600 de atmosfere, în interiorul scoarţei terestre, într-un foraj care categoric – nici nu s-ar putea altfel – este tubat cu oţel şi în spate cimentat. Gândiţi-vă însă ce oţel trebuie să fie acela care să reziste de până la 18 ori la aceste proceduri, pentru că se vorbeşte de cantităţi uriaşe de apă, care reprezintă doar o parte a fluidului ce se injectează în sol, de la 10 la 32 de milioane de litri pentru un singur foraj. Gândiţi-vă că acest volum, la această presiune, se repetă – la o singură sondă – de până la 18 ori. E posibil să se repete de 10 ori sau de 30 de ori, dar repet, sunt datele care se vehiculează la această oră. E greu de crezut că nu vor exista imperfecţiuni în construirea acelei sonde, iar la aceste presiuni, e foarte posibil ca acea cămaşă de oţel să cedeze, iar ceea ce natura a creat în milioane de ani să fie distrus iremediabil într-o secundă.
Apoi să luăm doar cimentul din spatele coloanei! Indicele de coeziune între roci diferă. Nu se poate asigura o “priză” ca lumea, un liant perfect între acel ciment şi diversele tipuri de roci…Doar natura lucrează perfect, omul,…niciodată ! Dacă nu cedează oţelul, poate ceda cimentul la îmbinarea cu roca.
Dacă , să zicem, se introduc 20 de miloane de litri de fluid sub presiune, la suprafaţă mai revine doar o jumătate din cantitate. Restul rămâne în interior, la 3000 de metri. Apoi se repetă procesul. Înmulţiţi 20 milioane de litri cu 18, în medie, şi aflăm cam câtă apa trebuie folosită. Ea costă ! De unde se ia ? De undeva din apropiere. Nu ştiu cum se întâmplă întotdeauna, dar unde se descoperă aceste gaze, invariabil, deasupra zăcămintelor există cantităţi mari de apă. Şi întotdeauna, după încheierea acestor exploatări, apa potabilă nu a mai existat în zonele respective. Dacă sondele sunt în judeţul Vaslui, categoric apa va fi luată din Siret, iar acesta, la sutele de milioane de litri va trebui să curgă cam de multe ori. Va scădea nivelul hidrostatic în zonă, se va înregistra o asanare a cantităţii de apă potabilă , va fi afectată pânza de de până la 50 de metri adâncime, apoi va urma, normal,şi o scădere a nivelului hidrodinamic, ce va afecta pământul agricol, animalele şi implicit oamenii. Şi n-am ajuns încă la capitolul utilizării în exploatare a sutelor de substanţe chimice periculoase care sunt trecute sub tăcere. Nu se spune nimic despre substanţe şi concentraţiile acestora.

– Urmează apoi lacurile de spumă chimică scoasă din măruntaiele pământului…

– Da, fluidul va fi deversat în jurul acestor foraje…

– În lipsa informaţiilor, care ar fi varianta apocaliptică, pentru că trebuie luată în considerare, dacă tot suntem trataţi ca ţară a lumii a treia?

– Păi văd că nu suntem departe de adevăr, dacă este mai important cazul Boldea, şi dacă unul ca Boldea a ajuns să fugă în Congo,.. atunci suntem sub nivelul africanilor ? Ce să mai discutăm ? În fine, să revenim la gazul nostru ! Se scoate cu acea presiune fantastică, 600-1000 de atmosfere . La scoaterea fluidului din interior, presiunea este mult mai mare . În afara gazului metan, sunt cu siguranţă şi acele gaze fosile, gaze foarte vechi, de peste 300 de milioane de ani, pe lângă acele gaze pe care le declară ei, şi anume gazele de şist. Şi aici, denumirea corectă ar fi gaze din şist ! În acel moment, fluidul ce conţine gazele, este aruncat într-un iaz de decantare. Gândiţi-vă că suntem într-o depresiune în care vânturile bat cu putere. Orice gaz care este scos, poate fi luat de un curent de aer şi purtat la depărtare. În Anglia, s-a întâmplat aşa ceva. O rafală de vânt a purtat o anumită cantitate de gaz de la o sondă de exploatare din apropierea unui hipodrom. Au murit pe loc un jokeu şi calul acestuia, afectaţi de acea pală de vânt. Sunt periculoase neavând culoare sau miros. A fost un accident, nu se întâmplă în fiecare zi, dar poţi trece cu vederea aşa ceva ? Aceste gaze din şist pot ajunge oriune, nu neapărat în proporţie de sută la sută în iazul de decantare. Să ştiţi că exploatările de acest gen sunt de zece ori mai periculoase decât cele cu cianuri, care se pregătesc pentru Roşia Montană!
Din fluidul impregnat cu gaze, extras printr-o tehnologie specială, în nişte rezervoare, este extras gazul metan. În mod normal, fluidul care rămâne, milioane de litri, ar trebui epurat. Costurile sunt enorme şi mă întreb şi eu aşa : după extracţie, cine va mai face acest lucru ? Tot acel lichid toxic va rămâne acolo, cu siguranţă. Şi aşa ne vom procopsi cu adevărate bombe chimice. Unde să le ia şi unde să le ducă ? Îmi spuneţi şi mie ?

În partea a doua a interviului vom afla cum au fost interzise aceste exploatări după ce au dat naştere unor cutremure de peste cinci grade în zone cu activitate seismică redusă, cum este posibilă o migraţie masivă a unor comunităţi , despre ce pericole pândesc litoralul şi despre o posibilă acumulare artificiala de energie seismică în zona Vrancea.

interviu cu Gabriel Sava, expert geolog, acordat lui Marcel Bărbătei | cotidianul.ro

DE DAT MAI DEPARTE! …

15 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Toti conducatorii de pana acum au nenorocit tara si o vor nenorocii in continuare, pentru interesul lor meschin si trecator de a ramane la putere.
  Mi-e greata.
  Se stie ca partea de sud a Romaniei are probleme mari cu apa potabila si ei vor sa foloseasca
  10-32 milioane de litri pentru un singur foraj?????? E nebunie curata.
  Si oamenii cum o sa traiasca in acele zone? Pai ce ii intereseaza pe ei? Sa moara cat mai multi poate asta e si ideea.

 2. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  MA INTREB DE CE TACEM ,DE CE NU AVEM CURAJUL SI UNITATEA GRECILOR DE A NE MANIFESTA FATA DE CEI CE INAINTEAZA PAS CU PAS ,CM CU CM ,IN MOD VISIBIL SPRE DISTRUGEREA ACESTUI PAMANT ALES ,,GRADINA MAICII DOMNULUI,, ,SPRE DISTRUGEREA NOASTRA CA NATIE,CA ENTITATE ,DE CE OARE DOAMNE NU ESTE UNITATE SI ESTE ATATA DEZBINARE,DEZORIENTARE ,UMILINTA PENTRU ACEST NEAM TURMENTAT SI INDUS IN EROARE DE CEI CE IL CONDUC CARE DE FAPT SUNT SLUJITORI AI LUI ANTIHRIST PENTRU CA NU AU NIMIC IN TANDEM CU ACEST NEAM SI CU ACEASTA TARA SI LUCREAZA LA FOC CONTINUU PENTRU UN RAU GENERALIZAT PE TOATE PLANURILE IN SPERANTA DISTRUGERII TOTALE DAR SA NE RUGAM LA BUNUL DUMNEZEU SA SE INDURE SI SA NU-I LASE SA SI INFAPTUIASCA PLANUL DIABOLIC LEGAT DE ACEASTA GLIE STRAMOSEASCA NUMITA ROMANIA SI SA LE DEJOACE TOATE PLANURILE MALEFICE ,DUMNEZEU SA UNEASCA IN CREDINTA :BISERICA SI POPORUL ,PREOTII DE RAND CU ENORIASII CU CRESTINII ORTODOXI CARE LOCUIESC ACEST PAMINT CHIAR DACA" PESTELE DE LA CAP SE IMPUTE " NU TREBUIE SA LASAM IMPUTICIUNE SA NE CUPRINDA SI FLACARA CREDINTEI NU SE TINE ASCUNSA PENTRU CA ALTFEL IN CAZ CONTRAR MANIA LUI DUMNEZEU NE VEDE SI VA ALEGE INSASI DUMNEZEU CINE SA MAI DAINUIE PE ACEST PAMANT VANTURAND PLEAVA SI NEGHINA DE GRAUL CURAT
  SI ADEVARAT SUNT VICLENI STIU SI CUM SA ABATA ATENTIA PRIN MIJLOACELE DE INFORMARE ALE MASSMEDIEEI DE LA PROBLEMELE GRAVE SI REALE CU CARE SE CONFRUNTA TARA MAI PRIN PE ICI PE COLO CATE UN DEPUTAT CORPT ARATANDU-SI CU DEGETUL CE MARE ISPRAVA AU FACUT DAR OARE NU CUMVA AVEM O PLEIADA DE DEPUTATI SI PARLAMENTARI CORUPTI CARE STAU BINE MERSI SI DORM IN PARLAMENT SE PLIMBA IN VACANTE DE LUX PE BANII FRAIERILOR DE CONTRIBUABILI CARE-SI FAC DATORIA CU PLATA IMPOZITELOR,A TAXELOR SI INTR-ADEVAR
  AM AJUNS MAI RAU CA AFRICANII DIN CONGO
  DUMNEZEU SA LUMINEZE ACEST POPOR ,SA-L INTOARCA LA CREDINTA IN HRISTOS SI LA ADEVAR ,SA-L APERE DE DUSMANI SI DE IUDE! AMIN !

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Cred ca in primul rand autoritatile locale ar trebui sa se implice mai mult cu riscul de a-si pierde functiile. Aici e problema: unii se aleg cu comisioane grase, altii cu ponoase!

  Imi vin in minte niste versuri de Adrian Paunescu:
  ..,,Totusi, unde-au fost romanii
  Cand a fost taiat Viteazul?"

  De ce se minimalizeaza istoria acestui popor? Ca sa ni se creeze o mentalitate de slugi!
  Auzim pe multi la televizor ca vorbeste cu aplomb despre parerea cate unui unui neica nimeni din alta tara despre Romania, prezentandu-i mereu dispus sa ia notite. Sa avem curajul de a fi noi insine, cu bune si cu rele si sa mai spunem si,,NU" sau ,,Pe aici nu se trece!"

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Corectez penultima fraza;

  Auzim pe multi la televizor ca vorbesc cu aplomb despre parerea cate unui unui neica-nimeni din alta tara, despre Romania, prezentandu-i mereu dispusi sa ia notite.

  Il rog pe admin sa corecteze.

 5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Nu cred ca vor exploata ei cine stie ce. In Polonia rezultatele au fost dezamagitoare, nu au reusit sa extraga asa mult cat credeau ei, si asta si din cauza ca rocile sunt mai tari decat alea din America.

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/mitul-gazelor-de-sist-sufera-deja-primele-lovituri-sunt-mai-greu-si-mai-scump-de-extras-d-973644.html

  Ioan.

 6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Pe de alta parte, trebuie sa ne gandim si ca petrolul e din ce in ce mai scump. Cand va fi barilul de petrol 300 de dolari, si vom da 12 RON pe un litru de benzina, atunci problemele fracturarii hidraulice li se vor parea multora minore... Ce sa-i faci, e greu sa convingi toata lumea sa isi ia cate un hectar de pamant si sa traiasca simplu din agricultura traditionala. Majoritatea vor masini, avioane, marfa din import ieftina, agricultura intensiva, etc. Si toate astea au nevoie de combustibil (petrol/gaz)...

 7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Va intreb pe toti ce posteaza,pe administratorii acestuii site, chiar si pe mine: CAND LUAM O ATITUDINE CONSTRUCTIVA,SERIOASA,CATEGORICA ??? Care ar fi forma organizata pt.a lua atitudine astfel incat sa fie luata serios in seama atat in interiorul tarii cat si in exterior.Sa se stie ca aceasta minunta tara nu este de vanzare,nu este groapa de gunoi a fiecaruia,nu este laboratorul tuturor experimentelor din partea altor natiuni,corporatii... si nu in ultimul rand trebuie sa se stie ca tradatorii de neam si tara trebuie sa raspunda cu viata lor,sa li se confiste integral averea lui si a familiei lui si sa fie blamati pe viata in societate si nici sa nu mai faca parte dintr-o forma de conducere atat sotia si copii lui.Macar pe minim 70-100 ani sa fie valabila aceasta lege categorica pt. a schimba din fasa/radacina apucaturile unora si atentionare pt. familia celui ce ar cugeta la jajul tarii si al neamului. Iar cei ce vor conduce destinele tarii sa fie precum ar fi propria afacere,sa lupte cu indarjire si pricepere ptr.a dezvolta aceasta afacere spre beneficul societatii. Deci intrebare : Cand atitudine concreta clara,inregistrata cu acte in regula sa devenim o forta de contrapondere la acest masacru fata de tara noastra si fata de neam??? Suntem imbolnaviti iremediabil atat din interior cat si din exterior.Dar cel mai grav este cand "virusii"(europeni,americani,...) au maxima implicare a elementelor interioare din structura unei tari. Astept opinii dar si mai mult.Este timpul sa punem piciorul in prag si sa spunem gata deajuns.Tara aceasta este pamantul care te hraneste,te sustine ca fiinta cu vointa bunului Dumnezeu iar "tu" asa iti arati implicarea,recunostinta. ROMANI de pretutindeni sa luam ATITUDINE clara si ireconciliabila fata de distrugerea,dezbinarea,tradarea ce se intampla de cel putin 20 ani.

  C.Ortodox
  Cristi

 8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @Cristi G.:
  Din pacate suntem mult prea putini cei care am fi dispusi sa luam o astfel de atitudine. Si in afara de asta, nu suntem nici uniti intre noi, ne dezbina patimile de care cu totii suferim (in special iubirea de sine si parerea ca doar noi stim cel mai bine). Din aceasta cauza uneori o luam prea la stanga, uneori prea la dreapta, si nu ne intelegem tot timpul...

 9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Prea putini? Nu! Suntem multi cei care plangem cand vedem ce se intampla in jurul nostru, cu pamantul nostru, pentru care au murit mai multe generatii... Ne intrebam de ce altii pot. Eu zic ca din doua motive: pentru ca ei au mai putine minoritati, cu mai putine drepturi (pentru ca la noi grupurile minoritare luate impreuna depasesc numeric majoritatea, si fiecare grup cu nevoile/drepturile specifice, acordate/garantate de guvernul Romaniei) iar cei ramasi au un orgoliu mult prea mare pentru a se lasa condusi de un oarecare, pentru a accepta niste idei care contravinmentalitatilor lor. E greu, dar numai intr-un gand si-un suflet putem reusi ceva.
  Doamne-ajuta!
  Dan

 10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @gigi7:
  Nu uita ca atunci cand reprezentantii Noii Drepte (o miscare cat de cat crestina si careia ii pasa de tara asta) au vrut sa ia parte la manifestatiile din Bucuresti, au fost alungati... Da, om fi multi cei care plangem cand vedem ce se intampla in jurul nostru, dar nu cred ca suntem chiar asa multi cei care credem ca singura solutie este o intoarcere completa la Dumnezeu (asta implicand interzicerea avorturilor, iesirea din Uniunea Europeana, etc...).

 11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  In SUA s-a facut sterilizarea fortata a unor considerati prea saraci sa aibe copii.
  Aci se pare ca se incearca sa se mearga si mai departe ca saracii din judetul Vaslui (cel mai sarac judet din tara,unde nu se investeste nimic sa se faca niste locuri de munca) nu vor avea bani sa se mute de acolo sau sa isi ia apa imbuteliata.Ce se va intampla cu saracii de acolo care vor continua sa bea apa din fantana /de la robinet nu stiu,da nu pare prea bine.
  Mi-a zis cineva de sta prin Vaslui si nu au de lucru in familia lui,ca se refuza sa li se dea ajutoare sociale pe motive ridicole gen "ai cal cu caruta".

 12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  admin, spune-i lui "crestinul ortodox" sa nu mai scrie cu MAJUSCULE ca e deranjant

 1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (30.03.2012) « Saccsiv's Weblog

 2. Pingback: Ipoteză: Cutremurele din Italia s-au produs din cauza exploatării gazelor prin fracționare hidraulică | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam si tara

 3. Pingback: La Mangalia se poate: Referendum în ziua alegerilor parlamentare privind exploatarea gazelor de şist | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam şi ţară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*