Exploatarea gazelor de şist în România va va aduce: cutremure, poluare şi amenzi uriaşe. Să cerem demisia ministrului Mediului, Laszlo Borbely

Virgil Munteanu, expert în probleme de mediu, colaborator al Jurnalului Naţional şi fostul guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, atrage atenţia asupra pericolelor aduse de exploatarea gazelor de şist. Redăm integral punctul de vedere al lui Virgil Munteanu:

“Nu este suficient că pădurile României sunt puse la pământ! Nu este suficient că pământurile noastre sunt sufocate de gunoaie! Nu este suficient că apele reziduale sunt deversate în apele de suprafaţă, otrăvindu-le! Nu este suficient că aerul este poluat de noxe pe care nu le controlează nimeni!

Singurul spaţiu pe care nu reuşiserăm să-l afectăm era subsolul României. Acum ne ajută americanii să o facem! Cum? Salvându-ne şi liniştind autorităţile române că nu vor mai avea probleme cu energia, nu vor mai depinde de Gazprom şi, spre fericirea noastră, vom fi independenţi energetic prin exploatarea gazelor de şist.

Această tehnologie, denumită sofisticat “fracturare hidraulică” a fost folosită pentru prima data în 1947 în Statele Unite şi, printr-o explicaţie simplistă, constă în injectarea în pământ, sub presiune înaltă, a unui amestec de apă, nisip şi substanţe chimice. Acest lichid fisurează rocile aflate în străfundurile pământului şi elimină bule de gaz metan ce este preluat, înmagazinat şi utilizat după cerinţe.

Aşadar, Guvernul României a aprobat concesionarea unor perimetre pentru exploatarea gazului de şist, către compania americană Chevron, în zona localităţilor Vama-veche, Adamclisi şi Costineşti, în sudul Dobrogei. Nu comentăm acum că orice concesionare a unui domeniu public de interes naţional se face prin licitaţie publică. Atenţie, domnilor guvernanţi, PUBLICĂ, însemnând că nu puteţi secretiza nici un document despre această afacere.

Pe acest act normativ adoptat de Guvernul României apare şi semnătura Ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely. Să înţelegem că acest ministru a semnat în cunoştinţă de cauză? Ne îndoim, pentru că nu credem că este posibil ca dl. Borbely sa îşi dea acceptul pentru folosirea unei tehnologii extrem de controversate fără să deţina un Studiu de Impact. Aşa că vă întrebăm public, domnule Borbely dacă există un Studiu de Evaluare a Impactului asupra mediului, iar dacă există să ne spuneţi cine l-a realizat şi cine l-a aprobat. Totodată, vă somam sa faceţi public Studiul de Evaluare a Impactului asupra mediului, pentru că şi acest lucru este prevăzut în legislaţia europeană şi românească.

Până când vom primi acest Studiu, vă atragem atenţia asupra unor elemente care apar în dezbaterile din SUA privind folosirea acestei tehnologii şi vă adresam câteva întrebări:

– Cantitatea de apă utilizată pentru această tehnologie este uriaşă, numai pentru iniţierea tehnologiei fiind necesari aprox. 35.000 mc apă. Având în vedere faptul că zonele acordate de Guvernul României spre exploatare, în sudul Dobrogei, fac parte din una dintre cele mai secetoase regiuni ale României, credeţi că populaţia din aceste zone va fi afectată de coborârea dramatică a pânzei freatice a apei?

– Fluidul folosit conţine un număr de aprox. 750 substanţe chimice diferite dintre care peste 650 substanţe chimice sunt considerate cancerigene, în conformitate cu Legea privind Siguranţa Apei din SUA. În 2011, Camera Reprezentanţilor a SUA a confirmat aceste date. Pe de altă parte, Agenţia pentru Mediu a SUA a identificat o serie de izotopi radioactivi care sunt, de asemenea folosiţi în această tehnologie, cum ar fi izotopi de xenon, iridium, scandium, krypton. Aceste substanţe sunt cunoscute ca afectând pielea, ochii, sistemul respirator şi sitemul gastro-intestinal. Întrebare pentru întregul Guvern al României: aţi aprobat otrăvirea populaţiei României cu bunăştiinţă?

– Perimetrele oferite cu generozitate de Guvernul României pentru exploatare se află în apropierea frontierei cu Bulgaria, ţară care de curând a interzis folosirea tehnologiei de fracţionare hidraulică. În conformitate cu prevederile Convenţiei Espoo, privind afectarea transfrontalieră a mediului, obligaţia României era de a solicita Bulgariei aprobarea pentru această investiţie. Dacă nu a făcut-o România este pasibilă de sancţiuni financiare uriaşe din partea organismelor europene.

– Aţi analizat, domnule Borbely impactul acestei tehnologii asupra creşterii riscurilor seismice, având în vedere că, în apropiere se află falia Sabla, cu potenţial seismic extrem de ridicat?
Aşadar, domnule ministru Borbely, aşteptăm răspunsuri la aceste întrebări, răspunsuri cu care ar fi trebuit sa ieşiţi public până acum! Dacă nu o veţi face, vă somăm: DEMISIA!

| Jurnalul.ro

10 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cred cu tarie ca Domnul Borbely trebuie sa demisioneze,deoarece daca air fi fost in Germania si era prins in vreun scandal,din politete ar trebui sa si fi dat demisia

  2. Raicu Constantin

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ma intreb si va intreb oare este posibil ca in viitorul previzibil acesti vanduti sa fie pedepsiti . Nu as vrea sa ca pedeapsa sa fie alta decat aceea care o pregatesc ei pentru alti: infometare , insetare otravire lenta si cancerizare .
    Romani nu trebuie sa va fie frica ! Frica insoteste pedeapsa .
    Aplicati pentru restabilirea normalitatii , Iesiti in strada . Comunicati tuturor ceeace voi deja stiti !
    Raicu Ctin
    5.04.2012

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nerusinatul nostru de ministru si toti din ceata lui nu numai ca vrea sa ne otraveasca dar si vrea sa scape Europa de Romania si o ajuta din rasputeri, asa cum dicteaza cei de la Budapesta, SUA. Nu inteleg cum ar putea sa conduca un strain care are sange unguresc si ura fata de straini, voi nu vedeti ca si ce se intampla intre parlamentari este un teatru de papusi??????? Astazi castigi tu maine eu, si tot asa, iar maghiarii isi urmaresc scopurile lor si incet va vedea bucurestiul ca nu va mai conduce o tara si doar jumatate. Minciuna este sloganul parlamentarilor, asta e la putere :(((

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Laszlo Borbely si-a prezentat demisia in fata premierului. Ungureanu preia postul, interimar...

    Aceasta idee mi se pare destul de bine ancorata in realitate: acest jaf la drumul mare ce vizeaza padurile, apa, cuprul, aurul si cam tot ce se mai poate gasi in Romania se face cu atata disperare pentru ca nimeni nu va mai fi tras la raspundere in momentul in care isi va face aparitia Noua Ordine Mondiala cu Guvernul Mondial.

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    da domnule... da-ti demisia dom' ministru, ca urmatorul care o sa vina dupa tine o sa fie mai breaz... voi chiar mai credeti in minuni?

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    va bucurati degeaba.
    ungurul asta a stat impotriva proiectului de la rosia montana si a declarat ca nu va da nici un acord de mediu pentru explorarea si exploatarea gazelor din sisturi pana nu va fi sigur ca metodele nu sunt poluante.
    l-au strans de gat sa-si dea demisia.
    jidovul MRU i-a luat locul ca sa desavarseasca planul fara oprelisti.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    si inca ceva.
    problema explorarii-exploatarii gazelor din sisturi este cea mai grava problema in Romania la ora actuala. restul sunt plimbari prin parc. umblam cu sicriele dupa noi. moartea sta la usa.

    http://www.b-o.ro/
    http://forum.b-o.ro/showthread.php?p=21517#post21517

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Din pacate nu prea avem guvernanti care sa fie interesati de efectele actiunilor lor, ci doar unii care vor sa-si umple buzunarele.

  1. Pingback: Ipoteză: Cutremurele din Italia s-au produs din cauza exploatării gazelor prin fracționare hidraulică | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam si tara

  2. Pingback: La Mangalia se poate: Referendum în ziua alegerilor parlamentare privind exploatarea gazelor de şist | † APOLOGETICUM: Ortodoxie, neam şi ţară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*