Atentie preoţi şi ierarhi: Sinodul BOR interzice implicarea în politică, conform Sfintelor Canoane

La data de 6 martie 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a reexaminat hotararea sa nr. 410, luata in sedinta de lucru din 12 – 13 februarie 2004, privind problema implicarii preotilor in politica, care preciza urmatoarele:
„CU PRIVIRE LA IMPLICAREA CLERULUI IN POLITICA, SFANTUL SINOD ISI INNOIESTE PUNCTELE DE VEDERE SI RECOMANDARILE DIN 13 – 14 FEBRUARIE 1996 SI 23 – 25 FEBRUARIE 2000 SI, IN LUMINA ACESTORA, HOTARASTE:

 1. In calitatea sa de cetatean al Patriei si de parinte duhovnicesc al tuturor enoriasilor sai, indiferent de orientarea lor politica, preotul are libertatea, binecuvantarea si indatorirea ca, de pe pozitia si prin mijloacele care-i sunt specifice, sa participe la viata cetatii, sprijinind activitatile menite sa promoveze binele obstesc si impotrivindu-se oricaror masuri sau activitati care se dovedesc a fi in contradictie cu invatatura si morala crestina ortodoxa. Optiunea sa politica se exprima prin vot.

 2. In conformitate cu Sfintele Canoane ale Bisericii Universale (6 Apostolic, 7 Sinodul IV Ecumenic, 10 Sinodul VII Ecumenic, 11 Sinodul local Cartagina), care stipuleaza ca printre indeletnicirile incompatibile cu slujirea si demnitatea clericului se numara si aceea de “a primi asupra sa dregatorii sau indeletniciri lumesti”, arhiereului, preotului, diaconului si monahului ii este interzis sa faca politica partinica, sa fie membru al unui partid politic, sa participe la campanii electorale, sa candideze si sa devina membru al Parlamentului sau Consiliilor locale, primar, viceprimar sau sa ocupe functii in administratia publica centrala si locala. Cel care va incalca aceste reguli, precum si legamantul depus la hirotonie, se incadreaza in prevederile art.3, lit. “d” si “e” din Regulamentul de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane, avand de ales intre cariera politica si misiunea preoteasca, pentru totdeauna, fara drept de revenire in cler. Abaterile de acest fel vor fi judecate in Consistoriile eparhiale.

 3. In acelasi timp, Sfantul Sinod face un calduros apel catre liderii partidelor politice din Romania sa nu permita recrutarea de membri din randurile clerului si nici folosirea in scopuri politice a persoanelor, spatiilor, slujbelor si insemnelor bisericesti. Sfantul Sinod ii asigura ca Biserica – pastrandu-si echidistanta fata de partide – va continua sa se implice in politica generala a tarii, contribuind – prin mijloace specifice – la apararea democratiei, a libertatii, a credintei in Dumnezeu, a independentei si integritatii Patriei, respingand orice forma de totalitarism comunist ateu, precum si orice forma de extremism.”
Constatand, insa, necesitatea disocierii angajamentului preotului in politica partinica, de prelungirea activitatii sale pastoral-sociale in viata comunitatii locale, in calitate de consilier local sau consilier judetean independent, avand aprobarea chiriarhului sau, in urma discutiilor care au avut loc si a convergentei opiniilor exprimate, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat:
„Mentinerea hotararii Sfantului Sinod nr.410/2004 privind interzicerea implicarii clerului in politica. Totodata, aplicand principul iconomiei (pogoramant, dispensa), Sfantul Sinod hotaraste ca, de la caz la caz, preotii care isi exprima, in scris, dorinta de a candida numai ca independenti si numai pentru Consiliile locale si Consiliile judetene sa primeasca aprobarea chiriarhilor lor. Aprobarea va fi acordata in urma analizei solicitarilor preotilor respectivi, intr-o sedinta a Permanentei Consiliului Eparhial si numai acelora considerati capabili sa promoveze interesele comunitatii in Consiliile locale si in Consiliile judetene. Daca, insa, se dovedeste ca preotul nu corespunde cerintelor mandatului incredintat, de a lucra si apara interesele comunitatii locale, atunci i se va retrage aprobarea. Aceasta hotarare adoptata de Sfantul Sinod este aplicabila numai pana cand se vor gasi membri ai laicatului ortodox, bine pregatiti, pentru a reprezenta interesele comunitatilor locale in care se afla si ortodocsi.”

Basilica.ro

“Nici o slugă nu poate să slujească la doi stăpâni. Fiindcă sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va ţine şi pe celălalt îl va dispreţui. Nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona.” (Luca 16: 13);

“Şi a zis lor: Scris este: “Casa Mea, casă de rugăciune se va chema, iar voi o faceţi peşteră de tâlhari!” (Matei 21: 13);

“Iar Petru şi apostolii, răspunzând, au zis: Trebuie să ascultăm pe Dumnezeu mai mult decât pe oameni.” (Fapte 5: 29).

| Iisus este Domnul

Vedeţi, vă rog, şi:
De ce România merge rău

21 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Stai sa vezi ce o sa fie la sate........la babutzele alea, care habar nu au ce e cu ele...ele voteaza cu imaginea, trandafirii, porumbeii, manutza......... :)))))))))))))))) Vine cu urna la sat acolo...o sa fie prostiti si preotii, ii mai promite un acoperis nou la casa...Nu vreau sa lovesc in preoti, stiu ca sunt o turma de preoti si calugari...cu adevarati intru Hristos.

 2. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  http://www.youtube.com/watch?v=u0OK3O59C5Q

 3. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  cand este vorba de Tara Ta in care te-ai nascut , Pamintul pe care-l calci , de aerul pe care-l respiri , de copacii si gradinile frumoase , de munti si dealuri mai semeti mai frumosi , de apele lin sau mai repezi curgatoare , de maiestria cantarii pasarilor si de tot ce ne inconjoara ...

  adu-ti aminte ...!

  adu-ti aminte de CELE ce te inconjoara/
  munti, ape , pamint si isvoara' ,/
  Caci ACESTEA NU TE TRADARA ! /
  cand toate acestea /
  SLAVESC PE CREATOR /
  si SLAVESC PE LIMBA LOR ! /,
  cum poti ROMANE ca sa uiti ! /
  Ca esti DATOR /
  nu , antihristilor !/
  CI acelor ce Te Inconjoara /
  munti, ape , pamint si isvoara' /
  caci TOATE ACESTEA VOIOS ,/
  DAU SLAVA si CANTA lui HRISTOS/
  Cu frumusetea si maretia Lor /
  Acestea te INCANTARA /
  din primii zori de zi /
  Si din fasa , ti se aratara ' /
  cand ai inceput a ganguri !/
  atunci , adu-ti aminte
  de NEAM si TARA /
  de aceasta SFANTA GLIE SI MOSIE /
  sa ne-o aparam , de robie ! /
  caci e DULCEA ROMANIE ,/
  si lui DUMNEZEU sa ne inchinam /
  MAICII DOMNULUI SA NE RUGAM !/
  ATAT pe INIMA TA SA SCRIE, /
  HRISTOS , NEAM si ORTODOXIE /
  adu-ti aminte de CELE , ce te inconjoara/
  munti , ape , pamint si isvoara '/
  caci ACESTEA NU TE TRADARA !...

 4. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  In conformitate cu Sfintele Canoane ale " BISERICII UNIVERSALE "... ???

 5. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  http://www.youtube.com/watch?v=KcWNg903xAY&feature=related

 6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  În afară de „apararea democratiei”, lucru iluzoriu şi aberant, sunt de acord cu cele scrise şi rânduite de Sinod.

  Curios lucru însă că acum îşi amintesc de Sfintele Canoane. Au existat atâtea şi atâtea momente, implicând abateri şi erezii, care cereau respectarea, aplicarea şi impunerea Sfintelor Canoane. Acolo de ce nu s-a pomenit de Sfintele Canoane şi acum dintr-o dată ele există ?

 7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Vi se adreseaza un harghitean.Preotii catolici fac popaganda si campanie electorala in timpul slujbelor iar in ziua votului spun enoriasilor unde trebuie pusa stampila ! Bravo lor ! Ortodocsii nostri stau ca fraierii,nu au voie sa se implice,nu le da voie Daniel si sleahta sa! Ale cui interese le slujeste biserica ortodoxa,se doreste destramarea tarii?Preotii ortodocsi trebuie sa se implice in viata politica,asa cum o fac si cei catolici,ei pot avea o mare influienta in rindul enoriasilor(cel putin aici,in Ardeal),si este pacat sa nu o faca !

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   Tinere "Nelutu", atata tip cat candidatii, majoritatea nu au treaba cu Biserica, nu se spovedesc si nici nu se Impartasesc si asta sa o faca permanent, nu doar inainte de alegeri..........preotii nu ar trebui sa sa se bage in campanie sau sa faca propaganda lor..........Atunci cand va aparea un nationalist pur, crestin-ortodox, da am putea sa comentam...Cum zicea un parinte..........Sa l cercetam pe candidatsa vedem ce viata intru Hristos are..........noi suntem milioane de ortodocsi, cum sa ne conduca, unul cu relatii la penticostali, unul care da icoana jos , care nu i pasa de istoria neamului! Pot deschide ochii enoriasilor, preotii.......cu niste vorbe, sa fie atenti pe cine voteaza, dar sa faci propaganda dupa slujbe, la cine? La niste oameni lacomi dupa putere? Nu frate.........

   • Traiasca Legiunea si Capitanul!

    In primul rind,nu sunt"tinere"!In al doilea rind,pacat ca ti-ai luat pseudonimul de "Legionarul"!Daca si aceia erau cu ideile tale,precis nu intrau in istorie!Si cu aceasta gata,nu mai polemizez cu unul dinafara Ardealului,tot nu intelegi ce ne doare!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

     Bre, astia din ardeal au un sentiment de superioritate fata de restul tarii..........Moldova e inima ortodoxiei romanesti.

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   @Nelutu
   Oare in Ardeal este nevoie ca preotul sa-ti spuna pe cine votezi? Daca nu esti convins singur de nocivitatea UDMR-ului atunci iti meriti soarta. Un preot poate sa zica foarte frumos sa votam pentru Romania Romanilor si cine are urechi de auzit, sa auda.

   • Traiasca Legiunea si Capitanul!

    DESTUL AM IMPROSCAT CU NOROI IN MULTI PREOTI SI NOI SI ALTII, UNII AU MERITAT, INSA NU ARE ROST SA SE BAGE VREUN CLERIC, SA FACA PROPAGANDA PENTRU VREUN CANDIDAT, ATAT TIMP CAT CANDIDATUL, NU DEMONSTREAZA VIATA INTRU HRISTOS...........IN AMANUNTE...CU ANI INTREGI...........NU INAINTE DE ALEGERI!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

     Nu ati inteles ce vreau sa spun.Preotul catolic sugereaza enoriasilor sa voteze un singur candidat,pe X-ulescu,in timp ce romanii se impart in tabere si fiecare voteaza cu alt candidat,in acest fel candidatul ungur obtine un numar de voturi mult mai mare decit orice candidat roman si cistiga alegerile!Stiti ce inseamna in Ardeal acest lucru?Inseamna folosirea limbii maghiare la toate nivelele administratiei publice si in toate institutiile statului ! Inseamna obligativitatea cunoasterii limbii maghiare atit de cei ce doresc sa ocupe o functie publica cit si de cei ce vor sa se angajeze in sectorul privat! De aceea spuneam ca preotii ortodocsi este bine sa ia exemplu de la confratii lor catolici si sa sugereze enoriasilor cu cine sa voteze!

     • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Nelutu
      In cazul candidatilor români, numarul lor este mai mare si pana la urma ar implica simpatiile politice ale acelui preot. Prin urmare, un preot trebuie sa recomande ce nu trebuie sa se voteze, iar oamenii vor trage concluziile personal.

     • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Este o idee minunata,felicitari! Sa o recomandam celor interesati,vom avea doar de cistigat !

 8. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  !!!luati-l ca mesaj informativ apreciati dvs daca merita afisat pe acest blogg...
  cine este daniel constantin ?...,daca tot vorbim de politichie !
  http://www.edituraherald.ro/authordetail.asp?cod_autor=239
  Romania , "Gradina MAICII DOMNULUI " ,
  INCOTRO ???

 9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Buna ziua. Mai posteaza parintele Timotei pe acest blog ? Doresc sa-l intreb ceva important, am o nelamurire. Multumesc pentru ingaduinta

 10. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  nu va mai certati caci cearta nu aduce nimic folositor , sa ne avem ca fratii din toate zonele Tarii , moldoveni , ardeleni, olteni ,munteni ,dobrogeni , caci cei ce se cearta la nimic nu foloseste ci doar pagubeste ! iar dezbinarea , ura se aseaza si mai greu pe aceasta Tara si astfel cu aceasta tactica draceasca , ne infasoara cei ce nu ne vor frati pe acest pamint romanesc si in aceasta Tara numita GRADINA MAICII DOMNULUI !
  mai bine sa ne rugam toti deopotriva la ACOPERAMINTUL SFANT AL MAICII DOMNULUI , sa PIARA antihristu din tara ! si cu slugile lui sa piara din asta Tara !
  BUCURA-TE, BUCURIA NOASTRA ACOPERA-NE PE NOI DE TOT RAUL CU CINSTITUL TAU ACOPERAMINT !
  amin!

 11. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  O CREDINTA , UN NEAM si O TARA !

  sa ne iubim TARA /
  caci FRUMOASA este
  sa ne iubim CREDINTA /
  ca in ADEVAR DAINUIESTE /
  ORTODOXA in CUVANT SFINTIT /
  DE HRISTOS SI APOSTOLI PECETLUIT /
  iar TRAIREA IN ORTODOXIE/
  sa nu uitati romani SA NE FIE /
  ADEVARATA BOGATIE /
  caci restul nimic se cheama /
  si nu sunt ce par a fi /
  O CREDINTA , UN NEAM si O TARA !/
  SA AVEM CREDINTA /
  SI VOM AVEA BIRUINTA /
  caci DUMNEZEU nu ne va uita /
  fie INCERCAREA cat DE grea /
  noi ATAT sa nu uitam /
  de ORTODOXIE /
  TRAIREA IN ADEVAR
  DE ACESTEA /
  SA NU NE LEPADAM/
  si la antihristi sa nu ne plecam./
  CRUCEA SFANTA SA n-o lasam/
  caci ESTE A NOASTRA CRUCE/
  CE DEPARTE O VOM DUCE /
  ca tot raul piara , din tara sa piara /
  piara din GRADINA DARUITA /
  de Maica Domnului SFINTITA /
  DE SFINTII si EROII Acestui Neam/
  oropsit si prigonit /
  insa poate , NU la nesfarsit !/
  si CREZUL nostru atat sa fie /
  ORTODOXIE , NEAM si TARA /
  UNITI TOTI intr-un CUVANT /
  si CU DUMNEZEU IN GAND /
  pe aici nu se trece ,/
  caci DUMNEZEU VA FACE LEGE /
  CU AL SAU CUVANT/
  pe acest pamint/
  pamint bogat /
  dar mult pradat /
  de tradatori de neam si tara /
  ce in fata antihristilor se plecara /
  si obarsia si-o uitara ./
  Sa ne iubim TARA /
  caci FRUMOASA este /
  sa ne iubim CREDINTA/
  CA IN ADEVAR DAINUIESTE /
  Amin!

 12. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  HRISTOS S-A INALTAT !

 1. Pingback: Preoți care au coborât de pe amvon ca să „predice” de pe panourile publicitare - moldNova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*