Bugetarii care nu vorbesc limba română vor putea fi concediaţi

Senatul a adoptat, luni, o iniţiativă legislativă care prevede desfacerea contractului de muncă al salariaţilor la instituţiile, autorităţile publice şi la alte unităţi bugetare, care refuză să vorbească limba română, insultă în public, distrug sau înlătură o emblemă, un drapel, insignă sau alt simbol al statului român, potrivit Agerpres. Acest proiect de lege a fost primit cu bucurie în primul rând de românii din Harghita şi Covasna, unde aceştia sunt minoritari şi se lovesc regulat de atitudinea discriminatorie a funcţionarilor publici care refuză să vorbească limba oficială a statului român sau afişează pe instituţii simboluri ale aşa-zisului Ţinut Secuiesc.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 53/2003 – Codul Muncii a fost iniţiată de deputatul independent Daniel Oajdea şi precizează faptul că încadrarea salariaţilor la instituţiile, autorităţile publice şi la alte unităţi bugetare se face numai prin concurs sau examen, după caz, şi cu îndeplinirea condiţiilor de bază ca orice persoană angajată pe teritoriul României să cunoască limba română, scris şi vorbit.

”Orice persoană care constată că în aceste instituţii sunt angajate persoane care nu cunosc limba română se poate adresa cu o sesizare scrisă instituţiei în cauză sau celor ierarhic superioare prin care se semnalează acest lucru, persoanele nominalizate urmând să fie examinate în maxim 15 zile de la depunerea sesizării”, se mai arată în proiect.

Potrivit iniţiatorului, Ministerul Educaţiei este obligat să elaboreze un ghid care să cuprindă nivelul de cunoaştere al limbii române, în baza căruia se va face apoi evaluarea angajaţilor. ”Pe teritoriul României toţi angajaţii statului trebuie să cunoască limba română la nivelul B sau C, în funcţie de poziţia ocupată”, precizează deputatul în expunerea de motive.

În expunerea de motive, iniţiatorul mai arată că proiectul de lege nu aduce atingere minorităţilor din România, nu afectează sau restrânge drepturile legitime ale acestora.

Senatul este prima Cameră sesizată, urmând ca propunerea de lege să fie transmisă Camerei Deputaţilor în forma iniţiatorului.

| FrontPress.ro

10 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cat au mai indurat romanii ardeleni la ei acasa pentru asta.... Slava Domnului ca in sfarsit s-a facut ceva si nu orice!

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Aleluia , cui nu-i place sa treaca granita 😉

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    in sfarsit se face ceva pentru poporul de adevarat roman.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    yes:)

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne-ajută, să sperăm că nu va rămâne în stadiul de proiect!

  6. Basarabeanu Liliana

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ce bucurie mi-ati facut!!!
    Nu am nimic cu nimeni dar e corect asa, ca cei ce vor sa traiasca in tara noastra sa se ...integreze!
    Lucrez de 8 ani in Italia si ar fii fost culmea sa pretind italienilor sa vb romaneste! Doar sunt si eu... minoritar pe taramurile astea,nu??
    Sa ne rugam pentru sanatatea domnului deputat Daniel Oajdea!
    Noi romanii ce am putea sa facem ca sa nu lasam sa ne scapa ocazia aceasta? Cum sa sprijinim proiectul, asa ca sa se vada ca noi romanii vrem sa ni se faca cu adevarat dreptate dupa atata timp?!
    Va rog domnule "admin", dati-ne o idee ca sa fim si noi alaturi de proiect si cu fapta nu doar cu rugaciunea!!!!
    Multumim anticipat.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    sunt total de acord cu aceasta initiativa si sper sa treca si de camera decizionala multumim initiatorului

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    frumos proect sa de-a DOMNUL sa devina lege..si sa fie si aplicata .multumim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*