Sfântul Ioan Gură de Aur: Dacă auzi pe cineva hulind, izbeşte faţa lui cu palma şi sfinţeşte-ţi mâna ta prin această lovitură

Dar pentru că a venit acum vorba despre hulă, vreau să cer de la voi toţi o singură răsplată pentru această cuvântare: ca să-mi mustraţi pe cei care hulesc în cetate. Dacă auzi pe cineva hulind la răspântie sau în for, du-te la el şi dojeneşte-l; şi chiar dacă trebuie să-l loveşti, nu pregeta: isbeşte faţa lui cu palma, loveşte gura lui, şi sfinţeşte-ţi mâna ta prin această lovitură. Şi dacă te va învinovăţi cineva şi te va duce la judecată, nu te împotrivi; şi dacă judecătorul de pe tribunalul lui îţi va cere socoteală, spune-i fără sfială, că a hulit pe Regele îngerilor. Căci dacă trebuie pedepsiţi cei cari hulesc pe regele pământului, cu atât mai vârtos cei cari îl batjocoresc pe Acela (al cerului). Este o fărădelege obştească, este o nedreptate care-i priveşte pe toţi şi îi e îngăduit orişicui să fie pârâtor.

Să afle şi creştinii şi păgânii, că creştinii sunt mântuitorii cetăţii, epitropii, supraveghetorii şi învăţătorii ei, şi să afle acest lucru şi cei desfrânaţi şi stricaţi, că trebuie să se teamă de slujitorii lui Dumnezeu, pentru că, dacă altă dată mai încearcă să grăiască aşa ceva, să se uite mai întâi în toate părţile şi să se teamă şi de umbra lor, de frică să nu-i auză vreun creştin şi apoi să sară asupra lor şi să-i pedepsească cu străşnicie.

N-ai auzit ce a făcut loan? A văzut pe un tiran stricând legea căsătoriei, şi fără sfială i-a spus în mijlocul pieţei: „Nu ţie îngăduit să ţii soţia fratelui tău Filip” (Marcu 6, 18). Eu însă nu te-am dus la tiran, nici la judecător, nici despre căsătorie nelegiuită, nici fiind vorba de tovarăşi de robie batjocoriţi, ci despre hulă faţă de Domnul pentru care îţi cer să pedepseşti pe cel de un rang cu tine. Dacă ţi-aş fi zis: „Pedepseşte şi îndreaptă pe regii sau judecătorii ce calcă legea, n-ai spune oare că am înnebunit? Şi totuşi Ioan a făcut aceasta, ceea ce înseamnă că lucrul nu e de loc peste puterile noastre. Acum cel puţin îndreaptă pe tovarăşul tău de robie, sau pe cel deopotrivă cu tine; chiar dacă e nevoie să mori, nu pregeta să îl dojeneşti; aceasta va fi pentru tine o mucenicie, pentru că şi loan a fost mucenic. Nu i s-a poruncit să aducă jertfă, nici să se închine la idol, ci şi-a pus capul pentru legile călcate în picioare; deci şi tu luptă-te pentru dreptate până la moarte, şi Dumnezeu se va lupta pentru tine.

Să nu-mi spui vorba aceea răsuflată: „Ce are asta de-a face cu mine? Nu e nimic între mine şi el”. Numai cu diavolul n-avem a împărţi nimic, însă cu toţi ceilalţi oameni avem multe lucruri care ne leagă laolaltă. Căci ei se împărtăşesc din aceeaşi fire ca şi noi, locuiesc acelaşi pământ, se hrănesc cu aceleaşi mâncări, au acelaşi Stăpân, au primit aceleaşi legi, sunt îmbiaţi la aceleaşi bunuri ca şi noi. Vorba ta e o vorbă satanică, o cruzime diavolească. Deci să nu spunem aşa ci să arătăm fraţilor grija care se cuvine.

Eu însă un lucru vă făgăduiesc şi vă chezăşuiesc vouă cu tot dinadinsul: dacă voi toţi, ce sunteţi de faţă, aţi vrea să vă îngrijiţi de mântuirea cetăţenilor oraşului acestuia, în scurtă vreme se va îndrepta toată cetatea, deşi numai foarte mică parte din ea e acum aici, o parte foarte puţin numeroasă ca mulţime, însă cuprinsă de cea mai mare evlavie. Să împărţim deci mântuirea fraţilor noştri; căci e de ajuns un singur om înflăcărat de râvna (credinţei), ca să îndrepte tot poporul. Dar fiindcă acum nu e aici numai unul, nici doi sau trei, ci o mulţime aşa de mare, care ar putea să se îndeletnicească cu îngrijirea celor cuprinşi de nepăsare, nu din pricina slăbiciunii lor, cât din pricina trândăviei noastre pier şi scapătă cei mai mulţi dintr-ânşii.

Dar nu e ciudat, când vedem o bătaie în piaţă, să ne ducem acolo şi să împăcăm pe cei ce se bat: (dar ce vorbesc de bătaie? dacă am vedea că a căzut un măgar, toţi punem mâna şi deopotrivă ne grăbim să-l ridicăm în picioare), iar de fraţii, cari pier să nu avem nici o grijă? Măgarul e hulitorul, care neputând duce povara mâniei sale, s’a poticnit; du-te, ridică-l cu vorba, cu fapta, cu blândeţea, cu străşnicia; să fie leacul felurit. Şi dacă în astfel vom orândui ale noastre, şi ne vom îndeletnici cu îndreptarea semenilor noştri, în curând, când se vor fi învăţat şi ei să primească dojenile noastre, le vom fi plăcuţi şi ne vor simţi lipsa, şi ceea ce e mai presus de toate, ne vom înfrupta din bunurile puse la păstrare, de care deie Domnul să avem cu toţii parte, prin harul şi bunătatea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care şi cu care se cuvine Tatălui şi Duhului Sfânt slavă, putere şi mărire, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

extras din Predici la Statui – vol. I, de Sf. Ioan Gură de Aur

12 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Admin. va rog dati-mi un link catre unul sau mai multe materiale din care sa reiasa in mod cert ca permisele actuale au cip asa cum afirmati.(nu speculatii sau ipoteze fara suport faptic ci date si dovezi la nivel tehnic). Astept orice material in acest sens la adresa, [email protected] Va multumesc.

 2. Ioan Pelasgul

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  http://www.youtube.com/watch?v=vxYSsdELTxk

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Părintele Iustin cum se mai simte?

 4. Valentin Dorneanu

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  aș vrea spre lămurirea mea să întreb de ce în BOR nu mai există nici un sentiment de frăție între ierarhi și preoți, nu mai spun între credincioși și arhipăstori, între care e doar indiferență și distanță
  totul e o dictatură

 5. Valentin Dorneanu

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  adică eu - omul de rând ar trebui să mă bucur la vederea la televizor a patriarhului - să fie pt mine ca o lumină care-mi schimbă viața cuvântarea unui așa mare și luminat ierarh. sau a orcărui mitroppolit etc.
  la fel și când văd în parohie un episcop sfințind un nou lăcaș ar fi trebuit să simt acea bucurie că e mai marele nostru și are grijă în măsura în care poate de sufletele noastre. dar văd numai fețe crispate cineva dintre oamenii bisericii intreabă - a venit "ipeseul" ? -da, da, a venit acu 5 minute - răspunde altcineva crispat ... și totul continuă la nivelul atitudinii și la oamenii de rând

 6. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  rugaciune ,

  Ai mila DOAMNE si de noi/
  ca lupu paznic o’ fost pus la oi/
  si n-avem un pastor sfintit ales/
  de HARUL TAU CEL SFANT CULES/
  sa ne duca la pasune’aleas/
  unde-i iarba cea frumoas’./
  Si s-arat DOAMNE ,
  lupii din apus/
  la Rasarit , o’ ajuns/
  si vor Doamne a darama /
  ce este Sfant,Curat zidit cu mana Ta/
  cu Mana Ta DAT SI LASAT/
  acestui neam oropsit si prigonit/
  mereu de altii /
  ce si-au dorit /
  a fi stapani ai acestei natii/
  si vor Doamne a spurca /
  CE- I TAINA SFANTA si LASATA /
  de Mina Ta Data /
  la strabuniI si SFINTII Acestui Neam
  unde SFANT SANGELE TAU s-a varsat /
  in vin aratat/
  si unde SFANT TRUPUL TAU /
  s-a Jertfit /
  Si In paine s-o implinit /
  CUVANTUL TAU SFANT LASAT /
  “fericiti cei ce n-au vazut /Dar au crezut”/.
  asa am fost Doamne /
  si noi/
  cei asupriti de poveri si nevoi /
  caci boul le rabda toate /
  dar pina cand Doamne/
  caci nu mai poate /
  cand biciul raului se pune/
  si corvoada nu apune!/
  astfel ochii ne inaltam/
  si la Tine Doamne ne rugam/
  VINO DOAMNE MAI CURAND /
  sa dai cu spurcaciunea jos/
  si maturand /
  AI MILA DOAMNE SI DE NOI /
  caci lupu paznic o fost pus la oi/
  amin!

 7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Părintele Iustin se simte bine şi cam peste o săptămînă se externaează. Sănătate doresc Părintelui , Doamne Ajută .

 8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  catre Ioan Pesleagul, Stiam acel video dar daca veti studia putin problema veti afla ca nu cipul este cel care explodeaza ci eticheta metalica. Daca socotiti acel video ca si dovada, atunci restul acestui dialog nu are sens. Ce bune ar fi niste dovezi, dar culmea nimeni nu le poate produce si mai curios este ca avem ca obiect de studiu o bucata de plastic si nu o nava extraterestra...

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   @oldsyle00
   Autoritatile au anuntat acest lucru inainte de aparitia noului permis. Daca citesti normativa europeana dupa care s-au facut noile permise, ai sa vezi ca prevede un microcip.
   http://apologeticum.ro/2009/01/02/in-romania-noile-permise-auto-contin-un-cip-electronic/

 9. crestinul ortodox

  Traiasca Legiunea si Capitanul!

  " FERICITI CEI CE N-AU VAZUT , DAR AU CREZUT ! " spune MANTUITORUL
  iar CUVANTUL din apocalipsa SFANTULUI IOAN , Vrei sa vezi Apocalipsa si apoi sa crezi ?
  nu-i mai intelept sa crezi CUVANTUL SFANT , sa nu iei blestematul de numar al fiarei , NU ! cip sau biometrie nici pe acte , nici pe corp si sa fugi de inselaciunea amarnica si iadul vesnic...
  Oare nu este mai bine asa sa nu iei acestea , decat sa traiesti apocalipsa spre pierzare ! si nu spre mantuire !
  de asta A dat Semnalul , Parintele IUSTIN PARVU si ma rog Ca BUNUL DUMNEZEU sa il tina sanatos , intrucat A Fost si Este "Glasul Celui ce striga in pustie "
  amin!

 10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  @oldstyle00
  o fi avand sau nu, nici eu nu stiu. oricum daca are, nu e cip biometric. insa uita-te atent pe spate si vei vedea codul de bare si 3 spirale una langa alta. ce vrei mai mult...?

 1. Pingback: Sfantul Ioan Gura de Aur: Daca auzi pe cineva hulind, izbeste fata lui cu palma si sfinteste-ti mana ta prin aceasta lovitura « Saccsiv's Weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*