Sustinem CAMPANIA: EXPULZAREA ambasadorului maghiar, O OBLIGATIE a Președintelui Băsescu

În urma declarațiilor făcute de ambasadorul Ungariei la București, Fuzes Oszkar, conform cărora ar avea dovezi că scriitorul Nyiro Jozsef nu a fost antiromân sau antisemit, neprezentând însă nicio probă în acest sens, publicația Ghimpele cere președintelui României, Traian Băsescu, expulzarea de urgență acestuia pentru nerespectarea atribuțiilor de ambasador și de implicare în politica națională.

CAMPANIA GHIMPELE: EXPULZAREA ambasadorului maghiar, O OBLIGATIE a Președintelui Băsescu fuzes oszkar 630x367

Ambasadorul Ungariei la București, Fuzes Oszkar / foto: tirgumureseanul.ro

EXPULZAREA ambasadorului maghiar, O OBLIGATIE a Președintelui Băsescu / INTACT IMAGES/ Foto: Karina Knapek

Înhumarea rămăşiţelor scriitorului Nyiro Jozsef în cimitirul romano-catolic din Odorheiu Secuiesc  a stârnit un adevărat război diplomatic între România și Ungaria. Dorința acerbă de înhumare a scriitorului în Odorheiu Secuiesc, susținută prin intervenţia Parlamentului Ungar și sprijinită de Partidul Civic Maghiar din România (PCM), a dat naștere la o mulțime de declarații de de-o parte şi de alta a oficialilor celor două țări.

Cu toate că statul român și-a exprimat dezacordul faţă de reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef în țara noastră, precizând că activitatea acestuia indică o atitudine antisemită, mai mulți reprezentanți la nivel înalt ai statului ungar s-au întrecut în a critica Guvernul. Printre aceștia au fost Președintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, venit în România la invitația PCM și ambasadorul Ungariei, Fuzes Oszkar, recunosct ca recidivist în declarații și atitudini sfidătoare la adresa statului român.

Săptămâna trecută, Fuzes Oszkar a afirmat că statul ungar ar avea probe care arăta că scriitorului Nyiro Jozsef nu a fost nici antiromân, nici antisemit, în pofida cumulului de documente publice care arată contrariul.

De altfel, declarațiile ambasadorului a scandalizat și Federaţia Comunităţii Evreieşti din România, care și-a exprimat “indignarea şi imensa amărăciune” faţă de vestea înhumării scriitorului maghiar Jozsef Nyiro în România. ”În numele evreilor trăitori în România de astăzi, dar şi a zecilor de mii care au luat drumul fără de întoarcere al lagărelor naziste, pentru a fi arşi în coşurile fumegânde neîncetat de la Auschwitz, Birkenau şi din alte lagăre ale morţii, exprimăm indignarea şi imensa amărăciune cu care am luat aflat faptul că scriitorul maghiar Jozsef Nyiro va fi înhumat în pământ românesc, la Ordoheiul Secuiesc”, declara preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, deputatul Aurel Vainer, într-un comunicat transmis AGERPRES.

“Osemintele unui astfel de personaj nu au de ce să fie înhumate la Odorheiul Secuiesc. Cu atât mai mult că se au în vedere procesiuni oficiale, în care memoria acestui personaj, individ de tristă amintire, nu trebuie admisă nici acum şi nici când. Memoria evreilor şi a românilor care şi-au pierdut viaţa în perioada de după 15 octombrie 1944 în apropierea înlăturării regentului Horthy, nu ne permite să fim ingăduitori şi să dăm uitării fapte şi nume de tristă amintire!”, sublinia Vainer.

În ultima vreme, Ozkar a devenit agent electoral al extremiștilor maghiari din UDMR și PCM, informează ziarul „Zi de zi – Tâgu Mureș”. Conform jurnaliștilor din Târgu Mureș, ambasadorul maghiar și-a depășit cu mult fișa postului, rezervând câteva ore din programul diplomatic pentru un tur de forță unde a vrut să cunoască candidații de la alegerile locale PCM și UDMR pentru Primăria Târgu-Mureş şi preşedinţia Consiliului Local.

Înainte de a-și încheia turul, oficialul maghiar și Consulul General de la Miercurea Ciuc, dr. Zgigmond Barna Pál, s-au oprit la Primăria din Târgu-Mureș pentru o scurtă vizită, reafirmând o prietenie mai veche. „Avem o relaţie foarte strânsă şi bazată pe încredere cu domnul primar, bineînţeles că nu mă pot amesteca în treburile interne, în alegeri, dar a fost foarte important pentru mine să mă informez despre planurile şi viziunea domnului primar”, a explicat ambasadorul pentru cotidianul „Zi de zi”.

Nu a fost prima vizită a oficialului în orașul Târgu-Mureș. Diplomatul ungar nu este străin de scandalul de la UMF Târgu-Mureș. Conform jurnalistului Dan Tănasă, UDMR alături de Oszkar Fuzes au demarat un adevărat război împotriva conducerii UMF Târgu Mureș prin care încearcă separarea pe criterii etnice a universității, în ciuda faptului că în acest moment etnicii maghiari pot învăța fără probleme la Targu Mureș. În război nefiind încâlcate doar autonomia universitară, ci și cele mai minime uzanțe diplomatice, fără să existe o reacție a Guvernului, condus atunci de Mihai Răzvan Ungureanu.

Un alt eveniment revoltător a avut loc la Cluj Napoca, la o comemorare a Trianonului, unde Consulul Ungariei, Szilagyi Matyas, prezent la eveniment s-a arătat dezamăgit de slaba unitate a maghiarilor, declarând   data de 4 iunie este “ziua tragică a naţiunii maghiare”. Mai mult decât atât, la manifestarea din Cluj-Napoca s-a recitat din opera criminalului de război Wass Albert.

Noi privim nu spre trecut, ci spre viitor, iar acest moment simbolizează unitatea tuturor maghiarilor de pretutindeni, tradiţia şi păstrarea identităţii naţionale. În fiecare an în 4 iunie, pe de-o parte, comemorăm ziua tragică a naţiunii maghiare, iar pe de altă parte, este ziua de reflexie, cum trebuie să asigurăm unitatea naţională în viitor. Acest lucru se poate face doar într-un mod constructiv”, a spus Consulul Ungariei.

Ignoranța autorităților maghiare față de subiectul extremismului antisemit  a stârnit și numeroase reacții internaționale. Conform unui articol publicat de jurnalistul Dan Tănasă, evreii din peste 50 de țări condamnă implicarea Ungariei în comemorarea scriitorului Nyiro Jozsef. Organizația evreiască B’nai B’rith International, cu membri din 50 de țări, a trimis o scrisoare deschisă către Prim-Ministrul Ungariei, Viktor Orban, ca urmare a implicării Ungariei în reînhumarea scriitorului antisemit Nyiro Jozsef și profanarea a două monumente ale Holocaustului din Budapesta, subiect dezbătut pe larg de publicația britanică Huffington Post. Organizația evreiască își exprimă dezacordul privind afișarea publică a unor sentimente anti-Semite și pro-Naziste ale autorităților de la Budapesta cu ocazia slujbei de comemorare a scriitorului Nyiro Jozsef care a avut loc la Odorheiul Secuiesc, eveniment la care a fost prezent și Kover Laszlo, Presedintele Parlamentului Ungariei, dar și Jobbik Gabor Vona, liderul Partidului Naționalist din Ungaria.

Partea amuzantă a poveștii înhumării lui Nyiro Jozsef, scriitorul care conform oficialului ungar nu ar fi fost antisemit și antiromân, este tocmai contrazicerea publică a ambasadorului ungar de către Asociației Profesorilor din Ungaria. Conform jurnalistului Dan Tănasă, prin intermediul portalului online Origo.hu, profesorii din Ungaria au publicat un manifest solid, denumit “Profesorii maghiari vorbesc de autori obligatorii antisemiţi în Curricumul Naţional“, față de decizia Guvernului de la Budapesta de a introduce în noul Curriculum Naţional Ungar autori consideraţi antisemiţi. În protest se fac mai multe referiri despre presiunea politică prin care au fost introduşi în noul Curriculum Naţional Ungar autori consideraţi antisemiţi, după ce a fost adoptată noua curiculă a învăţământului din Ungaria.

Ignoranța de care a dat dovadă oficialul maghiar, Fuzes Oszkar, nu s-a oprit însă aici. Pe lângă campania electorală evidentă pentru candidații UDMR și PCM și declarațiile pro față de un autor considerat antisemit și antiromân chiar de profesorii maghiari, Oszkar a dat dovadă de o sfidare fără precedent după ce a refuzat din motiv „ de timp” invitația lui Andrei Marga, Ministrul Afacerilor Externe, care dorea să ceară lamuriri cu privire la subiectul Nyiro Jozsef, delegând în schimb pe Adam Balazs, un simplu secretar, pentru a discuta cu autoritățile.

Pe această cale, Ghimpele cere expres Președintelui României, Traian Băsescu, să ia o poziție fermă cu privire la ambasadorul maghiar care și-a încălcat frecvent fișa postului: a mers în campanie electorală alături de candidați ai UDMR și PCM, a susținut un autor antisemit și antiromân și nu în ultimul rând a sfidat autoritățile țării, refuzând invitația unui ministru român de a discuta probleme ce țin de politică externă.

14 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    NU AR FI DE RAU AUGUR NICI EXPULZAREA LUI TRAIAN BASESCU IMPREUNA CU AMBASADORUL MAGHIAR , IN UNGARIA. SI NU AU DECAT SA SE BALACEASCA IMPREUNA IN BALATON.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cu siguranta trebuie luate masuri si impotriva ambasadorului si impotriva presedintelui parlamentului ungar.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    E bine ca ungurii isi dau arama pe fata si ca ii deranjeaza si pe evrei.Sa li se adune cat mai multe bile negre, ca prea si-au luat-o in cap!

  4. Roman constantin

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    basescu e antiroman, a actionat numai impotriva poporului roman, cum sa faca el asa ceva?

  5. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.youtube.com/watch?v=kqYCLYCQ2vs

  6. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.youtube.com/watch?v=dvs1R95Ksbo&feature=related

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pana ieri voia sa infiinteze "tinutul autonom" - peste noapte a devenit roman ? Voi chiar credeti ? Rolul unui presedinte (daca ar fi presedinte si nu un impostor) este de a uni, de a trai in pace cu vecinii, nu de a dezbina. De cand criminalii nu pot fi ingropati crestineste? (admitand - desi n-am convingerea - ca acela in cauza ar fi un criminal). Stiam doar de sinucigasi. Pai in cazul acesta, nici Basescu nu va putea fi - pentru ca este un criminal innascut, care a ucis o natiune. Dar sinucigas - e drept ca nu este - acesta mai intai omoara pe toata lumea mai bine - atat de egoist este.

    Nu cred ca ati facut bine postand articolul din ziar fara nici un comentariu - nu este un articol crestineste pentru ca personajul erijat in aparatorul natiunii este un impostor antiroman, antiortodox - si pana acum ati scris despre faptele acestui impostor. Nu inteleg de ce considerati ca lupul isi schimba si naravul o data cu parul...

  8. Valentin Dorneanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    în mod normal dacă Biserica funcționa cu oameni de bună credință ar fi dat anatema UE, masoneria și implicit pe acești slugoi - băsescu, tăriceanu, boc, ponta pe care oamenii nu-i mai suportă pentru sodomizarea și trădarea neamului

  9. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    CE-I ASTA !!!
    "..ci spre viitor, iar acest moment simbolizează unitatea tuturor maghiarilor de pretutindeni, tradiţia şi păstrarea identităţii naţionale .În fiecare an în 4 iunie, pe de-o parte, comemorăm ziua tragică a naţiunii maghiare, iar pe de altă parte, este ziua de reflexie, cum trebuie să asigurăm unitatea naţională în viitor. Acest lucru se poate face doar într-un mod constructiv."
    Consulul ...

    http://www.youtube.com/watch?v=zDlO1YTEcBc&feature=related

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Admirati perseverenta ungurilor in a-si apara conationalii dinafara granitelor,perseverenta lor in perpetuarea limbii si culturii specifice maghiare,cultivarea sentimentului nationalist ! Nu au vindut strainilor nici o palma de pamint din Ungaria,din contra,au cumparat terenuri dinafara tarii! Noua,romanilor,ne este rusine cu portul national,cu muzica populara(nu manelele),ne englezim limba,nu mai suna european "seviciu" ci "job"!Ne vindem pe nimic paminturile primului strain,nu conteaza de unde,doar asa vom ajunge sclavi pe glia strabuna! Ungurul este educat sa dispretuiasca tot ce este romanesc,pentru ei,romanii sunt "opincari si mamaligari"si au o expresie la adresa romanilor,"bidos ola",adica roman imputit !Ungurii cunosc foarte bine istoria Ungariei,cunosc toti scriitorii unguri,dar habar nu au de istoria Romaniei cu atit mai putin cunosc scriitorii si poetii nostri! Fiecare ungur este doritor sa bea o cana cu singe de roman,ne-ar face bucati daca s-ar ivi vre-un prilej! Acest individ care a sfidat autoritatea statului roman ar trebui scos cu suturi in fund de pe teritoriul nostru,la fel si consulii unguri!La ce trebuie consulate,pentru a intretine flacara iredentismului si sovinismului unguresc?

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Avem alta prioritate ! ALEGERILE LOCALE
    Oare nu este si asta o diversiune creata de Basescu, care sa ne abata atentia de la fraudarea alegerilor, care, s-ar parea ca este in plina desfasurare?
    http://www.newsro123.com/2012/06/dgipi-se-implica-in-spionarea.html

  12. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    si pe cine sa aleg , la aceste ALEGERI LOCAL:E , cand "Pestele de la cap se impute " , nu vedeti in ce 'r...' suntem , oare chiar nu se vede cu ochiul liber , sa aleg candidati independenti alta "La piovra parte..." a cata parte oare ? Iar CARACATITA Este Imensa , !!! DOAR BUNUL DUMNEZEU sa starpeasca ce este spurcat si necurat in asta TARA ; sunt 23 de ani de cand acceptam Compromisul din 'doua rele aleg pe cel mai putin rau ' si se vede ce-a facut si raul cel mic si raul cel mare caci tot lui necuratu slujesc si unu si altu' ; Pe cine sa aleg ? sa fac partasie cu marsavia acelora care ne tradeaza si ne vand , vand ce a mai ramas din Tara aceasta de vandut si fac alianta cu dracu pentru a trece puntea , care punte ? cea prin care noi suntem sortiti distrugerii ca natie , ca popor , si suntem sclavi si cersetori la usile strainilor sau sclavi in propria noastra TARA in care ne-am nascut , in Care s-au nascut Parintii nostri, Bunicii , Mosii si Stramosii nostri ;
    nu va dati seama si nu realizati dar acest pamint se Vinde parcela cu parcela la straini , se vand Resursele acestei TARI , date cu Mana LUI DUMNEZEU , Acestui Neam , Acestui Popor greu incercat de Vitregiile atator Secole si care a rezistat pina in Aceste Timpuri pe care le traim si ne este dat sa Vedem cu Ochii nostri cum Romania nu va mai fi a Urmasilor , Urmasilor , Urmasilor nostri !!!
    Oare ce este Atat de greu de Inteles ca se pregateste terenul pentru o prealabila si iminenta dictatura aceea cand O tara intreaga va fi ingenuncheata si Controlata de ...!
    acest vot uninominal ofera o singura cale cea spre -dictatura- intruacat nu vor mai exista alternative care sa se opuna Clar si Raspicat ... , intrucat este Limpede , daca oameni capabili cu Coloana Vertebrala , cu frica de Dumnezeu , de CREDINTA CRESTIN ORTODOXA din neam in neam si cu putine conturi in lei si euro, cu putine de acestea si care nu se inchina la lucrurile necuratului case ,vile ,masini bla,bla,bla nu au ce cauta si nu vezi in aceasta politichie astfel de oameni !La ce speri oare ! sa aleg si pe cine sa aleg ? , caci intr-adevar nu am pe Cine sa aleg !si de ce sa fac partasie cu cel care ma va vinde , "Mai bine Sarac dar Curat " spune o vorba inteleapta !
    toti sunt 'o apa si un pamint' , precum hienele , 'hiene ieri, hiene astazi' si vaneaza Muribundul Acesta numit ROMANIA , si trag de El poate... ,sper si eu , pina intr-o zi cand Se va Trezi si se va Destepta si mai sper sa nu fie in al 12 lea ceas , Aceasta Trezire ca atunci E prea Tarziu , Tarziu , Tarziu de tot ...
    'ai mila DOAMNE si de noi /
    ca lupu paznic o'fost pus la oi.../'
    amin!

  13. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.youtube.com/watch?v=o1XmouF5Aso&feature=related

  1. Pingback: ARTICOLE BLOGURI ORTODOXE (08.07.2012) « Saccsiv's Weblog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*