Cuviosul Paisie Aghioritul combate pe cei ce indeamna la liniste in problema actelor cu cip

Cu toate ca Parintele Paisie Aghioritul a scris foarte clar despre neacceptarea buletinelor electronice, nu doar despre cele care contin in mod vadit semnul 666, multi nu inteleg si ii rastalmacesc cuvintele. Sa facem cateva lamuriri, luand pe rand rastalmacirile lor:

1. Foarte multi din cei care nu vad un pericol in acceptarea actelor biometrice, vin cu urmatorul argument: Din moment ce avem cip si in telefon, din moment ce avem cod de bare pe toate produsele comercializate, de ce sa nu acceptam cipul si pe buletin, de ce sa nu acceptam codul de bare si pe buletin? Pentru acestia raspunde, cu ceva ani in urma, Parintele Paisie:

Parinte, a spus cineva: „Cum de folositi bancnota de 5.000 de drahme care are pe ea nr. 666? Acelasi lucru este si cu buletinul”.

Hartia de 5.000 este ban – si lira Angliei are pe ea pe regina Elisabeta; asta nu vatama. „Cele ale Cezarului, Cezarului” (Mt. 22:21; Mc. 12:17). Aici insa este vorba de identitatea mea, este ceva personal; nu este ban. Identitatea inseamna ceea ce inseamna si cuvantul; adica cineva se identifica cu cele pe care le declara. Ei pun pe diavolul si sa semnez ca il primesc. Cum sa fac asta?

Parinte, ce legatura are acest buletin de identitate cu pecetluirea?

Buletinul de identitate nu este pecetea; este introducerea pecetluirii.

(citat din „Cuvinte duhovnicesti II – Trezire duhovniceasca”, Ed. Evanghelismos, 2003, p. 198)

2. Unii spun ca Parintele Paisie Aghioritul a enuntat si el o parere, pe care si-a schimbat-o mai apoi, si ca nu ar fi vorbit din convingere si descoperire. Si fata de aceasta indoiala, Parintele Paisie mentioneaza discret si smerit, si nu cu fala si mandrie:

„Desigur, unii spun[1]: „Ei, acestea sunt o parere a unui calugar; nu este pozitia Bisericii”. Eu insa nu mi-am spus parerea mea, ci am formulat simplu cuvintele lui Hristos, ale Evangheliei, pentru ca propria noastra parere trebuie s-o supunem voii lui Dumnezeu, ce se exprima in Evanghelie”.

(Ibidem, p. 198-199).

3. Altii vor sa induca faptul ca alegerea buletinului electronic depinde de sfatul duhovnicului. De aceea, acestia sugereaza ca Parintele Paisie ar fi zis, in urma mai multor dezbateri, ca referitor la acceptarea buletinului fiecare sa faca dupa cum il sfatuieste duhovnicul lui, lasand sa se inteleaga ca si acceptarea buletinului poate fi o fapta buna, daca este facuta cu blagoslovenia duhovnicului. Adevarul insa este putin diferit. Parintele Paisie, datorita multelor tulburari din acea perioada pe baza actelor de identitate, si mai ales datorita invartosarii unora fata de pozitia sfintiei sale, intr-adevar a afirmat ca fiecare sa actioneze potrivit cu constiinta lui, insa a mai adaugat ceva, foarte important, iar acest adaos, cei care sunt procip, au omis sa il aminteasca. Redam citatul integral, spre o intelegere nerupta din context:

Parinte, lumea intreaba ce sa faca in legatura cu noile buletine de identitate.

Atunci cand va intreaba, voi cel mai bine sa le spuneti oamenilor sa intrebe pe duhovnicii lor si sa faca rabdare sa vada cum va actiona Biserica, pentru ca multi pun intrebari, dar putini inteleg raspunsurile. Deoarece eu am scris clar in brosura „Semnele vremurilor”: fiecare sa actioneze potrivit cu constiinta lui. Eu insa nu mi-am spus parerea mea, ci am formulat simplu cuvintele lui Hristos, ale Evangheliei, pentru ca propria noastra parere trebuie s-o supunem voii lui Dumnezeu, ce se exprima in Evanghelie. Desigur, unii spun: „Ei, acestea sunt o parere a unui calugar; nu este pozitia Bisericii”. Altii, spun cele contrare celor ce le-am spus eu, spunand ca le-a zis Parintele Paisie. Unii, care le aud, desi lucrurile sunt asa de serioase, nu intreaba daca sunt asa, daca intr-adevar le-am spus, ci le cred. Eu nu ma tem; le spun cu curaj. Vin si la Coliba si arunca 666 in cutie. In sfarsit, asta nu-i nimic! Intr-o zi mi-au pus o inscriptie pe usa … Am crezut ca a venit cineva, nu m-a gasit si a scris „lipseste”, ca s-o vada si altcineva. Dar ma uit mai bine, si ce sa vad? Era scrisa o ocara. O astfel de ocara n-am auzit nici cand eram mirean. Toata aceasta situatie va primi o maturatura buna, dar vom trece si noi o furtuna”. (Ibidem)

Asadar Parintele Paisie spune clar: Deoarece eu am scris clar in brosura „Semnele vremurilor”: fiecare sa actioneze potrivit cu constiinta lui. Deci aceasta este adevarata pozitie a Parintelui Paisie. Sa vedem asadar ce spune Parintele in brosura sa, pe care a tinut sa fie scrisa de propria sa mana, tocmai pentru a nu fi rastalmacita sau „corectata”:

Scrisoarea Parintelui Paisie Aghioritul referitoare la Semnele vremurilor, 666[2]

Dupa furtuna diavoleasca, va veni insorirea dumnezeiasca

In spatele duhului lumesc al „libertatii” de astazi, al lipsei de respect in Biserica lui Hristos fata de cei mai mari, parinti si dascali, care au frica de Dumnezeu, se ascunde sclavia duhovniceasca, stresul si anarhia, care conduce lumea la impas, la catastrofa sufleteasca si trupeasca.

Iar in spatele sistemului perfect de asigurare computerizata, ce se face prin „cartela” electronica, se ascunde dictatura mondiala, sclavia lui antihrist. „… ca sa-si puna semn pe mana lor cea dreapta sau pe frunte, incat nimeni sa nu poata cumpara sau vinde, decat numai cel ce are semnul, adica numele fiarei, sau numarul numelui fiarei. Aici este intelepciunea. Cine are pricepere sa socoteasca numele fiarei, caci este numar de om. Si numarul lui este sase sute saizeci si sase” (Apoc. 15:16-18).

Sfantul Andrei al Cezareii scrie urmatoarele: „Despre numele cel murdar al lui antihrist si despre talcuirea numarului precum si despre altele ce s-au scris despre acela, vremea le va descoperi si experienta celor intelepti…, dar nu a binevoit harul dumnezeiesc sa se scrie in dumnezeiasca carte numele lui cel pierzator. Insa cercetand cu ratiunea, cu adevarat multe (nume) se pot afla…”(Sfantul Andrei al Gezareii, Talcuire la Apocalipsa, cap.58, pp. 541-342, editie greaca).

Dar lucru ciudat este ca multi oameni duhovnicesti, pe langa faptul ca fac talcuirile lor proprii, se mai si tem cu o frica lumeasca de „punerea la dosar”, in timp ce ar fi trebuit sa se nelinisteasca duhovniceste, sa-i ajute pe crestini cu nelinistea cea buna si sa le intareasca credinta, si astfel sa simta mangaierea dumnezeiasca.

Ma mir cum toate aceste evenimente nu le creeaza probleme de constiinta! De ce nu-si pun macar un semn de intrebare la talcuirile mintii lor? Si daca il ajuta pe antihrist la pecetluirea lor, de ce mai trag si alte suflete la pierzare? Caci la aceasta se refera: „… ca sa insele, daca este cu putinta, si pe cei alesi”(Mc. 13: 22).

Se vor insela cei care le vor talcui pe acestea cu mintea lor. In timp ce semnele sunt foarte clare. „Fiara” de la Bruxelles a sorbit in computer cu 666 aproape toate statele. Cartela, buletinul electronic, „inainte mergatoare ale pecetluirii”, ce arata? Din pacate la radio ascultam numai timpul probabil.

Ce ne va spune Hristos? „Fatarnicilor, fata cerului stiti s-o judecati, dar semnele vremurilor nu puteti”(Mt. 16: 3).

Asadar, dupa cartela si dupa buletinul electronic, adica „indosarierea” persoanelor, ce se face pentru a inainta cu viclenie la pecetluire, vor spune mereu la televizor ca oarecare a furat cartela cutaruia si i-a luat banii din banca. Pe de alta parte vor face reclama „sistemului perfect”, adica pecetluirii pe mana sau pe frunte cu raze laser, a numarului 666, numele antihristului, care nu se va distinge cu ochiul liber.

Din pacate, iarasi „anumiti cunoscatori” ii vor „infasa” pe fiii lor duhovnicesti ca pe niste prunci, chipurile ca sa nu-i mahneasca. „Aceasta nu are importanta”. „Nu-i nimic, este destul sa credeti launtric”. Si, desi vedem ca Apostolul Petru, care s-a lepadat numai la exterior de Hristos, i s-a socotit aceasta cu adevarat lepadare, acestia se leapada de Sfanta pecete a lui Hristos, ce le-a fost data la Sfantul Botez, care este „Pecetea darului Sfantului Duh”, prin primirea pecetii lui antihrist si mai spun apoi ca Il au pe Hristos inlauntrul lor.

Din pacate, o astfel de logica aveau si unii „gnostici” pe vremea sfintilor mucenici, care incercau sa intoarca pe mucenici de la marturisirea lor, asa cum spune Sfantul Vasile cel Mare in „Cuvantul” sau la mucenicul Gordie:

„… multi incercau sa-l convinga pe mucenic sa se lepede numai cu gura si sa-si pastreze credinta in suflet prin aceeasi dispozitie launtrica, pentru ca Dumnezeu nu cauta la cele pe care le rosteste limba, ci la intentia omului. Insa mucenicul Gordie a ramas neinduplecat si a raspuns: „Nu sufera limba cea zidita de Hristos sa rosteasca ceva impotriva Ziditorului… Nu va inselati, Dumnezeu nu se lasa batjocorit caci din cele ce ies din gura sa, fiecare va fi judecat; din cuvintele tale te va indreptati si din cuvintele tale te va osandi”.

De asemenea, sub stapanirea lui Deciu, s-a poruncit crestinilor sa marturiseasca religia inchinatorilor la idoli, iar crestinii care au marturisit si au jertfit idolilor, au primit un certificat scapand astfel de mucenicie. Dar nu numai acestia s-au lepadat de Hristos, ci si cei care au dat bani inchinatorilor la idoli si au luat certificatul fara sa se lepede de Hristos, asa numitii „libellus”. Dar si pe acestia Biserica noastra i-a considerat lepadati, cazuti.

Sa ne amintim si de minunea savarsita de Sfantul Teodor, care se praznuieste in fiecare an in sambata din prima saptamana a Postului Mare: „Iulian Paravatul stiind ca poporul lui Hristos, mai cu seama in saptamana intai a Postului Mare, cauta sa se curateasca si sa se apropie mai mult de Dumnezeu, a voit sa-i spurce. De aceea a poruncit sa puna in piata in acele zile mancaruri spurcate cu sangele jertfelor idolesti. Dar Sfantul mucenic Teodor s-a aratat in vis lui Evdoxie, arhiepiscopul de atunci al Constantinopolului, si descoperindu-i fapta imparatului, i-a poruncit sa-i adune pe credinciosi dis-de-dimineata ca sa-i impiedice sa foloseasca acele mancaruri spurcate. Iar lipsa hranei necesare sa o inlocuiasca vremelnic prin coliva… In felul acesta scopul Paravatului a fost zadarnicit si poporul cel credincios a fost pazit nespurcat…”.

Departarea de cele jertfite idolilor a fost randuita printr-un canon al Sfintilor Apostoli: „Si apostolii si preotii s-au adunat… (si au hotarat) sa se fereasca de cele jertfite idolilor si de desfrau si de (animale) sugrumate si de sange”(Fapte 15: 6, 20).

Dar cu toate cele pe care le-am aratat, auzi, din pacate, o gramada de neghiobii ale mintii unor „gnostici” de astazi. Unul spune: „Eu voi primi buletinul cu 666, si voi pune si o cruce alaturi”. Altul spune: „Eu voi primi pecetea cu 666 pe frunte si voi face si o cruce pe cap…”. Iar altii spun o gramada de alte neghiobii, crezand ca se vor sfinti in felul acesta. Dar toate acestea sunt inselari.

Numai cele care primesc sfintire, numai acelea se sfintesc. De pilda, apa primeste sfintire si se face agheasma. Insa urina nu primeste sfintire. Piatra se poate face paine prin minune, dar necuratia nu primeste sfintire.

Prin urmare, diavolul, antihristul, atunci cand este pe buletin, pe mana sau pe fruntea noastra prin simbolul lui, nu se sfinteste chiar si o cruce de ai face pe el.

Avem puterea Cinstitei Cruci, a simbolului sfant, si harul dumnezeiesc al lui Hristos numai atunci cand ne indestulam cu Sfanta pecetluire a Botezului, prin care ne lepadam de satana, ne unim cu Hristos si primim sfanta pecetluire: „Pecetea darului Duhului Sfant”.

Hristos sa ne lumineze pe toti. Amin.

Sfantul Munte Athos
Chilia Panaguda – Manastirea Cutlumus
Sambata din prima saptamana a Postului Mare 1987

Cu multa durere si dragoste in Hristos
Monahul Paisie

4. Unii spun ca nu trebuie sa facem zarva pe acest subiect, spre a nu crea dezbinare si ca nu e ortodox sa incerci sa te lupti cu Sistemul, ci doar sa te supui, sau sa te retragi. Intr-adevar retragera este o solutie, dar doar dupa ce am facut tot ce e omeneste posibil, adica tot ce ne-a stat in putere. Parintele Paisie are raspuns si la aceasta dilema si ne spune exact ce trebuie facut:

Pe unii ii intereseaza subiectul buletinelor de identitate, altii il exploateaza si creeaza probleme. Biserica trebuie sa ia o pozitie corecta. Sa vorbeasca; sa explice credinciosilor ca sa inteleaga ca de vor lua buletinul de identitate, asta va constitui o cadere. In acelasi timp sa ceara de la stat ca noul buletin cel putin sa nu fie obligatoriu. Daca Biserica ia o pozitie serioasa, se va respecta libertatea credinciosilor, asa incat cel ce vrea isi va lua noul buletin, iar cel ce nu vrea, sa-l pastreze pe cel vechi; atunci vor plati numai cateva nuci tari, pentru ca ceilalti le vor sta impotriva. Cei ce vor voi sa se foloseasca (lumeste) vor avea noul buletin, iar ceilalti, sarmanii, cei credinciosi, vor avea buletinul vechi si-i vor chinui.

5. Unii spun ca doar atunci suntem incuviintati sa respingem actele de identitate, doar in cazul in care ele ar contine in mod vazut si clar semnul 666. Dar iata ce mai spune Parintele Paisie:

Pe de alta parte vor face reclama „sistemului perfect”, adica pecetluirii pe mana sau pe frunte cu raze laser, a numarului 666, numele antihristului, care nu se va distinge cu ochiul liber(extras din Scrisoarea despre Semnele vremurilor).

Asadar poate fi lepadare si fara sa se distinga cu ochiul liber, caci avertizari tot ne dau atatia si atatia parinti, deci inselatoria cea mare aceasta va fi, caci unii nu i-au seama la ce vorbesc parintii de acum si cauta semne si iar semne. Am mai scris si intr-un articol anterior, caci este vorba tot de credinta: sa avem incredere ca Dumnezeu lucreaza prin alesii sai din fiecare veac. De altfel o zice si Cuviosul Paisie ca cei credinciosi vor ramane cu buletinul vechi, chiar daca vor fi chinuiti.

6. Unii spun ca nu exista o teorie a prepecetii. Iata ca si Cuviosul Parinte Paisie se temea de o prepecete.

Parinte, ce legatura are acest buletin de identitate cu pecetluirea?

Buletinul de identitate nu este pecetea; este introducerea pecetluirii”. (din „Cuvinte duhovnicesti II – Trezire duhovniceasca”, Ed. Evanghelismos, 2003, p. 198)

Asadar trebuie sa ne temem nu doar de pecetluire, ci si de introducerea pecetii.

7. Toti marii duhovnici au spus ca acceptarea actelor cu cip duce la lepadare de Hristos. Insa unii teologi mai fara experienta vin si zic ca lepadarea va fi in momentul acceptarii pecetii finale. Numai ca in Sf. Scriptura nu scrie nicaieri de lepadare in momentul acceptarii pecetii, ci de inchinare la fiara, care va surveni in urma pierderii Harului, datorita lepadarii. Si vedem prea bine cum deja unii dintre cei care au fost alaturi de noi, se leapada de ce spuneau pana acum si se leapada de marii duhovnici si de fratii lor. Tocmai din acest motiv si Cuviosul Paisie spune ca e lepadare de Hristos:

Adica se usureaza lucrarea lor prin pecetluirea persoanelor dorite de ei?
Se leapada de Hristos. Cei care primesc pecetluirea se leapada de Hristos. Chiar si atunci cand primeste buletinul electronic, tot se leapada de Hristos. Daca, de pilda, nu mi-ar fi cerut sa semnez pe buletin, pot sa spun ca…mi-ar fi dat o hartie.

Ti-ar fi spus: „Acesta este buletinul tau”. Sa zicem ca nu ar fi contat. Dar atunci cand are pe el simbolul diavolului si este vorba de identitatea mea, oare voi semna? Iar aceasta nu este un lucru neinsemnat. Prin urmare, arat ca primesc acest lucru. Dar Evanghelistul Ioan ce spune? Sfintii Parinti ce spun? Ai citit cat de putin? Lucruri foarte clare! Este lepadare!

Oare este posibil ca un numar sa joace un rol atat de important in mantuirea omului ?
Bre, fiul meu! Ia asculta! De vremea ce acesta este simbolul diavolului si Evanghelistul Ioan spune ca acesta este pecetea lui, tu il primesti pe buletin imi spui ca nu are rol in mantuirea ta? Oare pana acum am dat importanta acestui lucru ? Dar acum, cand vedem ca il pun acolo…, fac astfel incat sa nu poti cumpara, nici vinde… vor anula banii… toate acestea… pregatesc…

8. Unii spun ca Parintele Justin nu face distinctia intre pecete si actele cu cip.

Parintele Justin a spus de nenumarate ori ca asistam la inceputul durerilor, si ca acesta este doar un pas spre pecetluirea finala. A spus ca este lepadare, dar nu lepadare de Botez. Diferenta este clara. Cel care a luat actele biometrice poate fi iertat, daca constientizeaza pericolul lor si renunta la ele(ca de altfel pentru orice patima). Cel care s-a pecetluit cu pecetea finala, acela nu mai are iertare, decat poate prin iconomie, numai prin mila lui Dumnezeu. Lucru de care sa ne pazeasca Dumnezeu pe toti.

Ce este asa de neclar? De ce i se imputa Parintelui Justin ca vrea sa faca schisma, ca indeamna la pesteri, ca zice ca e lepadarea finala? Toate aceste lucruri s-au lamurit cu multa maiestrie duhovniceasca in ultimul interviu al revistei Atitudini. Cine are ochi de citit sa citeasca. Il gasiti aici.


[1] aici se face clar referire la noile buletine de identitate

[2] acest text a fost scris de Parintele Paisie, de mana lui, si a insistat sa circule asa scris de mana lui si necorectat gramatical, deoarece se temea ca nu cumva unii sa spuna ca „nu l-a scris el” si sa distorsioneze cuvintele Staretului dupa mintile lor. Din pacate temerile lui s-au adeverit dupa moartea Staretului.

8 comments

 1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  admin imi puteti da o adresa de email sa va intreb ceva legat de acest subiect?nici nu mai indraznesc sa scriu aici de frica sa nu smintesc pe careva cu ce am de spus..

  • Traiasca Legiunea si Capitanul!

   @pcmouse
   scrie cu alt nick si voi vedea doar eu

   • Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @pcmouse
    asa este.. cnp-ul a dat startul.. cnp-ul ne transforma in numere.. a constituit inceputul drumului spre pecetluire... era timpul sa ne oprim.. fa dupa puterea ta si cu binecuvantarea duhovnicului.. cu cat ne asumam de pe acum o indepedenta fata de sistem cu atat ne va fi mai usor, ne vom antrena pentru ce-o sa vina.

 2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  ai redat pasaje din marele Parinte intentionat, astazi, 12 iulie? se implinesc 18 ani - 12 iulie 1994 - de cand Parintele s-a dus acolo unde ii este locul, la dreapta Tatalui...si tot astazi cinstim Icoana Portaritei de la Athos.
  Sper doar ca meritam sa ne vegheze si sa ne protejeze...

  PS
  sa nu te superi dar voi distribui articolul tau, indicand sursa.
  multumesc

 3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Buletine actuale Din Romania dar si din Moldova, sunt electronice ?
  Eu nu vad nici un cod de bare pe al meu si nu pare sa fie electronic

 4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

  Dumnezeu sa ne ajute si sa ne intareasca

 1. Pingback: 12 iulie: 18 ani de la trecerea la Domnul a Parintelui Paisie Aghioritul. Sfaturi de viata « Saccsiv's Weblog

 2. Pingback: BULETINUL CU CIP – LEPADARE DE HRISTOS | tudorcristian58

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*