Noul Liturghier contine slujbe mai scurte? De ce are cuvinte inlocuite?

Iata ce ne zice fratele Daniel la articolulul 20 iulie: Sf. Proroc Ilie Tesviteanu. Sa ne rugam pentru ploaie!

Am o propunere de dezbatere si de articol in acelas timp. Am observat de ceva vreme ca in biserici, in Bucuresti dar si in unele manastiri si biserici din tara, s-a scurtat prima parte a Liturghiei, cea numita a catehumenilor. Mai exact, s-au scos din Sfanta Liturghie ecteniile care fac referire la cei chemati (”Cei chemati iesiti…„ si uneori si celelalte de dinaintea acestei ectenii). M-am gandit ca poate au fost scoase pentru motivul ca sunt considerate inutile, dat fiind faptul ca nu mai exista catehumeni care se pregatesc pentru a fi botezati. Insa acest argument nu prea sta in picioare pentru ca oricand pot exista catehumeni, chiar si in zilele noastre. Oricand cineva poate sa vina la ortodoxie si poate participa la Liturghie ca si catehumen. Apoi cineva a venit cu alt motiv si anume ca e posibil sa fi fost scoase din cauza unor presiuni externe… ceva de genul: Eliminati discriminarea din Biserica.
Cred ca ar fi folositor sa dezbatem acest subiect si eventual sa si reactionam atentionand ierarhii asupra acestui abuz de a cenzura Sfanta Liturghie.

Si sora Aurora ne-a semnalat ceva asemanator la articolul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel: Cununa Apostolilor – Omilia Sf. Grigorie Palama

“Nouvorba” e prezenta peste tot, inclusiv in textele liturgice. Am observat ca la majoritatea bisericilor din centrul Capitalei s-au modificat unele cuvinte, de exemplu in rugaciunea de binecuvantare de la sfarsitul slujbei . In loc de “plinirea bisericii Tale o pazeste, sfinteste pe cei ce iubesc podoaba casei Tale…” se spune , confom diortosirii mai noi “plinatatea bisericii” si “frumusetea casei Tale”, ceea ce mie mi se pare suparator pentru ca aceste cuvinte suna redundant, adica incarca fraza, dar nici nu redau sensul initial, nu sunt sinonime cu primele. Eu cred ca “diortositorii” sunt tot din tagma zidarilor cu echer si compas. Daca stie cineva ce sens au aceste lucruri, il rog sa-mi explice si mie, dar eu ma tem ca e vorba de aggiornamentare si aliniere la gandirea apuseana.

Comentariu saccsiv2:

Stim ca textele liturgice sunt supuse de cativa ani unei epurari lingvistice dupa criterii ecumeniste si politic corecte. Toata lumea stie de cenzura asupra Prohodului, de textele modificate din Filocalii, chiar si din rugaciunile obisnuite.

Avem rugamintea catre cei care ne pot trimite mai multe exemple de modificari din noul Liturghier scos de Patriarhie anul acesta, care mai este si impus! Si sa gasim solutii de unde se pot procura vechile Liturghiere si poate o petitie din partea telogilor catre Sinodul BOR. Cred ca vor merge mai departe, pana cand le va place si adeptilor new-age liturghia “ortodoxa”.

Legat de Liturghia catehumenilor, iata ce ne spune Parintele teolog Dumitru Staniloae:

Noi socotim că nu numai considerații istorice pledează pentru menținerea acestei rugăciuni de ieșire a celor chemați, în Liturghie, ci și unele întemeiate pe realități cu totul obiective. Cei chemați încep să devină și astăzi o categorie reală. Au apărut din nou persoane care n-au fost botezate ca mici copii, dar care, trăind alături de credincioșii care frecventează biserica, intră și ei uneori în ea, și aceasta îi poate determina cu vremea să se boteze. S-au înmulțit apoi indiferenții de diferite grade care intrând uneori la o Liturghie se trezesc la credință, dar încă nu sunt pregătiți pentru Sfânta Împărtășanie. Desigur, prin aceste cuvinte nu li se mai cere nici acestora o ieșire propriu-zisă din biserică în acest moment, căci e bine ca ei să cunoască până la sfârșit ceea ce se săvârșește în Sfânta Liturghie. Dar ei încep din acest moment o separare lăuntrică de cei ce vor înțelege și vor primi cu inima cele ce se vor săvârși în continuare.

Într-un fel oarecare acești ,,chemați” ,,ies” din râul vieții liturgice care-i conduce pe cei credincioși până la unirea cu Hristos prin Sfânta Împărtășanie, deși în alt fel ei rămân și privesc, până la un grad, care poate deveni tot mai accentuat, participă la el.

Apoi, cuvântul ,,cei chemați, ieșiți” poate răsuna ca un avertisment pentru o mare parte din toți participanții la Sfânta Liturghie.

Mulți se pot întreba: e bine să rămân eu în această stare de nevrednicie de a mă împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului? Oare am ajuns eu destul de departe, ca se nu fiu în realitate unul dintre cei ce se despart de cei mai înaintați în Hristos? Conștiința trezită în ei, că sunt încă în categoria celor ce ar trebui să iasă, sau că sunt vrednici să se împărtășească, îi poate face să intre în miezul misterului liturgic. ,,Anumite texte biblice se referă la importanța ce se acordă dintotdeauna intrărilor. Cel ce știe să intre și să iasă ,cu vrednicie’ este capabil să țină în mâinile sale destinația sa și a lumii”. A nu fi conștient că nu ești vrednic să te afli undeva, înseamnă a nu fi în stare să-ți simți lipsurile, deci să te străduiești spre depășirea lor.

Astfel, într-un anumit sens, fiecare participant la Sfânta Liturghie se poate simți un ,chemat’ și un ,îndemnat’ la o ,ieșire’ din pretenția că e un credincios deplin. Dar, pe de altă parte, toți cei ce sunt botezați și nu sunt opriți de duhovnic să se împărtășească, pot înainta la acest final, iar ceilalți pot asista numai până la sfârșitul Sfintei Liturghii, simțindu-se încă numai chemați, deci datori ,,să iasă” din categoria celor ce se pot împărtăși. Unii sunt astfel numai în stare de chemați, alții de chemați – credincioși, alții de credincioși, deși subiectiv și cei din urmă se pot simți credincioși – chemați. Dumnezeu are înălțimi nesfârșite. Chiar cei uniți cu El se simt chemați să urce și mai sus, sau încă incapabili de a urca mai sus, cum a arătat Sfântul Grigorie de Nyssa. Într-un fel, și credincioșii se pot simți încă în stare de catehumeni, în sens larg: în faza de învățătură.

| saccsiv

252 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Trebuie sa protestam in privinta scoaterii din Liturghier a rugaciunii catehumenilor, dar atentie, ei nu au scos numai rugaciunea catehumenilor dar si rugaciunile care au legatura cu credinciosii si anume cele doua rugaciuni dinaingte de Heruvic, pe care credinciosii, conform Novelei Sfantului Iustinian sec VI trebuie sa se auda de catre credinciosi.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Conform Novelei lui Sfantului Iustinian toate rugaciunile trebuie sa se auda, inafara de rugaciunea Heruvicului care este doar a preotului.
    Exista apoi canoanele apostolice care spun clar ca cine participa la Sfanta Liturghie si nu se impartaseste cu Trupul si Sangele Domnului sa se afuriseasca. Cine mai face asa? In mod normal, la Cei chemati iesiti!ar trebui sa plece din Biserica toti care nu vor sa se impartaseasca, asa e randuiala ortodoxa si canonica.

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Deci rugaciunile pentru catehumeni sunt valabile si pentru cei opriti de la Impartasanie de preotul Duhovnic, care in mod normal nu au voie sa participe nici ei la Liturghia credinciosilor ci doar la cea a catehumenilor.

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Clar, tre sa luam de pe piata ce mai este tiparit de Patriarhul Iustinian sau de Teoctist, ca astea mai noi, au lipsuri! Mi e si frica sa ma uit in Ceaslovul "cel nou". Cine stie ce nebunii mai sunt acolo!

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Trebuie sa actionam in vreun fel! Nu putem accepta sa sa simplifice Sfanta Liturghie! Au stiut sfintii Ioan Gura de Aur si Vasile cel Mare de ce au facut textele asa. Asa li s-a descoperit de sus! In ritmul asta liturghia noastra se va transforma in messa catolica. Doamne fereste!

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Pr Timotei
    Unde avem noi în Sfânta Tradiție că aceia opriți de la Sfânta Împărtășanie trebuie să iasă la „Cei chemați ieșiți?” Deși sunt opriți, ei sunt botezați și mirunși. Ei tot se roagă împreună cu cei care se împărtășesc. Nu sunt din cei ne-botezați.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta! fratilor ar trebuii ca noi mirenii sa incurajam preotii parohi sa citeasca tot dupa vechiul liturghier,chiar sa le impunem ,ma gandesc ca unii dintre ei au totusi credinta mare si nu dau ascultare orbeste la ,,Patriarhie,, daca stam cu mainile in san si decat comentam pe internet ,cat de curand v om vedea repercusiunile neputintei noastre !!

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Prahovean, in ecteniile Liturghiei Sfantului Iacov si in Liturghia Apostolica vei gasi ectenia care indemna pe cei oriti de duhovnic sa paraseasca biserica, la fel si cei cuprinsi de duhuri necurate.
    E vorba de energumeni(cei posedati de duhuri necurate), de catehumeni (cei nebotezati)si de plangatori(cei opriti de duhovnic de la Sf impartasanie). Toti acestia erau prin opritea de la Sfanta Impartasanie exclusi din Biserica sau afurisiti, pe o perioada sau in functie de situatie.
    Mai exista o ectenie care spune: Mamelor adunati-va copii! care arata ca erau multi copii si cand se apropia citirea anaforalei atunci mamele trebuiau sa isi stranga copiii si sa ii faca atenti , sa faca liniste. Toate acestea se regasesc in Liturghiile vechi. Exista Codicele Barberini, codicele sirian, Codicele Etiopian, etc, anaforale sunt zeci. Liturghia nu e " data din cer" asa cum cred unii crestini necatehizati. Exista canon apostolic care spune ca fiecare episcop putea spune proria anafora doar sa nu spuna erezii in ea. Deci fiecare efectiv inventa o rugaciune acolo pe loc.
    Liturghia asa cum o avem astazi este de prin secolul 14-15. Exista ritul Ierusalimitean, ritul Catedral de la Sfanta sofia, etc.Si de ce sa nu spunem Liturghia Gregoriana- cu paine dospita, nu azima asa cum fac papistasii. Dar Liturghia Gregoriana e foarte Ortodoxa.

  9. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa se stie clar ca cel oprit de la sf impartasanie in constiinta Bisericii este afurisit, aceasta insemna afurisirea.

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Canoanele Apostolice spun ca Liturghia este Masa si cine paritcipa la Masa fara sa manance e blestemat de Biserica. Parintele Rafail Noica era sa fie batut pentru aceste afirmatii, pentru ca in Romania traditia sanatoasa canoica pen care deabea acum se descopera era pierduta dinperioada interbelica. Adica Sfintele Canoane nu mai erau respectare. Vine pr Rafail Noica si spune ca trebue impartasilre de cate orie e liturghie si oamenii care nu cerceteaza canoanele se smintesc ca asa au auzit ei de la pr Cleopa sau de la alt parinte. Dar parinttii nu sunt mai rpesus de canoane si de constiinta Bisericii care asa a procedat de la Pogorarea Duhului Sfant.

  11. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pr. Timotei
    Aveti dreptate in ce spuneti ca nu doar in canoane este cea ce ziceti dar si Scriptura, canoanele sunt facute dupa Sfanta Scriptura in Vechiul Testament exzista acesta oprire , de si poporul era trecut prin apa, cand a iesit din Egipt dar nu era intrat in tara binecuvatari . Pentru ca nu este suficient sa fii botezat si uns daca esti lipsit de Trupul lui Hristos esti mort in pustie dragi mei, esti sufletesc si nici cum Duhovnicesc . Nu degeaba s-a luptat Satana pentru trupul lui Moise. Sunt avertismente grave incalcate de catre Preoti si de catre asa numiti " Preafericitii nostri".

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    In alta ordine de idei, astia vor iar sa il cheme pe papa in Romania, trebuie organizate proteste de strada si fiecare sa scrie o scrisoare catre nuntiul apostolic de la Bucuresti in care sa arate ca nu e oportuna o astfel de vizita. Trebuie luptat ca blestemul unei astfel de veniri sa nu cada asupra noastra asa cum sa intamplat pe timpul lui Teoctist cand a venit spurcatul indracitul papa ioan paul al IIlea blestemat sa ii fie numele.

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    La Vatican am avut unica ocazieca sa scuip pe mormanul lui Ioan paul vrednicul de blestem! si pe impartasania lor!

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nustie de ce ne mai miram ca ne aliniaza in rand cu catolici, legile Duhovnicesti atunci cand sunt incalcate atrag pedepse si apostazie.

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Femeilor crestine ortodoxe trezitiva si rugativa pentru ca intai statatori nostri sunt beti de vinul acestei lumi, lovitii cu rugaciunile voastre nu numai pe un obraz ci pe amandoi ca au fost cuprinsi de ameteala.

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Iar voi barbatilor care vreti sa faceti ceva sa va faceti preotii, si sa va imbracati cu hainele DREPTATII, sa va strangeti mijlocul cu ADEVARUL, pentru ca HAINELE PREOTESTI SUNT VALOROASE, SFINTE.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      FRATILOR, BAI FRATILOR, VOI ORI SUNTETI PREA COMOZI, ORI SUNTETI INCONSTIENTI!
      SPUNE-TI MIE UN CAZ, CAND SEMNATURI, SCRISORI, BILETELE ....SAU CE VRETI VOI, AU SCHIMBAT CEVA IN ATITUDINEA IERARHILOR VIZATI. EXACT CUM ZICE AMFILOHIE BRANZA

      ****TREBUIE MANA SUFLECATA, ACTIUNE PE TEREN, PE TEREN, NU SEMNATURI SI SCRISORI!
      ORTODOXIA SE APARA PE TEREN CU "SPADA" IN MANA, CU STEAG SI CRUCE!****

      ****TREBUIE MANA SUFLECATA, ACTIUNE PE TEREN, PE TEREN, NU SEMNATURI SI SCRISORI!
      ORTODOXIA SE APARA PE TEREN CU "SPADA" IN MANA, CU STEAG SI CRUCE!****

      ****TREBUIE MANA SUFLECATA, ACTIUNE PE TEREN, PE TEREN, NU SEMNATURI SI SCRISORI!
      ORTODOXIA SE APARA PE TEREN CU "SPADA" IN MANA, CU STEAG SI CRUCE!****

      ****TREBUIE MANA SUFLECATA, ACTIUNE PE TEREN, PE TEREN, NU SEMNATURI SI SCRISORI!
      ORTODOXIA SE APARA PE TEREN CU "SPADA" IN MANA, CU STEAG SI CRUCE!****

  17. Ortodoxie , Neam si Tara

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    de acord cu Prahovean , "Pr timotei " nu mai prezenta Adevarul Sfant doar in 90% proportie !
    "In mod normal, la Cei chemati iesiti!ar trebui sa plece din Biserica toti care nu vor sa se impartaseasca, asa e randuiala ortodoxa si canonica."
    asa a Procedat Mantuitorul IISUS HRISTOS , s-a adresat numai ucenicilor sai sau 'dreptilor' si atat!
    oare nu spune Mantuitorul Clar si raspicat
    'am venit catre toata oaia pierduta alui Israel , cei bolnavi au nevoie de doctor si nu cei sanatosi "
    si prin ceea ce spui
    "la Cei chemati iesiti!ar trebui sa plece din Biserica toti care nu vor sa se impartaseasca," excluzi Lucrarea si Harul DUHULUI SFANT , lucrarea pe care , ca preot trebuie sa o ai asupra Acelora Chemati , "
    nu se da Sfanta Impartasanie la cei care sunt opriti , dara Se Da Sfanta Agheazma Mare si vor tine canon dar de Duhovnic si vor respecta ce a spus duhovnicul pina vor putea lua SFANTA IMPARTASANIE !
    ar trebui sa stii si sa cunosti acestea ca preot , dar iarasi ma indoiesc ca esti preot sau Nu esti Adevarat Preot ortodox !
    insa te dai pe fata , si vrei sa ne ratacesti si smintesti , Nespunand Adevarul TOT ci un Adevar distorsionat -arati unde este ecumenismul dar propovaduiesti ecumenismul fara doar si poate !
    Si Intr-Adevar si Drept Este :

    "ORTODOXIA SE APARA PE TEREN CU “SPADA” IN MANA, CU STEAG SI CRUCE!**** "

  18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    In primul rand e nevoie de specialisti care sa stapaneasca bine subiectul, ca asa fiecare crede asa cum a vazut el la Biserica si nu cunoaste cum se face corect. Deci e nevoie de specoialist in greaca veche, teolog care sa cunoasca codicile Liturghiilor.
    Din Liturghia sf Ioan Hrisostom se mai pastreaza numai o mica parte, o singura rugaciune, cea a prefacerii. Sunt multe probleme, Liturghia nu a venit din cer si nu a inventat-o Sf Ioan Gura de Aur.

  19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pentru cine este interesat de subiect sa citeasca cartea Canonul Ortodoxiei de diacon Ioan Ica Jr. sunt o adevarata caopdopera a Ortodoxiei culeasa de parintele Ica. Cartea are peste o mie de pagini si costa pente opt sute de mii , dar merita. Ca altfel vorbim numai sa ne aflam in treaba.

  20. Ortodoxie , Neam si Tara

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    mai dar chiar nu vedeti sau ce aveti …in ce ape de hula si sminteala se scalda acest ‘pr timotei ‘ “Liturghia nu a venit din cer si nu a inventat-o Sf Ioan Gura de Aur.”
    dar DUHUL SFANT de UNDE este mai , nu-i pogorat din CERURI de LA DUMNEZEU DINTRU SFANTA TREIME , iar PRIN SFANTUL IOAN GURA DE AUR , nu a vorbit DUMNEZEU prin “GURA SA DE AUR ” !
    SFANTA LITURGHIE A INVENTAT-o DUMNEZEU si A ARATAT-O PRIN GURA SFANTULUI SAU IOAN GURA DE AUR !
    de asta se si NUMESTE si ADEVARAT ESTE :
    SFANTUL IOAN GURA DE AUR !
    Doamne apara-ne si pazeste-ne!
    da!, “adevarat este si dracul marturiseste bine , dar pina la a spune Iarta-ma Doamne ca Am Gresit !”
    SI
    avem Teologii Nostri Adevarati si ROMANI ADEVARATI -
    Parintele Prof . Dr. Dumitru Staniloaie
    si mai lasa-ne cu… jr , de unde provine acest jr , nu suna Romanesc ! nu cunoastem si nu vrem sa cunoastem asa ceva !
    avem Teologii Nostri Adevarati si ROMANI ADEVARATI -
    PREOT Prof . Dr. Dumitru Staniloaie
    si aici punct ,
    admin
    care este parerea ta ?

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Nu cred ca-si au rostul dezbaterile de cum ar trebui sa fie Liturghia! Orice schimbare in ziua de azi nu se face decat in rau... caci teologii de buna credinta nu sunt luati in seama
      Ceea ce se urmareste este agenda care are in vedere o liturghie comuna cu ereticii, o "liturghie" pentru religia lui antihrist "new-age".
      Noi vrem sa ramanem cu liturghia cu care cuviosii sec. XX au slujit lui Hristos si care a mantuit atata lume.

  21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Pr Timotei
    "In primul rand e nevoie de specialisti care sa stapaneasca bine subiectul, ca asa fiecare crede asa cum a vazut el la Biserica si nu cunoaste cum se face corect. Deci e nevoie de specoialist in greaca veche...".
    Deci inseamna dupa mintea dumitale ca oameni ca pr. Iustin sau Proclu, ori cei plecati dintre noi ca pr. Cleopa sau pr. Arsenie Papacioc nu au ce comenta pe marginea subiectului "Liturghie"; doar nu stiu nici ei greaca etc (!) Desi prin viata si trairea lor ei sunt FUNDAMENTAL mai ortodocsi decat doxele de carte gen Robert Taft sau arhim. Petru Pruteanu: http://www.sophia.ro/Liturghia-ortodoxa-istorie-si-actualitate-de-Petru-Pruteanu-ieromonah-colectie_carte-ro-368.htm ,
    care la nici 30 ani e mare specialist in Liturgica si care scrie in cartea sa: "In consecinta, si noi astăzi putem să spunem foarte direct, şi fără teama de a încălca vreo dogmă sau canon, că de cele mai multe ori, nu că am putea, dar chiar ar trebui să sărim peste Ectenia si Rugăciunea pt catehumeni, numiţi în româneşte (puţin impropriu) "cei chemaţi". Noi nu avem catehumeni în biserică (si aici se are în vedere n locaş concret)! Iar atunci când vom avea,...atunci va trebui să punem şi acea Ectenie şi Rugăciune pt catehumeni, iar la momentul potrivit să-i concediem şi să nu le permitem să asiste mai departe la slujbă" (p. 146; detaliat despre catehumeni la pp.136-147).
    Acelasi Doctor in teol, lector si decan, care spune ca nu exista marturii canonice, patristice, dogmatice, istorice despre cununia religioasa decat la peste 1.000 ani dupa Hristos,deci nu e nevoie de cununie religioasa, cea civila e suficienta.
    Acelasi doct in teologie care caracterizeaza teologia romaneasca din secolul XX drept “schizofrenica”. Nici mai mult nici mai putin, toti teologii romani din perioada interbelica sunt schizofrenici.
    Acelasi doct in teologie care sustine "curatirea" slujbei Maslului si reducerea ei la jumatate pt ca asa era in Biserica primara(!!) - parca seamana cu Al. Schmemann care propunea scoaterea iconostasului din biserici pt ca nu exista in Biserica primara!!
    Acelasi doct in teologie care zice ca a trai necununat nu-i deloc o incalcare a Sfintelor Canoane sau a Moralei Bisericii, invitandu-ne sa-i oferim tot noi argumentele: "Aştept o demonstraţie biblică, dogmatică, patristică, canonică şi istorică. Numai vă rog, fără citate de la “duhovnicii” români”." (ce-o fi avand duhovnicii români oare??)
    Amanunte despre doctul in teologie aici http://sceptik.wordpress.com/2008/09/07/din-seria-desteptii-pamantului/ si aici http://sceptik.wordpress.com/2008/09/08/ispita-de-a-te-crede-teolog/

    Asa ca, stimate doct in teologie care te iei la tranta cu duhovnici si Sfinti români (v- Arsenie Boca pe care-l denigrezi), tocmai eruditia teologica - dar fara smerenie si plina de mandrie!- a dus la cenzurarea Liturghierului, si nicidecum simplitatea unor "nespecialisti" in Liturgica, precum marii nostri duhovnici sau preotii de sat sau de oras.
    Tocmai eruditia teologica infumurata a dus in Grecia la cenzurarea ecteniei catehumenilor, iar noi tot decupăm din Liturghie pt ca asa fac grecii si cei cu studii in Grecia, unde zici ca te afli matale si cunosti f.f. multa teologie!

  22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fratilor, inaite de Sfantul ioan Gura de Aur nu se facea Sfanta Liturghie???Ba da. Deci nu Sfantul ioan Gura de Aur a inventat Liturghia. Ea exista inca de la Apostoli si se numea Frangerea Painii (citit in FA)
    "“In consecinta, si noi astăzi putem să spunem foarte direct, şi fără teama de a încălca vreo dogmă sau canon, că de cele mai multe ori, nu că am putea, dar chiar ar trebui să sărim peste Ectenia si Rugăciunea pt catehumeni, numiţi în româneşte (puţin impropriu) “cei chemaţi”. Noi nu avem catehumeni în biserică (si aici se are în vedere n locaş concret)! Iar atunci când vom avea,…atunci va trebui să punem şi acea Ectenie şi Rugăciune pt catehumeni, iar la momentul potrivit să-i concediem şi să nu le permitem să asiste mai departe la slujbă” (p. 146; detaliat despre catehumeni la pp.136-147)." nu ar fi nimic grest in aceasta afirmatie, dar problema e ca Liturghia nu e inteleasa se popor. Oamenii merg la Litrughie ca la un act magic, nu inteleg ca e logiki latria, adica Slujba Cuvantatoare, rationala.
    "Acelasi Doctor in teol, lector si decan, care spune ca nu exista marturii canonice, patristice, dogmatice, istorice despre cununia religioasa decat la peste 1.000 ani dupa Hristos,deci nu e nevoie de cununie religioasa, cea civila e suficienta." nu exista marturii despre Cununie in forma in care o avem astazi. E cu totul altceva, nu insemna ca oamenii nu se casatoreau la Biserica, Casatoria era o rugaciune de binecuvantare din partea preotului in cadrul Sfintei Liturghii, dupa care cei doi se impartaseau din Sfantul Potir. Astazi a ramas doar un potir simbolic, pentru ca Nunta nu mai este savarsita Duminica in Sfanta Liturghie asa cum este normal, ci se face sambata seara si atunci mirii se impartasesc dintr-un pahar simplu cu vin care simbolizeaza doar sfanta Impartasanie (Paharul Mantuirii voi lua si numele Domnului voi chema)- deci sunt deacord ca e o anomalie sa faci Cununia inafara Sfintei Liturghii cu Impartasirea Mirilor- care este momentul esential al unirii mirilor in Taina Nuntii.
    "parca seamana cu Al. Schmemann care propunea scoaterea iconostasului din biserici pt ca nu exista in Biserica primara!!" Pana in sec 13-14 Biserica Ortodoxa avea iconostas, dar la nivelul unui gard pe care erau prinse icoanele Imparatesti, deci nu avea Smeman cum sa spuna sa se scoata iconostasul din Biserica, poate va referiti la catapeteazma in felul in care e azi, care intradevar nu exista in Biserica pana in sec 13-14, la care fiecare secol sa mai adugat un rand transformandu-se intr-un zid de icoane care desparte pe credinciosi de Sfantul Altar. Bisericile bizantine inca mai pastreaza katapeteazma doar ca patru icoane simple, fara zidul despartitor intre credinciosi si popor.
    "“Aştept o demonstraţie biblică, dogmatică, patristică, canonică şi istorică. Numai vă rog, fără citate de la “duhovnicii” români”.” (ce-o fi avand duhovnicii români oare??)" Tot respectul pentru duhovnicii romani, dar si ei la randul lor nu cunoasteau aceste aspecte ale Bisericii si a Sfintelor Canoane, urmand o traditie locala de multe ori. Parintii Duhivnici nu erau zei si nici atoate cunoscatori. Sa nu absolutizam. Sfintii Parinti consacrati ai Bisericii, da, dar nu oricine avem noi la evlavie e si sfant Parinte al Bisericii.
    "Tocmai eruditia teologica infumurata a dus in Grecia la cenzurarea ecteniei catehumenilor, iar noi tot decupăm din Liturghie pt ca asa fac grecii si cei cu studii in Grecia, unde zici ca te afli matale si cunosti f.f. multa teologie!" in grecia nu este cenzurata ectenia catehumenilor, chiar am luat o carte oficiala a Sfantului Sinod al Greciei si am citit cu atentie si am comparat. Ectenia este la locul ei.
    Parintele Arsenie Boca nu e un sfant al Bisericii, si nici infailibil. Pictura eretica de la Draganescu ne arata altceva. O pictura ecumenista, unde Francisc de Assisi e pictat in ceata sfintilor cu aureola de sfant, unde la Liturghia cereasca e pictat ereticul Ulfila, crestinatorul gotilor in erezia Ariana, unde e pictata "unirea Bisericilor", deci, daca de presupusele invataturi al e pr Boca putem sa se indoim ca sunt ale lui, pentru ca sunt trasmise din gura in gura, pictura sa ramane si e autentica, doar e Capela Sixtina a Neamului Romanesc, Nu?

  23. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Din punct de vedere Liturgic, papistasii pastreaza intradevar multe forme ale cultului primar al Bisericii, inclusiv vesmintele liturgice. Inafara de faptul ca folosesc azima, Liturghia lor e foarte corecta. Dar ce folos ca sunt eretici. Cam asa stau treburile. La noi in ortodoxie este o debandada totala in privinta liturgicii, papistasii au studiat mult mai mult ca noi problema liturghiei, asa ca daca venim cu argumente pietiste, ca cele de mai sus, ne facem de ras in fata lor care studiaza Codicele Vechi. Chestiile pietiste sunt de mult depasite chiar in teologia romaneasca prin Pr Ioan ica Jr, care e unul din cei mai importanti oameni care au studiat in romania Liturghia. problema e ca acesti oameni sa fie pusi sa faca un Liturghier diortosit. Nu vrem liturghier ecumenist, dar oricum, cel de azi e o varza totala.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Pr. Timotei
      Cat de corecta poate sa fie liturghia paistasilor, daca e ciuntita si dureaza cat pauza de masa?
      Cine sa revina la liturghia autentica? De ce va amagiti? Astia vor sa o distruga de tot! Nu vedeti ca tot scot din ea?
      Am zis sa discutam despre efectele pe care le au aceste modificari din Liturghierul pe 2012.

      • Traiasca Legiunea si Capitanul!

        Da, am studiat si eu despre diferentele dintre ortodoxie si catolicism, sunt diferente destul de considerabile. Biserica catolica e mai saraca in slujbe, au inovatii, precum purgatoriul, Filoque, Imaculata Conceptie, nu au Sf Epicleza, Impartasirea la ei se face cu azime, infailibilitatea papala.

        Au in spate greselile si crimele facute de inchizitie, plus ca si pe la Sfantul Munte Athos, au facut niste nenorociri in trecut. Merg pe mana Bisericii Ortodoxe negresit, chiar e biserica curata!

  24. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Revenind la Liturghia autentica, cu adevarat nu va mai exista pericolul de a ne transforma intr-o liturgie ecumenista, pentru ca in Liturghia Veche, ereticii erau concediati odata cu catehumenii.

  25. Ortodoxie , Neam si Tara

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    " Noi nu avem catehumeni în biserică "(dar copii mici nebotezati ce sunt !!! )
    "(si aici se are în vedere n locaş concret)Iar atunci când vom avea,…atunci va trebui să punem şi acea Ectenie şi Rugăciune pt catehumeni, iar la momentul potrivit să-i concediem şi să nu le permitem să asiste mai departe la slujbă” si ce spui aici - o impartire a Bisericii !!!! dar preotul cand pune nasii de botez sa rosteasca lepadarile de ... pentru pruncii nebotezati in pridvorul bisericiii, nu este de ajuns !!!
    Iar atunci când vom avea,…atunci va trebui să punem şi acea Ectenie şi Rugăciune pt catehumeni, iar la momentul potrivit să-i concediem şi să nu le permitem să asiste mai departe la slujbă”
    "atunci va trebui să punem şi acea Ectenie şi Rugăciune pt catehumeni ' Ia Te UITA cum te dai pe fata pentru 'noul liturghier ' !

    te contrazici si treci PESTE CUVANTUL INTELEPT si DAT de Preot Prof Dr. Dumitru Staniloaie
    "Apoi, cuvântul ,,cei chemați, ieșiți” poate răsuna ca un avertisment pentru o mare parte din toți participanții la Sfânta Liturghie.

    Mulți se pot întreba: e bine să rămân eu în această stare de nevrednicie de a mă împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului? Oare am ajuns eu destul de departe, ca se nu fiu în realitate unul dintre cei ce se despart de cei mai înaintați în Hristos? Conștiința trezită în ei, că sunt încă în categoria celor ce ar trebui să iasă, sau că sunt vrednici să se împărtășească, îi poate face să intre în miezul misterului liturgic. "

    "papistasii pastreaza .... Liturghia lor e foarte corecta.Dar ce ca sunt eretici .Cam asa stau treburile. La noi in ortodoxie este o debandada totala in privinta liturgicii, papistasii au studiat mult mai mult ca noi problema liturghiei, asa ca daca venim cu argumente pietiste, ca cele de mai sus, ne facem de ras in fata lor care studiaza Codicele Vechi. Chestiile pietiste sunt de mult depasite chiar in teologia romaneasca "
    iarasi semeni neghina alaturi de CUVANTUL SFANT , du-te la papistasi si slujeste cu ei , daca iti place atat de mult liturghia lor !
    si lasa-ne in pace , cu Adevarul Dobandit si Aratat de SFINTII si Teologii Nostri Intelepti In CUVANTUL SFANT anume Pr Prof Dr Dumitru Staniloaie si toti Sfintii Acestui Neam pe care ii denigrezi Anume Sfantul Parinte Arsenie Boca !
    Admin ,
    de acord intrutotul , cu Fabian 1
    SI Sfanta LITURGHIE si Sfanta TRADITIE TREBUIESC PASTRATE CU SFINTENIE , dupa CUVANTUL SFINTILOR SI AL TEOLOGILOR ROMANI , altfel ...!
    "Asa ca, stimate doct in teologie care te iei la tranta cu duhovnici si Sfinti români (v- Arsenie Boca pe care-l denigrezi), tocmai eruditia teologica – dar fara smerenie si plina de mandrie!- a dus la cenzurarea Liturghierului, si nicidecum simplitatea unor “nespecialisti” in Liturgica, precum marii nostri duhovnici sau preotii de sat sau de oras.
    Tocmai eruditia teologica infumurata a dus in Grecia la cenzurarea ecteniei catehumenilor, iar noi tot decupăm din Liturghie pt ca asa fac grecii si cei cu studii in Grecia, unde zici ca te afli matale si cunosti f.f. multa teologie! "

  26. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    LASATI PIETISMELE DE DOI BANI, EXISTA STUDII SERIOASE LEGATE DE TEMA, Sfantul Nicolae Cabasile(laic) Sf Simeon al ytesalonicului, etc, nu va dati cu parerea, nu prea stiti ce vorbiti. De cate ori sa va spun ca nu e fotbal!

  27. Ortodoxie , Neam si Tara

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.youtube.com/watch?v=9zDIfq_xNDc&feature=related

  28. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    da, e clar nici pr timotei nu e de crezut.
    doar in Dumnezeu am incredere

  29. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Conditii ca rugaciunea sa fie ascultata
    http://luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com/2012/07/21/conditii-ca-rugaciunea-sa-fie-ascultata/

  30. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    te rog sa incetezi la a mai ataca pe unul sau pe altul
    nu te poti pricepe in toate si nu cred ca Pr. Timotei se referea la P. Dumitru Staniloae cand zicea de pietisme.
    da dovada ca de credinta ortodoxa si folseste cuvinte mai blanda cu fratii tai

  31. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Voi nu intelegeti ideea de anafora liturgica! Va acuz de pietism. Nu aveti cum sa faceti purici in acest domeniu, pentru ca nu aveti nici cea mai mica idee despre ortodoxie. Nivelul vostru e din carticelele de incepatori din parintele Cleopa. Nu avem ce discuta. Nu aveti cum sa intelegeti si unii mai sunteti si indaratnici. Am incheiat subiectul.

  32. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Lăsați-o baltă. Pr. Timotei e singurul dintre voi care are habar de teologie.

  33. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vă contraziceți prostește cu el.

  34. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    1. Nu sfantul ioan Gura de Aur a inventat Liturghia, asa cum muti credinciosi ar crede
    2. Liturghia a existat, bineinteles, inainte de Sfantul ioan Gura de Aur.- Frangerea Painii.
    3. Sfantul ioan Gura de Aur a consacrat o anumita anafora(rugaciune de prefacere a Darurilor)
    4. In Biserica exista multe anaforale, unele folosite, altele nu, cum ar fi anaforaua Sfantului vasile cel mare, Sf iacov, etc.
    5 Toate anaforalele sunt bune atata timp cat nu contin erezii- canon Apostolic.
    6. Deci anaforaua este rugaciunea de prefacere a Darurilor, pe care la inceput , fiecare episcop o compunea asa cum vroia el.
    7. Liturghia asa cum o avem azi nu e pogorata din cer.,
    8. ea este instituita de hristos la Cina cea de Taina, ucenicii dezvoltand in dpua parti -invatatoreasca- catehumeni, demonizati, opriti de la Impartasanie si anaforaua credinciosilor- o rugaciune de prefacere a Darurilor – apoi Impartasirea cu trupul si Sangele Domnului a preotilor si credinciosilor si concedierea: Cu pace sa iesim.
    9. Asta e Liturghia- e Masa unde mancam Trupul si Sangele lui Hristos
    10. Crestinii intai mancau mancare si apoi se impartaseau, etc- diaconii slujeau la mesele de obste si apoi urma Jertfa Euharistica, etc.

  35. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    In unele biserici, catedrale episcopale si manastiri s-a scos si Ectenia celor adormiti, astfel ca dupa ectenia intreita de dupa Evanghelie ("Sa zicem toti, din tot sufletul..."), se zice o ectenie mica (Iara si iara cu pace...) apoi direct Heruvicul.
    S-au cenzurat astfel: ectenia mortilor, ectenia catehumenilor (celor chemati) si ecteniile dinainte de Heruvic. Unii preoti nu mai zic la Crez "Usile, usile" ci direct "cu intelepciune sa luam aminte!".
    Si asta tot in numele "corectarii" Liturghiei si eruditiei teologice a celor "invatati".
    Mentionam ca Ectenia mortilor trebuie spusa chiar daca nu sunt pomeniri nominale/parastase in ziua respectiva, fiind necesara pt a se pomeni ctitorii si binefacatorii eventual sau "toti cei din veac adormiti" sau pt cine n-are nimeni sa se roage.
    Degeaba la catedrala patriarhala se canta acum zilnic psaltica, daca se taie din Liturghie de catre aceiasi oameni ce slujesc si canta acolo cu studii si ifose din Grecia!

  36. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fabian, e gresit sa se puna ectenia mortilor Duminica , e interzis prin canon apostolic.

  37. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Voi auziti numai ectenii, dar rugaciuni rostite de preot in altar auziti? Exista canon care spune ca daca preotul nu rosteste cu voce tare, sa auda credinciosii rugaciunile Liturghiei sa se cateriseasca.

  38. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    rabi akiba says: "Lăsați-o baltă. Pr. Timotei e singurul dintre voi care are habar de teologie."
    Spuse dracul arhicon din tine.

  39. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    este nedrept sa imi cenzurati comentariul, dati dovada de superficialitate, eu am fost punctual, e o acuzatie dati-mi voie sa raspund . E bataie de joc!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Nu mai redeschideti subiectul Parintelui Arsenie Boca!
      Daca va convine bine, dar nu permit terfelirea numelui acestui Parinte.
      Plus ca iar divagati de la subiect! Si iar iese taraboi.

  40. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pr Timotei says:"Fabian, e gresit sa se puna ectenia mortilor Duminica , e interzis prin canon apostolic."
    Vorbeam de scoaterea ecteniei cu totul, din orice zi. Nu de Duminica!

  41. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Daca Liturghia este instituita de Hristos si dezvoltata de ucenicii care erau in stransa legatura cu Duhul Sfant, cu Tatal si cu Fiul nu era din cer? Si formele pe care le-a luat textul ulterior, pana astazi, oare nu au avut tot modelul lui Hristos si al ucenicilor?

  42. Ortodoxie, Neam si Tara

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    admin , si aici avem "PIETISMELE DE DOI BANI ",
    Vorbele Parintelelui CLEOPA sau
    "Anaforaua euharistică a Sfântului Vasile, măreţ comentariu biblic-liturgic al Simbolului de credinţă "

    si citeste Aici Parinte despre Sfanta Anafora , indeosebi ce este subliniat cu majuscule !

    Anaforaua euharistică a Sfântului Vasile, măreţ comentariu biblic-liturgic al Simbolului de credinţă

    Simbolul trinitar şi Anaforaua vasiliană se oglindesc reciproc şi se explică astfel cel mai bine unul prin celălalt – în conformitate cu principiul fundamental al teologiei vasiliene care este o liturgică dogmatică şi o dogmatică liturgică.

    Anaforaua euharistică vasiliană este, dincolo de aceste semnificaţii, pentru slujitorii sfintelor altare ale Bisericii Ortodoxe, un document în acelaşi timp familiar şi enigmatic. Orice preot cunoaşte Anaforaua euharistică vasiliană, pe care tipicul actual îl obligă s-o rostească de zece ori pe an. Familiare oricărui preot şi, în acest caz, şi oricărui credincios ortodox le sunt apoi cele trei cutremurătoare „Molitfe ale Sfântului Vasile cel Mare pentru cei ce pătimesc de la diavol şi pentru toată neputinţa, care se citesc şi în ziua Sfântului Vasile“, pe 1 ianuarie deci.

    Singurul contact nemijlocit al membrilor Bisericii Ortodoxe cu gândirea şi cuvântul direct al Sfântului Vasile rămâne deci cel liturgic: dacă în cazul credincioşilor simpli el se limitează eventual la Molitfe, pentru preoţi, el se reduce adeseori doar la Anaforaua euharistică vasiliană din Liturghier.

    Textul anaforalei vasiliene respectă un plan fundamental: O laudă (doxologia) a Bisericii adusă lui Dumnezeu cel Unul în Treime unită cu lauda îngerilor adusă Celui de trei ori sfânt se transformă într-o mulţumire (eucharistia) adusă iconomiei mântuirii realizate de Hristos prin patima Sa anticipată la Cina cea de Taină, rememorată (anamnesis) împreună cu principalele momente ale iconomiei mântuitoare în actul ofrandei Darurilor euharistice. Peste acestea e invocată (epiklesis) venirea Duhului Care să le transforme şi să realizeze prin Biserică plinirea împărăţiei eshatologice, şi tot peste Darurile acum sfinţite Biserica se roagă pentru toţi membrii adormiţi şi pentru cei care fac parte din comuniunea ei, şi îi cere lui Dumnezeu să-şi aducă aminte de toţi care slăvesc „preacinstle Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh“. Începută cu lauda Treimii, anaforaua se încheie circular cu doxologia trinitară a Bisericii „pline de Treime“ (potrivit expresiei lui Evagrie Ponticul).

    Comun cu cel al anaforalei hrisostomiene, acest plan trinitar este mult dezvoltat şi amplificat în anaforaua vasiliană printr-o savant orchestrată retorică alcătuită dintr-o subtilă ţesătură de expresii şi teme scripturistice. Lauda adusă Treimii începe prin a evoca pe Dumnezeu Creatorul, Domnul cerului şi al pământului, Care şade pe tronul slavei, pe Fiul ca Chip (Eikon) al Bunătăţii Tatălui, primă Concentrare a Adevărului Vieţii, Sfinţeniei şi Puterii lui Dumnezeu, şi prin Care aceleaşi însuşiri ca Duh Sfânt, izvor al Bunătăţii, Înfierii, Adevărului, Vieţii, Sfinţeniei şi Puterii divine se comunică întregii creaturi raţionale, însufleţind lauda îngerilor care cântă lui Dumnezeu de Trei ori Sfânt. Sfinţenia şi dreptatea lui Dumnezeu se manifestă în crearea omului din ţărână ca chip (eikon) al lui Dumnezeu şi aşezarea lui în rai cu promisiunea vieţii veşnice în schimbul păzirii poruncilor; în loc de aceasta, neascultarea l-a izgonit din rai supunându-l şarpelui şi morţii. Cu toate acestea, Cel Bun n-a uitat făptura Sa şi i-a trimis prooroci, i-a dat drept ajutor Legea şi drept păzitori pe îngeri, la plinirea vremii grăind cu noi prin Însuşi Fiul Său. Mulţumirea pentru iconomia mântuirii este şi ea amplificată sub forma a două dezvoltări biblice: una priveşte Persoana divină a Fiului, Creator şi Icoană a Tatălui Care, golindu-Se pe Sine, S-a întrupat şi S-a făcut asemenea nouă, născut din Fecioară şi sub lege, ca să osândească păcatul şi să câştige învierea în Trupul Său; cealaltă dezvoltare detaliază conţinutul actelor mântuitoare ale lui Hristos prin predică, cruce, pogorâre la iad, înviere, înălţare la cer şi şederea de-a dreapta Tatălui până la a doua venire ca judecător: descoperirea şi cunoaşterea Adevăratului Dumnezeu şi Tată, sfinţirea prin apă şi prin Duh ca popor ales, preoţie împărătească, neam sfânt şi deschiderea pentru orice trup a căii spre înviere. Ca aduceri aminte (hypomnemata) de Patima Sa mântuitoare, Hristos a lăsat Darurile euharistice pe care Biserica le pune înainte, imitând porunca şi gesturile Lui la Cina cea de Taină asupra pâinii şi a vinului, a căror împărţire devine vestire a morţii şi mărturisire a Învierii Lui. Rememorarea tuturor momentelor iconomiei mântuirii în actul ofrandei totale prin intermediul Darurilor e urmată de o invocare (epicleză) în acelaşi timp amplificată şi cu particularităţi vasiliene specifice: cu conştiinţa păcătoşeniei şi îndrăznind în mila Tatălui, Biserica
    SE APROPIE DE SFANTUL JERTFELNIC , PE CARE A PUS INAINTE DARURILE CARE INCHIPUIE (Antypa) TRUPUL SI SANGELE LUI HRISTOS , şi Cere de la Tatăl să vină Duhul Lui Sfânt „peste noi şi peste aceste Daruri puse înainte“, pe care să le binecuvânteze, sfinţească şi arate (anadexai) în mod real Trupul şi Sângele lui Hristos. Împărtăşirea cu acestea are drept scop unirea întreolaltă a credincioşilor prin Acelaşi Duh Sfânt şi câştigarea milei şi harului lui Dumnezeu împreună cu toţi sfinţii, începând cu patriarhii, profeţii Vechiului Testament, continuând cu apostolii, martirii, dascălii şi toţi cei adormiţi în credinţă. Cu aceasta, anaforaua trece într-o vastă pomenirea membrilor întregii Biserici nevăzute şi văzute, începând cu Maica Domnului şi toţi sfinţii, cu cei adormiţi în nădejdea învierii şi cu toate categoriile care alcătuiesc corpul Bisericii universale şi locale: cei ce aduc daruri, asceţi, conducători, slujitori, poporul de faţă, familii, demonizaţi, călători, văduve, orfani, robiţi, întemniţaţi, iarăşi tot poporul, oraşul şi satul, izbăvire de răzvrătire şi calamităţi, episcopul locului, episcopat, preoţime, diaconime. Ultimul mănunchi de cereri globale, meteorologice, agricole şi ecleziale, şi cererea primirii tuturor ca fii ai luminii şi ai zilei în împărăţia eshatologică sunt urmate apoi de doxologia trinitară finală („şi ne dă nouă cu o gură şi cu o inimă a slăvi şi a cânta“) a preacinstitului nume al Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. ”

    si daca esti de acord cu pr Timotei , citeste si dta pe parintele Cleopa care A fost si Este totusi mai presus in Har si Cuvant decat Sfintiile voastre!

    “DIFERENTELE DINTRE BISERICA ORTODOXA SI CEA CATOLICA

    - Exista purgatoriu, precum zic catolicii ?
    - Purgatoriu nu este. catolicii zic ca intre Rai si iad ar fi un foc mare, unde merge sufletul cateva sute de ani si se curata acolo, apoi trece in Rai. Nu exista asa ceva. Noi avem Evanghelia Judecatii, pe care o au si ei, dar nu arata trei locuri, ci numai doua – raiul si iadul. Mantuitorul, cand va sta pe scaunul slavei Sale si va aduna toate popoarele de la zidirea lumii sa le judece, ii va desparti pe dansii, precum desparte pastorul oile de capre. Si va pune pe drepti de-a dreapta Sa si pe pacatosi de-a stanga Sa … Si vor merge pacatosii in munca vesnica, iar dreptii in viata vesnica.
    Deci nu putem zice ca sunt trei locuri, ci numai doua : munca vesnica sau viata vesnica.
    Cei mai mari dusmani ai catolicilor sunt protestantii si calvinii. Ei s-au rupt de Biserica Catolica la anul 1517, prin Martin Luther, fiind urmat de Zwingli, Calvin si Hus.
    Care sunt punctele principale care ne despart de catolici ?
    Invataturile principale care ne despart dogmatic si canonic de catolici sunt :
    1 – Intai este filioque. Ei zic ca Duhul Sfant purcede si de la Tatal si de la Fiul. Aceasta greseala dogmatica este cea mai grea. Sfantul Evanghelist Ioan spune ca Duhul Sfant purcede de la Tatal si este trimis in lume prin Fiul. ( Ioan )
    2 – Al doilea este suprematia papala. Papa este considerat de ei capul suprem al Bisericii crestine, adica loctiitorul lui Hristos pe pamant ! Mai mare decat toti patriarhii ! Ceea ce n-a facut Biserica Universala. Mandrie draceasca. Papa se numeste urmasul Sfantului Petru !
    3 – Infaibilitatea papala. Ei zic ca Papa nu poate gresi ca om, in materie de credinta, cand predica el, ceea ce este iarasi o dogma noua respinsa de Biserica Ortodoxa.
    4 – Al patrulea este purgatoriul. Ei zic ca intre Rai si iad ar fi un foc mare unde sta sufletul cateva sute de ani si se curata, apoi se duce in rai. Nu scrie in Sfanta Scriptura asa ceva; nu-i prevazuta nicaieri aceasta invatatura.
    5 – Azimile. Ei nu slujesc cu paine dospita, ci cu azime, ca evreii.
    6 – Catolicii mai au o dogma noua : imaculata conceptie. Ei zic ca Maica Domnului ar nascuta de la Duhul Sfant. Nu-i adevarat. Este nascuta in chip firesc din dumnezeiestii Parinti, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii.
    7 – Au substantialitatea. La sfintirea Sfintelor Daruri, catolicii nu fac rugaciunea de invocare a Sfantului Duh, cum facem noi la Sfanta Epicleza. Ei zic ca Darurile se sfintesc singure, cand se zice : Luati, mancati … si celelalte. Nu au rugaciunea de pogorare a Duhului Sfant, peste Daruri.
    8 – Celibatul preotilor; preotii catolici nu se casatoresc. Sunt celibatari, impotriva Sinoadelor Ecumenice, care au hotarat ca preotii de mir sa aiba familie.
    9 – Ei au si indulgentele papale. Alta ratacire. Papei, daca ii dai parale multe, poti sa faci oricate pacate, te iarta, te dezleaga. Sfintii lor au prea multe fapte bune, n-au ce face cu ele, le da papei, iar el vinde aceste merite prisositoare spre iertarea pacatelor oamenilor care nu au destule fapte bune.
    10 – Si mai este un punct important : mirungerea. Catolicii nu miruiesc copiii imediat dupa Botez, ci la sapte-opt ani si numai arhiereii ii miruiesc.
    Noi avem liturghiile constantinopolitane ale Sfantului Vasile cel Mare, Grigore Dialogul si Sfantul Ioan Gura de Aur, iar catolicii au liturghia romana si cea ambroziana.
    Iata acestea sunt punctele dogmatice si canopnice principale care despart Biserica Ortodoxa de cea Romano-catolica.
    Iar cu protestantii nu avem nimic in comun. Ei au reformat total dogmele stabilite de Sfintii Parinti si au renuntat la cele sapte Sfinte Taine. Ei nu au ierarhie si taine si nu se pot mantui. Din cele sapte Taine mai au doar doua : Botezul si Euharistia, pe care o fac cu paine nedospita ca si catolicii. Din protestanti s-au nascut toate sectele neoprotestante care ataca tarile ortodoxe astazi. ”

    si inca odata subliniez Lasati SFANTA BISERICA CUM NE-AU LASAT-O in sec XX , SFINTII SI INAINTASII NOSTRI si nu Luptati contra LUI DUMNEZEU , SCHIMBAND si MODIFICAND SFANTA LITURGHIE LASATA DE DUMNEZEU prin SFINTII IOAN GURA DE AUR , SFANTUL IERARH VASILE CEL MARE si BINECUVANTATA , SCRISA DE AI NOSTRI TEOLOGI ADEVARATI Preot Prof Dr. DUMITRU STANILOAIE si SFINTI AI ROMANIEI AI ACESTUI SEC XX , Sfantul Parinte ARSENIE BOCA , Sfantul Parinte ILIE LACATUSU si Alti SFINTI ARATATI DE DUMNEZEU , SFINTI CARE AU SLUJIT SFANTA LITURGHIE CEA ADEVARATA !
    in caz de nu , vom face strange si noi , randurile PENTRU A NE SALVA BISERICA ADEVARATA si SFANTA
    Amin!
    cu Respect pt Sftia dvs , dar respectati Asemeni si pe ‘colivarii romani ‘ caci
    “prin Oi se mantuieste si pastorul “!
    SI Admin , unde ma acuzi ca fac atac la persoana , sa fim seriosi CUVANTUL SFANT ESTE SABIA cu doua taisuri SI ce se VREA STRAMB, TOT PRIN CUVANTUL SFANT SI DREPT se Indreapta si Cuvantul Stramb !
    depinde , de care parte esti !
    si daca am gresit , sa ma iertati , Iertati si Veti fi Iertati spune Domnul IISUS HRISTOS !
    amin!
    amin!

  43. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pr Timotei,
    Pana la urma hotarati-va: SUNTETI DE ACORD CA NU ESTE BINE CA S-A SCOS ECTENIA sau ecteniile, CATEHUMENILOR DIN SF LITURGHIE? Daca da , atunci ati face mai bine sa protestati in acest sens si nu sa creati dispute inutile despre cat e de canonic totul. Dupa parerea sfintiei voastre, nimic nu e corect facut si spus. Dar macar ce avem sa nu mai fie denaturat. Ce facem sau ce faceti in acest sens?

  44. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Părinte, ăștia pe care încerci să-i convingi cu argumente teologice absolut corecte, sunt purtați de un asemenea duh de incultă încăpățînare, că îmi face impresia că totul e în zadar.

  45. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dragum meu fabian, Dumnezeu sa te Binecuvinteze si sa nu iti socoteasca pacatul acesta!
    (Fariseii spuneu despre Hristos: Cu domnul demonilor scoate pe demoni)

  46. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    dar recunoasteti ca a pictat erezii? Sper ca nu sunteti pietisti, in masura se a va orbi. Stiti ca Origen era o mare personalitate si mii de oameni aveau evlavie la el, si totus a fost condamnat de Sinodul 5-6 Ecumenic. Evlavia sa nu orbeasca realitatea.

  47. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    rabi- e posibil sa ai dreptate, dar eu imi fac datoria.

  48. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Crestin Ortodox, nu tot ce e scris acolo in Diferente intre Ortodocsi si papistasi sunt adevarate. Un papistas s-ar putea sa rada cu amar. Ar trebui sa pui manuta pe Conciliul II Vatican sa vezi ce spun papistasii astazi si s-ar putea ca pr Cleopa sa fie anacronic in unele privinte.
    Exemplu : aceasta afirmatie este falsa: "7 – Au substantialitatea. La sfintirea Sfintelor Daruri, catolicii nu fac rugaciunea de invocare a Sfantului Duh, cum facem noi la Sfanta Epicleza. Ei zic ca Darurile se sfintesc singure, cand se zice : Luati, mancati … si celelalte. Nu au rugaciunea de pogorare a Duhului Sfant, peste Daruri."

  49. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pr Timotei: "Exista canon care spune ca daca preotul nu rosteste cu voce tare, sa auda credinciosii rugaciunile Liturghiei sa se cateriseasca."
    Sfintia ta ai ramas in epoca apostolica cu totul!
    Daca casatoria episcopilor era o realitate si confirmata de Sinoadele Ecumenice pana la sin. V-VI, iar de atunci s-a schimbat canonul, tot asa unele rugaciuni cu voce tare au fost puse in taina pt ca credinciosii sa nu fie distrasi, deci din motive practice. asta scrie in istoricul Liturghiei, in studii de teologie practica, nu ati citit?
    Sunt rugaciuni in TAINA care se spun de preot, iar credinciosii pot fi invatati prin cateheze, predici si lectura individuala asupra simbolisticii Liturghiei. Ca simplu credincios asistand la o Liturghie dumnezeiesc de frumoasa, nu am nevoie sa aud rugaciunile din taina ale preotului!
    Ce castig? o informatie in plus? Prefacerea Darurilor e taina cea mai mare, mister dumnezeiesc, preotul se concentreaza la rugaciunea tainica de prefacere, spusa in soapta ca o adiere a harului; de ce trebuie sa se zica cu voce tare neaparat?
    In unele biserici preotul zice cu voce tare rugaciunile paralel cu strana, deci se conturba Liturghia si nu se mai intelege nimic; plus ca unii preoti incep sa onduleze rugaciunile cu voce parca ar fi la opera sau folclor popular. Se creeaz un haos haios. Plus ca, daca se zic cu voce tare toate rugaciunile, preotul va trebui: sau sa le zica concomitent cu cantarea stranei (nu se mai intelege nimic in biserica!); sau se opreste slujba pt a spune el rugaciunile apoi strana canta si el nu face nimic, apoi iar el si tot asa.
    La Prefacere sa zic, stim ca in timp ce se canta "Pe Tine Te laudam", are loc prefacerea. Daca s-ar spune cu voce tare rugaciunile, ori n-am auzi strana, ori am auzi strana si preotul deodata si n-am intelege nimic, ori va trebui sa termine strana cantarea si apoi preotul intr-o tacere apasatoare va zice rugaciunile de prefacere. Ce mai face atunci strana?
    In timp ce se canta "Axionul" preotul citeste rugaciunea de taina "Pentru Sf. Ioan Proorocul..." si sfinteste anafura. Daca s-ar zice cu voce tare, urmeaza ca trebuie sa astepte de terminat Axionul ca apoi sa spuna. Si ce face pana atunci??... Iar daca zice concomitent cu Axionul nu se mai intelege nimic in biserica.
    Dosoftei si alti talcuitori ai Liturghiei cred ca au fost mai destepti decat cei de azi cu studii "erudite", si s-au gandit si la aceste aspecte.

  50. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Este falsa afirmatia pr Cleopa pentru ca Liturghia Gregoriana are moment precis de trasnformare a Sf Daruri-- si anume cuvintele Primeste-le pe ele in Cerescul Tau Altar.
    Dar exista Anaforale Ortodoxe care "nu au epicleza" asa cum o imaginati voi. Pentru ca epicleza este TOATA ANAFORAUA. Litrughia Etiopiana Ortodoxa ( nu ne referim la ereticii etiopieni de azi) nu a avut niciodata o "epicleza explicita). Ceea ce se afirma in fraza de mai sus e scolasticism.

  51. Ortodoxie, Neam si Tara

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    rabi abika , tu parca erai "Katolikia ", cu marturisirea Crezului Crestin Ortodox , in forma de
    "intr-una catoliceasca si apostoleasca BISERICA " IA TE UITA CE AVEM AICI !!!
    Mergi in Grecia , daca acolo se Marturiseste Asa Ceva , aici este ROMANIA -am mai Avut Aceasta discutie , Oare de ce va tradati cand este vorba de ADEVAR si Marturisirea Dreapta a Credintei Adevarate in CREZUL CRESTIN ORTODOX DIN ROMANIA !!!
    si Admin , CU CE TE DERANJEAZA Sfantul Parinte Arsenie BOCA , cand un popor intreg Il Sfinteste si canonizeaza IAR Ierarhia Bor NU VREA , asta-i alta discutie !
    Acest Sfant , Vreti sau Nu Vreti , FACE MINUNI si AStazi la "colivarii 'de romani , pe care Ierarhia Bor nu le ia in seama , ca deranjeaza Un SFANT AL LUI DUMNEZEU !
    'Ierarhia Bor isi va face mult de lucru cu mine , dupa moartea mea " spune Sfantul Parinte Arsenie Boca !!!
    si chit ca nu mai ma lasi sa scriu pe aici , Iti spus si asta :
    'si nu pomeniti prea des numele meu , Ca pe multi ii va arde !"

  52. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fabian, episcopii se pot casatori, in Albania episcopii sunt casatoriti.Inafara de Arhiepiscop. Nici azi nu e canon ca trebuie sa fie necasatoriti, doar se obisnuieste asa, ca sa fie din calugari. Nu e neaparat bine sau rau. In privinta citirii cu voce tare a rugaciunilor Novela este din sec VI deci dupa epoca apostolica si specifica acest lucru clar: Toate rugaciunile Sf Litrughii trebuiesc citite in auzul credinciosilor cu voce joasa, nu cantat- de aceea se si numesc hamilofoane, iar terminatiile lor se numesc ekfonise- adica se canta cu voce mare.
    Daca e cum spuneti dvs atunci ar trebui sa desfiinta si cunvitele care ne fac atenti asupra continutului rugaciunilor si anume INTELEPCIUNE! (diaconul) ca oamenii sa asculte mai cu atentie rugaciunea care azi se zice in taina in romania si in rusia. Este vorba de transformarea Liturghiei in RELIGIE DE MISTERII care nu mai respecta scopul Liturghiei.

  53. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pe aceste baze se dezvolta pietismul si misiticismul bolnav, Liturghia devine Magie. In Bucuresti la Biserica Studentilor la Pr Gavriila se rostesc dupa canoane toate cuvnintele Liturghiei si este o armonie desavarsita. Scopul Liturghiei fiindn atins in Impartasirea Credinciosilor. Cien sta la Liturghie si se roaga dar nu a facut cel mai important lucru, anume IMPARTASIREA nu a implinit in el scopul Liturghiei de aceea si canoanele sunt foarte clare in aceasta privinta; Cine ramane la Litrughia Credinciosilor si nu se impartaseste se afuriseste. Preotul care nu rosteste rugaciunile ca sa le auda poporul se cateriseste.

  54. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    O colivarii!!! Din pacate NU sunteti colivari! Era bine!

  55. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pr Timotei: "dar recunoasteti ca a pictat erezii? Sper ca nu sunteti pietisti, in masura se a va orbi. Stiti ca Origen era o mare personalitate si mii de oameni aveau evlavie la el, si totus a fost condamnat de Sinodul 5-6 Ecumenic."
    - acest "dar" suna a indoiala diabolica pt a strecura indoiala in suflet ca sarpele in Eden. Nu esti in masura sfintia ta ori noi, sa-l judecam pe pr. Arsenie. La fel a facut Danion Vasile cand l-a hulit pe el, pe pr. Cleopa si pe pr. Ioanichie Moroi. Ati facut vreo descoperire, vreo minune hulindu-l? Ati vorbit cu ucenicii sai- PS Daniil Partosanul, pr Dionisie, pr Ghelasie, pr Vamvulescu, maici si calugari de la Prislop si Sambata care stiu ce vorbesc? ati intrebat DE CE a pictat pe Francisc, CUM l-a pictat, v-ati rugat intai sa dati cu piatra clevetirii in el??
    - nu-l comparati cu Origen, e o distanta de la cer la pamant. Orb si eretic e cel ce compara pe ereticul Origen cu par. Arsenie.
    - sigur ca, daca va legati de duhovnici primiti replici pe masura, ati dori sa va sarutam mana? nu va mai victimizati in prigonit si nu mai folositi citate scripturistice cand nu va convine. Singur ati judecat si hulit un Sfant al lui Dumnezeu, asteptati poate lauri?...
    Dumnezeu sa va/ne ierte.

  56. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fabian, Rugaciunile nu se spun concomitent cu cantarea, preotul spune rugacinea, strana continua cu cantarea, apoi preotul se opreste in timul cantarii. Exemplu: In timpul Pre Tine te laudam , preotul se oreste din citit, asteapta terminarea cantarii, care este defat continuarea cuvnitelor Ale Tale dintru ale Tale, Tie iti aduce mdetoate si pentru toate, pe tine te laudam, pe tine te binecuvantam ...deci este o continuare! Apoi preotul continua citirea anaforalei si anumeInca aducem Tie aceasta slujba cuvantatoare si Te chemam si Te rugam Treimite Duhul tau cel sfant peste aceste daruri si fa adica Paine aceasta trupul hrisotsului Tau.... etc.
    Deci niciodata nu se spun rugaciunile peste cantarea cantorilor de la strana. Cantorul se oreste si se asculta rugacinea.

  57. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Probabil ca nu prea ati auzit o Litrurghie facuta cum trebuie ci doar bataie de joc.

  58. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajută,
    Fraţilor, limba română, fiind o limbă vorbită, este o limbă vie, deci, de aceea mai au loc unele ajustări, că nu e ca latina, o limbă moartă., care nu se mai schimbă.
    Ce ziceţi, prima Biblie integrală a apărut în limba română încă din 1688, oare tot pe aceea ar trebui să o folosim? Dacă o să citiţi din ea, vă veţi da seama că multe pasaje NU O SĂ LE ÎNŢELEGEŢI.
    Oare Noul Testament nu de aceea a fost sris în greacă, nu în ebraică, TOCMAI CA SĂ ÎL ÎNŢELEAGĂ OAMENII?

  59. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    si daca e sfant de ce a pictat erezii? Cati episcopi nu-l considerau Sfant pe Dioscor! nu insemna ca si era. Inca o dovada de pietism. Danion a punctat foarte bine problemele si greselile unor duhovnici care nu sunt Sfintii Parinti deci nu sunt normativi pentru ortodoxie. Daca Gloata pravoslavnica " e pietista, ce voina are Danion! Are doar vina ca a vorbit unui public necatehizat, pietist, absurd.

  60. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Noi trebuie sa ascultam de canoane care nici macar nu le cunoastem. Daca mergem cu o cerere la Patriarhie in stilul in care discutati pe aceste siteuri, ne facem de ras. Dam dovanda de incultura teologica crasa. Trebuei citit pe aceasta tema pe aceea care s-au ocupat de subiect si anume pr Ioan ica Jr, Uspenski, tradus la noi, Karl Felmi (toti sunt ortodocsi) studiati si pe urma deschideti gura ca ne facem de ras cu tot cu marii nostri duhovnici, dar nu cunoastem baza credintei si fetisizam un parinte sau altul . Teologia dupa ureche nu exista. De aceea si in privinta ecumenismului ne face de tot rasul, ca nu stim mai nimic si papsitasii stiu si protestantii au tradus Sfintii parinti din original. Nu avem cu ce sa ii impresionam decat cu incultura noastra teologica crasa. Rusine!

  61. Ortodoxie, Neam si Tara

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    pr Timotei , Epicleza este "momentul cel mai important si reprezentativ al Sfintei Liturghii " anume Invocarea Duhului Sfant in a transforma Trupul si Sangele Domnului IISUS HRISTOS , in paine si vin pentru Sfanta si DUMNEZEIASCA IMPARTASANIE , a celor 'chemati ' !
    "Rememorarea tuturor momentelor iconomiei mântuirii în actul ofrandei totale prin intermediul Darurilor e urmată de o invocare (epicleză) în acelaşi timp amplificată şi cu particularităţi vasiliene specifice: cu conştiinţa păcătoşeniei şi îndrăznind în mila Tatălui, Biserica
    SE APROPIE DE SFANTUL JERTFELNIC , PE CARE A PUS INAINTE DARURILE CARE INCHIPUIE (Antypa) TRUPUL SI SANGELE LUI HRISTOS , şi Cere de la Tatăl să vină Duhul Lui Sfânt „peste noi şi peste aceste Daruri puse înainte“, pe care să le binecuvânteze, sfinţească şi arate (anadexai) în mod real Trupul şi Sângele lui Hristos. " si nu "TOATA ANFORAUA " cum ne spui !
    nu venim de azi de ieri la sfanta Biserica si nici nestiutori nu suntem , unii dintre crestinii ortodocsi Stiu pe de rost Sfanta Liturghie de la cap la coada !
    http://www.youtube.com/watch?v=3z-9b8403fQ&feature=related

  62. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Va rog eu frumos sa nu mai aruncati cu nestiinta sau cu cuvinte grele, ca ambele arata ceva foarte neplacut! Nivelul tinde spre 0 .

  63. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "“Rememorarea tuturor momentelor iconomiei mântuirii în actul ofrandei totale prin intermediul Darurilor e urmată de o invocare (epicleză) în acelaşi timp amplificată şi cu particularităţi vasiliene specifice: cu conştiinţa păcătoşeniei şi îndrăznind în mila Tatălui, Biserica"
    Ceea ce spuneti se numesc defterosimbolisme!
    Asa eram invatati la seminar si la facultatile noastre de balta, dupa ureche.
    Defterosimbolismele insemna ca anumitor gesturi liturgice s-au adaugat si o semnificatie simbolica, de exemplu Iesirea cu Sf Daruri simbolizeaza drumul Crucii, etc, dar Sfantul Simeon al tesalonicului spune clar ca acestea sunt din evlavia exagerata a unora, si ca nu are legatura cu Liturghoia propriuzisa. Devterosimbolismele - sau sibolisme adaugate din evlavie, foarte tarziu si fara legatura cu Litrughia ca esenta.

  64. Ortodoxie, Neam si Tara

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    nu venim de azi de ieri la Sfanta Biserica si nici nestiutori nu suntem , unii dintre crestinii ortodocsi Stiu pe de rost Sfanta Liturghie de la cap la coada Asa cum Trebuie Spusa !
    si punct aici ,
    pentru mine si Orice Crestin Ortodox din Aceasta Tara , Sfanta Liturghie TREBUIE SA RAMINA SFANTA LITURGHIE , fara modificari , scoateri sau adaugiri !
    ASa Cum Ne-au last-o Sfintii si Inaintasii NOSTRI si ma repet , ramai in Grecia pr timotei , AICI ESTE ROMANIA , si un NU clar si raspicat ereziilor de la lupi in piei de oaie !!!

  65. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    aceste devterosimbolisme care nu au nici o treaba cu rugaciunile Litrughiei nu au sursa patristica, sunt rodul evlaviei. din pacate tocmai aceste devterosimbolisme au deviat insas Litrughia in Romania si oamenii nu mai inteleg ce este Litrughia. Daca erau autentice devterosimbolismele s-ar fi regasit in textul Anaforaleor in primul rand, dar nu se regasesc.

  66. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Tata, eu sunt in Romania, dar dumenata esti in erezie, adica esti filetist. Si Nestorie se dadea de mare ortodox . Filetismul: confundarea aspectului geopolitic al problematicii naţionale cu domeniul religios. Deci sin Grecia si in Romania si in Rusia aceeas Ortodoxie este! Daca spui ca nu e, atunci e erezie. Roamnia nu e mai presus decat Greica sau Rusia dar nici mai prejos suntem cu totii Una in aceeas Biserica , Biserica Ortodoxa. Atata tot.

  67. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ioancadar- aveti dreptate partiala, pentru ca daca textul nu pastreaza intelesul original e o mare problema. In momentul in care spui "Painea noastra cea de toate zilele" in loc de Painea noastra cea spre fiinta" cum e corect- epiusion-esenta fiinta- care te tine in Viata Duhovniceasca- e vorba de Sfantul Trup al Domnului- Sfanta Impartasanie din start ai schimbat senul si ai distrus Liturghia. Deci nu e chiar asa de simplu si daca niste neaveniti de la patriahie schimba fara sa cunoasca BINE treaba, e vai de noi, o facem mai rau decat era. Si asa Litrughia in romaneste e un chici de Liturghie, daca o mai dai mai rau peste cap, se ajunge la dezastru. E nevoie de specialisti. Ca si Bartolomeu Anania sa apucat sa traduca Biblia si a facut-o varza....

  68. Ortodoxie, Neam si Tara

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    nu venim de azi de ieri la Sfanta Biserica si nici nestiutori nu suntem , unii dintre crestinii ortodocsi Stiu pe de rost Sfanta Liturghie de la cap la coada Asa cum Trebuie Spusa !
    si punct aici ,
    pentru mine si Orice Crestin Ortodox din Aceasta Tara , Sfanta Liturghie TREBUIE SA RAMINA SFANTA LITURGHIE , fara modificari , scoateri sau adaugiri !
    ASa Cum Ne-au last-o Sfintii si Inaintasii NOSTRI si ma repet , ramai in Grecia pr timotei , AICI ESTE ROMANIA , si un NU clar si raspicat ereziilor de la lupi in piei de oaie !!!
    pr Timotei SI PINA LA URMA ESTI DE ACORD CU NOUL LITURGHIER ???sau va place sa atatati crestinii ortodocsi , unii impotriva altora !
    nu sunt filetist , sunt roman crestin ortodox crescut In Romania si pe linga Biserica Adevarata cum m-au Invatat Parintii acestei BISERICI ORTODOXE si nu de "acela " pe care va bazati voi , lupi in piei de oaie ,ca-l duceti de nas cu modificarile voastre spurcate , in scopul dezorientarii si ratacirii in Credinta Crestin Ortodoxa Adevarata !
    si sunt mandru ca SUNT ROMAN CRESTIN ORTODOX ! AICI IN TARA MEA si punct .

  69. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu se cade sa vorbim despre altar, despre jertfa , despre Trupul si Sangele Domnului, despre raduieli ale jertfirii Domnului pe cruce , ca sa ne impartasim si sa ne hranim nu cu mana cereasca ci cu lucrarea Sfintitoare a Domnului nostru Iisus Hristos, nu se cade sa vorbim noi cei care nu au primit hirotonie si care nu sunt preoti. Nu este bine sa dezbatem acest lucru pentru ca aceste lucruri trebuie dezbatute de cei care sunt hirotonisiti. Taina Preotiei este o mare Taina. Daca intradevar vreti sa dezbateti acesta tema . fratilor facetiva preoti , aratati vrednicie , pentru ca lucrurile nu merg asa cum vrem noi, sau cum credem noi iconomia lui Dumnezeu este profunda merge chiar dincolo de ce ne pare noua ca este normal sau nu, lucrurile merg dincolo de noi , se duc dincolo de ACEL ceva care noi credem ca il vedem sau credem ca-l stim. Numai Taina Preotiei iti da Harul in chip nevazut intr-un chip vazut. De acea suflete al meu smerestete ca multe ai de undurat.

  70. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Le spui femeilor sa se roage?!Mare lucru ca nu te-ai trezit tu cu rosii si oua clocite pe obraji!!Sau cu niscai sudalme emanate de impulsivitatea "mironositelor"..Vai,dar cum indraznesti sa "instigi" la "nesupunere"...Daca-ai incerca sa stai la poarta unei Biserici si sa iei "pulsul",in materie de opinie pro si contra a ceea ce se intimpla cu LIturghierul,cu Prohodul,cu Catedrala Neamului si altele,vei constata lasitatea personificata ,in majoritatea prticipantilor la Sf LIturghie,fie femei sau barbati,deopotriva.
    E jalanie mare,daca incerci cumva sa opinezi impotriva Intii-Statatorilor.Cum opinezi,cum esti catalogat ca si Judecator,si ..gata!,s-a rupt filmul...discutia se incheie,si ...ramine cum s-a stabilit..
    "Sa nu Judecam!;Sa-i lasam ca ,vezi Doamne ,ei sint pusi acolo cu ingaduinta si chiar binecuvintarea lui Dumnezeu,si stiu ei ,mai bine,ce trebuie si ce nu!",etc.Cam asta-i pulsul "pietei"..dar uite eu chiar am sa ma rog:
    Sfinte Proorocule Ilie,prin mijlocirea rugaciunilor tale,cere pentru noi,poporul roman ,de la Domnul sa le dea Pastorilor(Staff-ului BOR) nostri rivna fierbinte pentru Dumnezeu,Frica de Dumnezeu, dragoste pentru semeni si supusi,intelepciune in purtare si tarie in ispite..Lepadare de POFTA CISTIGURILOR,mila fata de supusi(sa nu mai puna biruri peste puteri,preotilor;si sa nu mai "cerseasca" staruitor,pe toate lungimile de unda, bani pt Catedrala Neamului..),sa-si aduca aminte de Votul Saraciei,pe care l-au depus,si de Anul Omagial al Sfintului Maslu si ajutorarii bolnavilor!..Sa returneze la Bugetul de Stat miliardele primite de la Sorin Oprescu,pt asa-zisa Catedrala a Neamului,sau sa-i redirectioneze pentru construirea de Spitale ,care sint din ce in ce mai putine si mai fara de cele de stricta necesitate.Sa miluiasca in mod real ,prin intermediul celor peste 400 Asociatii si Asezaminte,declarate oficial,pe site-ul Patriarhiei,pe oamenii aflati in dificultate,pe batrinii neputinciosi,pe bolnavii incurabili.Sa le dea Domnul Duh de Pocainta,si intoarcere..!Si avind cuget curat sa-si faca dulame fara buzunare largite si "parimantile" fara swarovski .Si,nu in ultimul rind,sa practice ...mersul pe jos,si inchinarea la Dumnezeu! Amin.

  71. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ce vorbesti Dinule? Matale gandesti ca la Tibetani (sunt texte sacre nici nu trebuie sa le atingem) dar cum se explica ca toate cuvnintele anaforalelor se regasesc si in Noul Testament? Care e obligatoriu sa il citeasca crestinul. Nu abera, ai gresit religia, NU SUNTEM RELIGIE DE MISTERII.

  72. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Profesorul Necula de la Bucuresti este un dezastru, nici nu cunaste greca veche, cum o fi ajuns profesor?
    E cel care ia adus pe coptiii eretici. Acest Necula abereaza la greu si e prof cica de "liturgica " dupa ureche,

  73. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ba se regasesc in rugaciuni ale crestinului de zi cu zi: Exemplu rugaciunea la Citirea Evangheliei de catre preot este si rugaciune la citire a psaltirii de fiecare zi de crestin: Straluceste in inimile noastre Iubitorule de oameni..."

  74. Ortodoxie , Neam si Tara

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Tacere si ‘capu in pamint’ /
    este totuna cu a zidi mormant !
    este totuna cu a darama si strica /
    ce altii au Zidit/
    Si cu Mare Pret au construit /
    BISERICA LUI HRISTOS /
    unde ne gasim , noi toti /
    din Neam in Neam Roman /
    Crestin si nu pagan /
    si-i mai frumos ,Crestin Ortodox /
    ca-i mai aproape de HRISTOS /
    iar BISERICA CRESTIN ORTODOXA /
    ESTE BISERICA ADEVARATA si VIE/
    Ce portile iadului /
    in Veci , n-au s-o biruie .
    …………………………….
    Amin!

  75. Ortodoxie , Neam si Tara

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    si inca odata subliniez Lasati SFANTA BISERICA CUM NE-AU LASAT-O in sec XX , SFINTII SI INAINTASII NOSTRI si nu Luptati contra LUI DUMNEZEU , SCHIMBAND si MODIFICAND SFANTA si DUMNEZEIASCA LITURGHIE LASATA DE DUMNEZEU prin SFINTII IOAN GURA DE AUR , SFANTUL IERARH VASILE CEL MARE si SCRISA , ARATATA DE AI NOSTRI TEOLOGI ADEVARATI Preot Prof Dr. DUMITRU STANILOAIE si BINECUVANTATA DE DUMNEZEU PRIN SFINTII ROMANIEI , sec XX :
    Sfantul Parinte ARSENIE BOCA ,
    Sfantul Parinte ILIE LACATUSU si
    Alti SFINTI ARATATI DE DUMNEZEU , SFINTI CARE AU SLUJIT CU FRICA si Cutremur Fata de DE DUMNEZEU fata de CELE SFINTE si CU MULTA LUARE AMINTE LA SFANTA SI DUMNEZEIASCA LITURGHIE , CEA ADEVARATA !
    in caz de nu , vom strange si noi , randurile PENTRU A NE SALVA BISERICA ADEVARATA si SFANTA - BISERICA ORTODOXA
    Amin!

  76. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pr. Timotei
    Dumneata cand ai sa ai o fata sa o lasi sa umble aproape goala sau cu fusta aproape de fund.
    Sau Dumitale o lasi sa umble in haina subtire de in? Poate Preoti vor sluji in tricou ca tot sunt calduri mari ce zici?
    Dar mai mult de atat hai sa dezvelim planeta asta de ozon de admosfera si de toate straturile care inconjoara planeta noastra.
    Ce mai hai sa facem slujba in cort ca asa a fost o data mai demult.
    Bai bai ce zile ajungem sa traim , mai un pic si spunem ca soarele e focul din casa.
    Mare in statura esti, si om cu greutate , porti poveri mari ca le incurci nu mai stii care e Urimul si Tumimul. Ore se inegreste sau se albeste?

  77. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Crestinii participa in mod negrasit la Sfanta Liturghie hranindu-se si impartasindu-se din unirea Trupului Lui Hristos, participand impreuna cu Preotul la infaptuirea Sfintei slujbe de slujire a LUI Dumnezeu insa Preotul nu doar participa si slujeste , El trebuie sa se Sfinteasca sa se curateasca sa fie curat si sa fie vrednic de apropiere, ca de nu este vai de El, ca bucurie in inima nu primeste si in cele Sfinte greseste. Separare el nu face, si nici discernamant nu va avea , are sa fie cernut de Satana si prin ciur trecut, prin foc de curatire. Parinte ,Parinte scumpe sunt lacrimile Tale Sfinte.

  78. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu doar pacatosi plang atunci cand se pocaiesc dar si Sfintii plang atuncii cand mijlocesc si se roaga...

  79. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Tai de aici te doare, tai de aici te doare, ori de unde ai taia doare. Pentru ca Trupul Lui Hristos este unul SINGUR.

  80. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    pietisme ieftine

  81. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    O, N & Ț,
    Nu mai sufla așa țanțoș în goarna dezacordată a autohtonismului de campanie; Ortodoxia n-a fost inventată între Mizil și Urziceni. Ai face bine să-l asculți cu sfială pe Pr. Timotei care nu-și expune aici părerile personale. Sunt mari cunoscători ai Sf. Tradiții în Sf. Munte, ca pr. Macarie Simonopetritul și alții, care susțin aceleași lucruri. E clar că Liturghierul românesc e în brusturi. La fel bîjbîie și Moliftelnicul și Tipicul și cîte și mai cîte. Peste toate, suntem singurii care traducem GREȘIT chiar și Rugăciunea Domnească. Întrebați-l tot pe părintele Timotei că el e învățat cu "înjurăturile" voastre fudule și pline de patos ortodoxist valah.

  82. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sunt curios cine va pune mîna pe "Canonul Ortodoxiei" scos la Deisis, cum a recomandat pr.Timotei. Să se smintească nițeluș cu o altfel de ortodoxie decît cea a pr. dr., etc., Necula & Co.

  83. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pe cine incerca sa abureasca D-l Timotei? , imi pare rau eu Parinte nu te mai numesc. Duhul Parintilor este altul, Teologie din asta studenteasca si tot felul de studii pe caz si pe problema mie satula gusa. Le inghit dar le scot afara le vars la loc nu prinde bine , nu ma ajuta cu nimic ma face un hibrid ieftin.

  84. Ortodoxie, Neamul si Tara

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ce cauta 'ieftine' in limbajul unui Preot , te tradezi fara sa vrei pr Timotei !
    daca asa s-a ajuns sa pui alaturi de cuvantul ' pietate' , ' ieftine ' sau 'de doi lei' , este mai mult decat tot ce-ai spus pina acuma !de a dreptul batjocoritor fata de tot ce inseamna 'pietate ';
    rabi abika , pastreaza-ti aceste indemnuri pentru ' sfială personala ';
    ai tu ai grija de la cine inveti , caci , noi avem Invataturile Sfinte Ale valahilor , ce stau 2000 de ani , incoace aici !

  85. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Citeste canoanele apostolice si ai sa iti schimbi parerea. Aceea numeste Biserica Sfanta Traditie (Hotararile Sinoadelor Apostolice, Ecumenice si Locale, Invataturile Sfintilor Parinti ) Daca o sa citesti macar un Sfant Parinte, care vrei tu, deja o sa avem o baza comuna, deocamdata ramaenm la nivel pr Cleopa Invataturi pentru incepatori.

  86. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Toti avem nevoie sa invata, preoti si credinciosi, nimeni nu e invatat din cer, trebuie studiu, limba greaca veche. Mentalitatea e formata din anii 50 regimul comunist a incurajat transformarea Liturghiei in magie tocmai ca sa arate “obscurantismul ” ortodoxiei. Avem de invatat despre Liturghie chiar de la ereticii papistasi, care au avut acces la codice atunci cand noi nu aveam. Azi parintele Ioan ica Jr, a foacut un efort colosal sa stranga toate codicele in canonul ortodoxiei, merita omagiat, nimeni nu a mai reusit sa faca acest lucru. Asa ca merita sa luati cartea de peste 1000 de pagini si va veti schmbatoatal viziunea asupra Liturghiei,care nu e o formula venita din cer. E nevoie ca preotii sa slujeasca corect si atunci explicatia va veni de la sine. Chiar Liturghia va incepe sa se explice pe ea insas prin cuvintele rugaciunilor atat de simple care nu se aud, ca sunt “prea sfinte ca sa pe auda crestinii de rand” cam asta era mentalitatea magico-mistica. Se aseamana cu mentalitatea Tibetana, unde sulurile sfinte, sunt atat de sfinte incat nu ai voie sa le citesti nicodata, doar sa le porrti in spate.

  87. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    D-l Timotei eu tot timpul o sa fiu un incepator , de aceea si il iubesc pe Pr Cleopa ca si el era un incepator ca mine ,voi astia maturiii mergeti Domnule la Catolici. Ca acolo invatati ce va place voua.

  88. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Tu ce crezi ca eu nu am mai avut deaface cu astia ca tine??? Cate scoli a avut Sfantul Petru? cate scoli a avut Sfintii Apostoli? Pavel era singuru scolit. Si Moise era invatat, Dar restu ce au avut scoli avansate? Un crestin adevarat nici nu are nevoie de canoane, canoanele sunt pentru cei ce misuna intr-o parte si intralta sa-i mai destepte un pic sa-i mai aduca pe calea ce buna. Cunoasterea vine de la Dumnezeu dragul meu si daca tu nu pricepii ca cerul asta de care zici tu , ca vine una sau ca vine alta , nici nu stii in ce directie este cu toata scoala ta cu tot. Nici nu stii in ce spatiu te afli si in ce stare esti asta e grav. Nu percepi si nu ai discernamant si asta e si mai grav. Nu in multimea studiilor sta intelepciunea.

  89. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Inafara Liturghiei nu se impartaseste, doar in cazul bolnavilor. este interzis prin canon ca preotul sa impartaseasca in alt moment decat la momentul chemarii: Cu frica de Dumnezeu sa va apropiati!
    Gresesc preotii care impartasesc pe anumiti plozi, dimineata pana sa inceapa Liturghia, sau in timpul Liturghiei,dar nu la momentul specificat. iaras gresesc preotii care impartasesc toata ziulica de Joia Mare cand vin oamenii buluc la spovada tonomat de pacate si apoi impartasanie fara Litrughie. Duhovnicul trebuie sa aiba zile randuite de spovada si sa nu accepte imartasirea inafara Litrughiei. Exista tineri care numai atunci vin Biserica, in Joia Mare sau Vinerea Mare, acesti tineri trebuie sa gasesca un program clar pe usa Bisericii- spovedania la parintele se face in zilele, intre orele. Punct. Pentru ca acesti tineri habar nu au ce fac si preotul tonomat de spovedanie isi ia osanda mare!

  90. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    1. Nu sfantul ioan Gura de Aur a inventat Liturghia, asa cum muti credinciosi ar crede
    2. Liturghia a existat, bineinteles, inainte de Sfantul ioan Gura de Aur.- Frangerea Painii.
    3. Sfantul ioan Gura de Aur a consacrat o anumita anafora(rugaciune de prefacere a Darurilor)
    4. In Biserica exista multe anaforale, unele folosite, altele nu, cum ar fi anaforaua Sfantului vasile cel mare, Sf iacov, etc.
    5 Toate anaforalele sunt bune atata timp cat nu contin erezii- canon Apostolic.
    6. Deci anaforaua este rugaciunea de prefacere a Darurilor, pe care la inceput , fiecare episcop o compunea asa cum vroia el.
    7. Liturghia asa cum o avem azi nu e pogorata din cer.,
    8. ea este instituita de hristos la Cina cea de Taina, ucenicii dezvoltand in dpua parti -invatatoreasca- catehumeni, demonizati, opriti de la Impartasanie si anaforaua credinciosilor- o rugaciune de prefacere a Darurilor – apoi Impartasirea cu trupul si Sangele Domnului a preotilor si credinciosilor si concedierea: Cu pace sa iesim.
    9. Asta e Liturghia- e Masa unde mancam Trupul si Sangele lui Hristos
    10. Crestinii intai mancau mancare si apoi se impartaseau, etc- diaconii slujeau la mesele de obste si apoi urma Jertfa Euharistica, etc.

    Ganditi-va ca un preot azi ar manca de dimineata si apoi ar sluji. imediat l-ati judeca, nu? Ei crestinii intai mancau si apoi se impartasau. Iaras nicaieri nu se spcifica faptul ca cel care urmeaza a se impartasi trebuie sa opsteasca ” trei zile” ” 10 zile ” etc. El trebuie sa posteasca atunci cand este post. Ca sambata inainte de Liturghie nu e post, ci e dezlegare la carne, branza vin, peste, oua , lapte. Asa ca Dumnezeu nu ne-a dat astfel de criterii. Ele sunt venite din evlavie. In Pravia Sinaitica intradevar, pusnicilor, care veneau in la Biserica doar o data la 3 saptamani, in rest se nevoiau, aveau o randuiala speciala, ei se impartasau atunci cand ajungeau la Biserica, dar contactul lor cu Biserica era ma rar. Nevointa lor fiind schimniceasca, contactul cu Ecclesia era mai mic, pentru a ramane in contemplatie. Dar acest tip de monahism nu sa pastrat decat foarte rar. Si reprezinta o exceptie care intareste regula.

  91. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    cine ne opreste ca de Sfantul Grigorie Papa Romei sa savarsim anaforaua Gregoriana! Si sa cantam gregorian. E foarte ortodox. Deci nu forma liturghiei a stricat pe papistasi cu erezia lor. Degeaba faci Liturghia bine daca esti eretic, painea sau azima,sau orice ar fi nu se va treansforma in trupul Domnului ci se va demoniza. De aceea am spuipat cu nadejde pe ostia papistasa la vatican si pe mormantul de vrednica blestemare a Papei Ioan Paul al II-lea. Am primit binecuvantare prin acest gest.

  92. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    nu sunt deacord cu vesmintele impopotonate si aurite si colorate- vesmintele preotuluitrebuie sa fie albe, ca vesmantul ingerului de la Sfantul mormant. --simple si albe ca la papistasi.

  93. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Zile , zile D-l Timotei ca asa vedem si noi data arama pe fata. Ce sa facem imi pare rau ca zbori si nu te poti inalta. Nu ai nimic deaface cu Preotia, daca nu intalegi vesmintele preotesti mai bine te duci la predicatori, ai fi un bun Predicator.

  94. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    crestin ortodox sau mai nou ortodoxie neam si tara are probleme psihice dar ma indoiesc ca l-a citit cineva pana acum, de aia nu a remarcat nimeni.
    Pr Timotei pare trecut cel mai bine prin viata dintre comentatori si le spune bine DAR ii lipseste un lucru: intelegerea. este genul de om necomformist si complex, de aia toti se contrazic cu el(toti cei care nu li se vorbeste dupa dictare, asa cum au citit ei in carti). ar fi mai bine abordata atitudinea simpla in raspunsuri, pt. simplul fapt ca: n-ai cu cine!
    si da, nici eu nu sunt de acord cu vesmintele aurite sau cum se poata Daniel cel plin de aur. nici alb nu e o solutie pt. a nu se confunda cu catolicii, ci undeva la mijloc, un contrast. dar oricum nu se va schimba nimic asa ca discutia e fara sens.
    ce omite lumea sa spuna, fiind un subiect TABU, este ca meseria de preot uneori este doar o meserie pe care unii oameni o practica pt. foloase, nedand doi bani pe ceea ce de fapt reprezinta. un preot cu vila si masina de lux ce predica saracilor despre diverse, pe langa ca este un mare ipocrit, este un business man si-si mentine afacerea. mai cascati si voi ochii, ca acesti preoti nu s-ar imbogati traind contrar invataturii, daca nu ar exista oameni naivi. inainte sa ma intereseze despre cum practica el preotia, m-ar interesa viata publica in straie civile, ca sa stiu cu cine am de-aface. dar fiind un subiect tabu probabil imi veti sari in cap, ca v-am ranit preotii. care sta in Braila stie despre preotii din Chercea si naravul lor suprem: banul. si la nivelul tarii sunt destui afaceristi nedeconspirati pentru ca amfost invatati sa nu punem la indoiala preotii. vremurile de acum schimba situatia asa ca pun la indoiala.
    cat despre subiectul principal, nu am nici o opinie fiind crestinul de duminica, blamat de domnu Teofan. unii mai si muncesc cate 12 ore din zi ca sa intretina o pereche de copii, ca nu pica din cer, lucru pe care acest om nu l-a priceput, fiind usor sa dai din gura impopotonat de aur.

  95. Ortodoxie, Neam si Tara

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    'pietisme ieftine' ce cauta alaturi de un astfel de cuvant 'pietate' , Un astfel de cuvant comercial 'ieftine' sau 'de doi lei' , vezi cum te tradezi fara sa vrei D-l Timotei , caci nici pntru mine nu esti preot;
    nimeni si nimic , din aceasta lume nu ma obliga sa te recunosc ca fiind preot dupa un astfel de limbaj si astfe l de 'sadelnite' care sunt in afara Bisericii Ortodoxe Adevarate !
    Preotia nu inseamna numai Teologhie ad literum- si aceasta Macar sa afie Adevarata !, dl Timotei , inseamna Puterea Harului Sfant Primit si asemeni Puterea de a revarsa -de a da in dar- asupra celor care il asculta !
    am mai spus , Un Preot Ortodox Adevarat , este un "Pescar Adevarat " sau "Un pastor Adevarat "
    "cine ne opreste ca de Sfantul Grigorie Papa Romei sa savarsim anaforaua Gregoriana! Si sa cantam gregorian '
    ia te uita cine este acest 'pr timotei' - "sa cantam gregorian E foarte ortodox ' !!! ,
    admin , "anaforaua Gregorieana " ...?
    iar dle rabi akiba , indemnurile pentru 'piosenia personala ' mai dau si afara de la dta , aratand tot 'tantos' si 'dezacordat ' viclenia si erezia cu care vrea sa induca GRESIT invatatura smintitoare acest dl Timotei 'cu o altfel de ortodoxie decît cea a pr. dr., etc., Necula & Co. ' si iarasi gasim cuvantul comercial alaturi de ce vroiai sa spui...!
    si aici punct , se vede vizibil cu cine stam de vorba pe acest blog , cu nume mascat dar 'bine!!! intentionat'!
    "Doamne , Iarta-i ca nu stiu ce fac ! "
    amin!

  96. Ortodoxie, Neam si Tara

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    " pr timotei " spune "cine ne opreste ca de Sfantul Grigorie Papa Romei sa savarsim anaforaua Gregoriana! Si sa cantam gregorian. E foarte ortodox." ???
    rabi ...spune "cu o altfel de ortodoxie decît cea a pr. dr., etc., Necula & Co." !!!

  97. Ortodoxie, Neam si Tara

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.youtube.com/watch?v=MmKv2ir70-U&feature=related

  98. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    cand lupti impotriva Unui intreg sistem , Este precum “Lupta Gladiatorului in arena ” insa nu cu oamenii Sistemului Lupti ci demonii sau antihristii ,care-i dirijeaza pe acesti oameni !

  99. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pr Timotei, cu tot respectul datorat unui slujitor al Domnului, Pr Ioan Ica jr, nu este un exemplu de urmat. am slabe cunostiinte teologice dar am citit in prefata "Cuvintelor catre singuratici "de Sf Isaac Sirul de Pr Ioan Ica jr urmatoarul pasaj ; (Sf Isaac a continuat si continua sa inspire, innoitor pe adevaratii monahi DIN TOATE CONFESIUNILE si Bisericile Traditionale. )asa ceva? ..deci logic in toate confesiunile sunt monahi 'adevarati". poate si pe "calugarii" budisti.nu? cartea cu prefata o gasiti pe net in format pdf. nu ma acuzati de "pietism" si "bigotism", aci nu'i vorba de "pietism" ci de altceva.gasiti voi termenul.

  100. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dinu TU ITI DAI SEMA CE BLASFEMIE SPUI????????? "Un crestin adevarat nici nu are nevoie de canoane, canoanele sunt pentru cei ce misuna intr-o parte si intralta sa-i mai destepte un pic sa-i mai aduca pe calea ce buna. "
    Pai Canoanele sunt inspirate de Duhul Sfant, daca tu crezi ca nu ai nevoie de Canoane si ca te inspira pe tine direct Duhul sfant te anunt ca esti in MARE INSELARE! Ca de aia a dat Dumnezeu canoanele prin Sfintii Parinti, ca sa fie respectate.

  101. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    kosk--- Nu exista mai multe Biserici, Biserica e Una, poate ca Sf Isac ii inspira pe unii eretici in treburi de asceza, ca muti eretic s-au apucat sa studieze literatura ascetica. Cunosc aceste aspecte, dar in acest domeniu e sigurul care sa ocupat serios de problema Liturghiei.

  102. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu mai sunt ,ce-am fost fost !...

    nu mai sunt “ce-am fost”
    doar de fata si de nume/
    un crestin-ortodox
    atunci cand din iad te scoate
    In Lumina Adevarata /,
    SI HRISTOS ti se Arata /,
    n-ai cum sa mai fii frate
    doar 'de fata si de nume' /
    doar 'un crestin-ortodox '!

    n-ai cum sa te mai minti si sa mai fii /
    acel crestin-ortodox
    mut ,surd si orb la cuvintele VII /
    atunci cand vezi pe HRISTOS !/
    caci ai vrea mereu ,mereu ,mereu
    sa fii aproape si mai aproape ,de DUMNEZEU !

    Iar UN Adevar Grait /
    arata Adevarul din Lumina. /
    UN Adevar Curat si Netagaduit/
    Este LUMINA DEPLINA /
    este LUMINA ADEVARATA /
    Si cu Aceasta DUMNEZEU SE IMBRACA .

    Doar in Adevar si Lumina /
    aflam pe HRISTOS /
    Aflam AICI al nostru Rost /
    Crestine-Ortodox .

    Si nu uitati acestea niciodata/
    Ca In Adevar si Lumina /
    DUMNEZEU Se Arata /
    sa nu va fure amagirea /
    Ce in plata pacatului este ispasirea /
    si nici acel duh amagitor /
    duh al lumii viclene , imbietor.

    adu-ti aminte frate Crestin-Ortodox
    sa ai in tine PE HRISTOS /
    sa nu te amageasca 'ispita ce vine'/
    ce va incerca prin al tau trup /
    al tau gand ,a Ta glasuire /
    prin asta lume /
    desarta si vicleana /
    sa-ti spuna pentru amagire/
    ' este de ajuns ' crestine-ortodox /
    “lasa-L pe HRISTOS “

    niciodata sa nu iei aminte
    la astfel de cuvinte !/
    caci ele sunt in venin amestecate /
    cu inselare amarnica , aratate /
    si vor doar de HRISTOS /
    sa mi te desparta /
    , crestine-ortodox !

    sa nu uiti aceste cuvinte
    sa le Ai in Inima Ta , /
    Si sa iei , Aminte !/
    Sa nu uiti de HRISTOS /
    si de MAICA DOMNULUI , /
    sa fii Un ADEVARAT Crestin-Ortodox /

    DUMNEZEU RASTIGNIT pe CRUCE /
    de neamu jidovesc intre talhari /
    HRISTOS , Povara lumii intregi O DUCE/
    INSASI DUMNEZEU ADEVARAT /
    A SPUS SI ARATAT/
    “Fiule, iata Mama Ta!”
    ASTFEL PRIN PRONIA SA /
    CEA SFANTA SI DUMNEZEIASCA
    A VRUT CA SFANTA MAMA SA /
    SA FIE SI MAMA NOASTRA /
    Spre Slava lui HRISTOS SA FIE /
    AcesT Neam, Popor Crestin-Ortodox /
    Acum si in vesnicie !

    sa nu uiti de TARA TA /
    sa nu uiti de ROMANIA /
    de leaganul ce te-a leganat/
    de Credinta VIE INTRU HRISTOS/
    ce te-a crescut si pasii ti-a purtat , /
    DE Biserica Cea ADEVARATA /
    si DE Neamul TAU Crestin Ortodox /
    Sa ai Traire INTRU HRISTOS !
    intr-un Gand si Fapta /
    Aminte sa-ti aduci /
    Sa nu uiti , Sa fii /
    Un Adevarat Crestin-Ortodox

    Iar aceste cuvinte,/
    sunt spuse Sa-ti fie cu luare aminte /
    Cu 'Binecuvantarea Lui HRISTOS' /
    peste tine Crestine-Ortodox /
    si nu doar aratate CA Marturie/
    intr-o vesnicie /
    ca ti-au fost spuse /
    tot de un crestin-ortodox!

    nu mai sunt “ce-am fost”
    doar de fata si de nume/
    un crestin-ortodox
    Atunci cand din iad Te scoate
    In Lumina Adevarata /
    SI HRISTOS ti Se Arata ,
    n-ai cum sa mai fii frate
    doar 'de fata si de nume ' /
    un ' crestin-ortodox '!
    caci toate le spui si faci
    Spre Slava Lui HRISTOS !/

    si asa se vrea mereu /
    mai aproape de DUMNEZEU /
    mai aproape de HRISTOS /
    un Adevarat Crestin-Ortodox !
    In veci
    Amin!

  103. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    IA UITATI CE ZICE PARINTELE: Pr.Claudiu, care slujeste dupa noul Liturghier, ti-a spus clar ca ecteniile pt.catehumeni nu sunt scoase, ele EXISTA in noul Liturghier. Faptul ca sunt SARITE de diaconi sau preoti, asta este altceva. De ex., eu la Sf.Liturghie nu sar nimic, nicio ectenie sau ecfonis. Iar cand am slujit in sobor, la hram, si s-a slujit dupa noul Liturghier, nu am simtit nimic schimbat, ma refer la cursivitatea ecteniilor, si s-au folosit preotii slujitori si de acele “mini liturghiere” de mana, care nu au facut diferenta.
    Uite, de ex., un lucru buun in noul Liturghier: rugaciunile antifoanelor 1,2, sunt puse acum in cadrul ecteniilor, si nu in afara ecfoniselor, un lucru demn de remarcat, deoarece aceste rugaciuni pe care le rosteste preotul slujitor sunt si trebuie sa fie parte integranta a ecteniilor. Era intr-adevar anapoda ca ele sa fie citite in taina de preotul slujitor dupa ecfonise.Parca nu-si gaseau rostul.
    Ei, iata un lucru bun si indreptat in noul Liturghier, pe cele altele care sunt schimbate.
    Nu stiu de ce cred asta, dar sa nu faceti DOGMA din vechiul Liturghier, ca si cu calendarul, ca ajungeti la schisma si atunci nu mai opereaza nici un har dumnezeiesc.
    Un preot slujitor cunoaste mai bine legatura slujirii cu Liturghierul decat credinciosul, sa fim sinceri. Tocmai de aceea, parintii slujitori care s-au ostenit sa va dea un raspuns, au facut-o cu mare delicatete, insa pt. unii lucrurile stau altfel.
    Bine zicea Pr.Claudiu, ca multi bloggeri “ortodocsi” se impartasesc azi din Trupul si Sangele Domnului in stare de ..EXCOMUNICARE.

  104. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    IATA CA ECTENIA CATEHUMENILOR ESTE IN NOUL LITURGHIER, ASA CA E MAI BUN NOUL LITURGHIER DECAT CEL VECHI.

  105. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    AM BLAMAT DEGEABA NOUL LITURGHIER!!! MACAR UNUL DIN VOI L-A CUMPARAT???? CA SA VADA DACA LIPSESC ECTENIILE CATEHUMENILOR?????? E chiar bun, rugaciunile fiind puse la locul lor, nu ca in vechiul litrugier-varza! VAI DE CAPU NOSTRU!!!!ne facem de ras,!

  106. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Din fericire ,nu toti preotii slujesc dupa noul Liturghier , deocamdata doar cei din Bucuresti ,cel putin la bisericile din tara ,se slujeste dupa vechiul Liturghier !!!
    Sunt preoti intre preoti ,cei ecumenisti ,vor sta in pozitia de "drepti "in fata schimbarilor din Sfintele Slujbe din Biserica Ortodoxa ,iar cei anti-ecumenisti ,vor pastra randuielile slujbelor ,asa cum au fost de veacuri !!!
    Sa nadajduim ca acestia din urma ,vor domina in Biserica !!!!
    Scopul este unul singur , ajustarea slujbelor din motive ecumeniste ,aducerea lor pe o linie
    ecumenista , eretica si fara Dumnezeu !!!
    Orice alte comentarii ,sunt inutile ,vorbe si iar vorbe ,la nesfarsit !!!!

  107. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Inainte sa postati va rog sa cercetati, ca sa nu postati neadevaruri fara sa cercetati. Se manifesta talibanismul, hei-rupist, pietist din plin. Pietismul e boala grea la pseudocredinciosii ortodocsi care merg la Biserica duminica si NU se impartasesc! Calcand flagrant Canonul si Traditia Bisericii! Ma iertati, dar suntem in aer! (cina noi ne luptam impotrica ecumenismului Ha Ha Ha! Suntem pe dinafara fratilor. Daca romanasul atata a citit atata stie, si nu inteleg ca parintii duhovnici Sfintii Parinti.

  108. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    am avut ocazia sa te cunoastem cine esti "lup in piei de oaie "!!!

    “Pr Timotei “esti preot , cel putin asa ne spui , pretinzi ca ai citit si studiat Multe in Cele Sfinte , la viata dtale !
    pot sa stiu , de ce luati in Batjocura , Numele Sfinte si “le scrieti cu picioarele” ???
    avem exemple , scrise de “Pr Timotei ”
    ” hristos Iisus. ”
    “1. Nu sfantul ioan Gura de Aur ”
    ” Sfantului vasile cel mare, Sf iacov ” – “Pr. Timotei ” pe dvs vad ca va respectati , corect gramatical , dar pe Sfinti , De Ce ? nu-i respectati , in cuvantul scris !
    ” Liturghia devine Magie ” !!!
    “fa adica Paine aceasta trupul hrisotsului Tau ”
    “Pentru ca Sf Impartasanie nu e legata de post. ” EREZIE !!! adica sa dam drumul la pofte si la mincare , la tot ce vrea trupul si sa luam SFANTA IMPARTASANIE !!! total GRESIT !!!

    e foarte grav, cu Aceste Cuvinte Sfinte rastalmacite , inversate si Chiar Numele Sfant Al LUI DUMNEZEU si Cele Sfinte precum : “Pentru ca Sf Impartasanie nu e legata de post “,;
    insasi Numele Domnului IISUS HRISTOS sunt Luate in batjocura — “Sf Ioan Hrisostom e scarbit “, de dvs “Pr Timotei ” si nu de Sfantul Parinte Arsenie Boca pe care il numiti “ereticul semiarian ” !
    sa-ti fie Frica de DUMNEZEU si rusine pentru acest Neam si popor crestin ortodox roman !
    ‘si dupa roade ii veti cunoaste … ‘
    “Doamne , Iarta-i , ca nu stiu ce fac ! ”
    in loc de concluzie, dati-va exemplu mai intai prin ‘ ORTOS DOXOS ‘ si ‘verba scriptum ‘ pentru ADEVARATA BISERICA ORTODOXA si apoi va recunoastem ca Adevarat Preot Ortodox !
    amin!
    Răspunde

  109. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    IAR acest ‘pr timotei ‘ sa inceteze cu Sminteala si Ratacirea !
    va veti face partasi si voi , admin !
    am incercat pe cat posibil , Sa Apar Cuvantul Sfant si Adevarul Sfant ! intrucat se loveste in ORTODOXIE , prin Cuvinte defaimatoare la CELE SFINTE si vai si amar pentru Cel sau cei , prin care vine sminteala !!!

    Sfantul Ierarh Spiridon , a fost casatorit , dar mai intai , i-a murit sotia ! si apoi a devenit Episcop Al Trimitundei , fiind recunoscut Drept Facator de Minuni , din timpul vietii !
    Cititi , Viata Sfantului Ierarh Spiridon !
    nu rastalmaciti ADEVARUL SFANT , dupa bunul plac , ca in iad veti arde pentru sminteala si minciuna !

  110. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Esti sigura Maaaria?? Daca cumva vorbesti in necunostinta de cauza pacatuesti????? Si daca Liturghierul nu e ecumenist ??? Ai studiat tu Liturghieruul???

  111. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    SA TACI , 'lup in piei de oaie ' !
    esti pentru Ecumenism si sminteala !
    revizuieste-ti cuvintele fata de CELE SFINTE si SCRIE ORTHOS DOXOS in verba scriptum si apoi sa mai vii sa discuti cu noi ,aici !

  112. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ce vorbesti mai CD, ca nu pot sa iti spun Crestin ortodox? O sa iti zic CD. Sa nu uiti sa iti iei pastilele, ai mai fost in ultimul timp la un control psihiatric? Te sfatuiesc sa mergi sa s-ar putea sa ai delir mistic. E o recomdare, pentru ca se vede din felul in care scrii. eu poate scriu repede intre doua slujbe, dar am bunavoita si raspund, chiar daca ma injurati voi. Va doresc suces la injuraturi de preoti. Sunteti diletanti.

  113. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Succes la ORTOS DOXOS in VERBA SCRIPTUM pentru CELE SFINTE si apoi ne dai sfaturi ce si cum , da !
    si aici punct.

  114. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Timotei
    In ziua in carre te vei purta, vei gandi si vei simti ca un preot, nu te va mai injura nimeni...
    Cele pe care le primesti, si nu-ti plac, sunt consecinta arogantei tale...oare, ii vei ameninta pe toti acesti crestini cu darea in judecata pentru calomnie, asa cum obisnuiesti...?
    "Parinte", ti se rasucesc stramosii in mormant...ia aminte!

  115. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Orice schimbare adusa slujbelor din Biserica Ortodoxa ,nu are nicio justificare ,deoarece slujbele au fost alcatuite de sfinti ,au mentinut dreapta credinta ortodoxa care a dat multi sfinti ,,deasemeni inlocuirea unor termeni , scurtarea slujbelor ,fac parte din planul distrugerii dreptei credinte ortodoxe si alinierea Ortodoxiei ,cu ereziile din lume !!!
    Ecumenismul este un" ghiveci "al tuturor ereziilor si se vrea ca si ortodoxia sa fie in acelasi ghiveci dracesc !!!
    Si Psaltirea are termeni schimbati din cativa psalmi ,termenii noi cu un inteles total diferit de cel vechi !!!(duh =vant , legamant = asezamant ,etc..)
    Ecumenism in floare !!!!!

  116. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ERETIC NU SUNT SI NU VOI FI(ECUMENISMUL ESTE EREZIE, DECI IN VEAC NU VOI FI ECUMENIST) AMIN. Erezia te duce in iad.

  117. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Varah, cu ajutorul lui Dumnezeu cred ca am spus ce am avut de spus, daca domniile voastre sunteti incapatanate in propria ignoranta, e problema dvs. Nivelul discutiilor si al argumentatiei lasa mult de dorit si atunci cand nu ai ceva rational de spus latri. E boala grea pietismul si transforma oamenii in "ingeri ai razbunarii" care trebuie sa "imparta dreptatea dumnezeiasca" si sa loveasca cu o "palma dumnezeiasca" pe cine?? O vina are si proprietarul siteului care nu poate ridica nivelul discutiilor, macar la nivelul de catehism.
    Ati sarit cu totii, inclusiv eu, ca sa latram la noul Liturghier fara sa il deschidem. Ne putem numi prosti! fara sa gresim. Pai nu e normal sa il deschidem sa vedem, ce contine!!!! Nivelul de intelegere e foarte jos si limitat, vocabularul deasemenea. Marii apaatori antiecumenisti, anticip, etc. Rade lumea de noi!

  118. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    cu asemenea siteuri de lupta antisistem, promotorii sistemului antihristic si masonii pot dormi linistiti, nu au oponent!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      mai parinte, ai de gand sa denigrezi acest blog.. de fapt aici ai vrut sa ajungi?
      atunci de unde-i directiva de a nu se mai citi ectenia catehumenilor? iar daca esti de acord cu scoaterea ei, inseamna ca esti ecumenist!

  119. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dinu TU ITI DAI SEMA CE BLASFEMIE SPUI????????? “Un crestin adevarat nici nu are nevoie de canoane, canoanele sunt pentru cei ce misuna intr-o parte si intralta sa-i mai destepte un pic sa-i mai aduca pe calea ce buna. ”
    Pai Canoanele sunt inspirate de Duhul Sfant, daca tu crezi ca nu ai nevoie de Canoane si ca te inspira pe tine direct Duhul sfant te anunt ca esti in MARE INSELARE! Ca de aia a dat Dumnezeu canoanele prin Sfintii Parinti, ca sa fie respectate.

    D-l Timotei canoanele sunt facute pentru cei ce le respecta pentru cei care nu respecta sa le fie de bine ca rau au destul. Ma intreb cum respecti Dumitale aceste canoane ?? dar imi dau seama ca nu e treaba mea asta. Spune-mi totusi si mie cum se Sfintesc Sfintii? prin canoane se Sfintesc iei sau prin Duhul Sfant? Dumitale nu prea pricepi si nu prea intalegi ca inainte de canoane este Duhul Sfant, si aici gasim o neghina care te macina si care nu-ti da pace. Duhul Sfant stii prea bine ca nu face nimic de sine statator. Tot ce face Duhul Sfant este impartasit de Tatal si facut de Fiul. Nu veni cu presu la picoarele mele, pune-ti presu sub ale tale picioare. Ca atunci cand tragi de pres sa vezi ce se intampla. Vrei sa inveti sa Slujesti ? invata dragul meu. Dar tu nu ma invata pe mine erezie ca nu sunt lipsit de nimic ce-mi este de folos. Si daca am lipsuri Dumnezeu Tatal stie ca le am, si cum va hotara El asa are sa fie. Nu mai veni cu presu la picioarele mele ca vai de picioarele tale.

  120. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Fratilor,
    Eu am semnalat pe acest blog si pe altele ca in Bucuresti si in bisericile si manastirile din jur (nu toate), se sare peste ecteniile catehumenilor si cu deosebire peste ectenia cu ”Cati sunteti chemati, iesiti; cei chemati, iesiti…„. Eu n-am vazut un Liturghier modificat, dar asa intelesesem de la fratii de pe acest blog si de pe saccsiv, ca exista si o modificare in acest sens. Daca nu exista, cu atat mai bine. Dar sa stiti ca nu am facut scandal degeaba.
    Se pare ca totul a inceput cam anul trecut cand la catedrala patriarhala a inceput sa nu se mai foloseasca aceasta ectenie. Nu ar fi prima oara cand de acolo incepe sa se modifice si sa se interzica cate ceva. Recomendarea, directiva sau ce o fi, a cuiva de la patriarhie, vad ca incepe sa prinda din ce in ce mai multi adepti. Nu sunt singurul care observat absenta acestor rugaciuni in Sfanta Liturghie. Pericolul cenzurarii si al inovarii neavenite nu a trecut. De ce pana acum se spuneau aceste rugaciuni si astazi, din ce in ce mai multi preoti si episcopi le ignora?? Ceva se intampla. Ecumenismul, masoneria sau alte forte lucreaza. Trebuie sa fim si noi vigilenti si sa atragem atentia. Cu Dumnezeu inainte!

  121. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    pentru "damian "
    "crestin ortodox sau mai nou ortodoxie neam si tara are probleme psihice dar ma indoiesc ca l-a citit cineva pana acum, de aia nu a remarcat nimeni.
    Pr Timotei pare trecut cel mai bine prin viata dintre comentatori si le spune bine ..."
    acesta este eticheta pe care v-o sopteste tatucul vostru 'ala al minciunii' , pentru a lupta impotriva Adevarului si a Cuvantului Sfant ;
    nu ma deranjeaza aceste etichetari intrucat asa spune insasi DUMNEZEU "fericiti veti fi cand va vor ocara si vor spune tot cuvantul rau impotriva voastra mintind pentru MINE " ; ma deranjeaza fapul ca vin din partea unor parveniti de ieri de astazi pe acest site care apar ca 'musca in lapte' , unora ce ce nu au Demnitatea si Coloana Vertebrala de a spune NU SLUJIRII SISTEMULUI si care stau in aceasta letargie si mocirla si doar capul il mai tin la suprafata , dupa cum si ne spui aici Dl Damian
    "cat despre subiectul principal, nu am nici o opinie fiind crestinul de duminica, blamat de domnu Teofan. unii mai si muncesc cate 12 ore din zi ca sa intretina o pereche de copii, ca nu pica din cer, lucru pe care acest om nu l-a priceput, fiind usor sa dai din gura impopotonat de aur. "
    Mesajul Meu a fost CLAR , NU IMPOTRIVA SISTEMULUI DIABOLIC ,de a NU FI s 'il vous plais la acest sistem antihristic instalat si probabil acesta este raspunsul sistemului prin acesti damian , pr Timotei ...
    si pentru cei care nu stiu ce inseamna acest Sistem , Sa Citeasca mai din origini aceasta Revista Crestin Ortodoxa care spune DA pentru ORTODOXIE , NEAM SI TARA si pentru DUMNEZEU ADEVARAT si NU pentru SISTEMUL antihristic ,slugile Sistemului sau antihristilor si asmeni NU pentru antihrist care-si dirijeaza slugile bine !
    "Doamne , Iarta-i ca nu stiu ce fac !" si ce zic !
    amin!

  122. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cand lupti impotriva Unui intreg sistem , Este precum “Lupta Gladiatorului in arena ” insa nu cu oamenii Sistemului Lupti ci Lupti cu demonii sau antihristii , care-i dirijeaza pe acesti oameni !

  123. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    IN NOUL LITURGHIER EXISTA ECTENIA CATEHUMENILOR, PUNA MANA SI CITESTE NOUL LITURGHIER. TITLUL ACESTEI POSTARTI DEZINFORMEAZA SI PIERDE SUFLETELE CARE NU AU CUNOSTINTA DE SUBIECT.

  124. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ADAUGIRI LAMURITOARE REFERITOARE LA NOUL LITURGHIER

    Lămuriri cu privire la prezenta ediţie a Liturghierului (apartine editorilor – n.n.)

    Spre lămurirea Preacucernicilor şi Preacuvioşilor slujitori ai Sfintelor Altare aducem aici explicaţii pentru diortosirile efectuate în ediţia de faţă a Liturghierului, grupate pe capitole. Menţionăm că s-a avut în vedere şi practica panortodoxă, în acest scop folosindu-se unele ediţii reprezentative ale altor Biserici Ortodoxe, dintre care amintim: Ieratikon, Atena, 2004, revizuit de o Comisie sinodală condusă de I.P.S. mitropolit Nikodimos de Patra şi de pr. prof. Konstantinos Papaiannis, cu binecuvântarea Sf. Sinod al Bisericii Greciei, în vremea P.F. Arhiepiscop Hristodulos; Ieratikon, Simonos Petra, 2004, diortosit de marele liturgist grec prof. Ioannis Funtulis din Tesalonic şi tipărit cu binecuvântarea S.S. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I şi Slujebnik, Moscova, 2003, diortosit de o Comisie liturgică specială şi tipărit cu binecuvântarea S.S. Patriarhul Moscovei, Alexei al II-lea. De asemenea, s-au consultat şi ediţiile româneşti reprezentative.
    La Vecernie

    1. În cadrul Litiei s-au inclus în Liturghier două variante pentru prima rugăciune, rostită de diacon (sau preot): cea dintâi variantă, din ediţiile anterioare ale Liturghierului, care cuprinde pomenirea doar a unora dintre Sfinţii Români, cei mai cunoscuţi, iar cea de a doua, cuprinzând pe toţi Sfinţii Români înscrişi în calendar, lăsându-se la latitudinea preotului alegerea uneia dintre ele.

    În privinţa rugăciunii plecării capetelor, rostită de protos la Litie, s-a revenit la forma veche, scurtă, a acestei rugăciuni, prezentă şi la sfârşitul Pavecerniţei Mari. Menţionăm că şi până acum în Liturghiere mai vechi sau mai noi, s-a obişnuit ca, la prima rugăciune, să fie pomeniţi mai mulţi Sfinţi, iar la cea de a doua mai puţini (a se vedea rânduiala Litiei în ediţiile: 1679 – a Sf. Ierarh Dosoftei, 1895 ş. a.; chiar şi în ediţia din anul 2000, a doua rugăciune este puţin mai scurtă). În felul acesta, Sfinţii sunt pomeniţi la prima rugăciune, iar la a doua, accentul se pune pe cererile rugăciunii, nu pe enumerarea Sfinţilor, care s-a făcut deja o dată. Menţionăm că ultimele ediţii ale Liturghierului grecesc au revenit la forma veche şi concisă în privinţa ambelor rugăciuni.

    2. S-au corectat şi precizat rânduiala Ceasului al IX-lea şi Rânduiala Vecerniei zilelor de rând.
    La Utrenie

    1. S-a revenit la forma veche (anterioară ediţiei 2000) a ecfonisului de după cântarea a IX-a: Că pe Tine Te laudă toate puterile cereşti şi Ţie slavă înălţăm… (nu înalţă…), deoarece: Biserica română şi cele de limbă slavă au folosit dintotdeauna această formă, iar liturgiştii greci au recunoscut că aceasta este varianta corectă, prezentă în vechile ediţii şi manuscrise greceşti, introducând-o din nou în ultima ediţia a Liturghierului de la Simonos Petra (ediţie oficială a Patriarhiei Ecumenice) din 2004. În felul acesta se creează uniformitate panortodoxă.

    2. S-a corectat şi precizat Rânduiala Utreniei zilelor de rând.
    La proscomidie

    1. În cadrul rugăciunilor pentru îmbrăcarea veşmintelor s-a adăugat rugăciunea ce trebuie rostită la punerea Crucii pectorale, necesară celor ce sunt stavrofori. Rânduiala cuprindea deja rugăciunea la bederniţă, deşi sunt mai puţini cei care poartă bederniţă, decât cei care au hirotesia necesară pentru a purta Cruce pectorală.

    2. S-a revenit la forma veche, conformă cu textul grecesc al Septuagintei şi folosită de toate celelalte Biserici Ortodoxe, a citatului din Isaia 53, 7-8: Ca o oaie spre junghiere S-a adus; şi ca un miel nevinovat şi fără de glas înaintea celui ce-l tunde pe el, aşa nu Şi-a deschis gura Sa… Menţionăm că această traducere se găsea în toate Liturghierele româneşti, până la ediţia din 1956, când s-a preferat traducerea după textul masoretic, nu după cel grecesc, normativ în Biserica Ortodoxă. Menţionăm că şi în imnografie citatul din Isaia este prezent, fiind, desigur, conform cu textul biblic grecesc. Textul apare în această variantă în toate liturghierele greceşti şi slavone, mai vechi sau mai noi, precum şi în comentariile liturgice ale Sfinţilor Părinţi.

    3. La rugăciunea pentru pomenirea celor răposaţi – rugăciune care nu se regăseşte în greacă sau slavonă, fiind specifică liturghierului românesc – s-a înscris cu litere mai mici ultima parte a acesteia, unde se pomenesc felurite circumstanţe ale morţii, unele rar întâlnite în zilele noastre şi neacoperind realitatea contemporană. Fiind vorba de un text prolix, rostirea lui va fi lăsată la latitudinea slujitorului.

    4. S-au schimbat următoarele cuvinte, în vederea redării mai corecte a înţelesului termenilor greceşti:

    a. jertfeşte, în loc de junghie (greceşte: θυσον). Forma corectă apărea în Liturghierul Sf. Ier. Dosoftei (1679), al mitropolitului Veniamin Costachi (1834) şi în Liturghierul din 1927.

    b. unirea în loc de amestecarea (greceşte: ενωσιν). Această traducere corectă apărea la Sf. Ierarh Dosoftei, sub forma regională uniciunea, iar sub forma unirea a apărut în Liturghierul din 1895. Trebuie subliniat că turnarea vinului şi a apei în potir simbolizează, potrivit interpretării patristice, unirea celor două firi în Hristos; de aceea traducerea corectă (unirea) redă forma ortodoxă a exegezei amintite, în vreme ce termenul amestecare face trimitere la erezia severiană, după care cele două firi s-au amestecat, formând o singură fire (Cf. Pr. Prof. dr. Dumitru Stăniloae, Spiritualitate şi comuniune în Liturghia ortodoxă, Ed. Mitropoliei Olteniei, Craiova, 1986, p. 121).

    5. În privinţa formulei prin care preotul se pomeneşte pe sine la proscomidie, s-a revenit la forma veche, prezentă în toate liturghierele româneşti de până la sfârşitul veacului al XIX-lea, formulă care se întrebuinţează la nivel panortodox, înlăturând adaosul: şi să nu opreşti pentru păcatele mele harul Preasfântului Tău Duh…, adaos preluat în mod nejustificat din anaforaua Sfântului Vasile cel Mare, unde se află după sfinţirea Darurilor. În acel context rugăciunea nu se referea la oprirea harului în vederea sfinţirii şi preschimbării Darurilor, care erau deja sfinţite, ci la oprirea harului care se revarsă spre fiecare, personal, din Sfintele Taine, fiind o rugăciune înainte de împărtăşire. Prezenţa ei la proscomidie creează însă impresia că sfinţirea Darurilor euharistice este condiţionată de vrednicia preotului, ceea ce nu este conform cu teologia ortodoxă.

    6. S-au făcut precizări cu privire la cădirea menţionată după sfârşitul proscomidiei, cădire care are rol pregătitor pentru începerea Sfintei Liturghii, ea nefiind legată în principiu de terminarea Proscomidiei. La liturghia arhierească această cădire se omite, întrucât ea va fi săvârşită de arhiereu după Vohodul mic.
    La Sfânta Liturghie

    1. La Ectenia mare, propunem înlocuirea formulei cu pace, prin varianta în pace (care apare în paranteză), aşa cum propusese, încă din anul 1955, marele nostru liturgist pr. Petre Vintilescu (în ,,B.O.R.” nr. 3-4/1955, p. 302), întrucât aceasta este traducerea exactă a expresiei greceşti: εν ειρηνη. Prepoziţia grecească εν s-a tradus în mod constant cu în sau întru, prepoziţii care arată interioritatea stării de pace, stare ce trebuie să-l stăpânească pe cel ce slujeşte sau participă la Dumnezeiasca Liturghie. Adăugăm că, deja, la ectenia cererilor, expresia este redată corect, pentru care se impune uniformizarea traducerii (Cealaltă vreme a vieţii noastre în pace şi întru pocăinţă a o săvârşi…)

    2. A treia cerere a ecteniei mari aminteşte de bunăstarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici. Textul grec are cuvântul ευσταθεια, care se traduce exact prin statornicie, înţelegându-se stabilitatea, statornicia în bine şi în dreapta credinţă a comunităţilor creştine, şi nu bunăstarea materială, cum reiese din traducerea românească. Textele româneşti mai vechi arată faptul că traducătorii au considerat dificil de redat acest cuvânt, întrucât întâlnim variantele: dulce-tocmeale (Coresi, 1570), bună starea (Dosoftei, 1679), bună tocmirea (Mitrofan de Buzău, 1702), iar începând cu Liturghierul Sfântului Antim (Târgovişte, 1713), s-a impus varianta bună starea, scris în două cuvinte, urmând ca în ediţiile secolului XX să apară bunăstarea. Menţionăm că în Dictionnaire grec-français, A. Bailly, p. 856, cuvântul ευσταθεια este tradus cu fermeté, stabilité, consistance, équilibre du corps et de l`intelligence. Propunem, de aceea, schimbarea cuvântului bunăstarea (care ar fi trebuit să fie despărţit în două cuvinte) cu statornicia (cuvânt care apare în paranteză).

    3. Atât la Rugăciunea antifonului al II-lea, cât şi la Rugăciunea amvonului, propunem înlocuirea cuvântului frumuseţea (podoaba) cu bună-cuviinţa. Expresia cei ce iubesc bună-cuviinţa casei Tale este un citat biblic, din Psalmul 25, care se regăseşte şi în rugăciunea spălării mâinilor la proscomidie, unde este tradus corect, potrivit ediţiei sinodale (2008) a Sfintei Scripturi. Aceasta este traducerea exactă a grecescului ευπρεπεια. Era nevoie deci de uniformizarea acestei expresii, care apărea tradusă diferit în cadrul aceleiaşi slujbe. Pe de altă parte, folosirea cuvântului frumuseţe conduce la o înţelegere exclusiv estetică a casei lui Dumnezeu, câtă vreme bună-cuviinţa exprimă atât frumuseţea sacră a artei religioase, cât şi buna rânduială a slujbelor, dar sugerează şi dispoziţia sufletească a celor ce sunt prezenţi în locaşul sfânt. Menţionăm că această traducere se întâlneşte şi în Liturghierul Sf. Ier. Dosoftei (1679).

    5. La ectenia întreită din cadrul Vecerniei, Utreniei şi Sfintei Liturghii, cererea pentru chiriarhul locului se va încheia cu cuvintele: pentru sănătatea şi mântuirea lui, întrucât cererea: şi pentru toţi fraţii noştri cei întru Hristos… se regăseşte în aceeaşi ectenie (Încă ne rugăm pentru fraţii noştri…) şi nu există în textele greceşti vechi şi actuale.

    6. La ectenia cererilor, încheierea corectă gramatical este: de la Domnul să cerem, şi nu: la Domnul să cerem… Menţionăm că forma corectă (de la…) apărea în traducerea Sfântului Ierarh Dosoftei (1679). Aceasta este traducerea potrivită pentru cuvântul grec παρα, şi surprinde sensul logic al prepoziţiei româneşti cerută de verbul a cere (ceva de la cineva).

    7. A doua cerere din cadrul acestei ectenii aminteşte de înger de pace, credincios îndreptător… Întrucât cuvântul grecesc οδηγος (provenit din substantivul οδος = cale, drum), înseamnă călăuzitor, conducător, îndrumător, propunem corectarea expresiei de mai sus în credincios călăuzitor, pe care o considerăm o traducere fidelă. Din punctul de vedere al teologiei ortodoxe, îngerul păzitor al omului îl călăuzeşte, îi arată drumul cel bun, nu îi îndreaptă greşelile, cum s-ar putea înţelege din cuvântul îndreptător. Traducerea poate fi comparată cu cea a termenului οδηγητρια, redat în românește, de obicei, prin Călăuzitoarea.

    8. Propunem revenirea la forma veche, corectă şi folosită la nivel panortodox, a închinării înainte de Sfânta Liturghie, prin rostirea o singură dată, de către protos, a rugăciunii Împărate ceresc. Menţionăm că toate ediţiile şi manuscrisele liturgice ortodoxe pun această rugăciune o singură dată, iar în spaţiul românesc ediţiile oficiale au prezentat practica veche şi corectă până inclusiv în ediţia din 1967 a Liturghierului de Bucureşti. Pentru prima dată rostirea de trei ori a rugăciunii se pare că s-a ivit în mediul Greco-catolic transilvănean, fiind amintită de Tipicul greco-catolic de la Gherla, 1894, apoi şi de unele ediţii ale Liturghiei tipărite la Sibiu; după anul 1918 acest obicei a trecut şi în ,,Regat”, deşi nu a fost consemnat în Liturghier decât după anul 1974. În Arhieraticon s-a păstrat însă în continuare rostirea o singură dată a acestei rugăciuni. Menţionăm că şi ediţia din 2008 a descris corect acest moment liturgic.

    Pentru evitarea pe viitor a confuziilor, au fost precizate cuvintele care însoţesc fiecare gest liturgic şi ce rosteşte fiecare slujitor prezent.

    9. Propunem aşezarea celor trei rugăciuni ale antifoanelor, precum şi a rugăciunii trisaghionului, la locul lor logic, înainte de ecfonise, cu precizarea că, atunci când preotul slujeşte singur, le poate citi după ecfonis. Menţionăm că rostirea acestor rugăciuni la timpul potrivit lor, în timpul ecteniei şi înainte de ecfonis, se poate face atunci când preotul slujeşte cu diacon sau în sobor de preoţi. Această propunere ţine cont de faptul că în Liturghier este prezentată slujba săvârşită de un preot cu diacon, toate celelalte cazuri fiind excepţii, care se menţionează în rubrici sau note.

    Rugăciunile sunt strâns legate de ecfonisele lor şi au fost concepute de Sfinţii Părinţi ca să fie rostite împreună, după modelul rugăciunii domneşti (Tatăl nostru…, Că a Ta este împărăţia…). În felul acesta (în timpul unei ectenii şi înainte de ecfonis) sunt aşezate rugăciunile la: ectenia întreită, ectenia celor chemaţi, cele două ectenii pentru credincioşi, ectenia de după heruvic şi ectenia dinainte de Tatăl nostru. De asemenea, amintim că rugăciunile antifoanelor II şi III sunt tipărite la locul lor corect în Liturghierul lui Coresi (1570), iar în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile toate aceste rugăciuni apar în poziţia corectă în aproape toate ediţiile Liturghierului românesc tipărite până în 1950 inclusiv.

    Menţionăm şi faptul că, atât ultima ediţie a Liturghierului rusesc (Moscova, 2003), cât şi ultimele ediţii din spaţiul grecesc (Atena şi Simonos Petra, ambele 2004), aşază aceste rugăciuni înainte de ecfonisele lor.

    10. În cadrul ecteniei pentru morţi, rugăciunea este despărţită de ecfonisul ei în mod arbitrar, în ultimele ediţii ale Liturghierului, prin repetarea de către diacon a rostirii: Domnului să ne rugăm…, prezentă deja, în mod corect, la începutul rugăciunii. Menţionăm că intervenţia diaconului înainte de ecfonis nu apărea în ediţiile româneşti anterioare anului 1974, iar în Panihidă nici până în prezent nu s-a adăugat la toate ecteniile. Nici ultimele ediţii ale liturghierelor greceşti şi ruseşti nu o au. De aceea, ţinând cont de cele amintite, precum şi de faptul că această intervenţie este o repetiţie inutilă şi desparte fără motiv rugăciunea de finalul ei doxologic, propunem revenirea la forma corectă, prin eliminarea rostirii amintite şi tipărirea ecfonisului îndată după rugăciune, pentru a fi rostit ca un final firesc al acesteia.

    11. În cadrul pomenirii eroilor la Vohodul mare, propunem formula: pentru apărarea patriei şi a credinţei noastre ortodoxe strămoşeşti, care aminteşte motivul pentru care Biserica îi pomeneşte pe eroi şi precizează care este credinţa strămoşească a românilor, adică cea ortodoxă.

    12. Dialogul dintre clerici, de după Vohodul mare, este prezent în toate riturile liturgice şi el pregăteşte aducerea Sfintei Jertfe de către protosul sinaxei euharistice. Astfel, el este prezent în forma veche, corectă, în Răsărit în Liturghia Sfântului Iacov şi în cea a Sfântului Marcu. De istoria acestui dialog s-au ocupat liturgişti din Occident (Robert Taft şi Alfons Raes) şi Orient (la greci: Panaiotis Trempelas, Ioannis Funtulis şi pr. Constantinos Papaianis; la ruşi: A. Sluţki, Mihail Jeltov).

    Din păcate în Bisericile de limbă greacă acest dialog a suferit modificări în secolul al XVII-lea, întrucât s-a socotit ,,o înjosire” a protosului ca acesta să ceară rugăciunile diaconului (în calitate de conslujitor). Prin influenţa textelor greceşti tipărite ulterior, dialogul a fost modificat şi de ruşi şi de români.

    Iniţial acest dialog consta din cererea protosului (episcop sau preot) ca ceilalţi clerici să se roage pentru el, şi din răspunsul acestora, concretizat în textul de la Luca 1, 35: Duhul Sfânt să vină peste tine… În mod clar, urarea se adresa celui ce urma să invoce pogorârea Sfântului Duh peste cinstitele Daruri, adică protosului; ea nu se adresa diaconului, care are doar rolul de ajutător la săvârşirea Sfintei Jertfe.

    Pomenirile reciproce care deschid acum dialogul sunt de prisos, de vreme ce ele se spun şi când se aşază Cinstitele Daruri pe Sfânta Masă.

    Amintim că dialogul are forma corectă în Liturghierul lui Macarie (Târgovişte, 1508, – în textul slavon, căci traducerea românească este greşită – a cărui tipărire a început cu binecuvântarea Sfântului Maxim Brancovici, mitropolit al Ţării Româneşti), în Liturghierul lui Coresi (1570) şi în alte manuscrise de pe teritoriul românesc, precum şi în Dumnezeiasca Liturgie tipărită cu aprobarea Sfântului Sinod al Sfintei noastre Biserici Autocefale Ortodoxe Române la Bucureşti, în 1896 (p. 52-53).

    Dintre Bisericile Ortodoxe surori, Patriarhia Moscovei a corectat dialogul amintit în Slujebnik-ul din anul 2003 (p. 125-126), iar Biserica Ortodoxă a Greciei a recomandat rostirea corectă a dialogului, cu prealabila înştiinţare a conslujitorilor, în Ieratikon-ul de la Atena, din anul 2004, tipărit în vremea P.F. Arhiepiscop Hristodulos (p. 344).

    Forma corectă a acestui dialog este, potrivit surselor, următoarea:

    Preotul: Roagă-te pentru mine, frate şi împreună-slujitorule!

    Diaconul: Duhul Sfânt să vină peste tine şi puterea Celui Preaînalt să te umbrească!

    Preotul: Acelaşi Duh să lucreze împreună cu noi în toate zilele vieţii noastre!

    Diaconul, plecându-şi capul, zice: Pomeneşte-mă, părinte!

    Preotul (binecuvântându-l pe diacon pe cap): Să te pomenească Domnul Dumnezeu întru Împărăţia Sa, totdeauna, acum şi pururea şi în vecii vecilor.

    Diaconul: Amin.

    Întrucât acest dialog îi priveşte doar pe sfinţiţii slujitori, pe care îi conştientizează de apropierea momentului când va fi invocat Sfântul Duh şi le cere o pregătire sufletească potrivită, propunem corectarea dialogului respectiv în forma de mai sus, în noua ediţie a Liturghierului românesc.

    13. Propunem diortosirea formulei Mila păcii, jertfa laudei, în Milă, pace, jertfă de laudă. Potrivit cercetărilor recente ale liturgiştilor, aceasta este traducerea corectă. Este o formulă tripartită, aşa cum întâlnim în mod tradiţional în cultul nostru, reprezentând un întreit dar duhovnicesc adus de credincioşi lui Dumnezeu înainte de săvârşirea Jertfei euharistice. Menţionăm că forma corectă apare atât în cele mai vechi surse greceşti (sec. VI-XII), cât şi în cele mai vechi traduceri slavone, precum şi în primele ediţii româneşti: Liturghierul lui Macarie (1508, în textul slavon: Milă, pace, jertfă de cântare, căci traducerea românească din ultima ediţie anastatică este greşită), în Liturghierul lui Coresi (1570; Milă, pace, jertfă, cântare) şi în Liturghierul Sfântului Ierarh Dosoftei (1679; Mila, pacea, jertfă de laudă). Aceeaşi poziţie este adoptată şi de marele liturgist român Pr. Petre Vintilescu, în articolul ,,Mila păcii, jertfa laudei” in liturghiile bizantine (din ,,Studii Teologice”, 1/1940) și în lucrarea sa, Liturghierul explicat (ed. 1998, p. 231).

    14. Propunem înlocuirea următoarelor expresii: a. tronul cel de sus, în loc de scaunul cel de sus, întrucât tronul este traducerea corectă a grecescului θρονος.

    b. iertarea păcatelor în loc de lăsarea păcatelor, deoarece expresia din urmă creează impresia că păcatele sunt lăsate asupra celui ce se roagă de iertarea lor.

    c. de asemenea în loc de încă, deoarece astfel se va reda mai precis înţelesul adverbului grecesc ετι, întrucât în limba română actual folosirea lui încă dă impresia că peste puțin timp nu vom mai face fapta respectivă, dar încă o facem, ca o concesie.

    d. trezvia în loc de trezirea. Termenul trezvia (νηψις) este întâlnit în scrierile patristice, cu sensul precis de vigilenţă, luare-aminte, stare de supraveghere a gândurilor, pe când trezirea are mai degrabă conotaţia banală de deşteptare din somn sau trezire din beţie.

    e. părtăşia Duhului Sfânt în loc de împărtăşirea Duhului Sfânt. Cuvântul grec κοινωνια a fost o ,,piatră de încercare” pentru vechii traducători. Astfel, Sf. Dosoftei (1679) l-a redat prin însoţitură; Sf. Antim, în ediţia publicată de el (1713), prin împreunare, ca şi alte ediţii din veacul următor (1833, 1858). Celelalte ediţii de mai târziu l-au tradus cu împărtăşirea, dar şi acest termen se poate cofunda cu împărtăşirea Sfintelor Taine, aşa cum se foloseşte el mai des. De aceea, propunem înlocuirea lui cu termenul părtăşia, pe care-l considerăm mai potrivit, pentru exprimarea, în limba română, a acestei comuniuni de natură specială: cu Sfintele Taine ne împărtășim, dar devenim părtași Sfântului Duh, adică intrăm în comuniune (κοινωνια) cu el.

    f. De asemenea, propunem înlocuirea expresiei slujbă duhovnicească prin slujire cuvântătoare, întrucât aceasta este traducerea mai apropiată de sensul expresiei greceşti λογικη λατρεια. Cuvântul λατρεια înseamnă cult, adorare, slujire, iar traducerea lui prin slujbă (influenţată de textul slavon al liturghiei) îi restrânge înţelesul, limitându-l la slujba ca ritual bisericesc (denumită în greceşte ακολουθια). Adjectivul λογικος (de la λογος = cuvânt, raţiune) se poate traduce prin cuvântător, raţional, logic. Vechii traducători, precum şi toate ediţiile româneşti ale liturghierului până la 1950 inclusiv, au redat această expresie prin slujbă cuvântătoare, înţelegând ambele sensuri ale originalului grecesc (verbală şi raţională) deoarece facultatea omului de fiinţă vorbitoare-cuvântătoare o implică pe aceea de fiinţă raţională. Întreaga noastră relaţie cu Dumnezeu se face aici prin cuvânt, iar Sf. Nicolae Cabasila rezervă un capitol întreg din comentariul său acestei expresii. El spune: ,,De aceea se numeşte Jertfă şi slujbă cuvântătoare, pentru că preotul nu face nici o lucrare fizică, ci săvârşeşte aducerea Darurilor slujindu-se numai de cuvinte sfinţitoare […]. Prefacerea Darurilor în dumnezeiescul Trup şi Sânge o împlineşte Harul pe când preotul doar se roagă. Deci, cu toate că Jertfa este, într-adevăr, o lucrare reală, dar, cum preotul conlucrează la împlinirea ei nu prin faptă, ci numai prin cuvintele rugăciunii, pe drept cuvânt zice el că nu aduce Darurile în chip activ, ci că săvârşeşte o slujire cuvântătoare” (Sf. Nicolae Cabasila, Tâlcuirea dumnezeieştii Liturghii, EIBMBOR, 1997, p. 120). În lumina celor enunţate, propunem în cadrul anaforalei înlocuirea expresiei slujbă duhovnicească prin slujire cuvântătoare.

    g. Propunem înlocuirea expresiei Sfintele Patimi, prin Sfintele Pătimiri, având în vedere că limba română, spre deosebire – în acest caz – de limba greacă, dispune de sinonimele necesare pentru a reda corect sensul substantivului παθος în contexte diferite. De aceea, când exprimă sensul de chin, durere, este preferabilă forma românească pătimire, și nu patimă, care are mai degrabă conotații negative.

    h. Adverbul mai vârtos a fost redat, în funcție de context, prin mai mult, sau mai degrabă sau întru totul (la prima incidență în psalmul 50).

    15. În privinţa locului şi a modalităţii de sfinţire a anafurei, menţionăm că: Sfinţii Gherman al Constantinopolului şi Simeon al Tesalonicului, în comentariile lor liturgice, arată că prescurile întrebuinţate la proscomidie, binecuvântate prin semnul Crucii, prin însemnarea cu Sfânta Copie şi prin rugăciunile rostite, sunt sfinţite şi se consideră anafură (antidoron). Această poziţie este susţinută şi de Bisericile slave şi de cele greceşti. Însă, pentru pâinile sau prescurile care nu au fost folosite la proscomidie, este necesară o binecuvântare a lor. Mărturiile manuscriselor, precum şi scrierile Sfântului Simeon al Tesalonicului, arată că această rânduială se practica prin înălţarea în chipul crucii a pâinii respective înaintea Sfintelor Taine abia sfinţite şi prin rostirea unor formule preluate din rânduiala Panaghiei (din Ceaslov), așa cum se practică și azi în Bisericile de limbă greacă. Această binecuvântare se făcea îndată după pomenirea Maicii Domnului (Mai ales pe Preasfânta…), şi nu la sfârşitul rugăciunilor de mijlocire, întrucât anafura, după cum se ştie, o simbolizează pe Preasfânta Fecioară. Amintim, de asemenea, că sfinţirea anaforei se face în cadrul anaforalei liturgice, adresate Tatălui, anafora pe care o întrerupe, astfel încât nu este potrivit ca rugăciunea de sfinţire a ei să se adreseze Fiului, ci Tatălui.

    De aceea, având în vedere că în Biserica noastră există o mare varietate de obiceiuri în această privinţă (există trei formule diferite în liturghierele din 1950, 1967 şi 1987 și mai mult de zece formule amintite de pr. prof. Petre Vintilescu în studiul său, Anafora sau Antidoron, din ,,Studii Teologice”, 1-2/1953), propunem următoarea rânduială, conformă cu principiile enunţate de Sfinţii exegeți ai cultului ortodox şi atestate de tradiţia liturgică:

    Îndată după pomenirea Maicii Domnului (Mai ales pe Preasfânta…), preotul dă cădelniţa diaconului şi primeşte vasul cu anafură. Face semnul crucii cu el înaintea Sfintelor Taine, zicând: Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, binecuvintează, Doamne, pâinea aceasta, anafura sfinţilor Tăi. Formula propusă este o rugăciune clară, cu intenţie precisă, inspirată din formulele de la slujba înălţării Panaghiei, din Ceaslov. Ea este recomandată (într-o formă puţin amplificată) şi considerată cea mai potrivită, de liturgistul român pr. Petre Vintilescu (art. cit., p. 137). Se evită astfel cele două expresii discutabile, întrebuinţate până acum: … în locul Sfintelor Tale Taine… (care crea impresia că anafura are aceeaşi valoare cu Sfintele Daruri) şi Binecuvântată este anafura Sfinţilor Tăi (care nu face referire la Maica Domnului şi care a fost copiată după expresia, de altfel greşită, Binecuvântată este căldura sfinţilor Tăi).

    Formula propusă acum, deja întrebuinţată de unii slujitori, va fi rostită îndată după pomenirea Maicii Domnului, dovedind legătura dintre acest moment şi simbolistica anafurei. Înălţarea în chipul crucii, singura amintită de liturghierele româneşti mai vechi, este suficientă pentru sfinţirea anafurei, care este, astfel, prezentată spre sfinţire înaintea lui Hristos euharistic. (Așa se face și sfințirea panaghiei, după rânduiala din Ceaslov). Atingerea de Sfântul Disc şi de Sfântul Potir a vasului cu anafură (mai ales când acesta este voluminos) pune în pericol stabilitatea Sfintelor Vase şi, implicit, siguranţa Sfintelor Taine; de aceea, este mai bine să se renunţe la acest gest, neconfirmat, de altfel, de sursele liturgice vechi.

    16. La ecfonisul care introduce rugăciunea domnească (Şi ne învredniceşte pe noi, Stăpâne…), precizăm că nu este vorba despre numirea lui Dumnezeu ca Tată – căci, în acest caz, s-ar fi folosit verbul grecesc ονομαζω –, ci despre invocarea (επικαλεισθαι) lui Dumnezeu-Tatăl.

    Verbul επικαλεισθαι este un infinitiv al verbului επικαλουμαι, de unde vine cuvântul epicleză. Aici este vorba de invocarea lui Dumnezeu-Tatăl cel Ceresc. Accentul cade pe chemare-invocare, nu pe numirea lui Dumnezeu cu apelativul de Tată. Ne rugăm Tatălui să ne învrednicească a-L invoca prin rugăciunea pe care ne-a lăsat-o Fiul. De aceea, majoritatea ediţiilor româneşti articulează corect substantivul Tată – Tatăl, întrucât în limba greacă este în acuzativ și este articulat cu articol hotărât. Prin urmare, propunem următoarea traducere: Şi ne învredniceşte pe noi, Stăpâne, cu îndrăznire, fără de osândă să cutezăm a Te chema pe Tine, Dumnezeu-Tatăl cel Ceresc, şi a zice. În felul acesta se redă corect textul grecesc şi se regăseşte în forma cunoscută numele Tatălui ceresc (Dumnezeu-Tatăl, τον επουρανιον Θεον Πατερα).

    17. Momentul ,,plinirii” potirului, adică al punerii în potir a părticelei IIS din Sfântul Trup, este însoţit de o formulă al cărei sens este obscur: Plinirea potirului credinţei Sfântului Duh. Pentru a da un sens acestei formule, unele liturghiere au tipărit-o în forma: Plinirea potirului credinţei prin Sfântul Duh (ed. 1950) sau Plinirea credinţei Duhului Sfânt (ed. 1713). Menţionăm însă că în toate liturghierele tipărite la noi până la începutul veacului al XVIII-lea, formula era cea veche şi corectă: Plinirea Duhului Sfânt, sub diverse forme (Împlerea Sfântului Duh, la Coresi, 1570; Împlutura Sfântului Duh, la Sf. Dosoftei, 1679; formula corespondentă în slavonă în Liturghierul lui Macarie, din 1508 şi în cel al episcopului Mitrofan de Buzău, din 1702). Răspunsul preotului sugerează că nu el ,,plinește” Sfântul Potir, ci Duhul Sfânt. Momentul unirii Trupului lui Hristos cu Cinstitul Său Sânge simbolizează Învierea Domnului și îndumnezeirea deplină a firii omenești în Hristos, realizată, desigur, prin Duhul Sfânt. Aceeaşi formulă este păstrată până azi în Bisericile de limbă slavă, şi la ea au revenit şi liturghierele greceşti în ultimele lor ediţii (2004). Folosirea formulei vechi ne singularizează între Bisericile Ortodoxe şi de aceea propunem să se revină la formula veche şi corectă.

    18. În privinţa binecuvântării ,,căldurii”, menţionăm că traducerea: căldura Sfinţilor Tăi, este greşită. În limba greacă formele de masculin plural şi neutru plural, în cazul genitiv, ale adjectivului αγιος sunt identice (των αγιων). De aici confuzia între Sfinţii Tăi şi Sfintele Tale (Taine). Contextul ne arată că aici este vorba despre căldura Sfintelor Tale (Taine), nu a Sfinţilor Tăi.

    De asemenea, formula corectă a turnării în potir a apei calde binecuvântate este: Căldura Duhului Sfânt. În acest sens, marele nostru liturgist, pr. prof. dr. Ene Branişte, scria: ,,formula mai veche şi mai corectă este: Căldura Duhului Sfânt, aşa cum o găsim în unii codici din secolele XI-XII, aflaţi azi în Biblioteca Naţională din Atena (vezi Panaiotis Trempelas, Cele trei Liturghii după codicii din Atena (în gr.), p. 136-137). În forma aceasta, mai veche şi mai concisă, care era desigur în uz şi pe vremea lui Cabasila, formula sacramentală a turnării căldurii în potir îndreptăţeşte şi mai mult interpretarea lui” (Preot prof. dr. Ene Branişte, Explicarea Sfintei Liturghii după Nicolae Cabasila, EIBMBOR, 1997, p. 357). Formulele corecte ale ,,plinirii” potirului și ale turnării căldurii sunt susținute și de pr. Prof. Petre Vintilescu, în Liturghierul explicat (ed. cit., p. 310-315). Turnarea căldurii în potir după punerea părticelei IIS (ce simbolizează Învierea Domnului), arată, potrivit Sfântului Simeon al Tesalonicului, că noi ne împărtășim cu Trupul înviat și cu Sângele cald, adică viu, al lui Hristos, plin de căldura și de prezența Duhului Sfânt.

    19. Propunem uniformizarea formulelor de împărtăşire cu Trupul şi Sângele Domnului, întrucât la împărtăşirea cu Sfântul Trup se rosteşte se dă mie, iar la gustarea din Sfântul Sânge se zice mă împărtăşesc. În limba greacă se foloseşte la amândouă cuvântul μεταδιδοται, o formă reflexivă; traducerea prin mă împărtăşesc induce ideea romano-catolică că preotul este săvârşitor, idee care se află în antiteză cu rugăciunea dinainte de Sfintele, sfinţilor (…ne învredniceşte prin mâna Ta cea puternică a ni se da Preacuratul Tău Trup…) şi care ne îndepărtează de semnificaţia profundă a comuniunii: Sf. Împărtăşanie se primeşte, nu şi-o ia fiecare; în vechime era mai pregnantă această semnificaţie, căci nimeni, nici măcar protosul, nu se împărtăşea singur (a se vedea studiul lui Robert Taft: Receiving Communion – a forgotten symbol).

    20. Considerăm potrivită păstrarea la forma de singular a verbului în unele ecfonise (Că a Ta este împărăția, și puterea, și slava…, Că a Ta este stăpânirea și a Ta este împărăția, și puterea, și slava…, Că Ție se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea…), cântări (Plin este cerul, și pământul, de slava Ta…) și rugăciuni (toată darea cea bună, și tot darul desăvârșit, de sus este…), întrucât concordă cu textul grecesc și cu traducerea din ediția sinodală (2008) a Sfintei Scripturi (toate având sorginte biblică) și sunt conforme cu gramatica limbii române. În situațiile de mai sus nu este vorba de un subiect multiplu, ci de mai multe subiecte cerute de același predicat, enunțat o singură dată și subînțeles în cazul celorlalte subiecte, ce formează propoziții aparte. Acest fapt este marcat de prezența virgulei între subiectele amintite, care se justifică și prin faptul că, în acest context, conjuncția și se poate înțelege în loc de cât și. Astfel, gramatical, ecfonisul Că a Ta este împărăția, și puterea, și slava… se înțelege: Că a Ta este împărăția, (a Ta este) și puterea, (a Ta este) și slava…

    Formulele acestea au și o valoare teologică, legată de mistagogia liturgică, deoarece ele exprimă înaintarea treptată în cunoașterea de Dumnezeu. Această uimitoare adâncire progresivă în descoperirea lui Dumnezeu nu mai este, însă, exprimată când verbul se află de la început la plural, anticipând prezența subiectului multiplu, în care substantivele stau juxtapuse indistinct.

    21. La începutul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare s-a așezat o îndrumare de tipic referitoare la cazul când această liturghie se săvârșește unită cu Vecernia. Precizarea acestei rânduieli era absolut necesară și a fost redată în conformitate cu rubrica similară din ultimele ediții ale liturghierelor grecești (Atena și Simonos Petra).
    La Liturghia Darurilor înainte-sfinţite

    1. La Liturghia Darurilor înainte-sfinţite, propunem, în cazul în care preotul slujeşte cu diacon, citirea ultimelor patru rugăciuni ale Vecerniei ca rugăciuni ,,ale antifoanelor”, şi a primelor trei în timpul psalmului 103, iar dacă preotul slujeşte singur, citirea tuturor celor şapte rugăciuni în timpul psalmului 103. Această din urmă variantă este amintită în toate vechile liturghiere româneşti până în anul 1950, şi are avantajul de a oferi preotului timpul necesar pentru pregătirea şi mutarea Sfântului Agneţ cu toată atenţia şi fără grabă. Aceeaşi aşezare a rugăciunilor se regăseşte în Ieratikon-ul din 2004 de la Simonos Petra (al Patriarhiei Ecumenice). Aşezarea primelor patru rugăciuni ale Vecerniei ca rugăciuni ,,ale antifoanelor” este rânduită, potrivit principiilor enunţate şi la rugăciunile antifoanelor de la Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur şi se regăseşte în amândouă ediţiile greceşti actuale, amintite mai sus.

    2. Înainte de momentul frângerii Sfântului Agneţ, am menţionat că preotul arată spre Sfântul Agneţ, nu atinge, întrucât acest gest putea aduce periclitarea siguranţei firimiturilor din Sfântul Trup, pe care preotul îl atingea, introducând mâna dreaptă pe sub Sfântul Aer. Vechile manuscrise amintesc de posibilitatea de a arăta doar spre Sfântul Agneţ (Panaiotis Trempelas, Cele trei liturghii după codicii din Atena (în gr.), Atena, p. 217). Acesta a fost ridicat deja la Liturghia la care a fost sfinţit, iar arătarea este suficientă, întrucât pe Sfântul Disc nu se află decât Sfântul Trup.

    De asemenea, în acest moment liturgic, a fost corectată exclamaţia: Cele mai înainte sfinţite, Sfintele sfinţilor!, prin traducerea corectă: Sfintele cele mai înainte sfinţite, sfinţilor! (Τα προηγιασμενα Αγια, τοις αγιοις).

    3. Au fost diortosite cererile pentru diferite trebuințe, la care s-au adăugat și cereri pentru elevi și studenți, solicitate adesea de credincioși.

    4. A fost corectat și completat cu Sfinții Români Sinaxarul de la sfârșitul Liturghierului, în cadrul căruia au fost menționați Sfinții cei mai importanți din zilele anului, revizuindu-se numele și numărul lor, după sinaxarele din Mineie. De asemenea, la final s-au adăugat și pomenirile cu dată schimbătoare din perioadele Triodului și Penticostarului, care trebuie amintite la otpust și la Litie.

  125. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Va rog sa rectificati titlui acestuei postari- pentru ca este dezinformare.

  126. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    presbyter said, on iulie 22, 2012 at 6:09 pm

    Ai vazut noul liturghier? Cauta si vezi ca nu are nici o rugaciune mai putin. Cuvintele nu au fost modificate dupa bunul plac, ci cele cateva care s-au schimbat, au fost explicate in lamuririle de la sfarsit, iar alte propuneri de schimbare au aparut intre paranteze, tocmai pentru a se discuta pe seama lor si, daca vor fi receptate, vor fi introduse in urmatoarele editii. Nu mai vorbiti fara sa verificati.

  127. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pentru administrator-- ca sa te surprind vreau sa iti spun ca exista chiar in randuiala Liturghiei dupa Sfintele Pasti, adica dupa ce catehumenii au fost botezati, pentru ca ei erau botezati de Pasti, in Saptamana Luminata cand Liturghia trebuie savarsita in fiecare zi, ECTENIA CATEHUMENILOR NU SE MAI PUNE dupa randuiala si indemnul Sfantulu Ioan Hrisostom, pentru ca nu mai exiastau catehumeni, toti erau botezati. oare o fi si Sfantul ioan Hristostom ecumenist? Doamen iarta-ma, dar va recomand sa studiati teologia, pentru ca nu e suficient doar trei lulele de informatie patrisstica. Exista tomuri intregi pe problematica catehumenilor!!! Mai are Biserica institutia catehumenala? Nu o mai are si rau face, ar trebui reinfiintata.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Pr. Timotei
      Eu dupa cate vad, s-a renuntat la ectenia catehumenilor in toata perioada anului, deci nu are rost sa-mi dai acel exemplu, care este justificat... De ce incerci sa acoperi aceasta greseala?
      Vezi ca dumitale il faci ecumenist pe Sfant degeaba, caci daca erau botezati, inseamna ca au fost catehizati, deci s-au lepadat de invatatura in care se aflau.
      Biserica in sine este catehumenala si vor fi mereu oameni care se vor converti la Ortodoxie.

  128. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am citit și comentariile legate de același subiect de pe SACCSIV. Mă uluiește cum Ortodoxia îi smintește pe ortodocși si cum brambureala dreptarelor de slujbă, înstăpînită prin repetiție, a ajuns dogmă, normă a evlaviei, idol.
    A îndrepta un lucru e mult mai anevoios decît să-l construiești de la zero, asta s-a demonstrat cu prisosință aici. Uneori e imposibil. Reacțiile viscerale, deseori de-o obrăznicie fără seamăn, îndreptate spre preoții - mult prea răbdători și binevoitori cu mitocănia bigotă și incultă ce se lăfăie liber în comentarii- care s-au angajat în discuții, scot în evidență imensul rău pe care lipsa de cultură duhovnicească și ignoranța îl poate produce. Să fii la grupa pregătitoare și să scuipi cu năduf pe integrala triplă de mai tîrziu pe considerentul că nu se pupă cu aritmetica minimală (singura la care ai acces deocamdată), iată un lucru de neînțeles!
    Apropo de matematici; cele două puncte care indică operația de împărțire, vor fi abandonate după trei patru ani de utilizare în gimnaziu, în favoarea liniei de fracție. Au doar un rol "introductiv", pasager. În facultate, însă, dacă insiști să notezi împărtirea așa cum ai notat-o în gimnaziu, ești poftit afară. Nu că ar fi neapărat greșit, ci pentru că e impropriu, e imatur. Nu poți să invoci BROȘURILE la nesfîrșit. Conștiința ortodoxă are și ea treptele ei, sunt bune bastonașele și liniuțele, dar rolul lor e să-ți deprindă mîna cu literele. Dar nici aici nu rămîi, mergi mai departe la propoziții, la fraze, poate la scriitura rafinată, la poezie, la filozofie, etc. Adică utilizezi cît mai performant acumulările anterioare. Să lovești în roman de pe pozițiile unui împietrit la nivelul liniuțelor și bastonașelor e dovada unei feroce idolatrii. Ridicole, păguboase, bătrînicioase.

  129. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu vă mai trageți de brăcinar cu preoții care au postat, pentru că pur și simplu au dreptate. Noul Liturghier nu e nici masonic, nici ecumenist, e cel mai corect de pînă acum. Firește, e loc de mai bine.

  130. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Îi reproșați pr. Timotei că replică prea "lumește" uneori; credeți-mă, sunt unii care și pe Dumnezeu L-ar face să-și iasă din minți. Scuzați-mi metafora.

  131. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pentru toate Mariile, Danutele si alte femei evlavioase si preacucernice:
    CANONUL 9 APOSTOLIC PRELUAT DE SINODUL ECUMENIC 5-6 – DECI CANON UNIVERSAL VALABIL IN BISERICA ORTODOXA SPUNE:

    Canon 9 Apostolic— Despre Impartasire
    Toti credinciosii care intra in Biserica si aud Scripturile dar nu raman la Sfanta Euharistie ca sa se impartaseasca TREBUIE SA SE AFURISEASCA!

    Canonul 66 Trulan Din Sfant azi a Invierii in toata Saptamana Luminata, credinciosii se cuvine a fi nelipsiti de la Sfanta Euharistie si impartasindu-se in toate aceste zile cu Sfintele TaineCa asa in veci vom fi inaltati impreuna cu Hristos.

    Deci pe cine ascultam pe pr. Cleopa, care din nestiinta si evlavie vorbea sau de Sfintii Parinti a toata Lumea?

  132. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    rabi ... cu "katholikia ' mergi in Grecia si marturiseste Crezul Crestin " intr-una catoliceasca si apostoleasca Biserica " - citestete-ti cuvintele mai din urma , pe care le-ai scris , pe acest subiect !
    Aici in Romania avem "...Intr-una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca BISERICA "
    si nu fiti vicleni , fatarnicilor !
    iar pr Timotei ;
    SI n-am inteles , sunteti la nivelul SFINTILOR BISERICII ORTODOXE pentru a discuta ALE LOR SFINTE CUVINTE , DATE DE INSASI DUMNEZEU PRIN A LOR INVATATURA :
    SFANTUL IOAN GURA DE AUR , SFANTUL VASILE CEL MARE …!!!
    mai , am impresia “ca s-a gasit hotul cu prostul “, !
    sau vi s-a dictat ce si cum sa faceti si veniti sa ne aburiti In numele unei “teologii ‘ pe care numai voi o stiti !
    sa fim seriosi!
    romanii din BISERICA ORTODOXA nu sunt chiar atat de naivi , de a fi mutati cu vorbulita de colo , colo !
    mai vedem si dupa roadele afisate …!
    si inca Odata Pledez si SUSTIN Sfanta Liturghie , Asa cum este Acuma in BISERICILE DIN TARA (provincie cum ne numiti voi !)pentru CA ESTE CU HAR de la DUMNEZEU !
    Acea SFANTA LITURGHIE fara adaugiri si interpretari , insuflate de duhul ereziei sau al ecumenismului , care va invata ce si cum sa procedati !
    Dumnezeu Sa va LUMINEZE in LUMINA SA DREAPTA si SFANTA !
    amin!

  133. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    admin era o intrebare retorica!
    Abținerea de la Sfintele Daruri a celor ce întorc spatele comuniunii creștinilor ortodocși, separă în chip evident de Hristos

    Deci, dacă darurile aduse pe jertfelnic, pâinea și vinul, prefăcute de preoții bine-cinstitori/drept-credincioși (eusebon) în Trupul și Sângele lui Hristos prin venirea Preasfântului Duh sunt și se numesc cu adevărat Trupul și Sângele lui Hristos sfințite de preoți ortodocși credincioși, dar cineva nu le primește, nici nu vine la ele, ci se abține de la împărtășirea lor, oare nu le socotește scârboase? Oare nu are despre ele bănuieli rătăcite? Oare nu-L socotește din această pricină rătăcitor pe Hristos Însuși, ca iudeii? Prin faptul că se abține de la Sfintele Daruri nu se separă oare în chip evident de Hristos, judecându-l și osândindu-L pe Hristos? Oare nu-L pălmuiește, nu-L lovește, nu-și râde și nu-și bate joc de El? Înțelegeți limpede fărădelegea, frații mei rogu-vă. Luați seama întocmai la cele spuse de mine. Sfintele daruri săvârșite de preoții ortodocși se fac Trupul și Sângele lui Hristos, ajungând aceasta prin invocarea rugăciunilor și venirea Duhului Sfânt. Așa stând lucrurile și așa cugetând și crezând noi, cine nu se împărtășește din această Împărtășanie mântuitoare, ci le întoarce spatele, nu fuge oare de ele în chip vădit ca de o pâine comună și un vin comun? Nu calcă în picioare Trupul și Sângele Domnului? Nu le socotește incapabile de a primi sfințire?

    Nu-L dogmatizează oare pe Domnul ca pe un simplu om? Nu alunecă în aceeași opinie cu iudeii? Nu-L răstignesc din nou pe Hristos (cf. Evr 6, 6) respingându-le ca și cum nu ar avea nici o valoare? Nu strigă către ceilalți: ,,Fugiți, fugiți de împărtășirea Tainelor!”, așa cum iudeii strigau: ,,Răstignește-L! Răstignește-L!” (In 19, 6)? Socotind că nemuritoarele Taine sunt nevinovate de stricăciune și desființare, nu-L judecă vinovat de moarte pe Domnul, Surpătorul morții și Dătătorul vieții ca iudeii? Din pricina cuvintelor hulitoare pe care le rostește despre ele, sau mai degrabă împotriva lor și a restului stării bisericești, nu-și însușește și nu arată oare cunoașterea, socotința și limba hulitoare ale tâlharului celui nerecunoscător (cf. Lc 23, 39)? Prin neîmpărtășirea Sa de Trupul Stăpânului nu spune oare gândurilor lui și oamenilor care ascultă de el: ,,Veniți să lipim de ele gândul că sunt un trup muritor și un sânge mort, o simplă pâine și un vin comun, și să fugim de ele ca unele care nu oferă viață”? Oare nu îmbracă proorocul (Ieremia) rolul celor ce L-au răstignit prezicând și trâmbițând nebunia iudeilor împotriva lui Hristos și spunând ca unul dintre aceștia: ,, Veniți să-i punem lemn în pâinea lui și să-l ștergem din cartea celor vii” (Ir 11, 19)? Oare cu reproșurile nedrepte, cu care încearcă în fiecare zi să dovedească că e dreaptă abținerea de la Taine, nu rănește ca și cu o suliță gândirea oamenilor și împunge coasta Mântuitorului (cf. In 19, 34)? Oare prin cele ce face și spune întărâtând și înfuriind pe Dumnezeu nu dă Domnului oțet și fiere ca iudeii (cf. Mt 27, 34)? Nu se arată unul ca acesta mai rău chiar decât iudeii, căci atunci când Mântuitorul spânzura pe cruce, aceia ,,nu I-au zdrobit oasele” (In 19, 33) – căci ,,nici un os nu i se va zdrobi” (Nm 9,12; Ps 33, 20) – ,dar el zdrobește, destramă și judecă prin faptele sale lipsite de autoritate cuvintele Stăpânului cele pline de taine și care țin la un loc ca niște oase viața sufletelor noastre, încă și canoanele, rânduielile și cuvintele dumnezeieștilor Părinți care grăiesc despre Biserică. Aceia ,,au împărțit hainele lui Hristos și pentru cămașa Lui au aruncat sorți” (Ps 22,19; Mt 27, 35), iar el împarte nu numai cugetele drepte ale credincioșilor, cugete care păstrează și păzesc unirea, înțelegerea (armonia) și legătura Bisericii, dar împarte în adunări diferite, sfâșie și taie Biserica una…
    ,,Haine” ale lui Hristos sunt creștinii care prin petrecerea lor aici încercuiesc de jur-împrejur trupul lui Hristos, adică Biserica, și-L acoperă prin păzirea celor dumnezeiești potrivit predaniei (tradiției). Iar ,,cămașa” lui Hristos e arhieria țesută de sus până jos și lucrată de harul Duhului Sfânt. Prin urmare, toți să știe în mod exact că aceia care în vremuri de ortodoxie opresc pe creștini să intre în biserică și-i îndeamnă să se abțină de la împărtășirea dumnezeieștilor Taine și de la celelalte sfințiri și nesocotesc preoția și, pe cât pot, depun preoții vrednici și-și arogă preoția ca pe un sorț rezervat lor înșiși și se numesc preoți numai pe ei înșiși, aceștia loviți de lancea iubirii de slavă și a iubirii de câștig, nu sunt monahi, nu sunt preoți, nu sunt arhierei, ci rătăciți și călcători de poruncă, dușmani și oșteni care au socotința și purtarea iudeilor. Căci așa cum cei ce L-au batjocorit pe Hristos s-au separat de El, tot așa și cei ce întorc spatele Sfintelor Daruri sfințite de preoți ortodocși ca unor lucruri comune, s-au făcut străini de Hristos ca unii care ocărăsc și ei ca niște bețivi pe Hristos Însuși.

    Sf. Teolipt al Filadelfiei, Despre viața ascunsă în Dumnezeu, p. 137-140

  134. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    A VENIT MOMENTUL CA FEMEILE SA TACA SI SA VORBEASCA SFINTII PARINTI! (dupa indemnul Sfantului Apostol Pavel catre Timotei Femeia in Biserica trebuie sa TACA!)

  135. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Stii ceva , "Pr Timotei " sunt de acord cu Dinu , mai citeste ODATA , probabil nici nu citesti , mesajele noastre , ca de ! duhul mandriei te macina rau de tot ! Treci peste CUVANTUL SFINTILOR si TEOLOGILOR acestui NEAM si popor crestin ortodox !
    SI te dai pe fata , fara doar si poate !
    vorbiti in NUMELE LUI DUMNEZEU , INSA pedeapsa este si mai mare cand NU VORBITI ORTHOS DOXOS , cum VORBEAU SFINTII SI PLACUTII LUI DUMNEZEU !

    "D-l Timotei canoanele sunt facute pentru cei ce le respecta pentru cei care nu respecta sa le fie de bine ca rau au destul. Ma intreb cum respecti Dumitale aceste canoane ?? dar imi dau seama ca nu e treaba mea asta. Spune-mi totusi si mie cum se Sfintesc Sfintii? prin canoane se Sfintesc iei sau prin Duhul Sfant? Dumitale nu prea pricepi si nu prea intalegi ca inainte de canoane este Duhul Sfant, si aici gasim o neghina care te macina si care nu-ti da pace. Duhul Sfant stii prea bine ca nu face nimic de sine statator. Tot ce face Duhul Sfant este impartasit de Tatal si facut de Fiul. Nu veni cu presu la picoarele mele, pune-ti presu sub ale tale picioare. Ca atunci cand tragi de pres sa vezi ce se intampla. Vrei sa inveti sa Slujesti ? invata dragul meu. Dar tu nu ma invata pe mine erezie ca nu sunt lipsit de nimic ce-mi este de folos. Si daca am lipsuri Dumnezeu Tatal stie ca le am, si cum va hotara El asa are sa fie. Nu mai veni cu presu la picioarele mele ca vai de picioar "
    "Ecumenismul este erezia , ereziilor "
    Preot .Prof . Dr . Teolog Dumitru Staniloaie

  136. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Discursul părintelui Cleopa era unul contextual. Nu principial. Răspundea practic trebuințelor imediate ale vizitatorilor. De pildă, ca să se conștientizeze "excelența" cuminecăturii, interzicea sărutarea icoanei după împărtășire. Dar dacă muți această metodă pedagogică în "spațiul" principiilor, a separa icoana de euharistie devine un scandal, dovada că nu înțelegi ansamblul. Nu cumva sărutînd icoana lui Hristos îi pîngărești Trupul și Sîngele primite anterior? Asta-i clar o neghiobie.
    Sunt foarte multe măsuri pedagogice pe care le utilizează preoții pentru ca oamenii să conștientizeze una și alta, care însă nu au valoare la nivel de doctrină. Sunt mici trucuri menite să promoveze o anumită categorie de botezați în clasa a doua.

  137. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mitropolitul Neofit Cretanul al Țării Românești (1738-1753) evocă în termeni lipsiți de echivoc nivelul scăzut al practicii sacramentale în rândul credincioșilor români, pe care-i amenință cu excomunicarea în caz de neîndreptare a acestei ,,rătăciri” și ,,căderi în pierzanie”:

    ,,Întâi că cei mai mulți din norod nici ar fi știind ce este Sfânta Priciaștenie (Împărtășanie) ci numai la ziua Sfintelor Paști ar fi mergând la biserică și nu doar ca să asculte slujba Sfintei Liturghii și să se împărtășească cu Sfintele Taine fiind mai înainte spovediți și gătiți pentru acea Taină Sfântă, ci numai ca să ia pâine și vin, paximan ce se numește de voi Paști, iar alții cu ani îndelungați nu s-au spovedit, și alții în toată vremea vieții lor după cum am înțeles Spovedania și Sfânta Priciaștenie (Împărtășanie) ce este nu o știu, fără decât aleargă în ziua de Paști pe la bisericile lor de iau atunci acea pâine și acel vin nesfințit sau iau agheasmă numind că este Paști.”
    (Pastorală adresată de mitropolit monahilor și preoților din Țara Românească cu prilejul Postului Mare din 1738)

    (Fragment din Împărtășirea continuă cu Sfintele Taine, p. 7)

  138. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dacă Liturghia e o jertfă, se înțelege de la sine că numai prin consumarea ei se atinge pe deplin ceea ce este scopul ultim al oricărei jertfe, adică realizarea comuniunii cu Divinitatea, prin mijlocirea victimei de jertfă (victimă care în Liturghie nu este alta decât însăși Umanitatea Mântuitorului). Împărtășirea este deci încununarea și scopul final al Liturghiei și totodată al participării noastre la sfânta slujbă. Numai prin ea se realizează pe deplin și se desăvârșește această participare.
    Accentuăm acest lucru tocmai fiindcă în practica și mentalitatea actuale el este aproape cu totul pierdut din vedere. Astăzi, când – în regulă generală – la Liturghie se împărtășesc numai Liturghisitorii, împărtășirea credincioșilor nu mai constituie un scop permanent, ci unul ocazional, și deci secundar, al Liturghiei. La originea și instituția ei însă, Liturghia nu se poate concepe fără împărtășirea credincioșilor, bineînțeles a celor pregătiți și vrednici. Taina era adică organic și inseparabil legată de jertfă; împărtășirea credincioșilor constituia deci o parte integrantă și esențială din rânduiala Sfintei Liturghii. Acest lucru îl scoate de altfel în evidență însăși alcătuirea sau structura Liturghiei, care presupune și implică împărtășirea credincioșilor, prin texte categorice. Astfel, e destul să amintim, în primul rând, formula cu care se însoțește înălțarea Sfântului Agneț: ,,Cele sfinte, sfinților”, apoi formula de invitație la împărtășire: ,,Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste să vă apropiați!”, ori ectenia de mulțumire de după împărtășire: ,,Drepți! Primind dumnezeieștile...ale lui Hristos Taine, cu vrednicie să mulțumim Domnului!”. În rugăciunea tainică dinainte de împărtășire, preotul se roagă, de asemenea, ca Dumnezeu să ne învrednicească pe noi, slujitorii, ,,a ni se da prea curat Trupul Tău și cinstitul Sânge, și prin noi la tot poporul” ș.a.m.d. Care este sensul și rațiunea de a fi a unor asemenea texte liturgice, dacă nu împărtășirea tuturor membrilor Bisericii care sunt pregătiți și vrednici să primească Sfintele Taine.
    Prin urmare, scopul și gradul ultim al participării la cultul divin se poate considera pe deplin atins numai atunci când preotul a izbutit să strângă pe toți enoriașii săi în jurul altarului și să-i împărtășească în cadrul Liturghiei din sărbători. De aici, o datorie de căpetenie a preotului este de a face totul pentru reînvierea împărtășirii generale și frecvente (cât mai dese) a păstoriților lui. Acesta a și fost, probabil, motivul întemeiat pentru care Sfântul Sinod a prevăzut, în noul Statut pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române (art. 42), împărtășirea cu Sfintele Taine printre îndatoririle generale ale tuturor membrilor oricărei parohii, pe lângă cercetarea bisericii și participarea la sfintele slujbe. De altfel, și Povățuirile din Liturghier prevăd, printre alte obligații ale preotului, pe aceea de a îndemna pe creștinii săi să se împărtășească cât mai des cu Sfintele Taine.
    Pentru restabilirea sensului adevărat și autentic al actului împărtășirii, se impune însă curmarea unui obicei, care tinde să devină uz datorită slăbiciunii sau lipsei de înțelegere de care se fac vinovați mulți preoți, și anume: să nu mai administreze împărtășirea ca un act individual și izolat de Liturghie, adică săvârșit oricând ar fi, sau după Liturghie, cum obișnuiesc unii preoți, de ex. la Paști, sub pretext de ordine și disciplină în biserică. Împărtășirea trebuie administrată numai în cadrul ei normal și firesc, adică la locul unde a fost prevăzută totdeauna în rânduiala Liturghiei, și anume atunci când răsună chemarea: ,,Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste să vă apropiați!”.
    Împărtășirea va fi atunci resimțită și trăită în adevăratul ei sens, acela de act săvârșit în colectivitate, cot la cot cu semenii noștri, în unire cu ei și în același gând cu ei. Liturghia e locul de întâlnire al Mântuitorului cu fiecare dintre noi, prin împărtășire. Ceea ce nu se poate decât fiind adunați în biserică, împrejurul mesei euharistice. Adunarea creștinilor strânși în jurul aceluiași preot, dar mai ales al episcopului, ca în Liturghia arhierească (modelul Liturghiei desăvârșite), e imaginea cea mai fidelă și mai sugestivă a apostolilor strânși în jurul Mântuitorului la Cină. De altfel, la originea ei, Liturghia creștină nu era decât o imitare a Cinei celei de Taină: scopul ei era să făurească în sufletele celor prezenți același spirit de duioasă dragoste și comuniune care lega pe ucenici între ei și cu Divinul lor Învățător, în foișorul Cinei, înaintea dureroasei lor despărțiri.
    Iată cum, prin administrarea împărtășirii generale și frecvente numai în cadrul Liturghiei, vom reface și vom reda credincioșilor noștri conștiința, astăzi așa de slabă sau confuză, de membrii ai Bisericii, adică ai Trupului lui Hristos. În felul acesta, și numai așa, vom reînvia în cugetul lor sensul originar, adică cel eclesiologic sau comunitar, al cuvântului Biserică, noțiune care în concepția vechilor creștini nu însemna altceva decât trupul mistic al lui Hristos, realizat vizibil în forma unei comunități sau parohii (unitatea sau celula cea mai mică a Bisericii), strânsă în jurul unui episcop sau al unui preot și al aceluiași altar și împărtășindu-se din același Sfânt Trup și Sânge (cf. I Cor. X, 17).
    De aceea se și roagă preotul, la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, ,,ca pe noi pe toți, care ne împărtășim dintr-o pâine și dintr-un pahar, să ne unească unul cu altul, prin împărtășirea Sfântului Său Duh”. Căci prin împărtășirea cu Sfintele Taine, ne facem una pe de o parte între noi înșine, iar pe de alta cu Hristos, Capul și Inima acestui Trup mistic, cum se exprima marele teolog bizantin Nicolae Cabasila din sec. XIV. Alături de iubirea creștină, împărtășirea este deci cimentul care ține strâns lipite între ele cărămizile vii ale zidirii Bisericii lui Hristos pe pământ. Cu cât elementul acesta de legătură și coeziune este mai tare și rezistent, cu atât și edificiul întreg va fi mai trainic și mai durabil...
    Iată de ce unificarea spirituală a tuturor creștinilor într-un singur organism viu, în care să pulseze aceeași inimă și același cuget, nu e posibilă astăzi fără reînvierea împărtășirii generale și frecvente de odinioară. La aceasta se și reduce, în ultimă esență, scopul suprem al activității noastre pastorale, scop formulat de obicei în expresia foarte potrivită dar nu de toți înțeleasă corect, de îmbisericire a lumii: înseamnă nu numai să aducem lumea la biserică, ci să redăm fiecărui credincios în parte, conștiința de mădular al Bisericii și să-l facem să retrăiască profund și intens sentimentul de comuniune cu frații lui de credință, integrându-se de bună voie, în chip conștient și efectiv, în comunitatea sau enoria din care face parte.

  139. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    CD,
    Biserica Ortodoxă e Una, Sfîntă, Catolică și Apostolică. "Biserica" rom-catolică e doar o comunitate locală, eretică și schismatică. Aș putea să te trimit și eu pe tine în Rusia, sper că nu-ți imaginezi că "sobornicească" e un cuvînt inventat la Ploiești.

  140. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "DUMNEZEU este roman " Petre Tutea

    http://www.youtube.com/watch?v=deLI6QusS5E&feature=related

    http://www.youtube.com/watch?v=-DFwWDwrjrY&feature=related

  141. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    CANONUL 9 APOSTOLIC PRELUAT DE SINODUL ECUMENIC 5-6 – DECI CANON UNIVERSAL VALABIL IN BISERICA ORTODOXA SPUNE:

    Canon 9 Apostolic— Despre Impartasire
    Toti credinciosii care intra in Biserica si aud Scripturile dar nu raman la Sfanta Euharistie ca sa se impartaseasca TREBUIE SA SE AFURISEASCA!

    Canonul 66 Trulan Din Sfant azi a Invierii in toata Saptamana Luminata, credinciosii se cuvine a fi nelipsiti de la Sfanta Euharistie si impartasindu-se in toate aceste zile cu Sfintele TaineCa asa in veci vom fi inaltati impreuna cu Hristos.

    Deci pe cine ascultam pe pr. Cleopa, care din nestiinta si evlavie vorbea sau de Sfintii Parinti a toata Lumea?

  142. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    admin,
    Daca Noul Liturghier nu este cenzurat, poate ar trebuie sa schimbi titlul articolului in ceva de genul: ”Sfanta Liturghie in pericol de a fi din ce in ce mai simplificata„ sau altceva de acest gen. Dupa scandalul pe care l-a facut pr Timotei, a constatat si sfintia sa ca nu a vazut noul Liturghier. De ce atunci a scris acel comentariu, la inceput, spunand ca si rugaciunile dinainte de Heruvic au fost scoase? In ce Liturghier a vazut sfintia sa asta? Sa-i recomandam sa fie mai atent... Dar un lucru e clar: SE RENUNTA DIN CE IN CE MAI MULT LA ECTENIILE CATEHUMENILOR. Acest articol nu ramane fara subiect.

  143. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    LASATI-NE SFINTII SI BISERICA ORTODOXA ADEVARATA , Asa Cum Ne-a Lasat-o DUMNEZEU prin GURA SFINTILOR si PLACUTILOR SAI !
    http://www.youtube.com/watch?v=XjL0fAVTAnw&feature=related

  144. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Femeia care invata pe preot se aseamana cu gura iadului" Sfantul Ioan Gura de Aur(Omilii la Statui, Va recomand sa luati Pidalionul- Canoanele Bisericii si sa le cititi din scoarta in scoarta.

  145. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Daniel, am sa iti explic de ce am scris asa: pentru ca a mai existat o varianta de Liturghier care a fost scoasa de bOR care intradevar nu avea rugaciunile catehumenilor, am crezut ca sa reeeditat. Parintele Petru Pruteanu a facut o recenzie foarte bine documentata la acel Liturghier si atunci acel Liturghieir prost facut a fost retras din Librariile Patriarhiei. Am crezut ca este acel Liturghier.
    Dar sunt fericit ca nu e vorba de acela ci de unul mullt superior si bine facut, cu rugaciunile catehumenilor, etc.

  146. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.youtube.com/watch?v=NJcXqitdcxU&feature=related

  147. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.youtube.com/watch?v=ttffZsjrbCA&feature=related

  148. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    CANONUL 9 APOSTOLIC PRELUAT DE SINODUL ECUMENIC 5-6 – DECI CANON UNIVERSAL VALABIL IN BISERICA ORTODOXA SPUNE:

    Canon 9 Apostolic— Despre Impartasire
    Toti credinciosii care intra in Biserica si aud Scripturile dar nu raman la Sfanta Euharistie ca sa se impartaseasca TREBUIE SA SE AFURISEASCA!

    Canonul 66 Trulan Din Sfant azi a Invierii in toata Saptamana Luminata, credinciosii se cuvine a fi nelipsiti de la Sfanta Euharistie si impartasindu-se in toate aceste zile cu Sfintele TaineCa asa in veci vom fi inaltati impreuna cu Hristos.

    Deci pe cine ascultam pe pr. Cleopa, care din nestiinta si evlavie vorbea sau de Sfintii Parinti a toata Lumea?
    Canoanele Bisericii sa le invatati pe de rost. Canoanele sunt facute sub inspiratia Duhului Sfant, si toti Sfintii s-au supus canoanelor. Cine nu asculta de canoane nu ascuta de Hristos. "Cine Ma iubeste implineste poruncile Mele" iar canoanele sunt poruncile lui Hristos.
    Iata ca IN SAPTAMANA LUMINATA CRESTINUL ESTE OBLIGAT SA MANACE DE FRUPT SI SA SE IMPARTASEASCA FARA POST(VAI CE SMINEALA!!! AR ZICE PIETISTII SI CEI CE AU EVLAVIE LA MARII DUHOVNICI CARE NU SUNT LA NIVELUL SFINTILOR PARINTI SI NU LA SFINTII PARINTI)

  149. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ...deci in concluzie; "Amintindu-ti, aminteste-ti de cel care a zis; Cand veti face toate cele poruncite, ziceti ca slugi netrebnice suntem, ca ceea ce eram datori sa facem ,am facut(Lc17,10).Iar judecata ostenelilor o vom cunoaste in momentul iesirii (mortii)
    Scara-Sf Ioan Scararul

  150. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    D-l Timotei prelogiul Dumneavoastra este onorific atinge puncte cheie si esentiale chiar . Eu nu sunt impotriva acestor puncte pe care le atingeti mai sus, eu chiar le sustin. Este adevarat ca toate madularele trebuie sa se impartaseasca din Trupul si Sangele Domnului. Liturghia nu poate fi facuta de preoti in camasa alba, de acea vesmintele preotesti au valoare. Pentru ca neintalegerea vesmintelor preotesti atrage slabiciune si chiar demolare. Vorbesti de un scop ultim al Sfintei Jertfe!!!!! nu esti in masura de a vorbi tu despre aceste valori. Cine decide daca credinciosul este sau nu vrednic sa se impartaseasca? Preotul? sau Duhovnicul?. si daca tot zici ca esti Tare in cavant , cine face Liturghia Preotul sau Duhovnicul?. ATENTIE MARE CRESTINI ORTODOXI LA CINE VA SPOVEDITI!!! Deci daca vorbesti despre Sfintele Slujbe si despre modificari ale acestei Slujbe sau de reintoarcere la ADEVARURI BISERICESTI. NU POTI SA VORBESTI ASA CUM VORBESC SI EU CU TINE ACUM. Dragul meu lucrurile astea sunt Duhovnicesti si sunt dezbatute de oameni Duhovnicesti . De cei in masura sa poata sa cerceteze aceste lucruri nu doar cu ochiul nu doar cu studiu ci sa le cerceteze cu Duhu, cu Duhul Sfant. Vorbim de Sfintii aici nu vorbim de fratetu sau de varul tau sau de cunostinta ta sau de afiliatu tau sau de stimatul tau nu vorbim aici de tine si de ale tale, sau de ale mele. NU facem aici catolicism, eu ma adun cu tine si gata mai vin trei sau patru sa fim la numar si sa facem o administratie buna, sa facem carul mare sa avem un Liturghisitor bun , sa avem sisteme bune sa avem tehnologie de ultima oara sa fim tari sa fim destepti sa fim puternici.................................... nu!!! Biserica nu este a nimanui!!!! Nimeni nu detine controlul Bisericii, Biserica este a Lui Hristos, daca Biserica scoate fum in loc de lumina are cine sa taie mucul si sa nu mai scoata fum si sa arda ca un Luminator adevarat ca o lumina adevarata in lume. Sa stii matale ca lucrurile pe care le vorbesti tu mai sus nu le vorbesti doar tu le vorbesc si cei cu compasul si cu caramida , le mai lipseste secera si ciocanul , echerul si compasul. Biserica nu este masinarie politica si nici un alt fel de masinarie pentru nici un scop lumesc !! Crestinii Ortodoxi au stiut intodeauna sa tina dreptarul drept , dar acest dreptar este Domnul nostru Iisus Hristos. Nu vreau sa intru in amanunte. Stiu mai bine Duhovnici sa manuiasca aceste lucruri.

  151. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Domnul Nostru Iisus Hristos nu a frant pe nimeni, nici cea mai mica firmitura de credinta nu a frant-o chiar multe le-a facut sa cresca, dar nu a frant si nu a distrus nici cea mai mica nadejde si nici cea mai mica palpaitura de lumina el nu a stins. La toti le-a dat viata la toti cei ce au crezut. Le-a intarit credinta la cei slabi , a invatat pe cei nestiutori, a vindecat pe cei bolnavi, a povatuit pe cei apropiati, a mustrat pe cei mandrii si le-a aratat necredinta celor ce nu credeau. Sa luam aminte cu Adevarat ce este Liturghia.

  152. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Daca sunt opriti de duhovnic de la Sfanta Impartasire, conform Canoanelor trebuie sa plece din Biserica odata cu catehumenii, n are voie sa ramana la Liturghia celor ce se Impartasesc.

  153. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Am remarcat schimbarea titlului! 🙂

  154. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    am inteles ca Parintele ieromonah care a lucrat la acest liturghier este un om duhovnicesc si erudit, fiind doctor in Liturghica si expert in Liturghia Sfantului Marcu si traitor adevarat al ortodoxiei.

  155. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    la aceasta intrebare iti voi raspunde pe mail. Defapt nu, iti raspund public: Da ! Toti care sunt enoriasi, fii duhovnicesti se Impartasesc iar cei care datorita pacatelor sunt canonisit de Parintii Bisericii, da, pleca la Cei chemati iesiti! Bineinteles ca in Biserica vin si oameni care poate vin pentru prima oara, sau nu au legatura cu preotul, acestia raman, dar si acestora nu le lipseste cateheza de Duminica din timpul Sfintei Liturghii in care expunem acest lucru pentru cei ce nu cunosc.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Si de ce nu ati ridicat aceasta problema pana acum?
      Mai sunt si altele pe care nu le stim?
      Ar fi bine sa le spuneti, poate asa aflam si noi pe unde suntem.

  156. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    " Conform canonului cei care nu au voie de la duhovnic sa se impartaseasca trebuie sa paraseasca Biserica la Cei chemati iesiti” Nu postul iti da vrednicia de a te impartasi ci Binecuvantarea Duhovnicului, care poate sa iti randuiasca post sau nu, care te cerceteaza in functie de canoane si iti poate spune daca esti oprit de la Sf impartasanie sau nu. In Biserica Ortodoxa intodeauna crestinii nu se spovedeau de fiecare data cand se impartaseau, ci cand erau nevoie, cand simteau nevoia. Dar cateheza si controlul asupra credinciosilor era fosrte strict mai ales prin faptul ca inainte de a fi botezati stateau cativa ani catehumeni, nu erau botezati de mici si apoi lasati de izbeliste, " _ "pr Timotei "! ????
    Ce este POSTUL ???
    Ce inseamna pregatirea pentru Sfanta Impartasanie ?

    " 'n Biserica Ortodoxa intodeauna crestinii nu se spovedeau de fiecare data cand se impartaseau, ci cand erau nevoie, cand simteau nevoia. Dar cateheza si controlul asupra credinciosilor era fosrte strict mai ales prin faptul ca inainte de a fi botezati stateau cativa ani catehumeni, nu erau botezati de mici si apoi lasati de izbeliste, " ????
    Doamne , pazeste de astfel de 'teologi' care sunt mai teologhi decat ...!

  157. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ia de aici un audio, te calmezi ușurel și asculți:
    Și tu kosk, e preferatul tău: Ică jr.

    http://dl.transfer.ro/transfer_ro-21jul-d402788da97553.zip

  158. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Noutăți grele, nu?

  159. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cum se face că te deranjază mai mult sarcasmul meu decît obrăzniciile adresate preoților? Văd că sarcasmul ți-e mai nesuferit decît hulirea mitocănească a clericilor. E o scăpare, sau așa e în program?

  160. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dar cînd cineva se adresează (nesancționat) cu "D-l Timotei", ce e?

  161. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Și mă rog, ce era în neregulă cu comentariul pe care l-ai șters? Se rănea la inimă sensibilul creștin-ortodox dacă era îndemnat să se apuce de lectură serioasă și să renunțe măcar o vreme la apărarea deșartă a unei "instalații improvizate" pe care-o crede Ortodoxie? Ești mai grijuliu cu elucubrațiile lui bigote și filetiste decît cu adevărurile expuse aici de preoți...Ce urmărești de fapt?

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      mai fratioare, mai lasati scandalul si discutati despre subiectul articolului
      hal de crestini ortodocsi suntem, daca ne certam intr-una.. se smintesc cei care intra prima data si vad comentariile astea
      eu am facut apel la toti sa fie civilizati, dar daca va fi nevoie o sa le opresc accesul de a comenta celor ce nu se conformeaza

  162. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    E obligatoriu sa avem preot duhovnic, sa ne spovedim pacatele- e vorba de cercetarea de care vorbeste Sfantul Apostol Pavel, daca preotul duhovnic ne opreste de la sfanta Impartasanie atunci vom ramane in Biserica pana la Ectenia Catehumenilor si cand auzin Cei chemati iesiti vom pleca si noi cersind rugaciune de la cei care se impartasesc, stiid ca suntem afurisiti si despartiti prin pacatele canonisite si opritoare de la Sf impartasanie de Hristos.
    Dar daca nu avem pacate opritoare de la sfanta Impartasanie si duhovnicul ne da binecuvantare sa ne Impartasim, atunci asa vom face, ne vom impartasi chiar in fiecare zi daca se face Liturghie, indiferent ca e post sau nu. O mancare nu ne face vrednici pentru Impartasanie. Nimic nu ne face vrednici pentru Impartasanie si cine crede ca e vrednic sa se impartaseasca e in inselare, cine crede ca e mai bun, deobicei femeile cred au acest gand, ca ele sunt mai bune ca altii, ele sunt exact ca fariseul din Evanghelie si se impartasesc spre osanda, ca nu au inima smerita si au si o slabiciune din fire. Sentimenul pe care trebuie sa il ai atunci cand mergi sa te impartasesti este: sunt cel mai pacatos om de pe pamant, nu sunt vrednic de Trupul si Sangele Tau Doamne, dar daca Tu ai poruncit aceasta si vrei sa locuiesti intru mine, atunci deschide portile pe care Tu insuti le-ai zidit si intra cu iubirea Ta de oameni pe care pururea o ai! Aceasta e una din rugaciunile care se spun inainte de a ne impartasi, seara inainte de Liturghie. pentru ca scopul liturghiei este impartasirea, nu altceva.

  163. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    rabi akiba
    Parintele Cleopa sugera neatingerea cu buzele ,sf icoane imediat dupa impartasanie ,pt ca atunci sa nu lasi Sfintele Taine pe icoana in cazul ca ti-au mai ramas cumva pe buze ,pt ca Sfintele Taine sunt pretuite de cei ce-l respecta pe Dumnezeu si din acest motiv ,nu din ceea ce sugerezi aici intr-un mod destul de vulgar !!!
    Ar fi bine sa te abtii de la a mai jigni oamenii care comenteaza pe aici sau oriunde ,pt ca ne-am saturat de securisti si de aceea intram pe blogurile ortodoxe ,unde se dezbat multe subiecte ,legate de Ortodoxie si fiecare este liber sa-si spuna parerea ,nu sa pui dumneata pumnul in gara comentatorilor care nu convin cuiva !!!
    Cat despre preotii care nu-si fac datoria si schimba slujbele asa cum li se dicteaza , acestia sunt demni de a nu fi ascultati !!!
    Afla ca nu-i vorba aici de "liniute si bastonase "ci de faptul ca Ortodoxia nu mai este Ortodoxie ,din moment ce se umbla a ea ,prin scurtarea slujbelor ,schimbarea cuvintelor si sensul acestora ,
    prin tot felul de inventii si ''modernisme "de doi lei ,pt ca nu-si gasesc locul in Ortodoxie .
    Aici nu se schimba nimic ,nici chiar "liniutele si bastonasele "trebuie sa ramana la locul lor asa cum le-au fixat sfintii din veacuri !!!
    Nu te obliga nimeni sa te conformezi ,dar nu indrazni sa ne obligi pe noi ,sa facem precum vrei dumneata sau altii !!!
    Las-o mai moale cu atatea sfaturi ,ca stim si noi ce ne trebuie ca sa ne mantuim !!!

  164. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pe unde sa fim? E grav! Nu cunoastem elemetar Ortodoxia! Apreciez ravna pentru Ortodoxie, dar nu exista o rezistenta ortodoxa autentica, patriastica.
    In Romania nu avem o rezistenta autentica antiecumenista, asa cum au grecii de exemplu care au un Metallinos, un Telenghidis, un Zisis, un Heroteos, un Ieremia Funda, etc- mari teologi.
    E diletantism curat. Si orice iesire la rampa e chiar in dauna luptei antiecumeniste, e la fel ca si cu cipurile. Sa stiti ca daca cineva are o pozitie demonstrata autentic patristic, are mari sanse, si nici un ecumenist sau pro cip nu poate sa ii stea in cale, dar la noi marii luptatori sunt luptatori fara cunostintele necesare. Nivelul teologic tinde spre 0.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      iar cei care cunosc problemele dorm in papusoi sau prefera sa se etaleze pe bloguri.. la cat de implicata este BOR-ul in ecumenism, ce mai astepti parinte? ti-e frica de caterisire, de blesteme arhieresti sau ce? Nu te doare acordul de la Balamand, de la Chambesy, rugaciunile ecumeniste si multe altele? Parca ascultarea era pana la erezie! Aici faci pe viteazul sub anonimat! Dar daca te tine invatatura teologica pe care o ai, atunci ia-te de gat cu Sinodul! Cine vrei sa fie Tselenghidis si Metallinos la noi? Parintele Mihai Valica a tot luat atitudine. Oare facultatile noastre nu produc teologi? Sunt toti reeducati? Daca nu, de ce tac? Sau considera ca ce se intampla in Ortodoxia romaneasca este bine?

  165. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Maria taci! Asculta glasul Sfantului Ioan Gura de Aur: " Femeia care invata pe preot (barbat) este ca gura iadului" (Omilii la Statui)
    Dupa cum spune Sfantul ignatie Brianceaninov- "sa ne fereasca Dumnezeu de femeile din Biserica, care au parerea de sine, ca o curva mai usor se mantuieste decat femeia cu parere de sine din Biserica"

  166. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    MARE PERICOL ESTE FRATILOR FEMINISMUL BISERICESC! Baticarele cu fuste lungi si minte scurta, care isi dau cu parerea in probleme dogmatice si canonice. Ati auzit de vreun Sfant Parinte femeie? Eu nu. Bisericile sunt pline de femei "teoloage" care "stiu ele randuiala" "mai bine ca preotul". Nu am intalnit mai mare rautate decat la femeile din Biserica si multi oameni nu merg la Biserica din cauza femeilor rele, sunt realmente smintit. Feminismul ia diferite forme, se manifesta in societate, femeia fiind propulsata de jidovi in functiile de conducere ca sa distruga familia, dar totus nu aici e pericolul, pericolul vine din interior de la femeia care crede despre ea ca e evlavioasa" si da indicatii si "ea e sfanta" . Ele fac regula in Biserica, vorba Sf Ignatie " Biserica e bucataria lor "

  167. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nunta trebuie sa se faca in cadrul Sfintei Liturghii:
    NU INCURAJATI NUNTA INAFARA LITURGHIEI: ESENTA NUNTII ESTE IMPARTASIREA CU HRISTOS DIN POTIR

    După cum afirmă prof. dr. Ioannis Foundoulis în Dialoguri Liturgice, vol. III, Tainele Bisericii și multe rânduieli sfinte se săvârșeau nu doar în perioada de apogeu a vieții liturgice a Bisericii noastre, dar și pînă aproape de epoca stăpânirii turcești (în Biserica Greciei), într-o legătură indisolubilă cu Sfânta Liturghie. Rânduiala Nunții nu constituie o excepție. Și aceasta se săvârșea unită cu Dumnezeiasca Liturghie, așa cum reiese din vechile manuscrise, dar și din rânduiala de astăzi, în care se disting urmele acestei legături: ,,Binecuvântată este împărăția”, ,,ectenia mare”, ,,Apostolul, Evanghelia”, ,,ectenia întreită”, ,,să plinim rugăciunile noastre”, ,,și ne învrednicește”, ,,Tatăl nostru”, ,,rugăciunea plecării capetelor”, ,,Potirul de obște”, ,,Chinonicul”. În manuscrise se prevede și cântarea ,,Sfinte Dumnezeule”, la locul ei rânduit. Unii au văzut-o ca pe o inovație sau chiar ca o compoziție utopică.
    Despărțirea Nunții de Sfânta Liturghie era de neacceptat în conștiința Bisericii și de aceea, atunci când necesități practice au cerut desprinderea Nunții de marile sinaxe bisericești, ale întregii comunități, în special în zilele de Duminică, sărbători și praznice, rânduiala Nunții s-a unit cu Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, bineînțeles în afara posturilor de peste an, mai ales a Postului Mare. Un asemenea pericol îl prevedea într-un mod profetic Sfântul Simeon al Tesalonicului, care subliniază cu tărie necesitatea legăturii lor și însemnătatea teologică a întregirii tainei unirii în Hristos a soților, prin participarea lor în vremea sfântă a Nunții la Taina dătătoare de viață a Dumnezeieștii Euharistii. Iată ce spune: ,,Îndată preotul atinge potirul cu Darurile mai înainte sfințite și rostește: <>. Și toți rostesc cu glas tare: <>, căci doar Acesta este sfințirea și pacea și unirea robilor Săi, și-i împărtășește pe noii miri, dacă sunt vrednici. Și trebuie să-i pregătească pe aceștia, ca să se încununeze cu vrednicie și să se unească în chip bun. Căci sfârșitul întregii rânduieli și pecetea întregii taine dumnezeiești este Sfânta Împărtășanie. Și Biserica, în chip bun, pregătește Dumnezeieștile Taine, spre izbăvirea și binecuvântarea celor uniți. Deoarece Acesta fiind de față la Nuntă este Cel ce dă Darurile spre unirea lor pașnică și în înțelegere. Căci cei uniți prin nuntă trebuie să fie vrednici de împărtășire și în locașul sfânt să se căsătorească, fiii lui Dumnezeu în casa lui Dumnezeu, ca înaintea Lui. Căci și prin Daruri, Acesta Se arată slujitor și Cel ce Se aduce și Mijlocitorul nostru”.
    Și cu Nunta s-a întâmplat același lucru ca și cu Botezul. Sfinții Părinți și practica liturgică a Bisericii, în pofida dificultăților care au apărut, s-au luptat din puteri să-i păstreze unitatea și integritatea și au păstrat-o, fie în forma Liturghiei desăvârșite, fie în forma Liturghiei Darurilor, timp de aproape o mie șapte sute de ani. Și au fost suficiente două veacuri întunecate ale robiei ca s-o piardă. Atunci poate era îndreptățită starea de lucruri în contextul greu al vieții în robie (turcească), cazul Nunților săvârșite în casă și lipsa privegherii teologice a păstorilor Bisericii.
    În zilele noastre, Taina Nunții trece printr-un alt fel de criză, poate mai adâncă. Ea a fost schimbată într-un eveniment de lume, într-o practică oficială a stării civile, într-o procedură obligatorie, prin care trec cei credincioși și cei necredincioși, este de ajuns să fie catalogați drept creștini ortodocși. Despărțirea Nunții de Dumnezeiasca Euharistie a devenit o soluție salvatoare, care să ne apere de greutățile suplimentare pe care le-am fi avut din partea oamenilor care au întrerupt fundamental relațiile lor cu Tainele Bisericii. Astfel am ajuns să socotim inovație sau utopie întoarcerea la tradiția și la practica exactă a Bisericii (n.n. - cum dealtfel se constată adeseori și în legătură cu practica împărtășirii continue). Această tendință este atât de evidentă, categorică și declarată, încât orice abatere ne lipsește de lauda că suntem Biserica tradiției și copiii părinților noștri. Constatarea acestei realități trebuie să ne ridice probleme serioase despre prezentul și viitorul vieții noastre liturgice.

  168. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Spovedania și Dumnezeiasca Împărtășanie sunt două realități diferite
    Preotul, însă, nu trebuie să uite că Spovedania și Dumnezeiasca Împărtășanie sunt două realități diferite. A doua nu este condiționată de prima. Spovedania este o Taină independentă și separată, la care creștinul nu vine în fiecare zi, ci când simte nevoia vindecării duhovnicești, a mărturisirii și a iertării păcatelor care-l împovărează. Dumnezeiasca Împărtășanie este ,,hrana”, ,,izvorul nemuririi”, ,,mana”, ,,mâncarea și băutura adevărată”. De aceea omul se apropie, pe cât îi stă în putință, frecvent ,,ca să nu moară”. Dumnezeiasca Liturghie se și săvârșește aproape în fiecare zi. La Sfânta Euharistie preotul cheamă tot poporul care se găsește acolo prin cuvintele: ,,Apropiați-vă!”, și pentru aceasta se roagă înainte, ca să se împărtășească cu vrednicie în numele Domnului și Îi mulțumește după aceea Stăpânului iubitor de oameni.

    Ioannis Foundoulis, Dialoguri Liturgice, vol.I, p. 23 (răspuns la întrebarea 5)

  169. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pentru cei care spun ca "canoanele trebuie intelese in Duh":
    ADICA ANUMITE CANOANE NE CONVIN ANUMItE NU NE CONVIN! Pai asa cum spui domnia ta asa spun si ecumenistii: Ca “litera ucide si Duhul face viu” (in erminie gresita) si ca nu putem sa ramanem la litera canonului ci trebuie sa ne rugam impreuna cu ereticii, chiar daca canoanele interzic acest lucru.
    Sa nu uitam ca mare duhovnic e considerat si pr Teofil Paraian ucenicul pr Arsenie Boca, care spunea clar ca e bine sa ne rugam si la catolici daca nu avem unde, ca bine a facut mitropolitul Banatului ca sa impartasit la papistasi, etc. Ori toate canoanele sunt inspirate de Duhul Sfant si sunt valabile pentru conduita crestinului ortodox ori nici unul nu mai e valabil, pentru ca acestea nu sunt canoane contextuale, asa cum pretinzi, sunt ECUMENICE!

  170. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Un alt lucru important- relatiile sexuale cu sotul- nu sunt oprite si nu sunt impediment pentru Sfanta Impartasanie, pentru ca daca sotul va doreste si dumeavoastra il refuzati pe motiv de evlavie Biserica VA AFURISESTE. De bun acord, in noaptea care este inainte de Liturghie e bine sa va abtineti de la dragostea pamanteasca pentru a primi o dragoste mai mare, Trupul lui Hristos.
    Dar sa fie numai si numai cu invoiala sotului dupa cum si marele Pavel ne invata.

  171. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Luati legatura cu MM , si cu alti teoligi de elita. Desigur ca trebuie lucrat la acest aspect.

  172. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Părinte, pr. Teofil n-a fost ucenicul pr. Arsenie. Nu s-a putut lipi de el. În schimb l-a apreciat mult pe pr. Serafim Popescu. Pe pr. Arsenie l-a reținut parțial, prin niște ziceri iscusite, și cam atît.

  173. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frumos D-le Timotei frumos, imi place ce-ti scris dar imi pare rau Pr eu tot nu va spun sa-mi fie cu parere de rau.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Dinu
      Preot l-a facut Hristos, prin harul preotiei. E problema ta, daca nu respecti lucrarea Domnului.
      @pr Timotei
      Iata, culegi roadele cuvintelor spuse la nervi, fara chibzuiala. Lumea are alte asteptari de la un preot.

  174. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Si ma abtin sa comentez mai mult ca nu-si are rostul. Nu caut duiel cu nimeni fiecare e liber sa face ce vrea. Dar cand imi atingi fiinta nu-ti permit sa o atingi fara Haine Preotesti.

  175. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pr Timotei,
    Ai ramas mata pe ambele bloguri ,saccsiv si acesta ,sa scrii din anumite lucrari ,pagini intregi ,sa acoperi aberatiile din primele comentarii postate pe saccsiv .
    Pana la urma vei reusi sa indepartezi toti comentatorii de pe aceste doua bloguri si vei ramane singurul care vei vorbi la bec !!!
    Ecumenismul este evident ,in toate expunerile matale !!!
    Deja multi din comentatori sau retras de pe saccsiv ,din cauza comentariilor agresive si ecumeniste ale matale !!!
    Niciun comentariu pe care-l postati ,nu sustine aceeasi idee ,ci toate sunt ajustate ,la nevoie in raport cu observatiile altor cititori !
    Sunteti instabil ,provocator ,instigator si posesiv in idei !!!
    Mai rau ,"propovaduiti ",ciuntirea Ortodoxiei ,prin aceste Sfinte taine ale Bisericii ,Spovedania si Impartasania !!!
    Dumnezeu sa va lumineze si sa nu va lase sa mai intunecati pe altii !!!!!!!!!!!!!

  176. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    si tradarea fatisa in fata dusmanului , dragii mei , este asemeni lui iuda , vanzatorul care , a vandut insasi pe DUMNEZEU , adica pe Domnul IISUS HRISTOS pentru doar ‘un pumn de 30 arginti’;
    cum distrugi , un blogg antisistem , foarte simplu din interior ‘divide et impera ‘ sau ‘dezbina si domneste’ !
    dar nu are sens sa mai complic mai mult sau sa vorbesc mai mult de cei care au denigrat acest blog si care de atfel ii cunoasteti voi mai bine !
    ce-am spus , ma repet poate , ‘asta se intampla cand raul nu este taiat de la radacina’ ; iar noi cei ce eram ‘fideli ‘ dupa posibilitati acestui blogg , stop rfid 666, cineva, si altii…deranjam Sistemul cu a noastra prezenta si comentarii , versus cu “pr timotei “, ticalin, rabi.., sfatu… ;
    poate sunt mai ascultati si de ce nu apreciati comentatori pe absolut toate temele , incepand cu CELE SFINTE !
    “tacere si capul in pamint
    ………………………………….”
    nu in zadar am si pus intrebarile , in mesajele postate !
    raspunsurile le cunosc dupa stiinta pe care mi-a dat-o BUNUL DUMNEZEU prin duhovnicii pe care i-am avut si ii am Si multumesc lui DUMNEZEU pentru aceasta , spre SLAVA LUI DUMNEZEU SA FIE !
    am spus , am repetat de nu stiu cate ori , numai BUNUL DUMNEZEU Stie de cate ori !
    ‘dupa roade ii veti cunoaste …’
    ‘dupa roade ii veti cunoaste …’
    insa orb sa fii , surd sa fii , sa nu vezi si sa nu auzi cum cel care , incearca sa te indrume este doar un ‘viclean’ ce -si urmareste acerb scopul perfid !
    anume de a te duce in prapastie cu tot ce ai de bun pret chiar si ” Copacul pe care te asezi , poposesti pentru a canta frumos spre Slava Celui care ne-a Creat adica DUMNEZEU ADEVARAT “…!
    Doamne ajuta spre Mantuire si nu la pierire !

    amin!

    un mesaj pentru Admin si saccisiv 2 ;
    CINE si CE ii Tine pe Acesti vulturi , Adunati pe acest Copac din "El Condor pasa " muzica Gheorghe Zamfir ?
    http://www.youtube.com/watch?v=_MKX2rhpHhU

  177. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Tema dezbătută era dacă modificările din noul liturghier strică ortodoxia ( sunt de natură ecumenistă, eterodoxă).
    S-a postat mai sus argumentul editorului, din care rezultă limpede că e vorba doar de anumite expresii, identificabile de altfel și în traducerile mai vechi ale liturghiei (Coresi, Dosoftei, etc) dar abandonate cu timpul.
    Așadar, nu sunt noutăți absolute, ci mai degrabă reveniri la forme mai vechi sau reașezări ale textului în logica și în duhul lui originar.
    Ceea ce numiți "simplificare" e, de fapt, o îndepărtare a prolixitățior (evidente) ce îngreunează inutil și deformant ansamblul; subminează organicitatea lui. Liturghia trebuie să curgă nu să se tot împiedice și s-o ia de la capăt. Dumnezeul nostru e (și) Logos.

    Cine a avut bunăvoința/șansa să descarce materialul audio propus de mine, a putut afla lucruri și mai interesante despre liturghie, venite din partea celui mai avizat și mai apreciat teolog român actual.
    Ceea ce nu se înțelege e că totul pe lumea asta e perfectibil. Mai ales traducerile.

    Cu textele pe masă și s-o ții ca Ponta că nu-i plagiat...
    @Ortodoxule, deranjază frate Sistemul în continuare, dar măcar bunul-simț lasă-l nederanjat.
    @Maria, spune-mi sincer, cîți ani ai?

    Concluzia (mea) e că noul liturghier n-are nici în clin nici în mînecă cu politica ecumenistă, cu francmasoneria, cu SIE, SPP, Mossad, RFID, UE, HAARP, Ozzy Osbourne, LSD, Codex A., Big Pharma, Skull & Bones, CFR, LPF, CAP, Emanuel Barosso, George Roncea și alte comitete și comiții.

  178. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    D-l Timotei baieti destepti ca Dumneavoastra mai sunt nu sunteti nici primul si nici ultimul dar din pacate toti sfarsesc cum le sorteste Doamne Doamne. Cand viata se scurge din om, ce ar mai putea sa ramana ??? Un singur lucru mai ramane, DARUL PUNERI INAINTE. Atat mai ramane din om, din acesta jertfa inaltatoare, care uneste cerul cu pamantul si care cu adevarat zideste. Este Stalpul pe care se aseaza cerul , care nu este nici din piatra nici din pietre pretioase ci este din fumul jertfei aduse. Primirea de catre Tatal, este cel mai inaltator moment din univers, pentru ca daruirea a fost totala, atunci se zguduie pamantul atunci se fac minuni Dumnezeiesti. Glasuirea strabate strafundurile fiintei si fiinta din care ai fost tu facut se zguduie. Trambitile daca ar suna atunci , te-ar desfiinta, ai ramane fara cenusa. Numai DARUL PUNERI INAINTE cladeste, zideste, incheaga si aduna, pentru ca Intai Statatorul vegheaza se ingrijeste de cele aduse. Orice agresivitate din asta multinationala, sau orice tunet sau fulger in acele momente tac . Tacerea lasa locul celui care are sa vorbeasca. Slujba Ingereasca este in armonie cu cea pamanteasca. Preotia, painea si vinul, nu sunt doar simboluri. Vesmintele Preotesti nu sunt doar haine , Duhul Sfant curge, se lasa, se aseaza, se pogoara, nu numai peste daruri ci peste preot, peste credinciosi , peste intreaga Biserica. Intalesul mai profund poate sa merga pana acolo; de ungere , de pecetluire Divina. Ce poate sa simta un om atunci? e de negrait si cuvintele sunt sarace pentru a putea exprima bucuria impliniri si umpleri sufletului tau.

  179. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    unde dai și unde crapă...

  180. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    rabi akiba
    de crapat crapa pe unde este crapatura numai ca cel care da nu da bine 🙂

  181. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dupa ce criterii validam sau invalidam noi Canoanele? Cand un ortodox se roaga impreuna cu ereticii suntem pro canoane si spunem ca respectivul a blasfemiat pe Duhul Sfant si bine zicem, dar cand e sa ascultam de canonul ce zice ca orice crestin neoprit de la Impartasanie trebuie sa se impartaseasca de fiecare data cand se face Liturghie si nu trebuie sa postim sambata inafara postului si daca, ca femeie refuzam barbatul la relatii intime suntem afurisiti, atunci Canunul “nu mai e inspirat de Duhul Sfant”, “trebuie inteles in duh”.
    ADICA ANUMITE CANOANE NE CONVIN ANUMItE NU NE CONVIN! Pai asa cum spui domnia ta asa spun si ecumenistii: Ca “litera ucide si Duhul face viu” (in erminie gresita) si ca nu putem sa ramanem la litera canonului ci trebuie sa ne rugam impreuna cu ereticii, chiar daca canoanele interzic acest lucru.
    Sa nu uitam ca mare duhovnic e considerat si pr Teofil Paraian, care spunea clar ca e bine sa ne rugam si la catolici daca nu avem unde, ca bine a facut mitropolitul Banatului ca sa impartasit la papistasi, etc. Ori toate canoanele sunt inspirate de Duhul Sfant si sunt valabile pentru conduita crestinului ortodox ori nici unul nu mai e valabil, pentru ca acestea nu sunt canoane contextuale, asa cum pretinzi, sunt ECUMENICE!

  182. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Din pacate, in Romania traim, asa cum am vazut, o Ortodoxie deformata, pietista, habotnica si superstitioasa, ce nu prea are nici o legatura cu Ortodoxia Sfintilor Parinti. Cand diletantii vorbesc de ortodoxie si de apararea ei fac mai mult rau decat bine, pentru ca ei insis nu stiu ce apara, au pietism fata de un parinte sau altul si nu inteleg Biserica asa cum a lasat-o Hristos. Deci deja vorbim de o degradare a Ortodoxiei. Pai ce sa aparam, daca noi insine suntem inafara Ortodoxiei? Ca sa putem apara ortodoxia trebuie sa revenim in matca ortodoxa si apoi putem apara, altfel nu facem decat un deserviciu mare. Exista teologi buni in Biserica, dar nu ne place sa apelam la ei, ii injuram si nu ne convin ceea ce ne spun, MM este un exemplu, chiar si Danion, Mihai Valica..

  183. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    trist, foarte trismt-- singurele surse pe care le au unii sunt pr Cleopa....ceea ce arata nivelul- e de cresa, nici macar de gradinita, de cresa e.

  184. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    administrator, eu nu scriu la nervi, asa scriu eu, te inseli ca ceva din ce am scris e din nervi.
    dar asta e nivelul "ortodocsilor" prostia si ignoranta.....

  185. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Părinte, ați descărcat seminarul prof. Ică ?
    Eu l-am pus la dispoziția tuturor, dar se pare că aici ... se "boxează" aiurea, la categorii diferite.

  186. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    da, iti dai sema ca stiu prea bine, l-am descarcat si il ascult.

    Maria, eu nu sunt ecumenist. Ce intelegi tu prin ecumenism? Poate ai o intelegere gresita a termenului. Ecumenism nu e echivalent cu ecumenic. Ecumenismul este o miscare iudeo -masonica de aducere la numitor comun a tuturor religiilor. Dialogul inter religios este altceva, el trebuie sa existe, daca e pe baze ortodoxe si nu se fac concesiuni in dogma, ceea ce presupune ca teologii ortodocsi sa fie constienti de dogma ortodoxa si de faptul ca orice concesie in dogma duce la pierderea mantuirii intai a celor care fac concesia cat si a celor care accepta concesia.
    Dialogul este Evanghelic, parafrazand- dupa prima si a doua vorboire cu omul eretic, daca nu intelege, daca nu se schimba si nu accepta adevarul sa iti fie tie ca un pagan si ca un vames.
    Dialogul care se face astazi este unul ecumenist, pentru ca nu respecta aceste directive evanghelice. Ecumenism insemna rugaciune in comun cu ereticii si dialogul fals, de acceptare a ereziilor. Asta insemna ecumenism.

  187. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vecernia se face la apusul soarelui cand se canta Lumina Vesela ( nu cum prost e tradus limina lina) trebuie sa fie deja intuneric in biserica ca sa se aduca de diaconi lumina lui Hristos care e VESELA!
    Secularizarea in Biserica, am secularizat slujbele, Vai, Vai, nu se mai respecta timpii liturgici.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      nu vezi ca e comica aceasta traducere? VESELA.. pai te apuca rasul.. cuvantul lina exprima totodata si pace si o bucurie..
      ai putea intocmi un dosar cu toate aceste schimbari pe care sa le propuneti Sinodului din partea teologilor romani, aia 3-4 care exista...
      daca le scrii aici pe blog sa ne scoti noua ochii nu rezolvi nimic, decat cearta cu cei care nu stiu teologie...

  188. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ceasurile trebuie facute in pronaos, cu perdeaua trasa- Nici la manastiri nu se mai respecta.
    Intrarea in Biserica se face in trepte. Singurii care mai pastreaza sunt parintii Atoniti.

  189. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    dupa sec 9 apare catapeteazma in Biserica, care a aparut din evlavia credinciosilor pentru invingerea iconoclasmului si au inceput sa puna icoane, pana au ajuns la zid de icoane.
    Tine iaras de evlavie.

  190. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    D-l Timotei Dumitale ai o problema, crezi ca cea ce zici stii doart tu si ca cea ce zici daca respecti respecti doar tu, te inseli. Sunt crestini ortodoxi care stau chiar mai bine ca Dumitale in acesta matca ortodoxa asta nu pricepi?

  191. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    admin,
    Pacat ca nu discerni ,si lasi acesti intrusi sa posteze aberatii cu privire la dreapta credinta (Pr Timotei ,rabi akiba si cei care nu cunosc nimic din Ortodoxie si ii sustin )
    La mintea cocosului ,este faptul ca atunci cand vrei sa primesti Sfintele Taine ,respectiv Trupul si Sangele Domnului ,adica pe Insusi Domnul ,trebuie sa fii bine pregatit ne- imbuibat cu mancare ,cu desfrau ,si alte asemenea pacate ,postul si spovedania sunt indispensabile ,impartasaniei !!!
    Cum este de acceptat pr Timotei cand ,sustine ca te poti impartasi zilnic fara post si fara spovedanie ,mai mult decat atat ,(in viziunea domniei sale ), femeilor li se permite sa aiba relatii cu barbatii inainte de impartasanie ,altfel nu-i "canonic "spune acest intrus ecumenist !!!!
    Mori de ras si de plans in acelasi timp !(da aceste sfaturi ,sorei Aurora ,pe saccsiv2)
    Eu daca as fi fost admin acestui blog , sau al blogului saccsiv2 ,de acum ,il "teleportam "
    in groapa cu spam pt totdeauna ,si pt cele scrise cu cateva luni in urma cu privire la cipuri ,precum ca dansul primeste 666 ,sustinea magiile ,alba ,neagra ,si multe alte asemenea dracisme de tot rasul (vezi pe saccsiv comentariile vechi ).
    Are un stil de a juca la mai multe capete ,instabil in idei ,le intoarce dupa caz ,ca sa cada tot in picioare !!!
    Ecumenismul si ratacirile sunt evidente ,deasemeni si interesul pt a diminua sau anula , tematica acestor bloguri ortodoxe !!!
    Deasemeni ce taraboi a facut pe RIC,stiu toti comentatorii care au citit comentariile !!!
    Copie din anumite lucrari ,pagini intregi ,le amesteca ,strecoara cu multa abilitate ,otrava ecumenista printre randuri si ameteste pe cei ce nu cunosc Ortodoxia cu toate randuielile slujbelor asa cum au fost de veacuri !!
    Stim ca orice schimbare in slujbe ,nu este de bun augur ,si ca Dumnezeu nu se schimba ,El este Acelasi mai inante de veci si in vecilor ,NESCHIMBAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Pe deoparte sustine dracismele ,pe de alta parte cand este pus la punct de alti comentatori ,le schimba si devine lupul imbracat in oaie fiind duplicitar !!!
    Aceasta fatarnicie este deosebit de periculoasa ,mai ales atunci cand nu este descoperita !!!
    Cititori remarcabili ,oameni cu multe cunostinte teologice si foarte inteligenti ,adevarati ortodocsi ,au renuntat de a mai posta pe saccsiv2 ,din pricina acestui pr Timotei ,care se pare ca stapaneste ambele bloguri cu aberatiile sale !!!!
    Ma voi alinia si eu acestora ,pt ca este de nesuportat sa citesti ereziile unuia ce se pretinde preot
    si care invata sa te impartasesti fara post si spovadanie !!!!!!!!

  192. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Duminica crestinul nu are voie sa faca metanii si sa ingenuncheze la Liturghie.
    Pentru ca Duminica e Inviere! Starea crestinului indusa de aceste Liturghie, de cantare trebuie sa fie veselia. Liturghia Sf Ioan Hrisostom: "Umple de bucurie si de veselie inimile noastre"
    Vezi azi in Biserici, oameni crispati, speriati de bombe, ingenunchiati la Liturghie. Ba, un tanar care vine si el pentru prima data, se gaseste cate o marie sau rodica sau danuta sa ii atraga atentia, ca " nu sta in genunchi" sau ca a ocupat scaunul pe care scrie numele ei, donat de ea, pentru ea. In loc sa fie o veselie continua, a ajuns o inmormantare. Nimeni nu iti zambeste, toti stau cu frica in fata Stapanului necrutator de care depinde mantuirea lor, daca nu vor sta in genunchi si daca din gresala, o picatura de apa li s-a strecurat printre dinti dupa miezul noptii.
    Asta nu mai e crestinism ci cretinism.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      pt ca lipsete cateheza pe care trebuie sa o faca preotii... insa unii preoti vorbesc in predici despre evanghelia zilei fara sa o lege de problemele actuale.. vorbesc de parca nimic nu s-ar intampla in lume..
      deci, mai bine trageti fratii de altar de ureche, nu te mai lua de oamenii obisnuiti care nu au de unde sa stie teologie

  193. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Maria, sunt deacord cu tine in privinta faptului ca daca cineva schimba textul Evanghelic sau al Liturghiei in sens ecumenist este in mare osanda. Sunt perfect deacord si iti apreciez ravna ta pentru Adevarul Ortodoxiei, Dumnezeu sa iti rasplateasca ravna ta buna. Dar atunci cand deja mostenim greseli din alte generatii in care canoanele Bisericii nu erau stiute, pentru ca odata cu incetarea miscarii paisiene, sec 18, am pierdut multe lucruri bune si apoi fanariotismul, si mai apoi comunismul nu a dat acces la cunoasterea Sfintelor Canoane si de aceea multe lucruri se fac stramb, nu insemna ecumenism nici degradare a Liturghiei, din contra insemna indreptare, revenire la sensul initial corect.

  194. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Parintele Rafail Noica de aceea sa retras in munti si nu primeste vizitatori, saracu! pentru ca a venit cu canoanele Ortodoxe cum ca crestinul e obligat sa se impartaseasca la fiecare Sfanta Liturghie si unii duhovnici ravnitori si-au trimis ucenicii ca sa il bata cu "pumni duhovnicesti" si sa ales cu canteva rani, a fost dus la spital si apoi sa retras, ca sa nu mai "sminteasca" pe ravnitori.

  195. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Revin cu adevaruri autentic ortodoxe si practicate de doua mii de ani in Biserica dar uitate in Romania:
    Spovedania și Dumnezeiasca Împărtășanie sunt două realități diferite
    Preotul, însă, nu trebuie să uite că Spovedania și Dumnezeiasca Împărtășanie sunt două realități diferite. A doua nu este condiționată de prima. Spovedania este o Taină independentă și separată, la care creștinul nu vine în fiecare zi, ci când simte nevoia vindecării duhovnicești, a mărturisirii și a iertării păcatelor care-l împovărează. Dumnezeiasca Împărtășanie este ,,hrana”, ,,izvorul nemuririi”, ,,mana”, ,,mâncarea și băutura adevărată”. De aceea omul se apropie, pe cât îi stă în putință, frecvent ,,ca să nu moară”. Dumnezeiasca Liturghie se și săvârșește aproape în fiecare zi. La Sfânta Euharistie preotul cheamă tot poporul care se găsește acolo prin cuvintele: ,,Apropiați-vă!”, și pentru aceasta se roagă înainte, ca să se împărtășească cu vrednicie în numele Domnului și Îi mulțumește după aceea Stăpânului iubitor de oameni.

    Ioannis Foundoulis, Dialoguri Liturgice, vol.I, p. 23 (răspuns la întrebarea 5)
    Foundulis era laic la fel ca Sfantul Nicolae Cabasila, este cel mai mare Liturghist ortodox al secolului- a sudiat la Sfintii Parinti aceasta problema in profunzime.

  196. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Aceste lucruri nu sunt apanajul preotilor, toti credinciosii trebuie sa stie aceste realitati.
    Din aceasta nestiinta sa creeat si clericalimsul, in care preotul stie el ce face si credinciosul asculta orbeste.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      corect!
      dar de la preoti trebuie sa le stie
      caci nu poti avea pretentia asta de la doctor, de la un profesor de fizica, de la un informatician etc.
      catehismul se face in biserica, de catre preot.. iar daca am fost invatati gresit, noi asta aparam
      asa ca, daca vreti o schimbare, aveti rabdare cu noi si puneti problema pe tapet sa priceapa oricine...

  197. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu-i nimic comic .
    Expresia originală e " Φως Ιλαρόν" (fos ilaron - lumină veselă, de aici cuvintele hilar, ilar, ilaritate, Ilarie- cel vesel).

    LIN, -Ă, lini, -e, adj. Care se mișcă sau se desfășoară în mod egal, fără salturi și treceri bruște (și în ritm moderat); domol, liniștit, potolit.
    Ce legatură e între cei doi termeni?

    E vizibilă forțarea semantică din traducerea prin "lină".
    Cuvintele ăstea au și ele rostul lor; dacă Antinoghen, revizuit de Sfantul Sofronie al Ierusalimului (634-638 A.D) s-au exprimat așa (pentru lin grecii au alt cuvînt) așa o fi. E ca la "pîinea noastră cea spre ființă" și iartă-ne "datoriile" (nu pacatele!!!)- vedeți comentariile Sf. Parinți la Rugăciunea Domnească. E un rost al cuvîntului.

    Toate acestea sunt în atenția Sinodului, nu le-a inventat pr. Timotei. El doar v-a oferit sansa de a devansa puțin Sinodul. Dar vă smeriți toți.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @rabi
      iti spun sigur ca ar starni rasul.. in limba romana are alte conotatii
      asa ca nu ar trebuisa ne impiedicam de acest cuvant

  198. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    nu te bucuri ca afli aceste lucruri atat de importante pentru mantuire? Eu m-ar bucura sa aflu aceste lucruri si sa le raspandesc mai departe.

  199. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @admin,
    Dacă "oamenii obisnuiti care nu au de unde sa stie teologie" s-ar fi purtat ca niste oameni obisnuiți care nu au de unde să știe teologie, chiar am fi avut parte de "lumină lină"...

  200. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Asta este am aflat adevaratul adevar oameni obisnuiti sunt problema, nici nu ma asteptam sa fie problema preotilor, nici o diferenta intre unii preoti si unii medici. Asta este. Noi acesti oameni simpli avem misiunea de a ne Sfinti asa cum suntem cu probleme si cu datorii si cu pacate, cu caderi. Acum vreti sa ne luati si Sfintele Taine.

  201. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vor sa refaca si sa schimbe cuvinte, era singurul impediment care impedica pe crestini de a ajunge la Sfintele Taine, mai sa fie . Vor sa ne faca catolici , Luptam pentru ortodoxie!! striga , Va punem in coloane de cate doi !! Si un om beat daca ar fi si-ar da seama cum stau lucrurile.
    Nu-ti trebuie teologie, sau sa stii greaca sau ebraica ca sa-ti dai seama de asfel de lucruri.

  202. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ma intreb ce o sa faca atunci cand o sa vina "cel invatat" si o sa le dea si cu greaca in cap si cu ebraica si cu toate literele, O asemenea seceta duhovniceasca in randul Preotilor e de nedescris. Parca sunt orbi cu toti , sau sunt eu nebun. As prefera sa fiu eu nebun decat sa am dreptate.

  203. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    " vă punem în coloane de cîte doi !!!" ???
    Dinule, ce-i cu tine? Te-ai tulburat tare...
    Crezi că fidelitatea/onestitatea față de textul originar e puțin lucru duhovnicesc? Sau crezi că precizia unor termeni i-a lăsat indiferenți pe Părinți? Iată, pentru un i (iota) s-a covocat un întreg Sinod ecumenic.
    Cum spui tu că lupți pentru Ortodoxie cînd refuzi chiar metoda care o consacră: atenția infinită și migala cu care Părinții au tratat fiecare noțiune, fiecare cuvînt, fiecare literă. Dacă nu opera astfel, creștinismul nu era fărîmițat astăzi, dar nici dreaptă credință nu aveam, ci un mozaic de eterodoxii. Apte de studiat la istoria religiilor si inapte la mîntuire.

  204. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Eu nu sunt ca voi asa vesel, veselia voastra ma tem ca nu e cea a lui Abel pentru primirea jertfei lui. Va rog sa mai studiati un pic Ebraica si Greaca. Poate descoperiti intradevar care este lumina lina " vesela" .

  205. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ce sa va zic spor la treaba , dar credeti-ma ca (iota) tot o sa va scape.

  206. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pentru ca patrunderea nu vine prin oameni cu capul mare. Insusi Dumnezeu alege pe cei maruntii si neinsemnati , sa le mai dea peste nas celor ce cred ca au intales , dar totusi nu au intales totul, pentru ca nu le este dat sa intaleaga totul.
    Povestea mea este un pic diferita prin acel fapt sau act de salvare.
    Exzista totusi in Sfanta Scriptura acel verset nevazut, si se spune despre el ca , nu poate fi vazut ori cat ai studia litera si orict ai invarte Scriptura si ori unde ai vrea tu sa pui (iota). Sunt teologi care iti stie Sfanta Scriptura pe dinafara, si acesti oameni nu sunt cu nimic mai presus decat cei care lucreaza in fabrica cu frica de Dumnezeu. Sunt alti care stiu ce au scris Sfinti Parinti , iti zic si pagina unde se afla citatu , nici acestia nu sunt mai presus de cei ce au in grija lor copii de crescut. Deci patrunderea in Cuvant este data prin implinirea Cuvantului nu prin analiza. De aceea asa se zice despre acel verset nevazut din Sfanta Scriptura, ca multi au sa o cerceteze si au sa o studieze si au sa o invarta si pe o parte si pe alta, cuvant , cu cuvant va fi luat si studiat, si au sa fie lasati sa o studieze si sa o patrunda cum vor ei si sa intalega cum vor iei cuvantul Sfant , dar la ce folos daca nu pot vedea versetul ascuns. Pasii tai omule sunt numarati si vazuti ori unde si orice ai face si ori unde ai merge. Cum ar trebuii sa luam noi aminte la spusele Sfintilor? De nu te intareste Dumnezeu sa infaptuesti lucrarea si osteneala Sa , lucrul tau va fi ars, si rasplata sa nu astepti sa primesti.

  207. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    cand am vorbit “despre tradarea fatisa ” , m-am referit la tradarea Adevaratei Credinte Crestin Ortodoxe A acestui Neam , a acestui popor , Credinta Crestin Ortodoxa in care ne-am nascut , leganat si crescut , majoritatea celor care locuiesc aceasta Tara Crestin Ortodoxa !
    si vine nu stiu ce smintit , sub nume de ‘pr timotei ‘ care loveste cu barda in trunchiul Acestui “Copac ” , cu Radacini Bine Infipte , in pamint , INAINTEA LUI DUMNEZEU!
    nu am orgoliu , pentru mine asa ceva nu exista , orgoliu , ce este acesta ?
    tradare exista si o simtim atunci cand , cei care ii consideri ‘apropiati ai tai ‘, inceteaza de a mai lupta si trec de partea cealalta a baricadei , fara ezitare !
    Acest fapt este foarte grav , “tradarea fatisa ‘ si nu orgoliul sau alte chestii ‘care pe care ‘ , ‘bataie in cuvinte’ , ‘eu sunt ” pr timotei ” ‘voi sunteti prosti si trebuie sa ma ascultati mai in traducere libera ! ;pe aceasta deviza “se invarte ” cel care arunca neghina !
    cine arunca neghina , oare ?
    daca au oferit atata incredere oarba acestui ‘pr timotei ‘, tot cei care l-au crezut , sa ne spuna unde este acest ‘pr timotei ‘ ! ori daca nu sa taca din gura , intrucat ‘vai de cel prin care vine sminteala …’ OARE chiar in Tara Aceasta numai avem nici Preoti Ortodoxi adevarati si nici Teologi Adevarati nu numai in cuvant dar si cu Adevarata Traire in Cuvantul Sfant ? sau Sunt dar nu sunt lasati sa vorbeasca , sau Ce , nu inteleg ?
    se putea foarte frumos apela la Parintele Mihai Valica , cu lamuriri si explicatii pe aceasta dezbatere si acest ‘pr timotei ‘ nu mai avea ce sa caute din start 1
    insa poate asa a fost sa fie de la DUMNEZEU , sa putem vedea parerea si Cuvantul Celor care scriu si citesc acest blog!
    sa putem vedea si cine ne vrea binele si cine nu ne vrea binele !
    cine sunt ‘lupi in piei de oaie ‘ si cine este Adevaratul Pastor Sfant , adica DOMNUL IISUS HRISTOS .
    si acei Sfinti Parinti nu mai sunt Poate printre noi , dar CUVINTELE LOR DE LA DUMNEZEU AU RAMAS SI VOR RAMINE IN VECI , CACI SUNT CUVINTELE LUI DUMNEZEU spuse si aratate prin Acesti Sfinti Parinti !
    iar raspunsurile la cele doua intrebari , nu sunt atat de grele sunt foarte simple ca si intrebarilel
    CiNE ii tine adunati pe acesti vulturi pe acest copac , fie el si un ciot de copac ?
    Oare NU DUMNEZEU prin a sa PORUNCA SFANTA , CREATORUL A TOATE ,cel care I-a CREAT pe acestia si pe oameni , nu INSASI DUMNEZEU ii aduna , pe acest ciot de copac , de a fi impreuna , de a zbura si de a -si cauta hrana de trebuinta !
    Ce ii tine pe acest ciot de copac ?
    sunt la fel toti , in acelasi sentiment , nu unu-i cioara si altu-i vultur !
    astfel pana si o pasare sau orice animal de pe acest Pamint , Intelege CA PORUNCA DATA DE BUNUL DUMNEZEU este PORUNCA SFANTA si o respecta , dand SLAVA LUI DUMNEZEU , CEL CARE Ne-A CREAT !
    Insa numai omul nu intelege sau nu vrea sa inteleaga PORUNCA SFANTA , Cand DUMNEZEU VORBESTE prin toata creatia sa , animale , Pamint , Soare , Luna , Munti prin frumusetea acestora sau prin a Sa Manie Sfanta : foc , seceta inundatii , cutremure , calamitati cum se numesc !
    Daca se vrea cu Adevarat ORTODOXIE , NEAM si TARA atunci Pentru asta Sa luptam , pentru ORTODOXIE , NEAM si TARA !

    O CREDINTA , UN NEAM si O TARA !

    sa ne iubim TARA
    caci FRUMOASA Este ;
    sa ne iubim CREDINTA
    ca in ADEVAR DAINUIESTE,
    ORTODOXA in CUVANT SFINTIT
    DE HRISTOS SI APOSTOLI PECETLUIT.
    iar TRAIREA IN ORTODOXIE
    sa nu uitati romani SA NE FIE
    ADEVARATA BOGATIE
    caci restul nimic se cheama
    si nu sunt ce par a fi
    O CREDINTA , UN NEAM si O TARA !
    SA AVEM CREDINTA
    SI VOM AVEA si BIRUINTA
    caci DUMNEZEU nu ne va uita
    fie INCERCAREA cat DE grea !

    noi ATAT sa nu uitam
    de ORTODOXIE
    TRAIREA IN ADEVAR
    DE ACESTEA
    SA NU NE LEPADAM
    si la antihristi sa nu ne plecam.
    CRUCEA SFANTA SA n-o lasam ,
    caci ESTE A NOASTRA CRUCE ,
    CE DEPARTE O VOM DUCE
    ca tot raul piara , din tara sa piara
    piara din GRADINA DARUITA
    de Maica Domnului SFINTITA
    DE SFINTII si EROII Acestui Neam
    oropsit si prigonit
    insa poate , NU la nesfarsit !

    IAR CREZUL nostru atat sa fie
    ORTODOXIE , NEAM si TARA
    UNITI TOTI intr-un CUVANT
    si CU DUMNEZEU IN GAND
    “Pe Aici Nu Se Trece !”
    INSASI DUMNEZEU VA FACE LEGE
    CU AL SAU CUVANT
    pe acest Sfant Pamint .
    Pamint Bogat
    dar mult pradat
    de tradatori de ‘neam si tara ‘
    ce in fata antihristilor , se plecara !
    si obarsia si-o uitara .

    Sa ne Iubim TARA
    caci FRUMOASA Este
    Sa ne Iubim CREDINTA
    CA IN ADEVAR DAINUIESTE
    Amin!

  208. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ai dreptate Dinule, dar asta e altă discuție, pe alt palier.

  209. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Banc:
    Sa facut un mare congres cu toate organele din corpul unui om. Creierul a zis eu sunt seful vostru de azi inainte, ca daca nu va coordonez eu toti veti muri , eu am cea mai importanta functie. Inima cand a auzit , a zis: eu sunt seful vostru ca daca nu bat eu voi toti muriti asa ca de azi inainte eu sunt seful vostru. Ochii cand a vazut ce se intampla a zis: eu sunt seful vostru ca daca nu arat pe unde mergeti , voi toti o sa va prapaditi, o sa cadeti si o sa muriti. Cand a vazut stomacul cum sta treaba a zis ficatului si pancreasului , uite ce fac astia se bat pentru sefie, nu ar fi mai bine sa luam noi trei sefia? Si atunci au zis noi suntem sefii vostrii , ca fara noi voi toti muriti...... si tot asa fiecare in parte . Si la urma se trezeste si cacatul si spune eu sunt seful vostru si toti au ras :))). Cacatul suparat a zis las ca vo fac eu voua figura. Si asa cacatul suparat nu a vrut sa mai iese afara, trece o saptamana trece doua , inima batea frecventa crestea , creierul se supra solicita, stomacul tot se invartea , ficatul nu mai putea pancresul se inflama, iar plamani nu mai avea loc a respira. Si atunci toti au zis in cor bine mai cacatule tu sa fii seful. Si de atunci toti cacati sunt sefi.
    @rufin liban
    asa ai facut si tu acum :)) ce sa faci toti trebuie sa aiba dreptate:)) dar cel care vrea sa fie sef este cacatul:(

  210. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Asa este in lume , dar in Biserica nu este asa.

  211. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ascultati aici cum trebuie facuta o slujba: http://dl.transfer.ro/transfer_ro-21jul-d402788da97553.zip

  212. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @Dinu,
    Subtil, foarte subtil...Clar, nu-ți sunt străine oarece rafinamente...

  213. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    O sa te smintesc. La chilia Parintelui Paisie Aghioritul niciodata nu se citea ectenia catehumenilor de care parintele Grigorie, ucenicul sau de chilie care si slujea in fiecare zi la Panaguda. De ce? Pentru simplul fapt ca in chilie nu existau catehumeni ci toti erau botezati. Ectenia catehumenilor are rost si rol numai atunci cand avem catehumeni. Daca nu avem catehumeni nu are rost nici ectenia pentru catehumeni. Asa cum exista ectenie pentru ploaie, dar daca ploua su se mai pune ectenia pentru ploie, dar daca ploua si nu se mai opreste ploaia atunci se pune ectenia pentru incetarea ploii. Daca e vreme buna atunci nu se mai pune aceasta ectenie, pentru ca ar fi o absurditate. Ecteniile sunt orientative si asa cum, daca a-ti deschis vreodata un liturghier veti vedea ca exista multe variante de ectenii pe care, in functie de situatie se pot pune sau scoate. Pentru bolnavi, pentru demonizati, pentru luminarea mintii, si pentru catehumeni.
    Toate acestea se pun in functie de situatie. Preotul avand posibilitatea sa puna ectenii pentru un anumit membru al bisericii care sa casatorit spre exemplu, pentru intarirea casei lor, pentru un membru care a trecut la Domnul, pentru multumire, pentru un nou frate in comunitate, pentru un catehumen, etc.
    Am avut ocazia sa slujesc cu parintele Grigorie care are Duhul si Puterea parintelui Paisie Aghioritul si mult m-am smintit cand am vazut ca nu pune ectenia catehumenilor, dar apoi l-am intrebat si mi-a raspuns.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Pr Timotei
      Deci daca stia SIGUR ca nu sunt catehumi este altceva. Dar cum poti sti asta intr-o biserica dintr-un oras, mai ales capitala sau intr-o catedrala?! Ar trebui ca atunci in timpul Liturghiei sa se invite afara toti cei care nu sunt botezati sau sunt opriti de la Sf. Impartasanie. Spre asta trebuie sa militati, nu spre scoaterea cu totul a acestei ectenii. Si poate cand vor vedea ca nu pot asista la intreaga slujba, se va declansa in ei dorinta de a primi botezul sau de a nu mai pacatui ca sa nu mai fie opriti de la Sf. Impartasanie. Daca nu se va face acest lucru - asa cum a fost dintru inceput, pe care nu-i stim ca sunt la slujba, nu vor vedea nicio diferenta si nu vor aprecia faptul ca pot asista la intreaga slujba ortodoxa. Din acest pucnt de vedere, consider ca este un pas ecumenist! Sa se renunte la aceasta ectenie, doar atunci cand e sigur, desi e foarte rar. Te poti trezi in biserica oricand cu o persoana ori oprita de la Sf. Impartasanie ori nortodoxa. Nu vedeti ca ei nu vor sa mai deranjeze pe nimeni? Sa nu lezeze constiinta jidanilor si pentru asta cenzureaza Prohodul. Nu se mai citeste Sinodiconul Ortodoxiei, in care se dau anatema toate ereziile, caci nu e corect politic si se simt frustrati papistasii si cei in comuniune cu ei - ecumenistii. Deci, nu e clar ca asta urmaresc si cu eliminarea catehumenilor? Adica nu mai exista oameni care sa treaca la Ortodoxie? Dimpotriva! Dar la ce Ortodoxie sa mai treaca, cand sunt primiti ca la teatru? Daca se poate si fara Botez, ca doar i-a botezat pastorul...

  214. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Unii se revolta pe fleacuri si nimicuri dar nu va revoltati pe faptul ca nu auziti cuvintele spuse de preot in altar, sau ca credinciosii nu se impartasesc toti. Fleacurile conteaza, lucrurile esentiale reglementate de canoane nu ma conteaza. (ma refer la acea categorie care desi nu cunoaste se revolta fara discernamant si atunci cand i se spune cum e corect nu baga in sema ci continua in propria ignoranta)

  215. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Un pericol real:
    Ce este bolgul sacciv? Un blog de barfa a unor frustrati necunoscatori in ale teologiei care fac un mare deserviciu Bisericii. Convingeti-va singuri vazand atacurile si barfele si mizeriile la adresa preotilor si ieromonahilor. Dupa ce ca sunt analfabeti teologic-au tupeul enorm sa judece orice si sa isi dea cu parerea si cel mai grav sa barfeasca ca la santul satului. Poate nu va dati sema dar voi smintit pe orice credincios care intra pe acest site, il scarbiti. Exista oameni cuminti care intra si se smintesc iremediabil si zic: “daca asta e miscarea de rezistenta antiecumenista, mai bine fara, sau mai grav devin ecumenisti, ca aia sunt civilizati, vorbesc frumos, elegant, nu barfesc. Sau se duc la papistasi, care, sa vezi ce frumos vorbesc si ce civilizat si nu barfesc. Oamenii care nu cunosc asa vor face, si din aparatori ai antiecumenismului va transformati in motiv ca oamenii sa creada in ecumenism. Pentru ca la nicelul ecumenistilor nu se umbla cu tiganeli ca pe acest site. Prejudiciul moral pe care il creeati o sa raspundeti cu varf si indesat in fata Dreptului Judecator, daca nu va schimbati atitudinea murdara.

  216. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    nu sunt deacor cu scoaterea acestei ectenii, dar zic ca cei care nu o pun nu fac un pacat daca stiu ca nu au catehumeni in Biserica, iar catehumenatul este o institutie care din pacate a disparut in Biserica, catehumenatul trebuie sa revina, dar asta presupune misiune ortodoxa autentica, pe strada, prin diferita tari pagane, cateheze, etc. A acuza pe un preot ca nu spune ectenia catehumenilor este un non sens pentru ca nu suntem noi episcopul lui si in al doilea rand ectenia nu e scoasa din liturghier. Fiecare preot stie cine este in biserica lui, iar daca nu stie, credeti ca un pagan necatehizat care nu e catehumen, pentru ca un catehumen este o treapta speciala, i se citeste o rugaciune speciala ca sa intre in randul catehumenilor. Noi azi NU avem catehumeni, si este o gresala.

  217. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    deci un pagan care intra in biserica nu va sti sa iasa la Cei chemati iesiti, pentru ca in primul rand el nu e catehumen, pentru ca nimeni nu l-a facut catehumen.

  218. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sunt deacord ca sa se extinda practica aceasta, ca ereticii si cei care sunt opriti de la Sf Impartasanie sa fie invitati afara la ectenia catehumenilor. Asa este intru totul deacord. Cu atitudinea de " vai, sa nu deranjam, sa nu suparam" ereticii nu vor capata niciodata constiiinta ca au o problema. Eu sunt pentru mentinerea acestei ectenii cu scop pedagogic, dar nu pot judeca situatiile in care sunt diferiti preoti si cum pun ei aceasta ectenie. Sa reiinfiintam noi institutia catehumenatului- sa ii tinem la studiu si la Liturghia catehumenilor duminical un an sau doi si apoi sa ii botezam, asa e corect.

  219. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Intru totul deacord!

  220. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Incepeti de expemlu in mitropolia voastra o scoala catehumenala pentru toti ereticii si paganii si nebotezatii care vor sa devina ortodocsi. E simplu- se poate realiza la Petru Voda. Cu siguranta o sa gasiti multi care sa ii ungeti in treapta de catehumeni. (stiti ca e rugaciune speciala pentru asta)

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      Normal ca ma refeream catehumeni cand am zis de eretici
      Daca un catehumen nu are voie sa ramana in biserica, cu atat mai mult un eretic, un pagan care nici nu vrea sa se converteasca. Cred ca nu trebuie sa intre deloc.
      Repet: atata timp cat nu stii daca sunt sau nu catehumeni sau persoane oprite de la Sf. Imaprtasanie e bine sa se citeasca aceasta ectenie. Daca o citesti degeaba (ceea ce e foarte putin probabil) nu gresesti, dar daca nu citesti si trebuia sa o citesti, atunci cred ca greseala e mult mai mare.
      Daca vreti incurajati modificarile in bine, asa cum era Sf. Liturghie stabilita de Sf. Ioan Gura de Aur, sub inspiratie dumnezeiasca, dar nu incurajati modificari de ciuntire, de renuntare la apostolat a Bisericii.
      Ma gandesc ca ii cunoasteti mai bine pe teologii romani, asa ca va rog sa le propuneti sa alcatuiasca un memoriu catre Sinodul Sfintei Biserici Ortodoxe Romane, in care sa se ceara, pe puncte, revenirea la textul original al Sfintei Liturghii.
      Sunt curios sa vad cati teologi adunati si apoiva veti da seama ca o manastire e mult mai greu sa faca ceea ce ati cerut.
      Intr-adevar, Ortodoxia romaneasca este intr-o continua degradare ecumenista, insa o mare vina o poarta teologii care ar putea sa se opuna.

  221. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    da !
    ma uimesc , cu cat inversunare lupta cel rau , prin gura celui care ‘este smintit ‘ !
    cuvantul nostru este acesta de mai jos ”…” !
    iar referitor la Cuviosul Paisie Ahioritul , nu te mai lega prin neadevaruri si minciuna de acest Cuvios In fapta si cuvant !
    mai bine I-afi Ascultat al sau Cuvant ! de fapt nu al sau cuvant , AL LUI DUMNEZEU CUVANT si nu ai mai fi indemnat si smintit atatia oameni cu al tau cuvant ‘pr timotei’ care semeni neghina , pe linga graul curat !
    si inca ceva Cuviosul Paisie Aghioritul a fost Clar si raspicat in privinta actelor cu cipuri si a cipurilor , AL SAU CUVANT SA TE JUDECE SI MUSTRE , in veci !
    aici nu ne jucam cu cuvintele , Ele sunt scrise undeva si aratate candva , pe fata DE CINE TREBUIE , adica DREPTUL JUDECATOR !
    te inseli amarnic , daca crezi ca SFINTII PARINTI NU MAI SUNT si astfel dracul isi poate face de cap ! NU !
    Sfintii Parinti sunt prezenti oriunde, oricand si PESTE TOT , atat in viu grai cat si in verba scriptum cu ale lor SFINTE CUVINTE ! DUMNEZEU NU TACE si sfatul unui crestin ortodox , nu-ti pune in gura vicleana , Cuvintele Sfintilor , ci mai degraba caieste-te si ia aminte ,sa nu regreti amarnic acest fapt de a MINTI PE DUMNEZEU !
    pe DUMNEZEU NICIODATA nu-L poate MINTI nimeni si nimic !

    “Astfel, într-un anumit sens, fiecare participant la Sfânta Liturghie se poate simți un ,chemat’ și un ,îndemnat’ la o ,ieșire’ din pretenția că e un credincios deplin. Dar, pe de altă parte, toți cei ce sunt botezați și nu sunt opriți de duhovnic să se împărtășească, pot înainta la acest final, iar ceilalți pot asista numai până la sfârșitul Sfintei Liturghii, simțindu-se încă numai chemați, deci datori ,,să iasă” din categoria celor ce se pot împărtăși. Unii sunt astfel numai în stare de chemați, alții de chemați – credincioși, alții de credincioși, deși subiectiv și cei din urmă se pot simți credincioși – chemați. Dumnezeu are înălțimi nesfârșite. Chiar cei uniți cu El se simt chemați să urce și mai sus, sau încă incapabili de a urca mai sus, cum a arătat Sfântul Grigorie de Nyssa. Într-un fel, și credincioșii se pot simți încă în stare de catehumeni, în sens larg: în faza de învățătură.
    Pr. Prof. Dumitru Stăniloae – ,,Spiritualitate și comuniune în Liturghia Ortodoxă”, p. 350-352
    pe mine n-ai cum sa ma smintesti intrucat stiu cine este PASTORUL ADEVARAT si CUNOSC CHEMAREA SI GLASUL ACESTUIA !
    si in loc de concluzie :
    “Doamne , Iarta-i ca nu stiu ce zic si ce fac !”
    si nu ai sa smintesti pe cei ce cunosc Glasul Acelui Pastor Sfant si Adevarat , Oricat ai incerca si te-ai stradui 'pr Timotei'
    Sa te lumineze LUMINA si ADEVARUL SFANT din ORTHOS DOXOS in VERBA SCRIPTUM ;
    IAR Sfintii Parinti care mai ieri ii contraziceai ,sa-ti arate Calea , Adevarul si Viata in DUMNEZEU

    amin!

  222. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    ...Cuviosul Paisie Aghioritul ...

  223. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    A reface rînduiala catehumenală originară, astfel încît secțiunea referitoare la catehumeni să aibă sens, e practic imposibil (însăși generalizarea pedobaptismului suspendă iremediabil instituția catehumenatului). Prin urmare această secțiune e superfluă. Păstrarea ei în corpul liturghiei prin investirea abuzivă cu tot soiul de semnificații "spirituale" trădează mai degrabă pasiune "muzeistică" decît vocație liturgică.
    Toate cuvintele fără rost trebuie să dispară din liturghie. Ortodoxia nu-i religie de misterii.
    Ce catehumeni mai ai frate în biserică? În România n-am prea văzut, afară de vreun uitat de mic sau vreun sectar, care dacă vor să se boteze vorbesc mai inainte cu preotul. Acesta îi va introduce într-un program catehetic și le va spune că după Evanghelie trebuie să se retragă. Ce atîta tevatură?. Dar acestea sunt cazuri excepționale în România de azi, încît rostul practic al acelor ectenii ( unicul rost valid) a dispărut total. Și, în fond, dacă-ți intră la liturghie niște turiști mormoni, sigur vor ieși la îndemnul "cei chemați ieșiți"... Ar mai fi copiii mici, încă nebotezați; poți spune că ăștia-s catehumeni??? Atunci învață-i dogmatică. Succes! Or fi atunci nașii; dar aștia-s deja botezați...

    Uite ce-i: în Biserică nu-i nimic abstract. A spune că preotul se adresează în abstract nebotezaților de pe mapamond, pe care-i cheamă tot în abstract (adică în lipsa lor efectivă din biserică) la botez, înseamnă a forța fără limite sensurile discursului liturgic. Și a menține vorba goală și în biserică. Nu era de ajuns în parlament.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @rabi
      rabine, prea visezi cand zici :Și, în fond, dacă-ți intră la liturghie niște turiști mormoni, sigur vor ieși la îndemnul “cei chemați ieșiți”…
      s-o crezi matale ca iti vor iesi.. habar nu au la ce se refera.. nici ortodocsii nu stiu cu ce se mananca..
      deci aici se vrea a se ajunge.. cu siguranta se vor inteti vizitele intre "confesiuni" si atunci ce jignire profunda ar fi sa dai afara un grup de papistasi... asa ca mai bine acest moment sa fie eliminat, capisci?
      n-or fi catehumeni, sau or fi f putini, insa, asa cum zice pr Timotei, de ce nu este valabila iesirea din biserica si pentru cei opriti de la Sf. Impartasanie?
      este, dupa cum am mai spus, un pas ECUMENIST... orice modificare ce se mai face de acum incolo este doar inspre erezia ecumenismului!

  224. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Și hai să fim realisti: să ne bucurăm de micile ajustări și de cîteva posibile "articulări" logice. Nimic altceva nu se va produce.

    Și pentru ăia care-l tot suduie pe pr. Timotei: băieți, în timp ce el stă și insistă cu voi să vă mai destupați, majoritatea confraților lui fac banu. Adică nu-și pierd timpul cu voi. Fie și pentru asta se cuvine să-l respectați.

  225. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    @admin,
    Nu visez, a fost o ironie. Bineînțeles că e cum spui.
    Iar vizitele între confesiuni sigur nu se vor înteți. La Club, da.

    Vor mai nimeri poate ceva turiști la liturghie dar nu va fi un fenomen. Marea problemă a Ortodoxiei sunt ortodocșii, nu chinezii. Și asta n-am spus-o eu.

    Iar pentru ca să iasă afară cei opriți de la cuminecare, presupune un asemenea salt al conștiinței lirurgice, că nici n-ar mai fi nevoie de nici un îndemn din partea preotului; ar ieși singuri la momentul oportun. Asta nu se va întîmpla; orice preot cu practică serioasă nu-și va permite visul ăsta. Poate izolat, prin unele mînăstiri sau parohii "exotice" să mearga așa ceva.

    Cred că ecumenismul e deja prezent (intrinsec) în combinația dintre capitalismul ambiant ( un produs al eticii protestante ) și ortodoxia de ghetto ( inevitabilă în acest context). Nu merge. Și bunurile capitaliste și ethosul ortodox...Au românii o vorbă, spurcată, dar tare adevărată...

  226. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Repet, Ectenia Catehumenilor este prezenta in noul Liturghier, asa ca nu e motiv de in grijorare. Salut noul Liturghier pe care l-am achizitionat ca fiind muuult mai bun decat harababura liturgica care nu prea mai avea nimic deaface cu Liturghia Sfantului Ioan Hrisostom. In sfarsit cel care sa ocupat de acest nou Liturghier chiar are constiinta liturgica si a facut ceva bun. Daca unii ii vor da in cap, o vor face din pura ignoranta. Eu stiu de exemplu suta la suta ca in Biseirca mea nu am catehumeni, dar am oameni opriti de la Impartasanie, deci zic ectenia pentru catehumeni si cei opriti inteleg ca trebuie sa se retraga din biserica pentru ca se afla sub afurisanie sau epitimie, cum vreti sa ii ziceti. Orice preot cam stie ce credinciosi sau necredincosi intra in Biserica lui, si daca vede pe cineva care nu e de-al locului il mai si cheama la usa diaconeasca sa il intrebe ce-i cu el. Asa ca lucrurile in practica se rezolva altfel. Un preot poate intelege, un mirean, cam greu. Deci daca un preot stie ce se petrece in biserica lui, cine il poate acuza ca nu pune ectenia catehumenilor? Nimeni.
    Am slujit deunazi cu IPS Teodosie si la ectenia catehumenior a iesit afara din Altar pe usile imaratesti si a zis: "voi cei care sunteti in biserica acum dar nu sunteti ortodocsi va rog sa parasiti Biserica, merge-ti in trebuirile voastre. Cand va veti intoarce la Hristos si va veti boteza atunci veti putea sa stati mai departe la Liturghie ca sa va impartasiti."
    Am ramas masca si cred ca si ereticii ascunsi din biserica ce venisera sa spioneze slujba cu arhiepiscop, dar ochiul de vultur si-a dat sema. Si aceea au iesit spasiti.
    Vedeti asa trebuie sa se manifeste un Ierarh.

  227. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    "Dumnezeu are înălțimi nesfârșite. Chiar cei uniți cu El se simt chemați să urce și mai sus, sau încă incapabili de a urca mai sus, cum a arătat Sfântul Grigorie de Nyssa. Într-un fel, și credincioșii se pot simți încă în stare de catehumeni, în sens larg: în faza de învățătură.
    Pr. Prof. Dumitru Stăniloae – ,,Spiritualitate și comuniune în Liturghia Ortodoxă”,
    DUMNEZEU II CHEAMA pe toti la A SA MASA si A SA NUNTA , depinde "cati au Camasa de Nunta sau Haina De Nunta " Imbracata sau Curata si Nu murdara !
    "Cati in HRISTOS , V-ATI BOTEZAT , In HRISTOS V-ati si IMBRACAT " ! Nu nu numai scoaterea sau slujirea acestei Ectenii a catehumenilor ar fi o problema Majora ce arata Ecumenism ,dar Mai Avem o Problema si , inversarea cuvintelor "Sfinti ...Sfintiti "
    "....a fost corectată exclamaţia: Cele mai înainte sfinţite, Sfintele sfinţilor!, prin traducerea corectă: Sfintele cele mai înainte sfinţite, sfinţilor! (Τα προηγιασμενα Αγια, τοις αγιοις)...."

    " Atât la Rugăciunea antifonului al II-lea, cât şi la Rugăciunea amvonului, propunem înlocuirea cuvântului frumuseţea (podoaba) cu bună-cuviinţa. "
    "Propunem înlocuirea expresiei Sfintele Patimi, prin Sfintele Pătimiri, având în vedere că limba română, spre deosebire – în acest caz – de limba greacă, dispune de sinonimele necesare pentru a reda corect sensul substantivului παθος în contexte diferite. De aceea, când exprimă sensul de chin, durere, este preferabilă forma românească pătimire, și nu patimă, care are mai degrabă conotații negative."
    "Atingerea de Sfântul Disc şi de Sfântul Potir a vasului cu anafură (mai ales când acesta este voluminos) pune în pericol stabilitatea Sfintelor Vase şi, implicit, siguranţa Sfintelor Taine; de aceea, este mai bine să se renunţe la acest gest, neconfirmat, de altfel, de sursele liturgice vechi. " dar n-am inteles , Cel care Slujeste este alt duh strain de DUHUL LUI DUMNEZEU si nu este atent la acest moment Sfant si tainic !!!
    nu insasi si HRISTOS , punea Mana Sa Dumnezeiasca peste capul orbilor, bolnavilor , etc si acestia se Ridicau Vindecati spre Slava Lui DUMNEZEU !
    nu HRISTOS ' puneti-ve Mana Voastra peste orbi ,surzi ,schiopi si acestia vor vedea , aude ...si vor vedea swi Crede ca sunteti de la MIne "
    DE CE sa se renunta la Aceasta Sfanta Instituita de insasi DUMNEZEU pe pamint ! ca sunteti voi mai 'misterii' si 'va jucati ' cu CUVINTELE SI SLUJIREA FATA DE CELE SFINTE ???
    "...de înger de pace, credincios îndreptător… Întrucât cuvântul grecesc οδηγος (provenit din substantivul οδος = cale, drum), înseamnă călăuzitor, conducător, îndrumător, propunem corectarea expresiei de mai sus în credincios călăuzitor, pe care o considerăm o traducere fidelă..."
    daca grecii s-au Ratacit in ale lor cuvinte , Oare sa facem si noi asemenea ! cum sa scoti cuvantul "inger de pace " cand SFANTA BISERICA ARATA si CINSTESTE PE SFINTII INGERI ARHANGHELI SERAFIMI SI HERUVIMI si sa adaugi un fel de omeneasca verba scriptum"'credincios călăuzitor " bai , "lup in piei de oaie ", SFANTA LITURGHIE este De la CER , De la DUMNEZEU PRIN SFINTII SAI APOSTOLI si PRIN SFANTA BISERICA ORTODOXA TRANSMISA DIN GENERATIE IN GENERATIE de 2000 si de ani incoace ...si nu de la oameni 'misterii' cum vreti voi s-o adaptati si schimbati dupa cherem si bunul plac !
    STII CE 'pr Timotei ' SFANTA LITURGHIE SLUJITA PINA ACUMA IN SFANTA BISERICA DE PE VECHIUL LITURGHIER ESTE CU HAR DE LA DUMNEZEU , caci pe mine personal m-a vindecat din acea ratacire , ACEASTA VINDECARE fiindu-mi Aratata , SA VA FEREASCA DUMNEZEU DE A SA MANIE SFANTA , daca Prin aceste propuneri misterii de ale voastre , SA INDEPARTATI HARUL DUMNEZEIESC SI SFANT DIN SFANTA BISERICA , nu cu noi , aveti de-a face ci CU INSASI MANIA SFANTA A LUI DUMNEZEU , CARE NU VA TACE , lupi in piei de oaie !
    SI
    , intrebarea mea ramine in picioare si asemeni tot ce am spus :

    si cum vedeti acest scop al Sfintei Liturghii ???

    “iar alte propuneri de schimbare au aparut intre paranteze, tocmai pentru a se discuta pe seama lor si, daca vor fi receptate, vor fi introduse in urmatoarele edit ”
    dar n-am inteles , sunteti la nivelul SFINTILOR BISERICII pentru a discuta ALE LOR SFINTE CUVINTE , DATE DE INSASI DUMNEZEU PRIN A LOR INVATATURA SFANTUL IOAN GURA DE AUR , SFANTUL VASILE CEL MARE …!!!
    mai , am impresia “ca s-a gasit hotul cu prostul “, !
    sau vi s-a dictat ce si cum sa faceti si mai veniti sa ne aburiti In numele unei “teologii ‘ pe care numai voi o stiti !
    sa fim seriosi!
    romanii din BISERICA ORTODOXA nu sunt chiar atat de naivi , de a fi mutati cu vorbulita de colo , colo !
    mai vedem si dupa roadele afisate …!

  228. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    STII CE ‘pr Timotei ‘ SFANTA LITURGHIE SLUJITA PINA ACUMA IN SFANTA BISERICA DE PE VECHIUL LITURGHIER ESTE CU HAR DE LA DUMNEZEU , caci pe mine personal m-a vindecat din acea ratacire , ACEASTA VINDECARE fiindu-mi Aratata , SA VA FEREASCA DUMNEZEU DE A SA MANIE SFANTA , daca Prin aceste propuneri misterii de ale voastre , SA INDEPARTATI HARUL DUMNEZEIESC SI SFANT DIN SFANTA BISERICA , nu cu noi , aveti de-a face ci CU INSASI MANIA SFANTA A LUI DUMNEZEU , CARE NU VA TACE , lupi in piei de oaie !
    SI
    , intrebarea mea ramine in picioare si asemeni tot ce am spus :

    si cum vedeti acest scop al Sfintei Liturghii ???

  229. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ortodoxe,

    Zici mata: "SFANTA LITURGHIE SLUJITA PINA ACUMA IN SFANTA BISERICA DE PE VECHIUL LITURGHIER ESTE CU HAR DE LA DUMNEZEU, caci pe mine personal m-a vindecat din acea ratacire ..."

    Ăsta nu-i un criteriu sobornicesc (știu că-ți place termenul) ci mai degrabă un argument tipic sectar. Măgarul lui Valaam a fost mai apt conversației mistice decît stăpînul său, dar cu toate astea, nu orice măgar e hărăzit astfel, și nici nu poate fi luat asinul ca reper/normă în experiența duhovnicească.
    Vindecarea ta nu probează atît impecabilitatea textului liturgic, cît intensitatea propriei tale credințe coroborată cu mila lui Dumnezeu. Tot astfel, Dumnezeu lucrează minuni și prin meschine reproduceri iconografice; a deduce însă din asta o altă normă în iconografie care validează kitsch-ul relativizînd, astfel, canonul, e complet ilegitim. Uneori Domnul lasă să se smulgă o patimă mare printr-o patimă mai mică, sau îl ferește pe om prin una de cealaltă; cu toate astea, nu se poate socoti patima mai mică- virtute, iar metoda nu devine general valabilă. Excepții, ortodoxe, excepții...

    Oricum, te raportezi cvasi-magic la cult și la litera lui; în termenii "eficacității" lui intrinseci, capacității lui de a oferi beneficii particulare, aptitudinii lui de a fi extrem de "ofertant". Eul personal s-a proțăpit astfel fix în inima creștinismului. El devine axa acestuia. E viciul esențial al tuturor religiilor; care în esență sunt doar antropologii.
    Cu scule eterodoxe șurubărești în Ortodoxie... Mai pleacă și tu capul, mai distilează-ți pozițiile, mai lasă lozincile și pune-te serios pe treabă.

    Și te rog, folosește mai ponderat majuscula, nu de alta dar forma textului e descurajantă pentru cine are bunavoința de a te lua în seamă.
    Fii binecuvîntat!

    PS Să nu uiți: vechiul liturghier a fost și el odată nou...dar e o istorie întreagă asta.

  230. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    rabi abdulahauije...sau kismeet , raspunde-mi la intrebare

    SI CUM VEDETI ACEST SCOP A L SFINTEI LITURGHII ???
    i de chemare si de vindecare a celor rataciti si "bolnavi sufleteste si trupeste "in SFANTA BISERICA prin MINUNI DUMNEZEIESTI adica HARUL SFANT de la DUMNEZEU , POGORAREA DUHULUI SFANT !
    sau
    rabi abdulahauije
    o insiruire de cuvinte , ad literum dupa cheremul vostru LIPSITE DE DARUL LUI DUMNEZEU IN SFANTA SI DUMNEZEIASCA LITURGHIE adica POGORAREA DUHULUI SFANT ???
    sfatul unui crestin ortodox , daca esti tot crestin ortodox , Deschide-ti Ochii cu Care trebuie sa vezi , NU CEI TRUPESTI si Vezi Adevarul Sfant ce-ti va Aduce si LUMINA , ADICA DOMNUL IISUS HRISTOS !
    "am venit catre toata oaia cea pierduta si cazuta a lui Israel si cel bolnav are nevoi de doctor , nu cel sanatos "
    "tipic ,tipic si la inima nimic !" Adevarata Intelepciune aceasta Vorba !

  231. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ortodoxe,
    Liturghia e teofanie. Dumnezeu descoperă omului viața Lui și i-o dăruiește euharistic.

    Dacă mai scrii cu majuscule și fără semne de punctuație nu-ți mai răspund.

  232. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Buna seara, tot pe aceeasi tema, dar nu doar legat de liturghie, am observat ca se scurteaza toate slujbele, dar am si eu o rugaminte desi nu sunt preot insa imi plac aceste lucruri, n-aveti cumva in format electronic un liturghier complet si asa cum trebuie, nu din cel epurat? adresa mea e [email protected] si va multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*