Cum va arăta exploatarea de la Roşia Montana: Imagini apocaliptice cu un iaz de decantare, rezultat în urma exploatării miniere pe bază de cianuri

Acesta este iazul de decantare numit Valea Sesii aflat în Muntiii Metaliferi, aproape de Roșia Montană.

La o privire mai atentă constatăm că de fapt lacul nu prea e lac. Mai degrabă este o acumulare de nămol. In zonă este şi o instalaţie de conducte ce transportă, nu aur ci  steril. Acesta provine de la exploatarea de cupru de la Roșia Poieni, făcută de compania Cupru Min începînd cu anul 1978. Tot arealul ăsta pe care se întinde lacul e o adevărată bombă ecologică.

Iazul de Valea Sesii este un iaz de decantare de vale, deschis (adica are un singur baraj). Barajul, contruit din anrocamente, închide valea fiind construit între doi versanţi. Tulbureala de steril este deversată în iaz printr-un sistem de conducte care trebuie să permită dirijarea deversării spre diverse zone situate pe conturul iazului astfel ca toată suprafaţa să fie ocupată.

Sterilul cu conţinut de săruri de metale ale acidului sulfuric se constituie în depozit şi se reazemă pe versanţii naturali. În iazul de la Valea Şesii depozitul de steril, în cele mai multe locuri pe care noi le-am sondat, n-are consistenţă; într-un loc era formată un fel de plajă pe care am călcat şi nu ne-am scufundat.

Apele limpezi, care sunt de fapt solutii apoase ale aceloraşi săruri, ar trebui să ajungă într-un sistem de colectare şi evacuare din care acestea trebuie să fie descărcate spre o staţie de epurare chimică sau spre un sistem de recirculare sau -cel mai simplu, făra costuri, fără jenă – spre un emisar (un râu curat de obicei). Sistemul de colectare şi evacuare noi nu l-am văzut, -dar e drepti că n-am ajuns la baraj unde ar putea să fi fost.

În septembrie 2011 iazul avea in jur de 130ha. Acesta a acoperit aproape în totalitate satul Geamăna; gospodăriile au fost răscumpărate de Cupru Min SA Abrud. Durerea cea mai mare a locuitorilor a fost aceea ca nu a fost respectata promisiunea de a se stramuta cimitirul. Sterilul a inghitit rind pe rind casele oamenilor, dealul pe care era construita biserica, cimitirul. Biserica este unul din putinii martori care ne arata ca aici a fost odata o asezare omeneasca. Namolul a ajuns acum la nivelul acoperisului.

Ce e și mai grav este faptul că asistăm la un dezastru ecologic în derulare. Sterilul continuă să fie deversat cu consecvență și nivelul iazului crește în fiecare an. De aceea cei de la Cupru Min înalță barajul an de an.

| foto de Bodan Balaban

38 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne, ce imagini triste... Oamenii inghititi de lacul politic si al puterii.

  2. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Asta nu e si alegerea omenilor din zona. Daca asta isi doresc... Or sa isi planga de mila, dar va fi prea tarziu,

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    de ce i-ati sters mesajul lui"crestin ortodox? si mesaje de ale mele ati sters mai multe.credeam eu ca dispar. pe cand stateati la panda sa le stergeti de fapt..

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @pcmouse
      oare nu ti se pare si tie, precum multor comentatori, ca acest crestinul_ortodox exagereaza? se vede clar patima cu care comenteaza non-stop
      cred ca ii facem un bine sa-i dam mai mult timp pentru rugaciune, decat sa scrie comentarii kilometrice, care se tot repeta si care-i mananca din timp si putere.
      in plus ne rezervam dreptul de a lasa doar comentariile pe care le consideram concludente.

  4. alexandru cristel

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    sa ne rugam la BUNUL DUMNEZEU sa ne dea oameni competenti pt a ne apara de acesti demoni corupti care ne insala si isi fac doar interesele lor in tara noastra suntem ai nimanui
    sa ne mai rugam sa ne dea oameni capabili in stat la carma tarii oameni drepti care sa aiba frica lui DUMNEZEU . sa se gandeasca mereu ca au jurat sa apere tara si interesele cetatenilor sa avem o viata MAI BUNA AMIN

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cumplite imagini !!!
    Nu-mi inchipuiam ca in Romania ,cineva a putut distruge in asa hal ,aceasta parte din tara .
    Cine a facut aceasta ???Cine se face vinovat ?Trebuie demascati vinovatii pe toate blogurile de buna credinta ,sa-i cunoasca lumea , acest subiet sa fie zilnic postat si aceste imagini sa fie vazute de tot poporul pe You Tube .

  6. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu este corect sa stergeti mesajele celor ce comenteaza aici, poate unii dintre noi exagereaza sau prezinta intr-un mod mult mai amplificat anumite lucruri. Eu am scris mai demult ceva mesaje si au fost sterse, dar reflectand mai mult la cea ce am scris , mi-a parut bine ca nu au aparut , mi-am dat seama ca uneori am exagerat. Toti gresim si eu m-am bucurat dupa aceea, ca nu a aparut comentul meu. Dar nu este corect sa anulam functia unui madular decat doar atunci cand sunt semne clare ca afecteaza unitatea trupului, sanatatea .Si nici atunci nu este bine sa o anulezi, pentru ca anularea inseamna pierdere. Noi crestinii, primim chiar sa ne pierdem si viata noastra dar din iubire o facem nu din alceva sau cel putin asa ar trebui. Nustiu cine ar putea iubi pustiirea sufletului, Dar un Tata nici o data nu poate sa spuna; unul din copiii mei este rau si unul este bun. Pentru ca amandoi sunt copii Lui. Insa cu lucrurile duhovniceti ,intalesul poate fi altul, si lucrurile sunt intalese de cei ce sunt duhovnicesti. Pentru ca Duhul Sfant ne descopera si ne face cunoscut.

  7. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    daca gresim va rog corectati-ne cu argumente..nu as vrea sa smintesc sa zapacesc pe nimeni de cap..tot ce scriu.scriu in sprijinul si pt trezirea altor persoane.nu doar pt mine.ca la cat m-am documentat in mare..am inteles cam cum stau treburile..si as putea tace.,,dar oare e bine?va rog nu stergeti asa pur si simplu..

    pt dinu daca doreste admin sa iti dea emailul meu.vreau sa iti spun ceva ce nu pot spune pe blog.

  8. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    asa este..crestinul ortodox o mai ia pe aratura..dar si eu fac asta uneori si altii..haideti sa ii venim in sprijin.nu sa io taiem..sau macar spuneti-i mai uite e o problema aici si aici..ceva nu e in regula la tine..eu am vazut ca s-a mai corectat singur in ultimul timp..este probabil speriat si el ca multi altii..si cred ca,.isi cauta pacea.

  9. crestinul ortodox

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    sper sa am si dreptul la replica ..
    interesa cum lupul isi da dulama jos ...si isi arat coltii
    cand Spui si Arati Ce este Adevarat si Vrei A DESTEPTA ACEASTA NATIE ce nu face decat sa mearga ... la pierzare
    Va spun ATAT ...
    nu cu mine Luptati nu sunt singur in Aceasta Lupta ci va veti Lupta cu Cel Ce este ADEVARUL si LUMINA ADEVARATA ...
    nu mie imi puneti lacat la gura sau pumnul in gura CI faceti precum ana si caiafa ingropati ADEVARUL si turma o duceti la pierzare ca asa ati primit comanda
    si trebuie a ma astepta la asta
    ca fiara isi face numarul complet pina la capat pina ...insa voi ati spus un Mare Adevar
    "BUCURATI-Va ca prigoana crestinilor a inceput ! "

    SI VOM VEDEA ADEVARUL si LUMINA ADEVARATA PE ACEST PAMINT SFANT CA ASA ESTE DAT si Binele pe rau Va BIRUI dupa ce ..."in Acest SEMN VETI BIRUI "
    pentru ca cei ce nu isi iau acte biometrice vor fi socotiti nebuni , paranoia etc
    probabil si pe Sfantul Parinte ILARION ARGATU astfel l-ati clasat cand a aratat si spus
    'spurcaciune mare va fi in Bucuresti sau ... un om sade pe tron cu picioarele mancate de sarpi'
    asemeni si pe Sfantul Parinte Arsenie Boca pina sa vin pe acest blog ...
    Insa DUMNEZEU VA ARATA De parte Cui este ADEVARUL ...
    cine slujeste intunericul si raspande minciuna sau cine Slujeste LUMINA si raspande ADEVARUL
    Domnule Admin multumesc de sfat anume ca trebuie a mi face rugaciuni
    rugaciunile le fac ca Astea imi Sunt APARAREA DE NEBIRUIT ,...
    va cunoasteti intre voi si va stiti care pe care ... dar nu va cunosc ci va cunosc din ce mi s-a aratat ...restul ...praf si colbe
    DUMNEZEU sa nu va socoteasca ce ati spus
    Si
    DOAMNE APARA ROMANIA si pe cei ce sunt Adevaratii Crestini Ortodocsi
    Amin!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @crestinul ortodox
      ai avut dreptul la replica, dar sincer ne-ai obosit
      iar daca pentru tine, faptul ca nu te mai lasam sa aberezi inseamna ca suntem lupi, atunci chiar ai gresit adresa
      nu vrem sa fim rautaciosi, dar iti trebuie o pauza, in care sa citesti mai mult din carti si mai putin de pe bloguri

  10. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://eshaton.wordpress.com/2013/01/16/mihai-bendeac-si-biserica-ortodoxa/

  11. dinu nevrednicul

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://webtv.realitatea.net/30-000-de-euro-pentru-o-cruciulita_905969.html#video

  12. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Eu unul nu cred ca crestinul ortodox a exagerat sau a apucat pe aratura, dar nu ne este de folos nimanui daca nu tinem cont de cel mai mic frate al nostru, fiecare frate imparte trebui sprijinit , indemnat unori ajutat, pentru ca crucea crestina este grea si istovitoare. La cruce noi devenim autentice madulare in Trupul Lui Hristos.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @Dinu
      parerea ta.. dar pe mine sincer ma oboseau rau comentariile sale in care spunea acelasi lucru de parca nu stim cu totii ca Ortodoxia este singura credinta in Dumnezeu s.a.m.d.
      am si avertizat sa se comenteze legat de tema articolului, nu la intamplare...

  13. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Se poate vedea si acest aspect , poporul Evreu fara sa vrea au autentificat faptul ca Domnul Iisus a fost si este Fiul Lui Dumnezeu. Lupta cu Dumnezeu se sfarseste in functie de inima noastra , in functie de sufletul nostru, nimic nu este abstract, si din nimic Dumnezeu a facut totul , dar din creatia Sa a facut pe Om si pentru acesta a dat stapanire omului peste intreaga Sa creatie. Cine sa poarte pedeapsa greselilor nostre? Intrebarea mea este oare a gresit Dumnezeu ca te-a facut sa exzisti? Sau tu in exzistenta ta nu ti-ai dat seama pentru ce exzisti si pentru ce ai fost adus ca umbra pe acest pamant.
    Groapa ne sta inainte si noi refuzam sa stam in ea, dar nici refuzul nostru nu ne ajuta. Cine te poate ajuta? oare nu prin credinta facem din inchisoare manastire, si din mormant facem loc Sfant? Cine ar putea sa stea in locul Prea Sfant?
    De ce este Eminescu atat de mare?
    A stat Hristos in mormant? in locul cel Prea Sfant orice glas tace.Tot ce vorbim si tot ce spunem nu ne ajuta cu nimic in locul Cel Prea Sfant.

  14. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Frate crestin ortodox , eu am invatat de la Parinte Iustin un lucru ne zis dar exprimat. Noi pentru asta traim ca sa ne iubim.

  15. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Sa ne iubim frati sa ne iubim tara sa ne iubim pamantul sa ne iubim mormantul , nu sunt patimas ca-mi iubesc mormantul meu, nu am zis nici o data ca-mi iubesc moartea , dar nici nu ma opun si nici nu ma lupt cu ea, sa nu zica moartea ca ma tem de ea, pentru ca o cunosc in patima mea. Imi lipseste Sfintenia si mie atat de door de ea.

  16. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Mi se pare mie, sau populatia a votat "pentru" reinceperea mineritului acolo? Nu democratie am vrut 🙂 ?

    Bogdan.

  17. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Trebuie sa fim constienti ca ,niciunde nu se discuta pe larg si intr-un mod accesibil despre Ortodoxie ,despre incercarile crestinilor venite de la slugile Sistemului antihristic , decat pe aceste bloguri cu o astfel de tematica .
    Sunt cititori si comentatori ai acestor bloguri ,printre care ma numar si eu ,care au parasit definitiv mass-media ticalosita si aservita Sistemului ,informandu-ne de pe aceste bloguri ortodoxe .
    In aceste conditii , multi isi gasesc aici un refugiu ,in comunicare cu altii din aceeasi barca .
    Modul de comunicare este total diferit ,cu toate ca se ajunge in final ,la acelasi numitor comun .
    Important este faptul ca fiecare dintre noi sa cunoasca o limita a decentei ,atunci cand esti intr-un dialog ,in comentarii , sa ai o limita atunci cand nu esti in aceeasi barca cu ceilalti (Oastea Domnului ,dar in special Stilistii ),sa nu faci prozelitism , sa nu urasti sau sa jignesti pe toata lumea ,cum mi s-a intamplat mie sa fiu calcata in picioare de un anume individ ce folosea mai multe nik-uri pe saccsiv (marcel ,ploiesti ,gil ,alex ,etc ),si admin nu-l atentiona in niciun fel ,o perioada de cateva saptamani ,pana am renuntat sa mai intru pe acest blog .nu numai eu , ci foarte multi comentatori mai inteligenti si mai cunoscatori ai Ortodoxiei .
    Admin-ul este singurul in masura ,sa modereze cu discernamant ,orice comentariu ,care iese din "tipar ".
    Pt admin,
    Intrucat spatiul pt comentarii ,vad ca acum este limitat ,nu mai exista posibilitatea sa corectezi unele greseli facute in timpul scrisului , fiind incomod sa le verifici ,ar fi mai intelept sa fie lasat spatiul nelimitat asa ca inainte daca se poate .
    Eu obisnuiesc sa nu dau drumul la comentariu ,inainte sa verific , fiecare termen si sa corectez unele eventuale greseli .

  18. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Ortodoxule adevărat,
    Crede-mă, ceea ce ți-a transmis @admin e sfatul cel mai matur și responsabil pe care puteai să-l primești. Sigur ești un om bun, bine intenționat, dar suferi de o nestăpînire nesănătoasă. Majuscula aia buclucașă, fraza frîntă arbitrar, sudorile reci, stilul ăsta ultimativ, sentențios, ferocitatea ubicuă a lupilor deghizați în miei, asediul la care ești supus în permanență, toate astea te recomandă cu prisosință unei binevenite perioade de odihnă, poate nu chiar instituționalizate. Îmi permit să-ți recomand ambianța terapeutică a unei biblioteci, loc în care cunoștințele să-ți vină altfel decît...electric. Combinația cu munca dură te va remonta. Chiar și limba maternă va avea mult de cîșigat.
    Cu simpatie.

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @rabi akiba
      ti-a scapat ce era de fapt mai important.. adica duhovnicul.. sper ca nu intamplator

  19. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    “Soarele nu trebuie să apună peste mânia dintre fraţi, ca nu cumva noaptea să-i ducă la deplină învrăjbire, şi în ziua judecăţii să fie covârşiţi de o vină de neînlăturat.
    Nu trebuie să se aştepte prilej potrivit pentru îndreptare, fiindcă nimeni n-are siguranţa zilei de mâine; cu adevărat oamenii plănuiesc multe pentru ziua de mâine, dar mulţi n-o mai apucă.”
    (Sfântul Vasile cel Mare, Cele trei cuvinte ascetice. Constituţiile ascetice. Epistole ascetice, Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, Bucureşti, 2009, pag.170-171)

  20. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Are Dumnezeu ac de cojocul fiecaruia

  21. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cine si-a purtat blana si a murit de frig? cine si-a purtat crucea pe drept a purtat-o , dar cine a purtat crucea altuia binecuvantat este.Nu exzista binecuvantare lasand crucea ta si purtand crucea altuia este inselare. Dar cel ce sufera mai mult decat trebuie sa sufere, nu inseamna ca este lipsit de Dumnezeu.
    Cine sunteti mai voi care judecati pe acest frate????

  22. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Uite va dau eu un alt subiect de judecata mai bine ma judecati pe mine , ca tot am nevoie de judecata.

  23. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Vorba multa saracia omului..scurt si la obiect: ce putem noi face apropo de rosia montana?!

  24. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Pentru a stopa jaful si otravirea atat a Naturii cat si a oamenilor ,de la Rosia Montana ,cred ca ar trebui luati cu asalt ,toti sustinatorii acestei exploatari talharesti cat si (in primul rand )al celor care dau aprobari si ocupa functii care le faciliteaza aceasta competenta .
    Sunt impotriva revoltelor ,nu le sustin ,dar pentru o astfel de cauza , as fi de acord cu o revolta populara in masa .
    Dar cine ar face aceasta ,cand tara este vanduta bucata cu bucata si nimeni nu spune nimic .

  25. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    O intamplare cutremuratoare
    http://luminapentrucandeladinsuflet.wordpress.com/2013/01/18/o-intamplare-cutremuratoare/

  26. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    noi cei pricopsiti si vai de RANILE NOASTRE NU MERGEM PE PINCIPUI A DOUA ECHIPE, IMI PARE RAU NOI NU FUNCTINOAM ASA . Sa merga cine o vrea eu nu merg asa. Dumnezeu este Dumnezeul meu si eu ma incred in El chiar de este boschetar si chiar de este rege.

  27. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Doamne ajuta!
    Fratilor ortodocsi, doresc sa va aduc la cunostinta ca saptamana viitoare pe 21 ianuarie va avea loc in Cluj la o "biserica" catolica o seara ecumenica de rugaciune cu crestini din toate cultele religioase. Acest anunt a fost facut la Radio Renasterea (un radio al Arhiepiscopiei Ortodoxe!!!). Detalii se gasesc la http://www.bru.ro/cluj-gherla/anunt-invitatie-la-rugaciune-pentru-unitatea-crestinilor/. Va rog din suflet sa nu participati! Stim cu totii cei care citim pe aceste bloguri ca ecumenismul este o mare capcana si erezie si ca singura si dreapta cale catre mantuire este Ortodoxia, care invata drept cuvantul lui Hristos! Daca puteti anuntati si pe apropiatii Dvs, sa constientizam lumea.
    Admin, poate pui si un titlu de articol scurt sa se vada pe prima pagina.
    Iertare!
    Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!

  28. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/cercetator-roman-in-finala-celei-mai-importante-competitii-stiintifice-din-ue-1019724.html

    eu zic sa nu stergeti acest link poate il veti folosi pt un articol... ingerul digital exista

  29. ortodoxiacatholica

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Saptamana Ecumenica Internationala de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor. Hristos a fost primul “taliban” sau “extremist” sau antiecumenist si toti sfintii L-au urmat.
    Posted on ianuarie 18, 2013

    Aceasta saptamana este numita Saptamana de Rugaciune Ecumenica, dar noi putem sa o numim si “Saptamana de Uraciune Ecumenica”. Nici un Crestin Ortodox nu poate participa la aceasta rugaciune in comun cu eterodocsii. Cerem in Ectenie “Unitatea Credintei”, dar nu unitate in diversitate, ci Unitate in Adevar, adica toti “sa Te cunoasca pe Tine singurul Dumnezeu Adevarat si pe Iisus Hristos pe care L-ai trimis” (Ioan 17,3). Adica toti eterodocsii trebuie sa revina la Credinta in Duh si in Adevar, la Biserica cea Una, Sfanta, Catholica si Apostolica si anume Biserica Ortodoxa.

    A participa la o astfel de “rugaciune ecumenica” este o blasfemie si un pacat, indiferent ca o face un patriarh, un episcop, un teolog, un sinod, etc. Cine are constiinta ortodoxa nu poate participa la acest eveniment, pentru ca acest eveniment este impotriva constiintei Bisericii. Daca acest eveniment ar insemna dialog fara rugaciuni in comun, cu toata dragostea, eu as fi primul care as participa, dar avand in vedere ca sunt implicate rugaciuni in comun cu eterodocsii, constiinta imi spune sa nu particip ca sa nu blasfemiez pe Hristos, care a lasat un Singur Adevar. “Eu sunt Calea, Adevarul si Viata (Ioan 14, 6) “Cine nu va crede si nu se va boteza se va osandi”(Marcu, 16, 15-16). Iata ca Hristos a fost primul “taliban” sau “extremist” si toti sfintii L-au urmat. Nu exista in ortodoxie sfant ecumenist, toti sfintii de la inceputul crestininsumul pana astazi au fost antiecumenisti, dupa cum demonstreaza sinaxarele lor. Iubirea se manifesta fata de persoane, dar nu si fata de credintele strambe ale persoanelor. Aceasta a fost gandirea Sfintilor Parinti si continua sa fie pana la sfarsitul veacurilor.

    Iata o “uraciune ecumenica” :

    “Iubitor și milostiv Dumnezeu, învață-ne bucuria de a împărtăși pacea Ta. Umple-ne cu Duhul tău Sfânt, astfel încât să putem sparge zidul de ostilitate dintre noi. Domnul înviat, care este pacea noastră, să ne ajute să depășim fiecare diviziune și să ne unească în calitate de membri ai familiei sale. Cerem acest lucru în numele lui Iisus Hristos, caruia impreuna cu Tine și cu Duhul Sfânt, să fie toată cinstea și slava fără sfârșit. Amin.”

    “invata-ne bucuria de a impartasi pacea Ta” – daca aceasta pace este cu adevarat Pacea lui Hristos, ea este intodeauna in Adevar, adica vazand Pacea lui Hristos a celor din Biserica sa se minuneze si sa revina si ei, eterodocsii, la Biserica. Se confunda Pacea lui Hristos cu Pax Romana!

    “încât să putem sparge zidul de ostilitate dintre noi” – noi ortodocsii nu suntem ostili nimanui, pentru ca Domnul Hristos sa rastignit pentru toti oamenii, inclusiv pentru eretici; din contra, ii iubim pe eterodocsi si dorim sa revina la Adevar.

    “să ne ajute să depășim fiecare diviziune și să ne unească în calitate de membri ai familiei sale” – nu ne poate uni Dumnezeu in afara Adevarului Sau, Biserica nu este divizata, ea este Una, iar eterodocsii trebuie sa se reintoarca la Biserica cea Una.

    Vedeti cata viclenie se ascunde in cuvintele acestor “pseudo-rugaciuni”??

    preot Matei Vulcanescu

    Veria 2013

  30. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    5. Cum tratăm pe cine nu ascultă de Biserică

    “iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş.”
    (Matei 18:17)

    “10. De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te,
    11. Ştiind că unul ca acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit.”
    (Tit 3:10-11)

    Biserica în Noul Testament
    http://binevestitorul.wordpress.com/2013/01/01/biserica/

  31. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Va certati de cipuri si cianuri, dar de saptamana de uraciune ecumenica nu bagati seama…?

    Iată și rezultatul (ironic) rugăciunii cu filioqpapiștii: Arhidieceza romano-catolica din Bucuresti organizeaza Liturghie cu requiem pentru Sergiu Nicolaescu

    «La solicitarea unui grup de credincioși, luni, 21 ianuarie 2013, la ora 17.00, în Catedrala Sf. Iosif din București se va oficia Sfânta Liturghie cu requiem pentru odihna sufletului răposatului Sergiu Nicolaescu. Sergiu Nicolaescu (1930-2013), regizor, scenarist, actor și politician român, a trecut la cele veșnice joi, 3 ianuarie a.c., la vârsta de 82 de ani. Dumnezeu să-l odihnească în pace!»
    SURSA: http://www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=%20article&id=12341%3Aliturghie-cu-requiem-pentru-sergiu-nicolaescu&catid=161%3Aanunuri&Itemid=438

    ..........
    Oare Nicolaescu era romano-catolic si nu s-a spus pana acum, familia sa adresandu-se gresit Bisericii Ortodoxe, sau este vicleșugul vechi papist?
    Inca ceva: dl. Nicolaescu, casatorit de mai multe ori, cum este vazut de „Biserica” Romano-Catolica care nu acceptă divorțul? De unde atâta dublu standard? A, da, uitasem: ca sa facă propagandă filo-papistă.

    Acum ca și altă dată, ecumeniștii să se trezească din dulcele somn al inconștienței. Duhul iezuit, iată, nu doarme (și loveste pe la spate Ortodoxia, în timp ce se roaga, cica, frățește cu ea pentru pace și unitate)! Deh, scopul scuză mijloacele. De fapt, "romano-catolicii" sau "gatolicii" (în greacă "pisico-lupii" - cum bine îi numește Sf. Nicodim Aghioritul) arată și prin aceasta că au recăzut în păgânismul incinerării, că nu consideră cu adevărat trupul creștinului „templu al Duhului Sfânt” (I Cor. 3, 16) - probabil pentru că Duhul lor Sfânt, purces și de la Fiul, nici nu există, așa cum grația creată nu există și, deci, nu poate sfinți trupul. Desigur, mai au și alte păgânisme. Papa, ca „pontifex maximus” și locțiitor ("vicarus Dei") al lui Dumnezeu pe pământ, ca monarh și preot deodată („suveran pontif”),este un fel de faraon păgân semizeificat, insituție preluată pe filiera imperatorilor romani pagani ai caror urmasi cumva se cred).

    În consecință, după ce ne-au înfipt, din nou, cuțitul pe la spate, propun ca și noi, ortdocșii, să reînființam, Patriarhia Ortodoxă a Romei, căci așa nu se mai poate. Filioqpapiștii, în iubirea lor mincinoasă de Ortodoxie, de ce au făcut și mențin așa zise patriarhii latine in Răsărit care se suprapun ca jurisdicție cu patriarhatele ortodoxe? Tocmai pentru că nu ne consideră Biserică. Acum, însă, în ipocrizia lor, fac și liturghii funerare pentru credincioșii non-filioqpapiști căzuți în păgânismul incinerării?

    Ca să vă îngroziți de duhul mieros al papismului, vedeți și cum omorau ei pe cine nu credea fix în ereziile lor: http://graiulortodox.wordpress.com/2013/01/16/anul-1478-catolici-salbatici-si-barbari/
    Rușine celor care participă la rugăciuni in comun - par a le spune și martirii ortodocși din Ardeal, trași pe roată (Sfinții Martiri din Năsăud) sau chinuiți, persecutați, înfometați, biciuiți, omorâți altfel de filioqpapiști pentru că nu voiau să se lepede de Ortodoxie.

    « Uite aici cum se face "imagine". Biserica romano-catolica este apropiata de oameni, are grija de ei dupa moarte, iar cea ortodoxa este inflexibila, rece. » imi scrie cineva cu supărare pe vicleniile și păgânismele papiste...

  32. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/baza-de-date-care-va-schimba-lumea-pe-care-o-stim-astazi-176933.html

  33. Mircea Puşcaşu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Săptămâna de rugăciune împotrivă*
    *) Împotriva cui ? A Sfintei Tradiţii, a Sfinţilor Parinţi şi a Sfintelor Canoane.
    (Denumirea oficială este Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină şi înseamnă în fapt săptămâna de urâtă unire pentru rugăciune neîngăduită a creştinilor ortodocşi cu ereticii.)
    http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2013/01/21/saptamana-de-rugaciune-impotriva/

  34. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Romania te iubesc nu spune nimic! Aceeasi reactie ca si la extractia gazelor de sist! Cand totul va fi distrus se vor lamenta in discursuri penibile de dragoste de patrie...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*