Comunicat de presă al ApLR privind demersurile făcute pentru stoparea adoptării actelor biometrice

aplrComunicat de presă

Asociaţia pentru Libertatea Românilor  împreună cu alte 46 ONG-uri, reprezentante ale societății civile, în calitatea lor de organizaţii care au ca misiune promovarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului a solicitat în luna februarie 2013 respingerea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2012, nefiind justificat caracterul de urgenţă şi nefiind necesară şi nici oportună în acest moment preschimbarea obligatorie a tuturor actelor de identitate în România, mai ales în contextul în care Parlamentul European şi statele membre au semnalat deficienţele sistemului de colectare şi identificare a persoanelor pe baza datelor biometrice. Propunerile noastre de amendare ale Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2012 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind evidenţa persoanelor, actele de identitate ale cetăţenilor români , precum şi actele de rezidenţă ale cetaţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rezidenţi în România au invocat riscurile majore pe care le presupune biometria : uzurparea identității, devierea scopului(abuzuri, neglijențe etc), breșă în securitatea datelor, susceptibilitatea de folosire ulterioară in diferite scopuri, riscul erorilor, atingeri ale dreptului la viață privată, ale dreptului de opțiune, ale libertății de conștiință, inexistența unor principii de securitate a datelor personale, precum și lipsa unor analize de necesitate şi eficienţă a actelor biometrice. La aceste propuneri de amendare a OUG 82/2012 nu au răspuns decât 5 senatori care au votat pentru respingere (126 au votat pentru și 9 s-au abținut). Ținem să le mulțumim în mod special acestor 14 senatori pe care i-am perceput ca fiind persoanele cele mai responsabile si mai sensibile la problemele majore ale societatii din cadrul celui mai înalt for legislativ al țării”
Proiectul este în prezent supus unei  proceduri de urgenţă la Camera Deputaţilor, deși nici Comisia Europeană și nici regulile Schengen nu impun la acest moment un astfel de sistem al actelor de identitate, neexistând riscul declanşării unei proceduri de încălcare a dreptului U.E(infringement).

În ziua de miercuri, 26 februarie 2013, Asociaţia pentru Libertatea Românilor a trimis fiecărui membru al Camerei Deputaţilor a Parlamentului României un set de documente, prin care se solicită membrilor acestui for legislativ să respingă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2012.  Setul de documente conţine:
1. O scrisoare adresată fiecărui membru al Camerei, în care se arată că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 82/2012 privind introducerea buletinelor biometrice este neconstituţională şi nemotivată în ceea ce priveşte urgenţa, impactul bugetar şi efectele asupra drepturilor fundamentale ale cetăţeanului, cerându-se deputaţilor să nu o voteze;
2. O motivare, adresată tot deputaţilor, în favoarea respingerii OUG 82/2012, prin care se arată, printre altele, că Parlamentul European consideră că statele membre ale UE nu au acumulat experienţă suficientă pentru a trece la un regim biometric, că în Comisia Juridică şi a Drepturilor Omului din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei s-a decis că tehnologia biometrică poate încălca sau restrânge anumite drepturi cetăţeneşti şi că există state europene, membre ale UE, care nu au nici un fel de documente biometrice obligatorii sau care le-au respins din rațiuni invocate și de ApLR împreună cu cele 46 de ONG-uri.
Cele două scrisori sunt însoţite de patru Anexe care să motiveze demersul ApLR:
1. Anexa 1, în care se face o analiză comparativă a situaţiei documentelor biometrice în România şi în alte ţări europene, din care rezultă că în Marea Britanie s-a renunţat la actele biometrice deoarece s-a considerat că programul a cauzat o eroziune substanțială a libertăților civile, investițiile fiind enorme, în condițiile în care numai 10.000 de cetăţeni din 50 milioane vizaţi au aderat la schemă , că în Franţa au fost declarate neconstituţionale câteva articole esenţiale din legea referitoare la biometrie, că în Olanda  s-a renunţat la baza de date cu amprente digitale legate de documentele de călătorie din cauza numeroaselor erori de identificare, că în Finlanda s-a considerat un eşec introducerea unui astfel de sistem, de vreme ce foarte puţini cetăţeni au optat pentru acesta, că în ţări membre ale U.E., precum Bulgaria, Cehia, Danemarca, Irlanda, sau Lituania nu există carduri biometrice, nici planuri pentru introducerea lor.
2. Anexa 2 se referă la încălcarea drepturilor omului prin proceduri biometrice: demnitatea umană; dreptul la respectarea vieţii private; interzicerea discriminării; dreptul la un proces echitabil; libertatea de circulaţie.
3. Anexa 3 prezintă punctul de vedere al Parlamentului European cu privire la actele biometrice. Parlamentul European consideră că nu s-a acumulat suficientă experienţă pentru utilizarea noilor tehnologii, semnalând totodată fraude ale paşapoartelor biometrice în Franţa și deficienţe majore ale sistemului în Olanda.
4. Anexa 4 prezintă extrase din Decizia nr. 652/2012 din 22 martie 2012 a Consiliului Constituţional al Franţei prin care articole din Legea cu privire la protecţia identităţii sunt abrogate tocmai pentru că tehnologia biometrică nu prezintă suficiente garanţii de siguranţă pentru protecţia datelor şi libertăţilor cetăţeanului.
Documentele transmise se găsesc și pe site-ul asociatialibertatearomanilor.ro

Precizăm că Asociaţia pentru Libertatea Românilor militează încă de la înfiinţarea sa, din anul 2009, pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. În luna ianuarie a anului curent, ApLR a luat atitudine faţă de propunerile Guvernului de preschimbare a actualelor cărţi de identitate, dar și față de introducerea cardului electronic de sănătate, a rețetei electronice și a dosarului electronic de sănătate.

Biroul de presă al ApLR

Asociaţia Pentru Libertatea Românilor,
Bacău, Str. Decebal, nr.6, sc.A, ap.11, cod 600283
https://asociatialibertatearomanilor.ro/Tel. 0744.590.721
E-mail: [email protected]

Cele 46 de ONG-uri semnatare ale memoriului:

1. Asociația pentru Libertatea Românilor – Bacău (inițiatoarea memoriului)
2. Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere – Filiala Vrancea „Ştefan cel Mare”
3. Alianţa pentru Demnitate Naţională
4. Asociaţia “Umanitate Pentru Toţi” – Bacău
5. Asociaţia Culturală Valea Muntelui – Neamţ
6. Asociaţia “Bucovina Profundă”
7. Asociaţia “Pro-Vita” – Filiala Bucureşti
8. Alianţa Familiilor din România
9. Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România
10. Asociaţia “Prietenii Sf. Efrem cel Nou”
11. Asociația “Frăția Ortodoxă Adevăr și Caritate”
12. Asociaţia “ProTinereţe” Alba Iulia
13. Liga Studenţilor din Universitatea din Bucureşti
14. Liga de Utilitate Publică
15. Liga Distributistă Română „Ion Mihalache”
16. Asociaţia HRISDORIA
17. Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” – Constanţa
18. Asociaţia “Rost”
19. Asociaţia ”Predania”
20. Asociaţia Civică a Tinerilor Creştin-Ortodocşi Români
21. Asociaţia pentru Cultură şi Educaţie „Sfântul Daniil Sihastrul”
22. Asociaţia „Ortodoxia Tinerilor”
23. Asociaţia „Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti”- Alba
24. Asociaţia Tinerilor Ortodocşi „Orthograffiti”
25. Fundaţia Creştină „Părintele Arsenie Boca”
26. Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” – Suceava
27. Asociaţia pentru Apărarea Familiei şi Copilului
28. Liga Tineretului Creştin-Ortodox Român
29. Fundaţia Sfinţii Închisorilor
30. Asociaţia Dascălilor din România
31. Asociaţia Familia Ortodoxă
32. Asociaţia „Copil dorit”
33. Asociaţia „Triada”
34. Fundaţia „Sfânta Irina”
35. Asociaţia „Prietenii de Familie”
36. Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova – Iaşi
37. Asociaţia Prologos – Timişoara
38. Asociaţia Prologos – Oradea
39. Asociaţia Prologos – Cugir
40. Asociaţia “Enable”
41. Asociaţia “Synaxis 2010”
42.Asociaţia “Basarabii”
43. Asociaţia Christiana
44. Asociaţia “Antimis” – Timişoara
45. Asociaţia Civic Media
46. Asociația Umanitară “Neagoe Basarab”
La acest memoriu s-a raliat și “Mișcarea de Rezistenţă – Filiala Mehedinţi”, prin președinte procuror pensionar Alexandru Moleanu

6 Comments

 1. Nu numai BAZELE DE DATE in care vor fi inmagazinate “datele” biometrice ale cetatenilor romani care vor primi aceste documente electronice de identitate SUNT “NESIGURE”, ci chiar si INTREGUL SISTEM NATIONAL DE SECURITATE INFORMATIONALA al Romaniei este ACUM NESIGUR, mai ales ca si in luna ianuarie a acestui an si la sfarsitul lunii februarie 2013, Romania A FOST ATACATA deosebit de agresiv si GRAV si PUTERNIC din punct de vedere informatic, nu numai de hakkeri “singuratici” sau de “benzi” de hakkeri, ci chiar de UN ALT STAT AGRESOR…despre care vorbesc pana si Reprezentantii SRI-ului!

  Cititi cu atentie “materialul” de la linkul urmator:

  http://www.9am.ro/stiri/Social/240281/romania-atacata-informatic-de-un-alt-stat.html?utm_source=newsletter-alert-20130301&utm_medium=email&utm_content=alert-20130301&utm_campaign=Newsletter-Alert

  Si atunci CE SIGURANTA si CERTITUDINE mai pot avea cetatenii romani ca datele lor NU POT FI furate sau clonate sau contrafacute sau modificate “on line” de catre hakkeri?
  Nici o siguranta “REALA” si “certa”. Mai mult decat atat odata cu eliberarea noilor documente electronice de identitate, si odata cu INMAGAZINAREA electronica a datelor de identitate ale cetatenilor romani, in baze electronice de identitate LA CARE POT AVEA ACCES si hakkeri sau infractori care dispun de cunostinte si echipament tehnologic de specialitate, MULTI cetateni romani simpli, se pot pomeni peste noapte, ca au de achitat CREDITE URIASE la banci sau ca sunt acuzati de FALS IN DECLARATII sau UZ DE FALS, sau de alte lucruri pe care chipurile ei le-ar fi facut, fiindca in realitate altcineva le-a FURAT IDENTITATEA si datele lor personale si biometrice, din “bazele de date informatice ale statului roman”…?

  Necazul este ca acesti politicieni “DORM PE EI”, si dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta, fiind de curand alesi de catre poporul roman,. NU MAI ASCULTA DE VOCEA POPORULUI, si voteaza legi care sunt chiar IMPOTRIVA INTERESELOR si BINELUI CETATENILOR care i-au votat “cu nadejdea” ca acesti “NOI” parlamentari ai USL-ului vor fi ALTFEL decat portoclaii PDL-isiti…
  Acesti parlamentari NU-SI DAU SEAMA ca practic “isi taie chiar si lorusi singuri propria lor craca de sub picioare”, fiindca nu vor fi mereu parlamentari, ci SE VOR INTOARCE mai devreme sau mai tarziu in randul cetatenilor simpli, fara a mai beenficia de imunitate parlamentara sau privilegii specifice calitatatii de parlamanetar, si atunci, nu numai datele biometrice ale cetatenilor simpli vor fi VULNERABILE si nesigure in bazele de date electronice ale statului, ci chiar si propriile lor date, ale parlamentarilor actuali, si ALE MEMBRILOR FAMILIILOR LOR, si chiar si ei, paralamentarii POT FI VICTIMILE unor furturi de identitate sau falsificari de inscrisuri cu datele lor de identitate furate de catre cei care pot avea acces la ele…

  Dar sarmanii sunt ORBI, si ORBITI de “gustul ciolanuloui puterii”, din care tocmai au inceput sa se infrupte cu lacomie…

  Pacat insa ca romanii s-au inselat votandu-i, fiindca nici “usl-isiti” nu sunt cu nimic mai breji decat predecesorii lor…..!

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

 2. actele astea noi probabil vor face mult rau unor persoane care se vor trezi cu probleme din cauza infractorilor ce vor clona identitatile..asa cum cloneaza acum cardurile bancare…filme sf cosmare ce devin realitate..va dati seama ca acum nu va fi vb ca ramai fara bani pe card..ci mai rau ca unii vor face rau in numele tau..si tu vei suferi nu ei:(.cea mai proasta idee posibila sa pui identitatea unui om intr-un cip..chiar diabolica

 3. Rugamintea mea este sa ne trezim, cei ce inca dorm si sa venim la Hristosul Imparatul nostru si Domnul nostru. Iar acesta trezire nu este sa arunci apa rece pe fata sau sa tragi pe fratele tau de maneca sau sa faci alte lucruri care sa alunge somnul. Somnul vine si te rapune, pamant esti in pamant te intorci. Dar sa ascultam ce zice Domnul nostru si Imparatul nostru ce ne spun Sfintele evangheli Sfanta Biserica si Sfanta Traditie pentru ca un graunte sau o samanta de mantuire ne-a ramas si noua.

 4. De ce nu a fost transmis comunicatul de presa si in presa locala, OUG82/2012 referitor la actele de identitate a fost 10 zile in dezbatere publica si populatia nu a stiut nimic, conluzia ce se va trage va fi ca romanii nu doresc nimic.

 5. Politicul , peste 90 % din ei in acesti 22 de ani , oare cate minciuni au spus in fiecare zi ,….? . DAR fapte rele de diferite moduri de a fura de a nu mai stii cat au in conturi ,uitand de moarte . MALAIUL f. mult si mandria luciferica de a devenii cineva si a traiii din plin ,pe picior f. mare . Aceasta turma se afla in stadiul f. avansat de boala sufleteasca si irationala . Sant pierduti si nu vad sarmanii decat in jurul lor ,adica de un metru patrat . Foarte mult vom avea de tras ,daca nu ne apropiem de bunul DUMNEZEU sa ne UNIM intru HRISTOS ,sa fim una si sa putem biruii dusmanii vazuti si nevazuti . Doamne ajuta !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments
scroll to top