Un nou mucenic al Bisericii – Preotul Igor Rozin, ucis de un musulman cecen

preotul-martir-igor-rozinUciderea brutal a unui preot rus in biserica sa a lansat o noua unda de teroare in comunitatea ortodoxa din Kabardino-Balkaria. De la inceputul ostilitatilor din Cecenia, in septembrie 1999, Biserica Ortodoxa din Caucazul de Nord a fost precum un oras asediat.
Uciderea lui Igor Rozin in orasul Tyrnyauze, foarte probabil va reintari sentimentul de izolare intr-o societate predominant musulmana si va creste sentimentul de revolta impotriva grupurilor militante islamiste.
Valentina Varapaeva facea curatenie in biserica in timpul diminetii, cand un tanar a aparut la usa intreband de Parintele Igor. Aceasta i-a spus sa se intoarca in jurul pranzului, cand preotul trebuie sa soseasca.
Persoana respectiva s-a intors la momentul indicat si a fost intampinata de Parintele Igor, care, spre surprinderea lui Varapaeva, l-a invitat in camera lui. ‘’De cand il stiu, nu l-am vazut niciodata invitand un strain in camera sa’’ – a declarat femeia politiei.
Cei doi barbati au discutat cu calm si in liniste pentru o perioada dar intr-un final, Varapaeva l-a auzit pe preot spunand : ‘’Daca ai venit pentru sufletul meu, atunci ia-l !’’
Femeia a fugit in camera, unde l-a gasit pe strain stand deasupra corpului plin de sange al parintelui Igor, cu un cutit curbat in mana. Barbatul s-a intors catre ea. ‘’Nu ma ucide, am copii mici’’- a spus aceasta, iar criminalul a fugit in strada.
Parintele Igor, care a suferit 2 lovituri de cutit in piept a murit in drum spre spital.
O ora mai tarziu, Ibragim Khapaev a aparut sediul politiei din Tyrnyauze unde si-a marturisit crima. Politia a descoperit ca individul a mai fost condamnat la inchisoare cu suspendare pentru ca si-a atacat varul cu un cutit.
Membrii parohiei sustin ca uciderea parintelui Igor face parte dintr-un complot mai mare al carui scop este excluderea Bisericii Ortodoxe din Caucazul de Nord.
Preotul infiintase parohia Tyrnyauze vara trecuta si se bucura de o popularitate in crestere printre comunitatea locala. Cu toate acestea, biserica din Tyrnyauze a fost un mic avanpost al Ortodoxiei in Balkar (teritoriu musulman), iar Parintele Igor mai primise amenintari cu moartea in trecut.
Acum preotul este considerat a fi martir pentru credinta sa. Membrii parohiei sustin ca alpinistul foarte inalt, de aproximativ 2 metri ar fi putut cu usurinta sa se apere de ucigas.
“A ales sa moara, astfel incat, sa arate puterea credintei sale’’ a spus o persoana. ‘’Pur si simplu s-a inclinat in fata vointei lui Dumnezeu’’.
La inmormantarea Parintelui Igor au fost prezenti atat cetateni musulmani cat si ortodocsi din Tyrnyauze. Adresandu-se multimii, sotia preotului a spus : “L-am iertat pe ucigas, si asa trebuie sa faceti si voi, pentru ca este voia lui Dumnezeu’’.
Preotul a fost inmormantat in orasul natal Tyrnyauze, in timp ce in Nalchik s-a oficiat o slujba la care au participat lideri Ortodocsi si preoti din toata regiunea.

| saccsiv

6 comments

  1. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Dumnezeu sa ne dea putere si noua sa-l putem marturisi cu cat mai mult curaj, indiferent de imprejurari. Binecuvinteaza Parinte Igor.

  2. Lucian Borleanu

    Traiasca Legiunea si Capitanul!

    un exemplu pentru preotii nostri,un exemplu pentru pentru poporul nostru

  3. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Admin,
    Iti place sa fii mesagerul neadevarului? Daca acest preot a fost ucis de un musulman dintr-o alta republica caucaziana de unde stii ca a fost cecen?? Cecenia nu e acolo unde s-a produs crima!

    • Traiasca Legiunea si Capitanul!

      @danielvla
      dar de unde stii tu ca nu era cecen? in mare parte cecenii fac astfel de lucruri

  4. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Nu poti merge pe presupuneri! Mai bine ai fi spus: ucis de un musulman dintr-o republica nord caucaziana. Tu stii sigur ca era cecen?

  5. Traiasca Legiunea si Capitanul!

    Cecen,(sau nu)?,- A fost un preot ortodox,care si-a dat viata,pentru dreapta credinta.
    Parinte Igor,roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*