AFDPR: Adresa catre Consiliul Local Tg.Ocna, referitor la retragerea titlului de “Cetatean de onoare al orasului Tg.Ocna” acordat post-mortem lui Valeriu Gafencu

afdpr_sihlaASOCIAŢIA  FOŞTILOR  DEŢINUŢI  POLITICI  DIN  ROMÂNIA A.F.D.P.R.
ASSOCIATION  DES  ANCIENS  DETENUS  POLITIQUES  DE  ROUMANIE
FORMER  ROMANIAN  POLITICAL  PRISONERS  ASSOCIATION
Str.Mântuleasa nr.10, 70087 Bucureşti, sector 3, ROMÂNIA, tel.fax.3172317. Nr. 69/02.07.2013

C ă t r e,
 
Consiliul Local al oraşului Târgu Ocna
Domnului primar Ştefan Şilochi
 
Spre ştiinţă Institutul Naţional
pentru Studierea Holocaustului
din România „Elie Wiesel”
D-lui Director General Alexandru Florian
 
Referitor: retragerea titlului de „Cetăţean de onoare”
al oraşului Tg.Ocna, acordat post-mortem  lui Valeriu Gafencu

Amintim că prin Hotărârea nr.17/10.02.2009, Consiliul Local al oraşului Târgu Ocna, acordă titlul de „Cetăţean de onoare” post-mortem lui Valeriu Gafencu, în semn de cinstire şi recunoştinţă pentru lupta anticomunistă, suferinţa, smerenia şi sfinţenia de care a dat dovadă pe parcursul vieţii şi mai ales în finalul acesteia, când s-a stins în temniţa din Târgu Ocna.
Deşi vigilenţi, cercetătorii din cadrul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, au aflat cu oarecare întârziere despre acest fapt şi printr-o adresă tip „somaţie”, din data de 08.11.2012, solicită Consiliului Local retragerea imediată a titlului acordat, pentru motivul că Valeriu Gafencu a făcut parte din Mişcarea Legionară, o mişcare de tip fascist. Mai mult decât atât, fusese condamnat în două rânduri de către un regim totalitar, deşi nu comisese nici o crimă.
Amintim de asemenea, că istoria religiilor cunoaşte cazuri de tâlhari şi femei de moravuri uşoare care s-au întors la Dumnezeu şi au devenit sfinţi şi respectiv sfinte. Iată că unui fost legionar nu-i este permis acest lucru!?
Valeriu Gafencu, printr-un sublim gest oferă ultimele sale medicamente unui evreu, Richard Wurmbrand, contribuind la salvarea vieţii acestuia.
Aflând despre pretenţia aberantă, mai multe asociaţii, fundaţii, precum şi numeroase personalităţi ale vieţii culturale şi politice iau  atitudine fermă împotriva retragerii titlului.
În şedinţa Consiliul Local din 30.05.2013, la care pe lângă consilieri au participat şi reprezentanţi ai celor două „tabere”, acuzatori şi apărători ai lui Valeriu Gafencu, a fost emisă HOTĂRÂREA nr.42, prin care se respingea solicitarea Institutului Naţional „Elie Wiesel”. Şi cum reclamanţii au fost cuprinşi de o adevărată mânie proletară, au revenit la scurt timp cu întăriri. După trei săptămâni, prin HOTĂRÂREA nr.47/21.06.2013, Consiliul Local retrage titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului Târgu Ocna , acordat post-mortem lui Valeriu Gafencu.
Iată dovada de netăgăduit a rezolvării în stil stalinist a unui caz în care sunt invitaţi şi iau cuvântul doar cei care acuză!! Este incredibil cum la un interval de doar trei săptămâni, consilierii şi primarul să-şi schimbe radical punctul de vedere, aruncând oraşul Târgu Ocna dintr-unul al martirilor, în  altul al ruşinii. Să fie vorba de ignoranţă, de amnezie, de sfidare? Sau mai degrabă de o totală lipsă de demnitate a componenţilor Consiliului Local, cât şi a primarului zelos, în această problemă, care s-au lăsat timoraţi de domnii veniţi de sus, adică de la partid.
Aţi mai bifat domnilor o victorie, care desigur va scoate poporul român din cea mai cruntă mizerie materială şi mai ales morală, din toată istoria existenţei sale. De asemenea, aţi mai reuşit să aduceţi o gravă ofensă supravieţuitorilor temniţelor şi lagărelor de exterminare comuniste, care toţi, deopotrivă, indiferent de culoarea lor politică, sau fără de culoare, au acceptat ca Valeriu Gafencu să fie mai mult decât un cetăţean de onoare al unui oraş şi anume, un adevărat martir, un sfânt al temniţelor comuniste şi al românilor ortodocşi de pretutindeni.
Aşa va rămâne el în mintea şi inimile noastre!
În altă ordine de idei, suntem nu numai indignaţi ci chiar îngrijoraţi de faptul că după evenimentele din decembrie 1989, nu a existat o preocupare semnificativă în condamnarea extremei stângi care a săvârşit înmiit mai multe crime decât extrema dreaptă.
Indivizi şcoliţi la Moscova au venit în ţară odată cu Armata Roşie „eliberatoare”, contribuind activ la instaurarea regimului comunist „ilegitim şi criminal”.
Nici unul dintre ei nu a fost condamnat măcar „post-mortem”!
Criminalii care au trimis la moarte tot ce a avut mai bun, mai drept, mai moral, mai sfânt, mai bine pregătit profesional acest popor şi mai trăiesc, beneficiază în continuare de decoraţiile şi distincţiile obţinute în lupta cu noi, precum şi de pensiile „nesimţite”?!! Nimeni nu a cerut retragerea acestora!!
În justiţia română găsim adesea termeni cum ar fi: rezonabilitate, echitate, proporţionalitate etc. Care vă sunt unităţile de măsură? Unde este dreptatea?
Motivele se cunosc şi nu le mai înşir aici pentru că m-ar cuprinde o „silă iremediabilă”.
În încheiere, se impun câteva precizări privind persoana semnatarului acestei scrisori:
–         nu fac politică, alta decât cea anticomunistă;
–         nu accept extremele în politică;
–         nu accept cultul personalităţii;
–         nu accept vigilenţa exacerbată care are menirea de a întreţine o stare de irascibilitate neconstructivă;
–         recunosc şi condamn crimele săvârşite asupra poporului evreu;
–         nu accept ca hoţia şi minciuna să fie aduse la rangul de politică de stat;
–         nu accept ca persoane din alte culte să vină să ne dicteze cine poate sau nu să ne devină sfinţi.

PREŞEDINTE AL AFDPR
MEMBRU AL COMITETULUI INTERNAŢIONAL
DE  CONDUCERE AL INTER ASSO
Ing. OCTAV BJOZA

9 Comments

 1. Ceea ce invatam din Istorie este ca nu invatam nimic din Istorie si de aceea totul se repeta , institutul in cauza e de inteles ,ei isi au misiunea lor de 2000 de ani si nu se vor opri pana nu distrug Crestinatatea. Problema dragi tovarasi consilieri sunteti voi.
  Cand ati intrat in politica, probabil va gandeati ca nu-i greu de luat un comision pentru a lichida o fabrica ,un teren,o padure ,de astea maruntisuri care oricum nu se vad la cati prosti sunt , insa uite ca diavolul a venit sa va ceara ,cu dosarul in mana , si constiinta de Roman si uite ca de la una mica ati ajuns la una mare care va fi pentru voi si pentru copiii copiiilor vostri de purtat.
  Apropo ,pe Sfantul Valeriu nu-l intereseaza cetatenia voastra de onoare, de fapt tot timpul a fost in joc doar demnitatea noastra care inca odata a fost calcata in picioare.
  Felicitari talharilor !

 2. Tuturor locuitorilor din Tg Ocna: ar trebui afisat un poster cu Sf Gafencu si titlul de cetatean de onoare pe fiecare usa si poarta a locuitorilor din acest oras pentru a se dezice de fapta “alesilor” si a arata pina unde poate ajunge degradarea politica de a condamna sfintii sau mortii .Penibili si de plans, consilierii au aderat la politica lui Iuda pe fata, fara nici o rusine.
  Iar pacalicilor sa caute sentinta tribunalului Nurnenberg cind acuza de fascism miscarea nationalista si crestina .

 3. Care crime impotriva poporului evreu, probabil din partea germanilor, ca din partea romanilor, nu au fost, decat PEDEPSE date pe drept de catre MARESALUL ION ANTONESCU, cel mai BUN conducator al statului ROMAN, dupa Mihai Viteazul incoace, un adevarat PATRIOT care a luptat pentru TARA, NEAM, CREDINTA, LIMBA si pentru bunastarea ROMANILOR. Cine zice altfel si-l face criminal pe acest roman adevarat, sa-l bata Bunul Dumnezeu de ticalos, sa nu aiba parte bine.

  Conducatorii din ziua de azi, nici macar la glezna MARESALULUI nu ajung. Sa le fie rusine, oameni fara coloana, tradatori de neam, credinta, tara, care isi bat joc de ceea ce ne-au lasat strabunii DACI.

 4. Buna Jon!
  Iti recomand sa cauti si sa vizualizezi filmuletele cu parintele Atanasie Stefanescu de la M-rea P etru Voda care are Sfinte moaste sau sa citesti cartea facuta dupa inregistrari ” Oameni si fapte din vatra Aiudului” si poate o sa-ti mai schimbi din pareri.

  1. Am sa ma documentez, dar oricum, cat a sacrificat Maresalul pentru tara si romani, nu stiu cati au facut acest lucru……………..ma refer la conducatori, oricum, pentru mine, el este un OM adevarat, care si-a iubit tara…………., si cand ii aud pe jidanii spurcati cum il denigreaza, le doresc sa crape cat mai repede…………..nesimtitii, cati din ei a salvat si a trimis cu vaporul in Palestina, pe vremea razboiului si ei il improasca cu noroi, la fel ca pe Gafencu, la fel ca pe Vlad Tepes, uita-te si te documenteaza si ai sa vezi de ce am zis si eu asta, pentru ca eu nu voi lasa, atat cat voi putea, niste alogeni jidani sa-si bata joc de eroii neamului meu, sau gresesc?
   Nicidecum!

 5. VOR Da SOCOTEALA TOT pe Acest Pamint , acesti tradatori si vanzatori de Neam si Tara
  fiecare pasare pe limba ei va piere
  iar care tradeaza si vind pe Aparatorii Acestui pamint ,
  SFINTII care s-au jertfit pentru HRISTOS si acest pamint ,vor avea si Parte de blestemul acestui pamint
  Amin!

 6. Nesupunere civică în ţinutul secuiesc. Dragnea, întâmpinat cu sute de cârpe albastre
  Nesupunere civică în ţinutul secuiesc. Dragnea, întâmpinat cu sute de cârpe albastre. În comunele Olteni, Malnaş, Micfalău şi Bixad au fost arborate aproximativ 200 de cârpe albastre cu semilună pe case înaintea trecerii prin zonă a delegaţiei vicepremierului Liviu Dragnea, care participă vineri la un forum pe tema regionalizării, la un hotel din Balvanyos.
  http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/politica-interna/nesupunere-civica-in-tinutul-secuiesc-dragnea-intampinat-cu-sute-de-carpe-albastre-179214.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 Comments
scroll to top